За (не)убийството в Украйна: трезво

За (не)убийството в Украйна: трезво

© ReutersОттук нататък за Бабченко ще бъде много трудно да убеждава хората в каквото и да било. А и когато Украйна рече да обвини Русия в нещо, ще ѝ повярват много по-малко хора отпреди.
Но най-напред – за едно непребиване на човек в Русия.


Преди дни – на 3 юни – Николай Соболев, известен в Русия видеоблогър, критичен към Путиновия режим, съобщава в блога си, че е в болница с мозъчно сътресение "от лека степен на тежест"(!), защото бил причакан и пребит на улицата. Съобщението е видяно от 68 хиляди души; иначе неговият канал има 4 милиона абонати. На другия ден пак Соболев съобщава, че побоят бил измислица, която той пуснал като "глобален социален експеримент" с цел да покажел колко лесно е днес да се лансира фалшива новина: само 2 медии направили "фактчекинг", другите я подхванали.


Контекстът на това събитийце е по-важен от него самото.
Защото контекстът му е една наистина сериозна фалшива новина.


На 29 май от Киев по цял свят медиите разнесоха вестта, че е бил застрелян руснакът Аркадий Бабченко. Тъй като той е журналист, който последователно пише против Путиновия режим, на практика единствената медиатизирана версия беше, че е убит от Русия; по схемата на "лъжливото овчарче" опроверженията от Русия бяха масово игнорирани. Два дни по-късно медиите транслираха видео с Бабченко, жив, здрав и говорещ на пресконференция, организирана от Украинската служба за сигурност: убийството му било инсценировка с цел да бъде спасен животът му, както и животът на още хора (съобщено бе за 30 и после за 47 души), също набелязани от Русия за убиване в Украйна.


Оттогава се вихрят полемики за действителността и медийната "действителност", оспорвани подробности и противоречиви реакции, емоционални и не. Когато това поотшуми, ще се окажат важни последствията. Както и при опита за убийство на семейство Скрипал, последствията са по-важни от случая. Някои са ясни отсега.


Първото последствие е, че антируските мнения, единни до разкриването на инсценировката, сега се разцепиха на три:


I: Важното е, че човекът е жив.
II: Важното е, че Украйна произведе fake news.
III: Важното е, че Русия е невинна.


Трите типа реакции се основават на три прости и безспорни факта.


По III: Русия в този случай е невинна безспорно защото бе обвинена въз основа на лъжа. В резултат отсега нататък ще бъде по-рисковано Русия да бъде обвинявана в каквото и да било независимо от основанията. Рискът е, че много хора, които преди биха повярвали на обвинение против Русия, сега вече няма да повярват – и обвинението може да удари обратно по обвинителя. В реалните обстоятелства, а именно че Русия е извършвала и ще извършва престъпни актове и автоматично ще лъже, че не го е правила, това поставя жертвите на нейните престъпления в много лоша позиция. Официалният Запад, който им е естествен съюзник, вече ще бъде съюзник конюнктурен и несигурен: възможно е и да замълчи за някой случай по чисто политическа целесъобразност, загърбвайки закон и справедливост. Поне "докато се позабрави". А междувременно жертвите да му мислят.


По II: Украйна безспорно произведе fake news. Фалшивите новини са безспорно голямо зло. Поради което държава, която произвежда фалшиви новини, губи престиж – и пред народа си, и международно. Само най-глупавите циници могат да се зарадват, че украинските ченгета били надхитрили руските. Защото малко по-малко глупавите циници одма ще им изтъкнат, че щом украинците могат да излъжат така, както официално обявиха, че са излъгали – те могат да излъжат и за цялата история! Артикулирано примерно така: "Никакво поръчково убийство не е имало, всичко е чингизка уйдурма и чисто украинско активно мероприятие против Русия! А дали Бабченко е участвал осъзнато и дали е бил подведен или принуден – това са подробности. Пък и като не вярваме на руските ченгета, защо да вярваме на украинските – нали всички са от съветската школа на Студената война, дето са ги учили, че забранени хватки няма!" Оттук нататък за Бабченко специално ще бъде много трудно да убеждава хората в каквото и да било. А и когато Украйна рече да обвини Русия в нещо, ще ѝ повярват много по-малко хора отпреди. И т.н. – за Украйна се повтарят и всички последствия от общия случай, описан в I по-горе.


И накрая третият безспорен факт, който се оказа най-мъчен за осмисляне:
Аркадий Бабченко е жив.


Налага се да почнем от споменатото радикално мнение, че няма проблем "Бабченко", защото никаква реална заплаха поначало не е имало. Приписват на Сталин "мениджърския" цинизъм: "Има ли човек – има проблем. Няма ли човек – няма проблем". Е, тук, слава Богу, е обратното: има човек – няма проблем, и няма какво да се занимаваме повече с него!


Но там е работата, че има много хора, за които в случая важи именно сталинската схема: има човек – има проблем. За тях нямаше да има проблем, ако Бабченко беше мъртъв. Като се оказа жив, а те се оказаха излъгани в своята вяра, че е мъртъв – те реагираха с голямо публично негодувание. Най-добрият му синтез бе лозунгът: "Нищо не оправдава създаването на фалшиви новини!"


"Нищо" – следователно и спасяването на човешки живот.


Чухме – но това нали е елементарна глупост?!


Днес тази елементарна глупост се оказва позиция на множество неелементарни хора. Можем да разберем потреса и обидата на близките и приятелите на Бабченко. Но това са лични работи. И както пише Юлия Латинина, руска публицистка, която не плува по теченията – нито официозните, нито опозиционните: "Нашите чувства струват по-малко от човешкия живот и не струват нищо, ако в резултат животът на Бабченко е бил спасен или опазен".


Стряскат обаче думите на Кристоф Делоар, началник на прекрасната световна организация "Репортери без граници": "Жалко е това нещо и е достойно за съжаление, че украинската полиция си е поиграла с истината независимо от мотива им за този трик." А веднага беше разпространена още по-крайната формулировка: "Не може да има основания за инсценирането на смъртта на журналист." Тези думи бяха остро критикувани и в поредица последващи туитове Делоар започна да смекчава позицията си. Но именно тази негова първа реакция обиколи света. Жалко, следва да кажем и ние.


Защото добре е този човек да разбира професионално, че дори да е много вероятно цялата история около Бабченко да е фалшива новина – това не е сигурно. И опитът показва, че никога няма да научим достатъчно за този случай, за да можем да кажем, че сме сигурни. Следователно да има и 1% вероятност, че и по-малко тази фалшива новина да е спасила човешки живот, тя е оправдана. Животът е по-важен от лъжата и дори от истината, когато става дума за чужд живот. Като е за нашия – можем да сложим истината над него и да си погинем "за правда", наша воля. Но да желаем на друг човек смърт в името на Истината – не върви, нали?


Реакцията на "Репортери без граници" би била напълно уместна против блогърския "глобален социален експеримент" (да отбележим пътем и фанфаронщината в самопредставянето на това момче редом със смешния стил!). Боя се обаче, че тази действително непредизвикана безотговорна фалшива новина няма да намали значимо аудиторията на въпросния "самонабил" се блогър (да си спомним вдовицата от "Ревизор"). Да не вземе да я увеличи! Защото виждаме как фалшивите новини ходят по хората, не по гората. Чисто по човешки можем да разберем, но не да оправдаем и доста истеричната реакция на "Репортери без граници" по повод Бабченко.


Тази реакция е плод на специален вид фанатизъм – цехов фанатизъм. "Аз съм журналист, жрец пред олтара на Истината и ще пожертвам на тоя олтар всичко друго!" Ще рече – и всеки друг. Виждал съм аналогични явления сред правозащитници – като бранят човешките права въз основа на закона (което е трудна и неблагодарна работа, понякога направо героична), могат да стигнат и до фанатизъм – до несъгласие примерно с едно незаконно освобождаване на един незаконно затворен човек. Защото техният олтар е пък Законността! Наумява ми това за провокационната приказка: "Като кажеш принцип, и някой умира". В случая е уместна.


Можем, разбира се, да продължим разсъжденията си по линия на детайлизацията и да се сетим, че не украинските ченгета, а именно журналисти са непосредствените производители на фалшивата новина за Бабченко, защото са повярвали на ченгетата. Но защо журналистите овреме не се сетиха, че това би могло и да е инсценировка? И трябваше да чакат горделивото "самоизобличение" на ченгетата, за да съобщят вече "истината", от която е безспорно, казахме, само това, че Бабченко е жив? И виждаме как водачът на "Репортери без граници" удобно подминава участието и отговорността на самите репортери.


Очевидно журналистът невинаги трябва да вярва на очите си!


А можем да продължим и по линия на обобщенията и да си припомним идеалния лозунг на Кант, следствие от неговия категоричен императив: "Истината! – ако ще и светът да се свърши!". В наше време можем, дори сме интелектуално длъжни да си кажем, че този лозунг въплъщава ведно и силата на Просвещението, и силата на илюзиите му. Длъжни сме заради историческия ни опит от последните два века. А и във въпросния случай нали дилемата не е истината или свършекът на света, а истината или свършекът на един само човешки живот. Не нашия. Да го пожертваме героично този чужд живот за Истината – така ли?


Наистина стига с тоя "чист разум", бил той и журналистически.
Я малко здрав разум!


Текстът е публикуван в портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Аха. Само дето това с Бабченко не е фалшива новина, а брилянтна операция на украинските спец служби. Руснаците разбраха :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  "Оттук нататък за Бабченко ще бъде много трудно да убеждава хората в каквото и да е. А и когато Украйна рече да обвини Русия в нещо, ще ѝ повярват много по-малко хора отпреди."
  ==========================================
  Вярвайте хора. Вярвайте.
  Търесенето на смисъла и логиката, вече е отживелица.
  Вярата ще ви спести нуждата от мислене.

 4. 4 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Най-важното е пропуснато в статията - Путин е поръчал на украинските спец служби да направят тази инсценировка и да произведат този фейк нюз, за да омаловажат отравянето на бившия КГБ агент Скрипал :-)

  Бог да благослови Америка за България!
 5. 5 Профил на jil32566307
  jil32566307
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Другарят Кюранов по никакъв начин не може да скрие червения си задник. Все пак е син на баща си - комунистически номерклатурчик.
  —цитат от коментар 2 на EU defender


  Тримата от снимката ми приличат на героите на Доньо Донев.
  Дали изборът на снимката е на Деян Кюранов?
  Сменете я !

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Това си е фейк нюз, а на тези които разпростаняват такива, хората много трудно ще повярват по-нататък.
  Бабченко, мапченко, все тая.
  Излъгаха, както излъгаха и Ми-6 за Скрипал.
  Последствията винаги са за сметка на лъжещия.

 7. 7 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1402 Любопитно

  По III: Русия в този случай е невинна безспорно защото бе обвинена въз основа на лъжа. В резултат отсега нататък ще бъде по-рисковано Русия да бъде обвинявана в каквото и да било независимо от основанията. Рискът е, че много хора, които преди биха повярвали на обвинение против Русия, сега вече няма да повярват
  *************************

  А дали не е било точно това целта на инсценировката?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 8. 8 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1402 Весело

  Само най-глупавите циници могат да се зарадват, че украинските ченгета били надхитрили руските. Защото малко по-малко глупавите циници одма ще им изтъкнат, че щом украинците могат да излъжат така, както официално обявиха, че са излъгали – те могат да излъжат и за цялата история!
  ***************************

  Грънци, веднага на амбразурата, за теб говорят....

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 9. 9 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1252 Весело

  До коментар [#6] от "НеКой":

  Нещо ново и компрометиращо МИ 1,2,3,4,5,6,7.... да знаеш?Гледай филмите за бонТ и не се коси толкова - кервана си върви и без тебе в ролята на камилар....

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8939 Любопитно

  Украинските спецслужби се състезават с британските - кой ще направи по-голямо руско неубийство!
  И това ако е трезво.......

  [email protected]
 11. 11 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Беше голяма глупост от украинска страна.
  Тъкмо кампанията набра скорост, всеки ден се появяваше поне по една свежа новина и .....те сложиха прът в колелото с тази си глупост.
  И то, точно преди световното по футбол, когато антируската кампания трябваше да достигне върха си.

 12. 12 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Стига сте я предъвквали тази тема. Никой не го е грижа и за едните мурзилажи и за другите.

 13. 13 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Весело

  Фейк беше новината за смъртта на бабченко.
  Но заговорът за неговото убийство не е никакъв фейк, а си е дело на рашистите. които бяха брутално наритани от украинските служби.
  Иначе съм съгласен с Кюранов по повод критиката му към леваците, които се възмутиха, че Бабченко бил жив и как можело да участва в това - когато на пангара е заложен собствения ти задник, тогава може да се правиш на моралист. В противен случай - той Бабченко хубаво ги изпрати на....

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Украинските ченгета са по-тъпи и от нашите. Направиха огромна услуга на Путя.

 15. 15 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1402 Любопитно

  Украинските ченгета са по-тъпи и от нашите. Направиха огромна услуга на Путя.
  —цитат от коментар 14 на джендър се крие в храсталака


  Именно. Затова и се зачудих дали точно това не е била целта на този цирк, а журналистът да е просто случайно избран за целта.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 16. 16 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  И какво разбраха руснаците и какво е брилянтното в "операцията"? Кой беше прибран, в какви обвинения, кой беше спасен и какво беше посланието?

 17. 17 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  " И както пише Юлия Латинина, руска публицистка, която не плува по теченията – нито официозните, нито опозиционните: "Нашите чувства струват по-малко от човешкия живот и не струват нищо, ако в резултат животът на Бабченко е бил спасен или опазен".

  С този цитат Кюранов защитава становището/както и аз/, че няма фейк нюз, когато в основата е била акция целяща убийство/а/.
  В началото на материала, човек оатава с убеждението че авторът обаче критикува действията на украинските спец. служби.
  Малко неясно е написана и доста елементарни изводи с тези трите:

  "I: Важното е, че човекът е жив.
  II: Важното е, че Украйна произведе fake news.
  III: Важното е, че Русия е невинна."

  Особено третият, защото ако има опит за убийство и поръчителите са от Кремъл, защо Русия да е невинна??

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 18. 18 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":И какво разбраха руснаците и какво е брилянтното в "операцията"? Кой беше прибран, в какви обвинения, кой беше спасен и какво беше посланието?
  —цитат от коментар 16 на Лео


  Чакай де, има си следствени действия има арестувани...май единият е успял да избяга в Москва.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  "когато Украйна рече да обвини Русия в нещо, ще ѝ повярват много по-малко хора"

  А защо трябва да вярваме на украинските политици иззобщо независимо от Бабченко.
  Украинските политици имат здрава съветска закалка. Те са същите бандити като в Русия, но има една фундаментална разлика. В Украйна има свободни медии, има гласовита опозиция и бандитите на власт не могат да лъжат спокойно. Само тове е разликата друга няма.

  подпис
 21. 21 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Случаят показа, че официалните власти си играят с хората и че наистина са склонни да злоупотребяват с дадена тема и да я преекспонират, а когат трябва, да не пишат.

  Факт е, че някой вестник практически избягва например темата с Норвегия, защото е обвързан с организациите разпорстраняващи именно норвежкия опит у нас и им предоставя тринуна, а не даде мненето на нито една, позлвала пари по Норвежкия Финансов Механизъм за същото в България, нито разказа как точно организациите и службите са се сраснали в трафика на деца.

  Манипулациите отдавна са сменили новините.

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3803 Неутрално

  Не забравяйте че Бабченко напусна Русия заради няколкото заплахи отправени към него в Русия! Същото стори и цитираната в статията Юлия Латинина.
  На мястото на Бабченко и аз бих постъпил така, защо да не изтрили Русия която всъщност не го признава за свой гражданин и отказва да го защити?!

  klimentm
 23. 23 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не, това не е фейк нюз както се мъчи да ни убеди (не)уважаемият таварищ, защото след по-малко от 24 часа истината излезе наяве и то от украинска страна и бе обяснено защо са направили така. А кои са най-големите автори на фейк нюз, мисля е безпредметно да казвам. Ами авторите на новините за разпънатото детенце с очи на Христос, червените синигери, изнасилената девочка Лиза в Германия, ихтам нет, формалдехидните трупове на борда на MH-17 и т.н. и т.н.

 24. 24 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#22] от "klimentm": Бабченко напусна Русия заради няколкото заплахи отправени към него в Русия! На мястото на Бабченко и аз бих постъпил така

  Виж сега братчед, ти заради заплахи ли напусна България? Едва ли..
  Иначе в професионален план със заплахи си служат само аматьорите. Професионалистите от службите за сигурност действат директно. На другарят Сталин не му трябваше "новичок" за да елиминира Троцки в Мексико.
  И Скрипал и Бабченко са пълен провал - направиха за смях и Англия и Украйна.

  /не се чете/
 25. 25 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  С такива врагове на Путин приятели не му трябват......

  Знанието е сила, информацията - власт
 26. 26 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тони Шнайдера":

  Само ей такива яки пичове като теб издържат на денонощен тормоз по медии, телефона и публични заплахи в социални медии. "Страхливците" като Бабченко, който освен войник в Чечения а също и военен кореспондент пак там и в Донбабве и Лугандония, просто ги е хванало страх.

 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  "Стряскат обаче думите на Кристоф Делоар, началник на прекрасната световна организация "Репортери без граници": "Жалко е това нещо и е достойно за съжаление, че украинската полиция си е поиграла с истината независимо от мотива им за този трик." А веднага беше разпространена още по-крайната формулировка: "Не може да има основания за инсценирането на смъртта на журналист." Тези думи бяха остро критикувани и в поредица последващи туитове Делоар започна да смекчава позицията си. Но именно тази негова първа реакция обиколи света. Жалко, следва да кажем и ние.


  Защото добре е този човек да разбира професионално, че дори да е много вероятно цялата история около Бабченко да е фалшива новина – това не е сигурно. И опитът показва, че никога няма да научим достатъчно за този случай, за да можем да кажем, че сме сигурни. Следователно да има и 1% вероятност, че и по-малко тази фалшива новина да е спасила човешки живот, тя е оправдана. Животът е по-важен от лъжата и дори от истината, когато става дума за чужд живот. Като е за нашия – можем да сложим истината над него и да си погинем "за правда", наша воля. Но да желаем на друг човек смърт в името на Истината – не върви, нали?
  Чисто по човешки можем да разберем, но не да оправдаем и доста истеричната реакция на "Репортери без граници" по повод Бабченко."

  От внимателния прочет на този текст става ясно , че Чавдар Кюранов не критикува фейк новината за убийството на Бабченко , напротив той я оправдава в името на спасен човешки живот. Напротив , той критикува и не оправдава "истеричната реакция на "Репортери без граници" по повод Бабченко."

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  "III: Важното е, че Русия е невинна."

  Цялата инсценировка е да се открие и залови ПОРЪЧИТЕЛЯ на убийството, което е сторено от украинските спец части, а това е много по-важно от разкриването на физическия убиец. Така , че Русия не е невинна, а напротив, доказано е , че поръчението за убийство идва от Москва. Престъплението е консумирано , на "убиеца" е изплатена сумата. Брилянтна опарация на украинските спецслужби.

 29. 29 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Москалите пращат професионален убиец в Киев, за да разстреля получилият там убежище руски журналист.

  Украинското контраразузнаване успява да залови убиеца и осуетява плана на Кремъл. Журналистът остава жив.

  И това някакви същества наричат фейк-нюз?!

  А ако москалския план беше успял?
  А ако украинците не бяха успели да осуетят убийството?
  А ако журналистът вече беше мъртъв?
  В такъв случай щеше ли да е фейк-нюз?
  Или нямаше?

  Този път яко се издъни, Деяне!
  Много, много,много яко!
  Баси...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 30. 30 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 445 Неутрално

  "когато Украйна рече да обвини Русия в нещо, ще ѝ повярват много по-малко хора"А защо трябва да вярваме на украинските политици иззобщо независимо от Бабченко.Украинските политици имат здрава съветска закалка. Те са същите бандити като в Русия, но има една фундаментална разлика. В Украйна има свободни медии, има гласовита опозиция и бандитите на власт не могат да лъжат спокойно. Само тове е разликата друга няма.
  —цитат от коментар 20 на Иван К

  Свободни медии друг път. Колкото свободни бяха изборите им, когато кандидати за президенти бяха принуждавани да се отказват, а целипартии бяха забранявани.
  Можеш ли в украинска медия да се изкажеш позитивно за Русия?
  Или ще попаднеш примерно в базата данни "Миротворци"?

 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3803 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тони Шнайдера":

  В определен смисъл неработещата държава и токсичната среда също са заплаха.
  Колкото до професионализма на тези хора същата Юлия Латинина в много свои статии говори за опасността да се делегира правото на насилие на организации и лица извън държавните. Такива са наемниците от Вагнер, доброволците в Донбас, разни казашки полувоенни формирования и други подобни. Така държавата губи контрол над ставащото и всеки лумпен под маската на патриотизма, величието на Русия или каквото и да е там може да оправдае действията си

  klimentm
 32. 32 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Какви са последствията от случая "Бабченко":
  1. спасен е човешки живот;
  2.Русия получи индулгенция за невинност по отношение на минали (Скрипал) и бъдещи престъпления;
  3.развързват се ръцете на Кремъл за преследване и дори физическо отстраняване на противниците на Путин;
  4.критиците на Путин стават уязвими и много по-застрашени;
  5.истината ще бъде поставяна под съмнение;
  6.Запада ще стане по-предпазлив в помощта си към политически преследваните руски граждани.

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  Лъжливото овчарче е феномен присъщ не само на руснаците...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Тезата на Деян Кюранов щеше да тежи повече, ако имаше някакви данни, че без лъжливата новина щяха да убият журналиста. Т.е. ако алтернативата действително беше или лъжа, или човешки живот.
  Но ако разбирам правилно, целта е била да се заловят руски шпиони със сигурни доказателства. Т.е. компрометира се професията на журналиста с цел да се изобличат руски агенти. Това може да го роди мозъкът на полицай, за когото журналистиката и без това няма особена стойност, както впрочем и истината.
  Цената не оправдава резултата, затова и разбирам реакцията на Репортери без граница.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 35. 35 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Тезата на Деян Кюранов щеше да тежи повече, ако имаше някакви данни, че без лъжливата новина щяха да убият журналиста. Т.е. ако алтернативата действително беше или лъжа, или човешки живот.
  Но ако разбирам правилно, целта е била да се заловят руски шпиони със сигурни доказателства. Т.е. компрометира се професията на журналиста с цел да се изобличат руски агенти. Това може да го роди мозъкът на полицай, за когото журналистиката и без това няма особена стойност, както впрочем и истината.
  Цената не оправдава резултата, затова и разбирам реакцията на Репортери без граница.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 36. 36 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  "Наистина стига с тоя "чист разум", бил той и журналистически.
  Я малко здрав разум!"

  Ето това е веруюто на всички приспособленци и грантоеди като Деянчо. За тях винаги келепирът прикрит като здрав разум ще е водещ! Навремето вдигнаха шум до бога за някаква условно фалшива новина за прикованото момче сега се чудят как да оправдаят поредната фалшива новина от Украйна шумно разтръбена по целият свят!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2378 Любопитно

  До коментар [#24] от "Тони Шнайдера":В определен смисъл неработещата държава и токсичната среда също са заплаха.Колкото до професионализма на тези хора същата Юлия Латинина в много свои статии говори за опасността да се делегира правото на насилие на организации и лица извън държавните. Такива са наемниците от Вагнер, доброволците в Донбас, разни казашки полувоенни формирования и други подобни. Така държавата губи контрол над ставащото и всеки лумпен под маската на патриотизма, величието на Русия или каквото и да е там може да оправдае действията си
  —цитат от коментар 31 на klimentm


  Да не би казаците и нацболите да убиват руски журналисти! Имаше един случай ама оня беше изперкал евреин!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3803 Неутрално

  До коментар [#37] от "Julian Mall":

  Не за сега не са убили още никой но имаше разни изстъпления по изложби на художници а на последният протест на Навални казаците нападнаха протестиращите, има много случаи в различни градове на Русия

  klimentm
 40. 40 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 816 Весело

  Чета коментарите и се убеждавам, че вероятно твърде малко са прочели статията докрай и са разбрали внушенията, заради които е трябвало да бъде написана.

  Един разбрал криво едно, друг - друго, трети въобще не разбрал, ама си пуска лозунги, карайки на предположения...

  Да се смееш ли, да плачеш ли...

 41. 41 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2378 Весело

  "III: Важното е, че Русия е невинна."Цялата инсценировка е да се открие и залови ПОРЪЧИТЕЛЯ на убийството, което е сторено от украинските спец части, а това е много по-важно от разкриването на физическия убиец. Така , че Русия не е невинна, а напротив, доказано е , че поръчението за убийство идва от Москва. Престъплението е консумирано , на "убиеца" е изплатена сумата. Брилянтна опарация на украинските спецслужби.
  —цитат от коментар 28 на tacheaux


  Браво Ташко! Надмина и украинските спецове които само от снимката си личи колко им е акъла!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Аз лично не бих използвал такива методи, щетите от тях са много по-големи от съмнителните ползи. Глупаво е, отиваш на нивото на тези с които се бориш. А и просто не е честно към тези които ти вярват.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Бабченко е комична креатура съразмерима с нашия позалязал кришнар Асен Генов. Изблиците му на другия ден, епично разказващ как ще влиза на американски танк в Москва и танцува на гроба на Путин показват само едно - болна психика или законспириран руски агент, който прави "евроатлантизма" на засмян. Лично аз предполагам първото, съдейки по действията на хора като Минчев, Инджев, Василев, Йорданов, Генов, Андреев и други знайни и знезнайно герои на бг демокрацията, които направиха за положителния имидж на Русия в България толкова, колкото никой руснак не успя да направи.

 44. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Украйна безспорно произведе fake news. Фалшивите новини са безспорно голямо зло. Поради което държава, която произвежда фалшиви новини, губи престиж – и пред народа си, и международно. Само най-глупавите циници могат да се зарадват, че украинските ченгета били надхитрили руските.
  ____________________
  Просто и ясно!!!!


  Аха. Само дето това с Бабченко не е фалшива новина, а брилянтна операция на украинските спец служби. Руснаците разбраха :)
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Властите в Украйна са силно объркани и неадекватни към околния свят, това е логично след като там беше извършен противоконституционен преврат и военизирана хунта, управлявана от чужди служби и местни олигарси им ограби държавата с либерални финансови инструменти!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 45. 45 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 425 Неутрално

  "и да се сетим, че не украинските ченгета, а именно журналисти са непосредствените производители на фалшивата новина за Бабченко, защото са повярвали на ченгетата. "

  Ей това изречение направо кърти миФки!
  Журналистите драги, НЕ СА производителите на фейка, та са само разпространителите. Производителите са украинските власти. Ама си прав, че на украинските власти не трябва да се вярва, каквото и да говорят. Те са лъжци. И трябва човек да е тъп като галош, че да вярва на украинските власти.

 46. 46 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Русия е невинна, вика. Божке.

  Безобразно отразяване на ситуацията с Бабченко от всички български медии. Дневник, в некои отношения сте на нивото на вашите колеги от монитори и телеграфи. Никви ви нямаше 4 години, когато Яник разстрелваше в центъра на Киев, нямаше ви при анексията на Крим, с половин уста говорите за руско-украинската война в Донбас, но за Бабченко изписахте света.

  Тотална липса на отношение към всичко, което не е България или Западна Европа.

 47. 47 Профил на mladexpert
  mladexpert
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ясна работата. Журналист ли е, не му е чист косъма.

 48. 48 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "В реалните обстоятелства, а именно че Русия е извършвала и ще извършва престъпни актове и автоматично ще лъже, че не го е правила, това поставя жертвите на нейните престъпления в много лоша позиция.". Бре другарю Кюранов, кои са жертвите на "нейните" престъпления? Ама онези, доказаните, а не фейкоизмазаните. Като ви гледам и слушам /чета/ вас двамата с Бабченко се питам - има ли нещо по-лъжливо от докарващ се журналист?

 49. 49 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#45] от "pe6kata":

  Ами да, тъпи като галош! А Кюранов хич даже не се притеснява, че галошите му са кални - шета си тенденциозно и не си дава сметка защо Соломон Премъдри е държал близо до себе си слуга, който повтарял само една пределно кристална истина - "Не забравяй, че си...". Не го цитирам до край, да не го вземе някой за заплаха, но го казвам, защото съчиненията на другаря Кюранов са свидетство за неговата журналитична чистоплътност, а всяко усукване около нея е повод за нарастващо съмнение!

 50. 50 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#43] от "Georgi":

  Правилно!

 51. 51 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Господин Кюранов е взел лопатата и маже. Маже, та пушек се вдига, но едновременно с мазането и копа. И копа така настървено, че ме хваща страх от въпроса, дали търси дъното, или е наясно че го е минал, но за "честта на пагона", а в случая - гранта, трябва да продължава с физическите усилия....
  Когато стигнах до долното изречение, разбрах, че господинът е загубил всякакви ориентири и се е гмурнал в естетиката на лъжата. Защото от етиката, въпреки привидното "човеколюбие", е избягал отдавна.
  За това изречение иде реч: "Можем, разбира се, да продължим разсъжденията си по линия на детайлизацията и да се сетим, че не украинските ченгета, а именно журналисти са непосредствените производители на фалшивата новина за Бабченко, защото са повярвали на ченгетата. Но защо журналистите овреме не се сетиха, че това би могло и да е инсценировка?"
  Смело с лопатата, със замах така, по информационната функция на журналистиката. Млати господинът, но е сигурен, че из нужните жураналистически среди ще му простят. Кучи син, но техен кучи син е Деян..
  Сигурно ще са необходими страници, за да разберем и обясним Кюранов-син, но това е толкова неблагодарно занятие, че го оставям за други. За мен остава да гледам как Кюранов през "етиката" на хуманизма(лъжем, за да спасим) произвежда естетиката на измамата и лъжата. Интересна гледка е това физическо усилие. :)
  Що касае случаят "Бабченко"... Цялата тема е за съвсем други науки, защото етиката и естетиката са бедни за справяне с феномена. :)

  Ecrasez l’infâme
 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  " ...аз знам, че ти си права,
  когато съгрешиш дори"
  Това беше веруюто на бащата. А синът ни убеждава, че даже и да греши, да лъже, да се преструва, да се намаже със свинска кръв, да реве или да се смее, да заплашва или да се оплаква, щом мрази Русия субектът е прав. Прав е всеки, който мрази Русия, независимо как, къде и защо. Прави са и западните манипулатори да я обвиняват в какво ли не, за щяло и за нещяло. Защото лошата Русия е Светата Истина!
  "Не човек а желязо, просъскал агентът фашист,
  тихо мъртвия казал "Не, комунист!"
  Ура, другари за другаря Кюранов! Истинският комунист!

 53. 53 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Другарят Кюранов пак доказа, че онзи, който му плаща, със сигурност работи за Путин.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK