Политиката на преименуване (набор от идеи)

Политиката на преименуване (набор от идеи)

© Георги Кожухаров



"Дневник" публикува анализа от Портал "Култура".


Политиката на преименуването е древна като света. Този, който владее словото, създава реалност. Като смениш името, унищожаваш старото и раждаш ново от нищото. Последният патриотичен акт на преименуване у нас беше извършен в Старозагорско, където бяха сменени 838 турско-арабски имена с български. "Сред тях са например местността Чаплака, която вече ще се казва Голото, Халваджи бунар ще е Халваджийски кладенец, Калпазан баир ще бъде Ялов рид, Бейска кория ще бъде Чорбаджийска гора, Ахмед баир – Антонов рид. Карталско дърво ще е вече Орлово дърво, Сърдаревото ще е Пъдаревото."


При превода за съжаление винаги има загуба на смисъл: едно е Калпазан баир, друго е Ялов рид. С такава подмяна за историята ще остане загадка дали на този баир са се събирали селските калпазани или просто на него нищо никога не е виреело. Вярно, това не е голям въпрос, но за краеведите всеки детайл е важен. Също така понякога се стига до парадокси – заменя се една турска дума с друга турска дума: като "чорбаджия" на мястото на "бей". Патриотичният ефект от подобна подмяна е скромен, но остава доброто намерение.




Географски преименувания са ставали в България и преди, и Старозагорско винаги е било лидер. Най-голямото преименуване е национално и се случва през 1934 г.:


"От август до декември 1934 г. с девет заповеди на министъра на вътрешните работи и народното здраве (ВРНЗ) Петър Мидилев са променени имената на 1875 населени места в нашата страна.


Големи преименувания на селищата в България има през 1906 г., когато са сменени имената на 347 населени места, предимно в тогавашния Старозагорски окръг, през 1942 г., когато са променени имената на 360 населени места в Южна Добруджа и през 1966 г. когато е уточнено изписването или са променени имената на 211 селища в цялата страна. Но никога преди и след 1934 г. промяната на имената на населените места в България не е толкова мащабна. През годината са сменени названията на 32,6 % от всички селища."


След толкова масово покръстване на околната среда човек би помислил, че Кимон Георгиев и "звенарите" са изчерпали патриотичния потенциал на политиката на географско преименуване. Затова комунистическият режим през 80-те години на миналия век започна да преименува не географията, а направо хора, което доведе до трагедията с т.нар. възродителен процес. В резултат на нея България започна прехода като международен парий, който тежко нарушава правата на човека, и бяха необходими гигантски усилия това отношение на света към нас да се промени.


Дано днешните патриоти да са си взели поука от тези събития! Поне засега те се връщат не към политиката на Тодор Живков (хора), а към тази на Кимон Георгиев (селища). Поради това Сидеров, Джамбазки и Каракачанов може да бъдат спокойни, че техните имена няма да бъдат сменени с нещо по-славянско. (Чудно пък как най-големите патриоти се оказаха с турски имена!)


В сравнение с Кимон Георгиев обаче днес имаме сериозна радикализация на политиката – от селища вече се преминава към местности и географски понятия. Тази радикализация отваря гигантска възможност за сходни актове по цялата страна, след което тя може да се окаже напълно неузнаваема и с непотребни карти.


Политиката на преименуването обаче трябва да бъде систематизирана и принципите ѝ да се изчистят. Засега тя се провежда стихийно и никой не знае какъв ще е крайният резултат и докъде ще стигне тя. Затова следните въпроси трябва се обмислят и патриотите да излязат с решение по тях:


1. Само география или и предметен свят?


По времето на "възродителния процес" преименуването на хора върви паралелно с опити за преименуване на предмети. Под ръководството на Георги Джагаров и други комунистически дейци заседават комисии, които сериозно обмислят радикална смяна на имената на храни и предмети от бита. Думата "сарми" например е с определено непатриотичен произход и предложенията са били да бъде заместена с родните думи "гушки" или "свитки". Аз лично бих предпочел "гушки", но рискът да изядеш сериозен шамар от сервитьорката, когато си ги поръчаш, е много голям.


Трудностите настрана, патриотите трябва да решат какво правим с предметите – например с халвата. Защото се стига до парадокса, че заменяме Халваджи бунар с Халваджийски кладенец, което дава само 50% патриотичен ефект.


2. Големият въпрос - България


Да речем, че патриотичните намерения се концентрират основно върху географията, от която се изхвърлят всички наименования с тюркски и арабски произход. Тук възниква рискът от изхвърляне и на името България, защото има вероятност то да е с тюркси произход и да обозначава "смесен народ". Тюркският произход на българите беше това, което всички учихме в училище през 80-те години на миналия век, макар че етимологията на България от "булгамак" – смесвам – определено е спорна (а пък си е и направо обидна). Както някои правилно отбелязват, защо пък точно нас ще ни кръстят "смесени", като всички преселващи се народи са били на нашия хал?


Днес по-модерна е теорията за иранския произход на името, но това беше преди изострянето на отношенията ни с тази държава по ядреното споразумение и ситуацията в Сирия по-общо. Слабост на тази теория е, че липсват сериозни доказателства за нея, освен звуковото сходство между Балхара и България. Но хубавото е, че според нея вместо от "смесен" името ни произлиза от "бала" – "висок, велик, главен".


Така или иначе, ако теорията за тюркския произход все пак се окаже вярна, политиката на преименуване ще се изправи пред голям проблем. Ще излезе, че сме сменили "Куру баглар" с "Лозенец", а името на цялата държава не е сменено. Вярно е, че славянизацията на "България" също няма да е лесен процес – Сплавия или Смесия са имена, които не всеки би преглътнал. Да не говорим за латинизация на името – например, Хибридия, което ще ни вкара направо в окото на геополитически циклон.


3. Другият голям въпрос - Балканите


Ако патриотичната политика по географско преименуване остане само на национално ниво, тя ще е определено незавършена. Думата "Балкани", както Мария Тодорова блестящо показа, бездруго е придобила пейоративно значение. Затова може да бъде смесенена с нещо по-славянско. Бихме могли да поставим смяната на името като условие за приемането на Западните Балкани в ЕС. Но можем да срещнем и опозиция от страна на Гърция. Компромис може да се постигне с тях чрез наименование на региона от рода на Бивша Византия или Европейска Византия. Но пък това ще е твърде голям реверанс към гърците. Изобщо – заплетена работа, която може да създаде напрежения за векове напред.


4. Партиите


И накрая, пред политиката на преименуването стои и един философски проблем. Дори и да е вярно, че Бог е създал света чрез словото, от това не следва, че и човекът може да създава свят по този начин. Да предположим, че такъв креационизъм е възможен – сменяйки името, сменяте и нещото. Например, кръщавате партия "Обединени патриоти" и тя става патриотична партия. Ако това е възможно, не е ли редно да кръстим по закон всичките български партии "патриотични", за да сме сигурни, че са патриоти?


Най-лесно би било с ПП ГЕРБ, която ще стане Патриотична партия ГЕРБ. Бездруго "Политическа партия" е тафтология, защото партиите не могат да са неполитически, а пък очевидно не става дума за партия шах в случая. При ДПС и "Демократична България" ще се прибави по още една буква и ще станат ПДПС и ПДБ, което не е трудно. "БСП за България" може да бъде извинено да не добавя "патриотична" отпред, доколкото си е сложило пояснението отзад. (Макар че с това "за България" може би се има предвид друго – че БСП не е само за Русия.) Най-губещи ще се окажат "Обединените патриоти", които няма да са вече уникални. Но и те могат да добавят още един предикат и да станат Патриотични обединени патриоти (ПОП).


Двоен дикиш по-здраво хваща. Пардон, двоен шев по-здраво хваща!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Людмила Живкова написа книга "Мислете за мен като за огън".

  Българската политическа школа има един вехт наръчник с пожълтели страници, по-ценен от немска граматика на Жана Гълъбова. Неговото име е "Мислете за българина като за шкембелията от дивана пред телевизора, който стиска двулотровка в лявата ръка и фиш от Еврофутбол в дясната"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 2. 2 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 872 Любопитно

  "Поради това Сидеров, Джамбазки и Каракачанов може да бъдат спокойни, че техните имена няма да бъдат сменени с нещо по-славянско."

  Че защо да не могат да се сменят?

  1. Сидеров ---> Портиеров
  2. Джамбазки ---> Крадлев
  3. Каракачанов ---> Шопаров

  Да разлая троловете!!
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Любопитно

  Ех, Смилов, дали е имало турчин, който да призовава за запазването на старите имена?

  Еретик
 4. 4 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 229 Неутрално

  За мен е безсмислено това сменяне на имена. Но ако искаме да имаме децентрализация и по-силна местна власт точно от такива малки неща би следвало да започнем. Щом местната общност е решила така, нека е така. Какво го интересува Смилов името на Ялов рид? Едва ли и някога ще стъпи там. Нали все даваме Швейцария за пример. Подобни апокалиптични анализи са колкото да се запълни колонката, нищо стойностно няма в тях

 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Любопитно

  И каква е тезата на автора?
  Да не пипаме турските наименования??
  Все пак да не забравяме, че сме в България, а не в Турция! Все пак!

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно

  Големият въпрос - България.
  =======
  И кой е виновния ?
  Аспарух ?

  Bukalemun
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Голяма глупост е тази смяна на имената! Абсолютна комплексарщина.

 10. 10 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 646 Весело


  просто смилов...

  упражнения по "правилни" пустословия

  Je suis дани кирилов
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  Трябва да се премахнат всякакви турски наименования защото става въпрос за български територии!

  Особено грозно е, когато автор работещ за заплата от грантове пише против родината си. Сууупер грозно е!
  —цитат от коментар 7 на Веселин Дечев


  Бенефициентите могат да се пробват да върнат названия в Турция от времето на Римската Империя , Ликите и т.н.
  Примерно на Анадолу да си му викат Анатолия!
  Ето им ги всичките имена!
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/Asia_minor_p20.jpg/1200px-Asia_minor_p20.jpg

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#11] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  За Испания и Португалия списък няма ли ?
  Посъветвай и португалците да сменят името на столицата си ....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Весело

  Големият въпрос - България.=======И кой е виновния ?Аспарух ?
  —цитат от коментар 6 на eti mehter



  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Така де,българи идва от латинското вулгарос,с което римляните,(западни и източни),са ни кръстили и с което ставаме известни по света.

 14. 14 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Всички тези имена ми звучат като на лозя във вилна зона.
  Предлагам да се върнем още по-назад във времето и да им върнем римските имена.

 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Весело

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Разбира се че е Аспарух! Че кой друг? Не можа ли да иде още 500 километра по на запад!
  Аз щях да пиша че Манхатън например е индианска дума и никой не се сили да я сменя с нещо друго но се отказах защото знам какво ще последва!

  klimentm
 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "3. Другият голям въпрос - Балканите"

  Топонимът Балк е от памтивека. Още от времената на нашите прадеди траките. Същото се отнася и за Дарданелите, които носят името на тракийското племе Дардани.

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно

  До коментар [#9] от "evpetra":

  Голяма глупост е тази смяна на имената!
  =========
  Това не е спорно ....така е !
  Но инициаторите на тая работа , изглежда си имат друга начална точка ....
  Грешка ли е глупостта или не ?
  И по този начин не се усещат какво бреме оставят за идните поколения. ...
  Иначе казано. ....кое е по малкото зло ....глупостта или грешката ?

  Bukalemun
 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  Нищо неказваща полумрънкаща статия. Също като нашият не особено полезен интелектуален елит.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 951 Весело

  Смилов, сър...
  Етката и той гледа да не изостава...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Весело

  До коментар [#5] от "Веселин Дечев":

  Нали боготворите историята и "паметта на дедите"?!
  Що така сега изведнъж скочихте кат ужилени?

  klimentm
 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":Разбира се че е Аспарух! Че кой друг? Не можа ли да иде още 500 километра по на запад!Аз щях да пиша че Манхатън например е индианска дума и никой не се сили да я сменя с нещо друго но се отказах защото знам какво ще последва!
  —цитат от коментар 15 на klimentm



  До коментар [#15] от "klimentm":

  Не само. Доста от известните американски оръжия са с имена от индиански произход - Апачи,(хеликоптер),Томахоук,(ракети) и т.н.

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  Трябва да се поправи историческата несправедливост искаме си Даръ дере, Пашмакли, Ченгене хисар, Филибе, Русчук ..и.т.н.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Калпави политици - калпава политика. Пък и да промениш име е къде къде по-лесно от това да промениш култура, ориенталски манталитет, мързел.

 24. 24 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Когато турците идват през 14 век на Балканите, започват масово да променят имена на селища местности, върхове, реки, хора и т.н.
  Много от старите имена са възстановени, а други не.
  Например Кюстендил, който носи турското името на последният император на Източната римска империя - Константин Драгаш.
  А би трябвало да носи древното българско име - Велбъжд.

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно

  До коментар [#13] от "deaf":

  Така де,българи идва от латинското вулгарос,с което римляните,(западни и източни),са ни кръстили....
  ======
  Римляни ?
  Планината Булгар Таг , е съществувала много преди да е имало нещо на име 'римляни' ......тоест още преди да дойдат етруските на Апенинския полуостров.
  А термина 'етруск' , е поевропейчен още в 5 век от папите във Ватикана. ...
  Etrüsk идва от наименованието 'eski türkler'.....стари тюрки.....
  Усети ли големината на времевата разлика между теориите ни ....?

  Bukalemun
 26. 26 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#11] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  И докъде така? Докато сменим и думи, като чорап, перде, килим..които всъщност не са само турски.
  Тъпанарска статия, от ядреното споразумение до сърмите на Смилов.

 27. 27 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  Добре, не искаме турски имена. Така е патриотично. А патриотично ли е да търпим имена на селища от времето на комунизма? С какво Димитър Благоев е заслужил името му да носи цял град? С това, че се събрали на лозето на Никола Габровски и понеже ги мързяло да го прекопаят взели, че основали партия? Нормално ли е Димитровград да носи името на доказан пияница и виден национален предател? Какъв е този Велинград? Многото по-малки селища носещи имената на комунистически терористи, главорези и безделници няма да споменаваме. Какво мислят по този въпрос "Обединените патриоти"?

 28. 28 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3073 Любопитно

  "Патриотичният ефект от подобна подмяна е скромен, но остава доброто намерение." - сигурен ли е г-н авторът, че във време оно, дедите му са размишлявали по този начин, когато поредното ЧУЖДО на земите ни присъствие, с още по-добри намерения са заменяли заварените наименования. А иначе се гордеем, че името България не е променяно от създаването на държавата. Явно не са били толкова вдъхновени преименуващите, колкото е г-н ДС.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно

  До коментар [#19] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Етката и той гледа да не изостава...
  =======
  Ами тогава напредни ти !
  Кажи си версията. ....или поне ми помогни да намеря български аналог на думата джудже !
  Вчера научих че и тя е била турска.....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Весело

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Бъркаш комшу,големият руски учен мисля че се казваше Фомченко доказа че етруските това са Ето Руские!

  klimentm
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#30] от "klimentm":

  Знаеш ли .... :).....то е всъщност едно и също !
  Но друг път ще ти го докажа ,че не е по темата. ....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  И рече смилов -едно комупистическо ...

 33. 33 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Авторът явно не е фен на преименуването, ама аргументацията му е слаба и банална. все се прибягва до този възродителен процес, за да покажем колко сме недемократични и да си посипем главата с пепел. Хайде, холан, нека да не ги жалим толкова турците, нищо особено не се е случило. Четох наскоро книгата на Макгахан за зверствата на турците непосредствено след въстанието. Тази книга трябва да бъде прочетена от всички и най-вече от тези, които реват за правата на турците и говорят за турско присъствие в България. Вие имате ли българско самосъзнание, господа драскачи и кой ви плаща за тези антибългарски драсканици.

 34. 34 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#5] от "Веселин Дечев":Нали боготворите историята и "паметта на дедите"?!Що така сега изведнъж скочихте кат ужилени?
  —цитат от коментар 20 на klimentm


  Щото от Турция нищо хубаво не сме видяли.
  Нищо общо не ща да имаме с тях.

  В Русия съм! В Русия съм!
 35. 35 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#27] от "Един препатил":

  Имена на комунисти не е много хубаво, но пак е по-добре отколкото на турци, които са ни клали, изнасилвали и считали за някакви подчовеци 5 века.
  Комунизмът поне построи България.

  В Русия съм! В Русия съм!
 36. 36 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Това е по - лошо и от ""възродителния "" процес на бай Тошо!

 37. 37 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Любопитно

  Само аз ли имам чувството, че една серизна част от пишещите по темата (публицисти, интелектуалци и съфорумци) или изказващи се държавници (като министърката) или не схващат за какво иде реч, или са наивни до тъпо.та или работят за нечии интереси. Какво толкова трудно има да се разбере във смяната на имената на местнисти и населени места? Чакам с интерес мнението на Еревос.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно

  До коментар [#33] от "proza":

  Авторът явно не е фен на преименуването,
  =========
  А ти фенка ли си ?
  Доколкото помня , си на половина сирийка ......
  Приятно ли ти е милиони твои сънародници , като ги мачкат в момента ?
  Акана преименуването е при тях в момента !
  Пръснаха ги по четирите краищата на света. .....приятно ли ти е ?

  Bukalemun
 39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Ми да вземем да си върнем римските имена на градовете. Улпия Сердика, Августа Траяна и т.н

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#37] от "DDR":

  Чакам с интерес мнението на Еревос.
  =======
  Ооооо , и аз !
  Търся повод да го питам какво ще стане с Панагюрище. .....
  В името на този град няма нищо българско .
  Съчетание от гръцго турски термин. ....пана + гюр.......ище.....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Щом като господин Смилов е против преименуванията и ревностен радетел за запазване на автентичните имена, може да отиде в днешен Истанбул и да поиска връщане на някое от старите му имена.
  Като да речем - Визе. Стара резиденция на одриските царе.
  Елините го наричали Бизантион.
  Или пък Константинопол.
  Или Цариград.
  Пък да видим какво ще му се случи.

 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Весело

  До коментар [#34] от "Веселин Дечев":

  Но ний и от другите си комшии нищо хубаво не сме видели,баш те ни забиваха най вече нож в гърба!

  klimentm
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно

  До коментар [#15] от "klimentm":

  Разбира се че е Аспарух! Че кой друг? Не можа ли да иде още 500 километра по на запад!
  =======
  Тогава навярно баща му Курт (Кубрат) е виновен. ....
  Преди да тръгнат децата му , той им е препоръчал кой къде .....
  Но ако беше 500 км на запад , Черно море йок ....а и вероятността да се претопят , е била по голяма. ....

  Bukalemun
 44. 44 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Четох, четох и нищо съществено не прочетох в тази статия. Много разхвърляна и безидейна. Общо взето, Даниел Смилов си е изкарал 100-те лева и това е.

 45. 45 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Весело

  До коментар [#33] от "proza":

  Прочие предлагам на патриотите да прочетат този удивителен малоизвестен пътепис на Захари Стоянов който казва изключително много за нашата душевност,извинявам се предварително за причинените неудобства:
  ТЪМРЪШКАТА РЕПУБЛИКА И НЕЙНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ АХМЕДАА АГА
  http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=turizym&Number=1949027829&page=&view=&sb=&vc=1

  klimentm
 46. 46 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Ми да вземем да си върнем римските имена на градовете. Улпия Сердика, Августа Траяна и т.н
  —цитат от коментар 39 на Незнайко в Слънчевия град


  Сердика носи името на тракийското племе серди.
  Що се отнася до Августа Траяна този град е поне с 2000 години по-стар от Рим.
  На изкелеферчен турски - Заара.
  На старобългарски - За гора/За горе.
  Или на днешен български - Зад гората/планината.

 47. 47 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 554 Неутрално

  рядко гнусно писание - прокарването на великоруската и великотурска идея за името на България може да му се е видяло много смешно на несретника-автор, но като му знаем другите идеи, как да се учудваме и на тая нищета

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 48. 48 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#35] от "Веселин Дечев":

  Не от любов към спора, но все пак трябва се отбележи, че по показателя "пролята кръв и насилия над българския народ за единица време" комунистите водят на турците поне с няколко обиколки. Та много по-достоверно-патриотично ще бъде да премахнем първо комунистическите тъпизми пък след това да се замислим за предимствата на "Пъдаревото" пред "Сърдаревото".

 49. 49 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Весело

  До коментар [#35] от "Веселин Дечев":

  А 200 годишното византииско облагородяващо ли е било?

  klimentm
 50. 50 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Наименованията на местностите и обществените места се решават от местните власти,които са избрани по законов ред и представляват мнозинството от населението в дадената област.
  Тяхно право е да решават и такива въпроси относно имената на местности,улици и т.н.
  А това,че разни безмозъчни биологични единици от анадола се дрищят и изприщват няма никакво значение.
  Та същите тези биологични единици,наследници на убийци и главорези, коита са провеждали векове геноцит на други народи,сега забележете стават големи демократи,а и върли защитници на терориста Ердоган,който чертае граници за нова турска империя.

 51. 51 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#37] от "DDR": Чакам с интерес мнението на Еревос.=======Ооооо , и аз !Търся повод да го питам какво ще стане с Панагюрище. .....В името на този град няма нищо българско .Съчетание от гръцго турски термин. ....пана + гюр.......ище.....
  —цитат от коментар 40 на eti mehter


  Много са. Харманли,Бургас,Кърджали,Джебел,Мадан,,Ихтиман,Казанлък,Кюстендил,Гулянци,Алфатар,Девня,Пазарджик,Силистра,Чирпан ,Сунгурларе и т.н.
  За села да не говорим и/или местности.

 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#47] от "hhhuuunnnn":

  рядко гнусно писание -
  =======
  Гнусно , нали !
  Когато се говори истината пряко и без увъртапия , винаги е така !

  Bukalemun
 53. 53 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Весело

  ".....Халваджи бунар ще е Халваджийски кладенец..."

  В първия момент се стреснах заради Магърдич Халваджиян, ама виждам, че може да бъде спокоен.

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#51] от "log_on":

  Много са.
  ======
  Не е там работата !
  Проблема е от съвсем друго естество. .....
  Дори на пръв поглед няма никакъв проблем.
  Не е беда , Иракли да стане Далеково и т.н....
  Следствията са важни .....

  Bukalemun
 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#53] от "Един препатил":

  А Ким Кардашиан ?..... ;)
  А бе ..... то и 'халва' е доста мътно ...... и 'чорба' също ......

  Bukalemun
 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#53] от "Един препатил":

  Да му мисли Ибраимович ..... ако и в Швеция се сепнат патриотите им !

  Bukalemun
 57. 57 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#35] от "Веселин Дечев":А 200 годишното византииско облагородяващо ли е било?
  —цитат от коментар 49 на klimentm


  да

 58. 58 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#56] от "eti mehter":

  Тук е България. Ще си слагаме такива имена, които смятаме за подходящи. Вие у турско български имена имате ли?

 59. 59 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Весело

  До коментар [#56] от "eti mehter":

  До коментар [#53] от "Един препатил":Да му мисли Ибраимович ..... ако и в Швеция се сепнат патриотите им !
  —цитат от коментар 56 на eti mehter


  "Ибрахим е мъжко име, което е арабският еквивалент на еврейското Абрахам (Аврам)." (Уикипедия).

  Ясно, Златан Ибрахимович ще го прекръстят на Голди Абрамович. И кръстник вече си има готов.

 60. 60 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ако разбирам правилно, идеята на автора е текстът да е лек и забавен / ироничен. Може би ще е добре да отбелязва по някакъв начин къде е смешно и къде трябва да се смеем - някакъв емотикон ли, друго ли, не знам, че нещо не ми става смешно, само умерено скучно.
  Иначе да се сравняват старозагорските напъни с Възродителния процес е все едно да се сравнява Холокоста с микровълнова печка - технически правилно, няма спор, но някак неуместно.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#58] от "von_seeckt":

  Вие у турско български имена имате ли?
  =======
  Имаме , разбира се. ....
  Но у нас за такива допотопни полемики почва няма. ....
  Не се пипа нищо .....
  Измир .....Смирна , Анкара .....Ангора , Тороските планини , Ъспарта , Трабзон , Дидим .....Дидимя , Ефес , Трува.....Троя ,Халикарнас , Кападокия , Анталия, Алания ......и мнооого други ....за които не се сещам в момента.....

  Bukalemun
 62. 62 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#60] от "espresso":

  ... Иначе да се сравняват старозагорските напъни с Възродителния процес е все едно да се сравнява Холокоста с микровълнова печка - технически правилно, няма спор, но някак неуместно.
  —цитат от коментар 60 на espresso


  Ако това случайно е някакъв МЕИ - хумор бихте ли му сложили едно емотиконче за всеки случай?

 63. 63 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#27] от "Един препатил":

  За тях изброените имена са български,и не подлежат на разискване!!

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#63] от "galiwer1880":

  За тях изброените имена са български,и не подлежат на разискване!!
  =======
  И аз иронично в 61 , наблъсках всички византийски термини на патриотарския въпрос ...... понеже в 57 , е отговорил с 'ДА' .....
  Затова .... и.мълчи в момента. .... :)

  Bukalemun
 66. 66 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Ние в Велико Търново след 90-та година пооправихме малко имената май по вече ма комунистически човечета,но имаме си и това; една местност ,се казваше "Пишмана" и по татово време я прекръстиха на "Бузлуджа" .Чета ,че и то било турско и сега какво ще измислят?Намира се на запад от центъра и какво- квартал "Запад" ... посоките на света Български ли са?

 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно

  До коментар [#64] от "PETZL":

  Тези местности някога са имали български имена.Не си прави гаргара с името България.
  ========
  Много добре !
  Извади тогава тефтера (наръчника) със старите имена .... !
  И се надявам диалога под тази статия да продължи в тази насока ....
  Интересно ще е .....

  Bukalemun
 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#64] от "PETZL":

  Смилов много си прост.
  =======
  Налага се ....няма как .... такива са времената !
  И аз ставам прост когато трябва да науча истинската страна на нещата. ....
  Но пък си заслужава. .....

  Bukalemun
 69. 69 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Според мен смяната на имена на населени места и местности е излишна. Ако там си живее някаква група с определено съзнание, тя ще запази името, независимо дали в официални документи ще му казват инак. Ако населението се е сменило и не се чувства никак обвързано със старите имена - те ще изчезнат сами.
  През 1945/46 от Чехословакия са прогонени около 3 милиона немци, живели в района поне от XIII век. По този повод са сменени хиляди названия, като доста са просто преведени на чешки (например Rosenthal => Růžodol = Розова Долина), на други места са изнамерени средновековни чешки имена, които обаче векове не са били в обръщение (Wratislavitz - XIV век => Maffersdorf - XV - XX век => Vratislavice - след 1945 - това е родното село на Фердинанд Пóрше, измислил автомобилите Пóрше и Фолксваген) Въпреки нормализацията на чешко-германските отношения след 1990, въпреки възстановяването на немски паметници или на немски надписи из цяла Чехия, никога не се стигна до обратно наименоване, просто защото няма население, което да го използва. Столицата на Судетите, Райхенберг, си е Либерец днес (името е засвидетелствано в чешки документи тепърва около 1860 и е официално чак от 1945), просто защото през 1938 чехите в града са около 17%, докато днес немците, които са останали са около 5% от населението.

  E PLVRIBVS VNVM
 70. 70 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#60] от "espresso":
  —цитат от коментар 62 на Един препатил


  Отразеният хумор не е същото като оригиналния. Но е хубаво, че желаете да се учите. слагам плюсче.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно

  До коментар [#69] от "PavelCZ":

  Тези местности някога са имали български имена.Не си прави гаргара с името България.
  ========
  Но мен , тази теза ме заинтригува. .....
  Откъс от коментар 64.

  Bukalemun
 72. 72 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Харесва ми как авторът тънко подбъзиква байрак-патриотите.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 73. 73 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Тази статия е един смислов тюрлюгювеч.
  В началото поставя един много смислен въпрос - какви принципи да се следват при смяната на имена на селища и местности. Светът се развива и преименувания непрекъснато стават и ще стават. За съжаление авторът не само че не предлага подобен принцип, но и по никакъв начин не натоварва мисълта си с подобна проблематика.
  Средната част, за предметите, е някакъв опит за евтин хумор. Оттам авторът слиза в света на простотията.
  Дъвкането на произхода на думата "България", ме постави в недоумение - какво се цели с тази словесна боза. Статията в последната си част е смел воаяж в света на идиотията. Много е жалко, когато на самовлюбени псевдоинтелектуалци им се дава място в публичното проство да коментират важни теми, защото допълнително размътват и без това мътното народно съзнание.

 74. 74 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Личното ми мнение е, че в епохата в която живеем смяната на имената на географски области е чист поулизъм и голо патриотарство.В миналото всички нации като са имали сила са го правили, но тогава нуждите са били други, примерно ''етнически чистите държави''.
  Факт е, че турците в М.Азия и не само, почти никъде не са сменили имената, а си приели заварените

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 75. 75 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Ети, не се ли усещаш, че си в ситуация на конфликт на интереси. Ти си един един българин от турски етнос, който е избрал да се засели в страната, в която твоят етнос е доминиращ. Това е напълно разбираемо и човешко. Проблемът е, че при смяната на турско-арабски имена с български (обосновано или не) няма как да си безпристрастен. Това е все едно да играят България и Турция футболен мач и теб да те сложат за съдия. Ти как мислиш - би ли могъл да се справиш достойно? Не случайно никога не слагат за съдия някой, който е от страна на някоя от спорещите страни. Етичността предполага да пазиш мълчание по въпроса. Иначе е много просто да те помоля да намериш на картата на Турция Лозенград.

 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#75] от "Obh":

  Ок ....аз млъквам.
  Щом ще има ритуал ,а не диалог ..... си давам стоп !

  Bukalemun
 77. 77 Профил на velikova
  velikova
  Рейтинг: 245 Неутрално

  И още предложения. Да се прегледа цялата възрожденска литература и министерството на истината под формата на обединени патриоти да действа.

 78. 78 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#9] от "evpetra":


  Голяма глупост е тази смяна на имената! Абсолютна комплексарщина.
  —цитат от коментар 9 на evpetra


  Дааа - старозагорските общински съветници превъзхождат по малоумие депутатите от НС.

 79. 79 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Не става дума за ритуал. Просто по темата за смяната на турски имена ти НЯМА КАК да бъдеш неутрален. Става дума за етика.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  За преименуването на топоничите сме закъснели около 140 години, но по-добре късно, отколкото никога!!!

 85. 85 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Запазените досега имена показват колко толерантни са били предците ни за разлика от другите ни съседи (турци, гърци, сърби..) пък и не само те.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 86. 86 Профил на rzs22565477
  rzs22565477
  Рейтинг: 229 Весело

  Тотално неадекватен соросоид, сега и името на родината си изкара за турско ...

 87. 87 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Не става дума за ритуал. Просто по темата за смяната на турски имена ти НЯМА КАК да бъдеш неутрален. Става дума за етика.
  —цитат от коментар 79 на Obh


  Може ли да помоля да се изясниш, щото говориш за етика... Не си се обърнал конкретно към някой, ако имаш идея какво общо може да има м/у етика и смяна на имена на улици, живи хора, умрели хора в гробищата...
  И те питам като християнка...щото колегите тук знаят, че съм туркиня.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 88. 88 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#79] от "Obh":

  Знам знам.....
  По един етичен начин темата ще се разводни , и най близкия път ще е до кривата круша......
  Щом целта не е истината ...... ДА ЖИВЕЕ ЕТИКАТА !!!

  Bukalemun
 89. 89 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Не виждам защо се прави на въпрос тази смяна, тъй като тези имена са давани от Османската империя, която е завладяла България с огън, меч и реки от кръв. Всички тези местности са имали български имена и след като днес са в територията на България, нормално е сега да са пак с българсги имена. А ако не харесвате принципите и морала на Смилов, той има и други.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 90. 90 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 229 Весело

  А защо не прекръстите България на Булгаристан тогава? То без друго в Турция и някои части на Азия така я наричат. Някакви предположения защо? Та кажете ми, защо трябва да има местности на турски, а не трябва България да се казва Булгаристан? Какво му е лошото? Ех, как хубаво ще си живеят Смилов, целият отбор некадърни съчинители около него и такива като тях изобщо, заради които понятието либерализъм стана мръсна дума.

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 91. 91 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Ети, не се ли усещаш, че си в ситуация на конфликт на интереси. Ти си един един българин от турски етнос, който е избрал да се засели в страната, в която твоят етнос е доминиращ. Това е напълно разбираемо и човешко. Проблемът е, че при смяната на турско-арабски имена с български (обосновано или не) няма как да си безпристрастен. Това е все едно да играят България и Турция футболен мач и теб да те сложат за съдия. Ти как мислиш - би ли могъл да се справиш достойно? Не случайно никога не слагат за съдия някой, който е от страна на някоя от спорещите страни. Етичността предполага да пазиш мълчание по въпроса. Иначе е много просто да те помоля да намериш на картата на Турция Лозенград.
  —цитат от коментар 75 на Obh


  нямаш си на идея колко си встрани от истината...опитай се да преброиш почти 500 г. османско владичество и да го сравниш с твоя живот. Ние тук все коментираме как соца ни прецака...цели моля ти се 45 години! А сега да ги умножиш по ДЕСЕТ!. Говоря за факти, а не за емоционални комплексари. ДЕСЕТ пъти по 45 г. соцтерор българите и турците са живели в хармония и мир. Обикновените българи и турци.
  Ти да не си мислиш, че моите прародители е трябвало да се изнесат оттук, че на теб да ти е комфортно на душата? България е територия, където си подават ръка и византийската и турската и българската култура.
  Нека да сменят имента на улици, долини, паланки...НО
  Паметникът на съветския войн да си седи, нали?!
  Ето това се нарича робство!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 92. 92 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#91] от "Реми":

  (1) Реми, когато горя за етика, адресантът е Ети. И по-точно е отговор на негов постиг малко по-раншен от моя.
  (2) На #91
  >>нямаш си на идея колко си встрани от истината...опитай се да преброиш почти 500 г. османско владичество и да го сравниш с твоя живот. Ние тук все коментираме как соца ни прецака...цели моля ти се 45 години! А сега да ги умножиш по ДЕСЕТ!. Говоря за факти, а не за емоционални комплексари. ДЕСЕТ пъти по 45 г. соцтерор българите и турците са живели в хармония и мир. Обикновените българи и турци.

  Не знам. Може и да съм в страни от истината. Не знам и какво значение има дали са 50 или 500 години в случая. Не знам и какво общо има с преименуването на имена местности. Ти в случая чукаш на отворена врата: (а) съгласен съм, че е имало 45 години соц. терор. (б) За хармонията между ОБИКНОВЕНИ българи и турци съм съгласен, но има последователна политика на преименуване на помаците и турците по това време, което не е точно хармония. Мисля, че българската държава има за какво да се извини, защото принудителната смяна на имената е много ЖЕСТОКО издевателство над личността.

  >>Ти да не си мислиш, че моите прародители е трябвало да се изнесат оттук, че на теб да ти е комфортно на душата?
  Комфортът на моята душа НЕ се нуждае от прогонването на никого от българските земи. Комфортът на моята душа бленува за повече култура, толерантност и етика между хората родени в моята родина.

  >>България е територия, където си подават ръка и византийската и турската и българската култура.

  Бих добавил и еврейската. Византийската култура не е равна според мене на българската и турската - тя е в ОСНОВАТА и на двете култури (както и на гръцката). От културна гледна точка и България и Турция са производни на Византия. Общата византийска култура е фундамента на нашата културна сродност. Скоро гледах "Едно време в Анадола". Действието се развива някъде из центална Мала Азия. Бях поразен - то можеше спокойно да се развива примерно в Бяла Слатина. Фразите, идиомите, които използваха полицаите там, щяха да бъдат практически същите, преведени на български, изказани от техните колеги от Бяла Слатина. Толкова познато ми бе и като мъдрост и като простотия ...

  >> Нека да сменят имента на улици, долини, паланки...НО
  Паметникът на съветския войн да си седи, нали?!
  Ето това се нарича робство!

  Малко смесване на понятия - (а) име на нещо (нематериално) НЕ е равно на (б) паметник (материално).

  (а) Имената на селища местности, улици: те са част от политическия суверинитет на всяка страна и управляващите имат неотменимо право да ги сменят в съгласие със законите и според политическата конюнктура. Такава смяна става навсякъде. Политиката на такава смяна е въпрос на култура на управляващия естаблишмънт. Например в САЩ, преди 120 години кръстиха най-високия връг в Северна Америка (в Аляска) "Макинли" (на името на техен президент). Преди 20 години върнаха старото име на върха (Денали). Тоест за 100 години е настъпило узряване на политическите фактори там (политиката на преименуване е станала по-разумна). Много е важно да се подчертае, е има фундаментална разлика между смяна на име на местност от насилствена смяна на име на човек. Второто е абсолютно недопустимо и нищо не може да служи за оправдание. Но се случва и сега и в най-водещите държави (след 11 септември 2001 г. много мюсулмани в американската армия си смениха имената с християнски набързо от основателен страх, че ще бъдат малтретирани брутално)
  (б) Паметниците: "Паметникът на Съветската армия" в София (и където и да било из страната; както и паметника на Альоша в Пловдив) е трън в окото на всеки българин с достойнство. Тези паметници ТРЯБВА да бъдат преместени в музей на тоталитаризма. Но това е непрактично - Русия е много силна и агресивна в момента, а ние сме зависими от газ и нефт от там. В случая силата печели. Това ще е до време. Това в същия момент е и ограничавне на националния суверинитет. Ние нямаме необходимите силови контрааргументи. А след като малоумника Тръмп влезе в Белия дом нещата добиха още по-притеснителен вид.

 93. 93 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#91] от "Реми":

  Комунистическата власт насаждаше умишленно омраза към Турция позовавайки се на на историята и представяки я в удобна за нея светлина,същото важи и за Русия. Неспособноста на днешното население да създададе нормална съвременна държава търси всякакви оправдания и най вече в "Историята" вместо да търси причините в самите себе си.

  klimentm
 94. 94 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно

  До коментар [#92] от "Obh":

  Тези паметници ТРЯБВА да бъдат преместени в музей на тоталитаризма. Но това е непрактично - Русия е много силна и агресивна в момента, а ние сме зависими от газ и нефт от там. В случая силата печели. Това ще е до време.
  =====
  Това е много етичен фрагмент от иначе дългия ти коментар. ....
  След като го прочетох , за пореден път се убедих ,че за разлика от самата етика , етичния начин на мислене не помага с нищо за провеждането на някакъв диалог, диспут или спор за намиране на оптимално решение. .....
  ....... значи , въпросните паметници ТРЯБВА да бъдат преместени ,и ПОНЕЖЕ Русия е била много агресивна , И вие сте много зависими от нефт и газ от там , ЗАЩОТО в случая силата печели .....
  .....》....сега бих искал да махна етичния акцент на коментара ти .....и да го напиша по чисти безпристрастен начин .... но не трябва. ....
  Това са неща които индивида сам трябва да си съгради в съзнанието .... а не някой друг да му налива в главата

  Bukalemun
 95. 95 Профил на arabadjiev5
  arabadjiev5
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  За теб може да е "джудже", но преведено на русчушки диалект близък до Царевския е "ЖУЖЕ" !

 96. 96 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  Добре, не искаме турски имена. Така е патриотично. А патриотично ли е да търпим имена на селища от времето на комунизма? С какво Димитър Благоев е заслужил името му да носи цял град? С това, че се събрали на лозето на Никола Габровски и понеже ги мързяло да го прекопаят взели, че основали партия? Нормално ли е Димитровград да носи името на доказан пияница и виден национален предател? Какъв е този Велинград? Многото по-малки селища носещи имената на комунистически терористи, главорези и безделници няма да споменаваме. Какво мислят по този въпрос "Обединените патриоти"?
  —цитат от коментар 27 на Един препатил


  Най-смисления коментар. Селища като Радко Димитриево и Граф Игнатиево носят имената на откровени антибългари. В центъра на София най-важните улици и булеварди носят имената на руски генерали и управници, защото според руската версия на българската история се считат за освободители, а те фактически заменят турското управление на част от българските земи с руско управление. Много улици носят имената на български продажници , купени от Русия и служещи на нейните интереси като един Драган Цанков , например. В същото време име много бележити българи с големи заслуги към България , които тънат в неизвестност.

 97. 97 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#51] от "log_on":
  абе човече що си не гледаш работата !!!!!!!!!!!!! а да си занел, че в Панагюрище не са живеели турци - на заник слънце заптиетата са потегляли към ... Татар Пазарджик!
  Какъвто и да е произхода на името то не е нито турско , нито гръцко ...

 98. 98 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#94] от "eti mehter":


  До коментар [#93] от "klimentm":

  Не ми е необходима комунистическата власт за да съм наясно с отношението си към турците - имам си семейна история и съм научила нещата от първо лице...
  но в интерес на спора - та преди възродителния процес турците си бяха с предимство за постъпване в институтите и университетите/ дори и партийните активисти трябваше да преминат през РАБФАКА/ . Можете ли да си представите хора пробутали някак гимназия в Силистра или Кърджали стават инженери или архитекти без конкурс.... като Доган!

 99. 99 Профил на Christo Tamarin
  Christo Tamarin
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Първо. В съврѣменният български език има около хиляда думи с обща употрѣба, чийто произход е от турски или прѣз турски. Какво прайваме с тѣх?

  Второ. Името българи, а оттам и името България, има етимология от латинското vulgares, което означава простолюдие. Никакви Балхари, никакви мѣшаници, макар че простолюдието си е нормално да е мѣшано.

 100. 100 Профил на aglar
  aglar
  Рейтинг: 413 Весело

  Брей, веднага се запЕни патриотичната част на форума и пак дебатът отиде на кино! Грантаджия бил, родоотстъпник бил Смилов, безсмислица бил написал... А човекът просто е написал един иронично-сатиричен текст, с който онагледява абсолютното безсмислие и празен патриотарски популизъм на тая идея за смяната. Това е! Пък дали Сорос му я е поръчал специално с най-долното, дяволско намерение да затрие българщината, не знам...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK