Банковия съюз - ключ към просперитет и ефективни реформи

Банковия съюз - ключ към просперитет и ефективни реформи

© ReutersПравителството е длъжно да предприеме незабавни мерки за кандидатстване в Банковия съюз като първа стъпка към приемането ни във валутния механизъм ERM2 и еврозоната. Това е изключителен шанс, не просто защото така ще удовлетворим изискванията на Европейската централна банка (ЕЦБ), а най-вече за нас самите – за да осигурим независим и по-качествен надзор върху банковата ни система. Констатациите за продължаваща зависимост на БНБ от властта в България са факт, който през последните години се доказа при редица нейни решения:


Прикриването на резултатите от стрестестовете през 2016 година;
Одобрението на Стоян Мавродиев за изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие;
Одобрението на продажбата на Общинска банка на лице без никакъв опит в сферата;
Одобрението на продажбата на банка "Виктория" на "Инвесбанк", която показа най-слаби резултати на стрестестовете.


Напомням, че веднага след фалита на КТБ през 2014 година всички парламентарни партии, включително сега управляващите, заявиха при президента Плевнелиев, че приемането на България в Банковия съюз е приоритет. Силно притеснително е, че този приоритет сега е подменен, вероятно за да бъдат обслужени интересите на влиятелни кръгове. С това правителството рискува да изпрати България в последния коловоз на Европейския съюз, и в крайна сметка да ни извади от свободния свят с всички последствия от това. Не можем да позволим правителството и БНБ да провалят цялата държава, заради частния интерес на една банка.
Изпълнението на изискванията на Европейската комисия и ЕЦБ са важни, но недостатъчни условия за приемането ни в ERM2. Кандидатстването нито гарантира положителен отговор от страна на нашите партньори, нито е тест за фактическата способност на България да бъде член на еврозоната. И отговорът, и тестовете тепърва предстоят. Както травматичният опит на България с кандидатстването в Шенгенското пространство ясно показва, формалните стъпки и изпълнението на формалните критерии не са достатъчни, за да спечелят доверието на нашите партньори. Боядисването на една ограда пък съвсем.


Нужни са истински, автентични доказателства, че България е готова за подобно членство. Защитата на собствеността, правната система, адекватен финансов и енергиен надзор не са неща, които трябва да свършим, за да угодим на този или онзи чиновник. А за да направим икономиката ни конкурентна на световната.


От миналата година свободното движение е факт за над 40 милиона граждани на Украйна, сключихме и договор за асоцииране, който премахна пречките за търговията помежду ни. Не можем да привличаме още дълго капитали с ниски разходи за труд, а и не трябва. Винаги ще има някой, който ще ни надцака в това. Видно е и от спада на чуждестранните инвестиции. Но те и българските капитали вече бягат от страната. Нужна е нова визия за бъдещето на просперираща България и за целта трябва да изградим ефективна администрация. Ние ще имаме полза от това, не бюрократът Х.


Убеден съм, че членството на България в сърцевината на Европейския съюз – еврозоната и банковия съюз – е основният и доминиращ интерес на българските граждани. Той гарантира свободното движение на хора, стоки и капитали. Нещо, с което свикнахме дотолкова, че вече го приемаме за даденост, като че ли спомените отпреди 2000 година са изтрити. Забравихме черния списък на Шенген, опашките за визи, забраната за износ на редица стоки. Затова всички стъпки към интеграция трябва да бъдат приветстван. Защото ще означават и намаляване на глобалния риск за промяна на геополитическата ориентация на България.


Тревогата ми е обаче, че настоящото мнозинство в парламента и изпълнителната власт имат много различни приоритети и не са в състояние нито да осъществят необходимите реформи, нито да убедят някого в действителната способност на България да е пълноценен член на еврозоната. От което ще страдаме.


Авторът е съпредседател на партията "Зелените", която е част от обединението "Демократична България".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Егати пропагандата...
  Ключ към провеждане на политиката на един малък кръг, кийто подменя вота на италианската нация в момента.
  Твърдо против!

 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Доколкото ми е известно ЕС не ни иска както в еврозоната, така и в Шенген. Тогава, питам се към кого е адресирана горната статия?

 3. 3 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1659 Весело

  ............независима и АДЕКВАТНА Б Н Б .../ефикасен КОНТРОЛ на СИСТЕМАТА и ИГРАЧИТЕ ..../ и стабилен ЛЕВ.......!!!!!....може и ЗЛАТЕН.......всичко друго е ВЕТЪР и МЪГЛА.........справка ШВЕЙЦАРИЯ и ГРЕЙТ БРИТАН.......!!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  То хубу, ама големите не ни искат там.
  Главно защото имаме слаба икономика, което по някакъв начин ще се отрази негативно на себестойността на Еврото.
  Затова, много по-просто и лесно ще бъде, ако едностранно се откажем от лева и приемем Еврото, като разплащателно средство.
  Така хем ще го ползваме, хем няма да чакаме, хем няма да се налага да доказваме, колко сме подготвени.

 5. 5 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1659 Весело

  Доколкото ми е известно ЕС не ни иска както в еврозоната, така и в Шенген. Тогава, питам се към кого е адресирана горната статия?
  —цитат от коментар 2 на von_seeckt


  .......+++++++++++++++++++++++++........много УМЕСТЕН и ХУБАВ ВЪПРОС........!!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Много добре написано, но никой от парламента не иска контрол върху далаверите.

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Другата гледна точка:
  "Работим активно за присъединяване към ERM-2, което е първата стъпка, за да продължим към едновременното, подчертавам едновременното членство в Еврозоната и Банковия съюз, защото няма как да сте член на Банковия съюз, без да сте член на Еврозоната. Онзи механизъм е друг и за него можем да говорим допълнително."

  По-подробно от Горанов:
  "МИНИСТЪР ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Уважаема госпожо Председател, уважаеми госпожи и господа народни представители! Уважаеми господин Янков, бързам да отговоря, че не би трябвало да има никакви притеснения за банковата система. Тя е достатъчно добре капитализирана. Това го показаха и стрес тестовете и оценката на качеството на активите на цялата банкова система през 2016 г. Това го показва и деескалацията на макроикономическите дисбаланси, която беше направена от Европейската комисия през миналия месец. От прекомерни дисбаланси ние преминахме към дисбаланси. Темата е много специфична. Ще си позволя да Ви запозная с механизмите и с ангажиментите, които Република България има по отношение на Банковия съюз.
  С Договора за присъединяване към Европейския съюз България пое и задължение за присъединяване към Еврозоната. Държавите членки на Европейския съюз, които не са част от Еврозоната, се делят на две групи, такива с договорни клаузи за неучастие в Еврозоната, така наречената дерогация. В нея са Обединеното Кралство и Дания, а България е във втората група държави-членки с дерогация и имат ангажимент да се присъединят към Еврозоната тогава, когато изпълнят необходимите критерии за членство в нея.
  През последното десетилетие, в отговор на последиците от суверенната криза и кризата в банковата система в Еврозоната, там настъпиха сериозни промени. Бяха създадени много нови механизми, структури и институции. Създаването на Банковия съюз представлява една от най-големите институционални промени.
  Банковият съюз е създаден след 2013 г. и се състои от два стълба – Единният надзорен механизъм и Единният механизъм за преструктуриране.
  Единният надзорен механизъм се основава на Регламент 1024/2013 от 15 октомври същата година, а Единният механизъм за преструктуриране се основава на Регламент 806/2014 на парламенти на Съвета от юли 2014 г.
  Банковият съюз доразвива Еврозоната. Това означава, че присъединявайки се към Еврозоната, ние автоматично ще се присъединим и към Банковия съюз.
  Следователно подготовката и после присъединяването към Еврозоната и Банковия съюз са два процеса, които протичат и завършват едновременно. Такава е практиката на други държави, присъединили се към Еврозоната в периода, когато там вече имаше Банков съюз – например Латвия е член от 2014 г., и Литва е член от 2015 г.
  Както вече е публично известно, по време на предишното правителство създадохме Координационен съвет за подготовка на България за членство в Еврозоната – Постановление № 168 от юли 2015 г. Този Съвет и съответно съставената работна група извършиха анализ на готовността за присъединяване.
  Както е известно, България има отлични макроикономически показатели, с които устойчиво изпълняваме четири от петте критерия за присъединяване към Еврозоната. Това са критериите в Договора от Маастрихт – държавен дълг, бюджетен дефицит, дългосрочен лихвен процент, в случая по 10-годишни ДЦК в лева, който за февруари 2018 г. е 0,9765%, инфлация – средногодишната ни инфлация по последни данни за февруари 2018 г. е 1,32 на сто, измерена чрез Европейския хармонизиран индекс за потребителските цени.
  В същото време е необходимо да изпълним и условието за членство в ERM-2 – критерия за валутен курс – минимум две години участие в ERM-2 с фиксирания курс на лева към еврото.
  Предвид че 21 години валутният борд у нас функционира, изпълнението на този критерий не би следвало да представлява някакъв проблем, но той е формален, който не сме изпълнили. Фокусът трябва да се съсредоточи в това, ако искаме да изпълним стратегическата цел за членство в Еврозоната.
  Членството в Еврозоната, съответно автоматичното присъединяване към Банковия съюз, задължително изисква преди това членство в ERM-2 и продължаване на следваната макроикономическа политика, ориентирана към стабилността, която би гарантирала, че ще продължим да изпълняваме макроикономическите критерии за последващо членство в Еврозоната.
  Работим активно за присъединяване към ERM-2, което е първата стъпка, за да продължим към едновременното, подчертавам едновременното членство в Еврозоната и Банковия съюз, защото няма как да сте член на Банковия съюз, без да сте член на Еврозоната. Онзи механизъм е друг и за него можем да говорим допълнително.
  Предвид обаче конфиденциалността на процедурата и пазарната чувствителност, не бих желал да споделям повече детайли, най-малкото от респект и правилата на нашите европейски партньори и Европейската централна банка, към които искаме да се присъединим. ..."
  https://eurozone.bg/blog/goranov-bankov-sajus/

 8. 8 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Моля публикувайте статистика колко банки фалираха в ЕС през последните няколко години. Конкретно списък.

  Другото е гола пропаганда.

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  така ще удовлетворим изискванията на Европейската централна банка (ЕЦБ)
  _________________
  България от 30 лета все гледа да удовлетворява финансовите килъри на ЕЦБ,СБ и МВФ, ако от това имаше някаква полза за България до сега да сме задминали китайците по финансова и индустриална мощ а населението нямаше да се спасява кой как може да бяга на гурбет!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Туй ми спомни едно време в казармата имахме едно закапече със същия патос обясняваше как треба да влезем в Съвецкия съюз. И аргументите бяха същите - било като слънцето и въздуха.

 11. 11 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 681 Неутрално

  ........много УМЕСТЕН и ХУБАВ ВЪПРОС........
  —цитат от коментар 5 на kesh


  Наистина ли?

  Според мен пък е абсолютно неуместен просто защото не е вярно това, че ЕС не ни иска в Еврозоната. Прочетете докладите, за да разберете какво всъщност пише там.

  Това, че "ЕС не ни иска в Еврозоната", явно е новата мантра, виждам, че червената агитка доста отрано е започнала да я повтаря в синхрон.

 12. 12 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Айде да не бързаме толковал
  Че да не плащаме чужди дългове
  Това прочетохте ли го

  https://www.bloombergtv.bg/pazari/2018-05-27/finansoviyat-ministar-na-shvetsiya-iska-debat-za-nezavisimostta-na-tsentralnata-banka

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Нашите банкери не искат и да чуят за банковия съюз. Явно има нещо гнило в Дания. Има неща, за които не искат да се знае, а това вече е плашещо.

 14. 14 Профил на backo
  backo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "kesh":

  И как го плануваш, да получиш стабилния лев? :). Ако не е валутния борд да го крепи, кое ще го поддържа. Стабиунара икономика?

 15. 15 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#2] от "von_seeckt": "Доколкото ми е известно ЕС не ни иска както в еврозоната, така и в Шенген. "

  Не ни иска на всяка цена, а иска от нас да тговаряме на определени условия и стандарти, които (както правилно се отбелязва в статията) са най-вече в интерес на всички граждани. Но силно притесняват мафиотите които ни управляват.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 16. 16 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#9] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Населението се спасява на гурбет основно в страни членки на еврозоната, с изключение на Великобритания ( неуместно е да сравняваме лева с паунда).

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  Пътят е следния: Банковия съюз, стрес тестове за трихе най-големи банки проведени от ЕЦБ, след около 2 години - чакалнята и след още 2 - ЕЗ! НАТИСК върху правителството трябва, защото са готови да жертват цялата страна заради цековата банка!

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Добра позиция на опозиционен политик, отлично искане за действие.
  Банкерите няма да харесат това, а техните назначения в управлението няма да го изпълнят

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK