Изглежда 1968-ма все още не е съвсем завършила

Плакат на филма "Коса" на Милош Форман

Плакат на филма "Коса" на Милош ФорманКогато приключва разрушителната Втора световна война, мнозина са вярвали, че започналата в разрушена Европа реконструкция ще отвори пътя и на модернизацията на общества, които не са успели да предотвратят световната война. Шестдесетте години на ХХ век са станали емблематични за тази промяна.


От една страна, надежди за обновление и по-добър, по-свободен, по-благоденстващ живот, от друга страна - общества, които по същество остават също толкова консервативни, забранителни, ограничителни, колкото и преди Втората световна война.


Напрежението между очакванията на едно многобройно поколение на родените веднага след 1945 г. и обществените порядки на едно в много случаи патриархално общество, ще изригне в края на това бурно десетилетие. Бунтът е срещу порядки от различен характер, които обаче са разбирани от младите като ограничение за свободите, индивидуални или колективни, иначе прокламирани като официална норма от всички тогавашни власти.
Париж: "Забранено е да се забранява"


През март 1968 г. студентите от университета в Нантер (Париж) се разбунтуват заради реда в общежитията, разделящи момчетата от момичетата, но и да поискат освобождаването на арестуваните студенти, участвали в демонстрацията два дни по-рано срещу войната във Виетнам.


Движението набира скорост и подкрепа и в началото на май, при сблъсъци с крайно-дясната студентска организация "Запад", прерастват в бунт и окупация на Сорбоната. Следват "дни на барикади" в Латинския квартал, периодично разгонвани от жандармерията.


Ситуацията се изостря с началото на обща стачка на профсъюзите, съпътствана от окупация на предприятия. Към края на май в стачката се включват почти 9 милиона работници. Правителството е фактически блокирано, а президентът, генерал Де Гол, разтревожен от възможна комунистическа революция във Франция, напуска страната за един ден (29 март), за да се срещне и консултира с командира на френските войски в Германия (Баден-Баден).


Париж е обсипан с графити (тогава няма интернет нито Фейсбук). На тях се вижда знаменитият лозунг "Забранено е да се забранява", но също и графити с искане за "народна власт", която да помете както старите партии, така и властта на капитала. Един графит призовава: "Бъдете реалисти – искайте невъзможното!" Друг иска "Въображението да дойде на власт!"


От изложба в Париж за 50-години от събитията през 1968 г.

© Петя Владимирова

От изложба в Париж за 50-години от събитията през 1968 г.


Политическа революция няма, макар да изглежда възможна. Ален Кривин, тогавашен лидер на влиятелна гошистка организация (крайно лява - бел. ред.), споделя в един документален филм от 2008 г. на режисьорката Мишел Доминиси: "Въпросът за властта не беше поставен. Проблемът за обществото – да! Беше ни дошло до гуша от капиталистическото общество, но не и от властта."


Макар за мнозина наблюдатели през май 1968 г. "властта да се търкаля по улиците", няма кой да я вземе: нито студентите, нито стачкуващите работници, нито комунистическата партия.


Френското общество е дълбоко разделено, а стихията на спонтанния бунт и последвалите стачки изплашват мнозина. Привържениците на Де Гол организират манифестация в Париж на 30 май (200 000 души), правителството разпуска с декрет левичарските организации, а на предсрочните парламентарни избори в края на юни голистката партия получава абсолютно мнозинство в парламента. Франция изживява своята политическа нормализация.


Редът се завръща, но обществото вече не е същото


В същия документален филм Даниел Кон-Бендит (тогава студентски лидер, сега евродепутат от Зелените) обяснява: "Обществото днес е напълно променено, благодарение на онова, което се случи през 60-те години и след това. Нещата се промениха и доказателството е Саркози. При Де Гол един президент на републиката, разведен, с разпиляно семейство, с деца от различни майки и т.н., би бил немислим. Така че спечелихме, това е друго общество. Аз обичам
да казвам: спечелихме социално, загубихме политически. И добре, че загубихме политически."


Америка: Let the Sun Shine In


Движението не остава само във Франция, то обхваща поколението и в други страни от Запада и Юга. В САЩ, особено около съпротивата срещу войната във Виетнам, която през 1968 г. е в четвъртата си година и е ангажирала почти половин милион млади американци, се разгръщат разнообразни социални движения: на чернокожите, на феминистките, на хипитата.


Борбата е както за правата на различни общности и малцинства, така и за социално признаване на тяхното различие. Атлетът Томи Смит прави демонстрация, като на олимпийските игри в Мексико излиза на подиума и прави знака на "Черните пантери", 6 месеца след убийството на пастора Мартин Лутър Кинг, лидер на борбата за равноправие на чернокожите. Робин Морган, поетеса и журналистка, ще направи акция срещу конкурса за Мис Америка през октомври 1968 г.:


"Имахме една кофа за смет, нарисувана с американското знаме, и вътре хвърляхме символите и метафорите на потискането на жените. Имаше не само сутиени, но също остри токчета, пелени, стенографски тетрадки за секретарки, парцали. Хвърляхме ги като ритуал, който отбелязва края на всичко това."


Хипи движението е също една от емблемите на 1968. Но, за разлика от горните примери на съпротива срещу неравноправието на чернокожи и жени в едно проспериращо, но консервативно общество, хипитата избират просто да напуснат обществото, да заживеят в свой свят на "секс, наркотици и рокендрол". Съпротивата им е срещу подредения консервативен и лицемерен свят на родителите, затова и демонстрират хаотично всекидневие, разпуснат вид, раздърпани прически – обратното на стила "денди", към който ги подтиква социалният код.


Съпротивата е и срещу войната във Виетнам, която поглъща все повече младежи в кървавия си потоп. Филмът на Милош Форман "Коса" го илюстрира с отворената паст на военнотранспортните самолети, които като чудовища поглъщат крачещите към тях мобилизирани младежи. А те пеят Let the Sun Shine In!


Но социално хипитата произхождат от заможната бяла средна класа, затова и не намират контакт с движенията за равноправие на чернокожите и на жените. Робин Морган изразява възмущението си (цитирания документален филм): "Например, хипи левицата казваше на един от известните си постери:


След революцията ще има (и следваше дълъг списък от неща): безплатна храна, безплатна земя, безплатна марихуана, и безплатни жени Чувствахме се предадени!" И добавя: "Когато гледате тази хипи левица, не толкова социалната справедливост я движеше, но по-скоро търсенето на удоволствието."


И въпреки това хипи движението остави в наследство жаждата за свободи и съпротивата срещу консервативното консуматорско общество, основано на гонитбата на печалба.


Прага: "Вън окупаторите!"


От другата страна на "желязната завеса" нещата изглеждат различни, защото бунтът на младите там, проявил се със студентските протести в Полша през март 1968 и по-късно в Пражката пролет, изглежда като логична съпротива срещу една тоталитарна власт. На Запад дълго време никой не прави опит да свърже ставащото по едно и също време от двете страни на световното разделение.


Днес разбираме нещата иначе – и от двете страни на желязната завеса се проявяват очакванията и надеждите на следвоенното поколение, което, всяко в своите обществени условия, иска повече свободи.


В Полша студентите протестират срещу присъдите на техните колеги Адам Михник и Хенрик Шлайфер, защото в интервю за западната преса са изразили несъгласие с разгонването на студентска демонстрация във връзка със свалянето от сцената на пиеса на Мицкевич.


В Чехословакия, студентите първоначално се мобилизират в подкрепа на предприетата либерализация на режима от комунистическия лидер Александър Дубчек, известна като програма за "социализъм с човешко лице". След военната интервенция на Варшавския договор, младежкия бунт е срещу окупацията, но приема формата на ненасилствена съпротива, подобна на посланието на движенията на Запад. Прага, също както и Париж, е изпъстрена с графити. На
един от тях четем: "Каин и Авел също бяха братя" или "Игнорирайте окупаторите". На друг: "Ленине, събуди се, че Брежнев се побърка!".


Емблематична фигура на тази съпротива е студентът Ян Палах, самозапалил се на Вацлавския площад през януари 1969 г., за да накара гражданите да не се отчайват и да не приемат новата ситуация. Актът му, последван и от двама други, остава акт на отчаяние пред невъзможността да се постигне истинска промяна.


В цитирания по-горе документален филм неговият брат, Иржи Палах, споделя: "Хората, които бяха ентусиазирани в началото, изпаднаха в някаква апатия, казвайки, че вече няма на какво да се надяват. Ян несъмнено искаше да ентусиазира гражданите и да уязви правителството. Затова предприе едно толкова крайно действие."


На гибелта на Ян Палах няма журналисти, името му обаче постепенно се превръща в символ на младежкия бунт за свобода и равноправие. Символ и на набиращата сила идея за ненасилието, която ще бележи нежните революции" от 1989 г.


Какво представлява 1968-ма? Ален Кривин обобщава: Това е движение, което продължава след старото работническо движение, на металурзите, на миньорите, с традиционните символи и традиционни форми на борба, като барикадите. От друга страна, това е нещото, което днес наричаме ново социално движение. Не само с искания срещу капиталистическата експлоатация.


То е срещу всички форми на подтисничество и отчуждение


- за жилищата, за имигрантите, за хомоссексуалистите, за жените, това е новото социално движение. И 1968-ма е по средата.


Днес нови консерватори се опитват да си разчистят сметките с наследството на 1968-ма, с идеите за общество на свободи за индивидите и малцинствата, на толерантност и уважение към различията, на равенство в различията, на съпротива срещу превръщането на всичко в стока и ориентацията на всяка човешка дейност към печалба.


Изглежда 1968-ма все още не е съвсем завършила.


*Заглавието е на редакцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6754 Неутрално

  Управляващите тарикати се поучиха от 1968-ма !
  Вече нема лабаво!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Интересна история от преди 50 години. Наистина светът доста се е променил от тогава. Когато голяма част от населението е млада, такива събития са възможни. За последен път се случиха по време на Арабската пролет. Сега в развитите страни трудно може да сме свидетели на нещо подобно,

 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2433 Весело

  "Например, хипи левицата казваше на един от известните си постери: След революцията ще има (и следваше дълъг списък от неща): безплатна храна, безплатна земя, безплатна марихуана, и безплатни жени..."

  Стани хипар. Намери и други и направете комуна. Не забравяйте и да намерите някой, дето да плаща за безплатните неща.

 4. 4 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 12263 Неутрално

  Днес подреденото патиархално семейство го няма., отдавна сме независими но и чужди един на друг, а политиците все така задружни и задружно в ограбването...
  ...Станах, защото е Ден
  и защото е Светло
  незнам дали Слънцето е изгряло
  за мен това не е толкова важно...

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4317 Неутрално

  Навсякъде свободният дух се бунтува....За жалост у нас има доста роби "живеещи"още в реалноста на Априлският пленум!

  До истината се достига с познание!
 6. 6 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 564 Разстроено

  Нищо от идеите на онези години не проникна в България. Българското общество отново се лута между консервативния патриархат на ориента, авторитаризма на изтока и демокрацията на запада. Тарикатлъкът при нас е висша добродетел, а пък недай си боже нещо като Истанбулската конвенция да стимулира различие или повече права.

  Виждам промяна в по-младите, може би защото пътуват повече и се срещат с връстници от по-развитите общества...

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4356 Гневно

  в световен мащаб злото отново победи и готви поредната светвна война. Може би е време за нова пролет.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  До коментар [#6] от "peaspiring":

  "Българското общество отново се лута между консервативния патриархат на ориента, авторитаризма на изтока и демокрацията на запада."

  Много добре казано.

  Като срещу демокрацията на Запада напълно целенасочено се насажда скептицизъм и враждебност от контролираните медии и преобладаващата част от политическите сили.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4356 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Кажи честно(ако можеш), кой предизвика световната икономическа криза, кой разпали мигрантската криза и кой води света към войни и глобален въоръжен конфликт ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  Управляващите тарикати се поучиха от 1968-ма !Вече нема лабаво!
  —цитат от коментар 1 на karabastun

  Антоний Тодоров изобщо не е изследвал какво точно се случи през 1968г. трябваше да разкаже предисторията ,че Франция напуска НАТО а ген. Де Гол напъжда всички мирикански военни бази от Франция!
  Хипитата да яли сериозен бой из цяла Европа, само защото са били против либертоносните бомбардировки с напалм във Виетнам , пък медийте са заобикаляли новините за милиони цивилни жертви там!
  Насилието в Западна Германия и пребиването до смърт на студенти е предизвикало раждането на терористичната групировка - Фракция „Червена армия“, после Бай Тошо и службите му (ДС) помагат на ФРГ да ги залови!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Това , което помня от 1968 г. е , че Прага я окупираха руснаци и българи ,че бях бременна с първото ми дете и треперех мъжът ми да не бъде изпратен в Чехословакия , понеже беше войник , спомням си студентските протести във Франция , а в София май имаше фестивал на младежта и студентите.....

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4356 Неутрално

  До коментар [#11] от "Cara Mia":

  А помниш ли как се палеха в САЩ повиквателни, знамена и млади мъже?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "кой води света към войни и глобален въоръжен конфликт ?"

  Сорос.

  А Путин го спира с голи гърди.

  Още въпроси?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4356 Разстроено

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  очаквах малко по-интелегентен отговор. Жалко !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Неделчо
  Неделчо
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Как па разбра че ще ни изпращат в Чехословакия '68 година..
  1-ДеСарка си?
  2-Пак си ДеСарка!
  3-Лъжеш като разградска циганка!!
  До коментар [#11] от "Cara Mia":

 16. 16 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Бих ви препоръчал "Дипломацията" на Кисинджър - доста добре описва основните течения във външната политика на различните държави - реалполитик, идеализъм, и т.н.

  Що се отнася до "предизвиканата" икономическа криза - това е нормална част от бизнес цикъла. И след една две години макс ще има отново криза. Тъй като икономическата политика основно се базира на идеология , ефектът върху обикновения гражданин от икономическото забавяне най-вече зависи от социалната мрежа и икономическата политика на държавата.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4356 Неутрално

  До коментар [#16] от "peaspiring":

  Икономическата криза бе предизвикана в света, чрез надуването на балона с фиктивните и надценениактиви и фалшиви отчети(по криминален начин) и липсата на адекватен контрол и фалшиви одитни доклади!
  По подобен начин бе предизвикан фалита и на КТБ и последващото организирано0 и БЕЗНАКАЗАНО разграбване на активите и парите ѝ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  "Например, хипи левицата казваше на един от известните си постери: След революцията ще има (и следваше дълъг списък от неща): безплатна храна, безплатна земя, безплатна марихуана, и безплатни жени..."Стани хипар. Намери и други и направете комуна. Не забравяйте и да намерите някой, дето да плаща за безплатните неща.
  —цитат от коментар 3 на balgariez

  То и сега има комуни на германски хипита в България. Да си правят комуни, стига да не искат безплатни благини, а да си ги изработват. Каквото си изработят, с това да живеят след като са против реда и държавата.
  Това важи и за всички, които мечтаят за държавни заводи. Да се обединят, съберат пари и направят завод, а после да произвеждат и да се издържат от произведеното.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4356 Неутрално

  До коментар [#18] от "pamela":

  да ти доразвия идеята- които искате войска да си се обедините и да си защитавате статуквото - много е просто.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Какво общо има войската със завода?

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12186 Весело

  А защо в заключението игнорират стремежа към удоволствие! :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  Това , което помня от 1968 г. е , че Прага я окупираха руснаци и българи ,че бях бременна с първото ми дете и треперех мъжът ми да не бъде изпратен в Чехословакия , понеже беше войник , спомням си студентските протести във Франция , а в София май имаше фестивал на младежта и студентите.....
  —цитат от коментар 11 на Cara Mia  До коментар [#11] от "Cara Mia":

  В България предната година 1967-а е имало опит да бъде свален диктатора Живков с преврат и тласната страната в орбитата на Китай. Така че в известен смисъл и в България е имало действия,които ако бяха успели,са щели да я променят из основи...

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  До коментар [#16] от "peaspiring":Икономическата криза бе предизвикана в света, чрез надуването на балона с фиктивните и надценениактиви и фалшиви отчети(по криминален начин) и липсата на адекватен контрол и фалшиви одитни доклади!По подобен начин бе предизвикан фалита и на КТБ и последващото организирано0 и БЕЗНАКАЗАНО разграбване на активите и парите ѝ !!!
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това дето описваш е само технологията,която нищо не обяснява. Кризата беше предизвикана от АЛЧНОСТ и ГЛУПОСТ.

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":

  "Какво общо има войската със завода?"

  Войската е задължение на държавата - едно от малкото й задължения, наред с опазването на обществения ред, живота, здравето и неприкосновеността на гражданите и стабилността на националната валута. Заводът НЕ Е задължение на държавата. Никъде не пише, че държавата е длъжна да осигури "работа" на всеки некадърник.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 564 Весело

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Вероятно си млад и не си спомняш рецесиите от 90-91 и 2000-2001, руската криза от '98 и разни други подобни. Както и рецесиите от края на 60-те, за които не се споменава в статията.

 27. 27 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2407 Весело

  В същия документален филм Даниел Кон-Бендит (тогава студентски лидер, сега евродепутат от Зелените) обяснява: "Обществото днес е напълно променено, благодарение на онова, което се случи през 60-те години и след това. Нещата се промениха и доказателството е Саркози. При Де Гол един президент на републиката, разведен, с разпиляно семейство, с деца от различни майки и т.н., би бил немислим. Така че спечелихме, това е друго общество. Аз обичам
  да казвам: спечелихме социално, загубихме политически. И добре, че загубихме политически."


  Ясно, най-големите утайки са се утаили в днешните левандурски кръжоци - компартия, зелени и други боклуци. И пак не искат да работят, а са по възвишените идеи и по губенето на време. За справка - Даниел Кон-Бендит няма и един работен ден освен активист и политически ангажиран(основно левица и зелени).
  С други думи, цял живот е търсил безплатно ядене и е****.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 28. 28 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Доста точно го е предал комуноидът, но очевидно не разбира, че не е привлекателно. Онези квартали в Глазгоу, населени с несоциализирани същества, чиито родители не са ги научили да се мият, да си сготвят и т.н., защото цялата им енергия е отишла в ежедневното търсене на наркотици -- за автора това може да е прекрасно, може да е критерий за социален напредък, за мен не е. Дебнат Роман Полански по целия свят, задето правил някакви неща с 14-годишна, а пък Кон Бандит същите неща ги е вършил и със 7-годишни (немската Зелена партия има началото си в една педофилска група). Бертолучи, който (подобно на Пазолини) направи серия от тъпи филми, в които приписва на буржоазията всички пороци на извратеното си въображение, накрая направи онова филмче за Париж 1968 и си призна: всъщност ние искахме да изчукаме сестрите си. Виж, Виетнам е най-гадното, което американците погодиха на младежта, но и пък най-големият успех в историята на КГБ.

  Никакъв прогрес и никаква демокрация няма в тази мръсотия. Богатите печелеха от войната във Виетнам, печелеха и от Джими Хендрикс. Разбишкването на средната класа, икономически и интелектуално автономна, разделянето на обществото на тъничка прослойка от сороси и огромна маса опростачени и беззащитни пролетарии не е ляво и не е демократично -- то е обръщане на буржоазната революция, връщане към някакви форми на абсолютизъм, дори очевиден отказ от идеите на Просвещението. И да, тези неща ги правят такива като Сорос, но не, не ги спират такива като Путя. Шанс имат да ги спрат нормалните хора, долкото са останали и ако не е прекалено късно.

 29. 29 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#3] от "balgariez":
  Правили са го. В Дания, в Копенхаген казват още имало квартал с хипарски комуни, повече като туристическа атракция. Някой ден ще се вдигна да ги видя.
  Та, комуните си ги направили. Храната не е проблем. Хипитата не са претенциозни и при това технологично ниво, гладен няма как да останеш. Работят общо, делят разходите. Жените (и мъжете също) - кой с когото поиска и нямат право да отказват по идеологически причини, физиологията е друга работа, ама всички са биле млади.
  Проблемът се получава като се родят децата. Гледат ги общо - ясно е. Мъжете не им пука, защото не знаят и не ги интересува кой на кого е баща.
  Обаче, жените си познават техните чавета и уж общо, ама отношението към личното гардже е по-специално. Настават крамоли и комунарския рай се разпада.
  Заради женските и техните пристрастия.

 30. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#3] от "balgariez":
  Правили са го. В Дания, в Копенхаген казват още имало квартал с хипарски комуни, повече като туристическа атракция. Някой ден ще се вдигна да ги видя.
  Та, комуните си ги направили. Храната не е проблем. Хипитата не са претенциозни и при това технологично ниво, гладен няма как да останеш. Работят общо, делят разходите. Жените (и мъжете също) - кой с когото поиска и нямат право да отказват по идеологически причини, физиологията е друга работа, ама всички са биле млади.
  Проблемът се получава като се родят децата. Гледат ги общо - ясно е. Мъжете не им пука, защото не знаят и не ги интересува кой на кого е баща.
  Обаче, жените си познават техните чавета и уж общо, ама отношението към личното гардже е по-специално. Настават крамоли и комунарския рай се разпада.
  Заради женските и техните пристрастия.

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#30] от "k_":

  Ходила съм в хипарския квартал Кристиания в Копенхаген.
  Хипарите правят някакъв бизнес с малки заведения, малки магазинчета, продаващи какво ли не и сергии.
  Иначе кварталът си е мизерия: стари сгради (май, че бяха казарми), пригодени за жилища и нещо като временни постройки навсякъде. През лятото беше О.К., но не ги знам какво правят през зимата.

 32. 32 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Нищо от идеите на онези години не проникна в България. ...
  —цитат от коментар 6 на peaspiring

  Естествено, че това не е вярно. и всеки живял по онова време може да го потвърди. България, по-точно НРБ имаше световния младежки фестивал, вярно на червените младежи, но имаше глътка свеж въздух, задушена от репресиите покрай пражката пролет.
  Може да се пише дълго на тази тема, евросоциализма се роди точно тогава, отлъчвайки се напълно от диктатурата на пролетариата, рокът избухна с Лед Зепелин, Блек Сабат, Крийм, хапчетата против забременяване и т.н.

 33. 33 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  "Когато гледате тази хипи левица, не толкова социалната справедливост я движеше, но по-скоро търсенето на удоволствието."
  .........
  Е, когато гледам гей паради, си мисля, че не толкова борбата за джендърски права ги движи, а по-скоро търсенето на удоволствието.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 34. 34 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 280 Неутрално

  "Например, хипи левицата казваше на един от известните си постери: След революцията ще има (и следваше дълъг списък от неща): безплатна храна, безплатна земя, безплатна марихуана, и безплатни жени..."Стани хипар. Намери и други и направете комуна. Не забравяйте и да намерите някой, дето да плаща за безплатните неща.
  —цитат от коментар 3 на balgariez


  Тъжен факт!

 35. 35 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 3210 Неутрално


  а днес руския интернационал получи шут в дирника :)
  дано не направят преврат в Македония, че ги чакаме в НАТО :)

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4356 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":

  двете страни на един и същи медал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4356 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  и престъпен сговор на световното задкулисие.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4356 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  само дето гладна мечка хоро не играе ! ако можеш да вденеш. Знаеш ли случайно как Хитлер идва на власт в Германия ?
  И защо историята се повтаря ??

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4356 Неутрално

  До коментар [#26] от "peaspiring":

  я разкажи да видим колко световни са били тези "рецесии" и кога колко активи са отписани в световен и регионален мащаб и в България в частност.Ти помниш ли паричните реформи в България и в резултат на какво са правени?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  "....кой предизвика световната икономическа криза, кой разпали мигрантската криза и кой води света към войни и глобален въоръжен конфликт ?"
  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз бях! Слагайте ми минуси.

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4356 Неутрално

  До коментар [#41] от "Judjuk"
  Нямаш необходимия капацитет и ресурси.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Америка: Let the Sun Shine In
  ------
  Не че е толкова важно, но поне във филма "Коса" е "Let the Sunshine In", има все пак малка разлика.

 44. 44 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Много си беше готено топлото лято на 68! Капитализмите в Европа и САЩ се пукаха, поколението на бейби-бума изръшка сексуалната революция и захвана още няколко. Само дето в революционните маси пак нямаше кой да внесе въодушевяваща и трезва идеология. Та, нещата завиха към забавлението. И така досега.

 45. 45 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Много си беше готено топлото лято на 68! Капитализмите в Европа и САЩ се пукаха, поколението на бейби-бума изръшка сексуалната революция и захвана още няколко. Само дето в революционните маси пак нямаше кой да внесе въодушевяваща и трезва идеология. Та, нещата завиха към забавлението. И така досега.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4263 Весело

  Освен дето 68 не е завършила в България, не е завършен и 19 век, векът на националното самоопределение и изграждането на съвременните държави.
  Няма успешно общество в света в което членовете на това същото не изпитват доверие към държавата и хората с които живеят.Трагедията на страната е че днес е 21 век а самосъзнанието ни като нация е още в 19 век.

  klimentm
 48. 48 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#31] от "pamela":

  Пропускаш един много важен източник на доходи - търговията с дрога по Пушър стрийт, заради който ченгетата са чести гости на квартала. И е мръсно. И не особено сигурно. Обитателите са враждебни към снимането. Абе не е особено приветливо място.

 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4230 Весело

  До коментар [#45] от "venelingeologia":

  Как да се внесе "трезва нота" като поголовно там, където ставаха тези революции много от новоте идеи бяха под влиянието на Lucy in the Sky with Diamonds (LSD) и марихуана, теоретизиране за Маркузе, Маоизъм и зен-будизъм в университетите или безмислени опожарявания като в Париж? Отрезвяването в САЩ настъпи след разстрела на студентите от националната гвардия в Университета Кент през 1970-та и последвалите политически решения и конфликти.
  Българският вариант беше секс и пиене, пушенето се ограничаваше до цигари (понякога "Родопи" в купия от "Кент")?
  И Чешката Пролет, и Гданск 1970 показаха, че няма подготвена партийно-политическа група която да създаде мрежи по места. Интелектуалци и работници бяха доста успешно разделени. Този процес продължи със "Солидарност", но началото на 1980-те показа, че партийната организация не достига, а трябват и държавни централни и местни ръководители. Едва тогава се стигна до активно участие на интелектуалците в подготовката на обществените промени. Така се учим...

 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4230 Весело

  До коментар [#47] от "klimentm":

  Според мен все още обществото е жертва на манипулациите от времето на Живков и дълбоката пропаст между интелектуализиращата прослойка , разделена вътрешно на враждуващи групи , работниците и нарастващата "сфера на услугите", в която липсват сериозни организирани и организационни сили, може би съзнателно раздробявани с постоянните реорганизации, подзаконови наредби и подобни бюрократични хватки от власти имущите.

 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4263 Неутрално

  До коментар [#50] от "daskal1":

  Да безспорно,разделението и дори антагонизма са факт,причините си ги назовал.

  klimentm
 52. 52 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Как па разбра че ще ни изпращат в Чехословакия '68 година..1-ДеСарка си?2-Пак си ДеСарка!3-Лъжеш като разградска циганка!!До коментар [#11] от "Cara Mia":
  —цитат от коментар 15 на Неделчо


  Ти май не си бил роден тогава. Всички знаехме какво става. Вестник "Работническо дело" съобщаваше за "братската" помощ която руските и другите соц войски оказват на братския чехословашки народ срещу контра революцията подклаждана от гнилия запад. Освен това който искаше можеше да се информира от "Свободна Европа", "ББС" и други радиостанции. За твое сведение все пак радиото беше вече открито и въпреки неистовите усилия на комунягите да заглушават все пак имаше възможност да чуем нещо.
  Аз съм 48-и набор и ако не бяха ме приели в МЕИ можеше да съм там в Чехословакия. А момичето пише че мъжът и бил войник и се притеснявала да не го изпратят там. Ясно е че си червен боклук. А колкото до лъжите, пред руснаците и комунистите циганите ряпа да ядат.

 53. 53 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3329 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Мигрантската криза я разпали Путлер.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4230 Весело

  До коментар [#51] от "klimentm":

  JFK се оказва неочаквано стимулиращо място за размисли докато чакам следващия полет. Е, разбира се плюс wifi :-)

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4263 Весело

  До коментар [#55] от "daskal1":

  Това летище прилича на телепортал за различни части на света,можеш да видиш хора по бермуди заминаващи за Бразилия,строги бизнесмени чакащи Луфтханза и бизнес класата,бабички забрадени със забратки подобно нашите на село отлитащи за Украйна или Полша,евреи с дълги палта и шапки и целите в черно чакащи Ел Ал,весели групи младежи отлитащи за Лондон или Рим за да прекарат там седмица или две,когато попадна там разбирам наистина че света е станал плосък.
  Приятен полет и fathers day!

  klimentm
 58. 58 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Стани хипар. Намери и други и направете комуна. Не забравяйте и да намерите някой, дето да плаща за безплатните неща.
  —цитат от коментар 3 на balgariez

  Хипарски комуни си има от 50год. насам и си функционират съвсем успешно без да се налага никой да ги субсидира отвън.За разлика от българските честни частни земеделци,предприемачи и т.н.Преди да сочиш песъчинката в окото на ближния-нали се сещаш че трябва?Тоя някой за койт говориш за БГ са кохезионните фондове.Преди да се присмиваш на комуните се замисли колко време ще издържи обществено-икономическата система на БГ ако ги клъцнат??

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10944 Неутрално

  В някои държави може да не е завършила, в България е слабо и само за власт от леваците.

 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4230 Весело

  До коментар [#57] от "klimentm":

  И на теб Честит Бащин Ден, приятелю!
  Да пием по едно за бащите ни, хора които рядко се оплакваха от живота за да не ни притесняват. Едва сега когато моят го няма оценям доста неща.

 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4263 Весело

  До коментар [#61] от "daskal1":

  Така е! Наздраве!

  klimentm
 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  До коментар [#62] от "klimentm":Така е! Наздраве!
  ..>> А на троих...може ли?:)

 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4263 Весело

  До коментар [#63] от "тулса":

  Разбира се че да!

  klimentm
 65. 65 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  И тогава под маската на едно стана друго. От романтичните пориви се роди порновълната, абсолютният разврат, практикуващ се в суингър клубове, прайдовете и сега стига до апогея си с джендеризма. А героите й застаряха и се превърнаха в собственото си отрицание. Върлият пацифист Солана стана шеф на нато, бунтарят Йошка Фишер стана пръв пропагандатор на войната срещу Югославия и така, никога невиждалият университет отвътре, биде награден с професорска титла, защитникът на бригадистите от Баадер-Майнхоф Ото Шили оглави силовото вътрешно министерство. Sic transit gloria mundi!

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 66. 66 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#6] от "peaspiring":


  Нищо от идеите на онези години не проникна в България. Българското общество отново се лута между консервативния патриархат на ориента, авторитаризма на изтока и демокрацията на запада. Тарикатлъкът при нас е висша добродетел, а пък недай си боже нещо като Истанбулската конвенция да стимулира различие или повече права. Виждам промяна в по-младите, може би защото пътуват повече и се срещат с връстници от по-развитите общества...
  —цитат от коментар 6 на peaspiring


  Малко крайна ви е позицията, все пак доста от идеите на 68-а проникнаха и у нас, въпроса е, че не успяха да станат водещи за достатъчно много хора, за да влияят на социалния и политически живот.
  Но както казвате и вие, младите ходят по света, виждат и променят моделите си на живот и дай Боже да се усетят някакви промени в главите на хората, та ориенталското и азиатско влияние най-после да бъде сведено до приемливи равнища.

 67. 67 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Сганта от 1968 управляваше доскоро в Западна Европа! Надявам се новите патриотични правителства които едно след друго идват на власт там да ги вкарат всичките в лагери за патриотично превъзпитание!

 68. 68 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#23] от "deaf":

  Горуня маоист? Едва ли.

 69. 69 Профил на parlay
  parlay
  Рейтинг: 225 Весело

  Новите консерватори? Пикльовци, който са готови да кажат всичко,кое

 70. 70 Профил на parlay
  parlay
  Рейтинг: 225 Весело

  Новите консерватори? Пикльовците, които са готови да кажат всичко, за което някои може да им даде пари? Чиста проба комсомолци, даже по-жалки от най-послушните из между тях, селските, рунтави секретарки, готови на всичко за жителство. Не ги надценявайте, те дори не са от правилната страна на секса.

 71. 71 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 849 Неутрално

  за сведение на автора, немското еврейче даниел кон бендит , известен педофил, отдавна не е депутат от зелените. той и другарчетата му ратуваха за „освобождение“ на педофилите при взаимно съгласие.

 72. 72 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#65] от "султана глаушева":

  Да, точно така стана! Не знам дали е за съжаление.

 73. 73 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#28] от "zyb18561487":

  Блестящо!

 74. 74 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#72] от "асен георгиев":
  А за какво? За радост ли?

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 75. 75 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Не особено смислено и нужно изложение. В историята няма ако. Така са решили да стане Господарите.

 76. 76 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  1968 година никога няма да свърши, а ще настъпва отново и отново. Защото стремежът към свободата, самоопределението, справедливостта, солидарността, честта и достойнството и всички останали святи за човека неща, е закодиран в душата и гените на хората. Без такива стремежи не може да има и живот, затова те ще се проявяват винаги и във всички ситуации и времена.


  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK