Омагьосаният кръг "Белене"

Омагьосаният кръг "Белене"

© Красимир Юскеселиев"Дневник" публикува текста от бюлетина на Института за пазарна икономика (ИПИ).


В разгорещилия се дебат за АЕЦ "Белене" през последните няколко седмици наблюдатели отбелязаха, че са се върнали в 2008 г. поради редица сходства между обсъждането на проекта тогава и сега.


Всъщност можем да се върнем още по-назад - до далечната 1991 г., когато Министерски съвет възлага на четири държавни и общински структури изготвянето на проект на решение за "рационално използване на изградената инфраструктура, материална и производствена база на площадката на АЕЦ -Белене, и на прилежащите територии", каквото упражнение прави БАН в края на миналата година и Министерството на енергетиката (МЕ) с публикувания доклад през май 2018 г. Голямата разлика е, че през 1991 г. правителството търси начин да намали загубите от неразумния проект, докато сега се чуди как да ги увеличи.
С цел да се оправдае възобновяването на АЕЦ "Белене" се излагат редица аргументи - от такива, които са подвеждащи до такива, граничещи със спекулации. Така например един от аргументите е този за отговорността, като от МЕ се позовават на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор. Според него, аргументират се от министерството, "доброто финансово управление изисква публичните средства да се разходват и управляват икономично, ефективно и ефикасно". Авторите на доклада обаче не обясняват по какъв начин:


- приключването на проект с неясна цена - стойността се увеличава от 2. 4 млрд. евро през 2005 г. до 10.2 млрд. лв. през 2012 г., е икономичен;


- поредното възобновяване на проект на 38 г. е ефективно;


- по какъв начин трупане на разходи в продължение на близо четири десетилетия без да има завършен проект е ефикасно за енергетиката или за икономиката.


На този фон от министерството отбелязват, че "само реализацията на проекта дава възможност на НЕК, БЕХ, респективно българската държава да възстанови направените през годините разходи, свързани с проекта АЕЦ "Белене"". Това за пореден път и болезнено ясно демонстрира разминаването между политическия и обществения интерес - за управляващите е важно да не отпишат направените дотук разходи като загуба, без да се интересуват от ефекта върху бюджета, икономиката и обществото от възобновяването на проекта.


Между другото тук е уместно да се припомни, че първото правителство "Борисов" прекрати проекта през 2012 г., независимо че по него вече бяха направени разходи в размер на около 1.3 млрд. лв.


Тук възниква въпросът - защо преди шест години същите управляващи са били готови да отпишат тези разходи* като загуба, докато сега ги използват като аргумент за възобновяване на проекта?Отговор на този въпрос намираме по-нататък в доклада на МЕ - "вариантите за рационално използване на наличните активи за проекта АЕЦ "Белене" изхождат от принципното разбиране, че НЕК през м. декември 2016 г. извърши плащане на цялата дължима сума [към "Атомстройекспорт" съгласно арбитражно решение от лятото на същата година], след което стана собственик на оборудването и може да се разпорежда с него". Т.е. "онези" 1.3 млрд. лв. са платени от друго правителство и могат спокойно да се отпишат като загуба, а "тези" близо 1.2 млрд. лв. по арбитражното дело са платени от настоящите управляващи и не могат да бъдат отнесени към загубите.


Като аргументи за необходимостта от изграждането на нова мощност отново служи публикуваният през 2017 г. частичен доклад на БАН, за който писахме, че не може да се използва като препоръка за вземане на инвестиционно решение, тъй като обхватът му е твърде теоретичен. Нещо повече - някои допускания в него като очакванията за ръст на потреблението на електрическа енергия изглеждат нереалистични, предвид грешните исторически данни, които се използват за изчислението му, . Заключенията за връзката между енергийно потребление и икономическата активност също са необосновани.


Освен нереалистичните очаквания за увеличаващо се потребление, авторите на доклада имат и нереалистични очаквания за развитието на генериращите мощности. В резултат на приетите от Европейската комисия Заключения за най-добри налични техники (НДНТ) за Големи горивни инсталации (ГГИ), но без да е ясно бъдещето на работещите централи и възможностите за дерогации, от МЕ автоматично приемат, че след 2026 г. ТЕЦ трябва да бъдат заменени от два нови ядрени блока. Към това се прибавя и неясното заключение, че ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 ще продължат да функционират само до изтичане на дългосрочните им договори за изкупуване на електрическа енергия, което също е 2026 г.


В резултат на всичко това, както и на разгледани седем варианта за рационално използване на активите в АЕЦ "Белене", МЕ предлага "възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене", съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене" в отделно проектно дружество".


Ключовата фраза тук е "пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция", което звучи добре, но по никакъв начин не означава, че държавните разходи по проекта са приключили.


Разходите за строителство и закупуване на реакторите възлизат на поне 2,5 млрд. лв., но според доклада на МЕ стойността на активите е под 2.3 млрд. лв., което е обезценка от 8%. В доклада обръщат внимание, че е възможно потенциалният частен инвеститор да поиска актуална оценка на активите, което може допълнително да обезцени стойността им, а оттам и тежестта на държавното участие в капитала на компанията.


Ако проектът е без държавни гаранции, т.е. свързаният с него риск е по-висок, най-вероятно капиталовата структура ще бъде 40% собствен капитал (държавата плюс частен инвеститор) и 60% кредит (каквато е и оценката на HSBC от 2012 г.), вместо версията на БАН за съотношение 30:70. При тези условия, ако държавата държи да има блокираща квота при вземане на решенията (поне 34% от капитала) и ако стойността на проекта е в размер на 10.5 млрд. евро, според изчисленията на БАН), държавата ще трябва да инвестира поне още 450 млн. лв. Поне, тъй като частният инвеститор може да поиска преоценка на държавното участие, а и цената едва ли ще е само 10,5 млрд. евро. И това е само в рамките на строителната фаза на проекта. В оперативната фаза акционерите в него отговарят за генерираните загуби до размера на вноските си в капитала.


С други думи ако бъдещият АЕЦ "Белене" е на загуба, може да се наложи държавата да рекапитализира компанията пропорционално на вноската си в капитала ѝ, като на този етап може само да се гадае за размерите на допълнителните плащания. По този начин може да се окаже не само че държавата няма да си възстанови направените дотук разходи, но може и да ги увеличи.


Да се реализира проект на пазарен принцип означава осигуряване на разумна възвръщаемост на инвестицията без държавни гаранции, гарантирани цени и ангажименти за изкупуване на продукцията, която да оправдае поемането на инвестиционния, пазарния и ред други рискове, свързани с него. Нещо повече - възвръщаемостта следва да се сходна с тази на сравними проекти. Така например строителството на нова АЕЦ в Унгария предвижда вътрешна норма на възвръщаемост от около 7,35%, което е в долния край на пазарната норма от около 7,4-8,35%.


Именно това е мерилото за икономично, ефективно и ефикасно управление на публичния ресурс - постигане на близка до пазарната реализация. Всичко останало са добри пожелания, а това че няколко правителства подред са закопали над 2 млрд. лв. в ненужен проект не е причина да се наливат още средства без да е ясно каква ще е финансовата и обществената полза от това.


* Това са т.нар. потънали разходи (sunk costs), които са направени в миналото или за които вече е поето задължение да бъдат извършени. Потъналите разходи не могат да бъдат променени от решенията, които се вземат в настоящия момент и като такива са ирелевантни при вземането на текущите решения.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 849 Неутрално
 2. 2 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  ИПИ кои ги държеше?
  —цитат от коментар 1 на WWW


  Позитанец, едно просто изречение не можеш да напишеш без грешка...

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Направените досега разходи трябва някак да се възстановят! Добро решение е съвместно с частен инвеститор да се довърши централата, въпреки съпротивата на някои кръгове свързани с т.н. Марици! Още повече, че предстои закриване на ТЕЦ в цяла Европа!!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Бъдещето е на ядрената енергия

 5. 5 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 416 Неутрално


  Поредния опит да вдигнат от гроба ядрения самовар.......

 6. 6 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#4] от "WWW":

  Тогава си купете акции на Уестингхаус!

 7. 7 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Направените досега разходи трябва някак да се възстановят! Добро решение е съвместно с частен инвеститор да се довърши централата, въпреки съпротивата на някои кръгове свързани с т.н. Марици! Още повече, че предстои закриване на ТЕЦ в цяла Европа!!!
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Досега направените разходи няма как да се върнат, въпросът е да не се правят нови и да не се заробва повече страната с този безумен проект...

 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Направените досега разходи трябва някак да се възстановят! Добро решение е съвместно с частен инвеститор да се довърши централата, въпреки съпротивата на някои кръгове свързани с т.н. Марици! Още повече, че предстои закриване на ТЕЦ в цяла Европа!!!
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Хем щели да закриват тецове,хем пък кръгове,свързани с тях били против Белене.Като ги закриват какво ги бърка ще се строи ли Белене?
  Истината е,че като няма аргументи за строежа се чудите какви идиотщини да измислите.

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  До коментар [#7] от "bez_ime2":

  нови разходи няма да се правят , старите ще бъдат разграбени с просто вдигане на капитала на дружеството в което държавата е апортирала досегашните разходи. това е идеята на "държавата няма да даде и лев повече"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Направените досега разходи трябва някак да се възстановят! Добро решение е съвместно с частен инвеститор да се довърши централата, въпреки съпротивата на някои кръгове свързани с т.н. Марици! Още повече, че предстои закриване на ТЕЦ в цяла Европа!!!
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Нищо не е ясно - какво предстои и какво ще стане.
  Прогнозите са за писателите фантасти.
  И икономическото лобиране с "псевдо прогнози" които платени "анализатори" правят по медиите, демек - реклама.

  Няма да се учудя след 20 години енергията да се прозвежда горе долу както и сега - ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ и тук там малко друга енергия

 11. 11 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  В цивилизацията вече задължават всяка къща да е със слънчеви панели, а тук енергийни "специалисти" как да добият енергия по най-опасния, мръсен и корупцианен начин.

  Имало едно време ссср...
 12. 12 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#7:"bez_ime2"][/quote]

  Намя какво да се връщат направените разходи, просто проекта се довършва и имаме нова АЕЦ, която ни осигурява държавата с енергия за следващите 30-40 години.

  Кузлудуй комунистите са го преавили от края на 60-те години та до края на 80-те, няколко блока.
  И сега 50 години по късно АЕЦ Кузлудуй ни дава 40 проецента от тока, и то най-евтиния и надежден ток.

  Плюс - дава заплати в региона от 2-3- хиляди лева, и познание в водеща научна област - ядрена енергетика, това е ТУ, техникуми, преподаватели.
  Покрай Кузлудуй има съпътствите бизнеси, които също дават работа и добри доходи.

 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#7] от "bez_ime2":нови разходи няма да се правят , старите ще бъдат разграбени с просто вдигане на капитала на дружеството в което държавата е апортирала досегашните разходи. това е идеята на "държавата няма да даде и лев повече"
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  Ами инфраструктурата за свързване с централата кой ще я строи?Да не би инвеститорът?Разходите ще са над 1,5 милиарда.Хранилището за ядрени отпадъци кой ще го строи?Разходите за бутане на централата кой ще ги плати?За закриването 4-е блока на Козлодуй от ЕС ни дадоха стотици милиони евро.За Белене разходите няма да са по-малки.
  И най-важното-имаме и сега излишни мощности.Вчера максималното потребление е било 4000 мегавата,а имаме мощности за 12400 мегавата-три пъти повече.Плюс на-бързо намаляващото население в света-след 30 години ще сме с 2 милиона по-малко.Толкова по-малко ще харчат ток.Плюс все по енергоспестяващи елктроуреди и сгради.

 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1633 Весело

  РЕШЕНИЕ

  за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“

  Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България,

  като се основава на суверенното си право да гарантира енергийната сигурност и независимост на страната,

  като изхожда от убедеността си, че българската ядрена енергетика може да отговори на високите стандарти за ядрена безопасност единствено с най-модерните технологии,

  като споделя опасенията от сеизмичен риск на площадката в Белене особено след ядрената катастрофа във Фукушима,

  като преценява за невъзможно републиканският бюджет или българските държавни електроцентрали да финансират или изплащат кредити за проект с недоказана икономическа ефективност,

  като потвърждава стратегическия приоритет на страната за енергийна ефективност пред насърчаването на производството и консумацията на електроенергия

  и като съобрази, че на 28.03.2012 г. Министерският съвет на Република България взе решение, с което отмени решения на Министерския съвет: по т. 57 от Протокол 17 от 29.04.2004 г., Решение на Министерския съвет № 259 от 2005 г. за определяне на енергиен обект „Ядрена централа на площадка „Белене“ като обект с национално значение и Решение на Министерския съвет № 260 от 2005 г. за изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“

  РЕШИ:

  1. Подкрепя действията на Министерския съвет на Република България за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“.

  2. За рационално използване на изградената материална и производствена база на площадка „АЕЦ „Белене“ препоръчва на правителството да проучи технико-икономическите условия за изграждане в следващите години на парогазова централа на площадката на АЕЦ „Белене“, която да функционира на пазарен принцип.

  3. Възлага на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, като се използва платеното от Република България оборудване.

  4. Задължава министъра на икономиката, енергетиката и туризма периодично да информира Народното събрание за действията по т. 2 и 3, както и за преодоляване на последиците от прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“.

  Решението е прието от 41-ото Народно събрание на 29 март 2012 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.

  Председател на Народното събрание: Цецка Цачева

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 15. 15 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Бъдещето е на ядрената енергия
  —цитат от коментар 4 на WWW

  Комрад, тогава почвай да събираш пари за АЕЦ...

 16. 16 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#7] от "bez_ime2":нови разходи няма да се правят , старите ще бъдат разграбени с просто вдигане на капитала на дружеството в което държавата е апортирала досегашните разходи. това е идеята на "държавата няма да даде и лев повече"
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  Държавата няма да даде, данъкоплатците ще дадат...

 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4810 Неутрално

  [quote#7:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 12 на WWW
  Плюс - дава заплати в региона от 2-3- хиляди лева, и познание в водеща научна област - ядрена енергетика, това е ТУ, техникуми, преподаватели.
  Покрай Кузлудуй има съпътствите бизнеси, които също дават работа и добри доходи.[/quote]

  Затова ли СЕВЕРОЗАПАДА, където е КОЗЛОДУЙ е

  НАЙ - БЕДНИЯТ РЕГИОН в цяла ЕВРОПА ?!?!?!

  Истината е, че Козлодуй дава работа и добра заплата на стотина хрантутници.

  Осъзнаваш ли с ДЕСЕТКИТЕ МИЛИАРДИ ЕВРО, които с тези аргументи

  искаш БЪЛГАРИЯ ДА ИЗТОЧИ В ПОСОКА - РУСИЯ,

  осъзнаваш ли с тези ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ЕВРО, на колко българи

  може да се осигурят заплати от по 2-3 хиляди лева изобщо без да работят ?!?!

  Извинявай, но ДА ИЗТОЧИШ ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ЕВРО В РУСИЯ

  за да може стотина РУСНАЦИ и малко българи да вземат добри заРплати

  е безумие и национално предателство !!!!

 18. 18 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  [quote#7:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 12 на WWW
  Намя какво да се връщат направените разходи, просто проекта се довършва и имаме нова АЕЦ, която ни осигурява държавата с енергия за следващите 30-40 години.Кузлудуй комунистите са го преавили от края на 60-те години та до края на 80-те, няколко блока.И сега 50 години по късно АЕЦ Кузлудуй ни дава 40 проецента от тока, и то най-евтиния и надежден ток.Плюс - дава заплати в региона от 2-3- хиляди лева, и познание в водеща научна област - ядрена енергетика, това е ТУ, техникуми, преподаватели.Покрай Кузлудуй има съпътствите бизнеси, които също дават работа и добри доходи.[/quote]

  Затова ли стояхме без ток при комунизма бе, позитанец?

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4810 Неутрално

  Проглушават ни ушите с ЛЪЖЛИВИЯТ ТЕРМИН "ИНВЕСТИТОР"
  КАКВО ще рече "ИНВЕСТИТОР" ?!?!
  Даващ парите, най-вероятно.
  Само, че пари се дават само и единствено
  ОТ СОБСТВЕНИК, или
  ОТ ЛИХВАР СРЕЩУ ЛИХВА.
  Митичните "китайци" няма как да са "собственици" на БелеНЕ
  Тогава са ЛИХВАРИ, които дават ЗАЕМ С ЛИХВА на БЪЛГАРИЯ.
  Трета и четвърта опция, каквато да са НЯМА !!!!
  Единственият ПЕЧЕЛИВШ ще е РУСИЯ.
  Единственият ГУБЕЩ ще е БЪЛГАРИЯ,
  където ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ ЩЕ ИЗТОЧВАТ ДОХОДИТЕ СИ
  В ПОСОКА РУСИЯ

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  До коментар [#15] от "bez_ime2":

  правителство и народно събрание решават кой да събира пари за АЕЦ , поне според КРБ . малко по различно е от събиране на дарения в личната сметка на лидер. примерно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1633 Весело

  До коментар [#12] от "WWW":

  Как пък едно вярно нещо не написа?
  1. Проектът "Белене" е нерентабилен. Цената на ел.енергията, която ще произвежда, е почти 3 пъти по-висока от цената, на която в момента се търгува ел.енергията на свободен пазар.
  За такава централа имаш 8-10 години строителство, 10 години наливане на пари без възвращаемост. Вятърните и слънчевите паркове ги вдигат за 6 месеца и за цената на Белене ще инсталираш 5 000 мегавата, които на 10-та година вече ще са се изплатили и ще ти работят без пари. Тогава, когато Белене тепърва ще почне да се изплаща.
  Цена на свободния пазар с днешна дата - 65,11 лв. за МВт/ч.
  Цена за 1 МВт/ч. от "Белене" според КЕВР - 156.46 лева, при срок на изплащане 20 години.
  Разлика до пазарната цена - 91.36 лв. за МВт/ч.

  Генерирана загуба от 2000 МВт за 24 часа - 4,385 млн. лв.
  Годишна загуба 1,6 млрд. лв.

  2. От 40% ток, който дава Козлодуй, само 3% влизат в енергийния микс, който се използва. Останалите се изнасят на безценица от родни комунисти - олигарси.
  3. Начина на ценообразуване на цената на тока от АЕЦ"Козлодуй" е фалшив. В него не са включени нито разходите за хранилища за отработено гориво, нито разходите за извеждане на блоковете от експлоатация.
  4. Белене е земетръсна област. Кой ще плаща на Румъния при ядрена авария?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#21] от "mitko11":

  Ей тези няколко точки да ги отпечатат на брошура и с нея да дават заплатата на всеки гербер в държавните учреждения, и пенсията всяко комуне. Да се надяваме, че поне могат да четат. Макар да се съмнявам, че четенето им е свързано с разбиране.

 24. 24 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "WWW":

  Относно това, че енергията от Козлодуй е много евтина -да, евтина е, защото не се изплаща капиталовложението, то е правено от държавата по соц време. Сега с Белене го смятаме и него. Иначе оперативна печалба ще има, но трябва и заемите да се връщат.

 25. 25 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Хората, които си мислят, че АЕЦ Козлодуй "дава 40% от тока" просто нямат никаква представа от реалната ситуация в сектора.

  България произвежда около 12 000 MW, от които Козлодуй дава точно 2 000 MW. От тия 2 000 MW голяма част се продават на безценица навън.
  И въпреки всичко, печалбата ѝ е около 34 милиона за първите 6 месеца на 2017 година. Това при положение, че централата ОТДАВНА се е изплатила. В задачата се пита:
  Централата Белене, при прогнозна цена от над 10 милиарда, за колко време ще се изплати? Прогнозната цена на произведения ток от нея е пъти по-висок от тока произведен от други мощности. В България има свободен пазар. Кой ще купува значително по-скъп ток, освен държавата, заради сключените договори и гаранции. А кой точно ще плаща? Ние. Като ще трябва да купуваме тока на 100% или Белене ще трябва да го продава в пъти под производствената цена на трети лица, защото тя няма как да намали производството.
  И тук говорим за тъпи 2 000 MW мощности, които спокойно могат да се покрият с друг вид много по-евтини централи, включително и ТЕЦ-ове, дори и на газ.
  При това други инсталации, като соларни панели и т.н стават все по-евтини с всяка изминала година и са в състояние да покрият много от нуждите на хората, уредите стават все по-икономични.
  Не бива да се заблуждаваме да наливаме още милиарди левове в глупости. Това са остарели проекти за инвестиции за много дълъг период от време, в което ръцете са ти вързани.

 26. 26 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 277 Разстроено

  НЕК през м. декември 2016 г. извърши плащане на цялата дължима сума [към "Атомстройекспорт" съгласно арбитражно решение от лятото на същата година]

  Борисов иска да връща старите проекти, защото той и неговото правителство юридически НЕКОМПЕТЕНТНО! Защото когато се спира проект с друга държава, трябва да се оформи всичко така, че да няма после арбитражни решения!!! Не е достатъчно решението само на едната страна! Зависи какво пише в договора!!!
  Така че тази сума 1.2 млрд. лв. е по вина на правителство!!! Защо мисля така? Защото България плати тези пари, без да направи никакво възражение!
  И сега те са хванати на куката на Путин! Все пак той не е пожарникар, а от КГБ. Там добре обучават на това, как да вербуват, да правят компромати и прочее.
  Вероятно подобно е станало и с ЮП. Проекта прекратен, тръбите лежат...някои получават заплати.

 27. 27 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Предишните министри крадяха от Гьола и сегашните са решили да не останат с празни ръце.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Ня#Кой иска нашите пари и Белене е удобен повод...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1127 Разстроено

  Според мен, в момента, в който падне мораториума, китайците и французите ще се откажат поради "инвестиционни интереси в други области" и ще останат само чебурашатом. Те съответно ще ни предложат изгоден заем с 20% лихва от братски чувства, начин да съхраняваме отпадъка на наша територия и понеже са изключително загрижени да не седим на тъмно и студено - договор да изкупуваме тока за 20 години.
  Това е то светлото бъдеще...

 30. 30 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  В цивилизацията вече задължават всяка къща да е със слънчеви панели, а тук енергийни "специалисти" как да добият енергия по най-опасния, мръсен и корупцианен начин.
  —цитат от коментар 11 на citoplast


  Точно така - трябва всеки проект за строеж задължително да е със фотоволтаични панели и нещата ще си дойдат на мястото !

 31. 31 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1633 Весело

  Междувременно Европейската комисия е отправила искане към България в двумесечен срок да представи националната си програма и политика за управление на отработеното ядрено гориво, включително погребването му.
  Такава програма България няма, защото министърката Теменужка Петкова е с образователна основа счетоводство и контрол и е завлядяна от великата идея да строи „Белене”. Сега госпожата ще трябва срочно да преговаря с кметовете на ГЕРБ и БСП кой ще се съгласи в неговата община да се изгради такова гробище. А за осигуряването на нужните 4-5 млрд. евро с кого ще преговаря не е ясно.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 32. 32 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Белене ще го има, споко! Много хора ще си вдигнат жизненият стандарт покрай този мега проект. Покрай ТП също.

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 33. 33 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Само пълни глупаци могат да търсят реализация на 40 годишен проект многократно надхвърлил проектната си стойност и очевидно не-допринесъл нищо за плащащите го през тези 40 години.

  Това е един човешки живот, дявол да го вземе!

  И БСП и ГЕРБ трябва да отнесат наказателен вот на следващите избори САМО заради Белене!

  А за КТБ, специалната прокуратура и отчетливите политически чадъри да не говорим!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  " ...С други думи ако бъдещият АЕЦ "Белене" е на загуба, може да се наложи държавата да рекапитализира компанията пропорционално на вноската си в капитала ѝ, като на този етап може само да се гадае за размерите на допълнителните плащания. По този начин може да се окаже не само че държавата няма да си възстанови направените дотук разходи, но може и да ги увеличи....."

  Именно това е начина на работа на руските проекти - не се печели от икономическа здрава логика и пазарен принцип на проекта, а се търси огромно раздуване на разходите, които да се " компенсират" от бъдещата " печалба", ако има такава, а дотогава - никакво данъчно облагане, политически рекет и обвързване на държавата - гостоприемник ( ние в случая) с други руски ( корупционни) проекти и накрая, когато балона гръмне....създава се нещо като ГЕРБ 2, което няма да повтаря грешките на " лошото" ГЕРБ, е напълно дясна и проевропейска партия, ще спира всеки руски проект, ще се бори с корупцията и организираната престъпност ( която чудодейно и незнайно откъде отново се е " появила") и така докато обществото не постави точка на цялата демагогия един път за винаги.
  А защо тази точка да не е сега ? Защо обществото да е заложник на няколко престъпни и родоотстъпни клана, изсмукващи бъдещето на всеки един от нас ?

 35. 35 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#14] от "mitko11":

  Тогава, решението е било според мен правилно и обосновано съвсем рационално. Мисля, че то беше причината да се свали ГЕРБ 1 през 2013.
  Каквото и да е довело до подобен обрат, касаещ същия проект според мен ще означава началото на края на Борисов като политик.И той не може да не го знае.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 36. 36 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1360 Гневно

  Аве може ли тия дето са "ЗА" Белене, да ми обяснят как Австрия, дето си построи ядрена централа и не я използва, се оправя. И то брутния и вътрешен продукт е доста по-голям от Българския. И във Виена има вече 5 линии на метрото и се строи 6-та (по-скоро едната се разделя на 2) без никакви помощи от ЕС?

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Путин!

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  До коментар [#4] от "WWW":

  Кажи го това на немците! Или те са глупави, казваш?!

 39. 39 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Има желаещи да инвестират една значителна сума пари в един от най-изостаналите региони в Европа,а някакви политически убитаци тръгнали от десет кладенеца вода да носят и обясняват колко разбират,а тези дето това им е работата и са водещи в целия свят не могат да си направят сметката.
  Колко глупости и измишльотини се изписаха по темата не е истина и то от политици.
  Дали ще има сключен договор с инвеститор или не е божа работа,но едно е сигурно още от сега,че идват избори,а тези същите пишман политици в Плевенско идат ли,ще ги посрещат със земеделски сечива.

 40. 40 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 338 Весело

  Лийдуейци, дето обслуждваха БСП и ДСБ, май са се разделили на кърваво-червени и динено-червени. :) И спорят дали да загубим като се ангажираме изцяло с проекта, или да загубим като изхвърлим всичко платено. :)
  В такава loose-loose ситуация измъкването без загуби е постижение. Изобщо не е гарантирано, но може и да стане. Появи се информация за четвърти предприемач, готов да се залови с Белене.

 41. 41 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Цена на капитала с оскъпяване по години в млрд. евро, при лихва 3.95 за 10 г.

  1. - 10.395
  2. - 10.805602
  3. - 11.232423
  4. - 11.676104
  5. - 12.137310
  6. - 12.616734
  7. -13.115095
  8. - 13.631830
  9. - 14.170287
  10 .- 14.730013

  След десетата година, завършване на строежа и началото на производството на енергия, лихвата се увеличава на 4.5%, а годишните загуби от покриването на разликата до пазарната цена са 818,067 милиона евро.

  11. – 16.247744
  12.- 17.833773
  13. - 19.49117
  14. - 21.223155
  15. - 23.033077
  16. - 24.924446
  17. - 26.900926
  18. - 28.966347

  След 18-ата година, от започването на проекта с 10 годишен срок на строителство и 8 години срок за изкупуване, ще са похарчени Общо 28.966347 млрд. евро, за да се покрият 10 млрд. евро.

  Загуба - 18.966 милиарда евро.

 42. 42 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1633 Весело

  До коментар [#41] от "Ще върнем България в Европа":

  Това са само 10-те милиарда евро за построяване. А загубите за дотации на задължителното изкупуване на скъпия ток ? А загубите от строеж на хранилище за ядрени отпадъци? А загубите за извеждане от експлоатация?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 43. 43 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#41] от "Ще върнем България в Европа":
  Умник,вместо да врачуваш в бъдеще,сметни колко щеше да струва 90'та или 2000'та,после смятай по цената на тока през годините,и после ела пак да разпъваш локуми.

 44. 44 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Появи се информация за четвърти предприемач, готов да се залови с Белене.
  —цитат от коментар 40 на plebs


  Само много наивни милиционери могат да се хванат на такива простотии. Кой е тоя луд, който ще даде пари на руснаците, да му строят ядрена централа в чужда страна в която има излишък на ток, па да печели? Китайците от CNNC строят и експлоатират собствени централи, Фраматом не инвеститор, както и Росатом. Този четвъртия или са ония предишните индийци с офшорката или сама Гинка Герберашка, приятелката на министърката Слугинужка. Последната особа, нищо чудно дори да е врътнала някой невинен подпис в Москве, който отново ще ни задължи да платим някой друг милиард.

 45. 45 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#42] от "mitko11":
  Съхраненито на отработеното гориво до пълен разпад след 150 хиляди с 75 млрд. лева, на база 5 млн. годишен разход.

 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#40] от "plebs":


  До коментар [#39] от "tosho_toto":

  Шеф на ИПИ, и съответно автор на тази статия е Георги Харизанов, виден гербер, определен от Герберастите като българският Бил Гейтс.

  Ае пак си пишете опорките.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  Винаги трябва да има отворен такъв голям корупционен проект. Щеше да е ЮП, но понеже не се получи, са принудени да отворят пак Белене. Краденето е основна черта на комунистите, пардон, ГЕРБ и БСП.

 48. 48 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  "като споделя опасенията от сеизмичен риск на площадката в Белене особено след ядрената катастрофа във Фукушима,"

  Кой смелчага ще обори този довод?
  Или...след нас и потоп???
  Не на изграждането на АЕЦ Белене!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 49. 49 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Винаги трябва да има отворен такъв голям корупционен проект. Щеше да е ЮП, но понеже не се получи, са принудени да отворят пак Белене. Краденето е основна черта на комунистите, пардон, ГЕРБ и БСП.
  —цитат от коментар 47 на Роси


  Руско - българските проекти са като слънцето и въздуха за всяко крадливо същество.

 50. 50 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#43] от "tosho_toto":
  По мои сметки загубата ще е 19 млрд. евро.

  Ако тя не те устройва, двойно по-малка е прогнозираната загуба от Професор Христо Василев - автор на 236 научни публикации и 1 изобретение.

  Ето какво пише:

  "Възможността АЕЦ "Белене" да продава енергия на този пазар с цена минимум 85€/ MWh (реално 95€/MWh) е нереалистична. Единственият начин да се продава енергията от "Белене" е чрез т. нар. договор за покриване на разликата между пазарната и производствената цена. Това означава, че за период от 25 години от държавния бюджет трябва да се платят 20 млрд. лв., за да се покрие разликата от 50€ между борсовата и производствената цена."

  " Проектът "Пакш 2" (с два блока по 1.2 GW) се реализира в Унгария с междудържавен заем от Русия. Има няколко оценки за цената на тока, които са от 50.5 до 120€/MWh. Според Европейската комисия няма да е под 74€/MWh, като дори тогава загубата за инвеститора ще е 600 млн. евро."

  20 млрд. лева за 25 години само за покриване на разликата, без лихвата по кредита.
  Предполагам, че без чужда помощ ще можеш да сметнеш каква сума трябва да покрива държавата при загуба от 100 лв. за 2000 МВт/ч. дневно или за 365 дни работа.

  В "Пакш 2" при цена 74 евро за МВт/ч. годишната загуба е 600 млн. евро. При цена от 80 евро за МВт/ч. в "Белене" е очаквано и нормално загубата да се повиши до 818 млн. евро годишно.


 51. 51 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1013 Весело

  ИПИ кои ги държеше?
  —цитат от коментар 1 на WWW


  В случая е "Икономиката", глупчо...

 52. 52 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Не разбирам защо в България няма сериозни планове за производството на ток с газ.В ЕС това вече е практика и проекти като ''EuroAsia Interconnectоr'' са в пълен ход.В ЕС вече се обсъждат цели три кабела !

  https://en.wikipedia.org/wiki/EuroAsia_Interconnector

  https://www.euroasia-interconnector.com/news-and-events/

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 53. 53 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  [quote#7:"bez_ime2"][/quote]

  То ако остане на вас автентичните, същото ще кажете и за цяла България, ама добре, че другите са много по-умни от вас!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 54. 54 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  "вариантите за рационално използване на наличните активи за проекта АЕЦ "Белене" изхождат от принципното разбиране, че НЕК през м. декември 2016 г. извърши плащане на цялата дължима сума [към "Атомстройекспорт" съгласно арбитражно решение от лятото на същата година], след което стана собственик на оборудването и може да се разпорежда с него"

  Изключително любопитна подробност от пейзажа е, че не съществуват никакви доказателства за наличието на това оборудване, за неговото състояние, за неговото съответствие с проекта (ако въобще има такъв), за неговата окомплектованост, за неговата готовност за монтаж, за процедурите по пускане в експлотация, за гаранциите и гаранционните срокове, за обучението на персонала по монтажа, експлоатацията и обслужването. Абсолютно непонятно е как управляващите искат да участват в многомилиарден проект с неясноти, които те самите не биха допуснали ако си купуват тостер.

 55. 55 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#25] от "Yavor Raychev":

  Грешиш. Козлодуй дава 40% от тока у нас. Бъркаш мощност и обем пройзведена енергия. Няма да е много лесно да се замени 40% от обема, било с тецове или с друго. Така че въпросът, какво следва при затварянето на Козлодуй, си остава.

 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  ....Тук възниква въпросът - защо преди шест години същите управляващи са били готови да отпишат тези разходи* като загуба, докато сега ги използват като аргумент за възобновяване на проекта?.......
  —цитат от коментар 0 на статията


  Защо ли?
  Ми толкова е ясно бе..е...е..е!
  В разстояние на няколко месеца в България дойдоха на да инструктират управляващите:
  1. Юрий Чайка, който премина почти през всички държавни институции
  2. Кирил Гундяев, който нахока най-безцеремонно политика-лаик Радев, независимо че му се мяткаха и тръшкаха в краката!
  3. Решетников, който полулегално се срещна с целия асортимент руски подлоги в България, намиращи се на по-високи управленски нива с страната.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  Всъщност, знак за коренна промяна в политическата насоченост на ГЕРБ бе даден още с началото на борбата за президентското място в България, когато ГЕРБ най-безцеремонно се отказаха от най-печелившия си кандидат Плевнелиев и се хвърлиха на врата на невзрачната Цецка!
  Беше повече от ясно, че Борисов отстъпва президентското място на БСП и останалите руски подлоги, а причината за тази отстъпка се крие в тъмното му минало, което очевидно съдържа големи изненади за неговите поддържници!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  Всъщност, знак за коренна промяна в политическата насоченост на ГЕРБ бе даден още с началото на борбата за президентското място в България, когато ГЕРБ най-безцеремонно се отказаха от най-печелившия си кандидат Плевнелиев....
  —цитат от коментар 57 на Храбър


  Не че и преди този момент герберите, не предаваха безцеремонно почти всяко едно от предизборните си обещания, но го правеха по благоразумно и прикрито.
  Сега те тръгнаха направо през просото, без да се интересуват да политическите последствия......
  А те ще бъдат разгромяващи за ГЕРБ.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7405 Неутрално

  "Тук възниква въпросът - защо преди шест години същите управляващи са били готови да отпишат тези разходи* като загуба, докато сега ги използват като аргумент за възобновяване на проекта?"

  Защото не се следваше националният интерес

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  И аз не знам точно какво е това ИПИ, кой го финансира и на кого служи, но разбрах че са против Белене. Е, те не са сами, има и други като тях. Управляващите умират от желание да захвърлят реакторите, така както захвърлиха централата преди години. Но вече стана кристално ясно за почти всички /с изключение на това ИПИ/, че централата няма никаква алтернатива. Без нея погребението на държавата няма даже да може да се прехвърли на бъдещи управници. А буквално на сегашните ще им се наложи да свършат трагичната задача. Щото ако държавата и без ток остане, туй вече ще е катаклизъм равняващ се на апокалипсис. Боко преживя една студена зима на ръба на дефицита и прозря страшното бъдеще без ток. Вече не се съмнявам, че иска да строи Белене, но как ще го направи с този скапан екип, дето сам си е наел? Това не са хора за толкова сериозна работа. Аз на негово място ще се предам.

 61. 61 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#7:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 12 на WWW
  .И сега 50 години по късно АЕЦ Кузлудуй ни дава 40 проецента от тока, и то най-евтиния и надежден ток.Плюс - дава заплати в региона от 2-3- хиляди лева, и познание в водеща научна област - ядрена енергетика, това е ТУ, техникуми, преподаватели.Покрай Кузлудуй има съпътствите бизнеси, които също дават работа и добри доходи.[/quote]

  Естествено, че ще е евтин тока! След като не отчисляват амортизация, суми за закриване на реакторите, и разходите за съхраненение на отработеното гориво за 100 000 години. Да, именно сто хиляди години.
  Цялата тая "ниска цена от АЕЦ" е примитивен начин за декапитализиране ( откровени кражби за десетки милиони годишно) на НЕК. Ако посочат реалната цена на електроенергия от АЕЦ Козлодуй, а не някаква, която отчита само оператините разходи, никой няма да иска да го купува.
  И тогава спира цялта търговия и всички комисионни.
  На кой му трябва това?!?

 62. 62 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Но вече стана кристално ясно за почти всички /с изключение на това ИПИ/, че централата няма никаква алтернатива. Без нея погребението на държавата няма даже да може да се прехвърли на бъдещи управници.
  —цитат от коментар 60 на Judjuk


  В момента потреблението на електроенергия в България 3592 МВт, а износът е още 1200 МВт.
  Някак си живота върви и без втората атомна.
  Ако Белене беше построен, то само генерираната от АЕЦ електроенергия щеше да е 4400 МВт. С една дума, трябваше да закрием всички вецове, всички ТЕЦове и всики други енергоизточници, за да може да работят "ядрените" мощности.

 63. 63 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 798 Неутрално

  НЕ на АЕЦ Белене!
  Съд за всеки неграмотник и национален предател, който избере да гласува за заробването на поколения българи в интерес на руско-българската ядрено-енергийна мафия!

 64. 64 Профил на today
  today
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Нали срока за търсене на инвеститор беше 31 октомври? Срока мина, инвеститор няма, то без държавни гаранции няма и да има, така че отсвирвайте го окончателно тоя проект и да се приключва.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK