България днес - като в онази фраза на цар Борис?

Борисов и Путин, 2010 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Борисов и Путин, 2010 г.Историята обича да си прави шеги: една фраза на Борис III, промълвена в тежък разговор с Рибентроп през лятото на 1942, е на път да се превърне в девиз на съвременната българска политика към Русия. А не бива. За "Дойче веле" коментира политологът Даниел Смилов:

Говорители и на ГЕРБ, и на БСП използват свободно въпросната фраза като аргументация за действията на нашата дипломация по отношение на Москва. Консенсусът невинаги е хубаво нещо - когато има широко съгласие по подвеждаща цел, нещата са по-скоро тревожни. Какъв е проблемът ли? Засега той е интелектуален - демонстрация на грешна оценка и непознаване както на историята, така и на съвременната ситуация.


Историята


Дори да приемем безрезервно твърдението на историци, че Борис III наистина е казал "Винаги с Германия и... (попарвайки доволната усмивка на Рибентроп) никога против Русия" (по академик Георги Марков), това е изречение, което просто не е отговаряло на истината - както тогава, така и през предходните и последващите десетилетия. През 1942 година България е била част от пакт (военен съюз), който вече е бил в жестока война с Русия. Фактът, че не сме пратили войски на източния фронт и сме запазили дипломатически канали за комуникация, не означава, че не сме били против Русия. Положението е било точно обратното: подпомагали сме воюващите срещу нея по логистични, стопански и политически начини. И когато СССР идва до нашата граница, бързо "поправя" формалната липса на обявена война.
Второ и по-важно: дори Борис III да е смятал, че това е неговият девиз, следването му не е довело до много позитиви за страната. Третото българско царство е унищожено, голяма част от интелигенцията - също, а България губи суверенитет, ставайки съветски сателит за 45 години. При тези резултати да се обявява точно този "девиз" за съвременен пример е просто абсурдно.


Ако тази фраза продължи да възкръсва отново и отново, Бойко Борисов ще може да се похвали с нова диплома - този път от университета "Борис III" (след успешното завършване на конкурентните ВУЗ-ове "Живков" и "Сакскобургготски"). С това политическите висши учебни заведения на модерна България ще започнат да се изчерпват и премиерът ще трябва да се насочи към Магнаурската школа за следдипломна специализация.

Какво е ЕС


Но да оставим историята настрана. Медийното търкаляне на проблематичната фраза демонстрира и дълбоко неразбиране на същността на ЕС. Това не е обединение под диктат на великите сили - Германия, Франция, Русия, САЩ или някой друг, та ние да трябва да "балансираме" между техните ултиматуми. Борис III не е имал богат избор и е взимал решения с германски или руски войски на границата. В такава ситуация лавирането, компромисите и лисичите хитрости са били наложителни, макар в крайна сметка да не са довели до кой знае какво.


За разлика от положението в онези години ЕС е доброволна форма на интеграция на Европа. Никой не е насилван да влиза в съюза (напротив, обикновено има съпротива срещу нови страни членки). И никой не е задължаван да остане в общността, както показва Брекзит. Затова е крайно време да се спре с инсинуациите, че някой ни извива ръцете за нещо - например да не си дружим с Русия или да не си уважаваме националната култура и история.


Когато обаче си заявил суверенно, че искаш да си член на ЕС, че искаш да си партньор на останалите 27 страни членки, имаш задължение да се държиш като такъв. И когато има обща политика на ЕС, тя е и твоя политика, а не "външен диктат".


Германия и Русия се сближават?


Любителите на фразата на Борис III ще кажат, че точно днес тя може най-накрая да се изпълни, защото Русия и Германия "се сближават" - Меркел и Макрон бяха на гости в Русия и обсъдиха икономически проекти. Социологът Андрей Райчев дори видя потенциал за нова ос - Париж, Берлин, Москва, Пекин, която щяла да бъде кошмар за САЩ. По сходна логика (или липса на такава) Швейк е бил убеден, че Турция стои зад убийството на ерцхерцог Фердинанд в Сараево, което става повод за Първата световна война.


Подобни разсъждения също демонстрират нежелание да се гледа сериозно на ЕС като политически проект. Вместо това ЕС се представя като конспирация на големите държави - Германия и Франция, които прокарват своите си интереси за сметка на малките. Създава се впечатление, че сме загубили нещо без особена полза в замяна. Елементарен баланс би показал, че подобна загуба за България няма - позитивите от еврочленството са безспорни.


И въпреки че нямаме загуба, "сближаването" на Германия с Русия се представя като обещание за големи бъдещи печалби. За начало обаче това "сближаване" е силно надценено: ЕС не е променил позициите си по нито един ключов геополитически въпрос - Украйна, Сирия, "Скрипал" или Иран.


Истината е, че ЕС иска запазване на иранската ядрена сделка и затова води разговори с Москва. Също така текат преговори по икономически проекти. Но нищо от това не води до стратегическо преориентиране на Европа към Русия, както се инсинуира. НАТО и САЩ продължават да бъдат основен гарант на европейската сигурност и това няма да се промени в близко бъдеще. А е така, защото въпреки различията този стратегически съюз е изгоден както за ЕС, така и за САЩ.


Да, хубаво би било Европа да включи и Русия. Проблемите пред тази перспектива са само два (освен че Русия не е проявила желание за членство в ЕС). Първо, за съжаление режимът на Путин не е демокрация и не отговаря на базовите критерии за евроинтеграция. И второ, анексията и влизането с войски на територия на друга държава е нарушение на императивна норма на международното право (jus cogens), което не може да бъде санирано. Докато тези два проблема не се отстранят, трайно "сближаване" между ЕС и Русия трудно може да има. Но мирното съжителство трябва да е гарантирано. И не са изключени съвместни действия като това по иранската ядрена сделка.

Каква риба ще хванем?


Шумът около "сближаването" има за цел да убеди хората, че водата се е размътила и ние ще уловим в нея много руска риба. Президентът Радев отиде с надежда да хване поне кит, но се върна с празни мрежи и обещания за бъдещ богат улов. Борисов също отива с голям рибарски екип от министри, които основно ще ловят газови риби от подводни тръби.


Спор няма, добре би било турската газова тръба да мине и през България на път към Европа. Това ще носи доход от транзитни такси в размер на стотина милиона евро годишно, след като изплатим съоръжението. Но ако цената за тази тръба е да построим и АЕЦ "Белене", сметката може да излезе солена, а китът може да се окаже цаца или дори пираня, която да опоска публичните ни финанси.


Някой би се замислил защо се вдига толкова шум около тези проекти, сякаш от тях зависи просперитетът на България в бъдеще. На фона на скромните и спорни печалби от руския "малък шлем" Европейската комисия предложи България да получи безвъзмездно 8 милиарда евро в периода 2021 - 2028 г., което е с 10% повече от получаваното досега.


Затова вместо да залага на фразата на цар Борис III, Борисов би могъл да обмисли свой, оригинален девиз. Например този: "Винаги с ЕС, а пък в Русия с едно наум."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  "Дори да приемем безрезервно твърдението на историци, че Борис III наистина е казал "Винаги с Германия и... (попарвайки доволната усмивка на Рибентроп) никога против Русия" ...."


  Не, не е казал подобна фраза, според сина му...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 648 Неутрално

  ..
  Дойче Веле, сър ....правят вятър .
  ..

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 3. 3 Профил на Емил Тенчев
  Емил Тенчев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ББ е всъщност малък Путя, а не европейски държавник,а само извратен русороб може да вложи в устата на царя такава безумна мисъл, безродници у нас е имало всегда.

 4. 4 Профил на От Банкя с любов
  От Банкя с любов
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Ама много се дразня, когато пресата мисли вместо мен!
  Моят девиз е " И тук ми е добре, и там ми е добре"! Лично от Тито съм го взел!

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Борис си е бил истински дипломат е трябва да му сваляме шапка, че не е допуснал да дадем толкова много жертви, колкото другите са дали по време на Втората световна война. Страхувал се е от комунизма, но е разбирал, че и фашизмът е опасен.

 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Тзи път Смилов се е представил добре.

 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  Смилов, сър. Цялата статия е несвързан, но противоречащ си бъРКоч.

 8. 8 Профил на От Банкя с любов
  От Банкя с любов
  Рейтинг: 267 Неутрално
 9. 9 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Поредните глупости за хонорар на Смилов.

  България при Цар Борис III е имала в пъти по-голяма самостоятелност и суверенитет (и сила, и авторитет), отколкото от 1945 г. до днес.

 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Добра статия. Но да се надяваш на подходящо поведение от неподходящ човек е безсмислено.

 11. 11 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Винаги съм се чудел защо разкрачената позиция на Борис III през войната се приема като едвали не форма на висш дипломатически пилотаж. Напротив - за пореден път се потвърждава правилото, че не можеш да бъдеш приятел със всички едновременно.
  Борис бил съюзник на германците, ама формално. Бил приятел на руснаците, ама по принцип. Бил приятел и на евреите, ама избирателно. Бил приятел и на американците, ама им обявил фиктивна война, те пък не разбрали, че е фиктивна и ни бомбардирали.
  И какво е спечелил от всичко това ? В личен план се е простил с живота си. А България въпреки всичко участва във войната и дава жертви. А след войната е от страната на победените. И е окупирана.

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Забравил е да ни припомни, как свършва цар Борис 3-ти. Хитруването гениално, хитрецът мъртав.

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#11] от "pafaka22":

  Ми жив си, и роднините ти.
  Това е спечелил.
  Не за себе си, за теб...

 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  От времената на Александър III и Каулбарс, Русия винаги е била против България.

 15. 15 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#11] от "pafaka22":Ми жив си, и роднините ти.Това е спечелил.Не за себе си, за теб...
  —цитат от коментар 13 на НеКой


  Живи са и наследниците на гърците, и на румънците, и на германците, италианците и т.н.
  И си живеят по-добре от нас.

 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#15] от "pafaka22":


  Country Military Deaths Total Civilian and Military Deaths
  Albania 30,000 30,200
  Australia 39,800 40,500
  Austria 261,000 384,700
  Belgium 12,100 86,100
  Brazil 1,000 2,000
  Bulgaria 22,000 25,000
  Canada 45,400 45,400
  China 3-4,000,000 20,000,000
  Czechoslovakia 25,000 345,000
  Denmark 2,100 3,200
  Dutch East Indies -- 3-4,000,000
  Estonia -- 51,000
  Ethiopia 5,000 100,000
  Finland 95,000 97,000
  France 217,600 567,600
  French Indochina -- 1-1,500,000
  Germany 5,533,000 6,600,000-8,800,000
  Greece 20,000-35,000 300,000-800,000
  Hungary 300,000 580,000
  India 87,000 1,500,000-2,500,000
  Italy 301,400 457,000
  Japan 2,120,000 2,600,000-3,100,000
  Korea -- 378,000-473,000
  Latvia -- 227,000
  Lithuania -- 353,000
  Luxembourg -- 2,000
  Malaya -- 100,000
  Netherlands 17,000 301,000
  New Zealand 11,900 11,900
  Norway 3,000 9,500
  Papua New Guinea -- 15,000
  Philippines 57,000 500,000-1,000,000
  Poland 240,000 5,600,000
  Rumania 300,000 833,000
  Singapore -- 50,000
  South Africa 11,900 11,900
  Soviet Union 8,800,000-10,700,000 24,000,000
  United Kingdom 383,600 450,700
  United States 416,800 418,500
  Yugoslavia 446,000 1,000,000

 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#11] от "pafaka22":Ми жив си, и роднините ти.Това е спечелил.Не за себе си, за теб...
  —цитат от коментар 13 на НеКой


  Абе то и ний олекнахме с 3 милиона българи, ама 70 години по-късно.

 18. 18 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Китът не е риба, напук на "Рибния буквар". Така че българските политици в Русия ще получат каквото винаги са получавали. Нищо добро не идва от там, освен емоция и спомени от "младите" години, когато всичко ни се вижда розово.

 19. 19 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#16] от "НеКой":

  Не мога да кажа дали 25000 жертви са много или малко. Човешки животи не могат да се измерват с числа.
  Но натресената ни съветска окупация и последвалия 45 годишен режим са пагубни за България. Ще минат още много години докато се възстановим (ако въобще някога се случи).

 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#19] от "pafaka22":

  Чети и за цивилните жертви.
  В България няма.
  Какво се е случило след войната, Борис е нямало как да знае, още повече пък да отговаря.

 21. 21 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#11] от "pafaka22":

  Абсолютно точно. Но за съжаление в момента онова бухларско нещо на поста премиер на България действа по същия начин. Какво ли ще стане накрая.

  Никога с Германия, винаги срещу Русия - това Борис 3 е трябвало да осъзнае и да я приложи в политиката на България...

 22. 22 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#19] от "pafaka22":Чети и за цивилните жертви.В България няма.Какво се е случило след войната, Борис е нямало как да знае, още повече пък да отговаря.
  —цитат от коментар 20 на НеКой


  Няма цивилни жертви в статистиката, защото явно жертвите на терора след 1944 г. не влизат в данните за войната.

 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Нека отново припомним, че за да имаме добри и здрави отношения с Русия трябва да престанем в тези отношения да смесваме леглото с любовта. Което означава, че нито един жив българин не дължи нищо на нито един жив руснак. И че ако обичаш Пушкин това не означава, че трябва да харесваш Путин. И че ако купуваме руски петрол и руски природен газ и надлежно си ги плащаме това не означава, че признаваме окупацията на Крим. И въобще да се занимаваме повече със своите си дела - български и европейски, а към Русия да се отнасяме с известна доза високомерно пренебрежение - това, че ви поздравяваме не означава, че можете да ни заговаряте.

 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#16] от "НеКой":

  "Country Military Deaths Total Civilian and Military Deaths

  Bulgaria 22,000 25,000

  Denmark 2,100 3,200

  Norway 3,000 9,500"

  Странно.... А Дания и Норвегия са били окупирани от Германия....И на тяхна територия са се водили военни действия. Пък са дали много по-малко жертви отколкото България. Която нито е била окупирана от Германия, нито на нейна територия са се водили военни действия. Интересни данни. Благодарим.

 25. 25 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Някакво нищожество се напъва в несвързани напъни да разсъждава на тема : "Какво е ЕС" , и то при положение, че господаря му съвсем наскоро заяви, че същият този ЕС е пред катастрофа на и без това краткото си съществувание.

 26. 26 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Единственият полезен за България девиз на Борисов е:

  О С Т А В К А


  загубата на чувството за срам у народа ни, благодарение на чудовищно безсрамната и нагла съветска окупация е пагубно.
  Борисов е срамен продукт на безсрамието. Като гледам синчето му, Борис Трети не ми се вярва да е бил нещо различно от мухльо.

  Navigare Necesse Est
 27. 27 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 828 Любопитно

  До коментар [#5] от "НеКой":

  +++! Имал е страх от руския ботуш и добре смазаната военна машина на Германия. Затова се е зарадвал (с едно наум, разбира се!) на договора Молотов-Рибентроп. Който също е бил горещо подкрепен и от БКП!?!

 28. 28 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ""Шумът около "сближаването" има за цел да убеди хората, че водата се е размътила и ние ще уловим в нея много руска риба. Президентът Радев отиде с надежда да хване поне кит, но се върна с празни мрежи и обещания за бъдещ богат улов. Борисов също отива с голям рибарски екип от министри, които основно ще ловят газови риби от подводни тръби.""
  Съгласна съм с това!!! Кой ли вдига този шум?

 29. 29 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Винаги против Русия /защото Русия е винаги против България/.

 30. 30 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Тази фраза е измислица на Г. Марков. Никой освен него не е казвал тази глупост.

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Бих казал, че руската риба е акула, а не пираня :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  А нима очакваме от елементарен човек да каже нещо умно и оригинално ???

 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Интересен репортаж на CNBC от София - България все още иска еврото въпреки страховете за криза в еврозоната:

  https://www.cnbc.com/video/2018/05/29/bulgaria-still-wants-in-on-the-euro--despite-rising-fears-of-a-eurozone-crisis.html

  И интересно заключение на водещата:
  Ще трябва малко политическа воля за да се направи място на България в еврозоната, но може би по-важното е, че България показва как европейската мечта е все още жива в много страни.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  "Винаги с ЕС, а пък в Русия с едно наум."
  Борисов трудно ще проумее подобен девиз.

 35. 35 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 240 Гневно

  Чакай, че се обърках - значи Меркел и Макрон ходиха, говориха за икономически проекти и Иран, но това всъщност нищо не значи. Начи Смилов какво се опитваш да ми кажеш - не ме гледай какво върша, слушай ме какво приказвам? Аз нямам претенциите да разбирам от геополитика колкото автора, но разбирам от логика. Най-вече от принципа на Окам - ако нещо изглежда като затопля не отношения обикновено е баш затопляне на отношения - не е така разходки в стил "да запалим Спартана и да идем до Пловдив да ритаме мачле". Истината е, че САЩ направиха определен избор в Тръмп и той е ясен - Америка фърст. Много хора си мислеха, че това са празни, предизборни приказки, но ето ти на - за всеобщо изумление чичо Дони взе, че си изпълни много от заканите. И ЕС се оказаха изведнъж сам сами в големият, лош свят. А това не е ОК и в момента си търсят нов покровител - в случая явно Русия. Дали аз лично съм очарован от този факт? Ами не, не съм във възторг. Но аз не бях особено много и във възторг и когато Съюза се подмазваше всячески и на САЩ. Не беше ли една от основните идеи на ЕС като обединение да провежда своя собствена, външна политика без непременно да е в подчинение на САЩ, Русия, Китай или произволна, "Велика сила"? За мен действията на Меркел и Макрон конкретно в случая са висша проява на геополитическо лицемерие. Ние на теория сме против Русия, ама си правим сделки под масата, когато са в наш, национален интерес. Ама вие не може, защото официално политиката на ЕС е друга. Мерси от такива "партньорски" взаимоотношения...

 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Безспорно добро есе и само се питам, дали някой от тези, на които сме възложили да ни свършат работа ще я прочете и вземе предвид и като си ги избираме такива, дето НЕ чета и НЕ си гледат работата за която НИ им плащаме, няма ли най-после да се разсъним, да ги изгоним и дали е съвсем невъзможно да си изберем една иде по свестни от тях.

 37. 37 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#23] от "Един препатил":...ако обичаш Пушкин
  ....»»И аэ го харесвам.Особено актуално ми се вижда неговото стихотворение “Клеветникам России", написано 1831 по повод исканията на френски депутати френнски войски да се намесят на страната на полските въстаници.

 38. 38 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":Борис е бил истински дипломат
  ....»»Такива са били и хора, като Манерхайм и Хорти.Затова, въпреки войските на Финландия и Унгария на Източния фронт, след войната не ги осъждат като военни престъпници.

 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  "Винаги с Германия, никога против Русия!"
  Блаженопочившият наш цар Борис трети даде живота си, за да не бъде включена България активно във ВСВ. Смилов има особено мнение по въпроса. Защото смята, че крилатата фраза не е достатъчно политкоректна. Даже никак. След смъртта на царя тъй или иначе ни похитиха, че даже и ни включиха във войната. Тъй че царят нищо не свършил. Смилов си е Смилов, не може да се очаква нещо друго от него. Но давате ли си сметка, ако царят ни беше включил тотално във войната, какви биха били жертвите, разрухата и мизерията!? И колко от нас въобще нямаше да се родят. Царят е бил политнекоректен, Смилов е политкоректен. Той с това си изкарва хляба. А ние какви сме? Е, трябва да му признаем на Смилов, че даде и малко заден, вече приема тръбата да мине през България. Браво Смилов! Но Белене не го приема. Що така? Белене си е чисто български проект. Даже ЕС няма отношение по него.

 40. 40 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  България винаги е губела от сближаване с Русия, както и винаги руските енергийни проекти са ни излизали ужасно скъпо. По-далеч от Русия = по-добре за България.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  България винаги е губела от сближаване с Русия, както и винаги руските енергийни проекти са ни излизали ужасно скъпо. По-далеч от Русия = по-добре за България.
  —цитат от коментар 40 на today


  Кога беше туй винаги, че съм го забравил?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK