Русия и (Северна) Македония: кисело е гроздето

Руско знаме на протест в Скопие

© Associated Press

Руско знаме на протест в СкопиеРазбира се, че Северна Корея им е по-важна. И още не са я изпуснали. Засега само са изолирани от процесите. От бившия братски Китай.


А Северна Македония е точица на новоруския глобус и както обичат да напомнят руските медии, брои само два милиона жители. Дори да е печалба за бившия братски – от 90-те години – НАТО, тази трошица не заслужава внимание, камо ли тревога, за външнополитическо поражение да не говорим, а да го признаем – абсурд. Ако някой харесва киселото северомакедонско грозде – да му е сладко. Нашият вкус е по-изтънчен!


Това е текущата схема, по която работят руските медии (с обичайните малки изключения), отразявайки и тълкувайки македонската тема от месец време насам. Струва си да проследим начина, по който днешна официална Русия представи това предизвестено политическо поражение. Може да ни помогне да предвиждаме как ще бъдат третирани аналогични бъдещи случаи. Примерно дали ако севернокорейският процес завърши, както започна – по неблагоприятен за Русия начин, то и Северна Корея ще се окаже маловажна? Или ще има отклонение от северомакедонската схема и в каква посока?
Засега и по двете "северни" теми изходната точка на Русия е връщането към вечния рефрен на Съветския съюз от времето на студената война:


"ние сме за мир в целия свят"


Но при задължително пропускане на всичко, което го отрича – десетгодишната съветска агресия в Афганистан от 1979 - 1989 г. примерно. Сега Русия пак е за мир, макар че воюва в Сирия, дето убива и умира – вярно, много по-малко. Така че ако наистина новото съгласие между Гърция и Македония и между Северна и Южна Корея намалява напрежението, Русия нямало да е против


Но както формулата "СССР = мир" покри афганистанската война, така и сегашната руска реакция на "Северна Македония" е одобрение толкова двусмислено и фасадно, че може да покрива и пълно неодобрение. Ето думите на външния министър на Путин по повод гръцко-македонското съгласие: "Ние казахме, че ще подкрепим онова решение, което ще отговаря на интересите на Гърция и Македония и ще се опира на широка обществена поддръжка." Русия знае, заедно с целия интересуващ се свят, че в момента това решение се опира на поддръжката на Европейския съюз и НАТО, а гръцкото и македонското общества са разделени по партийни и националистически мотиви. Освен това дори в случай че в двете страни в идните месеци се оформят мнозинства, приемащи названието "Северна Македония" (което по много причини е по-вероятното развитие), Русия вече по подразбиране ще е заявила, че си запазва пълно право да преценява дали такова развитие е в интерес на Гърция и Македония. Това е пак отглас от съветската политика – СССР знаеше кои са истинските интереси и на народите, и на техните експлоататори. Така че ако Русия реши да не одобрява гръцко-македонското съглашение, тя винаги може да напомни, че НАТО е против интересите на двата народа, временно подведени от продажната капиталистическа върхушка – и да защити тези народи от НАТО. Да внимаваме! В политиката няма невинна двусмисленост.


Политическите двусмислици улесняват действия,
недвусмислени до смърт


Същият външен министър обаче може да бъде и еднозначен по същата тема. Когато през януари т.г. очевидно още не е смятал, че битката за Македония е загубена, той предупреждава: "Изобщо не става дума да бъдат отчетени общите и специфичните черти на два близки народа, а една от тези страни (Македония) да бъде направена член на НАТО."


Но днес подобни твърдения, внушават руските медии, са неуместни! Какво НАТО, каква конфронтация на Балканите, това са маловажни неща. В същия масов материал, където е цитирано двусмисленото "одобрение" на външния министър, според един официозен експерт Русия нямало защо сега "да се бие" за Македония, още повече че нямала реални възможности да предотврати влизането ѝ в НАТО. (Начало на схемата "кисело грозде" – "не можем, значи не ни трябва".) И дори една натовска Северна Македония да въведе санкции против Русия, загубите за Москва нямало да са големи. (С тази декларация схемата "кисело грозде" е завършена.)


Донадена е обаче забележителна "екстра", вече включваща и схемата "За да владееш – разделяй!": "Македония беше интересна за Русия, докато я разглеждаха като алтернатива на България при реализирането на проекта за строителство на газопровода "Турски поток", пък сега отново се обсъжда българският вариант." Значи – никаква политика, само икономика, strictly business! С това преименуване на руското поведение абсолютната политическа загуба за Русия (Македония в НАТО) е представена като относителна, негли частна икономическа загуба (може да намали печалбите на "Газпром"). Ама и икономическа загуба всъщност няма да има, защото, нали така, България – натовска, натовска, ама сътрудничи с нас! Толкова по-зле за тия северомакедонци, те се самоминават Налагам си да пиша така, грубиянски и пошло, защото именно такова грубо и пошло мислене ни се сервира под обтекаемите дипломатически и експертни думи. Едно Чехово бисерче:


"тънки намеци за дебели обстоятелства"


Четенето на официални и официозни изказвания (не само руски) по този чеховски начин е политически плодотворно.


Скицираната обща политическа нагласа на Русия към "Северна Македония" обяснява и защо руските медии намират за подходящи определен тип аксесоари към нея. Това, че те могат и да противоречат на логиката на главната нагласа, изобщо не е проблем: за кремълските кроячи "акцентът" в естетиката на медийната манипулация може – и дори трябва – както и в облеклото, да контрастира с главната гама. Примерно посланието: "Не бойте се деца, президентът Иванов е наш", "той е голям приятел на нашата страна, през 2015 година присъстваше на Парада на Победата в Москва". (Отново носталгично: едно време казваха: "Голям приятел на Съветския съюз".) Това мажорно съобщение е подслонено под минорното заглавие: Агония: славянската Македония бавно умира под аплодисментите на Запада. Да си припомним – преди година време тъкмо Георге Иванов лично бе похвален от неоисторика Путин, задето тъкмо от неговата земя македонска била дошла в Русия славянската азбука. А президентът Иванов тогава беше в Москва, за да си получи неопанславистката награда на Православния фонд за единство на славянските народи. Натовската перспектива на Македония е превърната в друг аксесоар: схемата казва, че в македонски контекст Русия я интересува само икономиката, но нали американците ги интересува само НАТО! И само заради тези американци "икономически целенасочените" руски медии ще пишат и за НАТО. Например заглавието НАТО току-що спаси Македония от Русия. Да се готви Сърбия. Опитът за омаловажаваща ирония е очевиден. (А в друг материал евентуалното преименуване на Македония е наречено по имперски презрително "политическа самодейност".) Самата статия обаче не е надменно-иронична, а оплаквачески-тревожна. За Македония, Босна и Херцеговина и (непризнато) Косово е казано, ни повече, ни по-малко: "Дните на свободата на тези страни [] са преброени." (т.е. "Иде поробителят НАТО!). А ще ли дойде освободителката Русия?
Засега няма да бърза.


И ще прикрива реалните си загуби под манипулативни заглавия като ей това (от 18 юни): В Македония по време на протестна акция лидерът на опозицията издигна флага на Русия. Манипулацията в случая е грубиянска, но на дребно, и стандартна за жълтите издания (но това е РИА "Новости"?). Защото още първото изречение от статията "уточнява", т.е. опровергава, заглавието ѝ: въпросният комшия не бил лидерЪТ на опозицияТА, а само на партия "Единна Македония" (по-надолу е упомената и някаква опозиционна ВМРО-ДПМНЕ с някакъв друг лидер, но той руски байрак не вее).


Тук изскачат основни характеристики на имперския руснак, на които разчита тази манипулация за вътрешна консумация: голямо незнание за "заграницата", съчетано с голямо пренебрежение на всички тамошни, които не могат се мери с Русия по военна сила; плюс провинциализма, че Русия и руското винаги са в центъра на всяко събитие, за което си струва да се говори. Изведеното в заглавие събитие е руското знаме – дори и протестът е само обстоятелство! Така мисълта за загубата на Македония е допълнително отдалечена от вниманието и покрита с други образи и внушения.


По логиката на това мислене изобщо не трябва да ни учудва задоволството, с което в Русия отбелязват, че въпросният първи лидер съзнателно е изкопирал името на Путиновата "Единна Русия".


Идея! Да се готвим за "Единна Атака"!


Стаята е публикувана в портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Руснаците по традиция хатели как лучше и палучилась как всегда.

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4248 Любопитно

  Ами след като Черна гора показа комбинация от три пръста на Масква...сега е ред на Македония(Югозападна България).И на Кремъл му останаха само френетичните великошовинисти -сърбите!Ориентацията е показателна...тавариши!!!Албания директно си поиска американска военна база на своя територия!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  Чавдар Кюранов прави много добри, точни и верни външно политически коментари.

 4. 4 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Любопитно

  Чавдар Кюранов прави много добри, точни и верни външно политически коментари.
  —цитат от коментар 3 на tacheaux


  Кой?

 5. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  До коментар [#3] от "tacheaux":

  Грешка: Чавдар да се чете Деян.

 6. 6 Профил на Емил Тенчев
  Емил Тенчев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Русия и Северна Корея са сиамски близнаци, две територии, в които времето е замръзнало и народите са щастливи, че не живеят, а са роби на тирани.

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  "Да си припомним – преди година време тъкмо Георге Иванов лично бе похвален от неоисторика Путин, задето тъкмо от неговата земя македонска била дошла в Русия славянската азбука."

  Огромна наглост! Подобна на многото други руски огромни наглости. От кочината не спира да смърди.

 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Е то анализ на целенасочено подбрани статии в подбрани медии всеки може да си направи каквито иска изводи.

 9. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  Кюранов по темата РУСИЯ ли пише (естествено за пари). Някой трябва да му каже ,че постига нещо обратното. Македония е чувствителна тема , защото почти всеки българин има нещо загинало по тези баири. Аз разбирам гърците и тази търговия ,която направиха. Не разбирам ...нашите мафиоти и клакьори/клакьорки. Нали казахме че няма да приемем име с географски маркер ....и рИформаторите също! Гърците забърсаха античната история , а останалата я оставиха да се оправя България със славяноезичните македонци. Скочиха срещу Илинден , защото навсякъде пише Българи , българско ., особено в техните документи и двустранни спогодби. Не е проблемът какво мисли Русия , а за какви се имат хората там. Това "обезбългаряване" на Гърция и Югославия , да е срещало Британска или американска съпротива ?? напротив от Чърчил има най -обидните и агресивни думи към България. Включително и съгласието да се прочисти българската политическа класа от прогермански политици ( довело до един често спряган народен съд)

 10. 10 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4930 Неутрално

  А ето и някои днешни заглавия от руско-съветската действителност:
  Цена литра бензина пробила психологическую отметку
  Американцы призвали проверить игроков сборной России на допинг
  Латвия полностью запретила образование на русском языке
  Белорусские добровольцы сражаются в Донбассе за независимость своей родины
  Автобус с 55 студентами упал в пропасть...
  С една дума - нищо ново в Съветска Москалия (Тартария)!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7082 Любопитно

  И в Македония скоро ще е забранено да се говори на руски, както стана в Косово !

  [email protected]
 12. 12 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  До коментар [#7] от "Jumbo Jet":Огромна наглост!

  Подобна на многото други руски огромни наглости. От кочината не спира да смърди.

  Че са нагли, нагли са, но всъщност са жалки.
  Почвам да си мисля – тъпи са на много високо ниво!
  Тези хора , населяващи огромна и пребогата територия, прекалено се нуждаят от нормални търговски и технологични контакти и с Изтока, и със запада, но все посягат към тоягата и правят евентуалните си партньори врагове.
  Е, какво да ги правиш – руснаци!!!

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  Абе вярно, ли че политолозите в България са все синчета на комунистически величия и мафийката им не допуска външни хора. Питам за един приятел, дето сина му иска да учи политология.

 14. 14 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#9] от "dejmos":

  ти изобщо чел си понягока илиденско възстание срещу кому бил освен Отоманската империя? Гърция изобощо не отрица че "македончите" не са Българи... даже би било добре за наш (Гърците) България да се обидени с славянските си братия (или съднародници ако искаш) и да се признае че са славяни а не Македонци (предполагам развираш разликата).

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 15. 15 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Македония била около 2 милиона. Може и да е така, ама може и да не е. Преброяване няма. Ако питате местните хора ще ви кажат, че повече от милион и половина няма. От тях една трета са албанци, които са твърдо със Сащ и никога с Русия. Мокедонското общество е изцяло политизирано и напълно разделено, а който и да вземе властта ще падне след една година. Така, че дори при частичен успех, руснаците си купуват фабрика на 8 септември, следобяд. А и последно, ако ги вземете ..... ще трябва да ги храните.

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#14] от "odyssey6195":

  Нищо общо с реалноста колега.
  Гърция и Сърбия никога няма да допуснат между тях нещо друго освен тази държавица.Общите интереси на Гърция, СМ и Сърбия са огромни.Договора между двете страни дава възможност и мотивация на СМ да се концентрира върху средновековната си история като единствена опора за идентичност ! Македонския език в групата на славянските.На кратко след този договор има..........Македония/гръцка и Северна Македония/славянска !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2869 Неутрално


  Уморения кон :

  " Ние казахме, че ще подкрепим ... "


  Абе, кой се интересува какво сте били казали и какво мислите да подкрепяте бе, НЕКАДЪРНИ, НО АГРЕСИВНИ ГОЛТАЦИ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 18. 18 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 668 Разстроено

  Чудесно, че руснаците губят Македония. Лошото е, че спечелиха в САЩ - оранжевия орангутан работи по стар чукотски обичай - "Чучка не читатель, чучка писатель (в Туитър)!"

 19. 19 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1016 Любопитно

  Д-р Кръстю Раковски в книгата си "Русия на Изток" , /първо издание 1896 г!/ ,дава съвършената дефиниция на руския характер : "Лицемерие, прикрито зад добродушие"

 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  До коментар [#14] от "odyssey6195":

  Нищо не съм чел. Затова чета УМНИТЕ неща на Кюранов. Едва ли знае , че Македония на три пъти сменя географски местата. Веднъж в Мала Азия , после в днешна Тракия , докато накрая се заковава там. Иначе Македонски ...много късно стана нещо гръцко. Дълго време се приемал за завоевател .

 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  Браво на Северна Македония! Полицията сваля веещото се руско знаме! А у нас депутати веят руски знамена!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 22. 22 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#7] от "Jumbo Jet":

  "Да си припомним – преди година време тъкмо Георге Иванов лично бе похвален от неоисторика Путин, задето тъкмо от неговата земя македонска била дошла в Русия славянската азбука."
  --------------
  Това твърдение е невярно.

  Stupid people make me sick
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#16] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Да опитвате се. От Сърбия обаче след войните и разпада на Югославия вече НИЩО не зависи и едва ли скоро ще зависи. Гиър

  ция с този огромен дълг е напълно зависима от Германия. С други думи не е в особено силна позиция. Видяхме как приехте компромис с червените ви линии по отношение на името.

  Дали ще се подобрят отношенията между България и Македония, изкуствено отровени от Сърбия и Гърция, предстои да видим. Факт е че огромна част от българите имат роднини в Македония и тази реална близост между хората е огромна предпоставка за превъзмогване на напрежението. Албанците са ни съюзници, така че остта север-юг създадена преди 100 години се разпада.

 27. 27 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  До коментар [#19] от "Петър Иванов":Д-р Кръстю Раковски
  ...>> А, селския :) Той не беше ли сред учредителите на Коминтерна?

 28. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  До коментар [#19] от "Петър Иванов":Д-р Кръстю Раковски
  ...>> А, селския :) Той не беше ли сред учредителите на Коминтерна?

 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  секи 4ти км

  СССР бил виноват...
  Или НАТО - ваш познат?

  Проблемът е сериозен.

  Неабятная има да перестрои македонската си азбука
  в Северномакедонска.

  Блудни "динени кори" те подложили, нали?

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7847 Неутрално

  До коментар [#13] от "blondofil":

  Ами вярно, нали слушате анализите им, по тях ще ги познаете.

 31. 31 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#25] от "chinaski":

  Цялата философска традиция идва от Елада. Не идва от траки, готи, немски племена и т.н. Накратко, от древна Гърция тръгва културата като мисловност в Европа, от Рим умението да се създават мощни държави и империи. Но всички римски оратори и философи винаги са твърдели, че принадлежат именно към античната мисловна традиция на елините. САЩ са приели древното римско право в основата на законовия си ред и затова процъфтяват.
  Много си назад с нещата!

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 32. 32 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#16] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Ти по-добре се концентрирай върху това къде ще настаниш обитателите на Родос, Хиос и Лесбос като дойде нашият приятел Тайпи... След него няма да ти е до Македония

 33. 33 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  До коментар [#26] от "tomyd":остта север-юг създадена преди 100 години се разпада.
  ...>> Ха така! А сега Истанбул- Тирана..Скопие и София , заедно в борбата.:)

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4245 Неутрално

  До коментар [#9] от "dejmos":

  Много патетично! Пропусна само оня комунистически боклук Георги Димитров, който биеше българите от Югозападна България за да се пишат македонци.

 35. 35 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Нали е много Великая и Могучая ?!
  За какво и е мъничката Македония ?
  Няма такова зло като Русия, само от кражби и убийства разбира!

 36. 36 Профил на vcm14544799
  vcm14544799
  Рейтинг: 221 Гневно

  БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР : Кога се вратиме - сите ФИРОМ,ски отпадноци - Србомани ке изтрепеме , како бесни Кучиньа ....! СИТЕ КЕ ГИ ИЗБЕСИМЕ ПОКРАЙ ВАРДАРОТ .........!!!

 37. 37 Профил на qfk53486250
  qfk53486250
  Рейтинг: 221 Неутрално

  кюранов,смилов,минчев,дайнов....западни пропагандисти,идиоти,глупци и национални изменници. Вие сте срам за българската ( жълто-кафява журналистика ),начело с "америка за България"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK