Безсилният портиер на ЕС и Мостът на влюбените

Борисов посреща Макрон, Мей и Меркел

© Министерският съвет

Борисов посреща Макрон, Мей и МеркелАко още не сте се досетили, "портиерът" е българският премиер Бойко Борисов. Определението не е мое, а принадлежи на немския бизнес всекидневник "Ханделсблат" (дали използваната на немски дума се превежда като портиер или бияч пред входа е въпрос на избор). Дали обаче определението "безсилен" е коректно, или става дума за обикновено журналистическо заяждане? Бих отговорил на въпроса с уточняващ въпрос:


Какво всъщност постигна срещата на върха ЕС - Западни Балкани?


На първо място, пиар ефект. Той не е за подценяване. Повече от хиляда акредитирани журналисти отразиха добре режисираните, опаковани в медиен гланц събития. Кадрите и снимките на разходката на "Трите М" (Меркел, Макрон и Мей) по Моста на влюбените и широкоплещестият, гостоприемно усмихнат загорял Борисов, разперил ръце да ги посрещне, обиколиха света.
Вече сте чували тези "крилати фрази": "От 15 г. след Солун не е имало среща на такова ниво и в такъв мащаб по тази тема", "това е важен етап от Берлинския процес", "кулминация на българското председателство на Съвета на ЕС". Ако някой на другия край на Европа (или на света изобщо) още не беше чувал за Борисов, сега вероятно поне е повдигнал вежди и се е запитал:


Кой е този восточен човек?


Като най-бедната, най-корумпираната и с най-зависимите (т.е. най-несвободни) медии в ЕС имиджът на България и нейното управление се нуждае от изпиране. В това отношение срещата свърши полезна работа. Любопитен факт – дори председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев определи срещата като успех. Друг е въпросът, че иронията, която често може да се чуе в богатите високоразвити страни в ЕС, когато стане дума за България, трудно може да бъде заглушена с един медиен замах, помпозни снимки на държавни и правителствени ръководители, телешки кюфтенца с лютеница, порции шопска салата и пр., осигурени от 15 безупречни готвачи и чевръсти сервитьори.


Пиар ефект имаше и във вътрешнополитически план


Социологията показва, че инициативата на Борисов се ползва с общественото одобрение (50% от анкетираните смятат, че страната има интерес от интегрирането на Западните Балкани, показва скорошно проучване на "Тренд"). Съвсем (не)случайно на 17 май беше приет докладът на временната комисия в парламента, създадена да установи фактите около продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ на "Инерком" на г-жа Гинка Върбакова. Накратко комисията не свърши нищо. Тя не успя да разсее мътилката и съмненията около сделката, която може да бъде определена като най-грандиозния скандал, заплашващ легитимността и поставил под съмнение "мениджърските" умения на кабинета "Борисов 3" до момента. На фона на медийния шум от срещата на върха почти никой журналист, анализатор и пр. не отдели време да коментира този много по-пряко засягащ българското общество (и конкретно 3 млн. потребители на електроенергия) въпрос.


Второ, конкретните теми на срещата в София всъщност бяха три: реакцията на ЕС срещу решението на САЩ едностранно да се откаже от ядрената сделка с Иран; протестът на превозвачите срещу "реформата Макрон" (т.нар. "Мобилен пакет" 1) и, разбира се, интегрирането на Западните Балкани.


Очаквано ЕС реагира остро на "капризното решение" на американския президент Доналд Тръмп за Иран. От една страна, въпросната сделка е ключова за сигурността (визирам мониторинга, осъществен от международни инспектори, на иранската ядрена програма; тук трябва да се каже, че въпреки решението на САЩ близкоизточната страна потвърди, че остава в сделката). От друга, ходът на Вашингтон засяга пряко икономически интереси на компании като френския петролен гигант Total, който обмисля изтегляне от Иран поради опасност от американски санкции. Така Total няма да може да реализира договорения проект на стойност 2 млрд. долара за разработка на иранското гигантско газово находище South Pars.


По отношение на "закона Макрон" българското правителство заяви, че ще подкрепи превозвачите. Министър Московски директно се ангажира с това, а министерството на транспорта вече е изготвило компромисни текстове (според които се предлага връщането в страната на определен период от време – три седмици - да не е задължение, а право на шофьора). По-важното е, че и Европейската народна партия (ЕНП) се обяви в защита на нашите превозвачи.


Стигаме до темата за интеграцията на Западните Балкани


(едно изкуствено понятие, неологизъм, в което се включват Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Албания). Тук новината от срещата, която дойде от Ципрас и Заев, беше свързана с една от ябълките на раздора в региона – вероятността да бъде постигнато споразумение за промяна на името на БЮРМ, което да удовлетворява Гърция, която сега спира Македония по пътя й към НАТО и ЕС. По отношение на темата за признаването на независимостта на Косово, обявена през 2008 г., напредък не бе отбелязан (не само Сърбия, но Испания, Румъния, Гърция, Кипър и Словакия, които имат проблеми със сепаратистки и др. подобни искания и движения, трудно ще приемат условията на Прищина).


Бяха подписани и няколко документа. Александър Антич, министърът на енергетиката и минното дело в Сърбия, и министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова подписаха договор за изграждане на газова връзка между двете държави (срокът за изграждането й е до 2022 г.). Беше подписан и Меморандум за разбирателство между Сърбия и Европейската инвестиционна банка.


Що се отнася до дългоочакваната декларация, опасявам се, че тя не визира нищо конкретно за интегрирането на Западните Балкани в ЕС (за мен 2025 г., обсъждана от експертите като година за приемане на Сърбия и Черна гора, остава по-скоро един твърде оптимистичен срок). Причините са в две групи: от една страна, дори Сърбия и Черна гора, "отличниците", са още далеч от европейските стандарти (БВП на Сърбия е около 70% от този на най-бедната страна в ЕС – България). От друга, има голяма обратна тяга, насочена срещу Берлинския процес – настроенията в Германия, Франция и редица други страни са срещу ново разширение.


А ползи за България, както и за ЕС като цяло от интегрирането на Западните Балкани има
и те са безспорни


Основната е предоставянето на алтернатива на опитите на други геополитически фактори (Русия, Турция, Китай и т.н.), които се опитват да въздействат върху региона, в който те виждат пробойна, пукнатина в европейската ризница, която могат да използват. Не съм убеден обаче, че членството в ЕС непременно ще спре този тип враждебни на европейския проект влияния.


Ключови инвеститори от Западна Европа се изтеглят от България (причините са основно две: недостатъчна печалба, но също лошата институционална среда и корупцията в публични сектор). Те все по-често са заменяни с такива от страни от Далечния изток, Русия и др. Два примера: концесионерът на пловдивското летище е китайска компания (за която има информация, че е била предпочетена, въпреки че в момента има сериозни финансови трудности); най-голям интерес към възродения проект "Белене" проявява китайската CNNC.


Важно е да се каже, че разговорите на 16 и 17 май не донесоха никакви новини и по темата за присъединяването на България към ERM II и Шенген. Тези въпроси, разбира се, не бяха част от дневния ред, но бяха поставени от журналистите след срещата на президента Макрон например. България, изглежда, не желае, да приеме искането на Брюксел – първо да стане част от Банковия съюз, а после да влезе в ERM II. Въпросът е защо? Дали притеснението не е в това, че европейските финансови институции ще надничат в кухните на българските банки?


В заключение тезата, че срещата на върха в София е чисто реторическо упражнение или лишен от съдържание театър без практически ползи, не е коректна. От друга страна, този спектакъл не може дългосрочно да измести конкретните вътрешнополитически проблеми, които застрашават кабинета "Борисов 3".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  Продължавате с манипулативните заглавия. Опитите ви за оплюване по такъв елементарен начин въобще не ви правят чест. Отдавна не ви вземам за сериозна и отговорна медия. Влизам тук заради форума.

 2. 2 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  "На първо място - пиар ефект. Той не е за подценяване. Повече от хиляда акредитирани журналисти, отразиха добре режисираните, опаковани в медиен гланц събития. Кадрите и снимките на разходката на "3-те М" (Меркел, Макрон и Мей) по моста на влюбените и широкоплещестият, гостоприемно усмихнат, загорял Борисов, разперил ръце да ги посрещне, обиколиха света."

  Вие какво искате, да извикат фотографите и да се снимат намръщени и биещи си шамари ли???

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7132 Любопитно

  Снимката е показателна!
  Някой ще изрови ли подобна - Англия, Франция и Германия строени на килимчето пред България!

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Какво е постигнал?Нищо.Може ли някой друг български полити да постигне нещо на подобни вечеринки? Не, не може!

 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2239 Весело

  Колкото и да плюят председателството беше успех.За тези които не могат да преглътнат нихилизма си има добри новини - скоро мандатът ни изтича и ще могат да се върнат към стандартното си амплоа.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Това как го измисли и къде видя килимче

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4231 Весело

  Сигурно е за Гинес, с толкова много "прилагателни"

 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Че за никаква любов между българската върхушка и европейският елит не може да става дума е ясно.
  Дори и "брак по сметка" е смехотворен и невъзможен.
  Мафиотска България си остава просто портиер на ЕС.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Да, безсилен портиер на ЕС, както е упоменато в заглавието. Може и разсилен.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 10. 10 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Оплювал съм ги ГЕРБ за какво ли не, включително и Бойко. Но специално за тези дни, перфектно представяне, отлично организирано и проведено. Реално повече от такова събитие не може и на теория да докараш, така че нека на бялото не слагаме черни краски.

 11. 11 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 943 Неутрално

  ''България, изглежда, не желае, да приеме искането на Брюксел – първо да стане част от Банковия съюз, а после да влезе в ERM II. Въпросът е защо? Дали притеснението не е в това, че европейските финансови институции ще надничат в кухните на българските банки?''

  ето това е което трябва да интересува всеки българин, не кога Босна евентуално щяла да влезе в ЕС (примерно 2070-та)...

  само дето нищо не постина Бочко в тая насока, няма ERM II, няма дори плахо обещание ....а сега като свърши преЦедателството, ще си затънем в нашата си бочкова стабилност и така още 2-3 години

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Толкова шум за две застаряващи дами и двама любители на застаряващи дами!
  —цитат от коментар 13 на telqk


  Срещата е уникална не за Европа, а за България. Никога в 140 годишната ни нова история в София не са присъствали 3 Велики държави заедно. Борисов докара тук Великобритания, Франция и Германия да маршируват по софийските павета. Останалото е злоба от неуспялите ...

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 16. 16 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Любопитен факт – дори председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев определи срещата като успех.

  Откога този е смятан за авторитет?

 17. 17 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  ПИАР за вътрешна употреба ,или много шум за НИщО

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8317 Неутрално

  Борисов на какво се радва толкова, не разбирам.

 19. 19 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 943 Любопитно

  До коментар [#15] от "Български патриот":

  офф, какви са резултатите от тая среща?

  да се съберат някъде хора да ядат и пият е лесно - кажи какви са резултатите? Никакви, това е истината, протолколна среща за завършек на протоколно преЦедателство (което е ротационно, нали, не са ни го дали заради Бочко)...

  кое е големият успех - шевиците и розовите листенца като върха на кича ли? хайде по сериозно

  кой е тоя ''голям успех за България''?!?

 20. 20 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#15] от "Български патриот":
  Кое точно е уникалното? Просто ротационно председателство и публична тайна е, че това правителство беше формирано само и само да блесне егото на баце на председателството. Много ми напомня времето когато тато водеше всяка година дипломатическия корпус из България и тогава отпред фърфяха асфалтиращите машини и мит'ряла се радваше че поне са оправили нещо.

 21. 21 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1242 Весело

  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":


  Продължавате с манипулативните заглавия. Опитите ви за оплюване по такъв елементарен начин въобще не ви правят чест. Отдавна не ви вземам за сериозна и отговорна медия. Влизам тук заради форума.
  —цитат от коментар 1 на Jumbo Jet


  Парите за заплатата на Пепи Чолаков и на "немския журналист" от "немския вестник" излизат от един и същи джоб, този на Прокопиев.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 22. 22 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Хайде спрете се малко. Стига злоба и отричане на всичко.

 23. 23 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2401 Весело

  Продължавате с манипулативните заглавия. Опитите ви за оплюване по такъв елементарен начин въобще не ви правят чест. Отдавна не ви вземам за сериозна и отговорна медия. Влизам тук заради форума.
  —цитат от коментар 1 на Jumbo Jet


  .........++++++++++++++++.......зависта е ЛОШ СЪВЕТНИК.........!!!!!??????.........ФОРУМА е ЧУДЕСЕН........!!!!!!..........ПРЕКРАСЕН даже.........аааааа САЙТА като НАДЕЖДЕН ИНФОРМАЦИОНЕН СТОЖЕР.........!!!!!??????....ОЛЕКВА с ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН..........!!!!!??????.......това обаче си е за ТЯХНА СМЕТКА............който иска НАДЕЖДНА ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕ да си я НАМЕРИ..........НЕТА е СВОБОДЕН.......!!!!!!.......

  България НАД ВСИЧКО .....
 24. 24 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jalis Ironhammer":

  Да де.... Ама в какво се изразява успеха, извън добрите снимки....? :)
  Нещо, което да има практически измерения, след общите приказки.....? :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 25. 25 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ха ха ха, и ти си ми бил журналист! Ходете да берете домати в Англия ако смятате, че точно Борисов визира немското издание!

 26. 26 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  До коментар [#15] от "Български патриот":

  Грешка.....! Не ги е докарал Борисов. Идват заради председателството, което е на ротационен принцип. :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 27. 27 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#24] от "tww09306483":

  Не съм присъствал на разговорите така че не знам какво са разговаряли.
  Снимките не са маловажни! Аз ги разглеждам като сигнал че България е и ще продължи да бъде ангажиран член на ЕС. За мен това има значение.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4969 Неутрално

  Борисов на какво се радва толкова, не разбирам.
  —цитат от коментар 18 на Роси


  Че го дават по ВСИЧКИ телевизии по света и че присъства в новините на ВСИЧКИ държави. За това....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4071 Весело

  Защо тези Радини вълнения? Сега България е председател, не Борисов, и срещата се организра от Председателя. Има си дипломатически протокол, времето позволява разходки и снимки - какво толкова? Това си имаме, с това посрещаме, поне премиерът не е някой гърчав интелектуалец. :-)

 30. 30 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Няма нужда ат хейтване , това е първо претцедаталсване на България , на най-бедния член на ЕС и като домакин мисля че се справи добре .

 31. 31 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  България, изглежда, не желае, да приеме искането на Брюксел – първо да стане част от Банковия съюз, а после да влезе в ERM II. Въпросът е защо? Дали притеснението не е в това, че европейските финансови институции ще надничат в кухните на българските банки?

  Да, разбира се!
  Въпросът, така поставен, има само един отговор – ДА, не искат да се наднича в мръсното бельо на банките! Изречението е вярно, защото над банките стои...

  КТБ е голяма глътка, но защо да не сготвим още една, а?

 32. 32 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Да, безсилен портиер на ЕС, както е упоменато в заглавието. Може и разсилен.
  —цитат от коментар 9 на Боян Таксиров


  И пазач МУ отива! Всъщност мисля най-паче пазач!

 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Няма нищо лошо в доброто или поне пориличното представяне, но както казва автора и както и ние си знаем има важни, много важни за самите нас въпроси - поне да тръгнем към еврозоната, да си оправим поне малко от малко правосъдието и въобще вътрепните работи, особено сега, когато се усеща някакъв полъх на оживление, зада може да се оправят и заплати и въобще да се подобри живота на повечко хора.
  А въпроса на кой ще възложим тези работи си е чисто наша вътрешна работа - докато болшинството от гласуващите дават мандат на ББ, той ще е. Ако не ни харесва, крайно време е да се обединим около група хора, партия, кауза и да дадем възможност и на друг(и0 да поработят в тази посока - не са се свършили кадърните хора у нас, просто сме много разединени.

 34. 34 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  [quote#15:"Български патриот"][/quote]
  Срещата е уникална не за Европа, а за България. Никога в 140 годишната ни нова история в София не са присъствали 3 Велики държави заедно. Борисов докара тук Великобритания, Франция и Германия да маршируват по софийските павета. Останалото е злоба от неуспялите ...

  в София не са присъствали 3 Велики държави заедно. Борисов докара тук Великобритания, Франция и Германия

  ПРИСЪСТВАЛИ....
  БОРИСОВ докара....

  Оптимизмът ти в постинга :-).
  Присъстваха, но ги докараха правилата на ЕС.
  Въпросът за "западните балкани" увисна – никой не иска да ги интегрира бързо, както се случи с нас. ПО ВИНА НА ИВАН КОСТОВ, политик с топки, не като портиерът Борисов!
  Чакам да чуя кое от желанията на България получи одобрение!!!
  Какво, освен ПиАр получихме?
  В някои случаи отрицателен!
  За каква злоба говориш накрая?

 35. 35 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Да наречеш българския или който и да е от лидерите на страните членки на ЕС "портиер" е отвратителен пример за журналистическа комплексарщина на някакво незабележимо немскоезично лайно.

  Можем да имаме и имаме множество претенции и изисквания към нивото на Бойко Борисов, но има два факта, с които, като последователни демократи сме длъжни да се съобразим:
  1. ББ е излъчен и състави правителство от коалиция с водеща партия ГЕРБ, получила това право в резултат на свободни и демократични избори и 10-годишно членство в ЕС;
  2. Определяното по график Председателство на СЕ преминава по много добър начин и показва административна зрялост и способност на България и лично на ББ за справяне с тази нелека задача и недопускане на нито един забележим гаф.

  Браво България!
  Можело ли е по-добре? Навярно. Всеки, който твърди, че го може ще има възможност след 14-17 години да го демонстрира.

  Ще ми е интересно някой ден да прочета оценката на Христо и Радан, доставили ни удоволствието да не сме част от този малко или повече политически празник.


  .

  Navigare Necesse Est
 36. 36 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Не може да се отрече ,че Баце беше един добър уредник на банкетни зали. Не знам как му викат в Германия -оберкелнер май. Иначе все се сещам за другаря Димитров и определението 'тъмен балкански субект' , което пак е правено от германци...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 37. 37 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2401 Весело

  До коментар [#35] от "Schopenberg":


  Да наречеш българския или който и да е от лидерите на страните членки на ЕС "портиер" е отвратителен пример за журналистическа комплексарщина на някакво незабележимо немскоезично лайно.Можем да имаме и имаме множество претенции и изисквания към нивото на Бойко Борисов, но има два факта, с които, като последователни демократи сме длъжни да се съобразим:1. ББ е излъчен и състави правителство от коалиция с водеща партия ГЕРБ, получила това право в резултат на свободни и демократични избори и 10-годишно членство в ЕС;2. Определяното по график Председателство на СЕ преминава по много добър начин и показва административна зрялост и способност на България и лично на ББ за справяне с тази нелека задача и недопускане на нито един забележим гаф.Браво България!Можело ли е по-добре? Навярно. Всеки, който твърди, че го може ще има възможност след 14-17 години да го демонстрира.Ще ми е интересно някой ден да прочета оценката на Христо и Радан, доставили ни удоволствието да не сме част от този малко или повече политически празник..
  —цитат от коментар 35 на Schopenberg


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++.........не мога да повярвам ,че КОМЕНТАРА е ТВОЙ.........!!!!!........

  България НАД ВСИЧКО .....
 38. 38 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  До коментар [#35] от "Schopenberg":
  но има два факта, с които, като последователни демократи сме длъжни да се съобразим:
  1. ББ е излъчен и състави правителство от коалиция с водеща партия ГЕРБ, получила това право в резултат на свободни и демократични избори и 10-годишно членство в ЕС;

  Смятам, че съм демократ и като такъв по никой начин не мога да се съглася с тази коалиция ББ ГЕРБ +Сидеров/посетител в Крим без дума укор/, ченгето Иван Кара - наливащ пари в руска фирма за да оправя непоправимото - МиГ29, а ние без бойна авиация, и последния "патриот", на когото проблемът му е "защо да не се пуши" в ресторантите!
  Коалиция, а?
  Матрьошки и мурзилки с "десните" от ГЕРБ!

  Определяното по график Председателство на СЕ преминава по много добър начин и показва административна зрялост и способност на България и лично на ББ за справяне с тази нелека задача и недопускане на нито един забележим гаф.

  Чисто административна организаторска работа, опакована с много шум от рода:
  – Да не се изложим пред гостите!!
  Боже мили!
  Сребърни пищови на голия ни тумбак!!
  Те ли не ни знаят беднотията, та гостоприемство, салтанати!
  А те не знаят ли как пропъдихме католическия свещеник, работещ безкористно за българите?
  Ето ни го гостоприемството от мрачното БГ ежедневие!
  Браво, България, която представи театрална постановка пред "гостите"!

 39. 39 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  До коментар [#33] от "tsvetko_51":
  Ако не ни харесва, крайно време е да се обединим около група хора, партия, кауза и да дадем възможност и на друг(и0 да поработят в тази посока - не са се свършили кадърните хора у нас, просто сме много разединени.

  Съгласен съм, Цветко, но когато обикновеният човек си купи вестниче от 50/80 стотинки чува канонадата на обединената преса на прасе+бибитко! Отделно проруските кабеларки на Сидеров и сие. Как виждаш да се обедини критично мнозинство от НОРМАЛНИ ХОРА, каквито в България има достатъчно!
  В Борисов има повече от липса на джентълменство, за да пропъди качеството от второто си правителство и да ги окаля до край. Не твърдя, че бяха безгрешни, но подлите му лъжи действат на много от избирателите.
  Така че,
  Надежда всяка оставете!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#38] от "Alexander97":
  Не знам на колко години си обаче определено имаш големи пропуски в разбирането на елементарните неща
  от политиката. изказваш се по политически теми и товя лъсва яко.

  Защо изхвърлихте от форума dogwoman????
 42. 42 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 720 Весело

  курнела за пореден път доказа, че е не става за политик. ако беше разрешила на Затева да остане министър в правитлдтвото на бойко сега тя щеше да обира овациите. същото се отнася и за хр. иванов е радан. щяха да получат някаква легитимност и пред българите и пред европейските партньори ама те си повярваха че с плюене срещу опонента ще стане е няма как да стане. и май е за добро.

  Защо изхвърлихте от форума dogwoman????
 43. 43 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  До коментар [#41] от "sarunka":


  До коментар [#42] от "sarunka":

  Ходи да палниш една свещ на св Боко Банкянски :-)!

 44. 44 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  До коментар [#43] от "Alexander97":

  палнЕш!

 45. 45 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2442 Разстроено

  Мути Анджела да вземе мерки! Не може някакъв си немски, па макар и бизнес вестник, така безочливо да обижда, признатият от нея за Първи, и Единствен Дипломат и Държавник на Балканите! Направо да ги затваря, и "ханделснамквоси" и "дойчевеле" и всеки друг, който си позволи да рече нещо срещу човека, успял успешно да обедини, и да оглави индианските племена на Балканите, кат' един сущий Винету!
  Настоявам, лично, за най сурови санции!

 46. 46 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":

  Човече, статията е в раздел " анализи" все пак... :)

 47. 47 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9998 Весело

  Старание е имало от Бацето, а на който не му харесва няма вкус :)).

 48. 48 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Требеше обаче да ги посреща в пълна генералска униформа. За да прилича съвсем на портиер.

 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10328 Неутрално

  Анализът е точен.
  От срешата ще остане споменът за кюфтенцата и референцията след 15 години за "историческата среща за заадните Балкани :)
  А България скоро няма да влезе нито в Еврозната, нито в Шенген...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Требеше обаче да ги посреща в пълна генералска униформа. За да прилича съвсем на портиер.
  —цитат от коментар 48 на ahasver


  В генералска униформа ще замине резидентът с фуражката и миризливите чорапи след два дни за Масква. Той освен да се пъчи и да рецитира устава, друго не може.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Какво да очакваш от тъп, корумпиран и хибриден български журналист? Нали първа грижа му е да омаловажи всичко позитивно щом тази е волята на Москва, която дълго време няма да се побере в кожата си от яд за българския успех! ....В Кремъл ясно разбраха, че западните балкани първо влизат в НАТО и за това заслугата на България е неопровержима.

 53. 53 Профил на svetla_g1
  svetla_g1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Може ли линк към статията на Ханделсблат.

 54. 54 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Голяма част от българските граждани получават оргазъм, когато се каже нещо лошо за Борисов. Пропускат, че така се говори лошо и за България, но те и това харесват.

  Еретик
 55. 55 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3415 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":

  Ооо,че кой се влияе от евтините манипулации и внушения на Дневник?!Единия процент избиратели на вечно сменящите си имена и коалиции на партийките от кръга Капитал само!!Другите са тук отдавна заради форумците и заради забавление..

 56. 56 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3415 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jumbo Jet":

  Искат да са домакини Десебарките.Аз си предтавям Кънев и Бойкиев домакини на такова ниво.Кънев ще готви,Бойкикев ще хъмка...

 57. 57 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3415 Неутрално

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  Само не знам кога "Европа" ви назначи за говорители,та говорите от нейно име кого харесала и защо?!Европа е демокрация-който спечели изборите -от него се интересува.Като ги спечелите-ще се интересуват от Вас.Което е лоша новина-никога няма да се интересуват от Вас,сещате се защо.

 58. 58 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3415 Неутрално

  До коментар [#12] от "Български патриот":

  Глупавата пропаганда на Дневник дава резултат,и още как!Колко коалиции и партии съсипа ДСБ с тсзи злоба и плювни!?На предните избори Бойкикев излъга 3%,Кънев 1%.На следващите няма да имат и 2% заедно..

 59. 59 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3415 Весело

  До коментар [#17] от "Stewie":

  Басси гадния Борисов-докарал Меркел,Мей и Макрон само и само да дразни костовисти и комунисти!Само за това!

 60. 60 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3415 Весело

  До коментар [#20] от "telqk":

  "Дипломатическия корпус" и лидерите на Франция,Германия и Великобритания са нещо доста различно.Две от държавите са от съвета за сигурност на ООН,а третата е лидер на ЕС.Не като Мозамбик и Куба


 61. 61 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3415 Весело

  До коментар [#35] от "Schopenberg":

  Щом дори вас ви е отвратил тоя плювачески тон на Кръга Капитал,какво да си говорим!

 62. 62 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3415 Весело

  До коментар [#42] от "sarunka":

  Между другото,дори БСП не си плюе на сурата да черни,както десебарките го правят!Даже Серж похвали България!

 63. 63 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Квалификацията "Портиерът на Европа" е измислена от българин, таботещ за Дойче Веле. И Борисов дори да е "Портиер", да не забравяме че отвъд "Портата" дебне "Високата Порта, Батюшка Царь и милиони имигранти от Ориента. В Оксидента (запада) на "Портиера" хазяйничат "Султан Ердоган" и император Путин, а и китайски мандарини купуват летища, пристанища и строят железници. Така че "Портиерът" върши полезна работа и следва да бъде похвален.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 64. 64 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Статията (в Ханделсблат и Дойче Веле) е злободневна, понеже Западна Европа се тресе от страх за недостиг в бюджета на ЕС след излизането на Беликобритания и очакваната криза в металургията и автомобилостроенето след очакваните мита на САЩ. От друга страна статията е реалистична - ДА! България е гранична държава на ЕС и е порта към ЕС. А който не си поддържа и смазва Портата - получава неканени и нежелани гости. А в тази ситуация приемането на 6-те балкански страни е ЕС е маловажен, но въпреки това им бе отправен доброжелателен сигнал - работете упорито и се настройвайте към европейските норми. Освен това не всички са в НАТО, а това е едно от негласните изисквания.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK