Ако не искаме България да е "втора класа"

На пазара

© Юлия Лазарова

На пазараПо-високи цени? По-лоши стоки? Мнозина се оплакват, че България е третирана като страна "втора класа". Само че точно борците срещу "двойните стандарти" тласкат България към маргинализация в ЕС, пише Даниел Смилов за "Дойче веле".

Един призрак броди из Европа - призракът на "двойния стандарт". Така, както навремето комунистите обещаваха окончателна еманципация на онеправданите и изчезването на класите, така днес и борците срещу "двойния стандарт" се грижат да няма "втора класа" - всички трябва да са в първа! Егалитарното знаме на Просвещението изглежда отново развято. "Какво по-хубаво!", би възкликнал един незапознат с контекста марсиански социолог.


Само че дяволът се крие точно в контекста и детайлите. Така както Марксовата концепция за "експлоатация" е съмнителна, така и самата дефиниция и употреба на понятието "двоен стандарт" са силно проблематични. Обикновено това понятие означава, че една общност е систематично дискриминирана и третирана по-зле от останалите. Аршинът за едни е един, а за други - по-взискателен.

България и "двойните стандарти"


Да започнем с българските начини на употреба на аргумента за "аршина":
- Италианската паста: българите са "втора класа", защото купуват италианска паста на цени по-високи от тези в Италия. Грешен аргумент – като се вземат предвид разходите за транспорт и търсенето на този продукт, разликата в цените става абсолютно обяснима.


- Цените в София и Лондон: цените на определени продукти в магазини от едни и същи вериги са по-ниски в Лондон, отколкото в София - ерго, българите са "втора класа". Отново сбъркан аргумент, който не отчита обемите на търгуваните количества - колкото са по-големи обемите, толкова са по-ниски цените. Понеже населението на Лондон е по-многобройно от това на цяла България, е съвсем логично там някои стоки да се търгуват в по-големи обеми от тези в София;


- Дизелът в България е "кръстен": вярно е, че горивата в България са с ниско качество и редовно запушват дюзите на возилата. Но затова сме си виновни сами - допуснали сме слаб контрол върху горивата, а той е изключително национален. Вярно е, че сме по-зле третирани, но аршинът си е наш собствен и никой друг не ни третира като "втора класа".


- Лешниците в шоколада: този аргумент е по-силен от останалите. Наистина е неприятно, когато под една и съща опаковка се крие различен продукт, а само в ситния шрифт е казано, че в него има два лешника по-малко. Вярно е, че този продукт е по-евтин от другия с повечето лешници, но все пак е някак обидно. По принцип там, където покупателната способност е по-ниска, или ще се купува по-малко, или ще се купува по-евтиното - така че не е чудно, че фирмите се опитват да се нагодят към тези реалности. Представете си обаче, че те сменят сегашната си политика и започнат да произвеждат изцяло различни продукти за Източна Европа - да кажем шоколад "Пенка", който има два лешника по-малко от шоколад "Милка". Дали тогава борците с "двойния аршин" ще са доволни?


Така както Маркс "открива" в баналните принципи на търсенето и предлагането "заговор" срещу пролетариата, така и борците срещу "двойните стандарти" са конспиративно настроени. Във всяка пазарна флуктуация, във всяко преследване на пазарен интерес те търсят пъклен план за дискриминация и системна доминация срещу себе си.


По подобна логика (която сякаш е взета от версия на "Капиталът" за детската градина) в България "патриотите" направиха от един доста тривиален спор за превозвачите и пакета "Макрон" национална кауза за еманципация на България и Източна Европа. Вместо да се перчат в студията като борци против европейския "двоен стандарт" обаче, би било добре да търсят съюзници в Европа. В крайна сметка с един среднощен разговор с Макрон и Меркел българският премиер Борисов постигна повече, отколкото телевизионното революционерстване на всички гласовити евродепутати.


"Двойният стандарт" и Доналд Тръмп


Злоупотребата с "двойния стандарт" не е българска особеност, а е световна мода. Американският президент е убеден негов привърженик и в негово име повежда търговска война с останалия свят. Според Тръмп американците са третирани нечестно - те купуват стоките на другите, които не отвръщат със същото и не купуват достатъчно "произведено в Америка". Това ако не е "двоен стандарт", здраве му кажи! За да се бори с тази "несправедливост", Тръмп повежда политика, която плаши дори и най-върлите му почитатели в САЩ и по-света.


Подобно на повечето аргументи за "двойния стандарт", така и този страда от редица дефекти. Като начало: констатациите за търговските дефицити са спорни - според Меркел, ако услугите се добавят към стоките, САЩ имат позитивен търговски баланс с ЕС. Но това са детайли - по-важното е, че никой не може да предвиди какви ще са ефектите от една истинска търговска война върху световната икономика. Мнозина смятат, че такава война е била една от причините за Голямата депресия през 30-те години.


Примерът с Тръмп показва, че "двойният стандарт" и "Америка на първо място" са всъщност един и същ аргумент. Това е опортюнистичен по своя характер аргумент: в рамките на една глобализирана световна система всеки трябва да защитава изключително своя интерес, ако трябва и с конфронтация. Българските "патриоти" възприеха тази тактика - те няма да излизат от ЕС, но в него ще гонят българския интерес до дупка. "Какво по-хубаво от това!", отново би възкликнал марсианският социолог.

Изборът на Европа


Проблемът с марсианското заключение е, че то отново е повърхностно. "Двойният стандарт" и "държавата X на първо място" са спрегнати аргументи, които илюстрират една истинска дилема. От една страна, светът може да премине към система на национален егоизъм (или "суверенитет" за благозвучие), при която всяка държава се води единствено и само от собствените си интереси, като разчита основно на себе си за тяхната защита. Има ли мигрантска криза - всеки си затваря границите. Има ли търговски дисбаланс - всеки решава да налага наказателни мита. Има ли спор за превозвачи - излизаме от ЕС, но първо блокираме Брюксел с камиони.


В свят на национален егоизъм някои ще са много по-равни от други. САЩ, Германия и ЕС могат да си навредят един другиго, както и на целия свят. България ще може да навреди единствено на себе си и примерът със "заплахата" на превозвачите за "референдум за излизане от ЕС" е илюстрация на тази теза. Но проблемът е по-дълбок - светът на националния егоизъм вече се е случвал и той не е бил никак приятен.


Вторият избор на дилемата е националният егоизъм да бъде омекотен и модериран от наднационални структури, които разпределят благата и тежестите на принципна, по-справедлива основа. В Европа ЕС е основната наднационална структура, но подобна функция изпълняват и организации като Световната търговска организация, Съвета на Европа, ОССЕ, НАТО и т.н.


Вторият избор предполага укрепването на тези организации и търсенето на колективни решения на проблемите. Меркел и Макрон в момента са политическите лидери, които застават зад този модел, но съпротивата на националсуверенистите срещу тях нараства, включително в собствените им държави. Споразумението между Меркел и Макрон за общ бюджет на еврозоната е стъпка в утвърждаване на тяхната солидаристка логика, макар че много ще зависи от конкретиката на решението. Така или иначе този бюджет ще даде на еврозоната инструмент за колективно справяне с икономически кризи, с какъвто в момента тя не разполага.


В тази ситуация онези, които са наистина загрижени България да не остане "втора класа" член на ЕС, не бива да си губят времето с лешници и памперси, а е добре да се концентрират върху членството на страната в еврозоната. Това членство ще е реалната гаранция, че България ще се ползва от всички защити срещу глобален натиск от страна на световни опортюнисти, мегакомпании и международни рекетьори, т.е., че българите няма да станат жертва на нечий национален егоизъм, процъфтяващ в този край на Европа.


Парадоксът е в това, че най-гръмогласните борци срещу "двойните стандарти" са тези, които са и най-големите скептици по отношение на колективните форми на опазване на националните интереси. По уж "патриотични" подбуди те тласкат България към маргинализация в ЕС. А това е нещото, което със сигурност би я направило "второкласен член". Тоест реалният риск за България е да се окаже "втора класа" заради прекалена борба с "двойния стандарт".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Ей заради такива като Смилов хората се отвратиха от десницата. Това че Лидл в България плаща 10%, а в Италия 30% данък печалба, това че служителите в супермаркетите там получават €1200, а тук €350; няма да му дойде на акъла.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Смилов продължава класовата борба от другата страна на барикадата :)

  [email protected]
 3. 3 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Много смислена статия.

  А ..."версия на "Капиталът" за детската градина..." направо купувам за собствена употреба като лаф. :)

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Горе долу съм съгласен.
  Борба срещу двойния стандарт обаче трябва да има. Но тази борба трябва да бъде приритет на обществото, а не на партиите, които я политизират и използват за собствените си цели, често антиевропейски и пряко или косвено проруски.

  Шоколадът например може да се бойкотира. Хората да не купуват Милка, а Линдт. Различни организации на потребителите да заведат дела или поне да вдигнат шум и да направят антиреклама. Да се задължи в етикета да е указано, че българската милка НЕ е идентична с немската или швейцарската милка.

  Що се отнася до по важните проблеми, а именно тези на ЕС, където се налага синхронизация на българската позиция с преобладаващата европейска, за да може Европа да бъде единна, трябва да се гледа по широко и да се мисли в перспектива, а не да се търсят дребнави поводи за скандали, което е приоритет отново на някои партии, които работят за това България да е в един друг съюз.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Съгласен съм, че по-малките обороти (и по-ниската конкуренция) увеличават цените. Друго следствие - стоките (особенно важно - храните) заседяват по рафтовете и не са толкова пресни.

  Но не виждам защо фирмите трябва да продават "по-евтините" (нагодени към местното търсене) продукти под същото име както и "по-скъпите" варианти продавани в други страни. В крайна сметка, това подбива "бренда" - поне в очите на хората които си купуват стоката със същото търговско име на различни места в Европа. Може би фирмите спестяват от това, че не е нужно да подготвят реклами за няколко различни стоки?

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Весело

  Възпиемащият се явно за елитарен поради либерастокръвието си Смилов оплю егалитарното Просвещение!

  И т'ва доживях, Божкееейййй!

  Поне цръцнатият Смилов мат'рялец да беше малце по-интелигентно засукан, че това е твърде хоремагско като ниво и размах ...

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Весело

  Смилов продължава класовата борба от другата страна на барикадата :)
  —цитат от коментар 2 на karabastun

  Смилов за пореден път потвърждава, че за тайфата, към която се числи, срамна работа няма ...

 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 833 Неутрално

  какъв двоен стандарт, като тук даже няма стандарт, или ако има - то няма кой да следи дали се спазва, освен "Активни потребители"!

 9. 9 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#7] от "xm...":

  Към коя "тайфа" се числи Смилов и каква е срамната му работа в случая?
  Вие съвсем изтрещехте бе другари.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 10. 10 Профил на VT
  VT
  Рейтинг: 217 Неутрално

  'Отново сбъркан аргумент, който не отчита обемите на търгуваните количества - колкото са по-големи обемите, толкова са по-ниски цените'
  а защо през лятото (когато хората пътуват повече) горивата в бг скачат по традиция?

 11. 11 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  /За да се бори с тази "несправедливост", Тръмп повежда политика, която плаши дори и най-върлите му почитатели в САЩ и по-света/

  Плаши само 'десните' умнокрасивци. Един човек дето мое да мисли не съм видял уплашен, даже се кефят

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 12. 12 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 501 Весело

  - Дизелът в България е "кръстен": вярно е, че горивата в България са с ниско качество и редовно запушват дюзите на возилата. Но затова сме си виновни сами - допуснали сме слаб контрол върху горивата, а той е изключително национален. Вярно е, че сме по-зле третирани, но аршинът си е наш собствен и никой друг не ни третира като "втора класа".
  ----------------------------------------------
  Активните борци срещу двойните стандарти се гневят само срещу "западняшките" стоки - качеството им у нас не е като на Запад.
  Срещу качеството на дизела протести няма - той е "братски", от Лукойл, от Русия.

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Не съм съгласен, че производителите трябва да се нагаждат към местния пазар! Ако в шоколада у нас има 2 лешника по-малко, защото покупателната ни способност и обемите били по-малки, то защо въобще се напъвят да го продават тук? Или продаваш същия продукт на каквото цена можеш или продаваш друг продукт. Не съм съгласен да ми пробутват по-малко лешници, за да постигнат по-ниска цена. Аз съм потребителят, аз ще реша дали мога да платя за немски шоколад, а не да ми пробутват само "побългарен" такъв, но със същата реклама!

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Ако не влезем в Еврозоната и Шенген със сигурност ще сме не "втора класа", а "седма глуха"!!!

 15. 15 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 501 Любопитно

  До коментар [#1] от "Finland":

  Това че Лидл в България плаща 10%, а в Италия 30% данък печалба, това че служителите в супермаркетите там получават €1200, а тук €350; няма да му дойде на акъла.
  -----------------------------------------------------
  В Лидл България началната заплата е 500 € чисто.
  Т.е. около 45 % от заплатата в Италия. Колко са професиите в БГ, в които заплатата е 45% от тази в Италия?
  А каква е заплатата в българските супермаркети и магазини, например Фантастико? А в Берьозка?
  Защо громите Лидл, а не и тях?

 16. 16 Профил на qfk53486250
  qfk53486250
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Леле,Смилов,такива като теб,като Е.Дайнов,О.Минччев...абе вие в коя държава живеете?? Имам чувството,че ви се плаща,за да говорите зверски глупости в полза на геополитическите господари,откровенни глупости,само,че хората не са балами,няма кой да повярва на псевдолибералните смехории. Справка: последните парламентарни избори. На следващите ще е същото.Заедно с Х.Иванов и А.Атанасов,всичките драскачи на Икономедия,пак ще бършете носове и ще подсмърчате,защото цялата ви политика и всичките ви бръщолевения са изцяло във вреда на българския народ.

 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Така както Марксовата концепция за "експлоатация" е съмнителна, така и самата дефиниция и употреба на понятието "двоен стандарт" са силно проблематични"
  Хайде сега пък да ревизираме Маркс, защото сме много по-умни от него. Нямало било експлоатация, а какво е принадената стойност? Или богатството на капиталистите пада от небето, а не е за сметка на работника? В наше време едни стават все по-богати, а други поголовно обедняват, ножиците на доходите се разтварят. Това е експлоатация, издигната на още по-високо ниво. Що се отнася до двойния стандарт, той съществува и правителството трябва да се бори срешу него, а не да се прави, че не го забелязва, за да се хареса на корпорациите.

 18. 18 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 992 Неутрално

  С тая сикаджийска банда начело, няма как България да е във втора класа. В първа класа е, разбира се, че дори и в екстра класа. Мафията си има държава, какво по-положително от това? Не го казвам аз, а английският разследващ журналист Миша Глени.

 19. 19 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Ние , като държава сме си втора класа по традиция! Затова и нашите производители и търговци и чуждестранните ни третират като втора класа ! И съм сигурен , че тези проблеми не могат да се решат чрез междуправителствени регулации и решения! Първо трябва ние да започнем да уважаваме себе си и държавата си , а тогава и чужденците ще започнат да ни приемат като равни ! Или както писа друг преди време , не може да гласуваш за рускозависими партии , а да искаш европейски заплати и пенсии! Тази идея се отнася и за качеството на стоките , които ползваме от български и чуждестранен произход !

 20. 20 Профил на explorerv
  explorerv
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Автора си пише "по принцип", без да е запознат с материята или фактите. Проблема идва когато се използва търговската марка, за продажба на идентични по вид, но различни по съдържание или качество продукти, под предлог че покупателната способност в страната е по-ниска. Така стигаме до ситуации в които плащаме повече, за по-некачествени продукти. Като цяло, лишени от регулации дори световни марки бързо усвояват местните лоши бизнес практики.

 21. 21 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "Finland":

  Да смилов наистина е доста тъп, ако не е помислил веднага за огромните разлики в цената на труда и данъците в българия и западна европа. Разликите в цените заради обемите са незначителни на техния фон...

 22. 22 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Весело

  Всъшност на вторе четене съм напъшно потресен как можеш да седнеш да пишеш защита за нещо което напълно обективно е неправилно - различни стандарти в един и същ продукт. Отгоре на всичко да намесваш необективни неща като говоренето на тръмп и прочее. Дори от лична гледна точка няма смисъл да подкрепяш една практика която е в твоя вреда и ти лично страдаш от нея. Смилов или напълно се е фанатизирал в пазарните си вярвания или е тъп на ниво бг русофил искащ да даде 10 млрд за несъществуващ аец. 1 към 1 в мисленето...

 23. 23 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ние , като държава сме си втора класа по традиция!
  —цитат от коментар 19 на the_axel


  да, имам една рекламна брошурка от около 1930 за БГ на немски. Лозунгът на първата страница: България - най-ефтината д-ва на Европа, но с безценни богатства! Следват оисанията им. Като се замисля, не е най-лошата опция.

  Winora forever
 24. 24 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 643 Неутрално

  България началната заплата е 500 € чисто.
  —цитат от коментар 15 на fras


  Това е само в София! Виж в Jobs.bg обявите за другите градове 800 бруто (620 чисто)! + 60 лв. ваучер за храна. https://www.jobs.bg/company/66180

  До коментар [#15] от "fras":

 25. 25 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#24] от "Finland":

  Ами вероятно и в Италия 1200 евро е в Рим и Торино, а в Южна Италия е по-малко.
  Въобще тези сравнения на заплатите в една компания в българия и на други места са абсолютна глупост.
  Ако Лидл дават тук заплата като в Швейцария, например 3000 евро, то при средна заплата в БГ 1000 лв. всички ще искаме да сме касиери в Лидл. Или да правим сандвичи в Мс Доналдс.
  Въпросът е в това, че в БГ Лидл плащат на персонала повече, отколкото българските работодатели. И не само Лидл, а (почти) всички външни инвеститори.
  Ето, в Северозападна и Североизточна България няма чужди инвеститори-изедници. И какво, по-добре ли живеят?
  В Пловдив преди бума в индустриалната зона, до преди 3-4 години, заплатите бяха на половина от софийските. Сега са почти равни. Пак заради чуждите инвеститори.

 26. 26 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 279 Весело

  Ей заради такива като Смилов хората се отвратиха от десницата. Това че Лидл в България плаща 10%, а в Италия 30% данък печалба, това че служителите в супермаркетите там получават €1200, а тук €350; няма да му дойде на акъла.
  —цитат от коментар 1 на Finland


  Смилов и десница? А, ясно, имате предвид, че те са политически трансджендъри. По манталитет и светоглед са левичарстващи псевдолиберали, но искат хората да ги възприемат като "десница".

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 27. 27 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Всеко отклонение от марксистката наука води до емоции,
  удивителни ! знаци и други тежки отклонения ;)

  Нема лицемерие, а прагматизъм.

  За да напише Манифест за себепреподобния пролетариат,
  Маркс се нуждаел от капиталистически спонсор.

  Энгелс се случил под ръка, при това - фен на комунизма.
  Оформили НПО.
  Дружба велика и затрогваща с идеална цел уравновиловка.
  Единия прилично да забогатее, а другият... респективно.

  Затова през ерата на СССР първите два култа най най най тачени
  беха на Маркс и Энгелс.
  Затова вият ли вият непрактични другари ;)

  "Само че точно борците срещу "двойните стандарти" тласкат България към маргинализация в ЕС, пише Даниел Смилов за "Дойче веле".

  Един призрак броди из Европа - призракът на "двойния стандарт".

  Така, както навремето комунистите обещаваха окончателна еманципация на онеправданите и изчезването на класите,

  така днес и борците срещу "двойния стандарт" се грижат да няма "втора класа" - всички трябва да са в първа! "

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Ако не искаме България да е втора класа, трябва да спрем да избираме третокласни политици. Те толкова могат.

 29. 29 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#28] от "Роси":

  "Ако не искаме България да е втора класа, трябва да спрем да избираме третокласни политици"

  Това вече го можем, умнокрасивците са извън Парламента. Жалко за такива като Москов и оня другия симпатяга Трика че не успяха навреме да скочат от продънената умнокрасива гемия и потънаха и те но ще се научат да не се хващат с гюллета влачещи към провал и лека полека нещата се случват.

  Хубавите неща стават бавно, проба, грешка, пак проба и така. Еволюция, важното е ненужния багаж да отива зад борда което все пак се случва. Позитивно развитие, гледаме напред, перспективите са повече от добри

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 30. 30 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 950 Весело

  друго иди-доди, ма италянците така си гледат на цел свет... като на варвари дет не са дорасли до перфектността на техните софистицирани талянски рецепти и дизайни, затуй дай да им пробутваме второ качество продукти на цени 3-4 пъти по-високи от първото качество... най-интересното обаче е, че таа далавера работи и света верно им купува боклуците за маса кинти, а онея си инжойват каймака на продукцията за жълти стинки :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 31. 31 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 950 Весело

  а по въпроса за лошотията и изедничеството на бузинеса у милата мамковина мое само да кажем, че целта на секи бузинесс е единствено и само да праи кинти, а не да уйдисва на некква мрънкаща, недоволна, завистлива и мързелива публика...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 32. 32 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 919 Весело

  Очевидно за г-н Смилов не важи максимата "Когато фактите говорят и боговете мълчат", а по-скоро важи макисмата "Money makes the world go around" - разликата в качеството на едни и същи продукти, купени например в Брюксел и в градове на други нови ДЧ на ЕС, бе доказана с изследвания в лаборатории на ЕК. По принцип това се установява от потребителите и органолептично, но все пак за да се избегнат клевети, подобни на тези в статията, бяха направени и научни изследвания. Очевидно обаче за засегнатите фирми е по-евтино да платят за подобни статии, отколкото да се лишат от свръхпечалбите - затова са и нападките срещу Маркс, който, впрочем, се изучава във всички престижни икономически институции в света - просто това е наука (т.е. доказани факти), която се казва икономика, а не пропаганда както намеква господинът.

 33. 33 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Искам да попитам какви са бизнес отношенията на Дневник със Смилов, и защо редовно препостват неговите писания, чието качество не мисля да обсъждам, преди мен достатъчно мнения има по темата? Обвързано ли е това препостване с получаване на грантове от двете страни?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 34. 34 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2262 Весело

  Много малко неща на тоя свят са по-забавни от опитите на възпитаник на Философския факултет на СУ със здрава нео-марксистка закалка (той си мисли, че е "прогресивен мислител", ама не е - обикновен комундел от XXI век е) да се пеняви на тема икономика и свободен пазар. Като почнеш от здравите болшевишки основи, на които е стъпило цялото му образование (знам, щото сме се засекли във въпросния факултет с тоя), минеш през факта, че такива като него никога не са участвали в свободния пазар като нещо различно от купувач в бакалия или мол (щото цял живот са на държавна и/или соросоидна хранилка) и стигнеш до обикновената завист и омраза, които изпитват към хора като Тръмп, които не струват ихтибар на такива като него, пък те видиш ли са чели Маркузе и Хабермас и много ги разбират нещата. Няма смисъл да му се оборват малоумните тези, показващи пълна дилетантщина по всички разгледани теми (плюс откровени лъжи на тема Тръмп и митата), но само вече с чисто сърце мога да заключа, че ако утре някоя европейска фирма започне да слага л...на в течния шоколад за България, тоя и Дичев ще скочат да обясняват как това е ОК, щото в някои села правели бахур и то било същото. Дневник, публикуването на подобни текстове от едни и същи лица граничи с няма да казвам какво, щото ще ми изтриете коментара.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Не всичко е коректно написано. Защитата на фирми с идеята тип "Панашиба", "Адибас" не е за предпочитане. Защото когато човек купува Милка очаква Милка, а не Пенка под името Милка. Честното отношение ще бъде да има Пенка и Милка, всеки на цената си. Що се отнася до ценообразуването, това е твърде необятна тема за да се обсъжда толкова повърхностно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2406 Весело

  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":

  "Хората да не купуват Милка, а Линдт."

  И като нямат пари за Линд купуват "конфети" (МиГ-ове, Су-та и други таралясници). И после "полезни ифиоти" като Смилов, Дичев, Левчев, Дайнов надава рев, че се отклоняваме от "евро-атлантическите ценности", с пълен набор лешници, 2% от БВП за субсидиране на чужда и остаряла военна индустрия.
  Не веднъж съм отбелязвал, че когато стандартите (натовски, европейски, американски, руски) без няколко "лешника", задължително се отхвърлят, отричат и заличават, например като "Стамбулската конфекция" (за раздаване на бюфжетни пари на доказоно безполрзни НПО-шки). А също и за дизела - замърсява се с 5% биофизел по европейски стандарт. Друг въпрос, че у нас се престарават да преизпълнят (вредните) европейски стандарти и ръгат всякакъв "дизел" - воден, маслен, мазутен. Дори и с акциза върху горивата сме преизпълнили европейските изисквания за "финансови облекчения" (за "наша" фирма).

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2406 Весело

  До коментар [#31] от "tucker case":

  "целта на секи бузинесс е единствено и само да праи кинти"

  Това е цел само на първосигналните. Второсигналните освен преследването на печалбата имат за цел консуматорът и работникът да останат живи. Щото на утрешния ден ще трябва да хлопни кепенците (така и се случва в България).
  А истинския бизнес се прави с "множества сигнали" ( не само цената и заплата, а се включват и субсидии, данъци, правна уредба, конкуренция, лихви, ииновации с начетени и нахъсани хора, а не с лаладжии като Смилов).

 38. 38 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Ей заради такива като Смилов хората се отвратиха от десницата. Това че Лидл в България плаща 10%, а в Италия 30% данък печалба, това че служителите в супермаркетите там получават €1200, а тук €350; няма да му дойде на акъла.
  —цитат от коментар 1 на Finland


  Ама той точно това казва--да не би Брюксел да ни пречи нормално да таксуваме корпорациите или да спрем да задушаваме икономиката си с корупция и мафиотски протекции?
  Да префразирам: ей такива хора разбрали недоразбрали обаче обидени на всички водят до Брекзити и Ердогани.

 39. 39 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Много малко неща на тоя свят са по-забавни от опитите на възпитаник на Философския факултет на СУ със здрава нео-марксистка закалка (той си мисли, че е "прогресивен мислител", ама не е - обикновен комундел от XXI век е) да се пеняви на тема икономика и свободен пазар. Като почнеш от здравите болшевишки основи, на които е стъпило цялото му образование (знам, щото сме се засекли във въпросния факултет с тоя), минеш през факта, че такива като него никога не са участвали в свободния пазар като нещо различно от купувач в бакалия или мол (щото цял живот са на държавна и/или соросоидна хранилка) и стигнеш до обикновената завист и омраза, които изпитват към хора като Тръмп, които не струват ихтибар на такива като него, пък те видиш ли са чели Маркузе и Хабермас и много ги разбират нещата. Няма смисъл да му се оборват малоумните тези, показващи пълна дилетантщина по всички разгледани теми (плюс откровени лъжи на тема Тръмп и митата), но само вече с чисто сърце мога да заключа, че ако утре някоя европейска фирма започне да слага л...на в течния шоколад за България, тоя и Дичев ще скочат да обясняват как това е ОК, щото в някои села правели бахур и то било същото. Дневник, публикуването на подобни текстове от едни и същи лица граничи с няма да казвам какво, щото ще ми изтриете коментара.
  —цитат от коментар 34 на Тюфлекчия


  Чудесен фейлетон стил "Илф и Петров губят 50% ай кю от много бояришник".
  А аргументи или факти или поне догадки има ли в арсенала, или само мрънкане и вмъкване на "комнудер" и "маркузе"?

 40. 40 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Изключително точен анализ! Стига да има кой да чете.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 41. 41 Профил на kld49552134
  kld49552134
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Така и не разбрах, според всички громители на лицемерните западни фирми, защо все пак те ни продават стоки “второ качество”. Все пак трябва да има причина. Каква е тя според вас, за да можем да се противопоставим адекватно! Дали е защото по някаква странна причина те мразят България? Или ни отмъщават че отстранихме французите от световното първенство през 1994? Или пък ни завиждат за успехите на цар Симеон през 917-та година? Хайде обяснете ми, че иначе това третиране като второкласни хора ми звучи малко глупаво. Нека си говорим като големи хора, че световната конспирация срещу нас е прекалено наивен подход.

 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  Ей заради такива като Смилов хората се отвратиха от десницата. Това че Лидл в България плаща 10%, а в Италия 30% данък печалба, това че служителите в супермаркетите там получават €1200, а тук €350; няма да му дойде на акъла.
  —цитат от коментар 1 на Finland


  Ето заради такива като теб ще станем "Втора класа".
  Изобщо чете ли статията?
  А помисли ли върху посланието, което тя предава?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  До коментар [#41] от "kld49552134":

  Същия въпрос!
  Чете ли статията?
  А помисли ли върху нея?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  До коментар [#32] от "Борис":

  Що не се срещнете с # 34?
  Така хем ще се уточните за това дали писаното от Маркс е приложимо днес или е тотално остаряло и неприложимо, хем после ще можете съвместно да громите написаното от Смилов.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на kld49552134
  kld49552134
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#43] от "Храбър": да, четох я и помислих върху нея. А ти чете ли коментара ми и помисли ли върху него? Май нещо не си разбрал сарказма...

 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  Това е само в София! Виж в Jobs.bg обявите за другите градове 800 бруто (620 чисто)! + 60 лв. ваучер за храна. https://www.jobs.bg/company/66180
  —цитат от коментар 24 на Finland


  Работната сила е стока като другите и затова се подчинява на всички закони за цените на стоките.
  Например, цената и зависи от пазара.
  Ако българските работодатели бяха по-щедри, ,то и тези които налвизат в нашия пазар ще трябва да са по-щедри.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2406 Весело

  До коментар [#46] от "Храбър":

  "Работната сила е стока като другите и затова се подчинява на всички закони за цените на стоките."

  Велик! Грездей на икономиката!

  Цените на стоките на кои закони се подчиняват? На Хартата за човешките права, на Закона за стачките, законите за обществено осигуряване (и задължения)?
  Колко и какво ДДС и акциз се начислява на стоката "работна сила"? Как се определя себестойността й (раждане, образование, иновации, погребение)?

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#42] от "Храбър":

  "Ето заради такива като теб ще станем "Втора класа".
  Изобщо чете ли статията?
  А помисли ли върху посланието, което тя предава?"

  Заради хора като Даниел Смилов ще сме "втора класа" - нямат понятие за "стандарт" и ръчкат собствен аршин за неща, от които хал хабер си нямат.
  А посланието е: понеже Смилов е тъп може да мине без "няколко лешника" (мозък, сърце, ръка, крак).

 49. 49 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Тъкмо си мислех, че Смилов е с една степен по-зле от другия аналитичен титан Юлиян Попов, но той реши да ме опровергае. Сега чуденето ми е другото - има ли еталон за тъпота, който да е относим към такива, като Смилов и Попов?
  Нивото на аргументацията в статийката е толкова ниско, че не си струва да се коментира по същество.

 50. 50 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Стига сте настоявали че сме второкласна страна, това е ясно с такъв народ - второкласен отвсякъде!
  Всеки цапа, паркира където му скимне, нарушава правила, не работи, мрънка - това ли ви е първокласния българин, а ?!
  Държавата е отражение на хората, които я населяват.
  “Прост народ = слаба Държава” - стара истина.
  А ви се мислете за умни и велики, сърдете се на Запада че не ви дава всичко безплатно, плачете за Татовия социализъм, мрънкайте и се ядосвайте, че “не се оправихме за 30 години”.
  Жалки сте.

 51. 51 Профил на bobacho
  bobacho
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Даниел Смилов пише за ДВ и явно по задание на ДВ защото спазва точно линията. Спирам да го чета.

 52. 52 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  До коментар [#14] от "selqnin":

  Що бре! Че ние сега не сме даже втора класа ! Втора класа са Средиземноморието - от португалия до Кипър. Трета класа са вишеградската четворка. Ние сме четвърта, че даже и пета класа в ЕС!

 53. 53 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Някаква странна посредственост се вижда в тази статия. Авторът говори по тема която явно не разбира и вади изводи, които освен че са несъстоятелни, но и нямат допирни точки с тематиката.
  Няма как да се оправдаят практики, които подвеждат потребителите и оттам да се вадят изводи за качеството на населението. Луда работа.

 54. 54 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#41] от "kld49552134":Същия въпрос!Чете ли статията?А помисли ли върху нея?
  —цитат от коментар 43 на Храбър


  Смилов, ти ли си? Застанал на амбразурата, да си браниш логорейските безсмислици?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 55. 55 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Смилов, прилагането на двойни стандарти в която и да е област е само по себе си неморално и мерзко деяние. И е още по-мерзко когато се прави от хора, които иначе имат големи претенции, че са едни мноого хубави, либерални, демократични и хуманни.
  Относно "икономическите" ти аргументи - бих се срамувал, ако съм ти преподавал по каквато и да е икономическа дисциплина.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 56. 56 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ако не искаме България да е "втора класа"

  Трябва да сменим елита. Трябват ни лидери които да водят България в технологичния свят. Борбата не е кой колко да открадне. Борбата е за технологично превъзходство. Кой помогна на азиатските тигри? А на Китай? Тук господстват корупцията и краденето. Неграмотността се насърчава. Гледам с отвращение "елита" - Бойко, Нинова, Сидеров, Симеонов,...С тия винаги ще си бъдем втора и трета класа!!!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Аз пък много искам да станем втора класа. Защото в момента сме трета.

 58. 58 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 217 Любопитно

  2-ра класа? Че това е повишение!

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 59. 59 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Валутен борд означава липса на истинска самостоятелност. И понеже това е от дълго време, вече не е ясно дали ще можем сами.

  Т.е. втора класа е за дълго и на този етап не е важно какво мислим.

 60. 60 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 429 Весело

  Гаси! Не ви е срам! И Смилов гърла храни... Оставете човека да си прибере 30-те меркелника....

 61. 61 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 736 Неутрално

  "Така както Марксовата концепция за "експлоатация" е съмнителна.......По подобна логика (която сякаш е взета от версия на "Капиталът" за детската градина)""
  Ето затова Орбан иска да затвори университета на Сорос/Централноевропейски университет/ в Будапеща, където авторът се е образовал.
  Легендарният германски дипломат Ханс-Дитрих Геншер несменяем външен министър на ФРГ и вицеканцлер в периода 1974 - 1992 г., казваше, че всяка вечер заспива с "Капиталът" на сънародникът си К. Маркс. Наскоро пък Лондонското философско дружество определи философа за мислител на хилядолетието.
  А иначе, написаното не става и за "детската градина". Подценява интелекта на децата.

 62. 62 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 419 Неутрално

  1) Смилов @ со - навсякъде и винаги!
  Те знаят всичко.
  Енциклопедисти...

  2) Статията има едно-едничко послание:
  ОТНОШЕНИЕТО НА ЧУЖДЕНЦИТЕ (в случая на чуждите фирми) КЪМ НАС - БЪЛГАРИТЕ - КАТО КЪМ ВТОРА КАТЕГОРИЯ ХОРА Е ТЕОРЕТИЧНО ДОКАЗУЕМО И ЗАТОВА НАПЪЛНО ЗАСЛУЖЕНО И ТРЯБВА ДА СМЕ БЛАГОДАРНИ НА ЧЖДИТЕ ФИРМИ, ЧЕ ИЗОБЩО СА НА НАШИЯ ПАЗАР!
  Това тържество на рационализма (икономически в случая) води до коментари от рода на "... амчи, тъй е, а има и още...)

  Горките чуждестранници! Те са тук с едничката промисъл да съчувстват на нас - неразбиращите, да помогнат!...
  ... Пък ний сме таквиз капризници, мрънкачи и неблагодарници!

  3!!) Към всички (непоискан съвет): Когато коментирате такива витиевати статии, е безсмислено да оборвате отделните факти! Бесмислено е, защото такива като Смилов са глухи и слепи към контра-доводите! Влезете ли в режим на обяснения, ще се загубите между дърветата, без да си дадете възможност да видите гората!
  (Това безсмислие има едничка причина - поредния грант!)

  4) Упреците, че така подтиквам аудиторията към бягство от дебат, са толкова неоснователни, колкото и анализите на "Дневник"!
  Защото:
  - никой никого не може да убеди в правотата на собствената си кауза;
  - анализаторите в Дневник просто ни презират... (Не сте ли го още разбрали?)
  - рационализмът води до размиване на истината, достойнството и честта!

  6) НЕ ВИНАГИ СЪРЦЕТО Е ЛОШ СЪВЕТНИК!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 63. 63 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 217 Весело

  1) Към всички (непоискан съвет): Когато коментирате такива витиевати статии, е безсмислено да оборвате отделните факти! Бесмислено е, защото такива като Смилов са глухи и слепи към контра-доводите! Влезете ли в режим на обяснения, ще се загубите между дърветата, без да си дадете възможност да видите гората!(Това безсмислие има едничка причина - поредния грант!)!
  —цитат от коментар 62 на Консерватор

  Много точно - хареса ми! Бих добавил само, че (и) тук става ? по-скоро за бучкари-зеленомаджунисти, като от „Ода в чест на малката бучка зелен маджун, която открих под мишницата си една лятна утрин“, в резултат на което четирима души от публиката починали от вътрешни кръвоизливи, а председателят на Средногалактическия художествен Ноблингов комитет е оцелял, като сам си прегризал единия крак. Говори се, че Грухтос останал „разочарован“ от приема на стихотворението си и тъкмо се канел да започне да чете дванадесеттомната си епопея, озаглавена „Любимите ми гърголения в банята“, когато собственото му дебело черво при отчаян опит да спаси живота на хората и цивилизацията, скокнало право нагоре, минало през гърлото му и заседнало в мозъка му...

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 64. 64 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 217 Весело

  Много малко неща на тоя свят са по-забавни от опитите на възпитаник на Философския факултет на СУ със здрава нео-марксистка закалка (той си мисли, че е "прогресивен мислител", ама не е - обикновен комундел от XXI век е) да се пеняви на тема икономика и свободен пазар.
  —цитат от коментар 34 на Тюфлекчия


  Така е... Ако човек желае да оцелее в Свят (Вселена) с такива размери, то той не може да си позволи лукса да има чувство за мяра...
  В една безкрайна Вселена, каквато е например тази в която живеем, повечето неща, които човек може да си представи, а и много други, които по-добре да не си представя, все растат някъде...

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 65. 65 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Мнението на Смилов пак се е размило в текста и проследяването му е трудно, аргументите неубедителни, а тезата неясна.

  Не може продукт от един и същи производител да съдържа различни съставки на рзличните пазари. Когато започне да използва евтини аместители, логично възниква въпросът не прави ли производителят компромис с качествата на продукта си за сметка на потребителите.

  Не може продукт от един и същи производител да съдържа едни и същи съставки, но да се продава на различна цена. И то по-евтино на пазар с по-висока покупателна способност, а по-скъпо на пазар с по-ниска покупателна способност. Това означава, че или високата цена се дължи на картелно споразумение, или друг непазарен механизъм, или пък ниската цена е опит за дъмпинг, което е пак вид непазарно поведение.

 66. 66 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Весело

  "В крайна сметка с един среднощен разговор с Макрон и Меркел българският премиер Борисов постигна повече, отколкото телевизионното революционерстване на всички гласовити евродепутати."

  Смилов вече хвали премиера - наблюдава се напредък, макар и микроскопичен. ;-)

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 67. 67 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Никакъв призрак не е двойният стандарт. Авторът да не се прави на ударен.
  Става въпрос за маркетингови стратегии, базирани на неинформираността на потребителите, липсата на съответна хранителна култура, разбиране какво е истински добро качество и други спецификите на източноевропейските пазари, както и логистични разходи.
  Капиталистът е длъжен винаги да спечели максимума, като се съобразява със съществуващите регулации до минимум. По нашите ширини дори и ги заобикаля.
  Това е азбучна истина, няма нужда да се лъжем. Не сме толкова прости.
  Авторът или се прави на ударен, или консумира хранителни продукти само от баба му на село.
  Ах, да, забравих че може никога да не е ходил в европа и да е опитвал сирена, колбаси и шоколади от НАЙ-ЕВТИНИТЕ вериги в западна европа, за да установи, че освен дето вкуса варира от по-добър, до МНОГО МНОГО по-добър, съвсем нерядко може да открие и по-ниска цена.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK