Размисли по българската периферия

Дунав край Видин

© Юлия Лазарова

Дунав край ВидинНапоследък пак изпаднахме в географско самосъзерцание. Къде наистина сме и защо сме тук, а не другаде, точно в този юго– (източен или западен – според гледната точка) ъгъл на Европа, където дори нещо да върви, комай не е съвсем така, както трябва.


Изобщо част от Запада ли сме, или сме изначално на Изток: Западът на Изтока или Изтокът на Запада и така до безкрайност; дебат, който се води от памтивека. Само със смяна на центъра, в чиято периферия пребиваваме.


Особената картина, каквато представя европейският източен свят, настоява проф. Петър Мутафчиев, е причина за много превратни схващания и преценки. Дълго време се държеше, пък и сега не е съвсем изоставен възгледът, който обвинява византийския живот в неподвижност, а византийската култура в пълно безплодие. В тоя възглед има нещо само наполовина вярно. Във Византия не виждаме наистина това буйно и разностранно развитие, което се наблюдава на Запад, но тук, у нея, то не бе и тъй необходимо, както там. Западното средновековие започна с хаоса, предизвикан от рушението на старата цивилизация, при което взелите връх необуздани сили на новото имаха да водят упорита борба, за да надделеят и създадат по тоя начин възможностите и условията за един нов разцвет на мирното човешко творчество. ("Изток и Запад в европейското Средновековие", 1925 г.).
Да оставим настрана вричанията за "пълното безплодие" на византинизма като норма, ала има някои "закостенявания", дето направо ще избодат очите на всеки днешен българин. И щом "географията на историята" дотолкова ни е обсебила, ще го формулирам по следния начин:


Защо сме толкова вгледани в юга,
докато съчетанието между север и запад в днешна България
дава толкова катастрофално сечение?


Защо покрай Македония и Западните Балкани (чиято перспектива, не споря, е важна за бъдещето на региона) Дунавска България изобщо се губи от хоризонта ни или изниква само като рискова зона, в чиято най-земетръсна точка на всичкото отгоре отново тръгваме да градим втора ядрена централа? Сякаш с убеждението, че там може всичко. Нали и без това е пустош, какво толкова.


Извинете, ама какво му е на българския Север, та да е на този хал? Обезлюден и опоскан, в пълна, не само икономическа, но и жизнена занемара? Нима това не е старата граница на Дунавския лимес, където са всичките римски крепости, пределите, отвъд които всъщност се простира варварството, нахлуващо от източните степи, заплахата, която и до ден днешен тревожи Европа? Нали тъкмо тази линия е била ивицата на т.нар cultura – не само в буквалния смисъл на обработваема, сиреч "култивирана" земя, но и въплъщение на всички напластявания, които цивилизацията предполага.


Нали тази земя, в най-чист вид, е културата на Дунавска Европа. И защо всичко това днес е сведено до "мерзост на запустението" (Мат.24:15)? От Видин до Виена да има-няма половин ден път с кораб. А пък разликата е от небето до земята. Как тогава да си обясним съсипията на градове като Видин и Лом, тъпченето на едно място на Свищов и Силистра, важни центрове на възраждането ни като нация? Включително на Русе, който въпреки изключителните си дадености (местоположение и културна традиция) изобщо не е в състоянието, което му подобава? Нали всички изброени градове са пристанища по устието на онази велика река, която в елегиите на Хьолдерлин е противовес на Рейн, тъй като вдъхва живот на Европа, носейки истината от Изток.


В българския си вариант пространството на тази дунавска култура
сякаш е на път да предаде Богу дух


Видин от дълго време е най-бедната община в Европа (днес съперничеща си само със Сливен). И нито крепостта "Баба Вида", нито пристанището и индустриалната традиция, нито пък Дунав мост 2 дават шанс на този край с огромен потенциал да се възроди.


Пребиваването в "ъгловост" не е никак лесна работа. То е вклиняване в две срещуположни посоки, изисква устояване, но и носи риск от размиване. За всичко ли е виновна историята?
Нали това е най-лесното обяснение на днешното дередже на северозапада – дупки по пътищата, порутени къщи, затворени училища. Фалит след калпава индустриализация от времето на комунизма, насложила се върху исторически разпокъсвания от ХХ в., най-вече продължителното от които е това на Добруджа, което няма как да не е повлияло в дългосрочен план.


Ала вижте за какво протестират хората от Видин – искат поне нормални пътища, най-малкото да има магистрала Видин - София. Инфраструктурата на Дунавска България е мислена сякаш само с оглед на войната – да разделя, не да свързва. И до днес между големите дунавски градове няма добри преки пътища, непрекъснато е необходимо да се свърва към вътрешността на страната.


А още при император Траян (98-117 г. сл. Хр.) е имало крайдунавски път,
който и сега няма еквивалент


Да не говорим за крайпътните знаци на всеки километър и половина или за солидната изработка – чакъл с пясък, камъни, после пак чакъл, вече с хоросан. Последният пласт е покрит с масивни каменни плочи. Как се изграждат днешните магистрали при Бойко Борисов – през куп за грош и с лошокачествени материали – по-добре да не мислим.


Траяновият път е водел от днешния Видин (Бонония) към Белене (Димум) и Свищов (Нове), за да стигне оттам до Дуросторум (Силистра). Той е гарантирал отбраната, развитието на региона, замогването на занаяти и търговия, благоприятствани от близостта с голямата река. Днес всичко това е загърбено, то е спомен от миналото, а единственият план, с който разчитаме да вдигнем на крака тези исторически центрове, е чрез построяването на атомна централа в най-земетръсната зона по Дунава. Като по-съветски продължаваме да наричаме това "модернизационен проект": без се съобразяваме нито с геофизическите реалности, нито с екологията.


А после се чудим защо днешните гледки по дунавския ни бряг ни връщат тъй далеч в историята. Съответни на описанията, които Ханс Кристиан Андресен прави при пътешествието си там, още в Османската империя през 1841 г.:


Българският бряг се извисяваше неравен и обрасъл с растителност, а почвата изглеждаше благодатна за обработване. Но големи площи стояха напълно пусти. Хиляди хора емигрират от Европа към Америка, а колко по-добър дом биха могли да намерят тук. Тук е плодородна земя, разположена до една от най-големите реки на Европа – пътят към Ориента.


Емиграцията, както и ориентализацията, са възлови проблеми на българската периферия. Но не са част от решението, което предполага адекватна "дунавска стратегия" с европейска подкрепа. Алтернативата е да затънем във вайкания, подтикващи или към масово бягство, или към доморасло евразийство под чужда опека. Вече цитираният проф. Петър Мутафчиев го е формулирал отдавна и то съвсем ясно:


Всеки опит да се върне развитието на закъснелия ни Изток из пътища, които човечеството отдавна е напуснало, ще увеличи само неговите мъки, както и опитът да се изпревари развитието, оставя там само развалини.


Текстът е публикуван в портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Много сложно се е опитал г-н Николов да каже ,че управляващите са страхливи и продажни.

 2. 2 Профил на jil32566307
  jil32566307
  Рейтинг: 0 Неутрално
 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Много сложно се е опитал г-н Николов да каже ,че управляващите са страхливи и продажни.
  —цитат от коментар 1 на джендър се крие в храсталака


  И други неща казва Тони – управляващите са мързеливи в главата, крадливи в ръцете.
  Въобще не могат да достигнат строителното майсторство на предците!
  Описанието на пътя /старият/ навежда нерадостни мисли – там има грижа за бъдещето. Мисля си , че лентите и ножиците за рязане са много късно изобретение.
  И телевизия е нямало, която да снима тогавашния БХ!
  Костов е виновен!
  Сигурен съм, нали Боко!?

 4. 4 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  "Историята на географията" не е проблем, нито "географията на историята".

  Виж, свързаността, инфраструктурата, наистина са проблеми.

 5. 5 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Тъжна история. А не винаги е било така.
  Да си припомним:
  "Тамо, аз ще отговоря, де се бели Дунав лей..."

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Ето едно интервю на Юлиан Генов, който наскоро ни напусна, и което дава отговори на много въпроси:

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4471280

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Цяла северна България е в доста тежко състояние и е наистина жалко, защото земята е плодородна, западналата инфраструктура не е чак толкова трудно да бъде възстановена и модернизирана и остава това, което е най-трудно - да се промени мисленето на човешкия фактор.
  И вместо да се залага и чака на мега проекти, дето никаки не е ясно до какво ще доведат, да се поразбуди местното население, особено в крайдунавските градове, които на всичко отгоре имат и традиции и дори в турско време са били източник на цивилизация, та нещата да потръгнат.

 8. 8 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1443 Весело

  Преди да охраняваме дунавския лимес , мисля че трябва да превземем КОнстантинопол!

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  Ми защото манталитетът на управляващите в Австрия е европейски, а този на нашите -- централноафрикански.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 286 Неутрално

  За последните 30 години в страната се разви такъв тип икономика, в която северна България не успя да се включи. Имаме централизация на услуги и администрация в София, някаква индустрия около Пловдив защото е на половин магистрала разстояние като тръгнеш от Цариградско, и мутротуризъм по морето.

  В северна България няма кой знае какви туристически атракции, истинският потенциал на дунавските градове е да бъдат речни транспортни и индустриални хъбове, както са били до голяма степен преди комунизма. Ако имаше индустрия която да ползва реката за транспорт до останалите дунавски държави, картинката щеше да бъде коренно различна.

 11. 11 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Уважавам г-н Николов и ценя това, което прави в неговата област на познание. Тук, смея да твърдя, се е изказал неподготвен. Много време и място би отнел един, дори и кратък, разбор на причините /входящите параметри/ за деградацията на района. Бих извел една, която ще е максимално разбираема за г-н Николов. Това е пролетаризирането на хората, ударно прокарвано след Съветската окупация. Познавам много хора от тези краища, работил съм там и, за съжаление, пролетарския манталитет в най-примитивната му форма там продължава и днес да се приема за норма на поведение дори и от хора, претендиращи да са образовани. Това доведе до срива след 1990 и възхода на всякъкви бандити, управлявящи и днес. Другото свърши демографията и шоковото нарасване на циганската популация.
  За съжаление, дори и в такъв велик български град като Русе не можа да се намери човек на нивото на Васил Кънев в Севлиево, който да мобилизира разполагаемте ресурси в полза на общността.

 12. 12 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Г-н Николов не е посмял да представи основния проблем на Северозапада.
  Това, че циганите там са много.
  В Лом са над 60% вече.

 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Т.нар. дунавска култура по реката на Запад води до сърцето на Европа, днес осеяно с останките от някога великата Австро-Унгарска империя. Сегашното поколение наследи физическата архитектура и изкуството на величествени западни катедрали, театри и музеи. Но сякаш липсва увереност, че днешните поколения могат да се похвалят с такива постижения. Подобно на инфраструктурата и инженерството от края на Римската империя точно преди нейния разпад, континентът днес почива на лаврите на технологиите.

  Усещането за депресия в Европа напомня на Толкин в описанието на митичната земя на Гондор във "Властелинът на пръстените". Големите стени на Гондор, оживените традиции и богатата история служат като опора на хуманната Средна земя. Но с течение на времето хората от Гондор изпадат във военно и духовно безсилие от десетилетия лошо управление, обезлюдяване и безразличие, парадоксално предизвикани от богатството...

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivangabrovo":

  "Това е пролетаризирането на хората, ударно прокарвано след Съветската окупация. Познавам много хора от тези краища, работил съм там и, за съжаление, пролетарския манталитет в най-примитивната му форма там продължава и днес да се приема за норма на поведение дори и от хора, претендиращи да са образовани. "

  В голяма степен съм съгласен с казаното от вас, но това не е подминало никоя част на страната и ситуяцията с българските турци например е пряко следствие от него.
  То е комбинация от лошо/никакво образование, колективизацията и свързаното с това институционализиране на кражбите, включително от българи, масово днес от цигани и бандитско земеделие след реституцията. При това забележете, че в сверозападната част е много по изявено от севроизточната, т.е. има и някакви местни национално-психологични особености.

 15. 15 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Много хубав текст. Навежда на сериозни въпроси и мисли, а и е написан интелигентно, че и красиво. Достави ми удоволствие, ако се абстрахирам от факта, че попарата я сърбаме ние. Четиво за управници - настоящи и бъдещи, които са искрени патриоти. Обаче такива май няма.

 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мондиана":

  няма

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 17. 17 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 555 Весело

  До коментар [#16] от "Боян Таксиров":

  Няма и да има в този глобализиращ се свят!
  А, колко милионера се пръкнаха с отглеждането на зърнени култири?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK