Как да се решат проблемите на България - наръчник за управляващи

Как да се решат проблемите на България - наръчник за управляващи

© Георги А. АнгеловВицепремиерът Валери Симеонов предложи промяна на Закона за здравето, с която да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения, тъй като и сега забраната за пушенето в заведения за хранене не се спазвала. Факт е, че се пуши на много места, но и много други забрани не се спазват, което не значи, че трябва да се отменят (а да има истински контрол за спазването им). Иначе трябва да отменим всички закони, че даже и конституцията, защото често и тя не се спазва.


Идеята на Симеонов не срещна разбиране от премиера Борисов и правителството, но е показателна за това как властта решава проблемите в България. Схемата е гениална в простотата си - ако властта не може или не желае да се справи с даден проблем, просто се променя закон, наредба или каквото там трябва и проблемът изчезва като с магическа пръчка.


Не че изчезва за гражданите, но изчезва за властта. В краен случай властта просто отрича, че има проблем. Получава се като "Котката на Шрьодингер" (виж края на текста), проблема хем го има, хем го няма. Това може дори да се патентова като "български квантов подход за решение на проблеми". Той е толкова често употребяван, та може да се каже, че е традиционен - ето само няколко примера.


Концесията е нарушена, но всичко е точно
През 2011 г. министърът на околната среда Нона Караджова каза, че концесионерът на ски зоната в Банско се е разпрострял на близо 65 хектара над дадените с концесионен договор 99.55 хектара. Човек би очаквал, че държавата ще развали концесията и ще си търси разликата в плащанията за ползваната по-голяма площ. Но не би. Седем години по-късно кабинет със същия министър-председател е на път да увеличи концесионната площ в нарушение на няколко закона.


Не пътищата са лоши, а водачите карат с несъобразена скорост


Колкото и премиерът Бойко Борисов да се хвали с построените пътища, голяма част от тях са в ужасно и дори опасно състояние. Когато заради дупка, локва, неравности, непочистен от сняг, неопесъчен път или поради други дадености на шосето стане катастрофа, виновният е кой? Не, не е собственикът на пътя или поддържащата фирма, а шофьорите. За справка - алинея 2 от член 20 на Закона за движение по пътищата. Накратко алинеята казва, че водачите са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с всичко, което ги заобикаля.


Според официалната статистика за 2017 г. катастрофите поради "несъобразена с пътните условия скорост" са 1165, при което има 128 загинали и 1537 ранени. При положение че всички катастрофи през 2017 г. са били 6888, загиналите са 682, а ранените са 8680, излиза, че "несъобразена с пътните условия скорост" е виновна за 16,9% от катастрофите. В същото време се предполага, че е отговорност на АПИ и КАТ да сложат подходящите за пътя пътни знаци и водачите трябва да ги спазват. Заради алинея 2 от член 20, ако карате по второкласен път с разрешена скорост от 90 км/час и заради дупка се забиете в мантинелата, подлежите и на глоба. Напоследък КАТ и АПИ също използват "българския квантовия подход" и при участъци с опасен път избират да намалят скоростта на движение, вместо да ремонтират пътя. Така шофьорът винаги е виновен.


Ако в доклада пише, че армията не може да изпълнява задълженията – промени го


Служебното правителство прие доклад за състоянието на армията през април миналата година, в който пишеше: "Българските въоръжени сили само частично са в състояние да изпълняват задачите си". След като Красимир Каракачанов стана министър на отбраната, докладът беше променен, тъй като внасял смут. "Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС", бе записано в новия вариант.


"Квантовият подход" явно се харесва на Каракачанов, защото обмисля пак да го приложи. Тъй като 30-40% от кандидатите да работят в армията не могат да преминат през психотестовете, той търси начин да намали прага, "защото не може 40% от българите да са луди".


Корупцията е внушение


"Корупцията е предимно емоционална категория. По този показател България далеч не държи първото място. Корупцията остава вестникарско внушение". Такава теза разви финансовият министър Владислав Горанов по време на 12-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. "Капитал".


Ако се съди по данните за осъдените за корупция, такава наистина няма у нас.


Свободата на медиите е проблем на журналистите


Подобен е подходът на властта към проблема с липсата на свобода на медиите. България пада в класацията на "Репортери без граници" и е вече на 111 място. Според министър-председателя Бойко Борисов проблемът със свободата на словото е и на журналистите и именно те трябва да го решат.


Механизмът за отмяна на съществуващ проблем с чиновнически подход може да се разшири и така да се решат всички съществени проблеми на България, без това да изисква усилия за реформи. Ето и няколко предложения.


Има беден район - има проблем


Като черно петно на картата на Европа и България е Северозападният регион – най-бедният регион в ЕС. Правителството вече прави правилните стъпки по решаването на проблема, като смята да го обедини с някой съседен с мотива, че там живеят по-малко хора от стандарта на ЕС за район за планиране. Проблемът изисква по-голям размах и може да бъде решен отраз, като към него се пришие и София и готово. В момента София е в Югозападния район с показател от 19 200 евро БВП на човек, което представлява 72% от средното за ЕС.


По наши данни - замърсяване няма


Замърсяването на въздуха в София и в по-големите градове, особено по време на отоплителния сезон, е много високо. Общината надали ще успее да се справи със замърсяването, тъй като това би изисквало забрана на отоплението на твърдо гориво и вероятно ограничаване на старите коли. Софийската община подходи доста "безотговорно", като освен данни от своите датчици се съгласи да използва и тези изградени от гражданска организация. А можеше към четирите си градски датчика и този на Витоша да добави още 4-5 на по-чисто място и така "средностатистически" въздухът в София да стане чист.


Бедни, но според кого


Според социологията и според разговорите на маса най-големият проблем в България е бедността. Според статистиката, която за българомразеца лорд Дизраели е най-тежката форма на лъжата, средната заплата в България е малко над 1000 лв. Българинът вече може да работи в ЕС и да сравнява със средната заплата във Великобритания, да речем, която е около 2300 паунда (5122 лв). Това кара средния българин да се чувства 5 пъти по-беден от средния англичанин. Това, разбира се, е поправимо, необходима е една национално отговорна кампания. Примерно медиите, които един определен политик притежава, могат да сравнят средната заплата с целия останал свят. Според сайта Global Rich List българската средна заплата поставя българина в 7.07% от най-богатите хора в света по доходи. Ако добавим в сравнението и собствеността, която е у нас на високо ниво, ще се качим още по-високо в класацията. Представете си заглавие: "България е в топ 7 на най-богатите страни". Както си е редно, това ще бъде подето и от телевизиите, които определеният политик не притежава, и така "средната класа" българин няма да се чувства толкова беден.


Въпрос на кампания, в братска Русия примерно народът е убеден, че са водеща космическа сила.


* Котката на Шрьодингер е персонаж от мисловен експеримент, предложен от Е. Шрьодингер през 1935 г.. Накратко: В затворена кутия е поставена котка и механизъм, съдържащ радиоактивно ядро и съд с отровен газ. Вероятността ядрото да се разпадне за 1 час е 50%. Ако ядрото се разпадне - котката умира. Според квантовата механика, ако върху ядрото не се провежда наблюдение, състоянието му се описва като суперпозиция (смесване) на две състояния — разпаднало се ядро и неразпаднало се ядро, следователно, котката е жива и мъртва едновременно.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4090 Разстроено

  Така се мачка раята "по Устав" !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11578 Неутрално

  Най-ефективно - сменете управляващите, но е нестабилно
  По-малко ефективно - сменете управляваните. Това е по-стабилно
  Най-неефективно - сменете правилата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 541 Весело

  Чудесна статия, поздравления :)

 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Управляващите у нас са като щрауса, зариват си главата в пясъка пред опасността. От години законите се пишат, за да се променят след това. Вече 30 години коват закони и след това ги коригират, променят, "усъвършенстват". Това е наливане от пусто в празно. Трябва законът да бъде така изпипан, че да бъде траен и действащ, другото е губене на законодателно време и харчене на народни пари на вятъра.

 5. 5 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Прекрасна статия на Георги А. Ангелов!
  Признавам си - не допусках че може да пише така!

  Поздравления!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 6. 6 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Нещо като Сталин- ,, Има човек има проблем .................,, !!!

 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Не научих нищо, което да не знам, но изразявам съгласие - в България законите се напасват към реалността, а не реалността към законите.

  Не справедливо да се отбележи, че това не е само в България.

  И че проблемът не е само на управляващите.

  В крайна сметка не е луд който яде баницата, нали така?

  Затова при всички такива статии е добре да се знае - отговорността не е само на осмиваната власт. Отговорността е на всички, които я търпят такава, каквато е.

  Всички мразим да чуваме, че и ние сме виновни.

  Но такава е истината.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Така мислят не само управляващите обаче. Сещам се за един случай в моето училище. След една проверка на инспектори на директора много му дърпаха ушите, защото учениците излизаха да пушат пред главния вход. Той, вместо да направи нещо, за да спре учениците да пушат (както се изискваше тогава), просто им забрани да пушат пред главния вход. Естествено, и това не се получи. Та директора просто затвори главния вход за всички. И който искаше да пуши там, трябваше да заобикаля. А сутринта не те пускаха в училище, преди да бие първия звънец. И после ти пишеха отсъствие защото закъсняваш...

 9. 9 Профил на lfj51540323
  lfj51540323
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не виждам какво е лошото да се сравняваме финансова не само с ЕС, а и със света. Това, че сме най-бедните в ЕС не ни прави най-бедните в целия свят. Много често чувам свои роднини, които говорят как в България било направо ад и как навсякъде било по-добре. Честно казано като погледнем към историята си, 7 века робство (османско и византийско), загуба на 2 световни войни и половин век социалистическа власт, бих казал, че сме си доста добре даже. Не отричам, че нямаме проблеми, но за да може светът да стане по-добро място за живеене, трябва хората като нас, които са нямали лукса да се родят в някоя западна държава, да се борим, за да можем да ги настигнем.

  Като млад 18 годишен българин, който иска да остане и да се развива в България, не съм тъжен, че не сме по-добре, а съм щастлив, че не сме по-зле.

 10. 10 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Обяснението на автора за котката на Шрьодингер ме изкефи. Май не е чел достатъчно по темата. Иначе статията не е лоша но не казва нищо ново.

 11. 11 Профил на Darin Ivanov
  Darin Ivanov
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Върос към господата политици. "Защо младите и интелигентни българи да стоят в България?"

  Има ли смисъл да почваш работа на 800 лв. след като си учил 5 години и да достигнеш в най-добрият случай + инфлация след 20 години до 2 000 лева.

  Всички вждаме, че промяна в курса на държавата няма, защо да градят кариера тук. Как да отглеждат деца тук, с разпадащо се образование, здравеопазване, съдебна система? Защо?

  Нека дадем най-прост пример, в Англия където отиват най-често сънародниците ни мин. раб заплата е 7,83 паунда на час от (1 Април 2018), което значи 62,64 паунда на ден или за 22 работни дни (Както се смята месеца в България) са 1378,08 паунда или в лева 3047,05. Това е мин. раб. заплата, всяко повишение дори с 1 паунд би донесло повишение от 176 паунда на месец което е 389,19 паундалева увеличение на заплатата. Кога за последно някой получи повишение от 389,19 лева в България. Разбира се, всяко повишение, както и в България си зависи от работливостта на човека и личните му качества.

  Някой би ме обвинил, че да обръщам английските заплати в лева е смехотворно, но аз го правя с цел да разберете следващият ми довод. Когато отидеш да си копуваш телевизор, телефон, кола, микровълнова, хладилник, дрехи, обувки не ти намалят цената от BMW, LG, Samsung и т.н., защото в България видиш ли стандарта е по-нисък, а ти искат цената както си е. BMW ще си искат 20 000 евро за колата, Samsung ще си иска 1 000 евро за хладилника или телвизора и 500 евро за телфона и т.н. Истината е, че разликата в стандартите е заличена, просто защото почти всичко от пазарната кошница е световно производство и не е обвързано със страната в която се намираш.
  Въпросът който трябва да си зададем, с коя заплата е по-лесно да си купим всички тези неща които навсякъде по света са на една цена и състявят 90% от пукупките ни.

  С 1378,08 паунда/3047,05лева ( стартово) или със 800 лева (старото)?

  Някой ще каже, че един конкретен разход ще е висок, този за жилище. Аз бих казал, гледай го като % от заплатата. Наемът и в Англия и в България според качеството на жилището ще ти е един и същкато % от заплатата. Да кажем 30%, ако избереш умно наема си, според доходите си и си търпелив да се издигнеш и тогава да потърсиш по-добро. Но след като махнеш 30% от 1378,08 паунда/3047,05 лева лева и след като махнеш 30% от 800 лева. От първото ти остава сума с която е много по-вероятно да спестиш за пътувания, почивки, нова кола, нов телвизор, нов телефон, круиз и т.н., защото както казах, всички тези неща се предлагат на фиксирани цени и не зависят от стандарта на дърават в която живееш.

  X
 12. 12 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  До коментар [#9] от "lfj51540323":

  Ето това е логиката която действа като спирачка за развитието - Може и по-зле да е. Не трябва да се разсъждава така. Трябва да се опитва непрекъснато и непрестанно от всички хора да си подобряват собственото си, и на обществото положение. Не е важно колко пъти си паднал, важното е да станеш един път повече от паданията си. Пиша като живеещ в чужбина който поради години прекарани в странство лека-полека си е променил мирогледа. Не трябва да се разсъждава - може и по-зле да е, трябва да се мисли - може и по-добре да е, и разбира се да се действа за да стане по-добре. Трябва да се заспива и събужда с мисълта че собственото и обществено добруване зависи само и единствено от теб и другите членове на обществото.

  Борците от мурзилажо-силажният фронт използват специални "термини" като "либераст, "толераст" и други, за тактически операции с особена важност!
 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Не знам какво ново колегите-съфорумци са очаквали "да научат" от един анализ, но гледната точка на Георги Ангелов е определено интересна - и отразява точно начинът на управление на държавата.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  До коментар [#9] от "lfj51540323":

  След 20 години ще си усетил, колко много бъркаш в разсъжденията си, но вече ще е късно. Половината ти живот ще е минал в очакване. :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 15. 15 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#4] от "proza":

  Има начин за решаване на този въпрос!
  Нарича се двукамерен парламент!
  Двете камари се избират по различно време!
  Тогава обаче се намалява влиянието на всеки депутат!

  pastor
 16. 16 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  До коментар [#13] от "Cassi":

  Начина на управление го виждаме... Всичко е на парче или на пожар. Няма ясна визия и дългосрочна политика. Няма принципи, няма логика, няма последователност...!
  Само, ако прочетем мненията на министър-председателя ни по повод на проекта Белене и може да се хванем за главите...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Поздравления за автора! Много точно е напипал методите на управляващите за замазване и кърпене на положението.
  Управлението на кризата обаче не е решение на кризата.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 18. 18 Профил на lfj51540323
  lfj51540323
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsyrvulan":

  Напълно съм съгласен, но мисля, че не си разбрал коментара ми. Като казвам, че съм щастлив, че не сме по зле, не означава, че няма да се опитвам да подобрявам положението си. С други думи изразявам благодарността си към живота, че съм роден в България, а не в някоя западнала африканска страна, където хората дори не могат да си намерят вода за пиене. Това дали човек ще бъде успешен в живота зависи най-вече от самия него.

 19. 19 Профил на gergansky
  gergansky
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Браво, чудесен текст! Само ми липсва решаването на проблема с катастрофите чрез ръсене на захар по улиците и лекуването на ХИВ-позитивните чрез отслужване на молебен.

 20. 20 Профил на lfj51540323
  lfj51540323
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darin Ivanov":

  "Има ли смисъл да почваш работа на 800 лв. след като си учил 5 години и да достигнеш в най-добрият случай + инфлация след 20 години до 2 000 лева."

  Това каква заплата ще получваш, зависи от какви умения имаш и каква специалност си следвал. Ако човек иска да получава висока заплата и си е избрал специалност като "изкуство", вместо ИТ, инженерна специалност и д.р., може да се сърди само на себе си, а не на държавата. Пък дори и да не учи висше, човек може да стане тираджия и да получава висока заплата.

  Плюс това ако по твоята логика един млад и интелигентен българин ще напусне страната си, за да може да си купува повече телефони, коли, хладилници, и за да може да има по-висок стандарт, британците би трябвало също да емигрират в страни където покупателната способност и стандартът са по-високи.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8641 Неутрално

  " ако властта не може или не желае да се справи с даден проблем, просто се променя закон, наредба или каквото там трябва и проблемът изчезва като с магипръчк"
  Ами толкова и е акъла и силите на властта.

 22. 22 Профил на iceland
  iceland
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "lfj5154
  Четеш между редовете и не вникваш добре в написаното от Дарин Иванов. И няма как всички да сме ИТ специалисти, разбираш го нали? А аз адмирирам всички млади и способни хора, които се спасяват и бягат от тази " държава без бандерол".

 23. 23 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#22] от "iceland":

  Дарин Иванов е пусна абсолютно същият коментар и под друга днешна тема:

  https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/18/3180908_handelsblat_za_borisov_bezsilniiat_portier_na_es/?ref=id #comment-33

  Не знам какво толкова пробутва тази Англия.... има и по хубави държави.... :)


  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#20] от "lfj51540323":

  ". Пък дори и да не учи висше, човек може да стане тираджия и да получава висока заплата."
  Държавата на тираджиите.Човек е това,което е хоризонта му.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 26. 26 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Добър анализ.Да,не е ново,но пък е описано много правдиво и от друга гледна точка.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 27. 27 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsyrvulan":

  "Не е важно колко пъти си паднал, важното е да станеш един път повече от паданията си."
  В грешка си, пич. Не можеш да паднеш 9 пъти, а да станеш 10 пъти след падане. Виж, да паднеш 9 пъти а да станеш 8 пъти - става, значи си останал в "партер" след последното падане.
  Но по принцип си прав. Аз също живея в ... "чужбина", макар че страната в която живея от 20 години ми е много по-близка от България.

 28. 28 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#20] от "lfj51540323":

  "британците би трябвало също да емигрират в страни където покупателната способност и стандартът са по-високи."
  Емигрират, в УСА. И то не "британците", а "кадърните британци".

 29. 29 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#16] от "tww09306483":

  "Няма принципи, няма логика, няма последователност...!"
  НАПЪЛНО в грешка си. Ако ти си ВЪОБРАЗЯВАШ, че принципите на управляващите (които сами си избирате) са да направят България по-добро място за живеене - ти би бил прав. Но принципите и логиката на управляващите са много ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ и са да си пълнят джобовете за сметка на българското население. В това са безкрайно принципни, безкрайно логични и супер последователни.

 30. 30 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#9] от "lfj51540323":

  "трябва хората като нас, които са нямали лукса да се родят в някоя западна държава, да се борим, за да можем да ги настигнем. Като млад 18 годишен българин, който иска да остане и да се развива в България, не съм тъжен, че не сме по-добре, а съм щастлив, че не сме по-зле."
  Ти намери разковничето пич: да си щастлив, че не си по-зле. Прав си, ти си само за България, на друго място и за чеп за зеле няма да ставаш. Стой си в България и се бори... да ти вдигнат заплатата с 10 лева.
  А такива като мен и дъщеря ми решихме, че не ни се чака, и отидохме там, където ни плащат 10 пъти повече.
  А ти се бори...

 31. 31 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darin Ivanov":

  "Истината е, че разликата в стандартите е заличена, просто защото почти всичко от пазарната кошница е световно производство и не е обвързано със страната в която се намираш."
  Това са пълни глупости и ужасна неинформираност. Иди поне до Гуглето и прочети каква е разликата между:
  List of countries by GDP (nominal)
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (nominal)

  List of countries by GDP (PPP)
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (PPP)

  Ако беше вярно това, което пишеш, би трябвало двата списъка да са идентични, но не са. Причините няма да ти ги обяснявам, за да не си губя времето. Иска се четене и мислене.

 32. 32 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4600 Весело

  До коментар [#30] от "rumen5252":

  ,,А такива като мен и дъщеря ми решихме, че не ни се чака, и отидохме там, където ни плащат 10 пъти повече. ,,

  Като миячи на чинии и домашни прислужници. Защото и тука в България ставаш за мияч на чинии

 33. 33 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4600 Весело

  До коментар [#30] от "rumen5252":

  ,,А такива като мен и дъщеря ми решихме, че не ни се чака, и отидохме там, където ни плащат 10 пъти повече. ,,

  Като миячи на чинии и домашни прислужници. Защото и тука в България ставаш за мияч на чинии

 34. 34 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Прекрасен материал. Точно така е. Царят не е гол, публиката с нейните фантазии е виновна.

 35. 35 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  На китайски, "криза" и "възможност" се означават с един и същи яроглиф! Всеки "проблем" е ВЪЗМОЖНОСТ да се изтчоват публични пари за неговото решаване! През последните 28 г не съм видял желание за решаване на нито един "проблем". Нито безнаказаност, нито нищо. (Изключение прави валутния борд). Управляващите се менят, но решават единствено ЛИЧНИТЕ си проблеми.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3968 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Така, така... другарю.
  Масите сте виновни И луди ;)

  Който е седнал отгоре и нагъва баница,
  просто си върши работата.

  Говорим за един или друг "системен" eлит?

  До коментар [#7] от "Боби Колев":

  Не справедливо да се отбележи, че това не е само в България.
  И че проблемът не е само на управляващите.

  В крайна сметка не е луд който яде баницата, нали така?

  Затова при всички такива статии е добре да се знае - отговорността не е само на осмиваната власт. Отговорността е на всички, които я търпят такава, каквато е.

  Всички мразим да чуваме, че и ние сме виновни.
  Но такава е истината.

 37. 37 Профил на doker
  doker
  Рейтинг: 442 Любопитно

  революциите в ЕС и НАТО са забранени

 38. 38 Профил на Antonio
  Antonio
  Рейтинг: 19 Весело

  България се управлява от философията на Селският тарикат. Това е индивид, поразен от синдрома Дънинг/Крюгер! Типичният Бай Ганьо, пропуснал последните 100 години от развитието на човечеството. Това не е от вчера, а от както имахме лошият късмет, да ни "освободи" Русия, окупирайки ни на два пъти. Тази насилствена симбиоза неминуемо ни прехвърли и своя манталитет.
  Не е тайна, че всеки руски олигарх си има протеже в България, а и не само. Това е видно и от липсата на координация между управляващите и от факта, че КГБ може и да се е преобразило, но йерархичната структура винаги ще си остане една и съща (не променяш нещо, което работи и има успех). Изкуствено създадените руски олигарси не са станали такива заради способностите си и качествата си, следователно няма и как да се очаква от тях, да имат интелигентни решения. Избора им на протежета в България, дублира тази липса на интелигентност и резултата го виждаме ежедневно. В Европа ще се правят на учтиви, но не безкрай! Накрая ще намерят начин да ни изхвърлят и от ЕС и от НАТО и като увиснем на врата на Москва като клошари от които нямат повече полза, ще им се стъжни. Тарикатлъка ще се обърне срещу тях, а в замяна няма да получават нищо. Нито тайни на ЕС и НАТО ще има, нито ще могат да упражняват деструктивната си хибридна война срещу Европа.
  Спрат ли средствата от Европа за пътища и инфраструктура, в следващите десетилетия други няма и да има.
  При всички положения сексуалният живот на българина ще се подобри. Ще участва вече всеки ден!

  Кроасан ти купих, без хляб го изяде!
 39. 39 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Доктрината на некомпетентните в действие... Не решават проблеми, замитат под килима..А на килима - цъфнал гербер!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK