Мъжете са проблемът на България

Мъжете са проблемът на България

© Юлия ЛазароваВ разговори за България обичам да се хваля с разни не съвсем очевидни неща. Едно от тях е успехът на българските жени.


Когато наскоро назначиха Мариана Коцева за генерален директор на Евростат, няколко колеги ми писаха, къде на шега, къде на истина, как, ето на, още една българка се озовала във властова позиция. В предишното правителство на ГЕРБ правеше впечатление, че 50% от министрите са жени. Много рядка статистика за Европа.


Всички български еврокомисари досега са жени. За Мария Габриел е може би още малко рано да се каже, но Меглена Кунева и Кристалина Георгиева имаха много висока репутация в Брюксел. Георгиева оглави Световната банка. Из Брюксел има много българки на все по-ключови позиции. А в България жени заемат ред трудни и войнствени политически позиции - в енергетиката, външната политика, съдебната реформа, редица важни кметски постове, София е най-очевидният пример.
Жени ръководят традиционно мъжки предприятия - например в банковия и енергийния сектор. Наскоро един еврокомисар ми каза как няколко държави се събрали на енергийна среща на високо равнище, всички делегации - само мъже, българската делегация - само жени. Жени оглавяват повечето медии и комуникационни фирми. Това не са само лични впечатления, а също и статистики. България неизменно стои в първите позиции в Европа по съотношение на жени спрямо мъже в ръководни постове, ИТ индустрия, наука, инженерни позиции, висши финансови длъжности и какво ли още не. България е единствената страна в Европа, в която повече жени, отколкото мъже заемат висши длъжности в централната банка. Примерите са много.


Мимоходом, един PR съвет в нашенски разговори с белгийци, германци и люксембургци - като говорите с тях, загрижено им казвайте, че са на абсолютното дъно по този показател. С две думи, историята как жените управляват България, колко са напред и нагоре и какво равенство на половете цари сред българите е една от най-изненадващите позитивни истории, които може да разкажете, когато усетите, че върху вас тежат погледите на хора, замислени и загрижени, че идвате от най-бедния и корумпиран край в Европа, в който олигарси с остри брадви изсичат всяко дърво, което им попадне пред очите, изтребват редки видове животни и птици, пеят руски песни и са си разделили помежду си парламента, медиите и въздуха като бащино имане. Тогава идва историята с жените и отваря един по-различен и ведър разговор за България.


Колко положителен е този разказ?


Наглед изключително. Въпросът обаче, който е редно да си зададем, за да знаем хубава ли е тази работа или лоша, е дали жените на България са много свестни или мъжете не струват. Тук нещата се объркват. Да започнем с това, че в България няма партия, предприятие или някаква друга организация, която да има политика за издигане на жени.


У нас властва балканска култура на пренебрежение към жените, техния ум, разум и умения за всичко извън кухнята, леглото и детското обгрижване. Един мъж на власт наскоро дори каза, че брачният договор анулира категорията сексуално насилие, тоест тайнството на брака включва задължение за сексуално обслужване (само от страна на жената, разбира се). Голям дял от жените са жертва на домашно насилие, много други, на натурална местна домашна дискриминация. Жената трябва да сготви, да изчисти, да отглежда деца, да се грижи за роднини и близки и ако не го прави както трябва, тя не е стока. Като свърши всичко това, тя може в свободното си време да върши нещо друго - да печели пари, да стане изпълнителен директор, министър, депутат или да започне свой бизнес. Или по-скоро семеен бизнес, в който тя върши всичко, а мъжът ѝ знае всичко.


Често ще чуете обяснението, че българската женска работа била такава, защото комунизмът, добър или лош, въвел равенство между половете. Не е така. Скандинавските страни не са били комунистически, а с тях сме често в една статистическа група. Румъния, Словакия, Полша са страдали не по-малко от комунизъм, но там само 10-20% жени държат висши позиции в централната банка, у нас са над 50%. Половината от висшите длъжности в научни институции в България се заемат от жени, в Унгария са 9%, Полша са 8%, в Румъния и Словения са 0%. В България 70% от висшите длъжности в медиите се държат от жени, в Полша - 0%.


Какво обяснение да намерим тогава за нашата женска история?


Не е комунизмът, надали е и османското наследство или пък южният вятър. Може да е образованието, фактът, че жените някак по-прилежно изкарват по-високи оценки и се учат по-дълго, докато мъжете, поне от пубертета нататък, зависят повече от училищната дисциплина. А училищната дисциплина у нас е много ниска, тя може да се окаже просто най-основният проблем на българското образование.


Възможно е да става дума и за някакъв тип семейна култура, която разглезва момчетата и ги прави безполезни. Или липсата на спорт в училище. (Не, не е липсата на казарма.) Или пък е потиснатата гордост на мъжете на прехода, които не можаха да преглътнат, че от инженери, военни и научни работници 2ра степен трябваше да станат таксиджии или да продават краве сирене в гаража, обърнат от жена им в дребна квартална бакалия.


Атаката срещу Истанбулската конвенция, освен другите странности и влияния, показа също и колко примитивна е обществената позиция спрямо насилието над жени. Удивителното беше, че тази атака беше подкрепена и от много жени, които сякаш казаха "това, че ни бият си е наша работа". Изглежда някои жени се държат като майки и защитават безполезния си съпруг, който за нищо не става, освен да я бие и да не знае защо, но да си е неин. Разбира се, не всеки безполезен мъж бие жена си. Има такива, които са кротко безполезни. Но това им тежи.


Вероятно нашето общество се е трансформирало донякъде


Така както много неща правим донякъде – реформи, строежи, образование, раздяла с миналото или осмислянето на миналото. Може би в това донякъде жените са се еманципирали, но те все още подържат мита за главата на семейството, защото така е редно. Така или иначе необяснимо е защо България ще е хем страната, в която жените са най-еманципирани, хем те са подложени на ракиено презрение и кухненска принадлежност. Проблемът е тежък и доста усложнен. Човек не знае от къде да го подхване. Признаването му е поне една крачка напред.


Следващата стъпка обаче трябва да е да си зададем въпроса "какво крием?"


Очевидно нещо крием. Истерията около Истанбулската конвенция не би била възможна в общество, в което няма някакво дълбоко и много тъмно табу, свързано с отношенията в семейството, отношенията между половете, отношенията към децата и очакванията, които имаме един към друг. Без това дълбоко тъмно табу можехме пак да спорим за конвенцията, но този спор щеше да изглежда по много по-различен начин. Много.


Едва след като си отговорим на въпроса какво крием, ще можем да започнем и своето лечение. А по-късно и своето възстановяване. Това ще е дълъг процес. Той може и никога да не започне. И без него ще оцелеем. Въпросът е на каква цена.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (289)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  то затова сме и прокопсали де , номер едно сме откъде да погледнеш

 2. 2 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Чудесна статия! Поставя въпроси, които досега не са поставяни.
  Какво крием? Може би антрополозите ще отговорят, ако намерят време между заниманието си да ни обясняват колко е велик Бойко.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Ей голям рев. От години сме ДЕМОКРАЦИЯ, т.е. в български вариант всеки си прави каквото си иска. Една готви пере гледа деца, друга не се прибира от работа и никой на никой копче не казва - ДЕМОКРАЦИЯ.

 4. 4 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Върти суче и пак ИК иска да ни пробута. В България всяко насилие трябва да се преследва от закона среещу жени, деца, възреастни, мъже, животни и т. н..Целта на ИК е съвсем друга и автора много добре я знае. А това, че жените също са против ИК показва, че все оше има критично мислене в обществото.

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3129 Весело

  Аз си мисля пък , че причината е в прехода когато най престижно беше да си оператор на бухалка в силова групировка !

  Те тогава на освободените длъжности се наместиха мадамите ...

 6. 6 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  В частния сектор умен ли си , кадърен и с желание за печалба , реализация и т.н. , не е от значение дали си мъж или жена . Може би в държавния или административен апарат значението за пола се определя неадекватно т.е. по '' заслуги '' . Е те тогава жените са вече с '' едни гърди напред '' , но не винаги и не е правило а '' красиво и удобно'' изключение .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Не съм сигурна, че авторът е поставил това заглавие.
  Мъжете не са проблем, нито жените.
  Инак статията е чудесна.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 422 Весело

  Казват, че пред фактите и боговете мълчали.
  Видно е обаче, че в пропагандните центрове на либерал-болшевиките богове НЯМА! 😆😁😆

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  У нас властва балканска култура на пренебрежение към жените, техния ум, разум и умения за всичко извън кухнята, леглото и детското обгрижване. Един мъж на власт наскоро дори каза, че брачният договор анулира категорията сексуално насилие, тоест тайнството на брака включва задължение за сексуално обслужване (само от страна на жената, разбира се). Голям дял от жените са жертва на домашно насилие, много други, на натурална местна домашна дискриминация. Жената трябва да сготви, да изчисти, да отглежда деца, да се грижи за роднини и близки и ако не го прави както трябва, тя не е стока. Като свърши всичко това, тя може в свободното си време да върши нещо друго - да печели пари, да стане изпълнителен директор, министър, депутат или да започне свой бизнес. Или по-скоро семеен бизнес, в който тя върши всичко, а мъжът ѝ знае всичко."
  интересно какъв процент го вярват това?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  У нас властва балканска култура на пренебрежение към жените, техния ум, разум и умения за всичко извън кухнята, леглото и детското обгрижване. Един мъж на власт наскоро дори каза, че брачният договор анулира категорията сексуално насилие, тоест тайнството на брака включва задължение за сексуално обслужване (само от страна на жената, разбира се). Голям дял от жените са жертва на домашно насилие, много други, на натурална местна домашна дискриминация. Жената трябва да сготви, да изчисти, да отглежда деца, да се грижи за роднини и близки и ако не го прави както трябва, тя не е стока. Като свърши всичко това, тя може в свободното си време да върши нещо друго - да печели пари, да стане изпълнителен директор, министър, депутат или да започне свой бизнес. Или по-скоро семеен бизнес, в който тя върши всичко, а мъжът ѝ знае всичко."интересно какъв процент го вярват това?
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  Интересно ....за първи път пишеш умно и без русофилщина ! Браво! Съгласен съм с това което си написал . Поздрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Причината е, че доста мъже у нас не са мъже, а джендъри. В смисъл, че се изживяват в роля, която не им е присъща по рождение. За справка може да се види определението на понятието "джендър" в Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Ето защо това понятие толкова ги изплаши и се вдигна целият шум. Напълно излишен впрочем - та в българския език открай време с едно и съща дума се означава и женския полов орган и един широко разпространен тип мъжки характер.

 12. 12 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Проблем са не мъжете, жените или децата, а гнусното време в което живеем. Другото са следствия.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Според мен изводите се съдържат в текста на автора, но той описва вместо да анализира, опитва се да създаде емоциионална среда в която да прокара политическа линия.
  Текстът за жени на високо ниво като професионалисти и ръководители показва едно: в България има потенциал за развитие за умни и амбициозни хора, жени и мъже. Но, поради факта че битът изостава далеч от нормалните цивилизовани стандарти на развитите страни, кариерното развитие на жените става много трудно когато те са натоварени и със семейни задължения, освен в редките случаи когато мъжът отстъпва на втори план като поддържащ член на семейството.
  Нека не ми се сърдят някои, но аналогията с представители на традиционни общества се налага: от дългогодишна практика и наблюдения мога да твърдя, че саудитските млади жени и момичета в условията на американските университети прогресират далеч по-добре от мъжката част на тази нация, по-адаптивни са и при възможност за освобождаване от "похлупака' разцъфват професионално. В този смисъл простотиите в отношенията са си еквивалентни на културата, традициите и образованието за дадената страта от населението на дадената страна. Същите простотии се изказват и от мъжете в семейства-представители на ниско културно и образователно равнище на Запад.
  Може би това за което следва да се замислим е необоснованата агресия внушавана на момчетата от ранна възраст, "мачо поведението" без контрол. Но, и за това вината е на начина на живот и достъп до благата в България, разбирането че е "по-добре да си мутра отколкото мекушав интелектуалец".

 14. 14 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Не е комунизмът, надали е и османското наследство или пък южният вятър.
  ...
  Атаката срещу Истанбулската конвенция, освен другите странности и влияния, показа също и колко примитивна е обществената позиция спрямо насилието над жените.
  ...
  Следващата стъпка обаче трябва да е да си зададем въпроса "какво крием?"
  Очевидно нещо крием.

  ----------------------

  Презрението на Юлиан Попов към българите и България е видно.
  Опитал се е да го скрие под някаква уж "критика" и пишман интелектуалски разсъждения какво било зле в БГ, и как да се оправело.

  Интересно защо ползва думата "ние", "ни" и т.н. , след като живеещия в Лондон специалист по всичко Генов (беше и министър на екологията), отдавна се сигурно се чувства човек от "господарската раса", и ни гледа отгоре и ни дава съвети като ментор на ученици.

 15. 15 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Чудесна статия! Поставя въпроси, които досега не са поставяни. Какво крием? Може би антрополозите ще отговорят, ако намерят време между заниманието си да ни обясняват колко е велик Бойко.
  —цитат от коментар 2 на Fiji


  Всичко което хули България и българите за вас - "умните и красивите" от жълтите павета е великолепно.

  Статия в сайт финсиран от чувда държава, написан от бивш българин финансиран от друга чужда дървава хулеща България под формата на "критика" ... какво по чудесно от това за пето-колонника от ДСБ и Да, БЪлгария !

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Стига с тези глупави и необмислени обобщения.
  В ромските гета и в изолираните общности на нискообразовани екземпляри, тази формула за мъжете и жените може да е в сила, но в обществото на БЕЛИТЕ и ПОНЕ СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ БЪЛГАРИ жените се радват на същите права, почит и уважение като мъжете.
  Апропо,
  Професии като учителската, съдийската, прокурорската, следователската, адвокатската.....отдавна са феминизирани.
  А това са позиции с реална власт и голям обществен престиж.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  Каня автора на едно кафе да помисли колко жени са марионетки , поставени на високи позиции с цел обслужването на нечисти задкулисни интереси !
  ТОВА КРИЕМ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Бхуто се казваше жената презиер на Пакистан.
  И тогава и сега трудно намирам логика една ислямска държава да се управлява от жена. По тази причина не ме убеждава връзката между многото жени на ръководна работа в България и техните права.

  подпис
 19. 19 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#15] от "WWW":

  Чудно си го синтезирал!
  ++++++++++++++++++++++

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 20. 20 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1351 Весело

  Живи да са феминиските че да може човек да лющи на корем безгрижно. Феминизмът е най-хитрото постижение на белия мъж - даваш им свобода точно за да се получи 'я елате пиленца при батко' :) Единствено се получава лек проблем че в един момент нарастват женските дето се оглеждат и сещат че са минали четиресетака и се фащат за главата - олемале, и ся кво? Ама секи с проблемите си, то човек ако ръгне сичко да мисли много сложно става, нали затова има господи мосподи и прочие, те да ги мислят големите сюжетни развития

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 21. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  До коментар [#10] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":

  Поздравите ти са погрешно насочени. Целият абзац е цитат от статията, а от Дерибеев е само: интересно какъв процент го вярват това? Аз бих му отговорила: 80%

 22. 22 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Каня автора на едно кафе да помисли колко жени са марионетки , поставени на високи позиции с цел обслужването на нечисти задкулисни интереси !ТОВА КРИЕМ !!!
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  КЪде?

  В Лондон или в СОфия?

  Поповм не е българин от няколко дестки години

 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#14] от "WWW":
  До коментар [#15] от "WWW":
  До коментар [#19] от "trial_jezz":

  Убеден съм, че българите нямат нужда от такива "защитници" като вас двамата. Така както и от едни "освободители".

 24. 24 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Според мен ромите са по - голям проблем от българските мъже.

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  До коментар [#22] от "WWW":

  Където пожелае. Проблемът си е негов.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  До коментар [#15] от "WWW":

  Къде видя хулене на България? Истината боли! Вие, "големите патриоти", ако толкова държахте на просперитета на България, щяхте да видите истинските проблеми и да работите за преодоляването им.

 27. 27 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Поредната манипулативна статия.Значи имало най-висок процент жени на ръководни постове в целият ЕС,а най-вероятно и в света,ама българският мъж бил смятал жената за второ качество човек.Ами нали мъже ги издигат тези жени.Що в Турция няма жени на ръководни постове?

 28. 28 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Юлиан Попов отново е плеснал 5 кила глупости и пропаганда. Имале сме били много жени на ръководни позиции в този и онзи сектор или администрация - и какво - откъде следва, че това само по себе си е някакъв успех - жените априори приемаме, че са по-кадърни, старателни, дисциплинирани, неподатливи на корупция или чуждо влияние. Колко от вас са на мнение, че е страхотен успех за страната и правосъдието факта, че Цецка Цачева заема този министерски пост?

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#21] от "Fiji":

  разбира се , че 80% от общо 2% го вярват.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4642 Разстроено

  До коментар [#26] от "Fiji":

  Явно вие не сте случила на мъж. искрено ви съжалявам и ви желая успех следващия път.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#15] от "WWW":Къде видя хулене на България?
  —цитат от коментар 26 на Fiji

  А това какво е:" Така или иначе необяснимо е защо България ще е хем страната, в която жените са най-еманципирани, хем те са подложени на ракиено презрение и кухненска принадлежност. "
  Подобни идиотщини може да твърди човек,който и понятие си няма от взаимоотношенията мъже-жени.

 32. 32 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#27] от "musashii":

  ....Що в Турция няма жени на ръководни постове?
  —цитат от коментар 27 на musashii


  Айде, де! А Тансу Чилер?

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5322 Неутрално

  Едва ли е закодирано в нашето развитие. Сравнението между историята на жените начело до средата 20 век и след това показва промяната...
  Може да се дължи на ленивостта на българските мъже (като руските) или на "тате носи мама меси" за мъжете или най-вече на упористостта на българските жени.
  Не виждам никакво място на истанбулската конвенция в размислите за мястото на мъжете и жените на властови позиции. Ако пък беше вярно, то тя щеше да бъде приета безропотно (70% жени начело на медии:) ) и половината от началниците - жени...
  Или пък се е случило точно такова гласуване, защото жените мислят прагматично, а мъжете логично :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#28] от "lustmord":

  ...... Колко от вас са на мнение, че е страхотен успех за страната и правосъдието факта, че Цецка Цачева заема този министерски пост?
  —цитат от коментар 28 на lustmord


  Защо? Да не би пък Бойко Борисов да е някакъв успех за страната?

 35. 35 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#27] от "musashii":
  —цитат от коментар 32 на Един препатил


  То и в Пакистан беше начело Беназир Бхуто.Искаш да кажаш,че Пакистан е пример за спазване правата на жените ли?
  Аз лично не мога да се сетя за друга жена в Турция на висок пост.За разлика от България,където вицепрезидента е жена,председателят на парламента,един от вицепремиерите и външен министър.Да не говорим,че и в бизнеса има доста жени начело.

 36. 36 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 464 Весело

  Бъзикате се, нали? Теменужка, Павлова или Данчето са забележителните ръководители?

  Аз имам обяснението. Причината да има толкова жени на ръководни постове са пътищата (да не кажа магистралите). Баце нали там си намира министърки? Е, той е за пример...

 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  "С две думи, историята как жените управляват България, колко са напред и нагоре и какво равенство на половете цари сред българите е една от най-изненадващите позитивни истории, които може да разкажете, когато усетите, че върху вас тежат погледите на хора, замислени и загрижени, че идвате от най-бедния и корумпиран край в Европа, в който олигарси с остри брадви изсичат ......"
  =============
  Ако се вържа на тона на автора, ще кажа, че лошо я управляват, щом констатациите са такива. Така де, жените управляват, а мъжете корумпират и секат.
  После, от какви семейства са пишещите? Кой от вас си пердаши жената за разсънване, а някоя жена ще каже ли, че е семейната боксова круша? Откъде ги вземате тези статистики? От НПО, които се хранят с тях?
  Поредната доза вменяване на вина, която не носим. Припомням, че в България имаше хора, които искаха да си признаем за папата, когато италианският съд беше отсъдил, че сме невинни. Иторията се повтаря.

  Еретик
 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Бъзикате се, нали? Теменужка, Павлова или Данчето са забележителните ръководители? Аз имам обяснението. Причината да има толкова жени на ръководни постове са пътищата (да не кажа магистралите). Баце нали там си намира министърки? Е, той е за пример...
  —цитат от коментар 36 на puknatastotinka


  Не е само Боко.И на по-ниски нива в управлението на държавата масово ръководителите са жени.В България никога не е имало проблем,че жена е начело на някаква структура или организация.Което е в противовес с подобни статии.

 39. 39 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#13] от "daskal1":

  Само с мекушавия интелектуалец не съм съгласна! Останалото - 100% в целта според мен.
  Искам да кажа, че знам дори за една категория, които едновременно говорят за себе си като за мекушави интелектуалци, а от друга страна главната им цел в живота сякаш е да се убедят в собствената си "важност". А човек, като не си насочва усилията в продуктивна посока - резултата е видим - няма какво да обяснявам.
  Все пак в защита на българските мъже искам да бъде отбелязано, че те често насочват кариерното си развитие по пътя на най-малкото съпротивление - сиреч оглеждат се за начина за сдобиване на максимално количества средства в момента, дори и да имат по-перспективни като бъдещо развитие варианти, вероятно включително защото се чувстват като защитници на семейството... За съжаление и съвсем млади момчета съм виждала да се ориентират по горния начин. Знаем от къде произтича това - хората мъже или жени, просто се чувстват бедни. Само можем да съжаляваме, че още не сме се преборили с този пуст комплекс.

 40. 40 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1526 Неутрално  В посл. година се появиха две нови знакови жени в медиите: Гинка и кметицата на Младост, справящи се блестящо с изкл. трудни ситуации. Докато мъжете си трайкат в задкулисието барайки си фара.


 41. 41 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 464 Весело

  Точно. Всички следват примера на Бочко. И на по-ниските нива... Държавата се е превърнала в социалка - там нещо да капе и ако има някоя връзка да се изкатери нагоре наш човек по стълбицата. Успоредно с това абдикира от функциите си. Онзи ден стигнахме до отдаване на концесия на детски градини. Мислим и небето си да пазим с наемници. Армията вече май е способна само заплати да получава. Образованието е машина за пари. Науката е по аренда за осигуряване на политически поръчки като АЕЦ.
  Определено жените са ни талантливи, послушни, работливи и търпеливи, обаче нещо не е наред... Няма да ви кажа какво.

 42. 42 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  До коментар [#26] от "Fiji":Явно вие не сте случила на мъж. искрено ви съжалявам и ви желая успех следващия път.
  —цитат от коментар 30 на КМЕТ В СЯНКА

  Напротив, съпругът ми си е нормален, нищо му няма. Слава Богу, споделяме еднакви възгледи за живота и особено в политиката, а за дребните неща, когато има разминаване в мненията, понякога има раздразнение и от двете страни, напълно нормално. Но човек трябва да вижда по-далеч от носа си, затова съм съгласна със статията.

 43. 43 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Статията е пълна малоумщина, да не кажа, че е дебилщина...
  И какво общо имаше ИК, че я навря и в този пасквил?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 44. 44 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  [quote#31:"musashii"][/quote]
  А това какво е:" Така или иначе необяснимо е защо България ще е хем страната, в която жените са най-еманципирани, хем те са подложени на ракиено презрение и кухненска принадлежност. "

  Това са изводи от социологическите проучвания и от статистиките: най-голям процент от жените в България заемат ръководни постове и в същото време най-голям процент от българските мъже смятат, че мястото на жената е в кухнята.

 45. 45 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 878 Весело

  И моите наблюдения са, че българските жени са по-качествени от българските мъже. И че именно българските майки разхайтват синивете си.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 46. 46 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#44] от "Fiji":

  И защо трябва да вярвам на социологически проучвания, а не факти? Ако действително имаше такова негативно отношение към кариерата на жените, нямашеда има толкова жени не само на ръководни постове, но и с кариера.Подобни социологически проучвания са явна манипулация-като това дето всяка трета българка била обект на насилие от страна на съпруга си.Лъжа, която обслужва определени интереси.

 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иван К":

  Бхуто се казваше жената презиер на Пакистан.
  И тогава и сега трудно намирам логика една ислямска държава да се управлява от жена.
  =======
  Не се напрягай напразно ..... след първообраза ти за Исляма и ролята на жената в Него , никога няма да го разбереш .....
  Концентрирай си анализаторските възможности върху въпросната статия...

  Bukalemun
 48. 48 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Едно от обясненията е, че българското законодателство защитава бременните и майките на малки деца от уволнение. Така майката може да се върне и продължи кариерата си вместо да си търси нова работа.
  Друго обяснение е, че по време на прехода много жени трябваше да се справят сами с прехраната на семействата си, тъй като половинките им много по-трудно се приспособиха към промените. Дъщерите наследиха ролевите модели на майките си, свикнали да преодоляват всякакви трудности, което ги направи подготвени за реалния живот.
  Вярна е констатацията, че има нещо сбъркано в начина, по който се възпитават някои момчета. На тях им се набива в главите, че мъжът е глава на семейството, но същевременно в тях не се възпитават качества (трудолюбие, борбеност, упоритост), които да ги направят естествени лидери. Затова те налагат властта си силово върху семейството, докато навън техният авторитет по правило е нисък. Не е изключение брутален мъж да тормози далеч по-успялата си жена от чиста злоба и завист. Не говоря за физически тормоз, а за подмятания от рода "Ти си лоша майка, съпруга и домакиня!", "Вечно те няма вкъщи!", "Не се грижиш за мене!" и т.е. Това при положение, че жената почти не може да разчита на своя съпруг за помощ и подкрепа.

 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  До коментар [#48] от "pamela":

  И вие ли сте от малтретираните жени ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 631 Неутрално

  То и в Пакистан беше начело Беназир Бхуто.Искаш да кажаш,че Пакистан е пример за спазване правата на жените ли?
  Аз лично не мога да се сетя за друга жена в Турция на висок пост.За разлика от България,където вицепрезидента е жена,председателят на парламента,един от вицепремиерите и външен министър.Да не говорим,че и в бизнеса има доста жени начело.
  —цитат от коментар 35 на musashii

  Може би не е зле ангажиращите коментари за страни, където основната религия е исляма да се правят от хора, които са добре запознати с особеностите.
  Би било добре използваните статистически данни и конкретни примери за комплексни оценки, включително и за България, предварително да се анализиратна базата.
  Насоки: коментар [#17] , коментар [#28], коментар [#40] , ..., много конкретни примери, включително и някои от цитираните от Вас, ...
  Не отричам, че много български жени са истински професионалисти в областта си и се реализират успешно в живота. Напротив, твърдя го!

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Весело

  До коментар [#27] от "musashii":

  .Що в Турция няма жени на ръководни постове?
  =====
  Точно пък Турция ли намери да даваш за пример ?
  Тя си е в 16 век !
  Препоръчвам ти да си водиш записки от държави като Холандия и Белгия. ...
  Те не бяха ли на върха , на попрището на европейската цивилизация ?
  От тях се влияй !

  Bukalemun
 52. 52 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#48] от "pamela":
  Такива бракове-между жена с високо обществено положение и мъж, който работи за по-ниско възнаграждение или работа с по-нисък престиж, обикновено завършват с развод.И то не по причина на мъжа в повечето случаи. Как ще се излага пред приятелките си госпожа Голяма работа с мъж шофьор?

 53. 53 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#50] от "zhivko6461":
  Е ти откъде знаеш дали съм запознат с особеностите на исляма или не?

 54. 54 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#49] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Нямам намерение да разкривам личните си данни за да Ви опровергавам.
  Пък Вие си мислете каквото искате.

 55. 55 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иван К":Бхуто се казваше жената презиер на Пакистан.И тогава и сега трудно намирам логика една ислямска държава да се управлява от жена.=======Не се напрягай напразно ..... след първообраза ти за Исляма и ролята на жената в Него , никога няма да го разбереш .....Концентрирай си анализаторските възможности върху въпросната статия...
  —цитат от коментар 47 на eti mehter

  Изпреварил сте мой коментар. Този път пропуснах да потърся информация от Вас. В други мои коментари съм очаквал Ваши пояснения и забележки.
  Моите познания в областта на мюсюлманската религия, турския език, ритуали и др. подобни са почти нулеви. Защото не е възможно да са абсолютно нулеви. :) Позволил съм си да изкажа сентенция в коментар [#50] на базата на информация, придобита от българи, които се занимават с определени дейности в Турция и пребивават продължително време в страната.

 56. 56 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#45] от "stein":

  И аз мисля така. Много мъже си остават дечица, които си намират втора майка в лицето на съпругата. С някои допълнителни екстри.

  Сега по-сериозно. По време на соца мъже и жени бяхме равни. НО! Не жените взимаха заплата като за мъже, а на мъжете заплатите бяха като за жени - една мъжка заплата отникъде не стигаше за изхранване на семейството. И мъжете ни "спихнаха".

  Отделно на много висши, особено държавни, позиции жените са просто подставени лица - напр. кметицата на София, министърката на правосъдието и да не изброявам. О, накъде без кака ви Гинка?!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 57. 57 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Заглавието да беше "ИК проблемът на България".
  Да не ви е срам да го напишете ами го усуквате отвсякъде?

 58. 58 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#50] от "zhivko6461":Е ти откъде знаеш дали съм запознат с особеностите на исляма или не?
  —цитат от коментар 53 на musashii

  Не знам. Извинявам се, че съм Ви засегнал. Може би ще демонстрирате познанията си.
  За стила на предоставяне и боравене със статистическа информация съм убеден.

 59. 59 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#52] от "musashii":

  Ако мъж с престижна професия се ожени за жена, която се интересува само от молове и парцалки не е ли същото?

 60. 60 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  До коментар [#54] от "pamela":

  такива факти индикирате. проблемът си е ваш. А и с този си пост потвърдихте подозренията ми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 61. 61 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#58] от "zhivko6461":
  Трябва задължително статистика ли да се представя? Интересувам се от политика и следя външна политика от 35 години.Не е имало президент, премиер или външен министър жена в някоя от големите мюсюлмански държави.С двете изключения Бхуто и Чилер.Първата заради баща си-в тези държави е често срещано да има поколения политици, които да управляват държавата.
  Естествено като се зарови човек в Гугъл може и да намери някоя жена на висок пост в мюсюлманска държава.Но пак ще е изключение, а не правило.

 62. 62 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#59] от "pamela":
  За мъжете няма голямо значение професията на съпругата или финансите й.

 63. 63 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#60] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Смятате ли, че ме интересува какво мислите?
  Житейският опит е не само личен, но включва и истории за близки, приятели, познати, познати на познатите и т.н.
  А Вашата реакция на лично заяждане е първосигнална.

 64. 64 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#58] от "zhivko6461":Трябва задължително статистика ли да се представя? Интересувам се от политика и следя външна политика от 35 години.Не е имало президент, премиер или външен министър жена в някоя от големите мюсюлмански държави.С двете изключения Бхуто и Чилер.Първата заради баща си-в тези държави е често срещано да има поколения политици, които да управляват държавата.Естествено като се зарови човек в Гугъл може и да намери някоя жена на висок пост в мюсюлманска държава.Но пак ще е изключение, а не правило.
  —цитат от коментар 61 на musashii

  Нямах намерение да Ви засягам. Но наистина в мюсюлманските страни съществуват специфични особености. Дори и чисто психологически. Много от тях до известна степен или почти напълно неразбираеми за нас, българските православни християни. Както и да е.
  В първия си коментар по-скоро желаех да се абстрахираме от мюсюлманските страни, а да насочим вниманието към данните за България.

 65. 65 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#62] от "musashii":

  Затова пък външният вид има много по-голямо значение. Толкова много мъже са се опарили с красиви, но празни и злобни жени.
  Жените са напълно прави да търсят по-заможни мъже предвид това, че когато излязат в отпуск по майчинство финансовата издръжка трябва да се поеме в много по-голяма степен от мъжа. А и когато дойдат децата, разходите в семейството се увеличават значително.
  Природа, какво да се прави! Едните търсят красота, другите - сигурност.

 66. 66 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Добрият извод е, че никой не спира жените, лошият - че е самозаблуда твърдението, че повече жени на високи позиции карат светлото будеще най-сетне да дойде. Всички фенове на налагане на квоти по полов, етнически, религиозен и т.н. принципи да се замислят.

 67. 67 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#59] от "pamela":За мъжете няма голямо значение професията на съпругата или финансите й.
  —цитат от коментар 62 на musashii

  Това наистина ли го твърдите? Предполагам, че за когото и да е не представлява трудност да посочи много съвсем различни и взаимно противоречащи си примери.

 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Любопитно

  До коментар [#55] от "zhivko6461":

  Понеже не по темата , само едно ще поясня :
  Явлението "беназир бхуто" , може би бе едно от последните усилия на Исляма , една жена да управлява , вземайки предвид критериите на западния свят ......
  След бруталното покушения срещу нея , Той (Исляма) ....се затвори в себе си .....
  Разбра , че подобни опити са вече безполезни ..... защото враговете на този вариант са не един или два .....

  Bukalemun
 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  До коментар [#63] от "pamela":

  Гузна негонена бягата. Защо мислите , че ме касае личната ви житейска драма ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 246 Неутрално

  "Скандинавските страни не са били комунистически, а с тях сме често в една статистическа група" ех Юлианчо, баш комунистически са мойто момче, със 70% данъци, с гаранционни пенсионни фондове, с детски градини и училища за всички, даже държава дотам е комунистическа, че редовно отнема деца, както стана ясно наоследък. Ние чак такъв комунизъм не успяхме да изградим. Друг е въпросът, че и техните граждани мултикулти джендарастията им идва в повече, но затова на следващите избори. Иначе Кристалина и Миглена добре, че ги спомена, че скоро не бях чувал нищо за тези две видни комисарки, изпълняващи като програмирани всяка заповед от централното ядро, деде Сорос разбирай. С тия статии ДБ няма да прокопса, нито ИК ще приемем, идват и избори скоро и с тях само "патриоти" помпите и скачате процента на отвратени, които предпочитат да гледат тлъстите шопари по телевизията, но не и да гласуват за зомбирани веган евротелета.

 71. 71 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#67:"zhivko6461"][/quote]

  Естествено,че винаги може да има изключения.Но процентът неомъжени жени сред престижни професии като юристи,лекари,икономисти е доста висок.Броят на разведените жени в тези професии също.

 72. 72 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 533 Неутрално

  "Румъния, Словакия, Полша са страдали не по-малко от комунизъм, но там само 10-20% жени държат висши позиции в централната банка, у нас са над 50%. Половината от висшите длъжности в научни институции в България се заемат от жени, в Унгария са 9%, Полша са 8%, в Румъния и Словения са 0%. В България 70% от висшите длъжности в медиите се държат от жени, в Полша - 0%."
  ___________________

  И въпреки тази "прогресивна" статистика, България се влачи на последно място по всички икономически и повечето социални показатели в Европа, преди и след влизането си в ЕС. Иначе има нещо вярно за въпитанието и културата на момчетиите у нас, за това и толкова жени са принудени за вършат и мъжата работа. Такова общество е нежизнеспособно и най-вече -- зависимо от външни влияния и подаяния.

  И не, не "времето" е виновно за всичко това, защото времето не разумен субект. За всикчо добро и лошо на тази земя е виновен човекият фактор, т.е. мат'ряла по нашенски. Ако чакахме за по-добри времена, хомо сапиенс нямаше да излезе от пещерите и да му дойде на акъла да снади заострен камък на пръчка, че да изгради цивилизация.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Любопитно

  До коментар [#56] от "Музар":

  По време на соца мъже и жени бяхме равни.
  =======
  :)..... за какво равенство може да става дума когато жената (с извинение) като добиче работеше във фабриката , а мъжа , след като се прибере от работа , влизаше в мазето на блока и пиеше с останалите ....
  А през това време , жената (докато не отиде на работа) , переше миеше и гледаше деца .....

  Bukalemun
 74. 74 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#62] от "musashii":Затова пък външният вид има много по-голямо значение. Толкова много мъже са се опарили с красиви, но празни и злобни жени. Жените са напълно прави да търсят по-заможни мъже предвид това, че когато излязат в отпуск по майчинство финансовата издръжка трябва да се поеме в много по-голяма степен от мъжа. А и когато дойдат децата, разходите в семейството се увеличават значително. Природа, какво да се прави! Едните търсят красота, другите - сигурност.
  —цитат от коментар 65 на pamela


  Ами така е.Това си е еволюционно предопределено-жените винаги са търсили силни и материално осигурени мъже,за да могат да отгледат спокойно и без лишения децата си.А мъжете търсим красиви жени,за да ни родят също толкова красиви деца.Това е естественият природен процес и всяко отклонение от него води до негативи.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 76. 76 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#64:"zhivko6461"][/quote]

  Леля ми беше омъжена за български турчин.Братовчедка ми също.Така че много добре знам какво е отношението към жените в тази религия.И то в България нещата са много по-смекчени заради 45 години налагане на атеизъм,който в една или друга степен оказа влияние на българските мюсюлмани и не са толкова религиозни.Ама в другите мюсюлмански държави не ги смятат за равностойни на мъжа.

 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Любопитно

  До коментар [#61] от "musashii":

  С двете изключения Бхуто и Чилер.
  =======
  Защо ги поставяш тия две жени една до друга ?
  Общото и връзката между тях е само биологическа !!!
  Тансу Чиллер бе едно политическо "чудовище" , което "разплака майката" на цяла Турция !!!
  Безработица , инфлация, корупция, нищета. ....
  За половин ден , германската марка се увеличи двойно , при нейното управление.
  Заради политическия и егоизъм , Турция изживя 27 дневно правителство. ....
  Не ми я хвали Чиллер .....

  Bukalemun
 78. 78 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 448 Весело

  До коментар [#12] от "БМЗ":

  Ами, да! Времето, сезоните и идиота Мунчо! И щях да забравя- Иван Костов!

 79. 79 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 448 Весело

  До коментар [#1] от "edin drug":

  А с теб съм най- съгласна! Още повече, че жените на властови позиции у нас изпълняват задачите, поставени от ЕДИН мъж! Никаква равнопоставеност не е това, нито пък проява на някакви умения, квалификация и интелигентност от тях. Удобни марионетки, бушончета. Просто- м....си!

 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До коментар [#76] от "musashii":

  45 години налагане на атеизъм,който в една или друга степен оказа влияние на българските мюсюлмани и не са толкова религиозни.Ама в другите мюсюлмански държави не ги смятат за равностойни на мъжа.
  =======
  Този ти извод е подвеждащ !
  Дори и в натровения от атеизъм Ислям , ролята на мъжа и жената в обществото , са запазени. .....
  И не забравяй ..... като периоди .....едното е 50 годишно явление, а дргото , 14 вековно.....

  Bukalemun
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Това важи за ниските слоеве на обществото не само у нас !!!

 83. 83 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#67:"zhivko6461"]
  —цитат от коментар 71 на musashii
  Естествено,че винаги може да има изключения.Но процентът неомъжени жени сред престижни професии като юристи,лекари,икономисти е доста висок.Броят на разведените жени в тези професии също.[/quote]
  Напротив, не са изключения. Ако сте бил по-съсредоточен може би щяхте да забележите, че съм писал "... много съвсем различни и взаимно противоречащи си примери...". Но бих се учудил, ако наистина са Ви необходими примери, в които за мъжа също е важна професията, а и финансите на съпругата. Което аз не го приемам за форма на порок. Лично решение.

 84. 84 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До коментар [#83] от "zhivko6461":

  "... много съвсем различни и взаимно противоречащи си примери...".
  ======
  +♡+
  Заради това и се задържам в тоя форум. ....
  Заради ония изключения , в които може би се с стои и самата истина .....
  В днешно време е пълна глупост да се водим от традиционните и заучени догми от миналото. ....

  Bukalemun
 85. 85 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 308 Любопитно

  хахаха... все още лъха стабилно на патриархат и комплески и от немалко постове. Особено този “истински” български мъж, според който проблема били “джендърите” (нищо, че като види мъж в токчета 100% изпада в амок и бяга на дригия тротоар мънкайки си “докъде сме я докарали”) .... хахахахахаха ... обратно в 16-и/18-и или от който век си излязъл!
  На това положение сме защото сме закостенели в мисленето си, комплексирани, незаинтересовани, страхливи към новот, явно не можещи да излезем от зоната си на “комфорт”, независимо в какво блато се е превърнала тя! Наистина е жалко! Би трябвало да се гордеем от такава статистика !

 86. 86 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#64:"zhivko6461"]
  —цитат от коментар 76 на musashii
  Леля ми беше омъжена за български турчин.Братовчедка ми също.Така че много добре знам какво е отношението към жените в тази религия.И то в България нещата са много по-смекчени заради 45 години налагане на атеизъм,който в една или друга степен оказа влияние на българските мюсюлмани и не са толкова религиозни.Ама в другите мюсюлмански държави не ги смятат за равностойни на мъжа.[/quote]
  ОК! Имате информация. Отново се извинявам, че съм Ви засегнал. Отново подчертавам, че е неволно. Още повече, че нямах предвид конкретно Вашите познания, а наистина специфичните особености в областта на религията сред мюсюлманите, в частност мюсюлманките. В дискусия с друг участник във форума писах, че съм придобил някаква информация "от българи, които се занимават с определени дейности в Турция и пребивават продължително време в страната".
  Предполагам, че не по-зле от мен знаете, че "нивото на религиозност" (извинявам се за несъвсем коректния термин) сред мюсюлманите, живеещи в България и тези, които живеят в други страни е различно. Имам предвид не само отношението към жената. Което също е следствие и от възприемането и употребата на религията. Без да имам претенции, че ще изкажа нещо съществено и непознато за мнозина си позволявам допълнението, че много жени голяма част от жените мюсюлманки приемат доброволно това отношение и дори са убедени, че то е правилно и задължително. Потвърждение може да се потърси не само в някои филми. Религия, нрави, ...

 87. 87 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#61] от "musashii": С двете изключения Бхуто и Чилер.=======Защо ги поставяш тия две жени една до друга ?Общото и връзката между тях е само биологическа !!!Тансу Чиллер бе едно политическо "чудовище" , което "разплака майката" на цяла Турция !!!Безработица , инфлация, корупция, нищета. .... За половин ден , германската марка се увеличи двойно , при нейното управление. Заради политическия и егоизъм , Турция изживя 27 дневно правителство. ....Не ми я хвали Чиллер .....
  —цитат от коментар 77 на eti mehter


  То щото при Ердоган лирата цъфна и върза.Един лев струва три лири.А беше време,когато бяха едно към едно.

 88. 88 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#86] от "zhivko6461":

  Ами естествено като има негативно отношение в обществото към жените,правещи кариера,е те да се ограничават в това поприще.Което следва да покаже,че в България ситуацията е коренно различна и щом има толкова много жени на високи постове и с кариера значи няма негативизъм към това.И са глупости и откровени лъжи писанията,че българинът считал,че мястото на жената е единствено в кухнята.

 89. 89 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#86] от "zhivko6461":Ами естествено като има негативно отношение в обществото към жените,правещи кариера,е те да се ограничават в това поприще.Което следва да покаже,че в България ситуацията е коренно различна и щом има толкова много жени на високи постове и с кариера значи няма негативизъм към това.И са глупости и откровени лъжи писанията,че българинът считал,че мястото на жената е единствено в кухнята.
  —цитат от коментар 88 на musashii

  Може би не съм се изразил правилно. Аз не споделям мнението, че "мястото на жената е е единствено в кухнята". Нито пък приемам, че е коректно подобно обобщение за българското общество. Нямам негативно отношение и не приемам, че е коректно обобщението, че обществото се отнася негативно към успяващите жени.
  Писах, че има много, различни и дори взаимно противоречащи си примери, когато за единия съпрузите е важна професията, респ. образованието и финансовите възможности на партньора. Отново подчертавам, че не смятам това за порок, а за съвсем аргументирана лична позиция. Естествено, че изискванията в тази област се превръщат във важни критерии при намиране на партньор, съжителство, сключване на брак и задържане на брака. И за двата пола.

 90. 90 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#89:"zhivko6461"][/quote]

  Коментарът ми е във връзка със статията.И давам пример,че в държави,в които действително има негативно отношение към професионалното развитие на жените,те наистина стоят само вкъщи.
  Иначе за избор на съпруг/съпруга сте прав.Всеки си има индивидуални предпочитания,но няма какво да се лъжем,че жените не харесват богати мъже,а пък мъжете красиви жени.

 91. 91 Профил на ybibin
  ybibin
  Рейтинг: 8 Неутрално
 92. 92 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#69] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Защо не престанете да се излагате?
  Жалка работа...

 93. 93 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "И че именно българските майки разхайтват синовете си."

  Така беше преди , но сега, за младите майки това не е вярно!!!

 94. 94 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Весело

  До коментар [#87] от "musashii":

  То щото при Ердоган лирата цъфна и върза.Един лев струва три лири.А беше време,когато бяха едно към едно.
  ======
  :).....това ли ти е довода ? Отделно ,че въобще не си в нещата относно лирата !
  Значи ....спасението ти за отговор по темата .... е ...."цъфналата лира"....
  Днешната "цъфнала" лира прави чудеса в Турция. ....
  Хората са доволни ....най малкото. ....
  Цифровата илюзия относно западния начин на формулировката ....пари/извършена работа. .....те успокоява ли ?
  За мен резултатите са най важни !

  Bukalemun
 95. 95 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  До коментар [#92] от "pamela":

  Като джентълмен ще замълча.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 96. 96 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#87] от "musashii": То щото при Ердоган лирата цъфна и върза.Един лев струва три лири.А беше време,когато бяха едно към едно.======:).....това ли ти е довода ? Отделно ,че въобще не си в нещата относно лирата !Значи ....спасението ти за отговор по темата .... е ...."цъфналата лира"....Днешната "цъфнала" лира прави чудеса в Турция. ....Хората са доволни ....най малкото. ....Цифровата илюзия относно западния начин на формулировката ....пари/извършена работа. .....те успокоява ли ?За мен резултатите са най важни !
  —цитат от коментар 94 на eti mehter


  Що в Турция да не работят за слава,а не за пари?Едно е да получаваш еквивалент на 1000 евро,друго на 300 евро.Разликата е огромна.

 97. 97 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Да съдим за мястото на жената с примери като Сталинка, Мария Неделчева- Габриел (снаа на Ж. Дол) и цялото съзвездие от квотни еврократки е обидно за жената.

  Инженерче или военен преди 1989 може да са били само някои от поколението на аФторчето. Понастоящем, на 55+, т.е. малка част от активните мъже.

  Качествата на бг "политичките" са укорими. Меко казано. Ако Фандъчка има "яйчници", да съди Ж.Дол за сексуално насилие. Да, за онзи прословута снимка. Лилето знаем чие унокиня е. И т.н, и т.н.

  Мястото на жената било в леглото. И това от аФторче, дето 100% страда от еректилна дисфункция (внимавай с Виаграта, сърцето невинаги издържа), дето ... хайде, да не почвам ад хоминем.

  Ама, и някои другарки от форума си ги бива- нормално е жената да търсела сигурност под формата на пари. Не съм против. Ама като всяка материална сделка, и тази върви с подобаващите насрещни задължения. И те се занаят. От памтивека. Така де, най-древната професия, затова е най-древна.

  Препратките към ИК изобщо няма да ги коментирам. Въпреки, че това е истинскатата тема на този памфлет. Само ще спомена, че разводи (и аборти) в България се осъществяват от поне 50 години преди да са факт в много страни на Западна Европа. Защо ли?

 98. 98 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  Ох, професордичевците се клонират!!!

  И всеки нов клонинг е по-тъп и алчен за кинти на каквато и да е цена.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 99. 99 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  До коментар [#97] от "klecho":

  В Царство България разводите и абортите са били обичайна практика. После станаха морално укорими по политически причини и абортите бяха ограничени но станата доходен бизнес за някои доктори. След зачестилите смъртни случаи партията олаби хватката за абортите и макар и "укорими", станаха възможни по много причини.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 100. 100 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До коментар [#96] от "musashii":

  Що в Турция да не работят за слава,а не за пари?Едно е да получаваш еквивалент на 1000 евро,друго на 300 евро.Разликата е огромна.
  =======
  Така е .....
  Жените в Турция прежалват 700 евро , за по необходими неща .....
  За отглеждане на деца и домакинство , например. ...
  Така стана и с моята жена ....родом варналийка !
  Въпреки големите наставления на хората около мен , реших майката на децата ми да ги отглежда поне до 15 годишна възраст. .... и днес се радват всички ,че преди 20 години съм решил така .....
  17 години съм работил непрекъснато , денонощно и с удоволствието, че децата ми да са под вниманието именно на майка им ..... а не на улицата и комшиите.....
  И ти ....докато изчисляваш колко е 700 евро по 17 години .....моята "загуба".... аз съм вече спокоен за бъдещото си поколение .....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK