ООН не оправда очакванията, но мястото ѝ не е на бунището на историята

Пленарната зала на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

© Mike Segar, Reuters

Пленарната зала на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.САЩ излизат от Съвета за човешките права към ООН поради нежелание да подкрепят една "лицемерна организация". Генералният секретар на НАТО предупреждава в статия, че алиансът може да се разпадне заради разприте между САЩ и Европа.


Най-простият отговор защо става това, е да посочим с пръст президента на САЩ Доналд Тръмп и неговата политика. Това обаче съвсем не изчерпва нещата.


Ерозия на принципите


Западните институции, създадени след Втората световна война в подкрепа на съществуващия ред - ООН, Европейският съюз, НАТО - са в криза, при все че още е рано да ги оплакваме, смята Джон Лаф, експерт от Кралския институт за международни отношения.
Проблемът е как се схващат и определят принципите и ценностите, залегнали в основата на тези организации. Студената война помагаше да се държи във фокус истински важното, без отклонения от базовите принципи на следвоенния западен свят. През последните десетилетия обаче тези принципи претърпяха видима ерозия. Стана ясно, че с много страни може да се работи, при все че управляващите режими там явно не отговарят на западните демократични и социални норми.


Сред тях е и Русия - както се смяташе в началото на 90-те, страната е поела по пътя на демокрацията от западен тип, преживява труден преход и заслужава по-меко отношение, що се отнася до разстрела на парламента и други "престаравания".


А за саудитските "излишества" например се търсеше обяснение в регионалната специфика - при това кралството оставаше верен съюзник на Запада в Близкия изток, за капак осигуряваше и петрола на западния свят.
Междувременно пък довтаса и Фукуяма със своя "край на историята". След падането на съветския режим и бавните, но наглед необратими пазарни преобразования в Китай победата на демокрацията в цял свят изглеждаше в кърпа вързана.


Разтегливи ценности


Прекомерно еластичното прилагане на основополагащите принципи на западната хуманистична демокрация в угода на моментни тактически съображения създаде в политическото поле почва за появата на Доналд Тръмп, който според Джон Лаф изобщо не проумява тези принципи.


Внезапно се разбра, че връзките, сплотяващи западните демокрации, не са тъй здрави, нито пък вечни сами по себе си. Поддържането им изисква големи усилия; никой сякаш не оспорва нуждата от тях, но не бърза да се включи и той самият. Външнополитическият вектор на новото американско правителство, сменил многостранните съюзи в международните отношения с лозунга "Америка над всичко", строго погледнато, не е изобретен от Тръмп. А и политическото поле на Запад се сегментира не от вчера.


По време на най-топлите отношения с Русия многомилиардните разходи за отбрана и самото съществуване на НАТО може да са изглеждали анахронизъм, но важността на общоевропейското единство не подлежеше на съмнение. ЕС се разширяваше под звуците на фанфарите, съпровождащи триумфалното шествие на западните ценности - докато не се сблъска с "арабската пролет" и миграционната криза.


Тогава пролича, че мнозина извън "златния милиард" не искат да използват западните рецепти за благоденствие, а доста хора от "милиарда" нямат желание да споделят това благоденствие с пришълци, макар признавайки (теоретично) правата им върху него.


Общите принципи на западното световно устройство все така не се подлагат на съмнение, но хората имат все по-малко желание да доверят на международни организации претворяването им в дела. Оттук всъщност идват и Брекзит, и европейският национализъм.


Назад към Палмерстън


Днешните събития са опасни, не защото действията на САЩ "ще разклатят лодката", разцепвайки западния свят на дребни регионални парченца - запасът от якост на демократичните институции май още не е изчерпан. Естествено ако бъдат поддържани в работно състояние.


Но с действията си американското правителство демонстрира: някои базови принципи на западния световен ред може да се тълкуват свободно - това няма да срути света. И този пример може да стане заразителен. Понякога изглежда, че светът постепенно се връща към времената на лорд Палмерстън - страните нямат приятели и врагове, но имат интереси. Подобна политика води днес Китай, който създава тактически съюзи, избягвайки по възможност открита конфронтация. И не се занимава с износ на ценности, предпочита да действа с икономически лостове.


Проектът "Един пояс, един път" впрочем може да се разглежда като един вид аналог на ЕС; мнозина обаче виждат в него не твърде добре маскиран локомотив на китайската икономическа експанзия. Най-мрачно настроените анализатори допускат дори по релсите, прокарани в рамките на този проект, един ден да тръгнат вагони с китайски войници.


За обикновения гражданин глобалните институции олицетворяват глобалния дневен ред, в който няма място за него самия. Освен това глобализацията, представяна едва ли не като панацея за всички обществено-политически неуредици, не реши проблема с имущественото разслояване: богатите станаха по-богати, а бедните - по-бедни.
Според някои социолози именно липсата на видимо подобрение в обозрим период (каквото явно не би имало и в идеални условия) е подкопала доверието в западния модел за развитие и благополучие. Казано по-просто, на хората им е втръснало да чакат, докато парите почнат да растат по дърветата. Покрай това си патят и институциите, осигуряващи въпросното развитие.


Лесно се събаря, трудно се гради


Следвоенните поколения в западния свят са забравили несгодите и ужасите на войната, коментира политологът Фьодор Лукянов. Малцина вече помнят, че при създаването на ЕС целта бе да не се допусне нов военен сблъсък на европейския континент - бившите съпернички да се обвържат с икономически връзки.


За реда в следвоенния свят се очакваше да бди ООН. Тя обаче се превърна в свръхобширна бюрократична организация и голяма част от човечеството не изпитва към нея особен пиетет. В тази светлина е обяснимо защо САЩ напускат още една агенция на ООН, смята Джон Лаф. Международните организации, бранещи базовите ценности и принципи, явно имат нужда от реформа, а имиджът им - от сериозен ретуш. Както впрочем признават и те самите.


Нещо повече, реформите не бива да се протакат, защото по много позиции кредитът от доверие към тези институции вече е стопен. Въпросът е доколко има смисъл да съборим цялата конструкция от международни отношения, за да я градим после наново - на пепелището след поредна световна война. /БТА


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 274 Неутрално
 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 876 Неутрално

  "Студената война помагаше да се държи във фокус истински важното, без отклонения от базовите принципи на следвоенния западен свят. През последните десетилетия обаче тези принципи претърпяха видима ерозия."

  Всеки от не съвсем младите знае: най-добре се е живяло на Запад по време на "Студената война".
  Златна тема за дисертация....

 3. 3 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  САЩ излязоха от Съвета за човешките права просто защото много скоро самите те ще станат обект на нападки от неправителствени организации и интелектуалци. Тръмпизма агресивно настъпва и мести границите на търпимост към имигрантите и моралните устои на Америка. Риториката му и цялостният му мироглед малко се отличават от тези в Германия преди втората световна война. Начинът по който се мъчи да кове приятелства със сродни нему диктатори като Путин и Ким, а разваля приятелства с отявлени демократи като Трюдо, Макрон и Меркел ясно показва защо САЩ излязоха от Съвета. Не знам дали изобщо довоенна Германия е била член на тогавашното ОН, но дори и да е била тя би го напуснала скоро след идването на Хитлер на власт.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 4. 4 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 857 Неутрално

  ООН е създаден от хората, които са погледнали към пепелищата и планините от трупове след Втората световна война и са си казали:

  "Хайде никога повече да не правим това."

  Само психично болен човек може да отрича нуждата от ООН.

 5. 5 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Поредният бълвоч, опитващ се да ни убеди, че ООН, ЕС, Тръмп и/или Китай е виновен за упадъка на „западния модел”. Причината е главно една - потоците от хора със средновековно мислене и тяхната несъвместимост със съвременната развита цивилизация. Никой не попита обикновените европейци и американци дали искат да издържат милиони други хора, за чиито държави и без това годишно се отделят милиарди долари. Само работещи в НПО и агенции, работещи с мигранти, имат нужда от още по-големи потоци от хора от Африка, Азия и Латинска Америка. И не започвайте с т.нар. колонизатори, които всъщност обогатяват една политическа и икономическа прослойка.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 408 Неутрално

  ... Само психично болен човек може да отрича нуждата от ООН.
  —цитат от коментар 4 на Vorknkx  До коментар [#4] от "Vorknkx":

  ООН е нужна безусловно, но само като работеща структура. И Съветът за сигурност , и Съветът по правата на човека са примери за обратното. За съжаление.

 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Тези сигурно искат да ни убедят,че ООН щеше да обезоръжи Северна Корея,и Тръмп не е трябвало да бие път до Сингапур.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5406 Неутрално

  Твърде хаотична и нефокусирана статия със смесица между чист социализъм и либерализъм.
  В това описание слабостите на ООН се губят както и причините за тях, а те са в дизайна му. Излизането на САЩ от една от структурите му показва ясно, че ООН е неработеща, дори вредна в сегашния момент.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vorknkx":

  сорка братчет.
  И В ТОРАТА СИ ГО ПИШЕ: 500 МИЛКИ ШЕ ОЦЕЛЕЯТ.
  И ДА, ШЕ ГО НАПРАВАТ. ПАК. ЗА УДОВОЛСТВИЕ И ЗА ТЪРЖЕСТВО НА ЕГОТО НА НЕКОЛКО КУКЛОВОДИ-БОГОВЕ.

 10. 10 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "кокошката":

  с теб сме

  Руски трол. https://мвд.рф/
 11. 11 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Откакто някакъв шеф по правата на човека в ООН беше някакъв саудитец, ясно се видя, че това е бутафорен орган, по-скоро подиграващ се с правата на хората, отколкото реално правещ нещо по въпроса. Нямам какво повече да добавя.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Само пилеене на пари, нищо не зависи от ООН.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK