Да освободим свободните професии

Да освободим свободните професии

© Надежда Чипева, КапиталОт години Европейската комисия (ЕК) изследва регулирането на т.нар. свободни професии и негативите от тежките регулации, които затварят пазара, ограничават конкуренцията, понижават качеството и оскъпяват професионалните услуги. За България проблемът е особено актуален, тъй като регулациите при професионалните услуги са особено тежки и постоянно нови и нови гилдии[1]искат да се саморегулират с целия спектър от ограничения[2].


През последните няколко години ЕК публикува няколко изследвания на регулирането на свободните професии. Докладите дават емпирични доказателства за ефектите от регулирането и отражението им върху засегнатите сектори, потребителите и икономиката като цяло в шест европейски държави и редица изследвани браншове – Австрия (4 професии), Полша (22 професии), Германия(94 занаята), Гърция (11 професии), Италия (9 професии) и Великобритания (2 професии).


Докладите са базирани на изследване на тенденциите и условията на съответните пазари преди осъществени реформи към либерализиране на изискванията за упражняване на професиите, както и след това. По този начин изследванията показват с актуални примери как отмяната на регулации води до повече конкуренция и повишаване на заетостта, а оттам и до по-ниски цени и по-високо качество.


Бум на таксита, треньори, брокери и гидове в Полша
През 2013 г. в Полша отпада задължението всички таксиметрови шофьори да преминават специални курсове и изпит за упражняване на професията. В някои градове, обаче, изискването продължава да се прилага. През следващите две години ясно се наблюдава как лицензите за таксиметрови шофьори в градовете без задължителни курсове и изпити нарастват много по-бързо от тези в градовете, при които доказването на квалификация остава (с 4,5 п.п.). Броят на фирмите, които предлагат услугата, пък се стабилизира след сериозно свиване в периода 2009-2013 г. (с по около 5,3% годишно). Докладът включва и изследване на качеството на услугата, но изменения при него не се наблюдават. В същото време премахването на една от пречките за навлизане на пазара и увеличаването на конкуренцията води до намаляването на цените на таксиметровата услуга в Полша за първи път от поне 10 години.


Реформата обхваща и либерализиране на редица други професии, където също се вижда значителни позитивни ефекти по отношение на заетостта, цените и избора на услугите. Заетите в охраната нарастват с по 20% за година след реформата от 2013 година. Пълната дерегулация на брокерите и агенциите за недвижими имоти пък води до увеличаване на наетите в сектора, броя на фирмите и строителството на жилищни и нежилищни сгради. Премахването на задължителните курсове и изпити за туристическите гидове води до увеличаване на броя им и намаляването на цената на услугата, както и до увеличаване на разнообразието от дейности, предлагани в сектора.


Фризьорът на Меркел в Германия работи незаконно


През 2004 г. Германия премахва редица регулации за упражняване на различните видове занаяти. За 53 от общо 94 занаята изискванията за специфична квалификация се премахват, а за останалите се намаляват частично. Отварянето на пазара води до огромен ръст на заетите в следващите 10 години. Това включва и повишаване на заетостта на по-ниско квалифицирани занаятчии (без специално образование), но изследването показва, че гарантирането на качеството на услугите и продуктите на занаятчийството може да се постигне и чрез по-малко строги инструменти, голяма част от които вече са широко разпространени в Германия.


Сред тях са предоставянето на гаранции, използването на търговски марки, развиване на търговските вериги и т.н. Освен това, не се открива връзка между строгите регулации за упражняване на професията и повишаване на качеството на работа, а по-скоро по отношение предпоставките за увеличаване на корупцията и размера на сивия сектор.


Анекдотично доказателство за това, че лицензите, задължителните курсове и изпити не гарантират качество е фактът, че фризьорът на бившия канцлер Герхард Шрьодер и на сегашния, Ангела Меркел, няма квалификация и работи "по изключение" от закона в годините преди реформата.


Гневни адвокати и аспирин в супермаркетите в Италия


През последните две десетилетия в Италия се правят редица опити за промяна на съществуващите ограничения при регулираните професии, но сериозният отпор на гилдиите проваля всеки от тях. Все пак през 2006 г. без консултации с браншовите организации правителството отменя минималните цени на професионалните услуги, застъпени при адвокати, нотариуси, данъчни консултанти, инженери, архитекти, геолози, лекари, психолози и журналисти. Следват стачки и лобиране за нови законопроекти от страна на браншовите организации. Заради очаквания, че приходите ще им ще намалеят, редица камари дори запазват изискването за минимални цени в противоречие със закона.


Реформата включва и либерализирането на пазара на лекарства без рецепта, което позволява на супермаркетите да навлязат на силно регулирания пазар в пряка конкуренция с аптеките. И в този бранш има сериозни недоволства, но промените остават в сила.


В крайна сметка реформите водят до повишаване на заетостта в тези сектори и увеличаване на търсенето на млади специалисти.


Освобождаване на свободните професии в Гърция


През 2010 г. Гърция намалява драстично регулациите върху свободните професии, както по отношение на навлизането в професиите, така и при дейността им (включително премахване на лицензи, различни регулации на формата на бизнеса, минимални цени и такси, забрана за реклама, географски ограничения). Изследването е върху 11 професии: адвокати, нотариуси, одитори, счетоводители, зъболекари, физиотерапевти, таксиметрови шофьори, екскурзоводи, брокери, спедитори и оценители. Емпиричният анализ ясно показва, че либерализацията има траен положителен ефект върху заетостта, цените на услугите са намалели, а качеството се е повишило заради конкурентния натиск.


Всички изследвания показват, че саморегулирането на свободните професии често води до ограничения на конкуренцията и свободния пазар в засегнатите сектори и трябва да се прилага внимателно, под независим външен контрол и след оценка на въздействието. В България това не се прави. Освен крещящия международен опит, Комисията за защита на конкуренцията също периодично публикува изследвания за негативните ефекти от тежкото регулиране, ограничаването на конкуренцията и ощетяването на потребителите в редица браншове, но те не дават резултат. Изглежда все още интересите на гилдиите и установените играчи са по-силни от интересите на потенциалната конкуренция, клиентите и всички граждани.


[1] В последния месец - зъботехниците, помощник-фармацевтите и автомобилните превозвачи, за които писахме миналата седмица.
[2] Подобно на регулациите при одитори, архитекти, инженери, фармацевти, нотариуси, адвокати, занаятчии.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 6308 Неутрално

  В България съществува държавно закрепен монопол
  на частен бизнес, какъвто е НОТАРИАЛНИЯТ такъв.
  Съществува ограничение на броя на нотариусите
  в населените места, като в някои градчета има
  само по един нотариус.
  Това прави конкуренцията невъзможна и немислима.
  В никой друг частен бизнес не съществуват подобен
  държавно закрепен монопол.
  Оттам идват и всички кошмари, които
  ЧАСТНИЯТ МОНОПОЛ може да стовари
  върху хората.
  Високи цени, арогантно отношение, безхаберие,
  нисък професионализъм....и прочее....и прочее.....
  И само това с нотариусите да беше.......
  Лошото е, че никой няма никаквото намерение
  да прави свободен пазар на каквото и да е в България

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13096 Неутрално

  Навсякъде се повтарят адвокати, нотариуси...
  Това е показателно, че става дума за лоби

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2828 Весело

  Меркел? Фризьор? Му-ха-ха-ха!

 4. 4 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Колко свободна може да е една свободна професия, щом за упражняването и задължително трябва да членуваш в единствената (уж съсловна) организация, която я администрира, да плащаш задължително членски внос, за някои професии да държиш изпити пред... бъдещите си колеги, на които ще си конкуренция и да се съобразяваш с всички решения, заповеди и указания?

 5. 5 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 642 Весело

  Цял живот ремонтирам кораби и се чувствам свободен! Питам: моята професия свободна професия ли е или да!

 6. 6 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  В България нотариусите си вземат комисионна, която е вписана дори в закона. Най-смешното е, че твърдят, че това било "такса". Ако е такса, защо е % от цената на сделката, а не точна сума? За всяка сделка работата е една и съща, сумата също би трябвало да е една и съща.

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 4198 Неутрално

  Другарят Тодор Живков пръв освободи свободните професии. И беше истинска свободата и беше златно времето. Сегашната държава ги удари за да ги подчини и ги уби.

 8. 8 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#2] от "penetrating":

  Ами лоби са си !

 9. 9 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  В България съществува държавно закрепен монополна частен бизнес, какъвто е НОТАРИАЛНИЯТ такъв.Съществува ограничение на броя на нотариуситев населените места, като в някои градчета има само по един нотариус.Това прави конкуренцията невъзможна и немислима.В никой друг частен бизнес не съществуват подобендържавно закрепен монопол.Оттам идват и всички кошмари, коитоЧАСТНИЯТ МОНОПОЛ може да стоваривърху хората.Високи цени, арогантно отношение, безхаберие,нисък професионализъм....и прочее....и прочее.....И само това с нотариусите да беше.......Лошото е, че никой няма никаквото намерениеда прави свободен пазар на каквото и да е в България
  —цитат от коментар 1 на Hawaii


  Помня времето на държавните нотариуси,беше по-зле.и то много по-зле.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  а България проблемът е особено актуален, тъй като регулациите при професионалните услуги са особено тежки и постоянно нови и нови гилдии[1]искат да се саморегулират
  ______________________
  Винаги съм казвал ,че е много важно свободните професии и частния бизнес да са без неолиберални регулации, указващи превъзходството само на корпоративни и мафиотски структури!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Тука всичко е ясно като бял ден.Но нашите управници продължават да се движат в обратната посока.Хората на нагона от всеки бранш непрекъснато ги подкукуросват да регулират до дупка.

 12. 12 Профил на galcho
  galcho
  Рейтинг: 259 Неутрално

  При одиторите отдавана е отменена наредбата за минимални цени, но не се знае в обществото.

  Върнете старата версия!
 13. 13 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Като упражняващ свободна професия, мнението ми е, че няма по-хубаво нещо от регулираната свободна професия.
  Ако ще е "освободена" свободна професия, тогава по-добре дейността да се упражнява чрез търговско дружество

 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Знам че не му е мястото точно в този форум да го казвам,но определено България беше по-либерална държава до лятото на 1997 год.Тогава на власт бяха хора-етатисти,да не казвам тоталитаристи,и свободата в упражняването на каквато и да е професия изчизна.Сегашните са техни заложници.

 15. 15 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#14] от "Вячеслав Атанасов":

  Не беше по-свободно. Същото е. Разликата беше, че тогава контролът беше някак "по устав", от една страна, и от друга надценките не бяха толкова изпилени.
  Специално при "освободените" свободни професии на вътрешния пазар има само един вид конкуренция - ценовата. Съответно дъмпинга е безобразен и ти остава свободния пазарен избор от двете възможности "за лудо да работиш" или "за лудо да стоиш" :)
  При регулираните професии е малко по-леко, дотолкова, доколкото доколкото имат възможност да се определят минимални цени, стига решението за тях да не е пряко от професионалната организация. По този начин мисли и съдът в Люксембург (виж съединени дела С-94/2004 и С-202/2004)

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13096 Неутрално

  До коментар [#8] от "Cara Mia":

  Уви и най-вече в парламента :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Opportunity (5498 days on Mars)
  Opportunity (5498 days on Mars)
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  До коментар [#14] от "Вячеслав Атанасов":

  мда свободата на ДС да създава мутренски групировки, и мафията, която после си взе и държавата
  свободата на бившата номенклатура да източва банки и времето на е великите държавници, Луканов, Попов, Беров, Инджова, Виденов

 18. 18 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1905 Весело

  Обаче в статията има нещо вярно :)))) Ето, например, лекарите са регулирана професия. Хубаво би било тази държавна регулация да се премахне и да се допуснат до свободния пазар и хора без дипломи. Познавам много компетентни знахари, врачки, астролози и жени-ходжи, леещи куршум и гледачки на кафе, от които хората са доволни. Чувал съм за излекувани от рак, високо кръвно и импотентност само след проведени два сеанса. ;)

 19. 19 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Положението с регулираните "свободни" професии е безумно (като нотариусите и адвокатите). Искам и аз моята професия да е закрита за нови и аз да ги пресявам и регулирам!

 20. 20 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Нотариусите е сложна материя и може би наистина трябва, тъй като е голям икономическия интерес, но в повечето случаи си е чист административен рекет.

 21. 21 Профил на Opportunity (5498 days on Mars)
  Opportunity (5498 days on Mars)
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  До коментар [#19] от "johnniewalker":

  е моята професия е открита и едвам се намират хора... вярно трябва да се работи и не е толкова "благодатна".
  Чудя се уволнен/съкратен нотариус има ли...

 22. 22 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 409 Неутрално

  То специално за нотариусите , проблема не е в регулацията при тях , а във факта , че вече май стават излишни с настъпването на дигитализацията . Например продажбата на един автомобил между две лица , спокойно може да се извърши в един пункт за ГТП , и информацията да се прати към КАТ , Община и НАП . Подобно е и при имотите .

 23. 23 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#21] от "ckh41566335":

  Има ! Ама от "Господари на ефира " .

 24. 24 Профил на Opportunity (5498 days on Mars)
  Opportunity (5498 days on Mars)
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  До коментар [#18] от "KFC":

  що те сега не са на пазара...

 25. 25 Профил на Opportunity (5498 days on Mars)
  Opportunity (5498 days on Mars)
  Рейтинг: 3597 Неутрално
 26. 26 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Законът за търсенето и предлагането е достатъчен регулатор.
  Сега всеки нищоправещ може да стане фризьор, козметик, брокер, дистрибутор и т.н..
  Пазарът сам се регулира и некадърните отпадат.

 27. 27 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  А колко свободна е лекарската професия тук в гетото , където правителственият изнудвач НЗОК бидейки монопсист монополист определя дъмпингови цени на здравните услуги под тяхната себестойност само и само келавият пролетариат да получава незаплащани здравни услуги ? Ето затова се изнасят млади и не толкова млади лекари към нормалната Европа, а не защото нямали кариерно раивтие каквито глупости се пишат за прикриване на проблема ....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9778 Неутрално

  "Изглежда все още интересите на гилдиите и установените играчи са по-силни от интересите на потенциалната конкуренция, клиентите и всички граждани."

  Навсякъде , същото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK