Дългото арабско "изключение" от демокрацията

Ислямът не може да е основното обяснение за дефицита на демокрация в арабския свят

© Reuters

Ислямът не може да е основното обяснение за дефицита на демокрация в арабския святАнализите на историческото развитие на демокрацията ще съдържат един странен факт – арабският свят е единствената културна общност измежду другите региони и култури, останала встрани от общото течение на съвременната история.


Както е известно, демокрацията се сблъсква със силни врагове и поради това се налага под формата на "демократични вълни", а не толкова като индивидуален избор на отделни държави и народи. Първата такава вълна бе през XIX век, когато Европа и двете Америки предоставиха избирателни права на всички, включително и на жените, и въведоха усъвършенствани системи за упражняване и контролиране на вота. Към края на тази първа вълна броят на демокрациите не надхвърляше 28 страни – всички те принадлежаха към западния свят и имаха сравнително висок жизнен стандарт.


Последва я втора подобна вълна след разгрома на нацизма и фашизма през Втората световна война. Съответно и броят на демокрациите се увеличи до 36 държави, от които само две в Азия – Япония и Индия. Тридесет години по-късно, през 1974 г., третата демократична вълна започна... с военния преврат на младшите офицери в Португалия. Тя продължи чак до 2002 г. и в географско отношение се разпростря от Португалия, през Испания та чак до Южна Корея, Тайван и Филипините. Впоследствие обхвана и Латинска Америка – Бразилия и Аржентина. По такъв начин около 2/3 от държавите в света възприеха демократичното устройство.
С изключение на арабите. Сред 121 демократични държави няма нито една арабска демокрация. В началото на третото хилядолетие демокрации са 100% от Западна Европа, 91% от Латинска Америка, 67% от Източна Европа и бившия СССР, 48% от азиатските държави и 40% от тези в Африка. Но нито един процент от арабските държави!


Изследователите на този феномен го нарекоха "арабското изключение", изтъквайки очевидната неспособност на арабите да стъпят на пътя на демокрацията. Каква е причината за този феномен?


Дали не е сравнително късият период на демократичния експеримент в арабския свят?


Това едва ли е решаващият фактор. За сравнение - Аржентина и Чили поеха по пътя на демокрацията едва през 1990 г., т.е. в годината, когато няколко арабски държави обявиха принадлежността си към демократическото семейство. Но за разлика от двете латиноамерикански държави, всичките арабски кандидат-демокрации се превърнаха в авторитарни режими.


Друг пример са страните от Източна Европа, които избраха демокрацията през 1989 г. Само няколко години бяха достатъчни за тези бивши комунистически страни, за да въведат принципите и механизмите на демокрацията и доброто управление. Всичко това поставя въпроса какво попречи на арабите да последват примера на източноевропейците и латиноамериканците.


Дали причината не е в колониализма, както тръбят денонощно арабските експерти?


Примерът с Индия опровергава подобна теза. Тази азиатска страна се присъедини към клуба на демокрациите след обявяване независимостта си през 1948 г. Така тя се трансформира в многопартийна светска политическа система, въпреки че индийското общество включва множество касти и религии. Същевременно арабските експерти продължаваха да твърдят, че демократична система е възможна само там, където има хомогенно в религиозно и етническо отношение общество.


Дали причината не е в бедността?


Светът обаче познава и бедни демокрации като Нигерия, Сенегал, Перу, България, Унгария или Полша. Въпреки това арабските елити сериозно твърдят, че бедността и свободата са несъвместими и че арабските граждани трябва да избират между хляба и свободата. При това равнището на живот в страни като Кувейт, ОАЕ, Саудитска Арабия и Катар се доближават до това в скандинавските, но двете групи държави са несъпоставими по показателите "прозрачност" и "права на човека". През ноември 2016 г. бе избран четвъртият поред демократичен президент в бедната държава Гана от началото на нейния преход към демокрация през 1992 г. Тази дата съвпада и с началото на йеменския "демократичен експеримент". И макар че Гана също имаше сериозни икономически, политически и расови проблеми, нейната трансформация се оказа успешна за разлика от тази на арабската държава.


Дали причината не е в религията?


И подобен аргумент не може да е валиден, тъй като преди ерата "Ердоган" Турция беше демокрация, а мюсюлмански държави като Сенегал, Малайзия и Албания също са демокрации. По такъв начин възникна пропаст между неарабските мюсюлмани и арабите, като първите доказаха своята възприемчивост на демократичните ценности.


"Петролното проклятие" като диагноза


Измежду 23-те страни - износителки на петрол, в света няма нито една демокрация (тук, разбира се, включвам и Русия и Венецуела). Петролното богатство бе в основата на възникването на централизирани административни системи в арабските страни - износителки на черното злато. При това дори частният сектор е поставен в зависимост от държавния, който е най-големият инвеститор във всички сектори на икономиката. Докато при демокрацията гражданите са представени във властта, участвайки във финансирането на публичния сектор чрез своите данъци, в държавите - износителки на петрол, липсват както демократично представителство, така и данъци – налице е принципът no taxation and no representation.


На пръв поглед въпросният аргумент като че ли дава отговор за неспособността на богатите на петрол арабски държави да тръгнат по пътя на демокрацията. Той обаче не може да обясни защо демокрацията не пуска корени дори в онези арабски страни, които нямат подземни богатства. Някои се опитаха да намерят отговор на вълнуващия ни въпрос чрез допитвания до самите арабски граждани, чрез които да докажат, че последните не зачитат демократичните принципи. Всичките подобни допитвания обаче показаха, че мнозинството от арабите са "за" демокрация, която въпреки своите недостатъци е техният предпочитан модел за развитие.


Но в арабското тълкуване на демокрацията има нещо смущаващо. Около половината от арабите, подкрепящи демокрацията, също така одобряват ролята на религиозните улеми и принципите на шариата. Това на свой ред дава представа за степента на обърканост сред арабското обществено мнение. Религиозната държава е отрицание на демокрацията. Затова наред с "петролното проклятие" съществуват и сериозни културни предизвикателства пред арабския стремеж към демокрация.


При това става дума не само за арабско-ислямски феномен. Както е известно, католическите държави регистрираха изоставане от около 100 години в сравнение с протестантските в своето политическо развитие. Повечето от първите станаха демокрации едва през 70-те години на миналия век. Няма никакво съмнение, че изоставянето на мюсюлманите в сферата на реформата и обновяването на тяхната религия, както и съхраняването на много от чертите на традиционното общество, са в основата на въпросното "изключение". Важен фактор за повратното тълкуване на категории като "свобода", "плурализъм" и "многоликост" се дължи и на възхода на политическия ислям. В Иран след революцията на Хомейни, в Египет по времето на Мурси и в Сирия в териториите под контрола на "Ислямска държава" (ДАИШ) религиозният тоталитаризъм измести демократичните движения и искания.


Наред с всичко това обаче следва да споменем и деградирането на управляващите арабски режими през десетилетията, предшествали Арабската пролет. Всички те в крайна сметка се превърнаха в репресивни системи с формална демокрация и избори, в които управляващата партия няма конкурент, печелейки все по-голям процент от гласовете.


Когато в началото на 2011 г. избухнаха първите народни бунтове, голям брой изследователи и коментатори започнаха да говорят за "края на арабското изключение". Последвалите поражения обаче ни върнаха отново към "кота нула", т.е. към едно продължително арабско изключение. Демокрацията пусна корени в различни държави – богати и бедни, религиозни и светски, традиционни и модерни, еднонационални или многонационални. Тя процъфтява както в уседнали общества, така и в страни, познали граждански конфликти и войни. Вкорени се както в централизирани държави, така и в такива, които все още търсят своята национална идентичност.


Ние, арабите, закъсняхме твърде много.


Демократичният поврат изисква на първо място вяра в самата демокрация, както и познания за нейната същност. Той предполага реформиране на религията, светски политически партии и гражданска култура, изграждана върху рационални принципи. Сред необходимите условия за неговия успех е и скъсването с "просветения деспотизъм", който в течение на цял век определяше мисленето на арабските политически и културни елити.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Нали искаха демокрация в Египет - кво стана? С избори дойдоха мюсюлмански братя, които съвсем демократично почнаха да режат глави. Та после нов преврат и нов диктатор.

  Ми в Сирия - кървавия Асад. И вместо него се пръкна ИД, при сравнение Асад изглежда като чавдарче спрямо тях. :)

  Ми в Либия - каква демокрация какво нещо. Свалиха гадния Кадафи и сега кво - имат си пазари за роби.

  Прогрес от всекъде направо. :)

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Измежду 23-те страни-износителки на петрол в света няма нито една демокрация
  ____________
  Значи където американски и британски комании са сложили ръка на петрола демокрацията остава разтегливо понятие и само ако се дърпат от САЩ ги обявяват за не демокрации а това ,че пребиват жени с камъни е семейни и религиозни особености!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Този вид на политическият ислям, който виждаме да се практикува изключва принципите на демокрацията!!!

 5. 5 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Каква културна общност е арабския свят, че не се сещам нещо??

 6. 6 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Ливан

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 7. 7 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Едив мюсюлманин няма как са разбере проблема на ислямските държави, защото е роден и закърмен с исляма и не може да види недъзите му. Това е един черен период, който в Европа сме свикнали да наричаме "Средновековие". За да свърши този черен период, е нужно да се появят няколко светли умове, които да предизвикат нова вълна, да създадат Ренесанс. И чак тогава, след промяната на обществото, да се възприеме демокрацията.

  Авторът на статията търси вината навсякъде другаде, но не и където трябва. Ислямът сам по себе си е триединство - религия, бит, политическа система. Ислямът контролира всички тези клонове на човешкия живот. Как живеем, как и на кой се молим, кой ни управлява, какви права имаме /нямаме/ и по какъв закон ни съдят. Това е все едно един и същ човек да държи законодателната, изпълнителната и съдебната власт в едно общество и ние да се надяваме, че той ще бъде справедлив. Направо звучи абсурдно.

  Когато мюсюлманите се научат, че свещените книги не могат да диктуват животите ми; когато се научат да разделят религията от държавното управление; когато се научат, че правото не идва с раждането и половите белези, тогава ще възприемат демокрацията. Дотогава ще продължават да продават дъщерите си като невръстни дечица за съпруги на зрели мъже и да убиват с камъни на улицата по мнението на някой ходжа шеих.

  Демокрацията е като фин порцелан. Трябва много да го пазиш, фино да го пипаш. Всеки груб опит да го сграбчиш води до неговото счупване. Пример - Турция. Слабостта на демокрацията е, че лесно може да бъде превзета отвътре със собствените й средства. Както Ердо и Хитлер превзеха демократични държави и ги превърнаха в диктаторски затвори. И щом една държава като Турция, която 100 години е виждала демокрация, падна в диктаторския капан, как едни араби да знаят що е демокрация, когато никога не са я виждали на живо? Кой да им я покаже?

  Тук е мястото да отбележим и друг фактор - традициите. Демокрацията предполага свобода на движение, изразяване, пълни права без значение от пола. Как ще обясним на един възрастен арабин, свикнал да коли и беси у дома, женен за 5 жени, че всичките му жени и дъщери имат равни права като неговите? Как ще му обясним, че жените му могат да го осъдят, ако им удари шамар?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1324 Весело

  До коментар [#7] от "Lou":

  Ти не гледдаш ли кой е надраскал статията? Ахаха, имало арабско културно общество😁😁😁😁. Оксиморон! Тея, когато Човечеството ще бъде по други планети, още ще пасат камили и ще си режат взаимно главите....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Като гледам всичките причини изброени от автора, които НЕ СА причината за това изключение, стигам до извода че араби и демокрация просто НЕ ВЪРВЯТ заедно! Все пак той, като арабин, по ги разбира нещата, и едно по едно изключва изброените причини (бедност, колониализъм, ислам и др.) Не прави извода, защото явно се страхува да е провербиалното дете викнало "Царят е гол". И с право се страхува-помни казуса Салман Рушди, и му се живее.

  trol
 10. 10 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lou":
  Понятието ТОЛЕРАНТНОСТ е непонятно за изповядващшите исляма.
  Арабите и другите сегашни мюсюлмански народи са приели новопоявилата се тогава вяра , може би защото са били още тогава изначално нетолерантни , с дълбоко скрит в главите им комплекс за малоценност , агресивни към по-слабия и робски покорни пред авторитета на по-силния , каквито са и днес / Ислям означава – покорство/.
  Тук може би се крие едно от обясненията за първоначалния светкавичен успех на исляма сред народите населяващи днешните страни от Близкия Изток и Северна Африка , които цели 6 века преди това , са били христианизирани. За персите да не говорим, които са били 1000 години под виянието зороастризма , а след това са се огънали пред новата сила .
  И основната причината за възхода на исляма бихме могли да я търсим единствено в аблолютната СЪВМЕСТИМОСТ между примитивната душевност на тези народи и учението на Мохамед. Само за около 15 години почти всички , те го приемат без никакво насилие...............
  Тези народи наистина са били създадени имено за тази вяра.

 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Хем араби, хем мюсюлмани - "неочаквано добра комбинация' !
  От една страна арабите, които не са мюсюлмани са доста разбрани хора.
  От друга страна измежду мюсюлманите, тези които не са араби също има доста свестни хора,
  Това е като бинарните бойни отровни вещества.
  Взети поотделно, не са толкова опасни, но смесят ли се стават изключително отровни.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lou":

  През Средновековието се създават очилата, печатарската машина, впечатляващата готическа архитектура, университети и банки, множество произведения на изкуството и изобретения. Магна харта също датира от Среднитовековието. Тези векове не са били толкова тъмни, колкото някои от Ренесанса ги изкарват. Неща като големите преследвания и горене на вещици се случват след Средновековието. Иначе съм съгласна с идеята на поста ти.

 13. 13 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1019 Весело

  Снимката е много красива.Показва важния за мюсюлманите град Йерусалим.Мюсюлманите на нея поздравяват дружно с вдигнати задници най-свещеното място в същия.

 14. 14 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Впрочем относно мюсюлманските държави дадени за пример е много странно, че е намесена Малайзия, защото там мюсюлманите си отсъждат по шериата, кое му е демократичното? Не смятам, че авторът е успял убедително да покаже, че ислямът не пречи на демокрацията.

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  "С изключение на арабите. Сред 121 демократични държави няма нито една арабска демокрация. В началото на третото хилядолетие демокрации са 100% от Западна Европа, 91% от Латинска Америка, 67% от Източна Европа и бившия СССР, 48% от азиатските държави и 40% от тези в Африка. Но нито един процент от арабските държави!"

  Това просто НЕ е вярно! Тунис, Ливан и Ирак са арабски демокрации, вярно далеч от високият европейски стандарт, но все пак демокрации!

  Това е поредния слаб анализ на тоя Халаф....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иво":

  На хартия и Русия е демокрация, но не е зачетена като такава на практика, както авторът сам отбелязва, говорейки за петролните държави. Според индекса на демокрацията изброените от теб държави са определени като авторитарни.

  https://infographics.economist.com/2018/DemocracyIndex/

 17. 17 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Това е една от причините за емигрантския поток от арабските страни.
  И гадния климат разбира се.

 18. 18 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Арабите имат нещо, което им е колкото минус, толкова и плюс, или обратното. Парадоксалното е, че това е именно отношението към ценностите на демокрацията.

  Днес гледах по БНТ ли беше, или къде? Репортаж от Норвегия. 2 трети от родените деца са в приемни семейства, щото биологичните родители били кофти. Нормално, но като причини се изтъкват неща, че майката била прекалено интелигентна и това можело да доведе до глупости.... Т.е. интелигентните жени е по-добре да не раждат, или да си избират половинката с iq тест....

  Защо ли се сетих и за Брейвик, дето снайперистът го беше наблюдавал, докато избива хората...

  В момента западната цивилизация налага едни ценности, с които се прави на по-католик от папата. Белег за вял, но все пак упадък.

  И когато лапето, което се е омазало с лютеница или мармелад, поиска защита от държавата за това че мама го е шляпнала по дупето, това се приема за много цивилизовано. А не е. И Айнщайн, и Микеландело, и Бах, и Чехов, са ги шляпали по дупетата като малки - не за да ги наранят или да ги заболи - пък те не се стресираха и станаха велики хора и творци.

  Прекалено отиваме в крайности.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Объркани хора, примитиви, за които религията е над всичко.

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#16] от "nemeria":

  Остави го тоя индекс ти и ми отговори, ако Ирак беше автокрация, защо този месец там имаше свободни и демократични парламентарни избори!? Защо от 2003 г. има няколко различни премиери на страната!? Защо има разделение на властите!? Същото се отнася и до Ливан!

  А, Тунис е най-напред в демократично отношение в целия арабско-мюсюлмански свят, ето виж сама:

  https://freedomhouse.org/country/tunisia

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иво":

  Е, то и в Русия и Беларус има избори... Венецуела също. Тунис можеше да бъде дадена като пример за демократична държава с преобладаващ ислям, не знам защо авторът не го е направил, решил е че три примерни стигат сигурно. Те са арабскоговорящи, но според някои източници като гледам са преобладаващо бербери, а не араби или поне е на кантар самоопределянето им.

 22. 22 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 631 Неутрално

  "В началото на третото хилядолетие демокрации са ... 91% от Латинска Америка, 67% от Източна Европа и бившия СССР..."

 23. 23 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Според мен причините са както културно-религиозни, така и икономически, като икономическите са повече. Едва ли може да има демокрация, когато цялото ти население работи в разширен държавен апарат, резултат от петрола. Държави като Норвегия и САЩ, които са демократични, но също произвеждат петрол са започнали продукцията на петрол след като са се установили съответните демократични традиции и институции. Демокрацията е пряко свързана с капитализма.

  Относно Норвегия - не знам защо се разпространяват фалшиви новини, това започна преди няколко години, когато някаква българка се беше оплакала, че са ѝ взели детето. Истината е следната:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Norwegian_Child_Welfare_Services
  This means that 2.9% of all children in Norway received some sort of measure. Of these, 12% were aged 0–2 years, 23% 3–5 years, 30% 6–12 years, and 35% 13–17 years. In addition, 6,800 young people aged 18–22 years (1.1% of their age class) received follow-up care

  И все пак - лесно е да обвиняваме Норвегия, но норвежката система явно създава качествени граждани. Продуктивността на труда в Норвегия е втората в Европа и е една от най-богатите страни в света. Страната е демократична и хората са щастливи. Освен петролната индустрия, там се развива и високотехнологична и други индустрии, които са конкурентни на световно ниво. С други думи - норвежката система като цяло, включително и тази за защитата на децата са си свършили работата и са създали способни и знаещи хора, които да крепят и развиват тази система, генерирайки свобода, благополучие и дълъг живот.

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иво":
  "Това е поредния слаб анализ на тоя Халаф.... "

  Напротив , това е поредния СИЛЕН анализ ва Мохамед Халаф, който е един от най-добрите и задълбочени коментатори на арабска и близкоизточна тема.
  Халаф е иракчанин и не върви с него да спориш дали Ирак е демокрация или не. Неговата преценка е много по вярна от твоята. От Халаф много неща можеш да научиш за арабския свят, а не безсмислено а го отричаш или спориш с него.
  Аз винаги с интерес чета неговите анализи.

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  Бих приел една друга линия на разсъждения, тази на общество което като организирана верска деноминация е със 7 века по-младо и незряло от християнското. Регионалните различия си съществуват, подобно на тези в християнските страни - разликите между Европа и САЩ и Латинска Америка или Африка, да речем. Логично е някои да аргументира разликите и с колонизацията, но контрааргумента е че де факто ислямът е разпространяван по подобен начин, с колонизация на огромни региони в света. Не бива да се пропуска и влиянието вътре в субкултурите на цели региони от нашествия на по-примитивни култури, например влиянието на татаро-монголските нашествия в Персия, та дори и тези на раннте отомански владетели в България.

 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Само доброто светско образование помага.
  При добро образование и религията не е опасна.
  Образованият човек сам се досеща, че не е възможно книги написани преди хиляди години да съдържат изчерпателна истина за съвременния свят.

  подпис
 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  При добро образование и религията не е опасна.
  Образованият човек веднага се досеща, че ако си роден на територия, където властва една религия то това не значи, че точно тази църква да е единствено правилната.
  Такъв човек сам се досеща и не е нужно да му посказваш.

  подпис
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#21] от "nemeria":

  Ти си права, че в Русия, Беларус и Венецуела има избори, но разликата е тази, че международните наблюдатели описват изборите в трите гореизброени държави, като недемократични и несвободни, докато същите наблюдатели определят изборите в Ливан, Ирак и Тунис като демократични. Другата разлика е, че в Русия и Беларус вече много години има несменяеми автократи, докато в Ливан, Ирак и Тунис не е така.

  А, относно самоопределението на тунизийците, алжирците и мароканците дали са араби и бербери, това е друга дискусиона тема. Права си, че има много, които смятат себе си за бербери, всъщност те не се наричат така, точния термин е Amazighs (амазиги), но има и много които смятат себе си за араби.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#24] от "tacheaux":

  Глупости на търкалета, забелязал съм, че тоя Халаф явно мрази бившата си роднина! Една добра дума не е казал или написал за Ирак! При всички положения той не е обективен, а в тази конкретно статия излъга нагло твърдейки, че няма арабска държава, която е демокрация, след като има даже три такива.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 262 Весело

  До коментар [#29] от "Иво":

  Той е сунит, а ти си шиит, така че няма да се разберете😂😂

 31. 31 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 476 Неутрално

  "С изключение на арабите. Сред 121 демократични държави няма нито една арабска демокрация. В началото на третото хилядолетие демокрации са 100% от Западна Европа, 91% от Латинска Америка, 67% от Източна Европа и бившия СССР, 48% от азиатските държави и 40% от тези в Африка. Но нито един процент от арабските държави!"Това просто НЕ е вярно! Тунис, Ливан и Ирак са арабски демокрации, вярно далеч от високият европейски стандарт, но все пак демокрации! Това е поредния слаб анализ на тоя Халаф....
  —цитат от коментар 15 на Иво


  Ивво, ти си или невероятен наивник, или тъп та вдлъбнат (по вярвам да е второто)! Този арабин разбира милион пъти по добре арабското общество и ти пише че НЯМА арабска демокрация. Той е роден арабин, говори, чете и пише на арабски, живял е между араби, живее между араби в държавата в която се намира, общува ежедневно с араби, и се занимава с арабска тематика.

  Ти, който всичко което знаеш за арабите си го научил от любимите ти пропалестински сайтове (и чат'пат нещещо от тук, като "член първи" на Фатах, твърдиш че имало арабски демокрации? Що не се скриеш бе, смешник?!?

  Сега остава и фалшивият доктор ААл'Шмекерини и той да се изтропа че имало арабски демокрации, и да спомене Асад като най великия демократ (зер избран за президент на избори, досущ като баща му)!

  trol
 32. 32 Профил на Клара
  Клара
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Интересен коментар. Има много верни неща. Може и да не се съгласим с всичко, но и това е нормално. Набива се в очи, че там където има петрол (богатство, което е от "бога" , даром получено) народът не се е развил социално, изостава и ако се изчерпи богатството ще си е пак в средните векове. Просто асоциирам с изводите от "Трудно е да бъдеш бог" на братя Стругацки. А Ливан не знам защо го водите демократичен - това е някаква псевдодемокрация. Било е докато Иран не си е плъзнал там влиянието, т.е. Хисбалла. То и в Газа Хамас твърди, че е избран демократично, ама Абу Мазен говори за преврат. Ататюрк въведе светска държава и това допринесе основно за изграждане на демократични институции. Връщането към исляма на Ердоган ги дърпа много назад. Следователно религията е основна пречка към демокрация. Независимо от вида религия.

 33. 33 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Проблемът е в медресетата.Забрана,бой и готово......след 300 години.Истината всички я знаят,но не я казват.Генно негодни,расово негодни..?Кой знае.

 34. 34 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lou":През Средновековието се създават очилата, печатарската машина, впечатляващата готическа архитектура, университети и банки, множество произведения на изкуството и изобретения. Магна харта също датира от Среднитовековието. Тези векове не са били толкова тъмни, колкото някои от Ренесанса ги изкарват. Неща като големите преследвания и горене на вещици се случват след Средновековието. Иначе съм съгласна с идеята на поста ти.
  —цитат от коментар 12 на nemeria


  В строителството технологиите на Древния Рим по нищо не отстъпват на тези от Средновековито,в някои отношения ги надминават,а и по сериозни сгради са от Късното средновековие и Ренесанса,както и са построени в търговски градове и градове държави,където средновековните порядки не са били особено силни и са запазени отношения и култура от Античността,а и сравнително рано точно там са възникнали капиталистически отношения.През средновековието,и то пак късното,значителен прогрес има само в корабоплаването и корабостроенето и свързаните с тях натематика и астрономия.Освен това повсеместно е действало "правото на силата" във всички области,като "силата на правото" е била с ограничен обхват и приложение

 35. 35 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#32] от "Клара":

  Хамас навремето наистина спечели изборите в Газа и измести Фатах. Защото местните главатари на Фатах на власт там крадяха най нахално от помощите които получаваха от УНРВА, ЕС и САЩ, и се превърнаха на мултимилионери, докато раята живееше в крайна бедност. Докато Хамас започна като социално движение което строеше и поддържаше детски градини и училища. Където освен че насаждаше екстримен ислам, даваше и храна на децата. И организираше социални кухни за бедните. И по този начин подмамиха местното население да гласува за тях, като алтернатива на крадливите главатари на Фатах на власт там.

  След изборите имаше направо престрелки между Хамас и Фатах, които отказваха да признаят резултатите от изборите, и да изпуснат кокала. И се стигна до буквално чистки, бетер тези в НРБ по времето на соц'а. ТОВА Абу Мазен нарича преврат, щото Фатах начело с мултимилиардера Арафат изведнъж изгуби контрола на не малко пари влизащи в Газа от някои арабски държави, без Фатах да краде от тях.

  Но Хамас не повториха грешката на Фатах да си играят на демокрация и да позволяват съществуването на опозиция/потенциални бъдещи конкуренти за власт, и просто бастисаха де що има симпатизанти на Фатах. Част физически, част прогониха на Западния бряг/Египет, останалите ги подкупиха или заплашиха с репресии. И като се видяха на власт, почнаха с касамите и шахидите срещу Израел.

  Нищо ново, исторически погледнато: И Хитлер е бил избран демократично, но после узурпира властта и се превръща в диктатор. И прави каквото прави, в името на една идеология. Не много по различна от радикалния ислам-да се завладее света и да се изтребят неверниците/унтерменшите.

  trol
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Любопитно

  Но в арабското тълкуване на демокрацията има нещо смущаващо. Около половината от арабите, подкрепящи демокрацията, също така одобряват ролята на религиозните улеми и принципите на шариата. Това на свой ред дава представа за степента на обърканост сред арабското обществено мнение.
  ========
  Това е жокера към верния отговор.
  А статията е доста подвеждаща .

  Bukalemun
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  Дали причината не е в религията?


  И подобен аргумент не може да е валиден, тъй като преди ерата "Ердоган" Турция беше демокрация.
  =======
  А този пасаж от статията , буквално доказва колко е подвеждащо това четиво.
  Автора на написаното , или си няма понятие от най новата до ердоганова турска история, или се мъчи да внедри едно ново виждане в съзнанието на неосведомения читател.

  Bukalemun
 38. 38 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Там никога няма да има демокрация докато има ислям !!!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK