Отровната лъжа за лошия ЕС

Отровната лъжа за лошия ЕС

© Георги КожухаровБългария като беззащитна жертва, поробена от лошия ЕС - такава картина рисуват част от българските политици. Но лъжата за "европейския гнет" се разпространява и другаде - ЕС е подложен на силен натиск и отвън, и отвътре, коментира за "Дойче веле" от Ясен Бояджиев:

Като слуша човек част от българските политици, може да остане с впечатлението, че България не членува доброволно в ЕС, а води тежка и неравна отбранителна битка с него, че не се ползва от неговите блага (като свободите и многомилиардните финансови инжекции), а е поробена от него беззащитна жертва, че другите страни членки (особено по-големите) са едва ли не врагове на България, които нямат друга грижа, освен да я съсипят.


Невярно и подвеждащо


Те са "лицемерни и фалшиви", "изключително нахално и колониално се опитват да ни превърнат в суровинна база и база за добив на човешка ръка", нанасят удар след удар по българската икономика и затова е "крайно време да излезем от приспивната песен и наивния сън, че ни третират като равни" и да спрем "да се държим мило и любезно" с тях...


Всичко това е обилно гарнирано с приказки за "еврочиновниците", "бюрокрацията в Европа" и анонимния "Брюксел" като събирателни понятия, зад които се крие някакво непроницаемо, враждебно и бездушно към проблемите на хората чудовище, което прави каквото си поиска, при това срещу незаслужено високо заплащане.
Пътьом да отбележим, че под една или друга форма подобни неща могат да се чуят и другаде в ЕС, дори понякога и в най-големите страни, за които иначе битува убеждението, че именно те дърпат конците. Което показва, че проблемът не е само български.
Отношенията в ЕС, разбира се, не са розова идилия. А политиката и решенията му не са резултат от безоблачна братска любов. Но създаваната от много български (и не само) политици представа за ЕС като диктат на големите над малките и като война на бюрокрацията срещу хората е също толкова подвеждаща и невярна. Същността, смисълът и начинът на функциониране на съюза нямат нищо общо с нея.


Сблъсък и баланс на интереси


Тази представа може да се проследи в много конкретни сюжети. За България най-красноречивият пример напоследък е т.нар. пакет "Мобилност за автомобилния транспорт". Тук българската позиция безусловно се представя като правилна и справедлива, а позицията на опонентите ѝ - като погрешна и нечестна. Като коварен заговор за фалиране на българските фирми и отмъкване на работниците им с цел сриване на българския бюджет и умишлен грабеж (на 14 милиарда лева, или 17% от БВП).


Разбира се, че предлаганите нови регулации не са мотивирани (само) от загриженост за българските шофьори, които с месеци мизерстват по европейските паркинги. А от интересите на френските, германските, италианските и прочие фирми, шофьори, синдикати и данъкоплатци. Защото конкуренцията (която те определят като дъмпинг) от Изток им носи фалити, безработица и по-ниски стандарти на трудовия пазар. За което те също винят ЕС.


Иначе казано, независимо от това какво ни се струва правилно и справедливо, в случая става дума за сблъсък на реални интереси, като "техните" интереси са също толкова естествени, легитимни и подлежащи на защита, колкото и "нашите". Изходът от този сблъсък обаче няма да е като в спортен плейоф, в който или печелиш, или губиш, а единият отбор задължително отпада. Изходът е в намирането на разумен баланс, от който в края на краищата печелят всички.


Именно в това са смисълът и функцията на ЕС - да балансира интересите чрез взаимни компромиси, отстъпки и компенсации. Както по конкретни теми, така и по-общо. Рано или късно Брюксел ще намери този баланс и за автомобилните превози, както многократно го е правил и ще продължи да го прави. Включително в още по-заплетени теми и конфликти с много по-висок залог, каквито има в изобилие и в момента - например около новия бюджет, промените в миграционната политика и реформата на еврозоната.


Инструментите


За тази цел ЕС разполага със съответните инструменти. Това най-напред са неговите институции, които осигуряват представителност на безкрайното разнообразие от национални, политически, икономически, социални, регионални интереси. Крайните решения са резултат от сложен баланс и обвързаност на правомощията между трите основни институции на съюза - пряко избираният Европейски парламент, съветът, в който заседават правителствата, и Комисията, която изпълнява поставените ѝ политически цели, като предлага законодателни и оперативни решения. Затова, когато чуете някой да критикува "раздутата европейска бюрокрация" (която впрочем е много по-рационална и ефективна от администрацията в редица страни членки), попитайте го дали е готов да съкрати представителството на своята страна или партия в европейските институции.


Вторият инструмент са процедурите. Най-важните решения в съвета например се взимат или с консенсус, или с квалифицирано мнозинство - "за" трябва да гласуват поне 55% от държавите членки, представляващи най-малко 65% от населението на ЕС. Тъй че и най-големите не могат да решават сами.

Всички печелят


Естествено, ЕС трябва да се реформира и развива. Също както и много от страните членки, чиито политици често си измиват ръцете с ЕС, за да прикрият собственото си нежелание и безсилие да направят необходимите реформи. Но голямата картина, която не бива да изпускаме от поглед, изглежда така: от този процес на постоянно търсене на баланс в крайна сметка печелят всички. И затова са част от най-могъщия обединен пазар и най-доброто място за живеене в света - пространство на свобода, права, законност и мир.


Затова никак не е чудно, че това пространство е подложено на силен натиск отвън - от мигриращите, които търсят по-добър живот, от икономически конкуренти, от диктатори, които виждат в неговия привлекателен и заразителен пример заплаха за себе си и за властта си.
Има обаче и опити за "предаване на крепостта" отвътре. Отровната лъжа за "европейския гнет", разпространявана поради неразбиране или с някаква користна цел, работи именно за това.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 575 Весело

  А най смехотворното е че целящо това скимтене е платено от Кремъл а и абсолютно фалшиво - дори ( недай боже) въпросните политици ср докопат до властта, те с удоволствие ще наченат тлъстите еврофондове и моментално ще забравят за ЕС робството :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  Кои политици го твърдят това бе, Бояджиев !

  [email protected]
 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Политици от твоята черга , уважаеми ! В момента можеш да ги намериш по протестите или вечер НА РАЗДУМКА на Позитано 20 !

 4. 4 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Вашите, или казано направо рубладжиите.

 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":

  Не е фалшиво, Кремъл без съмнение подкрепя анти ЕС настроения, но не той ги предизвиква. Вината си е изцяло в самите общества в З. Европа вкл. и при нас.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 324 Любопитно

  Яворе, чул ли си за Брекзит?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  До коментар [#3] от "doroteus":


  До коментар [#4] от "tomyd":

  Първите политици, които твърдяха, че България не се интересува от националните си интереси бяха главатарите на ОДС !
  етър Стоянов заяви : „България ще спазва международните норми на поведение дори с цената на отказ от националния суверенитет”. А Иван Костов КАЗА ГОРДО, ЧЕ : „Ние не интерпретираме българската политика през българския национален интерес”. !!!!

  [email protected]
 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  "Отношенията в ЕС, разбира се, не са розова идилия. А политиката и решенията му не са резултат от безоблачна братска любов"
  ==========
  Ами, и аз това казвам. Нищо повече.
  Нито искам излизане от ЕС, нито неговото разрушаване.
  Да не критикуваш грешките обаче, не е членство, а религия.

  Еретик
 9. 9 Профил на maya.klevtsova@expressbank.bg
  [email protected]
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ЕС е най-доброто нещо, което се е случвало на България след Втората световна война!

 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Който се хваща на лъжата "европейски гнет" е идиот.
  Ерго, българската върхушка има нужда от идиоти, а не от мислещи и съзнателни хора.
  И тя се опитва да произведе тези идиоти.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 11. 11 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  По делата им ще ги познаете! Дали да го казали или си измисляте, не знам. По-вероятно е второто. Въпросният Костов блокира руснаците в Косово и не позволи да се напълним с албанци. За сравнение, компартията предаде многократно националните интереси, най-жестоко с македонските българи. За т.нар. парЕоте няма да коментирам. За всички е видно че са руски патриоти, не български.

 12. 12 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Пропагандни истории ! Сега ако изскочи Путин или някой друг ще е красота репортаж . Репортажите все повече затъжат в ПРОПАГАНДА ,поради липсата на ФИЛОСОФСКА ОСНОВА.
  Ясно става Българина е глупав (донякъде съгласен за да се търпи този елит , такива медии , такъв двоен морал )
  Има едни умни .......те ще пишат и обяснят истината. Българина и сега харесва ЕС , дори иска да е в него , а не в България !

 13. 13 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 785 Любопитно

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Точният цитат на Петър Стоянов лекция в Клуба за световна политика в Сан Франциско, 01 септември 2000 е: „Модерните държави осъзнават, че е в техен интерес да следват общоприетите международни норми на поведение дори с цената на отказ от националния си суверенитет!“

  Можете ли да кажете, кога и къде точно Иван Костов е казал това за националния интерес?

 14. 14 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#9] от "smarthead":Интересно кой ти е сложил минус.. Би ли могъл да се обади , ако обича защото имам семпъл въпрос към него...:-)

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  До коментар [#11] от "tomyd":

  Аз изобщо не оспорвам тези неща - питам само ЗАЩО Бояджиев не конкретизира - кои политици вдигат лозунги за "европейския гнет" ???
  Аз не съм чувал това словосъчетание и ми се струва, че някой си измисля нещо ....!
  /Иначе подобни на цитираните от мен изказвания има БОЛ ..../ НО НЕ Е същото , нали ?

  [email protected]
 16. 16 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Камунезите обичат савецкия саюз, а пращат децата и парите си на запад.
  Същите камунези мразят ЕС, а прибират парите от еврофондовете.
  Те това, дрогаре бастони сте вие.

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Любопитно

  До коментар [#7] от "karabastun":

  главатарите на ОДС !
  етър Стоянов заяви : „България ще спазва международните норми на поведение дори с цената на отказ от националния суверенитет”
  =======
  Вай бе !
  Това за пръв път го чувам !
  Ако това наистина е верно. .... то повече няма какво да се добавя....
  Това е......

  Bukalemun
 18. 18 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 980 Любопитно

  Всичко това е обилно гарнирано с приказки за "еврочиновниците", "бюрокрацията в Европа" и анонимния "Брюксел" като събирателни понятия, зад които се крие някакво непроницаемо, враждебно и бездушно към проблемите на хората чудовище, което прави каквото си поиска, при това срещу незаслужено високо заплащане.
  -----------------------------------

  И кое от тези твърдения е невярно? Ето, дори вчера Европейския Парламент, който по Лисабонския договор би трябвало да контролира Европейската Комисия пропищя от произвола на Юнкер и ЕК да назначат Зелмайер за Генерален секретар без конкурс и без да са изпълнили правилата. ЕП открито признава, че ЕК е извън контрол!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 19. 19 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  А нима ни ги знаете кои са? Всички разумни хора, четящи форума сме наясно, само вие "русофилите," не знаете. Или казано просто, точно тези, които реално поставяте от над сто години, чужди национални и откровено враждебни интереси, над българските

 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  До коментар [#19] от "tomyd":

  Айде без празни приказки !
  Бояджиев даже не пише кои политици издигат лозунга :"Европейски гнет"!
  вИЕ МОЖЕ ЛИ ДА ГИ ЦИТИРАТЕ?

  [email protected]
 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  "Има обаче и опити за "предаване на крепостта" отвътре. Отровната лъжа за "европейския гнет", разпространявана поради неразбиране или с някаква користна цел, работи именно за това."
  Безконтролната миграция е точно такова предаване на крепостта отвътре.
  По-точно допускането на всякакви нелегални мигранти без право на бежански статут по международните, а и по вътрешните закони на отделните държави.
  Разрешаването на големи маси мигранти безпрепятствено да се движат в Европа и да преминават граници без документи е ярко доказателство за безсилието на националните правителства пред всякакъв вид неправителствени организации, незачитащи националния суверенитет на държавите.

 22. 22 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3671 Весело

  Ясен Бояджиев, моя еднокласник, си го знаем още от както бе редактор в Работническо дело. За когото и е работил, нему и дитирамби е пял!
  Сега работи за Дойче веле и пее "Ние немската политика я знаем: Всичко е добро в ЕС! Всичко цъфти в ЕС" /парафраза по Хр.Ботев/.

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3671 Весело

  Ясен Бояджиев, моя еднокласник, си го знаем още от както бе редактор в Работническо дело. За когото и е работил, нему и дитирамби е пял!
  Сега работи за Дойче веле и пее "Ние немската политика я знаем: Всичко е добро в ЕС! Всичко цъфти в ЕС" /парафраза по Хр.Ботев/.

 24. 24 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  За да ми докажеш , че си от НАШИТЕ ли ми го пращаш или наистина го мислиш ???
  +++++++++++

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  "Отровната лъжа за лошия ЕС"

  Това наистина е много глупава лъжа на която само наивниците биха повярвали.

  Истината е, че ЕС допринесе и продължава да допринася страшно много за развитието в нашата родина България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  Цялата червена сган,атакисти и гоцета ежедневно демагогстват спрягайки ЕС.Приемайки кремълските рубли!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 27. 27 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 337 Весело

  До коментар [#20] от "karabastun":

  По-полека с нервите. Празни са вашите приказки, че дори и манипулативни по отношение на цитата - справка пост номер 13. Не ви минават кремъльовските тролщини.

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Хората в Европа свикнаха с мира и благоденствието. Възприемат ги като даденост и нещо вечно. Допускат груба грешка. Обществото е силно разглезено и презадоволено, вследствие на това се натрупва много неизразходвана енергия. Голяма част от проблемите, които се решават са измислени, фалшиви, но те са толкова много, че истинските проблеми се давят в това фалшиво море. Отделно се навъдиха защитници на какво ли не и здравият селски разум изчезна до степен на видиотяване и че човешкият живот и благополучие се поставят под това на животните. (масово умиляване и страдане за някое ранено или болно котенце, но за човек - малко са склонни да проявят милосърдие). Култа към материалното или псевдодуховното е погълнал голяма част от обществото. От една страна се дерът моралисти, какви ценности да се спазват, от друга страна са разни дето пък искат некакви права, специални права. В това дране за права и морал, истинските стойностни права и морални догми се обезцениха, дори заличиха.
  Цялата тази натрупана и неизразходвана енергия започва да търси приложение - най-лесно е да станеш популист или защитник на нещо си -намираш враг и почваш да обещаваш, да громиш, без да се замисляш за последиците и дали това е истински проблем, което громиш. Последователите ти, както и ти самият, си мислите, че нищо няма да се промени в живота ви към по-лошо, когато постигнете целите си. Да, ама не. Справки много.Това не означава, че светът трябва да пази статуквото, просто залинелите мозъци трябва да се замислят, кой какво и на каква цена им го обещава и каква изгода има той и те за това.
  Рано или късно в Европа ще има война - тотална война, която ще се развихри, след като по-голяма част от държавите се овладеят от популистите. Тогава ще трябва нов враг ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Знаех си че няма нито един политик, който да споделя твоите и на съмишлениците ти възгледи за евроробството.

 30. 30 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#20] от "karabastun":

  " Планът Сидеров срещу колониалното робство - Управленска програма на партия Атака
  by Волен Сидеров"

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#13] от "ilinko":
  Можете ли да кажете, кога и къде точно Иван Костов е казал това за националния интерес?

  Има да чакаш отговор!
  Костов е виновен с това, че издърпа България от червената катастрофа Виденов!

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Така ни диктуват от Москва и понеже никога не сме могли срещу тях да си устояваме интересите.

 34. 34 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Добре е, че от време на време някой припомня основните истини за нас и ЕС.
  Жалкото е, че Дневник не го четат хорта, които са най-податливи на евтината пропаганда родом от хибридната война.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 35. 35 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Всичко добро постигнато в България е благодарение на ЕС и западната ориентация. Всички катастрофи и неблагополучия идват от руската агентура, рубладжиите и петата колона. За съжаление тези тъмни антибългарски сили са в настъпление и работят усилено за руските интереси. Хибридната война против страната дава сериозни резултати сред населението.Имаме правителство, което ще изпълнява руски поръчки при всяка възможност. ЕС се бори и защитава интересите на България, а българските управляващи работят за ограбване на българите от Русия. Предателите никога не свършват в тази страна. Можем да разчитаме само на външни фактори. Но това е слаба надежда.

 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  За мен нещата са ясни, при позициите на петата путинска колона, това е постоянната цел, на колкото може повече хора да бъде внушено, че сме някак си прецакани.
  И понеже простотията не е в дефиците сред населението (впрочем това е така за съжаление по целия свят) има достатъчно риби, които се хващат.

 37. 37 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  И как мы хороши в Евроазиатском союзе и товарищах?

  Ама какво стана с него?

  Денги нет но ви держатся. :-)

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 38. 38 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":

  "е ярко доказателство за безсилието на националните правителства пред всякакъв вид неправителствени организации, незачитащи националния суверенитет на държавите. "
  =============
  Много добре казано!
  Логиката - ще потърпя, да не изляза лош, трябва да бъде зарязана.
  Как правителството ще носи отговорност, а НПО ще казва кой ще кара влака?

  Еретик
 39. 39 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4468 Неутрално

  Кои политици го твърдят това бе, Бояджиев !
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Каракачанов* бе, Карабастунов.

  *- Или агент Иван, както е може би по-известен във вашите среди.

 40. 40 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":

  А най смехотворното е че целящо това скимтене е платено от Кремъл
  ..............
  Аха , а грантовете от АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ са ей така от чиста самарянщина?

  Айде малко по-сериозно.

 41. 41 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#8] от "Костадин Иванов":

  Да не критикуваш грешките обаче, не е членство, а религия.
  +++++++++++++++++++
  Ама грантовте задължават, какво да се прави.

 42. 42 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#20] от "karabastun":
  вИЕ МОЖЕ ЛИ ДА ГИ ЦИТИРАТЕ?
  ...........
  Мне не могат. :) Но пък защо им е да го правят?
  На тях факти не им трябват.

 43. 43 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4468 Неутрално

  До коментар [#22] от "patsis":

  А ти си остана праволинеен болшевик!
  ПП. Щирлиц, с този "единокласник" се издавате. Ма научете го най-накрая този български бе!

 44. 44 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4468 Любопитно

  До коментар [#1] от "danvan":...Аха , а грантовете от АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ са ей така от чиста самарянщина?Айде малко по-сериозно.
  —цитат от коментар 40 на buljubei


  Ти за какво ги използваш?

 45. 45 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Затова никак не е чудно, че това пространство е подложено на силен натиск отвън - от мигриращите, които търсят по-добър живот, от икономически конкуренти, от диктатори,
  .................
  Добре бе мааму.
  Как пък един път не чух или прочетох поне 1 нещо приличащо на самокритика от страна на Меркел и компания или поне от прислужните "журналисти"?
  За всичко са виновни "диктаторите" Путин, Орбан, Тръмп, и разбира се, тъпия и прост материал, който лесно се лъже. А самите еврочиновници и еврошефчета - целите в бяло?
  Толкова са далеч от обикновените хора, че няма къде повече.
  И евроскептиизмът се поражда именно от тяхното лицемерие и некадърност. Путин , Тръмп и останалите /а най-вече Ердогсн/ само се възползват от чутовоната им некадърност и късогледство.
  Ама какво ли да им обясняваш ? Те си имат една плоча - путинисти, рубладжии и т.н.
  А после , на изборите - пак ще са изненадани .

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "Те са "лицемерни и фалшиви", "изключително нахално и колониално се опитват да ни превърнат в суровинна база и база за добив на човешка ръка", нанасят удар след удар по българската икономика и затова е "крайно време да излезем от приспивната песен и наивния сън, че ни третират като равни" и да спрем "да се държим мило и любезно" с тях..."

  Браво на автора! Най-после някой казва истината, само истината и цялата истина. Благодарим на Дневник, че са му дали думата.

 50. 50 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#49] от "Judjuk":
  "Те са "лицемерни и фалшиви", "изключително нахално и колониално се опитват да ни превърнат в суровинна база и база за добив на човешка ръка", нанасят удар след удар по българската икономика и затова е "крайно време да излезем от приспивната песен и наивния сън, че ни третират като равни" и да спрем "да се държим мило и любезно" с тях..."

  Браво на автора! Най-после някой казва истината, само истината и цялата истина. Благодарим на Дневник, че са му дали думата.
  ............................
  Пак не си разбрал.
  Това е цитат на автора на статията. Самият той е на обратното мнение.

 51. 51 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":По делата им ще ги познаете! Дали да го казали или си измисляте, не знам. По-вероятно е второто. Въпросният Костов блокира руснаците в Косово и не позволи да се напълним с албанци. За сравнение, компартията предаде многократно националните интереси, най-жестоко с македонските българи. За т.нар. парЕоте няма да коментирам. За всички е видно че са руски патриоти, не български.
  —цитат от коментар 11 на tomyd


  Въпросният Костов продаде Нефтохима на руснаците от Лукойл.

 52. 52 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И боклуците, които се продават в немските вериги ли са отровна лъжа ? И Северен поток - 2 ли е такава ?

 53. 53 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Така е, когато 100 (сто)% от парламентарните партии са скрити или явни руско-комунистически подлоги, вкл. ГЕРБ.

 54. 54 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Бай Бояджиев се е оплел в характерни либерастки противоречия. Тъкмо онази Франция, която няма нищо против нашествието на диви племена от юг, които преобразиха градовете на гета, сега изведнъж се загрижила за българските шофьори... да не мизерстват по паркингите. Аре, автора, време е за заслужена пенсия.

 55. 55 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 564 Неутрално

  това е проблемът на нивото на дебата в българия, и на политическата поляризация, че не може човек да критикува брюксел, без да излезе русофил. а брюксел може да понесе много критики. но храна на путнистката мафия не даваме.

 56. 56 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#55] от "owen":

  абе едно е да критикуваш, друго е да фърляш кофи с лайна и помия

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 57. 57 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 702 Неутрално
  До коментар [#3] от "doroteus":До коментар [#4] от "tomyd":Първите политици, които твърдяха, че България не се интересува от националните си интереси бяха главатарите на ОДС !етър Стоянов заяви : „България ще спазва международните норми на поведение дори с цената на отказ от националния суверенитет”. А Иван Костов КАЗА ГОРДО, ЧЕ : „Ние не интерпретираме българската политика през българския национален интерес”. !!!!
  —цитат от коментар 7 на karabastun  Хайде да не намесваме несравними величини - съпоставяки Иван Костов с днешните джуджета като Бойко Борисов, Волен Сидеров или Каракачанов - рискуваме щото да си развалим целия ден пред нас - или поне колкото е oстанало от него...

 58. 58 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 702 Неутрално

  "Като слуша човек част от българските политици, може да остане с впечатлението, че България не членува доброволно в ЕС"Не помня някой да е питал народа искал ли е да влиза, или не. Костов и компания рекоха и отсекоха и ни го натресоха, както им беше наредено от трибуквието, за да сме сега, 10(30) години по-късно, последната дупка на кавала.
  —цитат от коментар 48 на Taiga


  Народът масово гласува с краката си, ушанка - не виждам някой нормалeн да се е засилил към матушката ти...

 59. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "Пак не си разбрал.
  Това е цитат на автора на статията. Самият той е на обратното мнение."
  До коментар [#50] от "buljubei":

  Ти как разбра?

 60. 60 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#14] от "magelan":


  До коментар [#14] от "magelan":

  Аз съм един от тия ,които са сложили минус,чàкам въпроса ти

 61. 61 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 284 Неутрално

  ами , защитна реакция ,на политиците които доста са се награбили от евро фондовете , и които са недосегаеми за нашата съдебна система , а това ще рече нито повече нито по малко от 100% , на тях дължим милиционеро-робовладелческия строй който успешно са развили под маската на демокрация

 62. 62 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Българските превозвачи искат референдум за илизане от ЕС.Къде ще карат сандъците си , ако излеземе от ЕС, в степите на Евроазия ли?

 63. 63 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Няма никаква лъжа. ЕС наистина е вреден за нас! Основната пречка пред икономическото ни развитие е общия пазар с по-развити от нас икономики. При тия условия никога няма да постигнем необходимата конкурентноспособност. Исторически факт е, че всички развити страни са градили своята конкурентноспособност зад стените на протекцията, а не в свободен пазар. Колониите са били в свободен пазар. Да се твърди обратното е невежество. Валутния борд и гласеното приемане на еврото също е в наш ущърб, тъй като блокира възможностите ни за провеждане на парична политика, което отново е спирачка пред икономическото ни развитие. Няма страна прокопсала с чужди инвестиции! Третото условие е - чуждите инвестиции вън! Само че и това не може заради ЕС. После ЕС наистина ни прецака и за Козлодуй и за Южен поток и за Белене. За Южен поток особено очевидно и особено гадно. Центъра на ЕС наистина богатее на гърба на периферията. Това е факт!
  И на всичкото това, авторът противопоставя разни бля-бля общи хвалебствени дитирамби. Освен това действително никой не ни пита навремето нито за влизането в ЕС нито за влизането в НАТО, както сега не искат да ни питат за еврото. Ама наистина сме насила в тези съюзи на фалшивите ценности.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 64. 64 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":Точният цитат на Петър Стоянов лекция в Клуба за световна политика в Сан Франциско, 01 септември 2000 е: „Модерните държави осъзнават, че е в техен интерес да следват общоприетите международни норми на поведение дори с цената на отказ от националния си суверенитет!“Можете ли да кажете, кога и къде точно Иван Костов е казал това за националния интерес?
  —цитат от коментар 13 на ilinko


  Правилно го е казал. Хайде да цитираме един друг мъдър човек, отпреди повече от век и половина:

  "РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СВОБОДНИТЕ И НЕЗАВИСИМИТЕ НАРОДИ
  Да обясним огромната разлика между двете думи: свобода и независимост.
  Свободата е пожертване на част от своята независимост, което всеки гражданин прави, за да се създаде един общ фонд от свобода, наречен закон.

  .......
  колективната смелост е качество на свободните народи — индивидуалната смелост е качество на народи, които са само независими
  ........

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 65. 65 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#48] от "Taiga":

  Народът избра СДС да управлява , а СДС избра Костов за премиер ! Вие какво искате , Костов да ходи от къща на къща и да си записва в тефтер кой е за ЕС и кой не е? Да не се връщам на 1944 г , когато съветския гражданин Г. Димитров беше изпратен в окупирана България , за да бъде назначен като министър - председател на марионетно просъветско правителство !

 66. 66 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#9] от "smarthead":

  Най-хубавото нещо , което се е случвало на България след Освобождението от турско господство !

 67. 67 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Отровна е лъжата, че ЕС е предефиниран и с предопределена посока.
  ЕС е сложно съставно тяло, и всички ние определяме посоката му.
  Включително отношенията с изток и с отвъд атлантика.

  ЕС е субект на собствената си воля, а тя трябва да е резултат от националните интереси на съставляващите го.
  Което е проблемно, но иначе нямаме демократичен ЕС.
  Имаме лобистка ЕС дикатура.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK