Какво искат българите

Кадърът е от протеста "Спаси България"

© Юлия Лазарова

Кадърът е от протеста "Спаси България"Бях в Тетевен по работа. В града нямаше вода. Така, оказа се, е вече втора година. И за никого на място не е тайна – защо.


"Изсякоха гората и изворите в Балкана пресъхнаха" – споделят местните. Защо, питам, не направихте нищо, щом през цялото време сте знаели, какво се случва и какъв ще бъде резултатът (сухи чешми)? Отговорът е обичайният: "Гората я изсякоха големци, не можем да се борим с тях".


И чакат – чудо. Отнякъде да се появи вода.
И така – из цяла България. Големците изсичат, ограбват, заграждат, бетонират, унищожават. Не-големците плащат сметката. Джунгла е: силният живее за сметка на слабия. А слабият се надява да стане чудо, та големците да се спрат. Не разчитат на някаква имагинерна "държава", защото всеки ден виждат едно и също:


"държавата" е притежание на големците, не – на хората


Това е истински срам. Институциите както на държавата, така и на политиката обслужват шепа дебели и алчни мъже, решително работейки против интересите на обикновените хора, които инак са призвани да представляват.


Тази статия не е обичайният призив "народът да се надигне". Не е работа на народ, който си има собствена държава, непрестанно да се надига. Никой народ не може да живее в постоянен режим на съпротива. Тази статия се занимава с друг проблем: че в сегашната държавно-политическа конструкция обикновените хора нямат представители.


Гражданите не са представени в собствената си държава. Спешна е нуждата такова представяне да бъде организирано, такива представители да бъдат намерени и да получат подкрепата на обикновените хора, които инак не вярват на политици, защото отдавна са разбрали, че днешните такива представляват единствено интересите на посочените дебели алчни мъже.


За да станеш представител на този точно народ в този точно момент, задължително е да знаеш, какво мисли, чувства, иска и си представя точно той. От този ъгъл прочетох данните на Европейското изследване на ценностите, покриващо веднъж на всеки десет години 47 европейски държави, с български партньор Нов български университет и изпълнител "Алфа рисърч". Сравних данните с онези отпреди 10 години и изводите се натрапиха сами.


За изминалите 10 години българският народ – обикновените хора в България – са направили ясен избор за това, как искат да живеят.


Онова, което вече


не искат е някой спасител да ги "оправи" чрез някакво внезапно чудо


Не искат и други екстремни мечти, усърдно предлагани на идейно-политическия пазар през тези десет години: въвеждането на военно, дикаторско или друго насилствено управление; връщане на някогашни територии; жертването на права и свободи заради някакво национално величие. Най-малко искат "връщане" към социализма и отказ от членство в ЕС. Изобщо, отричат всякакви внезапни движения, чудеса, обрати и подскоци. Явно са предозирали с такива.


В изминалото десетилетие обикновените българи са направили своя избор и той е, накратко: воденето на умерен, но отчетливо европейски, не-героичен живот, основан върху работенето, усърдието, спазването на правилата, поемането на лична отговорност за живота си, доброто възпитание и уважителното отношение към другите. Очакват бавно подобряване на качеството на живота си, както и това, техните деца да живеят малко по-добре от тях. Особено са привързани към демокрацията, семейството и приятелите.


Българите, накратко, са избрали да водят приличен и буржоазен начин на живот, характерен за френската или американската провинция от 1950-те години, т.е. преди бъркотията, донесена от 60-те.


Това е много добра новина, защото положението можеше да е много по-зле. Например, българският народ да е решил да хукне по трънливите пътеки, по които в момента се препъват унгарци, поляци, руснаци, турци и пр. И точно този народ, който имаме към днешна дата, категорично не е представен от нито един министър или народен представител. Те представляват точно онази (измислена от тях) версия на народа, която самият народ е отхвърлил – версия, при която народът хуква след всеки екстремист, хулиганин или палячо, стига той да предлага нещо "велико".


Българският народ иска умерен и подреден живот, докато неговите политици и държавници му предлагат


перманентна истерия, палячовщина, крясък, сътресения, омраза и хаос


И всички вкупом работят, за да лишат българите от онова, което те днес най-много ценят: демокрацията и членството в ЕС.


Днешните политици танцуват своя бесовски танц пред публика, която иска съвсем друго представление. Това положение не може да продължи дълго. Тъй като публиката – народът – няма как да напусне залата (държавата си), то рано или късно палячовците ще бъдат изметени от сцената и заменени с някакви прилични хора.


Задава се поредица от избори и онези, които искат да представляват точно този народ, който имаме, трябва да знаят следното. Този народ вече не чува крясъци, попържни и замеряния с етикети (ляв / десен / либерал / соросоид / рубладжия). Умереният, делово настроен народ иска да чуе умерени, делови работи, отнасящи се до реалната рамка на реалния му живот: Какво се предлага за здравеопазването? За образованието? За развитието на икономиката (тази тема днешният народ смята за най-важна по отношение на държавното управление)? За налагането и спазването на правилата? За реда и спокойствието? За опазване на природната среда (което е особен приоритет днес за обикновените хора)? Как държавата като такава да бъде изтръгната от ръцете на шепата алчни дебели мъже и да заработи за хората си?


Онзи, който започне да съобщава такива неща с делови и умерен тон, с прилично поведение и уважително отношение – той рано или късно ще бъде чут, от този именно народ, който имаме. Крясъците и палячовщината няма да пробият.


Между другото, на някакво равнище на своето (без)съзнание сегашните политици осъзнават гореказаното. Може би затова всеки ден увеличават децибелите на кряскането:


за да не остане някой миг тишина, в който да бъдат чути умерените хора


Но всяка надежда, че сегашните власт-имащи могат да бъдат свалени, по демократичен път, посредством още крясъци – е инфантилна илюзия. Те с крясъци ще се справят. Няма да се справят с гласа на разума.


И, разбира се, всяка така обявена разумна политика трябва да може да дава конкретни решения на конкретни проблеми. Като например: как в Тетевен да се появи вода? Защото, дори в крайна сметка тетевенчани да се вдигнат на бунт (което е силно вероятно), доставянето на вода към домовете и фирмите им зависи от политиката. В това е нейният смисъл и такава политика очакват днес обикновените българи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  И къде са доказателствата,че изсичането на горите води до пресъхване на изворите?

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Дайнов как обикновените хора ще свалят демократично властимащите,когато те отдавна са подготвили прецизен механизъм за ФАЛШИФИЦИРАНЕ на изборите?! М?

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Статийката е писана от човек, който може и да не е във властта, но се е поуправил материално и не иска никой да го стряска и да му се прави на важен от ТВ-то. Нормални искания, но повечето хора из провинцията са толкова назад, че с "бавно и мазно и без ексцесии" не става. Може и да стане, но след 30-40 год. още. Което не се връзва с общ. интереси.

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  Да обясняваш как хората не искали крясъци и истерия, докато самият ти през седмица пишеш с пяна на уста как диктатурата аха да те арестува всеки момент, си е направо комично.
  Освен това заставам нащрек всеки път, когато тов. Нинава ми говори за "моя народ", а Дайнов обяснява какво искали "българите.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Именно поради прагматизма си обаче, бьлгарският избирател все избира «най-Малкото зло» и така продьлжава да обслужва олигархията.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  "Но всяка надежда, че сегашните власт-имащи могат да бъдат свалени, по демократичен път, посредством още крясъци – е инфантилна илюзия. Те с крясъци ще се справят. Няма да се справят с гласа на разума."
  ===========================================
  Проблемът е, че гласът на разума не е представляван от никого.
  Колкото и това да не ми харесва, но най-разумната политика към настоящият момент се предлага от ГЕРБ.
  При това е видно, че от година на година корупцията в партията расте и кражбите им се увеличават.
  Та както вече споменах - основният проблем е, че няма читава партия, за която с чиста съвест да дам гласа си.

 7. 7 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  В Човешката природа е да не се правят резки движения. Но за да се постигне нещо понякога се налага.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Например, българският народ да е решил да хукне по трънливите пътеки, по които в момента се препъват унгарци, поляци, руснаци, турци и пр. "

  нещо не ясно относно задачата ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  "И всички вкупом работят, за да лишат българите от онова, което те днес най-много ценят: демокрацията и членството в ЕС."

  ЕС-членството е налице, даже и с натовски печат и демокрация гарнирана с евроатлантически демократични ценности. Какво повече искате? Ако не си харесвате членството и демокрацията сърдете се на себе си. Путин не е виновен, пък даже не му и пука.

 10. 10 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 336 Весело

  Как какво: "КПСС - БКП! Вечна дружба! Ура-а-а!`

 11. 11 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1011 Весело

  Умнокрасивци говорят 'от името на народа'.

  Красота. Другарката лъжа благородно завижда въпреки че се натрапва лилаво червената синхронизация, може и случайност да е разбира се, забелязал съм че случайно малко преди дъжд се заоблачава

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  Ако прочетеш малко сериозна литература , а не слухове и клюки - ще разбереш ! А самият Дайнов е един от "дебелите вратове " и винаги е бил от тях , макар , че вратлето му е тънко като на анорексично пиле , а егото му е несъразмерно голямо по отношение на интелекта ! Интригант и манипулатор - ето какво е той ! А сечта започна още 60 - те години и продължи безконтролно ! Този път нито Костов е виновен ,нито някой от днешните управляващи ! Те само без да се замислят , продължиха започнатото ! И безводието , и наводненията след порои се дължат именно на това ! Четете !

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  В Тетевен са доказателствата.
  Както и в Близкия изток.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":В Тетевен са доказателствата. Както и в Близкия изток.
  —цитат от коментар 13 на Незнайко в Слънчевия град  До коментар [#13] от "Незнайко в Слънчевия град":

  А в Сахара? Там никой не знае защо се е получила пустиня.

 15. 15 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  " Строителството на "Черни осъм" е започнало в началото на 90-те години, но е било прекратено заради екопротести.
  Съоръжението в момента е нужно, защото при засушаването миналата година, целият район на Троян, Тетевен и Ловеч е бил подложен на воден режим."

  http://citybuild.bg/news/dyrzhavata-vyzstanoviava-iazoviri/5880

  Дайнов пак е предозирал.

 16. 16 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#15] от "tosho_toto":

  Защото?

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  Чувала сьм, че една от причините е безразборното развьждане на кози там

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  ТЕЗИ , КОИТО ЧЕТАТ ЗНАЯТ КАК И ЗАЩО САХАРА ОТ ЖИТНИЦА НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ПУСТИНЯ ! ТУК ИЗСЕЧЕНИ ГОРИ - НЯМА !

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  "Гражданите не са представени в собствената си държава."

  Каза представителят на Моника. :)

  https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/339/Image_5485339_126.jpg

 20. 20 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#16] от "КА2":
  Защото водните проблеми в този регион датират още от живково време и нямат нищо общо с аргументите на автора.


 21. 21 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Здравият разум вече няколко пъти победи в последните години ... За България обаче не знам кога ще стане. При това срастване на мафия с държава и липса на силно и почтени партии, изборните резултати ще са сходни. Хората са отвратени от политиците.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 22. 22 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 442 Неутрално

  " Едно е да искаш друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш"

 23. 23 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Тоя, дето БКП го е пратила да се учи на манипулации и чиито родители са промивали мозъците на моите родители за това колко велик и комунизЪма, да ми обяснява днес какво искам и как, видиш, ме било страх от "големците" си е някаква гротеска...

 24. 24 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  На кресльовците тук не им харесва констатацията, че "българският народ иска умерен и подреден живот", че в мнозинството си хората не искат "перманентна истерия, палячовщина, крясък, сътресения, омраза и хаос". На форумните фенове на Бойко и на Слави не им допада, че българите не искат вече "някой спасител да ги "оправи", а искат "разумна политика, която да може да дава конкретни решения на конкретни проблеми".
  А че е така, го доказаха последните събития с новото име на Македония и подписания договор между Ципрас и Заев. Само българите не се вдигнаха на протести, въпреки че и ние имаме толкова основания за притеснения, колкото и гърците. Но за българина се оказаха по-важни мира и просперитета на Балканите и напредъка на Македония в преговорните процеси за приобщаването ѝ към евроатлантическите организации, а не някакви националистически и шовинистки претенции.

 25. 25 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Щях да повярвам на тези лакърдии, ако авторът им не беше наследник на байтошови лакеи от най-висш калибър...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1011 Весело

  До коментар [#24] от "Fiji":

  "А че е така, го доказаха последните събития с новото име на Македония и подписания договор между Ципрас и Заев"

  Очаквам това да се окаже заслуга изцяло на умнокрасивците. Нищо че се скъсаха да плюват Борисов и да се 'подиграват' на инициативите свързани със западните балкани :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 28. 28 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 768 Неутрално

  всеки народ си е заслужил правителството. никой не им е виновен в тетевен че са роби и са си траяли когато са им съсипвали гората.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 29. 29 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2081 Весело

  Каква ирония на съдбата! Шаманът на революцията, бунтарят на демокрацията от Миндя току-що заплю паважния планктон, въстанията и автентичната борба за светло бъдеще. И то в полза на бюргерския еснаф. Днес или сме трезвени, или сме обрали мандра?

 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  До коментар [#5] от "7777":

  Не... Прагматизъм няма. Има, най-обикновена глупост, съчетана с конформизъм...! Не знам, защо е така. Но е така...!
  Хората са озлобени, нервни, живеят бедно, нямат доходи... Скърцат със зъби, заканват се. Като дойдат избори, навеждат глави и започват да мънкат. Ама нямало за кого да гласуват. Тоя не ставал, оня не ставал, другия не знам си какво... Та, накрая пак с червената бюлетинка или за пребоядисаните милиционерчета...! Каквото и да им говориш и да им обясняваш, все тая.
  Който имаше прагматизъм, отдавна не е в България.

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мизийски ☦":

  Ти си пълен кретен. Милиардите левове ги крадат българи. Раждаемостта и иконимическата емигтрация на българи към чужбина в следствие от некадърно и корумпирано управление на българите от българи причини смаляване на народа което и сто атентата не може да направи. 90% от престъпността няма да елиминира щото се прави от българи само дето не влизат затвора. Прегазят човек на пешеходна пътека - изтълкуват в закона че той е виновен. Специализираната прокуратура не работи. Според комисията за борба с комисията Пеевски е най-честния гражданин. Като секат горите простаците като теб все винят циганите ама не са цигани дето пращат камиони с дърва за огрев към Гърция. И да ги махнеш малцинствата пак няма да се оправим щото не в тях е проблема ама хора без мозък като теб няма да го разберат щото все ще има кого да винят било то Сорос или САЩ или съседни държави...

  Умерен толераст
 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  До коментар [#27] от "Император Владимир":

  Бас държа, че Борисов даже и не знае, кои са държавите от така наречените западни Балкани...! Колкото до инициативите му видяхме, какво се случи в София, когато се събраха министър-председателите на държавите от ЕС...! Борисов има авторитет, клонящ към нулата... И няма как да бъде по друг начин с човек, дето ходи да иска прошка от Путин...! :)

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#31] от "Наблюдател":

  +++

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 34. 34 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 384 Весело

  До коментар [#29] от "Lemmy":

  Също като пъпчивата убавица от снимката - хем иска да диша, хем си запушила носа и устата.

 35. 35 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Очаквам това да се окаже заслуга изцяло на умнокрасивците. Нищо че се скъсаха да плюват Борисов и да се 'подиграват' на инициативите свързани със западните балкани :)
  —цитат от коментар 27 на Император Владимир

  За подписването на договора между Гърция и Македония не може да се каже, че Бойко има кой знае каква заслуга, но адмирации към него за позицията му на подкрепа на този договор. Така че не си прав, че го плюем за политиката му на Балканите априори, а само когато преобладава популизмът и изхвърлянето му на велик балкански обединител, без да има видими резултати.

 36. 36 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Това което искат българите го намират на запад от източната граница на Австрия. И изобщо няма да си губят времето да променят комунистическия резерват България в който червени потници искат безплатни неща без да са дали нещо на обществото. А опитите на Борисов да обединявал Балканите е гротесков, след като населението му се изтегля към цивилизованата Европа и на практика се отцепва от комунистическите порядки съществуващи тук заради липсата на европейски реформи погнусено от непрестанната смяна на другари от отборите А,Б,В на БКП във властта ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 37. 37 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Материал, силно внушаващ примирение. Според Дайнов, българите не харесвали държавата си, защото не е тяхна, но някак си се съсредоточавали върху кроткия, спокоен, отруден, подреден живот, защото не можели да живеят вечно в бунт.И имали скромни, прозаични, битовистични искания към притежателите на държавата и политиците. Демек енергията е изчерпана и затова паразитизма се приема като симбиоза.

  Дайнов асоциира бунта срещу "дебелите, алчни мъже" с популизма - никой не искал тук да стане като в Русия, Полша, Унгария. Но пропуска да спомене, че именно "дебелите, алчни мъже" тласкат страната натам. И бунтът срещу тях не е присъщ на популизма, а на съзнателната, гражданска позиция която прекрасно съзнава какви принципи защитава и срещу какво се бори. И че няма друг път.
  Защото рибата се вмирисва откъм главата.

  Няма как условията и дневния ред в държават да бъдат определяни от престъпници, превърнали последната във феодален, безправен коптор, блато на произвола, и същевременно българите да искат някакъв си там живот, пък бил той и скромен. Че ще е скромен, това е гарантирано, но ще е и РОБСКИ. Да не се бориш срещу това, а да искаш да си живуркаш, повтаряйки жалката успокоителна мантра, че душманите някой ден щели да си отидат, както пише Дайнов, е крайно НЕДОСТОЙНА позиция. Защото така ти обричаш не само себе си, а и децата си на робско, битовизирано съществувание. Утре някои "добре облечени" бизнесмени могат да харесат дъщерите ви за някаквна работа. Например. И да им направят предложение, на което те няма да могат да устоят. Всичко ще е културно, разбира се. Пък и нали става въпрос за материал. От материала се правят някакви неща. Така де, когато битовото оцеляване е лайтмотив и основна тема на живота в България, другото са разни идеализми, пози и глупости. И дъщерите ви, понеже не са идеалистки, а реалистки, ще приемат. Вие също сте реалсти, нали? Сметките все пак трябва да се плащат, а и никой не иска ОЩЕ проблеми.
  Това не е изсмукан от пръстите "пример"!

  Ето защо България в момента не е добро място за живот, а човешко, морално и духовно блато. Докато тези, които превръщат България в това не бъдат изметени, човешки живот не може да има, а само скотски. Защото скотовете и добитика не се бунтуват.

  Хората се борят за разни там човешки неща.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 38. 38 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 535 Весело

  А водата в Тетевен не достига защото още не са възприели авангардните технологии на Дайнов и еколозите - къпане веднъж месечно, чорапите прави зад вратата и никакво поливане на градината.

 39. 39 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#24] от "Fiji":

  Напротив ! Всичко това много ни харесва , но не изречено от устата и написано с перото на др.Дайнов !

 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Увода, в който разбираме връзката между това което иска да ни каже автора и примера с лишпсата на вода в Тетевен е меко казано пресилен. В градове като Тетевен, Троян, вероятно и други, дефицита на вода е от много години, аз съм се сбклъсквал с него отпреди почти 50 години и разбира се безогледната сеч там и навсякъде другаде трябва да бъде спряна, но вода ще има само след сериозни и добре обоснавани, включително от екологична гледна точка нови водохващания.
  Искаме ми се и дано по-скоро се сбъдне оптимизма на автора, изразен в следващия цитат:
  " Днешните политици танцуват своя бесовски танц пред публика, която иска съвсем друго представление. Това положение не може да продължи дълго. Тъй като публиката – народът – няма как да напусне залата (държавата си), то рано или късно палячовците ще бъдат изметени от сцената и заменени с някакви прилични хора.",
  но според скромното ми мнение, за да се случи това, освен да чакаме " да му писне на народа", мисля че е редно ние самите и разбира се с плътното участие на такива като Дайнов, най-после да се постигне някаква консолидация на този пакет от политически формации, който да даде възможност на хората да избират, когато има избори.
  Иначе, дори и да му писне на народа, дори и да измете тези, мястото им ще бъде заето от други, но не по-добри от тях и кръга да се затвори.

 41. 41 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1011 Весело

  До коментар [#37] от "Боян Таксиров":

  "Докато тези, които превръщат България в това не бъдат изметени"

  Ехааа, умнокрасивците кога ще хващате гората че да освободите kleta majka bulgariq? Революционният ентусиазъм гледам че е точно на нивото на заразените с глупостите на горки едновремешни псевдоинтелектуали прегърнали комунистическите идеи. Историята се повтаря като умнокрасив фарс :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 42. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  Напълно съм съгласна с целия анализ.
  Само да допълня, че 80% от хората са с много лошо или никакво образование, а то според мен ще позволи на хората да раздвижат умовете си и да намерят изход.

  Любовта ще спаси света!!!
 43. 43 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#41] от "Император Владимир":

  Евлампи, смени пплочата, че тази се изтърка.
  Или нямаш друга?

  Иначе, въпросът ти изразява твоето определяне и позициониране в ситуацията.
  Аз пиша, че България трябва да се освободи от мутри и престъпници, коиот правят живота невъзможен, ти питаш кога такива като мен ще освободят България от себе си.

  Как бих могъл да ти отговоря...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3014 Неутрално

  Самото заглавие е доста глупаво, защото очевидно БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАТ ЕДНО И СЪЩО.

  Някои българи иската "салам, ама като едно време" (Оо, Пепи!); други искат заплати, ама като в Германия, при бачкане като в "института" на Людмила през 70-те; трети искат Путин да ни стане цар; четвърти - Слави да ни е цар и от сутрин до вечер голи мадами да танцуват кючек, и т.н.

  Има и една малка група българи (между 3 и 4%), които искаМЕ законът да е еднакъв за всички, източвачите на милиардни евросубсидии (начело с главния разпределител на порциите) да лежат в затвора, докато пукнат, компания да им правят прокурорите-хотелиери и останалите изливачи на бетон върху Черноморието, секачи на вековни гори, радетели на българо-руската дружба (подплатена с руски корупционни проекти); искаме българската православна църква да бъде реформирана, а висшият клир - разпопен, с обръснати бради и пратен при източвачите и прокурорите-хотелиери заради подривна дейност (обслужване на руските имперски интереси), и т.н., и т.н.

  Освин това искаме качествено обслужване от държавната администрация, която ни яде данъците; искаме разни и здрави тротоари от общинската администрация, която също ни яде данъците, искаме чист градски въздух със сто пъти по-малко фини прахови частици; искаме парите ни да не се харчат за глупости (например, главният разпределител на порциите да не хвърчи с държавня хеликоптер, за да "открива" всяка закърпена дупка, очертана пешеходна пътека или поставен соларен светофар в Крушовица, Злокучене или Пищигъз, за да се снима с местните баби...

  Много искаме, а? Нагли сме!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  До коментар [#38] от "zakkwylde":

  Както и навсякъде другаде по подобни малки градчета и общини, водата не достига, защото се пилее и не се влага нищо в поддържането и обновяването на ВиК мрежата. Домакинствата не са се научили да ползват този ресурс рационално и отговорно. Нямат изградени водоеми, нямат пречиствателни станции...
  На държавно ниво няма никаква дългосрочна политика в тази област. На общинско, още по-малко...! Какво очакват да се случи?
  Вода има, но изтича между пръстите ни...! Какво друго да се очаква от комунистите, които управляват, тоест съсипват държавата ни от 1944-та година насам...?!?

  Бивш tww09306483.
 46. 46 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Дайнов: "...Как държавата като такава да бъде изтръгната от ръцете на шепата алчни дебели мъже и да заработи за хората си?..."
  Те, това е въпросът. Задаван е от времето, откакто има позната човешка история и още се задава. Защо? Защото не е решен, няма и да се реши. Не е ясно, колко са дебели притежателите на държавите, но алчността е неизтребима. А инак стойката на Дайнов е готина - седиш с чаша от онова кехлибареното и чакаш Годо. Вярно, досега вместо очакваният все се появява някой дебел идиот, но-о, надежда има - "...рано или късно палячовците ще бъдат изметени от сцената и заменени с някакви прилични хора...". Е, това последното, сега пък с очакването на НЯКАКВИ ПРИЛИЧНИ хора, направо ме остави без дъх.

 47. 47 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  До коментар [#43] от "Боян Таксиров":

  Ами..., това знае човека, това пише...! :)
  Ако не си разбрал, проблема не е в тия дето ни управляват от 1944-та година, ами в някакви умнокрасиви...! Ама, от тия дето са учили в университета на бай Тодор, толкова. :)

  Бивш tww09306483.
 48. 48 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#47] от "tww09306483":


  До коментар [#43] от "Боян Таксиров":Ами..., това знае човека, това пише...! :)Ако не си разбрал, проблема не е в тия дето ни управляват от 1944-та година, ами в някакви умнокрасиви...! Ама, от тия дето са учили в университета на бай Тодор, толкова. :)
  —цитат от коментар 47 на tww09306483


  Значи знае много малко. Той пише за две-три неща - за "умнокрасивите", за "безсилната им злобица", и че "Мада Нейча" не зачитала "умнокрасивите".

  В превод това ще да рече, че животът е кеч, правото е на силния, всичко е позволено, и който не е доволен, да го д*ха.
  Но забележи, иска "умнокрасивите" да освободят "клета майка България" и да се махат.
  Ами щом е толкова силен, нека той ги изгони.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 49. 49 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2081 Весело

  Подведени от как точно да стане измитането и замяната с прилични хора, някак оставяме встрани кошмарното пробуждане у Дайнов, че хората желаят "воденето на умерен, основан върху работенето, усърдието, спазването на правилата, поемането на лична отговорност за живота си, доброто възпитание и уважителното отношение към другите" - все класически, десни, КОНСЕРВАТИВНИ ценности. Което рязко противоречи на досегашните му врясъци за разрушаване на статуквото, отвлечената държава, каузи на екоекстремисти, либерални джендъри и обикновени толерасти. Не дай Боже пролетарският трибун да продължи падението към преизподнята на крайнодесните.

 50. 50 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#49] от "Lemmy":

  Подведени от как точно да стане измитането и замяната с прилични хора, някак оставяме встрани кошмарното пробуждане у Дайнов, че хората желаят "воденето на умерен, основан върху работенето, усърдието, спазването на правилата, поемането на лична отговорност за живота си, доброто възпитание и уважителното отношение към другите" - все класически, десни, КОНСЕРВАТИВНИ ценности. Което рязко противоречи на досегашните му врясъци за разрушаване на статуквото, отвлечената държава, каузи на екоекстремисти, либерални джендъри и обикновени толерасти. Не дай Боже пролетарският трибун да продължи падението към преизподнята на крайнодесните.
  —цитат от коментар 49 на Lemmy


  А кой е казал на Дайнов, че народът иска това:
  "воденето на умерен, основан върху работенето, усърдието, спазването на правилата, поемането на лична отговорност за живота си, доброто възпитание и уважителното отношение към другите"

  То и Путин и Си Цзинпин и Ердоган казват същото за техния си народ.
  В превод: Бачкайте яко и си налягайте парцалите. И погледа долу в калта, не към нас и нашия антураж.

  Аз мисля, че хората искат правова държава, защита на правата и свободите си, действаща демокрация, ефективна съдебна система и прочее предпоставки, за да могат хората да бъдат продуктивни, както в работата си, така и в себереализацията и живота.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 51. 51 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Умирам от кеф, когато някой започне назидателно да говори от името на всички българи. Скромността не е порок, г.дайнов!

  Мърфи е оптимист!
 52. 52 Профил на shepprd
  shepprd
  Рейтинг: 225 Весело

  Статията трябва да се преименува на "Какво иска Евгений Дайнов".

 53. 53 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  До коментар [#50] от "Боян Таксиров":

  "Европейското изследване на ценностите, покриващо веднъж на всеки десет години 47 европейски държави, с български партньор Нов български университет и изпълнител "Алфа рисърч".

  Но трябва и да се чете, не само да се графоманства.

 54. 54 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#53] от "Lemmy":

  Това ще да е и резултата от изследването на ценностите:

  "Не искат и други екстремни мечти, усърдно предлагани на идейно-политическия пазар през тези десет години: въвеждането на военно, дикаторско или друго насилствено управление; връщане на някогашни територии; жертването на права и свободи заради някакво национално величие. Най-малко искат "връщане" към социализма и отказ от членство в ЕС. Изобщо, отричат всякакви внезапни движения, чудеса, обрати и подскоци. Явно са предозирали с такива."

  А това Дайновата интерпретация, прилепена отдолу:

  "В изминалото десетилетие обикновените българи са направили своя избор и той е, накратко: воденето на умерен, но отчетливо европейски, не-героичен живот, основан върху работенето, усърдието, спазването на правилата, поемането на лична отговорност за живота си, доброто възпитание и уважителното отношение към другите. Очакват бавно подобряване на качеството на живота си, както и това, техните деца да живеят малко по-добре от тях. Особено са привързани към демокрацията, семейството и приятелите."

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  До коментар [#48] от "Боян Таксиров":

  Ами на Евлампито репертоара е общо взето, доста постен... Да не кажа нещо друго. Коментарите му се припокриват почти изцяло, като общо взето няма значение, за какво е статията. Изглежда, че умнокрасивите са от ония гадове, дето все пречат. И нищо, че са много малко или един файтон... Все, те са виновни за поредния милиционерски неуспех...!
  Пък..., те хората се махат и без да ги подканят много от ГЕРБ. Пък в ГЕРБ са си повярвали, че ще си внесат индийци и пакистанци, че да им работят... Докато се усетят, колко са се объркали, ще им останат едни цигани, дато да се чудят, какво да ги правят. Ама от милиционери, толкова...! :)

  Бивш tww09306483.
 56. 56 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Онзи, който започне да съобщава такива неща с делови и умерен тон, с прилично поведение и уважително отношение – той рано или късно ще бъде чут, от този именно народ, който имаме. Крясъците и палячовщината няма да пробият."

  Айде сега Женя, вземи това, сгъни го и до занесеи в офиса на автентично десните. След което те да хванат една права лопата и да изхвърлят от там всякакви Атанасовци, Къневци, Ивановци и теб самия също. И може и да се получи нещичко...

 57. 57 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#55] от "tww09306483":

  Хората се махат, да. Който когато реши и когато му е удобно. Продават имотите си и заминават.
  ТАЗИ България няма как да бъде ценност за тях, повечето хора каквото и да правят, работят за мутрите и утвърждават ТЯХНОТО статуткво. И обричат децата си на същото.
  В такива условия човек не може да осмисли живота си.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 58. 58 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#55] от "tww09306483":

  То пък понеже вашите коментари имат някакво разнообразие... ако не е храчка, ще е жлъчен сок и те така.

  Ама и за това сте там, където сте. В нищото.

 59. 59 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#27] от "Император Владимир":Бас държа, че Борисов даже и не знае, кои са държавите от така наречените западни Балкани...! Колкото до инициативите му видяхме, какво се случи в София, когато се събраха министър-председателите на държавите от ЕС...! Борисов има авторитет, клонящ към нулата... И няма как да бъде по друг начин с човек, дето ходи да иска прошка от Путин...! :)
  —цитат от коментар 32 на tww09306483


  Голям майтап!
  Ама ти сериозно ли ги вярваш всичките тия работки, дето си ги изпонаписал?

  Доброто е заразно
 60. 60 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#36] от "Dr_Doolittle":

  А твойте опити да плашиш със собствената си емиграция вече са досадни, вервай ми.

  Вземи хвани гората най-накрая, че да умре тая държава и да се приключи мъката :)

 61. 61 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  До коментар [#58] от "niakoi_si":

  Ами да...! В нищото сме. Проблема е, че нищото се казва България. Не виждам, защо това те прави доволен...?!?

  Бивш tww09306483.
 62. 62 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Дебели алчни мъже"
  това хомофобия ли е?

 63. 63 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  До коментар [#59] от "dogwoman":

  Да ги вярвам ли...? Що за въпрос...?!
  Оп-п-с-с-с...! Забравих, че управлява ГЕРБ. Трябва да слушаме, какво ни казват, не да вярваме на това, което виждаме, нали? :)

  Бивш tww09306483.
 64. 64 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Статийката е писана от човек, който може и да не е във властта, но се е поуправил материално и не иска никой да го стряска и да му се прави на важен от ТВ-то. Нормални искания, но повечето хора из провинцията са толкова назад, че с "бавно и мазно и без ексцесии" не става. Може и да стане, но след 30-40 год. още. Което не се връзва с общ. интереси.
  —цитат от коментар 3 на Хи-хи


  А ти какво предлагаш за тях? Да увеличим размера на социалните помощи ли или да раздуем още държавния сектор и да вдигнем заплатите още в него, така че да ги ,,оправим'' бързо тези хора? Човекът добре го е написал в статията - всеки трябва да поеме отговорност за собствения си живот.

 65. 65 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Иху-аху, кой не скача е г*з насран, който иска конкретни мерки, а не голи емоции е комунист, който иска правила и ред е фашист, който иска властта да е в ръцете на народа, чрез инструментите на народовластието (пряка демокрация и засилване на обвързаната компетентност на избраниците за конкретни действия с отчет и отговорност, вместо сегашната безотговорна оперативна самостоятелност и безотчетност и куп други рационални идеи) е дамагог и популист, вместо това - скачай народе по площадите, докато в тишината на тъмните коридори преразпределим властта и собствеността. И сега 28 години по-късно, кво станА!
  Ми естественото станА! "Людете ми гинат поради нямане знание" - Стар Завет.
  Тоест първо трябва вълна на просвещение, за постигане на осъзнаване на необходимостта от свободата, създаване на на правилната й дефиниция и интелектуално обладяване на инструментите за нейното постигане и запазване.
  С Иху-аху, не става!
  Същите, които ме псуваха, когато предлагах рационални мерки преди почти 3 десетилетия и ме заклеймяваха, повярвали на илюзии, сега си чешат вратовете и повтарят онова, на което преди се подиграваха. 30 години за първи стъпки. За пълна промяна живота няма да стигне.
  П.П.: Когато мутрите от началото на 90-те (организирани групи за всяване на терор в населението, за да не се бунтува срещу несправедливото преразпределение на властта и собствеността, по-късно префасонирани и заменени от бели екички със същата функция, та и до днес, днес няма да те бият, ще те уволнят, бе може да те уволнят и пак да те бият...) попадали на малки населени места с добре въоръжени и организирани ловни дружинки, изчезвали с подвити опашки... Това за модела на борба с дебелаците, щото усещам, че се вкарва линията, че нямало начини.

 66. 66 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 586 Весело

  Българите, в цялост, незнам какво искат. Обаче знам какво иска г-н Дайнов. Съвсем накратко и обобщено исканията могат да се синтезират с:
  #КОЙ?
  #ОСТАВКА!
  #ЛУСТРАЦИЯ!
  Съответно нови избори, а след изборите демократичните партии ГЕРБ и Демократична България да направят коалиционно правителство, защото ако дойдат на власт комунистите ще стане
  #СТРАШНО!
  И разбира се, трябва да се забрави за строителството на корупционния проект АЕЦ БеляНе!, защото ако се реализира той би бил опасен конкурент на зелената еко енергия. А само знаем, че собственика на любимата ни медия има интереси към този бизнес. Дори и г-н Дайнов има фотоволтаик в двора си в Миндя! Офнюз писаха!

  Бог да благослови Америка за България!
 67. 67 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  Хубаво, но народът продължава да вярва и да избира на голи нереални обещания

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 68. 68 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Верно, но може да се каже по-позитивно ;)

  На кресльовците тук им харесва да бъдат оправяни от "спасител" след "спасител"... в перманентна истерия, палячовщина, крясък, сътресения, омраза и хаос.

  пп
  Тук, тоест дотук.
  Подавляющеето болшинство коментари преди #24 ;)

  До коментар [#24] от "Fiji":

  На кресльовците тук не им харесва констатацията, че "българският народ иска умерен и подреден живот", че в мнозинството си хората
  не искат "перманентна истерия, палячовщина, крясък, сътресения, омраза и хаос".

  На форумните фенове на Бойко и на Слави не им допада,
  че българите не искат вече "някой спасител да ги "оправи",
  а искат "разумна политика, която да може да дава конкретни решения на конкретни проблеми".

 69. 69 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Браво на Евгени Дайнов ! Искрено и èстно !

 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Заглавието не е глупаво, а е "тенденциозно" нормално, обобщаващо, пожелаващо.
  Затова, като цяло, [#44] преставлява позитивен отзив :)

  Българите искат правилно-правово уредена държава,
  която да им служи лоялно.

  пп
  Съвсем отделен въпрос е, че авторът не казва дали привижда БСП (или кой?)
  за работата на (чий?) workhourse спасител :)

  До коментар [#44] от "Norman Granz":

  Самото заглавие е доста глупаво, защото очевидно БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАТ ЕДНО И СЪЩО.

  ...

  Има и една малка група българи (между 3 и 4%), които искаМЕ законът да е еднакъв за всички, източвачите на милиардни евросубсидии (начело с главния разпределител на порциите) да лежат в затвора, докато пукнат, компания да им правят прокурорите-хотелиери и останалите изливачи на бетон върху Черноморието, секачи на вековни гори, радетели на българо-руската дружба (подплатена с руски корупционни проекти); искаме българската православна църква да бъде реформирана, а висшият клир - разпопен, с обръснати бради и пратен при източвачите и прокурорите-хотелиери заради подривна дейност (обслужване на руските имперски интереси), и т.н., и т.н.

  Освин това искаме качествено обслужване от държавната администрация, която ни яде данъците; искаме разни и здрави тротоари от общинската администрация, която също ни яде данъците, искаме чист градски въздух със сто пъти по-малко фини прахови частици; искаме парите ни да не се харчат за глупости (например, главният разпределител на порциите да не хвърчи с държавня хеликоптер, за да "открива" всяка закърпена дупка, очертана пешеходна пътека или поставен соларен светофар в Крушовица, Злокучене или Пищигъз, за да се снима с местните баби...

  Много искаме, а? Нагли сме!

 71. 71 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 615 Неутрално

  "Но всяка надежда, че сегашните власт-имащи могат да бъдат свалени, по демократичен път, посредством още крясъци – е инфантилна илюзия. Те с крясъци ще се справят. Няма да се справят с гласа на разума."===========================================Проблемът е, че гласът на разума не е представляван от никого.Колкото и това да не ми харесва, но най-разумната политика към настоящият момент се предлага от ГЕРБ.При това е видно, че от година на година корупцията в партията расте и кражбите им се увеличават.Та както вече споменах - основният проблем е, че няма читава партия, за която с чиста съвест да дам гласа си.
  —цитат от коментар 6 на atmanpg


  Айде бе, няма.
  А "Демократична България" за какво се създаде?
  Аман от "десни" гербаджии, дето виждат как ешкере ги ограбват комунистите от гербавата върхушка вече пред очите им прегърнати дружно с комунистите от БСП, но продължават да гласуват "за по-малкото зло".

 72. 72 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 249 Неутрално

  30 години либералболшевишко управление Държавата ни е като след загубена война, обезлюдена, раграбена и със съсипана икономика. Хората нямали били предвттавители!?! Добъ ден, кой ни докара до тук?!? Либералболшевиките и техните "демокрятични" слуги наначени да управляват България.

 73. 73 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 303 Весело

  За учЕн не ставаш, Женя, ти си ни шама-а-а-а-ан.
  От клишета и надутост с мозък си приспа-а-а-ан.

  Както винаги - известно количество факти, примесени с полуистини и фантасмагории, накрая разбъркани в полирано канче, вместо в мозъчна кутия.
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/13/2933622_kak_da_predvidim_kakvo_shte_stane_na_izborite/

  Но го разбирам. Гладно не се стои, трябва да се отчита дейност.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Да обясняваш как хората не искали крясъци и истерия, докато самият ти през седмица пишеш с пяна на уста как диктатурата аха да те арестува всеки момент, си е направо комично.Освен това заставам нащрек всеки път, когато тов. Нинава ми говори за "моя народ", а Дайнов обяснява какво искали "българите.
  —цитат от коментар 4 на dogwoman


  Затова пък лесно и с въодушевление приемаш просташките изцепки от рода на "Вие сте прости и аз съм прост. Значи ще се разберем."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  До коментар [#66] от "KFC":

  За такива като теб трябва да сложат още един тип израз на емоция. Много, ама много весело.
  Не виждам какво весело виждаш в изразеното несъгласие с цирка в парламента (примерно). Или в това, че пред очите на цял народ ни обират посред бял ден(КТБ, отмъкването на хорските спестявания, и ДА никому ненужданата АЕЦ Белене....) най-нагло, а прокуратурата все още не е сложила който и да е в затвора.....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 76. 76 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  До коментар [#71] от "choss":

  Тц!
  Популистите не могат да управляват.
  Те могат единствено да критикува, удобно позиционирайки се в опозиция.

 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  За учЕн не ставаш, Женя, ти си ни шама-а-а-а-ан.От клишета и надутост с мозък си приспа-а-а-ан.Както винаги - известно количество факти, примесени с полуистини и фантасмагории, накрая разбъркани в полирано канче, вместо в мозъчна кутия.https://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/13/2933622_kak_da_predvidim_kakvo_shte_stane_na_izborite/ Но го разбирам. Гладно не се стои, трябва да се отчита дейност.
  —цитат от коментар 73 на stem


  Ето го още един развеселен!
  Абе как един път не коментирате сериозно и с факти!?
  Как винаги се опитвате да минете метър, като правите едни изсмукани из пръстите си, глуповати сравнения!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  До коментар [#55] от "tww09306483":То пък понеже вашите коментари имат някакво разнообразие... ако не е храчка, ще е жлъчен сок и те така.Ама и за това сте там, където сте. В нищото.
  —цитат от коментар 58 на niakoi_si


  Не драги!
  България е в нищото заради такива приказаки като твоите!
  Как пък един път не си видяхте глупостите дето правите и заради които страната ни е в нищото, а все тези дето ви критикуват са виновни!?
  Виновни заради отрицателните резултати от ВАШЕТО управление!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  не само си глух, но и невеж, драги ми!

 80. 80 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 474 Неутрално

  И двата вида червени тролове - герберастко-патрЕотичните и депесаро-цоциалистическите, не харесват идеята за уредена, правова държава, също така истинска, изборна демокрация. Друго си е да сме порционна, бананова, руска сатрапия, управлявана 45 години от терористи и още 35+ след това от дебели вратове и мафия. И, разбира се, да се правим на демокрация, само и само да усвоим едни европейски средства. Нали ако беше иначе, тия същите тролове ще останат без работа. Кой ще вземе мильовци без образование и никакъв ценз, които са добри само в това да повтарят опорни точки?

 81. 81 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 963 Неутрално
 82. 82 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 303 Весело

  Ето го още един развеселен!
  Абе как един път не коментирате сериозно и с факти!?
  —цитат от коментар 77 на Храбър


  Коментираме сериозно и с факти анализи, направени сериозно, с факти и с мисъл. На Женя умотворенията доказано се разминават с реалните факти и са набор от кухи клишенца, общи приказки и шамански заклинания. За мисъл дори не говорим...
  Но е наше право да се развеселяваме под такива "плетения словес", нали? Или не е демократично, политически коректно, прогресивно?!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 83. 83 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 949 Неутрално

  [quote]Тази статия не е обичайният призив "народът да се надигне". Не е работа на народ, който си има собствена държава, непрестанно да се надига. Никой народ не може да живее в постоянен режим на съпротива.[/quote]

  И мога ли да знам защо не? Това е оня, същият народ, който доброволно си избира едни и същи и след това ги търпи. Ами или да спрат да гласуват за идиоти, или да почнат да отстояват правата си, вкл. и СРЕЩУ самата държава. Гърците може и да прекаляват до степен на мания, но по-добре безкрайна борба като тях, отколкото примирение.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 84. 84 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8064 Неутрално

  "Българският народ иска умерен и подреден живот, докато неговите политици и държавници му предлагат
  перманентна истерия, палячовщина, крясък, сътресения, омраза и хаос
  И всички вкупом работят, за да лишат българите от онова, което те днес най-много ценят: демокрацията и членството в ЕС."

  Българският народ знае, какво иска и то не е лошо, но избира да го управляват такива, които не могат и не искат да му го осигурят. Но той е упорит и продължава да ги избира. Е , колко пъти ще даваме шанс на някого, който не го заслужава.

 85. 85 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  До коментар [#31] от "Наблюдател":

  +++
  Дежурните оправдания на определена група - Сорос, имигранти, цигани. Всички други са им криви, само не и те самите.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 86. 86 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Напротив ! Всичко това много ни харесва , но не изречено от устата и написано с перото на др.Дайнов !
  —цитат от коментар 39 на doroteus

  От кого чакате да го чуете? От Бойко ли? Той дори не може да осмисли какво е написал Дайнов. Ще има да чакате от ГЕРБ да ви кажат истината, ако изобщо ви интересува тя, разбира се.

 87. 87 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  В Сахара е от географските особености. В нашите ширини е от брадви.

 88. 88 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 279 Неутрално

  > За изминалите 10 години българският народ – обикновените хора в България – са направили ясен избор за това, как искат да живеят.

  Статията кипи от пожелателно мислене и кухи твърдения, изказани по-"литературно", но без грам аналитичен разбор.

  "Българският народ" за последните 30 години никога не е правил информиран и ясен избор защото посткомунистическата властова структура не оставя избора на "народа", и "народа" е твърде неинформиран за света и инфантилен относно собственото си самоуправление, за да прояви някаква инициативност. Това, че формално през няколко години има избори не означава, че се прави разумен избор, защото самите канали за социално издигане и "правене на партия" не са егалитарни, а са силно конюнктурни, обвързани с тесни икономически интереси на определени субекти.

 89. 89 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#23] от "Лео":

  Не знам кой къде е пращал Дайнов да учи. И не ме интересува.
  Промиването на мозъци винаги има две страни. На моите родители никой не е успял да им промие мозъците. А е имало желаещи.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 90. 90 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#25] от "Йоаникий":

  Наследник на бай тошовите лакеи е Тома Биков. Става дума за манталитет и за характер (липсата му при Биков). Родителите си човек не може да избере.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 91. 91 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#18] от "doroteus":


  До коментар [#14] от "deaf":ТЕЗИ , КОИТО ЧЕТАТ ЗНАЯТ КАК И ЗАЩО САХАРА ОТ ЖИТНИЦА НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ПУСТИНЯ ! ТУК ИЗСЕЧЕНИ ГОРИ - НЯМА !
  —цитат от коментар 18 на doroteus


  Не знам какво си чел, но Сахара НИКОГА не е била житница на Римската империя, просто защото Сахара поне от 10000 (десет хиляди) години ПРЕДИ появата на Римската империя вече е пустиня.
  Ако нещо покрай ушите ти е минало за "житница на Римската империя", то това е бил Египет, по точно плодородната долина на Нил. Там и сега се произвежда 98% от селскостопанската продукция на Египет.

 92. 92 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1424 Весело

  Малиии, пред очите ми един "шаман" преживява катарзис (май за четвърти път)!
  От пламенен революционер, зовящ за изтребване до крак, изтръгване из корен и други подобни радикални действия - към призиви за разум, спокойствие (опс, щях да напиша "и здрава храна") и уважително отношение към другите хора.
  Направо съм възхитен!

  Знанието е сила, информацията - власт
 93. 93 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 598 Неутрално

  винаги под статии на Дайнов следва да се припомня, че той е галено дете на Секретариата на ЦК на БКП, аспирант на института по история на БКП с тема Комунистическото движение във Франция, троцкист - по собственото му признание - на млади години и сътрудник на троцкистко списание в Англия... за баща му даже няма нужда да се добавя - та ето този отново ни учи какво що и иска демокрация, макар че няма нещо по-далече от демокрацията от троцкизма

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 94. 94 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Какви са тия глупости в статия от 150 реда?
  Хората искат да ядат и да пият. Изключенията от общото само потвърждават правилото.

 95. 95 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Статийката е писана от човек, който може и да не е във властта, но се е поуправил материално и не иска никой да го стряска и да му се прави на важен от ТВ-то. Нормални искания, но повечето хора из провинцията са толкова назад, че с "бавно и мазно и без ексцесии" не става. Може и да стане, но след 30-40 год. още. Което не се връзва с общ. интереси.
  —цитат от коментар 3 на Хи-хи


  Той описва резултати от обективни изследване, а не какво е измъдрил на ракийка.
  Макар у нас всеки знае най-добре, щото съседа и магазинерката друго му казват...

 96. 96 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Тоя, дето БКП го е пратила да се учи на манипулации и чиито родители са промивали мозъците на моите родители за това колко велик и комунизЪма, да ми обяснява днес какво искам и как, видиш, ме било страх от "големците" си е някаква гротеска...
  —цитат от коментар 23 на Лео


  Кой курс в Оксфорд е "въведение в манипулациите" и как БКП е накарало Оксфорд да му даде стипендия за това?

 97. 97 Профил на Тончо
  Тончо
  Рейтинг: 8 Весело

  Браво Дайнов, браво приятел! Правилно представяш нещата, а и партията вече я има! Но върху нея вече се сипе огън и жупел, че и "приятелски огън" се появява...

  С най-добри пожелания! Тончо
 98. 98 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Не съм чел коментарите, но казвам че има такъв българин, който спокойно и делово да обръща внимание на тези важни, ежедневни неща за народа в България, който иска да бъде европейски. Това е Иван Костов.
  Винаги точно ясно и почтено е казвал истината. Заради това кресливците и шмекерите го мразят.
  Има и други, но той доказа че е Номер 1.

 99. 99 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Иска Нова кола, мила жена и една добра бира естествено.

 100. 100 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  "прочетох данните на Европейското изследване на ценностите"

  Добре, бе чичка, хубаво си прочел, ама мноого ми е любопитно как си ги направил всичките тези изводи?
  Без да се задълбавам погледнах
  http://www.europeanvaluesstudy.eu/page/current-survey.html
  последното от които е за 2017-а, но за да види човек данните го препращат към :
  https://dbk.gesis.org
  където последните данни са от "петата вълна"(тяхна си измишлжотина) през 2008. Самите данни са срещу заплащане , но впросите човек може да ги види, и да ви кажа нямам представа как тоя човек е стгнал от въпросите до изводите. Аз толкова ракия не мога да изпия.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK