Пак ли Георги Димитров

Снимката на съборения паметник на Георги Димитров е от 2002 г.

© Красимир Юскеселиев

Снимката на съборения паметник на Георги Димитров е от 2002 г.Мотивацията е незаличима част от всяко действие, тя е скритата пружина на политическото", настоява Хана Аренд в проницателните си "Политически фрагменти" (1955 г.). Приемам го като работна хипотеза, поне в опит да съзра логика зад юнския политически хаос, удавен в дъждове и футбол. Затуй и размислите ми неминуемо имат фрагментарен характер.


Констатация първа: властта вече се разделя с председателството си и опозицията внася вот на недоверие. Това са фактите. Ала изхождайки от аргумента за скритата пружина (на мотивацията), е редно да се питаме защо и как.


Да започнем от как: увлечен от ролята си на геополитик, Бойко Борисов оголи значимо социално поле в страната, проблеми, дето са му "все на главата", където пък умело се вмести омбудсманът Мая Манолова, а не БСП. И това е сериозен проблем на тази партия. Било защото (с дискретната подкрепа на ГЕРБ) така Мая Манолова рейтингово конкурира Румен Радев, било защото не е ясно няма ли (на един по-късен етап) да прояви апетити за "Позитано" 20, от което на Корнелия Нинова видимо ѝ призлява.
Констатация втора: БСП внесе най-дежурния вот на недоверие по най-традиционната тема: провал в осигуряването на националната сигурност (към който са добавени и телефонните измамници). Още преди да сме чули аргументацията на вота, можем да предположим – и то с голяма точност – какви приказки ще се изприказват. Както и какви ще бъдат отговорите от страна на управляващата коалиция или на министъра на вътрешните работи.


Накратко: "правителството на Борисов е вредно за всеки български гражданин. То е опасно за България и трябва да си ходи" (Елена Йончева, мотиви за вота). Добре, така да е. Ала кое доказва антитезата – че БСП е по-малко вредна за България и трябва да дойде на власт? Дали историята или съвременността (правителството на Орешарски например)? Пък и да би имал някой и сянка от съмнение в тази връзка, то поредното връщане към "делото на Георги Димитров", за което БСП пледира през уикенда, е повече от скандално.


Констатация трета:


в мигове на неувереност БСП винаги се вкопчва в тоталитарното си минало


Не само като стратегия за сплотяване на редиците, но и поради дълбинен политически рефлекс – за черпене на сила от основанията (от Тодор Живков към Георги Димитров).


А пък колебания БСП има, особено заради видимия флирт на противника (Бойко Борисов) с Путин и тъй като други сега ще нагазят в гьола на несбъднатата гордост на социндустрията – АЕЦ "Белене". Колко и какво ще костват на ГЕРБ всички тези политически пируети ще стане ясно наесен, при поредното преброяване на политическите пилци.


Което пак не обяснява защо – връщането към "незаличимото дело" на Георги Димитров тъкмо в този момент. Поне от рационална гледна точка:


1. Да тръгнеш да славословиш "вожда и учителя на българския народ" във време, когато за първи път стопляме сложните си отношения с Македония, е пълна глупост. Защото делото му по "македонизацията" на Пиринския край е наистина "незаличимо". Само че като национално предателство. И зад тази теза ще застане огромна част от българското общество.


2. Връщанията към тоталитарното минало, в което "имаше ред", също престават да работят. И ако цялата парламентарна енергия на БСП отново ще се насочи натам, става дума за кокоша слепота. Архивите отдавна са отворени, подобни твърдения лесно се опровергават с факти, които скоро ще влязат и в учебниците.


Така например историкът Даниел Вачков в новата си книга "Аварии и катастрофи. Хроника на социалистическата индустриализация" (2018 г.) привежда зашеметяващи данни за криминалните убийства в НРБ. Те са от годишните сводки на МВР и Главна прокуратура: през 60-те години броят на тежките убийства варира между 180 и 200. През 80-те години има рязко завишаване на престъпността: 1981 г. – 208; 1982 г. – 235, 1983 г. – 218; 1986 г. – 218. Ето същата справка за убийствата от последните години: 2007 г. – 160; 2008 г. – 142; 2009 г. – 150, 2014 г. – 212. Нека правилно разчетем фактите – никой не твърди колко спокойно живеем днес, най-вече в това управление, а само се търси отправната точка, за да разберем върху какви подвижни пясъци почива днешната сигурност на страната. Без много хора да си дават сметка за това.


И още една справка на МВР за периода 1980 - 1984 г., посветена на изключително слабия контрол над оръжията и боеприпасите в НРБ: В цитирания период "компетентните органи" са иззели 9098 броя оръжия от различни системи, десетки хиляди бойни патрони, над 3000 гранати, мини и снаряди, близо 600 вида различни взривни вещества, 2000 детонатора и т.н. Обърнете внимание за кой период става дума и за кои събития, сетне си представете колко лесно е било да пламне всичко. Ясно проличава сигурността на реалния социализъм. Както е повече от ясно и че за изчистването на тези "Авгиеви обори" са необходими хора, необвързани със системата.


Констатация четвърта:


не може да има действаща демокрация,
когато непрестанно се призовава за връщане към тоталитаризма


В това отношение Бойко Борисов – със закачките си как Живков е построил две България – идеално си партнира с БСП.


И все пак: кому е нужно това постоянно челобитие пред паметниците на Тодор Живков и Георги Димитров, та последният да бъде величан и като "голям български политик, парламентарист и световен деец на движението на работниците" (Корнелия Нинова, обръщение, разпространено от пресцентъра на БСП)?


Простете, но за кого говорим всъщност? Нима не за една от "най-патетичните и злокобни фигури на международния комунизъм от онова време"? (виж Цветан Тодоров, "Тоталитарният опит", 2015). За човек с "двойна идентичност", в която съветското гражданство винаги е надделявало над българското и чийто парламентарен опит основно се изразява в премазването и разправата с цялата българска демократична опозиция; не само за "лъва от Лайпциг", но и за местния сатрап на Сталин, послушно съветизирал България.


Проблемът на БСП е, че все не може да излезе от сянката на "вожда и учителя", тъй като за тази партия всичко различно от Георги Димитров е фашизъм. В съответствие с неговия политически речник: "фашистката реакция надига глава във връзка със законодателните избори". За Димитров фашисти са всички, дори старите социалдемократи (Кръстьо Пастухов, Коста Лулчев) – факт, който продължава да екзалтира негови млади следовници, продължаващи да вменяват вина на социалдемокрацията, задето колаборирала с капитала в опит да постигне привилегии за работниците.


И не на последно място: даже смъртта на Георги Димитров се разразява като трагедия за немалко семейства, хиляди хора са арестувани, тъй като не са проявявали достатъчна скръб при вестта за кончината на сатрапа (знаменитото основание "знаел, но не плакал"). Една част от тях са пратени и по лагерите, познавам потомци на такива хора.


За БСП обаче Георги Димитров е винаги жив, винаги един и същ:
Другар, водач, наставник и съветник,
ти стана покровител наш в Москва,
и слушаме словата ти заветни,
маркс-ленинските-сталински слова!
(Димитър Полянов, "На другаря Георги Димитров")


Единственото утешение в случая отново е само поетическо:
Когато нощ тъмна покрие
земята със черен покров,
тогава от свойта килия,
излиза без страх Димитров.
И утро настъпи ли – светват
зениците с чудна любов,
другар на другаря нашепва:
аз снощи видях Димитров.
(Л. Компанеец и Л. Кронфелд, "Балада за Георги Димитров").


Тук спирам, че леко ме хваща страх. В душата ми изникват детски страхове от мириса на формалин при задължителните срещи с мумията, които дори патетиката на бардове като Александър Симов не е в състояние да разсее напълно.


В заключение:


не съм убеден, че публичните спиритически сеанси по викането на духа на Георги Димитров ще са от особена полза за БСП


Ала от опит знаем, че призивите към авторитаризъм никога не остават безнаказани. Тъй че на мястото на Корнелия Нинова сериозно бих се замислил дали така няма да се циментира на власт друга плещеста фигура, която има шансове да сбъдне писаното от Младен Исаев за Димитров: "каквито мълнии над нашата земя да светкат, народът ни с него ще върви към нови петилетки".


Текстът е публикуван в портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 667 Весело

  Миии- простотия за балъци...

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2812 Любопитно

  Чудесна статия!Предназначена за свободно мислещи и свободни по дух люде!БСП никога не се е разделяла с комунистическото си минало.Даже се гордее с него!И най-лошото за нас е че такива като Нинова,Р.Петков и сие мечтаят за връщането му!Под една или друга форма.Само да погледнем какви полуинтелигенти"антифашисти"има в редиците на БСП,за да се замислим какво би ни се случило ако тези всемат власта.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Прекрасен текст на Тони Николов!
  Не знам дали комунетата могат да четат и ако да- дали са в състояние да разберат прочетеното.
  Носталгията ги влачи 100 години назад и 70 години на Изток!

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9121 Любопитно

  До коментар [#1] от "skomina":

  Абсолютно !
  ''справка за убийствата - 1986 г. – 218 / 2014 г. – 212.'' !!!!
  И това при два пъти намаляло в промеждутъка - като брой население на България !

  [email protected]
 5. 5 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Чудесна статия!Предназначена за свободно мислещи и свободни по дух люде!БСП никога не се е разделяла с комунистическото си минало.Даже се гордее с него!И най-лошото за нас е че такива като Нинова,Р.Петков и сие мечтаят за връщането му!Под една или друга форма.Само да погледнем какви полуинтелигенти"антифашисти"има в редиците на БСП,за да се замислим какво би ни се случило ако тези всемат власта.
  —цитат от коментар 2 на Messerschmitt


  Това добре,ама що против ГЕРБ всички се прегръщат като братя?! Защо са тъпите внушения че са едни и същи? Кой нормално мислещ ще е съгласен с тъпи опорки? Дайте някаква алтернатива на ГЕРБ! Нямате естественно...и кой да ви вярва!

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Интересно Басти кога станахме 4 млн.?Или и на тебе димитровският устрем още ти кънти под шапката!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  В духа на носталгията по комунизма си спомням нещо надраскано на чина, когато бях ученик. Наближаваха избори, а нарисуваното беше по повод на шокиращите разкрития тогава, че прасета били хранени с труповете на убити лагерници.
  С химикалка на чина беше нарисувано едно прасе, което казваше:

  Аз ще гласувам за БеСеПе,
  иначе трупове откъде...

  Така че добре би било "другарите" от БеСеПе да спрат с опитите за разкрасяване и парфюмиране на грозната мумифицирана комунистическа диктатура и нейните символи, защото когато някои повтарят в хор една лъжа, с надеждата тя да стане истина, винаги ще се намерят други които да повтарят истината, за да попречат лъжата да се превърне в истина в съзнанието на хората!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Те имат вродена функционална неграмотност.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Комунистите, за да не им личи толкова чуждопоклонничеството и да не бие на очи толкова националното им предателство, решиха да прикрият русофилството си с тарабофилство – да замаскират любовта си към Кремъл с преклонение пред Георги Димитров.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#2] от "Messerschmitt":

  БСП са ясни. Ти ни кажи за ГЕРБ !?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#9] от "Fiji":

  А ГЕРБ дори не я маскират !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1701 Весело

  А ГЕРБ дори не я маскират !
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА

  И те ще си измислят някой за прикритие, например Шрьодер.

 13. 13 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1006 Разстроено

  Корнелия и нейните чугунени другари ще ликвидират лявото в България (доколкото БСП е лява). За съжаление това едва ли ще възроди нормалното дясно. Като резултат - един голям ГЕРБ на политическото гробище. Дано да греша.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  А на снимката е Ленин, Дявола до го прибере!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 650 Любопитно

  Кажете ми, моля.... Защо толкова много демократичното гражданско общество се дразни от Георги Димитров? Да не би защото да привижда първообраза на Сорос?
  В края на краищата между Коминтерна и Отворено общество, няма кой знае каква функционална разлика :-)

  Бог да благослови Америка за България!
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Излезе книга на проф. Никола Алтънков, "Историята на Б КП от 1919-1989 година". Тази книга трябва да се изучава в гимназията, а останалите непременно да я прочетат. Време е всички да научат истината и да спрат с носталгията по комунизма и преклонението пред СССР.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Да вадиш от нафталина Г.Димитров си е малоумие в чист вид, ама толкова и е акъла на Корни. Че нейния електорат, на който това име ще говори нещо отдавна е заминал там, от където поне засега нямаме обратна връзка.

 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz2":
  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Вярно е Ленен. Г.Димитров никога не е имал брада, а само мустаци. А и кога е събарян такъв голям паметник на Димотров? Това е паметникът на Ленин, където сега се намира статуята на София.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1701 Весело

  До коментар [#19] от "Fiji":

  Не, не е Ленин. На Ленин не му е вдигната ръката.
  Започнах да споря сама със себе си, побъркаха ме тези вождове комунистически.

 22. 22 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  Добре, че събориха мавзолея. Представям си какви въздишки щеше да има по махнатата мумия.

 23. 23 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#2] от "Messerschmitt":

  Къде ги видя па тия антифашисти, дето ще вземат властта, те вече, колкото са останали, до тоалетна не могат сами да отидат.

 24. 24 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#4] от "karabastun":Интересно Басти кога станахме 4 млн.?Или и на тебе димитровският устрем още ти кънти под шапката!
  —цитат от коментар 6 на Messerschmitt


  Като малки деца сте, барабар с Тони Димитров, който е обявил, че от 200 до 212 е рязко увеличение, а 214 - обратното. Населението пък от 9 е паднало на почти 8 милиона, което е почти двойно., според Карабастуна. А истината очевидно е, че хората не са особено склонни да се трепят за щяло и нещяло, независимо дали ги управляват комунисти или демократи.

 25. 25 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Весело

  Добре, че събориха мавзолея. Представям си какви въздишки щеше да има по махнатата мумия.
  —цитат от коментар 22 на stedim


  Мумията я изгориха десет години преди това.

 26. 26 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 525 Неутрално
 27. 27 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Допреди една година не знаех колко добре пише и говори Тони Николов.След като през една нощ,в която пак не можех да спя, гледах филм за Георги Марков ,в който доста говори Тони Николов на сутринта запалих колата и отидох да оставя цвете пред паметника на Марков.После минах и през НДК и там оставих един букет и се прибрах малко по-доволна в къщи.Комунистите избиха много хора и няма как да им простим.

 28. 28 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Чудех се защо Тони Николов е написал това есе. Тези, които се възхищават на Димитров, няма да се повлияят от него, пак ще се възхищава. Тези, които знаят каква зловеща фигура в нашата история е Димитров, нямат нужда от убеждаване. Тези, които не знаят много за него - по-младите, не ги интересува особено.
  Като прочетох последния абзац нещо ми светна:
  "Ала от опит знаем, че призивите към авторитаризъм никога не остават безнаказани. Тъй че на мястото на Корнелия Нинова сериозно бих се замислил дали така няма да се циментира на власт друга плещеста фигура, която има шансове да сбъдне писаното от Младен Исаев за Димитров: "каквито мълнии над нашата земя да светкат, народът ни с него ще върви към нови петилетки".
  Тони се безпокои, че може да падне рейтинга на БСП, и Борисов да се консолидира във властта.

 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  +++++ за автора.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  Не знам какво е имал предвид Бойко Борисов като е казал "Т.Ж. е построил две Българии', но очевидно има налични две български обшества с противоположни пристрастия въпреки очевидния провал и престъпленията на болшевиките в България. Е, всички бяхме млади, но сега се вдетеняваме ... Не бива чак такива крайности.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 31. 31 Профил на ivantankov
  ivantankov
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Майка ми разказа един трагикомичен случай. След смъртта на Г. Димитров тялото му е докарано със специален траурен влак. Нашето малко село е на 3 км от гарата. Избрани били 10 активни комунистки, които да плачат на гарата при преминаване на влака. Една от жените по пътя към гарата разказала някакъв виц. Вицът нямал нищо общо със вожда, но бдителна другарка докладвала и разказвачката още същата вечер била изключена от партията.

 32. 32 Профил на ivantankov
  ivantankov
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Майка ми разказа един трагикомичен случай. След смъртта на Г. Димитров тялото му е докарано със специален траурен влак. Нашето малко село е на 3 км от гарата. Избрани били 10 активни комунистки, които да плачат на гарата при преминаване на влака. Една от жените по пътя към гарата разказала някакъв виц. Вицът нямал нищо общо със вожда, но бдителна другарка докладвала и разказвачката още същата вечер била изключена от партията.

 33. 33 Профил на ivantankov
  ivantankov
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Майка ми разказа един трагикомичен случай. След смъртта на Г. Димитров тялото му е докарано със специален траурен влак. Нашето малко село е на 3 км от гарата. Избрани били 10 активни комунистки, които да плачат на гарата при преминаване на влака. Една от жените по пътя към гарата разказала някакъв виц. Вицът нямал нищо общо със вожда, но бдителна другарка докладвала и разказвачката още същата вечер била изключена от партията.

 34. 34 Профил на ivantankov
  ivantankov
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Майка ми разказа един трагикомичен случай. След смъртта на Г. Димитров тялото му е докарано със специален траурен влак. Нашето малко село е на 3 км от гарата. Избрани били 10 активни комунистки, които да плачат на гарата при преминаване на влака. Една от жените по пътя към гарата разказала някакъв виц. Вицът нямал нищо общо със вожда, но бдителна другарка докладвала и разказвачката още същата вечер била изключена от партията.

 35. 35 Профил на ivantankov
  ivantankov
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Майка ми разказа един трагикомичен случай. След смъртта на Г. Димитров тялото му е докарано със специален траурен влак. Нашето малко село е на 3 км от гарата. Избрани били 10 активни комунистки, които да плачат на гарата при преминаване на влака. Една от жените по пътя към гарата разказала някакъв виц. Вицът нямал нищо общо със вожда, но бдителна другарка докладвала и разказвачката още същата вечер била изключена от партията.

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2208 Весело

  До коментар [#7] от "Боян Таксиров":

  "разкрасяване и парфюмиране на грозната мумифицирана комунистическа диктатура и нейните символи"

  Панелките от Татово време се продават по-скъпо от новото "демократично", "корупционно-уплътнено" строителство. Дори и БВП-то, измерено в тройунции злато още не е достигнало Татовото. И без яловите опити на БСП числата говорят сами и няма да се променят от мумифицираните бръщолевения на пишман-пропагандатори като Тони Николов.
  Все пак диктатурата на пролетариата беше победила и се вписа, грозно или хубаво, в историята. Дори имаше и продължава да има какво да се приватизира. Диктатурата на либерал-глобалчетата не е победила, въпреки напъните на Сороси, Милтън Фридмани и офшорки. А нетният резултат от тия напъни е демографска (и духовна) катастрофа и ръст на държавния дълг, надвишаващ два пъти в тройунции злато Татовия дълг.
  БСП/БКП са били подлоги-продажници, ама чак такива продажни висоти като превратаджиите преди 1944 и сегашните търгаши-грантаджии да предоставят националния суверенитет на чужди военни бази не са достигали.

 37. 37 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4971 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  И в сметките си слаб.

  Gunter glieben glauchen globen
 38. 38 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4971 Неутрално

  До коментар [#36] от "wanderer":

  Комундер, на тебе ти отнеха привилегиите. Затова плачеш.

  Gunter glieben glauchen globen
 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4770 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Е, два пъти не е намаляло населението, но все пак през 1960-те се падат 23 убийства на милион души /190 годишно на 8,2 млн по преброяването от 1965 г./, през 1980-те - 25 /около 220 убийства годишно на 8,9 млн жители/, а през 2014 - 30 /214 убийства/.

 40. 40 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4770 Неутрално

  До коментар [#6] от "Messerschmitt":

  Абе 4 млн не сме станали, но числата от статията, сравнени с числеността на населението ясно показват 23 убийства на милион жители средногодишно през 1960-те, 25 - през 1980-те и 30 през 2014 г.

 41. 41 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#40] от "patsis":

  Не са 30 през 2014 г., а 15. В статията има грешка, 212 вместо действителните 112.

  https://www.mvr.bg/министерството/programni-dokumenti-otcheti-analizi/статистика/годишен-бюлетин-полицейска-статистика

 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  "Било защото (с дискретната подкрепа на ГЕРБ) така Мая Манолова рейтингово конкурира Румен Радев, било защото не е ясно няма ли (на един по-късен етап) да прояви апетити за "Позитано" 20, от което на Корнелия Нинова видимо ѝ призлява."
  Майчето си върши нейната работа. Още при избора и, писах, че тя е много по-атрактивна от двамата клатикур...., пардон, синекурци преди нея.
  Не си прав бе Тони! Знам, че и ти не харесваш гербавите. Корни не е казала, че иска власт, на този етап тя иска избори. А на състезанието всеки да си опита късмета. Вкл. ДБ, Слави и каквито и нови играчи да си появят. Корни знае, че не може да спечели мнозинство, тя ще прави стратегия.

 43. 43 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 963 Весело

  В Столетницата били викали духа на тов. Димитров, пък той не идвал ръйш ли. Ами неправилно се извършва призоваването - турете едно юзче мастика, фърлете на масата някой и друг червонец, изпейте "Интернационала" и готово.

 44. 44 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2877 Весело

  Скъпи родни комунисти.
  Защо се бявите?
  До днес имахте достатъчно време да изнамерите някакви неудобни роднински връзки на автора с бившата номенклатура на БКП.
  Занемарявате една своя основна стратегия - да превръщате всякаква днешна тема във вчерашна тема.

  подпис
 45. 45 Профил на dp J
  dp J
  Рейтинг: 8 Неутрално

  БСП е единственият шанс на ГЕРБ. Тази нинова с простотиите си всячески смразява топенето на електората на ГЕРБ. Простотиите за Г.Д. и за Т.Ж по които столецницата залита, обслужват осовно ГЕРБ, като ги "оправадавт" за всички постотии, под заплахата от връщане на бСП на влсат

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3921 Неутрално

  секи 4ти км

  Лековито биле?
  Не.

  Ей де бил ключът за дълголетие! :)

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Носталгията ги влачи 100 години назад и 70 години на Изток!

 47. 47 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#19] от "Fiji":

  Не е Ленин! Димитров е!

 48. 48 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Не е Ленин! Димитров е!
  —цитат от коментар 47 на derek101

  Да, и аз се усетих, че е Димитров. Но знаеш ли къде е бил този паметник? Не си го спомням, отдавна беше.

 49. 49 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz2":

  Не си прав. На снимката си е баш Гошо Тарабата. В началото е носил брадичка, има го и на разни стари снимки. Това е кратуната му от времето, когато още се прави на социалдемократ.
  След като комунистическият режим беше обявен за престъпен, защо е позволено и не е наказуемо славословенето на водача на този режим?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK