Кратка теория на българската икономика

Кратка теория на българската икономика

© Георги КожухаровИкономиката живна. Расте. През 2017 БВП нарастна с 3.6%, през 2018 се очаква растеж 3.7%, безработицата е 5.7% (ниска), през 2017 година реалният годишен доход на българина се качи с 5.5%, инфлация кажи-речи няма, а тази година България ще е петата или шестата най-бързо растяща икономика в ЕС.


Хората обаче недоволстват, тихичко, по нашенски. Расте, казват, само за някои. За други не. Расте за тези, които крадат. Селата загиват, въздухът е мръсен, тротоарите разбити. Не расте, лъжат.


Макроикономическите данни могат да се разчитат и като наполовина празна чаша
България остава най-бедната страна в ЕС, а в последните години забележимо изостана и от вечния си брат по евроневоля Румъния, икономиката й е енергийно най-неефективна в ЕС, доходите най-ниски, 40% от българите не могат да отопляват достатъчно домовете си, а жилищата на 29.5% тънат в мухъл и влага (данни от 2012). Щом някой се поизучи, напуска страната и за годините на демокрация и пазарна икономика България процентът на населението, заминало в чужбина, е приблизително равен на процента, напуснали Сирия по време на войната.


Какво става? Ето една кратка теория на случващото се, която се опитва да обясни как така хем нещата отиват на добре, хем на зле.


В края на 80-те година българската икономика беше освободена от централното, да използвам обичаната дума, робство. От тогава насам тя показа своя собствен характер. Като всяка социална система и икономиката си има характер, нещо като личностна характеристика (personality).
Тази характеристика я кара да се държи по определен начин по време на възход, падение и затишие.


За трийсетина години минахме през всички тези фази по няколко пъти, достатъчно за да разгадаем поне донякъде личността на българската икономика. И е време да надникнем отвъд оправданията с войните в Югославия, корупцията, намесата на Русия, икономическата криза, откраднатите пари от комунистите, Държавна сигурност, разбойническа приватизация и други страшни неща. Тях ги има, понякога в много висока степен, но те, дори всички на куп, не могат да предложат достатъчно обяснение за състоянието, в което сме.


В същото време, другите бивши комунистически страни, както и Турция, дръпнаха значително напред. Преди 30 години всички бяхме приблизително на едно дередже. Днес всички те са по-богати от България (в покупателна способност на човек). Всички те сякаш можаха да отскочат сравнително енергично след последната криза, България - не.


Какво видяхме през годините?


Първо, българската икономика е влачена икономика


Какво ще рече това? Всяка икономика се влияе от състоянието на регионалната и глобалната икономика. Българската се влияе много. Еврозоната, съседите, целият Европейски съюз се отразяват много на българската икономика и я влачат подире си. Голям дял на икономиката ни се движи от изнесени в България производства, които зависят от стратегии, амбиции и пазари извън страната. Българската икономика е малко като британския риболов: британците изнасят 80% от рибата, която хващат, а 80% от рибата, която ядат е внос.


Второ, българската икономика е бутана икономика


Бута я главно Европейският съюз с разнообразните си институции, директиви и регулаторни и финансови инструменти. Това бутане е мъчително и за двете страни. Българската икономика не иска да мърда, ЕС натиска - пари за пътища и пречиствателни станции, натиск за развитие на енергийния пазар (ЕК дори пое отношенията ни с "Газпром"), стандарти за храни, обучение и консултантски услуги и какво ли още не, все неща, които по принцип би трябвало да са си вътрешна инициатива. При нас не са. При нас е "така казаха от Брюксел" и "усвояваме европейски средства".


Трето, българската икономика е също подпряна икономика


Да не падне. България няма социална политика, поне не в смисъла, който който повечето европейски държави влагат в този израз. Тя обаче е подпряна с няколко клина, които я стабилизират. Като каца на баир. Най-якият клин вероятно е високият дял собственост на неипотекирани жилища. Изплащането на ипотечни заеми е едно от най-сериозните и безмилостни пера в бюджета на западноевропееца. Българинът е освободен от този разход.


Вторият е останалата дребна собственост, включително в зарязани села, която служи като резерв при криза, както и за постоянна хранителна (и, разбира се, питейна) добавка към семейния приход.


Третият клин са гурбетчийските пари, които роднините пращат от чужбина. Четвъртият са огромните спестявания, бели пари за черни дни, защото не се знае какво ще стане. В резултат на тези клинове българинът рядко плаща застраховка, изплаща ипотека или остава на улицата. Благодарение на тях той често и не се бори за по-голяма заплата. Икономиката е защитена, подпряна, което от своя страна до голяма степен определя и политическото разположение на силите у нас. В известна степен това е и причината в България да няма лява политическа сила или профсъюзи.


Четвърто, българската икономика е домашна икономика


На пръв поглед това твърдение звучи странно, защото българската икономика е експортно ориентирана. Но в същото време в България важи принципът "да има за нашите хора, да не ни грабят чужденците". Тази домашна нагласа кара чужди компании да се махат от България, странни български компании да приватизират големи предприятия и да ги съсипват, народът да се наостря срещу американски централи и канадски златотърсачи, защото ни грабят благата, да си държим за нас си "стратегическа" инфраструктура, защото как така чужденци ще ни управляват тока или водата и в крайна сметка да не сме в състояние да изградим едно свестно съвместно предприятие, което да заеме сериозно място на световната сцена. Киселото мляко си е наше, златото си е наше, БДЖ си е наше, всичко си е наше. Ако чужденците искат да построят нещо сами, да произвеждат и изнасят, може, но нашето не си го даваме. Така процъфтяват изнесените производства, спестовните банки и други пасивни предприятия, както и някои български фирми, които работят за износ, но успешни съвместни предприятия са рядкост. (Изключения, разбира се, има.)


Какъв е политическият избор, когато живееш във влачена,
бутана и подпряна домашна икономика?


Едната възможност е да не правим нищо. Инерцията и глобалният растеж ще си свършат работата, България ще се носи като дънер по Дунава и един ден ще стигне до морето, ако не се заклещи на някой бряг или остров. Белене например. Страната си върви, истината е, че българинът никога в историята си не е бил толкова богат, но това твърдение е малко като твърдението, че за 13 века българите никога не са имали толкова много мобилни телефони.


Втората възможност, която изисква доста хъс и кураж, са радикалните реформи. Те обаче изискват и радикални реформаторски лидери. Някой, който би поел риска да съкрати 20% или 40% от държавните служители, 30% или 50% от полицията, който би затворил с един замах "Бобов Дол", би разбил НЕК, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", би приватизирал БДЖ и електрифицирал обществения транспорт. И ред други неща, но все с този замах. И който не би се притеснявал, че някои от тези решения може и да се провалят.


Третата възможност е образованието. Досега образованието винаги е било дело на самите давещи се. И на просещи ректори. Радикалната реформа в образованието изисква безмилостно отношение към БАН и вероятно свиването му с 80%, ясен избор между затваряне на държавните медии или натоварването им с изцяло образователна и информационна функция, масивна инвестиция в обучението по математика и езикова грамотност в средните училища, и съответно вкарването на България в топ 20 на PISA, ангажиране на половината от възрастните в редовен образователен процес и още няколко радикални мерки. Това ще рече и държавните разходи за образование да се увеличат от сегашните 4% вероятно до около 6% от БВП.


Разбира се, в идеалния случай политическите сили биха се съгласили да комбинират варианти две и три и биха се борили помежду си с програми за безмилостни реформи и яко залягане над уроците за всички, не с обещания за нова пътна настилка и усвояване на европейски пари. Тогава и икономическият ни растеж ще дръпне с една предавка и вероятно ще мине 5% и ще се доближи до 6%. Ще се промени и настроението на хората, които ще видят в България перспектива, не само уют или безизходица.


Проблемът обаче е, че ние не обичаме резки движения. За последните 30 години България демонстрира, че се чувства странно комфортно в своето домашно съществуване, влачена, бутана и подпряна.


В България няма и политическа партия, която дори да повдига въпроса за радикални реформи или образователен план Маршал. Тези партии, които възразят: ама ние сме много за реформи и все за реформи говорим, не са никак убедителни, а по-скоро гледат да съберат лайкове в социалните мрежи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1261 Весело

  На един панаир в Пловдив, до една високо технологична производствена линия, бяха курдисали един меден казан за варене на ракия. Хората които минаваха, много се кефеха на казана.

 2. 2 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Каквото и да кажа, все ще е недостатъчно, което пък може би води до едно словосъчетание, което най-точно описва нашата икономика - шуро-баджанашка псевдо икономика. Всъщност това и обяснява защо администрацията реално не управлява нищо друго освен някакви заделени финансови потоци ужким за правене на това онова, а всъщност всичко е заради % комисионни по веригата на ОП. Работещите за експорт имат що годе нормални пазари и са добре, всички останали работещи за вътрешния пазар я карат на принципа "тука има - там нема" и я карат месец за месец, което обезмисля всяко усилие да правиш честен бизнес, още повече като конкуренцията вече отдавна е минала на сянка. А чуждите инвеститори... в момента в който се намесят българчета, особено по ръководните постове, всичко става вкисната боза.
  Въобще чудесна икономическа киселинна среда, в която ние би трябвало да живеем и работим, а всъщност просто оцеляваме.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 558 Разстроено

  В последните десет години сме изключително сили ни в стратегията да не правим нищо и да крепим стабилността в краденето ... Калпав материал, калпави политици, това е ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 558 Разстроено

  В последните десет години сме изключително сили ни в стратегията да не правим нищо и да крепим стабилността в краденето ... Калпав материал, калпави политици, това е ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Дневник, оправете го този бъг ! Или поне дайте опция за триене ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Силно. Всеки го знае, но ето го добре обяснено.

 7. 7 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 558 Весело

  Това "уют и безиходица" ми напомни вица за глистите ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Любопитно

  България остава най-бедната страна в ЕС, а в последните години забележимо изостана и от вечния си брат по евроневоля Румъния,
  =======
  Това наистина е много странно.....
  България се намира до непосредствена близост до Истанбул. ....един от най алтернативните мегаполиси в света по икономически просперитет.
  Въпреки това .... е в такова състояние. ...

  Bukalemun
 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Проблема на България е, че всеки разбира от футбол, политика и бизнес. Освен това всеки втори носи маршалски жезъл в раницата си и е силно недооценен и нереализиран. Трудът продължава да се дели на престижен и непрестижен, все още се смята, че дохода се определя от броят дипломи а не от пазара и инициативността на индивида. Преобладаващо, все още идеала е някой да те наеме на работа като служител и т.н.
  Добрата новина е, че броят на хората, които почват да разбират що е то капитализъм и да си препрограмират чипа расте.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Весело

  В същото време, другите бивши комунистически страни, както и Турция, дръпнаха значително напред.
  ======
  Еййййй .... :).....страхотно разминаване !
  Още малко и да се налучка самата истина
  Тя и Турция си беше до тогава един вид комунистическа. .... с единствената разлика, че комунизма в нея бе от най деградиращия тип.....сретско превратаджийския !

  Bukalemun
 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Историята и живота постоянно си правят шеги. Една от тях е, че най—богатите възрожденски градове, които дават идеолозите на борбата за самостоятелна българска държава, след 1878 г западат до степен, загуба на значение. Просто не са си направили сметката, че ще загубят необятният общ пазар като страничен ефект, без да си подсигурят нови пазари. Та в този ред на мисли, голяма част от сегашна Южна България икономически е била свързана със Стамбула града, след войните пазарите са загубени и вече 100 години не могат да се възстановят.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Весело

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  сретско
  =====
  Пардон.....да се чете светско.

  Bukalemun
 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Не разбрах защо авторът предлага приватизиране на БДЖ (транспортът е социална функция на държавата) и повече образование (образованието е също социална функция на държавата). От друга страна да правиш реформи в една прогнила от корупция система или ще те корумпира, или сдъвче и изплюе. По-скоро ни трябва еднолична власт, ама на някой по-умен, образован и опитен. Задължително с по-дълъг мандат. Щото видяхме, че от правото на глас на всички, резултатите не са добри.

 14. 14 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 274 Разстроено

  "В България няма и политическа партия, която дори да повдига въпроса за радикални реформи или образователен план Маршал. Тези партии, които възразят: ама ние сме много за реформи и все за реформи говорим, не са никак убедителни, а по-скоро гледат да съберат лайкове в социалните мрежи."

  Как да има, като повечето партии са проруски! Те са добре и не ги интересува развитието на България!!!
  Сигурно не са се родили още тези, които ще събудят България! Много е жално!!!

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Весело

  До коментар [#13] от "Лео":

  По-скоро ни трябва еднолична власт, ама на някой по-умен, образован и опитен. Задължително с по-дълъг мандат.
  ======
  Аман аман..... доближаваш се до "забранената зона".... :)
  Недей да правиш такива опасни описания за лидерство !
  Ей сега ще се нахвърлят върху тебе. ....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Любопитно

  До коментар [#11] от "DDR":

  Просто не са си направили сметката.
  ========
  Знаеш ли .... мен пък ме съмнява точно обратното .....че са си направили сметката , и то много добре ....преди повече от век !

  Bukalemun
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Свежо, истинско и малко тъжно обезсърчаващо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "И е време да надникнем отвъд оправданията с войните в Югославия, корупцията, намесата на Русия, икономическата криза, откраднатите пари от комунистите, Държавна сигурност, разбойническа приватизация и други страшни неща. Тях ги има, понякога в много висока степен, но те, дори всички на куп, не могат да предложат достатъчно обяснение за състоянието, в което сме."

  - Тц, неслучилата се лустрация и първенството по бедност на България и Румъния корелират еднозначно. В синтезиран вид гяволията на десарите е в идеята за забавяне на приватизацията и на валутния борд, забавяне на изпълнението на плана на Ран и Ът.

  Филип Димитров: „Третата причина е, че ние допуснахме, и тук аз нося определена вина. Значи, аз имах да преценявам между различните становища, които се вихриха около мен и в моето правителство, но тъй като икономическият ми екип беше горе-долу единен в това отношение, аз най-накрая не оспорих това и оставих да го направим по този начин. Това беше разделянето във времето между преобразуването и раздържавяването на предприятията. …
  Тези, които търсеха да спечелят много пари от старата комунистическа икономика, дадоха възможност на практика на мафията да се развие, защото това, което всъщност спаси Унгария от мафията, и това е нещо, което трябва да се знае, беше, че когато разпродаде на безценица максимално бързо всичко навън, заедно с чуждия инвеститор дойдоха правилата и нямаше ниша, в която да се навре местна, щастлива унгарска мафия.“
  https://dariknews.bg/novini/interviu/filip-dimitrov-ako-doktrinata-e-qsna-vinagi-ima-koj-da-poeme-shtafetata-natatyk-260139

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#18] от "plebs": продължение

  Като символ на щастливата нашенска мафия за мен ще си остане Топенерджи:

  "БЪДЕЩЕТО на Топенерджи като инвестиционно дружество ще решават днес членовете на надзорния му и управителния му съвет в почивната станция на Газпром Морозовка край Москва. От българска страна тук вече са: Красимир Николов, Николай Вълканов, Румен Овчаров, Илия Павлов, Петър Събев, Сашо Дончев, Бело Белов, квесторите на Първа частна банка. Единствено ръководството на Булбанк е съобщило, че няма да изпрати представител на общото събрание. По покана на изпълнителния директор Сергей Пашин като консултант присъства и депутатът Андрей Луканов."
  https://m.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1996/09/01/1416446_ambiciozen_biznesplan_obsujdat_akcionerite_na/

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Заинтригува ме с това мнение. Дай повече инфо ако може.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Това, че казаното от автора е истина, няма нужда да бъде доказвано. Но поздравления за текста, отдавна не се бях искрено смял, четейки един по същество сериозен материал.
  Браво на автора и имам едно, вероятно много нереализируемо пожелание - нека го прочетат някои по-сериозни и радикално настроени кандидат-лидери, за действащите ми се струва че няма никаква надежда.

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Всъщност, ако имаш предвид, че една сериозна част се е борила за нещо подобно на това, което сега е ДПС, тогава да, имаш право. Дори почти е станало българи да служат като офицери в османската армия без да трябва да конвертират а и на дневен ред е бил българският да е като официален език в егзархият наред със османотурският. Ама кръчмарят се е оказал руснак...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  До коментар [#20] от "DDR":

  Немога , DDR !
  Не че ме е страх ,но на скоро изживях тридневен бан , най вече че не съм говорил по темата. ... ;).

  Но бих ти дал жокер :
  ..... близо от 150 години , българо турската граница е една от най спокойните гранични ивици в целия свят. ....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#18] от "plebs":

  Чудесно допълнение към също такавата статия.

 25. 25 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Авторът добре ефармулирал проблемите на страната, но предложенията му как да се оправи ситуацията, малко напомнят за социалистите-утописти. Да се съкрати драстично администрацията и полицията - правилно, но каква ще е реакцията? Ще излязат на улицата профсъюзи, подкрепени от опозицията, и ще плачат за горките чиновници - как остават без доходи, кой ще им храни децата и т.н. Пред МС ще излязат полицаи “да изпушат по една цигара” и ще си попипват демонстративно пистолетите.
  Да се съкрати БАН с 80% - БАН ще се окичи с черни знамена, ще направят демонстрации пак пред МС с лозунги “Убиват науката!” “Неграмотници” и други, а видни леви интелектуалци ще плачат по ТВ и др. медии.
  В резултат съответното правителство пада и почва поредната изборна кампания, която завършва с избор на поредния спасител на нацията.
  Няма партия, която да направи такива реформи. Защото целта на всички политици, и не само у нас, е да се задържат на власт.

 26. 26 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 790 Весело

  Много ми хареса написаното - направо ми легна на сърце.
  Напомни ми за едно изказване на проф. Иван Славов. Беше сравнил народа със стадо овце, пасящо кротко прашна тревица около ЖП линия и проследяващо с овчи поглед преминаващите влакове.
  Та и сега с анализа на Юлиан Генов - ще си пасем тревицата, пък те нещата все ще се случат някак си.
  Браво!

 27. 27 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#26] от "georgi_ww":

  Извинете - Юлиан Попов

 28. 28 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#13] от "Лео":

  Момент, как точно транспортът е социална функция на държавата? Според чия социална философия е това твърдение?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  До коментар [#22] от "DDR":

  Ама кръчмарят се е оказал руснак...
  =======
  Верно е това. ...но тая терминология е твърде държавно етническа ....
  А в икономически план , тия подробности са не много важни ....
  Още от началото на 18 век , първите масонски дружества , навлизат по Балканите ....от територията на днешна Черна гора. Тия хора са били на времето едни от най информираните ! Тяхната мисия е била силно подхранвана от знанието им за бъдещи събития като октомврийската революция и руско турската война . След битката във Ватерло , те ясно виждат ,че една от най изгодните печалби на бъдещето е формулата "война/пари".....
  Под война не трябва да се разбира непременно кървави битки и мирис на барут.
  Но като че ли тази близо 200 годишна формула е вече напът да се развали ....или поне промени !

  Bukalemun
 30. 30 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Много добре изтълкувано и обяснено.Да ,винаги ще има какво да се добави,темата е сложна.Обаче цялостната картина е безкомпромисно точно представена с няколко ярки щриха.
  Само че,лечението наистина никой няма смелостта и желанието най-вече да го проведе.Статуквото устройва тези,които би трябвало да реформират.А отдолу не остана кой да ги натиска.Замръзнали в безвремието,в средата на нищото.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 31. 31 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Стигнах до това за БАН. Да академията има нужда от реформи, много хора са там защото за никъде другаде не стават, но има едно НО


  Къде да се прави фундаментална наука ?! Защото без добра фундаментална наука в университетите и в БАН няма как да има добра приложна наука и най-вече подготовка на качествени специалисти най-вече в инженерните и природните науки.

  Авторът дф да не ми излиза че в НМУ и други печатници на дипломи се прасви наука, защото от позицията си на учен с ИФ над 100 и над 500 независими цитата виждам какво им е нивото (с професори като Рангел Гюров ) не по високо от това на средношколски кръжок, между впрочем както и някои места в БАН и СУ).

  Качествена наука се прави в БАН, СУ, ХТИто, МЕИто и на някои места в првинцията и то отделни групи.

 32. 32 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 472 Неутрално

  едва ли описанието на бг икономиката е подходящо за (кратка) газетна статия. аФторът тук се е поизложил. казал е 2-3 верни неща, 2-3 глупави, дал малко правилни рецепти (за бан), други не толкова. съответно и коментарите са излишни.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 33. 33 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  Такава е геополитическата ситуация просто. географията не може да се променя. Откакто свят светува Турция, за да гарантира своята сигурност /касае се за една извънредно равна област от Стара планина до Истанбул, която принципно е незащитима от военна гледна точка. За това Турция или трябва да владее България, както това е било 5 века, или да е пръв приятел на България - за това турците воюват с нас рамо до рамо в добруджа през ПСВ срещу нахлулите там румънци и руснаци, и за това Турция бе първата страна, която подкрепи България за НАТО. Аз не мисля, че търговията ни с Турция е слаба - всяка година изнасяме стоки за близо 4 милиарда лева и почти винаги завършваме с положително салдо търговията. След Германия Турция е втория по обем търговски партньор на България. Това е истината, другото е патриотарски бръщолевения и глупости.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  Веднага бих гласувала за това:

  "...масивна инвестиция в обучението по математика и езикова грамотност в средните училища, и съответно вкарването на България в топ 20 на PISA, ангажиране на половината от възрастните в редовен образователен процес и още няколко радикални мерки. Това ще рече и държавните разходи за образование да се увеличат от сегашните 4% вероятно до около 6% от БВП."

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  До коментар [#31] от "olimpipanov":

  "Къде да се прави фундаментална наука ?! "
  Отговора е НИКЪДЕ в България. Това е много скъпо начинание и такава малка страна е безмислено да харчи пари.
  Това е, като субсидирания и масовия спорт. Даваме милиони левове за отбори, които да се сътезават на международни състезания, а 99 % от децата не могат да си позволят да спортуват.

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Няма оправия и никога няма да има просперитет в държава, в която се подритват основите ѝ - Законът! Там където цари беззаконие, властва утайката на обществото, а в така нареченото общество цари бедност и несправедливост. Законът над всичко и равен за всички - другото ще си намери мястото, времето, хората.

 37. 37 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#23] от "eti mehter":


  ..Но бих ти дал жокер :..... близо от 150 години , българо турската граница е една от най спокойните гранични ивици в целия свят. ....
  —цитат от коментар 23 на eti mehter


  Близо 100 години Ети, сто години...Това, че не искаш да си спомняш за някои факти, не значи че те не съществуват...

 38. 38 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Този е толкова напреднал във вско едно отношение, че избягвам с него всякакво сношение...

 39. 39 Профил на Burgazliya
  Burgazliya
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Нека всички хубаво помислят следващия път като ходят да гласуват. Защото все чувам: "няма за кого да гласувам". Така ли? Тагава БСП/ГЕРБ до гроб и беднотия..

 40. 40 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#34] от "hope":

  Съгласявам се с Вас, и аз съм фен на тези думи. Защото умният и образован човек е мислещ човек, който анализира предлаганите партийни програми, отсява фалшивите и нереалистични обещания и избира подходящата за него в частност и за държавата. Този тип хора не се страхуват от реформи, от "резки движения", както ги нарича Ю. Попов, защото са убедени в правотата на втората възможност за избор за тласък на икономиката от анализа.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3571 Весело

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Прекалено си зациклил на заговори и конспирации , нещата са по прости

  klimentm
 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3571 Весело

  До коментар [#39] от "novy":

  “ помислят” е нон сенс за българският избирател!

  klimentm
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  "адикалните реформи. Те обаче изискват и радикални реформаторски лидери. Някой, който би поел риска да съкрати 20% или 40% от държавните служители, 30% или 50% от полицията, който би затворил с един замах "Бобов Дол", би разбил НЕК, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", би приватизирал БДЖ и електрифицирал обществения транспорт. "
  Костов можеше да го направи, не му дадоха възможност. Не и страхливия Борисов. Пък и той не знае , как.

 44. 44 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Почти успешна умствена конструкция, но погрешна в някои от фактите, върху които се основава. Ю.П. едва ли е забравил, че Иван Костов извърши най-дълбоките (възможни за онзи исторически момент) икономически и социални реформи в България. Той направи историческия завой към либерализма в икономиката и спаси България от пълна катастрофа. За благодарност, бе обруган от мнозина - както у нас, така и от някои живеещи в чужбина българи.
  Впрочем, ясно е защо Ю.П. "пропуска" всичко това. От Лондон, той усилено ругаеше Иван Костов. Е, Ю.П. си спести "прелестите" на пост-социализма през Лукановата и Жан Виденова зими: празните магазини, километричните опашки за хляб и бензин и прочие ..., но ние все още ги помним добре.

 45. 45 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Неутрално

  До коментар [#40] от "Bramasole":

  Колкото и да е странно, ще споделя елемент от практиката на Виетнам, ръстът на икономиката на който през последните десетина години е удивителен. Виетнамското правителство започна да праща свои студенти на всички нива, включително докторанти по държавни договори за културен и научен обмен в САЩ, Австралия, Канада и Европа някъде преди 15-тина години. Но, родителите на кандидатите за тези програми подписват сериозни имуществени договори, най-често залагайки жилището си в случай на отказ от завръщане на чадото след дипломиране и разпределение за 5 години според нуждите на икономиката, най-често в чужди фирми и големи местни държавни такива. След 5-те години специалистите могат да търсят свободно, но обикновено изборът е преместване на по-добра работа в страната. Ходя по-редовно в тази страна от 2010 и съм много впечатлен от темповете и. Освен това те през 2009-та проведоха анализ на разните "мелници за дипломи", свои и чужди и елиминираха доста от некачествените "производители на вишисти". Разбира се, ние от виетнамци акъл не искаме :-)

 46. 46 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  И? Какво да правят хората? Бях си за кратко в България, срещнах се с роднини и приятели. През годините са позапълнили целия сектор на българското общество. От пенсионирали се приватизатори-милионери, през чалгализирани земеделски производители, щасливи за момента юпита, безработни и без надежди за пенсия несретници, пенсионери които в мизерията си не смеят и вода в тоалетната да пуснат. Тъжна картинка. Общото между успели и неуспели, надебелели и очукани е че повечето осъзнават липсата на переспектива за децата си.

 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3571 Неутрално

  До коментар [#46] от "Таралеж":

  Липсата на перспектива убива всякаква активност включително и икономическата без която е немислима пазарната икономика. Забележителното е че през деведесетте се водиха полемики за начина по който страната трябва да се развива икономически а сега медиите са пълни с глупости и безсмислени новини. Икономиката в България понастоящем е управлявана на чисто феодален принцип, това че средната класа е мотора на всяка икономика не са празни приказки а аксиома без която не е възможно успешно развитие.

  klimentm
 48. 48 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Прекрасно описание на ситуацията. Но според мен най-правилното обяснение на нещата е... чипът, да ме прощавате за цитата на Симеон 2, когото хич не уважавам, но в случая той беше неоспоримо прав. Сравнението с Полша, Чехословакия и Унгария и че сме били на едно ниво - просто не е вярно. Тяхното население носи гена на хилядолетните Австроунгарска и Римска империя, това не може да се изличи за 40 години социализъм. Познавам хора, които знаят рода си до 1200 година назад... Ние не се сещаме имената и на прабабите си. А да се сравняваме със Запада е още по-нелепо - когато Леонардо е рисувал ние сме тънели под робство, 500 години откъснатост от европейската цивилизация са страшно нещо (не ми говорете за цивилизованост в Османската империя). Така че нека бъдем реалисти и... просто да се надяваме в бъдещите ни поколения, чийто чип ще бъде като на цивилизованите европейци.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 49. 49 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Това, второто, с радикалните реформи е невъзможно. Политическо самоубийство е. Може да се случи единствено при фалит на държавата, когато МВФ ще го наложи. Предишните реформи не бяха необходимост, а неизбежност. Тогава можехме да изтъргуваме активи при приватизацията и да получим социален буфер. Масово навлизане на инвеститори отвън (дори на безценица) щеше да има безусловен положителен ефект - повече конкуренция, по-малко безработица и по-съвременна бизнес култура. Нямаше да са чудеса, но щеше да има база, която да поеме социалния ефект от реформите. Мафията нямаше да има къде да се скрие, пък и дори да си откриеше ниша щеше да е ограничена. Сега си има държава.

 50. 50 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#45] от "daskal1":
  Беше ми интересно да прочета споделеното от Вас. Ако бях бълг. министър на образованието, със сигурност щях да работя в насока редуциране на ВУЗ-овете у нас по различни критерии, а във Виетнам са го направили още през 2009 г., казвате... Трябва да вземаме акъл дори и от Виетнам.
  Имам представа от икономическото развитие на държавата и от медиите, и от приятели с бизнес там. Като фен на перлите, с интерес следя как са започнали отглеждането на култивирани перли и търговията с тях. В този смисъл, дамите около Вас са за завиждане заради пътуванията Ви дотам. :) Качествени са и са на много прилични цени.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 51. 51 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#42] от "klimentm":“ помислят” е нон сенс за българският избирател!

  Да бе, защото пък избирателите в САЩ се скъсват от мислене.. Братчед, айде давай го по-сериозно! Разликата е тази, че елитите в САЩ не се съобразяват с волята на избирателите, но поне гледат да не обърнат каруцата, защото и те са в нея. Просто имат по-дългосрочна визия, защото отдавна са напълнили гушата, докато при нашите този процес все още тече - бурно и безмилостно.
  Колкото до статията на Юлиан Попов, тя е нещо като "Опит за летене", но не по Йордан Радичков. Затова и летене няма, а само предъвкване на общоизвестни истини. И обяснения от сорта "България е на това дередже, защото е на това дередже". Не може да съкратиш половината чиновници и полицаи, защото ще започне "гражданска война". Тези хора не само няма къде да работят, но и въобще не могат да работят. Но няма да седнат да мрат от глад и ще хванат калашника. И тогава цялата ни "стабилност" ще отиде на кино. А Юлиан Попов никой няма да го чете, защото хартиените вестници в които публикува ще се използват само за свиване на цигари.

  /не се чете/
 52. 52 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Поздравления за автора!

 53. 53 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Пак ще се намеся и пак ще ме трият, но не може човек който понятие си няма от икономика да шляпа така уверено, при това нечестно!
  Нека почнем от последното. Забравил ли е господин Попов, че вече затваряхме и приватизирахме "с един замах"? Цялата си икономика разрушихме, щото била "неефективна". Земята връщахме "в реални граници". И какво стана? Едвам оцеляваме. А ония бивши соц. дето ни ги дава за пример всъщност не разрушаваха с такъв замах като нас. Затова сега са по-добре. Интересно е също и как всички реформатори забравиха, че всичко вече е реформирано - икономиката, здравеопазването, образованието, армията, всичко! И всичко е по-зле. Що така? Ами просто, щото за реформи трябват знания, ум, мисъл, а не чуждестранни грантове и крещене "затваряй". Та Попов и другите като него, са като оня доктор, дето гледа, че лекарството трови пациента, но предписва още от него. Ама аман от невежество!

  Основната ни грешка беше идеологизацията на Прехода. Благодарение на нея, ние си отворихме преждевременно все още неконкурентната икономика за стоките на западните страни, вместо да търсим запазване на позициите ни на по-непретенциозни пазари, като Близкия изток, Русия, Украйна, Беларус и дори другите балкански страни.
  Няма, Попов, няма да видиш ръст от 5% и нагоре. Такъв ръст се получава само зад бариерите на протекционизма! Справка - икономическата история на света. След като сме в ЕС, сме задължени да играем на свободен пазар, а там се крета с под 5%, с временни изключения. Така че ЕС нито ни бута нито ни тегли, а сериозно ни пречи. ЕС е основната пречка пред нашето икономическо развитие!
  Съвременния "икономикс"не е наука, а класова идеология, която на международно ниво осъществява колониалните отношения от 18 и 19 век. Ама трябва да се чете, Юлиане, не само да се пише!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 54. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Оригинално! И доста вярно. Аз съм леко критичен към този автор но тук той е блестящ.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Весело

  До коментар [#50] от "Bramasole":

  Представете си, изградил съм си реноме с което дамите от дома ме молят нищо да не им купувам отникъде :-)
  Хубавото на виетнамския договорен модел е, че подборът на кандидати за следване в чужбина се прави в общи линии по интелектуални възможности. Разбира се и връзките имат значение, но така умни бедни деца могат да следват на държавна издръжка.
  А за "чистката" допринесоха най-разнообразните мошенници от т.н. Запад (ЮК, Австралия, САЩ и т.н.) които без никакви квалификаци регистрираха печатници за дипломи заедно с местни гешефтари. Дори познавам един, който беше дошъл да ме убеждава - имал верига златарски магазини в Сайгон, но след повишаване цената на златото търговията му позападнала и решил да инвестира в колеж.

 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Стигнах до това за БАН. Да академията има нужда от реформи, много хора са там защото за никъде другаде не стават, но има едно НОКъде да се прави фундаментална наука ?! Защото без добра фундаментална наука в университетите и в БАН няма как да има добра приложна наука и най-вече подготовка на качествени специалисти най-вече в инженерните и природните науки.
  —цитат от коментар 31 на olimpipanov

  Логическа грешка. Фундаменталната наука е СВЕТОВНА. Т.е. можеш да имаш приложна наука /известна и като Research and Development/ от която вече идва ползата от икономиката без непременно да е задължително да правиш НАЦИОНАЛНА фундаментална наука.

  Работейки за фундаменталната наука която по характера си е световна на практика ние субсидираме много по-развити и по-богати от нас държави. Недопустим лукс за бедна и малка държава като нас.

  Нещо повече, нашият национален принос към световната фундаментална наука е твърде съмнителен. Твърде малки и бедни сме за да си позволим оборудване на необходимото ниво, твърде малко сме за да излъчим хората с необходимите качества.

  Казано по-брутално девета дупка на кавала сме в световната фундаментална наука /друг вид няма/. И е по-добре тези ресурси да бъдат насочени в приложните изследвания а пък за тях да ползваме световните постижения на фундаменталната наука. Е, ако се появи някой блестящ учен със световно значение да му се помогне. Но за самият него ще е по-добре да отива в чужбина където ще има неизмеримо по-добри условия и съответната среда от колеги.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3571 Весело

  До коментар [#53] от "kihano":

  “Съвременния "икономикс"не е наука, а класова идеология“


  Хелоууу! Вънка е 21 век! Събуди се!

  klimentm
 58. 58 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 970 Весело

  До коментар [#19] от "plebs":

  Сакън!Не споменавайте Сашо Дончев!Той вече е реформиран олихарх и приятел на Прокопиев...

 59. 59 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 970 Весело

  До коментар [#28] от "Grimalkin":

  ЖП транспортът е почти навсякъде субсидиран.Защото има социална функция.

 60. 60 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 970 Весело

  До коментар [#31] от "olimpipanov":

  В нормалните държави няма такова нещо като БАН(в този му вид) ,може би освен в Русия.Наука се прави в университетите,а професорите са там,където им е мястото-да преподават.БАН би трябвало да се занимава само с история,български език-неща,които са важни за културата и историята.

 61. 61 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 970 Весело

  До коментар [#43] от "Роси":

  Всъщност точно приватизацията на Костов е един от големите воденични камъни,които и до сега ни тежат на врата.Тогава се появиха днешните олигарси.

 62. 62 Профил на yhx56565043
  yhx56565043
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Истината е,че Бай Ганьо не го прави.И защото не умее,и защото не иска.Кое,ще попитате вие?Ами,да мисли.Бай Ганьо му е готино да е идиот,постоянно да го правят на такъв и затова,винаги да са виновни другите(винаги се намират други)

 63. 63 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Много добра статия. В България касовата приватизация беше продаване за жълти стотинки. Масовата приватизация беше чист бандитизъм. Тук държавните предпиятия ги декапитализираха и после ги приватизираха - БГА БАлкан, Кремиковци, Нефтохим , БТК и др. . Нито политиците ни са политици, нито бизнесмените са бизнесмени. И затова сме периферия на ЕС на изкуствено дишане.
  Чуждите инвеститори са добре дошли. И тези които идват са дошли за да спечелят. Например "дискаунтъра" Лидъл продава киви за 5 лв/кг. Аз си ги купувам по цени на дребно на 1-2 лв/кг. Да кажа ли няколко добри думи за мобилните оператори? Бих споменал и Веолия която дърши водата на София. Подобни инвеститори имат парарна доминация и лоши практики. В корумпираната среда е много добре за тях. Разбира се по-добре е че са тук. Искам да кажа че се нуждаем от производства на зелено и повече конкуренция. И пак стигаме до лошото управление на държавата. Затова растежа на икономиката ще си остане нисък и ще бъдем периферия на ЕС.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 64. 64 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#39] от "novy":“ помислят” е нон сенс за българският избирател!
  —цитат от коментар 42 на klimentm


  Ъпсурт са изказали по-добре мъката ти - България не ме обича, а аз съм е.ати пича!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 65. 65 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Прекрасно описание на ситуацията. Но според мен най-правилното обяснение на нещата е... чипът, да ме прощавате за цитата на Симеон 2, когото хич не уважавам, но в случая той беше неоспоримо прав. Сравнението с Полша, Чехословакия и Унгария и че сме били на едно ниво - просто не е вярно. Тяхното население носи гена на хилядолетните Австроунгарска и Римска империя, това не може да се изличи за 40 години социализъм. Познавам хора, които знаят рода си до 1200 година назад... Ние не се сещаме имената и на прабабите си. А да се сравняваме със Запада е още по-нелепо - когато Леонардо е рисувал ние сме тънели под робство, 500 години откъснатост от европейската цивилизация са страшно нещо (не ми говорете за цивилизованост в Османската империя). Така че нека бъдем реалисти и... просто да се надяваме в бъдещите ни поколения, чийто чип ще бъде като на цивилизованите европейци.
  —цитат от коментар 48 на gun


  принципно сте прав с уточнението, че Римската империя е била и тук и то векове наред; след това почват проблемите

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 66. 66 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2115 Весело

  Пак сънища в лятна нощ от Юлито. Какви реформи бе! Матряла още "продава" БГА "Балкан" и Нефтохим, кълне американските тецове и ЕРП-тата и жали по Кремиковци. И от образованието нищо няма да излезе. Забравихме ли как народът мощно рева против матурите, срещу частните училища и учителите. За геронтофилския БАН изобщо да не говорим.

  При положение, че имаме социален хибрид между Ганю, Андрешко и Хитър Петър, аз лично сметам, че сме постигнали абсолютния таван на икономическо развитие. Тук е така.

 67. 67 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 693 Разстроено

  Е, хайде, хайде, чак толкова усуквации за елементарни неща... Проблемите са тежки и ще се задълбочават, по простата причина, че всичките ни вождове и бизнесмени се назначават откъм Москва и са пряко отговорни пред ДС. Другото е лакърдии за наивници. Европа помага достатъчно, но крадливият и фалшив български капитал се компрометира ежедневно, за какви пазари и икономики говорим изобщо?!?...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 68. 68 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#66] от "Lemmy":

  За кой път ви се казва,бре?!Никой не против приватизацията,а как и най-вече на кого се продаде!Що се правите наударени?!Харесвате Огнян Донев ли?!Честно ли продоби Софарма и Общински Аптеки(които бяха гръбнака на веригите му аптеки днес) ?!Как и кой му ги подари знаете ли?!Как най-яростно плюещите по Русия продасоха такова структуроопределящо предприятие като Нефтохим точно на Русия(моля, не пускайте глупостта как самк руски петрол можел да преработва,щото още по живоково време е преработвал арабски и ирански) ?!Кога Красимир Дачев придоби Свилоза?!А Баневи Руслка и Полимери?!Как Левон Хампарцумян от зам.финасов министър на Костов се събуди шеф на агенцията за приваризация и после стана собственик на Булбанк?!!Дори възхода на Цветан Василев започва тогава,и тогава се появява КТБ(като се отделя от Булбанк имвенно) !

 69. 69 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#66] от "Lemmy":

  За кой път ви се казва,бре?!Никой не против приватизацията,а как и най-вече на кого се продаде!Що се правите наударени?!Харесвате Огнян Донев ли?!Честно ли продоби Софарма и Общински Аптеки(които бяха гръбнака на веригите му аптеки днес) ?!Как и кой му ги подари знаете ли?!Как най-яростно плюещите по Русия продасоха такова структуроопределящо предприятие като Нефтохим точно на Русия(моля, не пускайте глупостта как самк руски петрол можел да преработва,щото още по живоково време е преработвал арабски и ирански) ?!Кога Красимир Дачев придоби Свилоза?!А Баневи Руслка и Полимери?!Как Левон Хампарцумян от зам.финасов министър на Костов се събуди шеф на агенцията за приваризация и после стана собственик на Булбанк?!!Дори възхода на Цветан Василев започва тогава,и тогава се появява КТБ(като се отделя от Булбанк имвенно) !

 70. 70 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#66] от "Lemmy":

  За кой път ви се казва,бре?!Никой не против приватизацията,а как и най-вече на кого се продаде!Що се правите наударени?!Харесвате Огнян Донев ли?!Честно ли продоби Софарма и Общински Аптеки(които бяха гръбнака на веригите му аптеки днес) ?!Как и кой му ги подари знаете ли?!Как най-яростно плюещите по Русия продасоха такова структуроопределящо предприятие като Нефтохим точно на Русия(моля, не пускайте глупостта как самк руски петрол можел да преработва,щото още по живоково време е преработвал арабски и ирански) ?!Кога Красимир Дачев придоби Свилоза?!А Баневи Руслка и Полимери?!Как Левон Хампарцумян от зам.финасов министър на Костов се събуди шеф на агенцията за приваризация и после стана собственик на Булбанк?!!Дори възхода на Цветан Василев започва тогава,и тогава се появява КТБ(като се отделя от Булбанк имвенно) !

 71. 71 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#61] от "yanne":

  "Всъщност точно приватизацията на Костов е един от големите воденични камъни, които и до сега ни тежат на врата. Тогава се появиха днешните олигарси."

  Приватизацията в България бе умишлено забавяна от комунистическите правителства на Луканов, Беров, Виденов - и това доведе страната ни до фалит. Иван Костов бе принуден да я направи в съкратени срокове и при несравнимо утежнени обстоятелства. Той отстрани ВИС, СИК, Мултигруп и други бандитски формирования (които се стреляха почти денонощно). Е, нямаше как да предвиди и отстрани и "днешните олигарси."

 72. 72 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Авторът покоазва огромно неразбирна на нещата.
  Иска "вкарването на България в топ 20 на PISA,", а про това иска да свие БАН с 80%, а това е точно организацията, която носи най-високи показатели по PISA.

 73. 73 Профил на cde44434219
  cde44434219
  Рейтинг: 221 Гневно

  До коментар [#31] от "olimpipanov":

  Я Си гледай работата бе ! Търсачките на световните бази за статии и журнали показват, колко добра наука прави и БАН и университетите!!! Не съществуват нито БАН, нито българските университети в науката - търсачките го показват! Цитатите също! Който се е занимавал с наука на запад го знае!

  Иначе си прав за фундаменталната наука, но нея също така я няма при нас! Тя трябва да е държавна политика. Няма частния бизнес да ти плаща за фундаментална наука. Но докторантура не трябва да бъде образователна степен, а професия при която се изисква да допринасяш към световното научно тяло!

 74. 74 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Според авторът Сърбия, Македония, Турция, Хърватия и Естония имат по-голяма покупателна способност от нас. Мога да му препоръчам да си свери статистиките, защото не само че тези държави нямат по-висока покупателна способност от българите, но и разликата с тъй бленуваната Румъния е нищожна. Нещо повече - още пет години като последните пет и ще изпреварим и Гърция ;)

 75. 75 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  развий цялата теория моля те.

  седеньето го зголемува задникот
 76. 76 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Стигнах до това за БАН. Да академията има нужда от реформи, много хора са там защото за никъде другаде не стават, но има едно НОКъде да се прави фундаментална наука ?! Защото без добра фундаментална наука в университетите и в БАН няма как да има добра приложна наука и най-вече подготовка на качествени специалисти най-вече в инженерните и природните науки.Авторът дф да не ми излиза че в НМУ и други печатници на дипломи се прасви наука, защото от позицията си на учен с ИФ над 100 и над 500 независими цитата виждам какво им е нивото (с професори като Рангел Гюров ) не по високо от това на средношколски кръжок, между впрочем както и някои места в БАН и СУ). Качествена наука се прави в БАН, СУ, ХТИто, МЕИто и на някои места в првинцията и то отделни групи.
  —цитат от коментар 31 на olimpipanov


  Интересно, къде ли се прави 'фундаментална наука' по останалия Свят?!
  А ви исторически план?
  Кои от 'фундаменталните' научни постижения са постигнати от администратори със съмнителни академични способности?
  Не, аз нямам нищо лично против БАН, а дори имам приятели, които намирам за грамотни и ерудирани. Дори НЕ смятам, че БАН е някакъв сериозен проблем. Нито финансов, нито какъвто и е да е друг.
  Редно е да си зададем, примерно, въпроси от типа, как в държави които са водещи технологично се стига до научни постижения, пробиви и фундаментални постижения ? :)
  И да не се окаже, че науката се прави НЕ централизирано в некви наследствени институти, а идва от реалния живот, от стопанските субекти, от спонсорирани научни усилия в някаква важна за бизнеса насока? :)

 77. 77 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#66] от "Lemmy":За кой път ви се казва,бре?!Никой не против приватизацията,а как и най-вече на кого се продаде!Що се правите наударени?!Харесвате Огнян Донев ли?!Честно ли продоби Софарма и Общински Аптеки(които бяха гръбнака на веригите му аптеки днес) ?!Как и кой му ги подари знаете ли?!Как най-яростно плюещите по Русия продасоха такова структуроопределящо предприятие като Нефтохим точно на Русия(моля, не пускайте глупостта как самк руски петрол можел да преработва,щото още по живоково време е преработвал арабски и ирански) ?!Кога Красимир Дачев придоби Свилоза?!А Баневи Руслка и Полимери?!Как Левон Хампарцумян от зам.финасов министър на Костов се събуди шеф на агенцията за приваризация и после стана собственик на Булбанк?!!Дори възхода на Цветан Василев започва тогава,и тогава се появява КТБ(като се отделя от Булбанк имвенно) !
  —цитат от коментар 70 на yanne


  +++++
  Факти, уви! :)
  По действията ще ги познаете - не по приказките :)

 78. 78 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 762 Неутрално

  [quote#56:"Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП"][/quote]

  +++
  Исторически погледнато огромен брой постижения от т.нар. 'фундаментална наука' са дошли след усилия в чисто практически начинания. Не случайно висшите училища по загнивашия Запад са спонсорирани от корпорации, но по конкретни задачи. Същото важи и за правителството - възлага някаква конкретна задачча и плаща на някакъв университет или екип от учени в него. Те пък от своя страна увличат студентите и те така те.

 79. 79 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ако авторът вярва, че: "Преди 30 години всички бяхме приблизително на едно дередже...", значи представите му за света са доста объркани. България беше чувствително по-бедна от Чехословакия, Унгария или Полша и по времето на комунизма. И винаги е била, по обективни причини. Единствените бедни колкото нас бяха албанците и румънците. И продължават да са, по обективни причини. Иначе в статията има доста верни наблюдения. Бих добавил към тях още няколко. За 45 години комунизъм, българинът е загубил (ако изобщо е имал) представата как работи нещото, наречено "модерна държава" и как се гради общество. Той вярва, че проблемите не касаят него, а трябва да се решават от някой друг. Той не уважава труда и достойнството на другите хора. Той не спазва правилата с лесното обяснение "ами и другите не ги спазват!". Той няма способността да се обедини с хората около себе си в името на нещо, което ще е от обща полза - дали ще е ремонт на блока или принуждаване на работодателя да спазва трудовите закони. Българинът се мисли за по-хитър от другите около него и най-голямо удоволствие му носи "да ги мине". Конкретно тази байганьовщина не е от комунизма. Има си я едно към едно и в описанията на обществото на авторите от 19-и век. И имено това определя и типа "икономика" в страната. Мислещи на дребно, завистливи, леко мързеливи хитреци с пълно непознаване на правата си като граждани и защо е важно да се борят организирано за тях, както и пълно непознаване на задълженията като граждани и (почти) пълен отказ да се съобразяват с тях. В крайна сметка, всичко идва от "матряла", както правилно беше отбелязал веднъж сегашният султан на Булгаристан.

 80. 80 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Качествена наука се прави в БАН, СУ, ХТИто, МЕИто и на някои места в првинцията и то отделни групи.
  —цитат от коментар 31 на olimpipanov
  Преди години беше правен международен одит на БАН, който установи, че 2/3 от десетките институти са посредствени и не правят никакава наука. Разумното решение беше да се закрият тези институти за да има повече пари за що-годе свестните. Но какво направи БАН? Просто сля посредствените с тези дето са що-годе ОК. Т.е. смеси лайната с меда. И така никой не беше съкратен.

  Истината е, че моделът на БАН е копиран от СССР. В САЩ и ЮК (а това са водещите страни в науката) университетите са местата, където се прави наука. Така трябва да е и у нас. Просто трябва да има изисквания за процент активни учени в университетите. Поне 5% от преподавателския състав трябва да е такъв. А "активен" е учен, който през последните 5 години има публикации, които имат поне минимален брой (да речем 50) независими цитати. В момента нито един от нашите университети не отговаря дори на такива минимални изисквания. Но това е пропуск от страна на държавата - тя следва да го постави като условие за да може един университет да има лиценз да обучава студенти.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 81. 81 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Когато се пише за наука трябва да се каже каква позиция имаме ние в науката. Ето моята визитна картичка:
  Citations 972
  h-index 16
  Кандидатската си степен (сега степен Др) я получих в БАН. Така че имам впечатления.

  За ненужността на БАН май беше казано доста. Искам само да ситематизирам:
  1. БАН е паразитна олигархична феодална организация
  2. Някаква много малка част от "учЕните" в БАН правят добра наука. Да кажем 5%. Другото е талаш. Причините са ясни: умните учени избягаха по- на Запад; финансирането на науката в България е мизерно, преди всичко заплати. Тук има един порочен кръг: БАН са безполезни за България -> България не вижда (и правилно) нужда да им дава повече пари -> нормалните учени бягат -> БАН става още по-безполезна и т.н.
  3. България като малка и бедна страна не бива и не може да си позволи да развива фундаментална наука.
  4. Но БАН не може да развива приложна наука - кадрите на БАН са некадърни в тази област, даже тези 5% които са добри фундаментални учени. Отделно че България няма наукоемка икономика.
  ЗаклЮчение: БАН трябва да се закрие. Не 80%, а ЦЯЛАТА.
  Какво трябва да се направи: да се стимулира науката в Университетите чрез държавна ситема, която да поощрява преподавателите да се занимават с наука. Оценяването по тази ситема да става по обективни критерии с различни нива - на първо място цитирането в списания от JCR, брой на публикации в списания само JCR (другото е боклук). Тази оценка да бъде съпроводена с пари (приблизително на сума двойна заплата). За да няма гонения срещу тях от страна на колеги и в университетите (все пак сте в България, а българите са завистливи) да се измисли критерий за чУВСТВИТЕЛНО намаляване на финансирането на университета ако няма нужното количество (поне 1/3) учени членове на тази система. Така полека-лека МОЖЕ БИ ще се зароди някаква наука в България.

 82. 82 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Трябва да се измисли аналогична ситема и за приложната наука в България (R&D), която да бъде даже по-обширна.

 83. 83 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#31] от "olimpipanov":

  "защото от позицията си на учен с ИФ над 100 и над 500 независими цитата "
  Олимпи, отдавна в нормалния свят никой не мери ЛИчНИЯ си научен принос с импакт фактор, който оценява нивото на СПИСАНИЯТА. Даже и тук си изостанал.

 84. 84 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Според авторът Сърбия, Македония, Турция, Хърватия и Естония имат по-голяма покупателна способност от нас. Мога да му препоръчам да си свери статистиките, защото не само че тези държави нямат по-висока покупателна способност от българите, но и разликата с тъй бленуваната Румъния е нищожна. Нещо повече - още пет години като последните пет и ще изпреварим и Гърция ;)
  —цитат от коментар 74 на Батков-вън


  Брей.По какво ще изпревариш Гърция.
  Средна нетна заплата Гърция-917 eвро,България-439 евро.
  БВП на човек от населението Гърция-18637 долара,България-8064 долара.
  Румъния-средна нетна заплата-583 евро,БВП на човек от населението-10757 долара.
  Румънците имат 25 процента по-високи заплати и 25 процента по-висок БВП на човик от населението.Гърция има 57 процента по-висок БВП на човек от населението и точно толкова по-висока средна работна заплата.Ето и линкове към данните.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (nominal)_per_capita
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

 85. 85 Профил на Ivan Vassilev
  Ivan Vassilev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Бих добавил още един клин, подпиращ кацата, и това е валутният борд, амин!

 86. 86 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  То от всичкото дето го имахме едно БДЖ остана. Авторът предлага и то да се приватизира. Да се продадат релсите за скраб. Лесно ще стане. Доста желязо е. Голяма мръвка.

 87. 87 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  То от всичкото дето го имахме едно БДЖ остана. Авторът предлага и то да се приватизира. Да се продадат релсите за скраб. Лесно ще стане. Доста желязо е. Голяма мръвка.

 88. 88 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  На един панаир в Пловдив, до една високо технологична производствена линия, бяха курдисали един меден казан за варене на ракия. Хората които минаваха, много се кефеха на казана.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Имам го на снимка тоя казан. :)

 89. 89 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Добър анализ с някои неточности.Високият процент жилища на човек от населението се дължи на факта,че има много жилища по села и малки градчета.А в големите градове често се случва няколко поколения да живеят в едно жилище.И не е вярно ,че в България няма ипотечни кредити-не познавам семейство в активна трудова възраст без кредит,било потребителски,било ипотечен.Освен това котва са най-вече здравите семейни връзки.Тук няма практика след 18-19 годишна възраст децата да излизат от дома на родителите си.А пък възрастните пенсионери не се пращат по старчески домове.Това е основната котва-дори и да остане човек безработен,винаги има на кой да разчита.

 90. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  "..... близо от 150 години , българо турската граница е една от най спокойните гранични ивици в целия свят. ...."
  До коментар [#23] от "eti mehter":
  Не са 150 а стотина. Но и това е знаменателно, малко са такива граници. Преди това е била Балканската война. Много жестока и кръвопролитна. Вината за недоверието е на Османската империя. Все пак сме били отделен народ, имали сме нужда от самостоятелност. Поне някаква автономия. Стамболов е предлагал България да получи попечителство в балканските територии на Турция, но пак не е подкрепен. В крайна сметка независимостта си я получаваме от Русия. Факт! Тези които се опитват да го игнорират практически го потвърждават. Турция не можа да влезе в ЕС и границата стана европейска. Сега я охраняват даже по-строго от преди. Но перспективата е на наша страна. ЕС и да не се разпадне, ще се промени. България може и да не бъде мост към Европа, но ще стане мост между Турция е Русия. Вината за слабите връзки между двете държави е състоянието на българската икономика. Тя практически няма никакъв ресурс. Както го пише и в статията де, нали съм в темата!

 91. 91 Профил на kyuljiev
  kyuljiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поздравления към автора за хубавия израз „Образователен план Маршал“.

  Също така, крайно време е, всяко правителство и всеки министър на образованието да бъдат оценявани според резултатите, показани на PISA.

  Не разбирам, обаче, какво общо има радикалната реформа в образованието с безмилостното отношение към БАН и свиването му с 80%. Наистина ли авторът не знае че, въпреки че са под шапката на едно министерство, образованието (изключвайки висшето) и учените от БАН са държани на разстояние едни от други? Искам да уверя автора, че когато започне радикалната реформа в образованието (особено що се отнася до въвеждането на изследователски методи в природните науки), то той може да очаква значимо участие на учени от БАН в нея.

  Впрочем, защо се препоръчва масивна инвестиция само в обучението по математика и езикова грамотност, а се пропускат природните науки? (Компетентността по тези науки е също толкова основна в PISA, както и тези по четене и математика.) Дали това е, защото се счита, че там няма нужда от реформа или пък, че тази компетентност няма отношение към икономиката ни?

  Всъщност, ако някъде има нужда от по-съществени финансови инвестиции, то това е именно за създаването на съвременни лаборатории по природни науки във всяко българско училище. Разбира се, най-голямото усилие няма да се състои в това да се сложат уреди и реактиви по шкафовете, а да се осигури, че в лабораториите ще кипи живот и че там ще се правят интересни и смислени експерименти.

 92. 92 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Това с мантрата "образование" вече е прекалено. На всичкото отгоре не става въпрос за образованието, а за ЗАКРИВАНЕ на науката. И ако това е анализ....
  Грантаджийските хипстъри просто не могат да излязат от собствената си некомпетентност. Нищо от това свързано с "образованието" дето Юлианчо го е изписал не може да бъде полезно. Даже напротив ще бъде пагубно.
  А изводът че подобни "образователни реформи" ще струват само 2% повече бюджет е живо вредителство. Или въпиюща икономическа некомпетентност. Защото като сметнем, Юлианчо, освен увеличените разходи още и ЗАГУБИТЕ от пропуснатите ползи, които "реформичката" ви ще доведе сметката отива към 8%!
  Още повече така лансираното лекарство чрез образование не е нищо ново. Просто е повече от до сега използваното "реформаторско" лекарство. А то си е чиста отрова.
  Обаче от грантаджии - толкова. За тях реформите в образованието са прозто ИЗТОЧНИК за лични печалби. От публичните средства! При това косвено. Пряко, печалба ще имат тези "работодатели" на грантаджиите при които ще ЕМИГРИРАТ нашите съкратени от науката човешки ресурси.
  Съвсем друга доктрина е необходима. Но не е за грантаджийския ум. Хубавото е че у нас има способни хора, които са я разработили и могат да я приложат. Лошото е, че грантаджиите със зъби, нокти, лакти и политика им пречат да я реализират!
  !

 93. 93 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3096 Разстроено

  ясно и точно, не е лошо да го прочетат не влезлите в парламента десни партии и да направят една радикална програма за промени съгласно написаното в текста и да се явят на избори с нея. Иначе - Бойко Борисов - такъв, онакъв...

 94. 94 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1788 Весело

  Да, точно така. Не е лошо да го прочетат и да се явят на избори с такава "програма". Особено ако не искат никога да доближат власт.
  Гаранция!
  Всъщност няма какво да четат. Те до сега точно изпълняват само такива "бисери". С много малки изключения. Дебилитет....
  :)
  !

 95. 95 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Фактически статията бягта по тъча на проблемите.Първо- когато стана ясно, че България е спазарена за член на западния свят, руснаците направиха оттегляне от БГ в стила изгорена земя.Унищожиха всички български предприятия, като запазиха в тяхна собственост само структороопределящите, чрез които могат да управляват държавата.Не случайно приватизацията се заключи в прехвърляне на държавните активи в ръцете на руската, а и турската агентура.Което не бе взето бе унищожено.Целта бе унищожаването на работните места за хората в активна възраст, които бяха най големите привърженици на промяната.Трябваше тези хора да останат без работа за да емигрират по икономически причини.Унищожени бяха службите за сигурност и армията, като при големите съкращения бяха оставени само агентите.Така във всяка една сфера.Начело на опозицията бяха назначени също агенти.Така че да се казва че няма да обясняваме състоянието на икономиката с ДС, руснаци , турци и прочее е пълно безмислие.

 96. 96 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1788 Любопитно

  До коментар [#95] от "rexdog2004":

  Почти всичко е вярно. Само че не бяха руснаците, а нашите нови приятели, за които ние бяхме плячката, спазарена с руснаците за съветската капитулация в студената война. На новите ни "съюзници" ние им бяхме нужни само като ресурс за работна сила. Останалото го спазариха с местните комуняги и го изнесоха да работи в Турция, и Кипър или просто го продадоха за старо желязо. Пак при нашите нови приятели.
  !

 97. 97 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  До коментар [#96] от "AzDebil":

  На твоето твърдение аз отговарям така - как бе пустото цру се договори с пустото кгб всички крадци, приватизатори и т.н. сволочи да са само от руската семка.Просто всичко у нас го направи руската агентура- отстъпиха от БГ и я запалиха и тя изгоря без да свети.Тези които приватизираха заводите, демонтираха оборудването и го изнесоха на безценица не бяха американски агенти.Тези които ги контролираха и задачата им бе това да не случва, също не бяха американски агенти.И плана Рът ли мът ли беше не предвиждаше икономическите активи да преминат в ръцете на руската агентура.

 98. 98 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1788 Весело

  Как са се договорили?
  Ами така! Даже си има име - конвергенция на елитите. Започнато от Андропов. Още като шеф на КГБ.
  А от там нататък слугите /местните/ си намериха бързо нови господари, на които да служат. Тук този процес го въртеше Тодор Живков с Ханс Дитрих Геншер.
  Какво, много си млад и не познаваш близката история ли?
  Нямаш си представа колко бързо едни продажни душици стават нечии агенти...
  !

 99. 100 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#51] от "Тони Шнайдера":

  "Колкото до статията на Юлиан Попов, тя е нещо като "Опит за летене", но не по Йордан Радичков. Затова и летене няма, а само предъвкване на общоизвестни истини. "

  По-скоро "опит за МИСЛЕНЕ" ... Похвален, но неуспешен.

  Дори да вземем само предложеното "решение" да се вдигне качеството на обучение. На пръв поглед - браво и ура. Ама ние не бяхме ли вече там ... непосредствено след "освобождението" ... началото на 90-те? Голям брой високо-образовани кадри и бандитска економика, която нямаше нужда от нас. Резултатът - подхранихме западните икономикисъс със свежи мозъци ... а после - и със работна ръка. Защо авторът суи мисли, че този път ще е по-различно? Това е слагане на каруцата пред коня.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK