Какво искаме от Русия?

Какво искаме от Русия?

© Associated PressДневник" публикува анализа от Портал "Култура".


Президентът Румен Радев осъществи дълго мечтаната си среща с Владимир Путин, но едва ли е останал очарован от нея. Тя протече като пиеса на Гогол, в която провинциален чиновник отива при губернатора с надежда за повишение, но за беда в досадата си началникът не разбира какво искат от него. Или пък се прави, че не разбира. Каменното изражение на Владимир Владимирович и липсата на "признание" за произхода на кирилицата обобщават резултатите от височайшата визита, която иначе беше опакована като "пробив" в българо-руските отношения.


Пробив за какво обаче? Като цяло, когато не знаеш какво искаш, получаваш нещо, което не ти харесва. В случая получихме иронични и направо обидни за България подмятания в руската преса за втори път след злополучното посещение на патриарх Кирил у нас. Защо и с каква цел си причиняваме всичко това е добър въпрос, особено с оглед на предстоящата визита и на премиера в Москва. А за нея научихме – куриозно до степен на абсурд – от руската страна!
Проблемът на българо-руските отношения – с пробив или без пробив – е в това, че българската държава сама не знае какво иска от Русия. Външната политика не се осъществява само по време на визитите на президент и премиер в чужбина: тя е комплексен феномен, който обхваща позициите на основните партии, медийния дискурс, общественото мнение и позиционирането ни в ЕС по отношение на Русия. Като прегледаме тези четири основни фактора, трудно ще установим някаква последователна българска външна политика спрямо Русия с ясна и категорична цел, формулирана като национален интерес. Колажът от разнородни позиции, които сме заемали и заемаме, може да бъде интерпретиран поне по четири начина:


1. Искаме Русия да ни освободи от европейско иго?


Даже президентът Радев ще заяви убедено, че това не е целта на нашата политика, и премиерът Борисов гневно ще се съгласи с него. Как може човек да си помисли такова нещо?! Ами може, ако следи по-внимателно изказванията на водещи български политици и особено на лидера на социалистите Корнелия Нинова. За нея демокрацията и ЕС са ни отнели много, грабят ни с двойни стандарти и ни развращават с Истанбулската конвенция. Изобщо, нетърпима ситуация, която налага ново освобождение.


Ако към този важен глас добавим и ключови части от управляващата коалиция като ВМРО и особено Атака, ще получим странна картина: по официални заявки сме "твърдо" в ЕС и НАТО, но по също толкова официални твърдения сме дълбоко нещастни вътре и копнеем за освобождение. Партията, излъчила президента, и коалиционните партньори на премиера не са противници на освобождението и всъщност денонощно генерират подобни обществени нагласи. В медиите дълбокото нещастие и страдание от еврочленството ни е станало любима тема. Проправителствената таблоидна преса е флагман на този дискурс. До какъв извод би стигнал един обективен наблюдател в тази ситуация?


2. Искаме да сме мост между ЕС и Русия?


Тезата за "моста" е по-слаб вариант на "освобождението". Идеята тук е, че оставаме в ЕС, но по отношение на Русия водим собствена, сепаративна политика. По казуса "Скрипал" нашето правителство възприе този подход. Коалиционните партньори на Борисов – особено Атака – поддържат тази линия по отношение на Украйна и Крим, като подкрепят позицията на Москва. Президентът Радев непрекъснато говореше за сваляне на санкциите срещу Русия, макар че напоследък е смекчил позицията си, запознавайки се с реалностите.


Идеята България да е де факто извън НАТО е част от пакета "мост". И тя не е толкова нереалистична. Коалиционните партньори на ГЕРБ – Атака – са пионери на тази идея в България, а Марешки вече планира и референдум по въпроса. Вярно е, че засега всичко това е в сферата на парламентарно одиозното, но акцентът тук трябва да е върху "парламентарно". И за капак, повече от десетилетие след членството ни в алианса и ЕС ние все още разчитаме почти изцяло на руска техника и отлагаме всеки смислен опит за модернизация на армията.
Истина е, че и други страни от ЕС искат особени политически връзки с Русия. Но освен неутралната Австрия, която и без друго си е извън НАТО, остава всъщност само Гърция (и Кипър) в подобна на нашата позиция. Това ли е, към което се стремим?


3. Искаме да реализираме икономически проекти заедно с Русия?


Тази версия добива все по-голяма популярност. Тъй както Меркел иска "Северен поток 2", така и ние си искаме наша българска тръба и АЕЦ "Белене". Политиката си е политика, бизнесът си е бизнес. Проблемът с тази теза е двоен.


От една страна, икономическата изгода от проектите, които обсъждаме – особено централата – е изключително спорна. Самото ни правителство не е убедено в нея и затова не иска финансов ангажимент. Това са големи проекти (над 20% от БВП), които по един или друг начин ще натоварят публичните финанси на страната (било с гарантирани цени, финансови гаранции, отговорност за аварии, съхранение на обработено гориво или допълнителна инфраструктура). Малцина ще спечелят от тези проекти, но ще спечелят много – консултантски фирми само досега са взели от тях стотици милиони.


Обществената полза ще е от минимална до отрицателна.
Същевременно поради обема на тези проекти те ще дадат възможност на Русия да влияе на политиката в България за десетилетия напред. Смисълът им поначало е по-скоро геополитически: тръбопроводите целят да заобиколят Украйна, а не да увеличат подаването на газ. За Русия е важно да има ядрени мощности по нейна технология в ЕС. Ако е така, нашата позиция е опортюнистична – да опитаме да направим малко пари от геополитиката на Русия.


Но да допуснем за миг, че това са супер изгодни, чисто икономически проекти. Тогава би трябвало да има силен интерес за тяхната реализация от двете страни, който да не се влияе от политиката. Защо е необходимо тогава президентът Радев да ходи до Русия, за да си посипва главата с пепел, да критикува предшественика си и да намеква, че ние политически ще подкрепяме Русия или поне ще си мълчим по въпроси като Крим и Скрипал? Защо беше необходимо тогава да не гоним руски дипломати, както това направиха Германия и Франция? Нима Меркел е променила с нещо политическите си позиции по Украйна, Сирия, Скрипал или каквото и да е било, за да обмисля икономически проекти с Русия?


Тук става ясна една принципна разлика между българската и немската позиция. На българите им се втълпява, че за да водят изгодна икономическа политика спрямо Русия, задължително трябва да изхождат от позициите на някаква историческа, племенна, културна и политическа близост с нея. Ако тази близост я няма, няма и икономически отношения. Ако не ни "признаят" азбуката, няма да има газ. Затова Радев отива да "разбие" културно-политическия лед, а Борисов го следва с икономическите пакети.


Немският пример ясно демонстрира наивната глупост на подобни представи. Заради тях България за малко щеше да стане шестнадесета съветска република. "Хитрият" Живков си е правел сметката, че СССР ще му покрие дълговете в замяна на (наистина, формалната по това време) българска независимост и славянското братство. Размяната на политико-културна близост с Русия срещу икономическа изгода, която стои зад мисленето на много от съвременните ни политици, е аналог на Живковото хитруване. Дано завършилите университета "Живков" да не са усвоили основно тези аспекти от политическото му наследство! Защото както и тогава, така и сега те не са в състояние да спечелят много повече от насмешка и дори презрение от руска страна: курица не птица


4. Авангард на ЕС и НАТО в отношенията с Русия?


По изказвания и на Борисов, и на Радев, може да се заключи, че ние всъщност искаме да се възползваме от членството си в ЕС, за да установим по-изгодни отношения с Русия. Да сме нещо като преден пост на ЕС спрямо Москва. Тази версия не се връзва с позицията ни по "Скрипал", но в нея има политическа логика. Например, ясно е, че България плаща една от най-високите цени за газ в ЕС.


Ако се реализира енергиен европейски съюз, ние ще купуваме газа на цените на Германия или по-ниски, но така или иначе двойно по-малки от сегашните.
Енергийният съюз няма да бъде лесно постигнат, защото Източна Европа трябва да убеди Германия да изостави ценовото си предимство. Ако това стане, много немски бизнеси биха имали стимул да преместят производствата си на изток в ЕС. В този смисъл с енергиен съюз България би ударила "джакпота" – ниска цена на суровина и повече инвестиции.


Странното е, че българската външна политика не прави нищо по този приоритет. Реалното ни свързване с другите държави от ЕС (освен по руската тръба) се влачи с десетилетия. Т.нар. реверсивни връзки – които биха ни дали възможност да получаваме газ от ЕС – са вече легендарни и гонят по забавяне строителството на софийското метро по соцвреме. И най-важното, България не проявява никаква дипломатическа активност в ЕС по отношение на енергийния съюз, а за сметка на това търси сепаративни споразумения с Русия. И вместо преден пост на ЕС спрямо Москва, става точно обратното – руски авангард в ЕС.


ХИБРИДНАТА ЖЕРТВА
От цялата тази неяснота става ясно, че българската политика е съпътстваща жертва на хибридната война – самата ни позиция по Русия е хибрид от различни, противоречащи си интерпретации. Вярно е, че руската пропаганда играе с тази хибридност и я използва за собствени цели. Но причината за хибридността не е руската пропаганда, а собствената ни суверенна неяснота по отношение на това какво точно искаме от Русия. Докато нашите политици, медии и обществени говорители пращат разнородни послания по три пъти на ден, не е нужно да си гений, за да избереш най-изгодното за себе си.


И затова Радев може и да се мисли за авангард на ЕС спрямо Русия, но руските медии лесно му лепнаха етикета на просител за освобождение от ЕС. И ако искате "факти" за тяхната интерпретация, ще ги получите в огромно количество под формата на български политически позиции на достатъчно високо ниво.


Неяснотата в политиката понякога е "конструктивна" и полезна. Тя дава възможност за лавиране и играе по тънката струна на желанието да се снишиш, докато даден конфликт отмине. Да нямаш позиция, да се провреш между капките. Конфликтните ситуации са тези, в които се отстоява идентичността и изборът, който си направил обаче. И ако наистина искаме да сме част от най-развитите нации, е добре да се държим като такава. Защото "снишаването" може понякога да е печелившо, но никога не печели уважение.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (126)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 634 Неутрално

  НИЩО,НИКОГА,НА НИКАКВА ЦЕНА.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#1] от "anlazar":

  ДИСТАНЦИЯ,КАРАНТИНА,НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ НАС,ДАЛЕЧЕ,КАТО ОТ ПРОКАЖЕНИ.

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Не ви щем ни меда, ни жилото.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4210 Неутрално

  От Русия искам едно единствено нещо: да не ни се бърка в живота.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4552 Неутрално

  България не иска нищо от Русия.
  България няма какво да иска от Русия, по простата причина,
  че Русия НЯМА НИЩО каквото да даде на България,
  освен КОРУПЦИЯ, ДЕМОРАЛИЗАЦИЯ, ДЕГРАДАЦИЯ....
  с една дума - ОВПУТЯВАНЕ

  Само ВЛАСТ ИМАЩИТЕ КОРУМПЕТА, ходят час по час в Москве,
  за да си поискат РУШВЕТЯ

  Г Н У С Н О, колкото си иска

  Г Н У С

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4210 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  "че Русия НЯМА НИЩО каквото да даде на България,
  освен КОРУПЦИЯ, ДЕМОРАЛИЗАЦИЯ, ДЕГРАДАЦИЯ...."

  ... алкохолизъм, азиатска изостаналост, социална безотговорност и нихилизъм, робски манталитет, мързел и мърлящина...

  Благодаря много, но под руско (съветско) влияние българският народ деградира достатъчно за 70 години, няма накъде повече.

  Искаме и от Европа да научим нещо, а вие си стойте в Азия и си стройте евразийския съюз с Нурсултан Назърбаев и Гурбангули Бердимохамедов.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Нищо. По-далеч от тези.

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  Какво искаме от Русия...? Този въпрос би затруднил сериозно и най-върлите и най-заблудени русофили...!
  Иначе, ние даваме всичко! Само дето, не е ясно срещу какво и какво получава България! Това, че една шепа другари са добре покрай тия размени тип, кон за кокошка, много добре го знаем и виждаме...! Ама не ни върши работа...

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#9] от "wak50564988":

  "Е то и заради такива НЕПРАВИЛНИ коментари ще бъда старателни изтрит разбира се."

  Жалко, че ще е чак утре сутринта.

 15. 15 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  През последните 60-70 години българските политици са наясно само с това, какво искат за себе си, но не и какво да искат за България.
  Случаят от статията не прави изключение.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Ако политиците ни са на място, можеха да опитат и те да обяснят на Пут-ин, че анексията на Крим и войната в Украйна няма да бъдат забравени, че да сваляш пътнически самолети е престъпление, също както да тровиш бивши агенти с полоний или "новичок". Щяха сигурно да му кажат, че няма шанс да победи в хибридната война. Обаче на нашите политици такива прости неща не им идват на ум.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8295 Неутрално

  Какво да искаме, да не ни се бъркат в живота и политиките. Достатъчно дълго са ни яхали.

 21. 21 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#9] от "wak50564988":

  Ти членуваш,не българите.И членството е между цивилизация и сган,както е било даже по време на Римската империя

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4552 Неутрално

  Докато се усетихме, ни направихте най-бедната страна в Европа.
  —цитат от коментар 5 на wak50564988


  Стига с тези КРЕМЪЛСКИ ОПОРКИ, бре !!!!

  ОТ КОЯ ДЪРЖАВА, дето сега сме били по-бедни,

  сме били по-богати по СЪВЕТСКИ ВРЕМЕ ?!?!?!?!

  Сега сме ПО-БЕДНИ дори от РУМЪНИЯ и АЛБАНИЯ !!!!

  По-богати сме само от РУСКИТЕ КОЛОНИИ Молдова, Армения и Беларус

 23. 23 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Отива да му занесе някаква информация нашият "мост", а другите и те да ударят едно коляно по указание от най-висше място.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#19] от "wak50564988":

  Що не го изразиш в Русия,леваче,или не ти се умира на някой мост?Лесно е в ЕС да плюеш,а в Азия?

 26. 26 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1051 Гневно

  Дневник,
  очевидно нямате възможност(финансова?) да поддържате модератор през уикендите, затова предлагам - не допускайте коментари през почивните дни.

  Този уикенд същество, регистрирано със затворническия ник wak50564988, е оцвъкало всичко с агресивни дебилщини.
  Това ли е смисъла на поддържания чатрум?

  И понеже се касае не за изключение, а за масова практика - струва ли си да превърнете сайта в аналог на комунистическия подлистник сегабг.цом?

  Не ви пука и за последните що-годе читави мохикани, пишещи смислености по темите ви?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 27. 27 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#24] от "wak50564988":

  Нещо и американските бизнесмени не правят бизнес с Русия,а виж топ 100 на милиардерите.Много са "тъпи"американските милиардери,нали?

 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4552 Неутрално

  Искаш Русия да прибере всичките 7 милиона Българи и да останете тук само 100-те умнокрасиви Жълтопаветни протестъри ли?
  —цитат от коментар 16 на wak50564988


  Ха-хаааааааа !

  И КОЛКО от "7-те милиона българи" до сега са отишли
  да живеят и работят в Русийката ?!?!?!
  ВОЛЕН СИДОРОВ ли е отишъл ?
  МИШО ШАМАРЯ ли е отишъл ?
  КУРНЕЛИЯ НИНОВА и СИНЧЕТО Й ли са отишли ?!
  ГОЦЭ ПЪРВАНОВ и СИНЧЕТАТА му ли са отишли ?!.......

  Това, че дори РУБЛАДЖИИТЕ ГИ Е ГНУС ДА ЖИВЕЯТ В РУСИЙКАТА
  разбива на пух и прах всичките ви ОПОРКИ !!!!

 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4552 Весело

  А с теб какво да говорим, след като точно ти искаше да си Брат с Турция
  —цитат от коментар 10 на wak50564988


  Ха-хааааа
  АЗ ли се прегръщам и мляскам с ЕРДОГАН, или ПУТИН ?!?!
  АЗ ли правя БРАТСКИ РУСКО-ТУРСКИ ПАТОЦИ или РУСИЯ НА ПУТИН ?!
  Айде къш, че ЧОРБАДЖИИТЕ ВИ направиха разногледи с пируетите
  и междумъжките си РУСКО-ТУРСКИ ласки !!!!

 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  За да имаме добри отношения с Русия трябва да престанем да смесваме леглото с любовта. И като първа стъпка - да премахнем паметника на Съветската армия. А като втора - да изпратим за претопяване на скрап двата реактора за Белене. След това вече можем да обсъдим спокойно как "Газпром" ще ни построи Южен поток като си възвърне разходите от транзитните такси за 6 години. (Сметката не съм я правил аз - така я направи самият президент Путин).

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Да си оправят кочината.

 35. 35 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#31] от "wak50564988":

  Знаеш ли каква е разликата между мен и теб.Аз ненавиждам Русия безплатно,про боно,а ти я обичаш про рубли.Не е голяма,но е важна разлика.

 36. 36 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  До коментар [#32] от "wak50564988":

  "Абе вие Джендърасалите, нещо за Построяване ще предложите ли?"

  Да, ето - веднага предлагаме: На огромните свободни производтвени площи в "Балкан" - Ловеч (там, където някога се сглобяваха "Москвич-Алеко") да дойде руска компания и да организира производството на леки коли. С които да замени старите таралясници у нас, домъкнати откъде ли не и да осъществява масиран износ за Западна Европа.
  Нещо против? Не? Ами действайте тогава!

 37. 37 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Подкрепям безусловно b_52 _strato.
  Това е политиката на прекрасният сайт Новая газета. През почивните дни и празниците не допускат коментари. А там, с изключение на олгините има страотни коментатори.

 38. 38 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#32] от "wak50564988":

  Предлагам да си построим държава .В Европа.Лошо ли е?И без Русия.Лошо ли е?

 39. 39 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1288 Весело

  Дума по традиция от Дело се чете наопъки.
  Смилов също. :)

 40. 40 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 237 Неутрално

  България не е видяла добро от Русия, затова не трябва да иска нищо.
  България трябва да има с Русия твърди политически, икономически и културни взаимоотношения. Така, както са били царете на Второ Българско Царство и управлението на Стамболов.
  Само за азбуката, която сме им дали, не могат да ни се изплатят.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4210 Неутрално

  Не хранете трола с внимание! 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  ...струва ли си да превърнете сайта в аналог на комунистическия подлистник сегабг.цом?...
  —цитат от коментар 26 на b_52_strato  До коментар [#26] от "b_52_strato":

  "комунистическия подлистник сегабг.цом" е доста широко разпространено становище. Явно малко хора знаят членовете на "Съюз на издателите в България".

  "ЧЛЕНОВЕ
  1. „Икономедиа“ АД – издател на “Капитал”, “Капитал Дейли”, Капитал Quaterly”, “Регал”, “Бакхус”
  2.„Сега“ ЕАД – издател на вестник „Сега“
  ...
  9. „С-ФАКТОРБГ“ ЕООД – издател на Faktor.bg"

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Дневник, заглавието като въпрос зададен от България ли е или от Русия? И двете звучат цинично.

 46. 46 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#43] от "wak50564988":

  Само "лошите" западняци строят от векове,а "добрите" русо-азиатци -рушат.Огледай се,опомни се ,изтрезней.Питай африканците.,

 47. 47 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Колко време ще му трябва на този ужасяващо тъп човек, за да схване, че се е цанил на работа, която не може да върши?

 48. 48 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3278 Весело

  До коментар [#43] от "wak50564988":

  "...30 години СТИГАТ!!!!"

  Хубаво сте решили да се правите на смешник, ама ще трябва да почакате още 15 години.

 49. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4552 Весело

  Само за азбуката, която сме им дали, не могат да ни се изплатят.
  —цитат от коментар 40 на Mai-ski_17.


  И за ЕЗИКА също !!!!

  Това, на което сега говорят в РУСИЯ е версия на СТАРОБЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК.

  Угро-финските племена по блатата около Москва

  са говорели техните си блатни угро-фински езици.

  БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК и ПИСМЕНОСТ е това, което ги е направило нация !

 50. 50 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Аз от Расссия искам единствено девушки.

  If you are going through hell... Keep going!
 51. 51 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Какво ли искаме от Русия?
  Ми като погледна сериозно на въпроса, се оказва, че не искаме нищо!
  Каквото искаме, трябва да бъде поискано от нашите политици, управници, държавници. То, има ли такива, но все пак да попитам, защо ли са се втурнали, кат' цигани на панаир към Москва?! Президент и Премиер се надпреварват, като верни опричници, от Задунайская, да се кълнат на руският самодържец!
  Не е ли крайно време, ние да им кажем, на нашите "опричници", като Суверен, на висок глас, какво искаме от тях самите, а не от Русия?!
  И да ги запитаме, какво търсят те там, където ние не сме ги пращали!

 52. 52 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#2] от "wak50564988":

  Знаеш ли, ако аз случайно разбера, че в една или друга компания досаждам, вероятно ще си тръгна. Толкова ли не можеш да схванеш, че цялата тази риторика, която сипеш отгоре ни, сме я чували и чели стотици пъти! И че сме имали време да я обсъдим - дума по дума и изречение по изречение? Нямаш акъла да осмислиш намеците - добре. Ще ти го кажа направо: досаждаш. Неприятен си. Разкарай се оттук! По-директно не мога. Но си мисля, че само психически болен човек би останал там, където никой не го иска.

 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Кажи си, Дан Смисъле.
  Какво искаш от Русия?

  пп
  Attractive offer.
  One which no one can refuse ;)

  "Какво искаме от Русия?"

 54. 54 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1502 Весело

  [/quote]
  [quote#9:"wak50564988"] Само да попитам. Няма в договора за ЕС клауза, че може да членуваме само в него. Това е Икономически договор. Никой не може да ни каже нищо, ако освен в ЕС, членуваме и в ЕАС. Евроазиатския съюз, за по-незапознатите....
  —цитат от коментар 10 на wak50564988


  Разбира се, че никой нищо няма да каже. И пропагандата на соросоидите ще намалее. За сметка на това левовете ще се увеличат... за евро. Тогава няма да има нужда от пропаганда, щото ще има статистика... Едни ще се оправдават с Гюлен, а други със Сорос. Този сценарий е добре познат... ;)
  Я, да оставим Русия на мира. Посочете ми друга просперираща евразийска страна!

 55. 55 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Както казаха и други: да ни остави на мира, което включва стоп на неоправдания емоционален шантаж всеки 3 март за асвАбАдителите

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8877 Неутрално

  Всичко , свързано с Русия ни излиза много скъпо. Ако си прочетем истинската история, ще видим, че нищо добро не е дошло оттам за България. Дори и сега се държат надменно и арогантно. Жалко, че имаме такива политици, да отминават гаврата с наведена глава. Само Иван Костов им се опълчи и се видя резултата. КГБ не му прости.

 57. 57 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  До коментар [#44] от "wak50564988":

  Добре де, дорогой мой друг, недейте да се нервите. Ето, предлагам преди да обсъждаме какво може да искаме от Русия да обсъдим какво можем да дадем. Например:
  - В ЕС България гласува против санкциите срещу руските физически и юридически лица (против санкциите срещу Русия нама как да гласува защото такива няма)
  - България признава Крим за руска територия
  - България признава независимостта на Донбанската и Луганската републики
  - България признава, че малайзиския самолет е свален с ракета "Бук" на украинската армия
  - България признава, че Скрипал и дъщеря му са отровени от всеки друг, но не и от Русия
  - България, макар и неохотно, признава, че българите в крайна сметка обичат Мария Захарова повече от Мария Шарапова
  Това добре ли е? Да? А сега ми кажете срещу това какво може да поиска и да получи България.

 58. 58 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#49] от "Hawaii":

  Викингите са основали Нижни Новгород и Киевска Рус. За да държат в подчинение славянските племена, са имали нужда от близка азбука.
  Руснаците винаги са били роби, от основаването на Русия та досега.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 59. 59 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  "Президентът Радев непрекъснато говореше за сваляне на санкциите срещу Русия, макар че напоследък е Президентът Радев непрекъснато говореше за сваляне на санкциите срещу Русия, макар че напоследък е смекчил позицията си, запознавайки се с реалностите."

  С една усмивка и няколко добре премерени думи могат да ти светнат къде-къде по-як шамар, отколкото с дланта на ръката. Резидентинът получи това точно 26 пъти - при всеки отделен разговор с всеки от президетите на другите страни в общността, за намеците си за сваляне на санкциите.

  Политкоректно звучи така: "смекчил позицията си, запознавайки се с реалностите". Проблемът е в това, че освен политкоректно, звучи и иронично, подигравателно. Ами... адмирации за автора. Хубав лаф ще излезе от това: "Пак запознаха радеф с реалностите!"

 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 884 Неутрално

  "Какво искаме от Русия?"

  За сега да ни остави на мира и да не се занимава с нас.
  За в бъдеще има много неща да искаме от Русия.
  На първо място , да ни изплати около 900 милиарда долара , колкото са щетите , които е причинила на България по време на половинвековното руско робство.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Нищо не можем да поискаме от Русия, защото реално сме врагове. Налага се да изпием горчивата чаша докрая. Когато световната криза настъпи ще разберем, че сме вървяли в грешна посока.

  А руснаците няма защо да се натягат чак токова за потоците, Европа сама ще ги потърси, защото нуждите от природен газ растат с драстични темпове. 20-30 милиарда в повече или по-малко няма да решат проблемите им. Онова, което Путин трябва да направи, е да поозапти олигарсите и милиардите да остават в Русия.

  "Нашите хора се санкционират само в краен случай. Останалите да му мислят!"
 63. 63 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#52] от "gr52":

  Не може,той е Матросов.Ще ни досажда винаги.Амбразура си търси.

 64. 64 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Сатрапията няма какво да ни даде в случая, освен на руските продажни марионетки поставени в окупирания ни парламент, които се ползат от дяловете които им подхвърлят кремльовците за сметка на българския народ!

  Имало едно време ссср...
 65. 65 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Е то и заради такива НЕПРАВИЛНИ коментари ще бъда старателни изтрит разбира се.
  —цитат от коментар 9 на wak50564988


  Нямам представа дали ще бъдеш "старателно изтрит", но успя да погнусиш всички ни. А що се отнася до идеята, в една водена все още и слава богу, без оръжие война, да си член и на двата воюващи съоза - извинявай, но ти някакъв рекорд на гинес по многоумие ли ще поставяш?

 66. 66 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4459 Неутрално

  Отговорете си на въпроса какво точно Русия иска спрямо нас и всичко ще си дойде на мястото ! В момента липсват държавници, които да излязат от слугинажката роля, която ни отреждат от Кремъл, а изобилстваме с продажни души, които не могат да видят родината си извън олигархичните руски зависимости и все търсят нечия усмивка да ги огрее....С цената на продаване на националния ни интерес !

 67. 67 Профил на Stalker
  Stalker
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Искаме да си вземат Нефтохима, Белене, Южен паток, постоянно пребиваващите, туристите, хибридките, петоколонниците, пасолствата си и да ни се махат от главата.

 68. 68 Профил на tilev
  tilev
  Рейтинг: 230 Гневно

  Мазен, ужасен пожарникар...

 69. 69 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  скаш Русия да прибере всичките 7 милиона Българи и да останете тук само 100-те умнокрасиви Жълтопаветни протестъри ли? Ама няма ли да ви е мого шичочко сами бре? Или викаш ще поканите Господаря Сорос и ще заселите България с Африканци и Араби, което ви е заветната мечта? Ами Дерзай!!! Оставаме!!!!
  —цитат от коментар 16 на wak50564988


  Извинявай, но кой точно те назначи за говорител на "всичките 7 милиона Българи"? И с каква наглост си поздволяваш през цялото време да говориш от името на народ и държава, които нямат нищо общо с тебе?

  НЕ УСЕЩАШ ЛИ ПРЕЗРЕНИЕТО, С КОЕТО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ТУК ВЪВ ФОРУМА СЕ ОТНАСЯТ КЪМ ТЕБЕ, ТА СИ ВЗЕЛ ДА ГОВОРИШ ОТ ИМЕТО НА ЦЯЛ НАРОД? 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#63] от "anlazar":

  Не е Матросов. Просяк е. Трябва да си изкара парите, защото вече не издържа на глада. Длъжен ли съм обаче аз да търпя толкова много идиотизъм на едно място? И не можеш да го прескочиш - задънил е всички теми с постингите си.

  Първоначално го взех за кверулантен психопат - за такъв, на когото я господ, я народът, я историята му говорят нощем, ама не е. Най-обикновен просяк, който чака да му подхвърлят нещо за унижението, на което се подлага. Гладен е. Но пък какво ли достойнство има този, който е наел такъв човек и се гаври със страданието му?

 72. 72 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#70] от "von_seeckt":

  Комрад,не така.Вярно,че за Полиомиелит има ваксина,а за простотията-не,затова стой по.далече.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 605 Неутрално  Физиономията на Вовата на снимката горе е БЕЗЦЕННА !!!


  Да, българите сме велик народ !!!
 75. 75 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 634 Весело

  До коментар [#71] от "gr52":

  Във фабриката за идиоти и собственикът,и портиерът,и работниците са идиоти.Иначе няма да е фабрика за идиоти.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  И какво? Просто изразих РАЗЛИЧНО мнение.
  —цитат от коментар 19 на wak50564988


  Това не е мнение. Това е психотична продукция.
  …….
  Хайде да ти го кажа на достъпен за теб език: Това не е мнение. Това е бълнуването на много болен човек, живеещ си в някакъв свой свят, в който целият български народ (всичките седем милиона) го е избрал за свой говорител, който да изобличи "господаря Сорос" и "платените му слуги".
  ...........................
  Но аз лично мисля, че се преструваш. Нещо като "слепите" просяци, които хвърлят по някой и друг ърз поглед върху шепата си - да видят, колко са им пуснали...

 78. 78 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#75] от "anlazar":

  Пост "73 " го доказва.

 79. 79 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#75] от "anlazar":

  :) !

 80. 80 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Аз искам! Лукойл-Нефтохим да ми плати дивидентите за 5 години! А, и да намалят цените на горивата.

 81. 81 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#70] от "von_seeckt":

  Виж сега... Аз че съм умен, умен съм. Това е всеобщо мнение и документално потвърден факт. За красив - много е относителен въпросът за красотата при мъжете. Но повечето жени, преди да остарея, точно така ме възприемаха. Струва ми се обаче, че ти използваш словосъчетанието, за да ме причислиш към някаква категория ли, партия ли...? И бъркаш. Ние с тебе си приличаме по едно: индивидуалисти сме. Аз и затова - въпреки противоположните убеждения, се отнасям със симпатия към теб. И двамата следваме формулата на великия Бонавентура: за да бъдеш личност, трябва да притежаваш достойнство и различие. Достойнството се гради на ДОСТИЖЕНИЯ. А "различие" той нарича това, на което ние двамата викаме "индивидуалност". Бъди здрав. С глупаците всичко е позволено, защото глупакът не е човек, а умните трябва да бъдат уважавани. Ще имаме време да си говорим, щом си решил да влизаш в диалог.

 82. 82 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Искаме две неща.

  1. Русия да се изнесе от България заедно с всичките си проекти, тройни членове, петоколоници, задунайски подлоги, платени олигарси и парламентарни агенти.
  2. Путин да ни върне каракачанката и да плати 1 млрд. със задна дата за времето, през което я е стопанисвал.

  Друго не искаме.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 83. 83 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#19] от "wak50564988":

  Ватник, свещ трябва да палиш ти за тази демокрация, свещ. Щото както и да се преброите, русоробите сте малцинство от всякъде, и ако не беше демокрацията и западните ценности, а примерно си имахме Франко или Пиночет, щяхте да бъдете събрани на разни места със специален режим, и вероятно част от вас никога не би напуснала подобни места живи. Точно демокрацията и ценностите те защитават тебе лично и подобните русоробски безродници. Ама понеже имате бетон и кухини в главите вместо малко сиво вещество не можете да разберете че истинските български патриоти биха се разправили с вас по много по-различен и доста нецивилизован начин и биха ви окичили по дърветата. Няма Български патриот русофил или русофоб. Нито Левски, нито Ботев, нито Захари Стоянов нито други са били русофили или обратното. Въртели са калъчката срещу враговете Български и толкоз.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 84. 84 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  И КОЛКО от "7-те милиона българи" до сега са отишли
  да живеят и работят в Русийката ?!?!?!
  —цитат от коментар 28 на Hawaii


  Задавате му неправилен въпрос, уважавани от всички ни господин Хавай. Правилният въпрос - поне според мен, е "Кой и кога те избра за говорител на "всичките 7 милиона българи"?

 85. 85 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  До коментар [#57] от "Един препатил":

  Почаках почти час и тъй като дорогой друг "wak50564988" не ми отговори то аз сам си отговорям срещу това, което България може да предложи на Русия какво може тя да поиска и да получи от Русия:
  - Русия отменя едностранно ембаргото спрямо българския износ
  - Русия извършва пълна демилитаризация на Кримския полуостров
  - Русия премахва военно-морските си бази в Севастопол и Новоросийск
  - Русия потопява доброволно 80% от черноморския си флот
  - Русия си прибира давата реактора и връща 602 млн. евро на България
  - Президентът Путин присъства на премахването на паметника на Съветската армия в София, с което България и Русия затварят съветската страница в своите отношения
  - Владимир Гундяев галантно целува ръка на Илияна Йотова
  Има ли сделка? Ако не - вината не е моя.

 86. 86 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  До коментар [#43] от "wak50564988":

  И ти ли си завършил университета на Тодор Живков бе, смотаняк...??! :)

  Бивш tww09306483.
 87. 87 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":яж хуй
  —цитат от коментар 76 на johngoti


  Г-н Хавай, кучето ви е проговорило!

 88. 88 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1875 Весело

  До коментар [#73] от "von_seeckt":

  Ще пренебрегна обидата. По причини, които съм посочил в последващ постинг, който все още не си прочел. Ще те помоля само за разяснение: кои са моите политически партизани?
  ……………….
  Защото някак си не мога да се почувствам като командир на отряда "Чавдар"....

 89. 89 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4217 Любопитно

  До коментар [#62] от "faraon":

  Налага се да изпием горчивата чаша докрая. Когато световната криза настъпи ще разберем, че сме вървяли в грешна посока
  ======
  Там е работата, че притегателната сила на двата полюса е почти нулева ..... и ситуацията е нещо като междинна !
  Цари хаос и неяснота в това отношение .....

  Bukalemun
 90. 90 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#31] от "wak50564988":

  И ся кво са оказва? Че в България са най-добрите русофили? По-добри и от руските? Браво бе, мекере! Толкова сте се оакали, че вече чак не забелязвате, че сте толкова омазани. Споко, останалите го виждаме. И между другото, благодаря за усилията ви! Без вас нямаше как да се вдигне одобрението на българите към НАТО и ЕС! Молодци!

  No Pain No Gain
 91. 91 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#80] от "Мавродинов":

  А аз да се развали сделката, и не само да ни цапат природата, а да е наш, и ние да печелим.

 92. 92 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#64] от "citoplast":

  Всеки има поне двама приятеля, които са на руска хранилка. Даже си нямаш на идея. Купуват всеки изпаднал.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Какво искаме от Русия?
  —цитат от коментар 0 на ЗАГЛАВИЕ


  Още не е ясно.

  На 30-ти май Путин ще каже на Бойко какво сме били искали.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 96. 96 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3747 Неутрално

  Смилов си е Смилов. Не можеш да очакваш от Смилов нещо друго освен смиловско. В крайна сметка какво иска Смилов? Да се откажем категорично от Русия. Да не я забелязваме все едно, че тя не съществува. Да се вържем за западна Европа единствено и много кораво, за да няма отвързване. Каквото и ще да става. То това е и голямата мечта на Боко и гербавите. Те обаче искат малко повече. Искат държавенцето да живне, че и те да се почувстват малко по-комфортно. Защото представяте ли си - те вече даже не могат да крадат. Защото няма откъде и няма какво. Нещата са зле и ще стават още по-зле. И Радев и Боко са наясно с проблема. Радев обаче не е опетнен. Боко е затънал до козирката. А Смилов? Неговото го прочетохте току що.

 97. 97 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5425 Неутрално

  Продажни или некадърни български политици? Или и двете едновременно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 98. 98 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това са вълци -беззаконници. И как да не са, като са некадърници? Ако някой човечец си измисли нещо и иска да е негово, и да печели тези двамата негодника отиват и му го ограбват.

 99. 99 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#96] от "Judjuk":

  От престъпници стои надалеч.

 100. 100 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Само да попитам. Няма в договора за ЕС клауза, че може да членуваме само в него. Това е Икономически договор. Никой не може да ни каже нищо, ако освен в ЕС, членуваме и в ЕАС. Евроазиатския съюз, за по-незапознатите. Знам че това е Ерес за Соросоидите, и ще им докарам киселини и шепи с хапчета , но аз си гледам интереса на Родината, а не медийната линия на Дневник и мераците им. Е то и заради такива НЕПРАВИЛНИ коментари ще бъда старателни изтрит разбира се.
  —цитат от коментар 9 на wak50564988


  И ще получим технология от 80те години за Лада Калина или Кранта. Ние може да дадем по-напредничави продукти, от това , което ни биха предложили руснаците.
  Обясни тогава за чий ни е Евразия?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK