Да освободим свободните професии

Да освободим свободните професии

© Надежда Чипева, Капитал



От години Европейската комисия (ЕК) изследва регулирането на т.нар. свободни професии и негативите от тежките регулации, които затварят пазара, ограничават конкуренцията, понижават качеството и оскъпяват професионалните услуги. За България проблемът е особено актуален, тъй като регулациите при професионалните услуги са особено тежки и постоянно нови и нови гилдии[1]искат да се саморегулират с целия спектър от ограничения[2].


През последните няколко години ЕК публикува няколко изследвания на регулирането на свободните професии. Докладите дават емпирични доказателства за ефектите от регулирането и отражението им върху засегнатите сектори, потребителите и икономиката като цяло в шест европейски държави и редица изследвани браншове – Австрия (4 професии), Полша (22 професии), Германия(94 занаята), Гърция (11 професии), Италия (9 професии) и Великобритания (2 професии).


Докладите са базирани на изследване на тенденциите и условията на съответните пазари преди осъществени реформи към либерализиране на изискванията за упражняване на професиите, както и след това. По този начин изследванията показват с актуални примери как отмяната на регулации води до повече конкуренция и повишаване на заетостта, а оттам и до по-ниски цени и по-високо качество.


Бум на таксита, треньори, брокери и гидове в Полша




През 2013 г. в Полша отпада задължението всички таксиметрови шофьори да преминават специални курсове и изпит за упражняване на професията. В някои градове, обаче, изискването продължава да се прилага. През следващите две години ясно се наблюдава как лицензите за таксиметрови шофьори в градовете без задължителни курсове и изпити нарастват много по-бързо от тези в градовете, при които доказването на квалификация остава (с 4,5 п.п.). Броят на фирмите, които предлагат услугата, пък се стабилизира след сериозно свиване в периода 2009-2013 г. (с по около 5,3% годишно). Докладът включва и изследване на качеството на услугата, но изменения при него не се наблюдават. В същото време премахването на една от пречките за навлизане на пазара и увеличаването на конкуренцията води до намаляването на цените на таксиметровата услуга в Полша за първи път от поне 10 години.


Реформата обхваща и либерализиране на редица други професии, където също се вижда значителни позитивни ефекти по отношение на заетостта, цените и избора на услугите. Заетите в охраната нарастват с по 20% за година след реформата от 2013 година. Пълната дерегулация на брокерите и агенциите за недвижими имоти пък води до увеличаване на наетите в сектора, броя на фирмите и строителството на жилищни и нежилищни сгради. Премахването на задължителните курсове и изпити за туристическите гидове води до увеличаване на броя им и намаляването на цената на услугата, както и до увеличаване на разнообразието от дейности, предлагани в сектора.


Фризьорът на Меркел в Германия работи незаконно


През 2004 г. Германия премахва редица регулации за упражняване на различните видове занаяти. За 53 от общо 94 занаята изискванията за специфична квалификация се премахват, а за останалите се намаляват частично. Отварянето на пазара води до огромен ръст на заетите в следващите 10 години. Това включва и повишаване на заетостта на по-ниско квалифицирани занаятчии (без специално образование), но изследването показва, че гарантирането на качеството на услугите и продуктите на занаятчийството може да се постигне и чрез по-малко строги инструменти, голяма част от които вече са широко разпространени в Германия.


Сред тях са предоставянето на гаранции, използването на търговски марки, развиване на търговските вериги и т.н. Освен това, не се открива връзка между строгите регулации за упражняване на професията и повишаване на качеството на работа, а по-скоро по отношение предпоставките за увеличаване на корупцията и размера на сивия сектор.


Анекдотично доказателство за това, че лицензите, задължителните курсове и изпити не гарантират качество е фактът, че фризьорът на бившия канцлер Герхард Шрьодер и на сегашния, Ангела Меркел, няма квалификация и работи "по изключение" от закона в годините преди реформата.


Гневни адвокати и аспирин в супермаркетите в Италия


През последните две десетилетия в Италия се правят редица опити за промяна на съществуващите ограничения при регулираните професии, но сериозният отпор на гилдиите проваля всеки от тях. Все пак през 2006 г. без консултации с браншовите организации правителството отменя минималните цени на професионалните услуги, застъпени при адвокати, нотариуси, данъчни консултанти, инженери, архитекти, геолози, лекари, психолози и журналисти. Следват стачки и лобиране за нови законопроекти от страна на браншовите организации. Заради очаквания, че приходите ще им ще намалеят, редица камари дори запазват изискването за минимални цени в противоречие със закона.


Реформата включва и либерализирането на пазара на лекарства без рецепта, което позволява на супермаркетите да навлязат на силно регулирания пазар в пряка конкуренция с аптеките. И в този бранш има сериозни недоволства, но промените остават в сила.


В крайна сметка реформите водят до повишаване на заетостта в тези сектори и увеличаване на търсенето на млади специалисти.


Освобождаване на свободните професии в Гърция


През 2010 г. Гърция намалява драстично регулациите върху свободните професии, както по отношение на навлизането в професиите, така и при дейността им (включително премахване на лицензи, различни регулации на формата на бизнеса, минимални цени и такси, забрана за реклама, географски ограничения). Изследването е върху 11 професии: адвокати, нотариуси, одитори, счетоводители, зъболекари, физиотерапевти, таксиметрови шофьори, екскурзоводи, брокери, спедитори и оценители. Емпиричният анализ ясно показва, че либерализацията има траен положителен ефект върху заетостта, цените на услугите са намалели, а качеството се е повишило заради конкурентния натиск.


Всички изследвания показват, че саморегулирането на свободните професии често води до ограничения на конкуренцията и свободния пазар в засегнатите сектори и трябва да се прилага внимателно, под независим външен контрол и след оценка на въздействието. В България това не се прави. Освен крещящия международен опит, Комисията за защита на конкуренцията също периодично публикува изследвания за негативните ефекти от тежкото регулиране, ограничаването на конкуренцията и ощетяването на потребителите в редица браншове, но те не дават резултат. Изглежда все още интересите на гилдиите и установените играчи са по-силни от интересите на потенциалната конкуренция, клиентите и всички граждани.


[1] В последния месец - зъботехниците, помощник-фармацевтите и автомобилните превозвачи, за които писахме миналата седмица.
[2] Подобно на регулациите при одитори, архитекти, инженери, фармацевти, нотариуси, адвокати, занаятчии.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  В България съществува държавно закрепен монопол
  на частен бизнес, какъвто е НОТАРИАЛНИЯТ такъв.
  Съществува ограничение на броя на нотариусите
  в населените места, като в някои градчета има
  само по един нотариус.
  Това прави конкуренцията невъзможна и немислима.
  В никой друг частен бизнес не съществуват подобен
  държавно закрепен монопол.
  Оттам идват и всички кошмари, които
  ЧАСТНИЯТ МОНОПОЛ може да стовари
  върху хората.
  Високи цени, арогантно отношение, безхаберие,
  нисък професионализъм....и прочее....и прочее.....
  И само това с нотариусите да беше.......
  Лошото е, че никой няма никаквото намерение
  да прави свободен пазар на каквото и да е в България

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5580 Неутрално

  Навсякъде се повтарят адвокати, нотариуси...
  Това е показателно, че става дума за лоби

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2142 Весело

  Меркел? Фризьор? Му-ха-ха-ха!

 4. 4 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Колко свободна може да е една свободна професия, щом за упражняването и задължително трябва да членуваш в единствената (уж съсловна) организация, която я администрира, да плащаш задължително членски внос, за някои професии да държиш изпити пред... бъдещите си колеги, на които ще си конкуренция и да се съобразяваш с всички решения, заповеди и указания?

 5. 5 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 534 Весело

  Цял живот ремонтирам кораби и се чувствам свободен! Питам: моята професия свободна професия ли е или да!

 6. 6 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 249 Неутрално

  В България нотариусите си вземат комисионна, която е вписана дори в закона. Най-смешното е, че твърдят, че това било "такса". Ако е такса, защо е % от цената на сделката, а не точна сума? За всяка сделка работата е една и съща, сумата също би трябвало да е една и съща.

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Другарят Тодор Живков пръв освободи свободните професии. И беше истинска свободата и беше златно времето. Сегашната държава ги удари за да ги подчини и ги уби.

 8. 8 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#2] от "penetrating":

  Ами лоби са си !

 9. 9 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 965 Неутрално

  В България съществува държавно закрепен монополна частен бизнес, какъвто е НОТАРИАЛНИЯТ такъв.Съществува ограничение на броя на нотариуситев населените места, като в някои градчета има само по един нотариус.Това прави конкуренцията невъзможна и немислима.В никой друг частен бизнес не съществуват подобендържавно закрепен монопол.Оттам идват и всички кошмари, коитоЧАСТНИЯТ МОНОПОЛ може да стоваривърху хората.Високи цени, арогантно отношение, безхаберие,нисък професионализъм....и прочее....и прочее.....И само това с нотариусите да беше.......Лошото е, че никой няма никаквото намерениеда прави свободен пазар на каквото и да е в България
  —цитат от коментар 1 на Hawaii


  Помня времето на държавните нотариуси,беше по-зле.и то много по-зле.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  а България проблемът е особено актуален, тъй като регулациите при професионалните услуги са особено тежки и постоянно нови и нови гилдии[1]искат да се саморегулират
  ______________________
  Винаги съм казвал ,че е много важно свободните професии и частния бизнес да са без неолиберални регулации, указващи превъзходството само на корпоративни и мафиотски структури!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Тука всичко е ясно като бял ден.Но нашите управници продължават да се движат в обратната посока.Хората на нагона от всеки бранш непрекъснато ги подкукуросват да регулират до дупка.

 12. 12 Профил на galcho
  galcho
  Рейтинг: 217 Неутрално

  При одиторите отдавана е отменена наредбата за минимални цени, но не се знае в обществото.

  Върнете старата версия!
 13. 13 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Като упражняващ свободна професия, мнението ми е, че няма по-хубаво нещо от регулираната свободна професия.
  Ако ще е "освободена" свободна професия, тогава по-добре дейността да се упражнява чрез търговско дружество

  Бог да благослови Америка за България!
 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Знам че не му е мястото точно в този форум да го казвам,но определено България беше по-либерална държава до лятото на 1997 год.Тогава на власт бяха хора-етатисти,да не казвам тоталитаристи,и свободата в упражняването на каквато и да е професия изчизна.Сегашните са техни заложници.

 15. 15 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#14] от "Вячеслав Атанасов":

  Не беше по-свободно. Същото е. Разликата беше, че тогава контролът беше някак "по устав", от една страна, и от друга надценките не бяха толкова изпилени.
  Специално при "освободените" свободни професии на вътрешния пазар има само един вид конкуренция - ценовата. Съответно дъмпинга е безобразен и ти остава свободния пазарен избор от двете възможности "за лудо да работиш" или "за лудо да стоиш" :)
  При регулираните професии е малко по-леко, дотолкова, доколкото доколкото имат възможност да се определят минимални цени, стига решението за тях да не е пряко от професионалната организация. По този начин мисли и съдът в Люксембург (виж съединени дела С-94/2004 и С-202/2004)

  Бог да благослови Америка за България!
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5580 Неутрално

  До коментар [#8] от "Cara Mia":

  Уви и най-вече в парламента :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#14] от "Вячеслав Атанасов":

  мда свободата на ДС да създава мутренски групировки, и мафията, която после си взе и държавата
  свободата на бившата номенклатура да източва банки и времето на е великите държавници, Луканов, Попов, Беров, Инджова, Виденов

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 18. 18 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 586 Весело

  Обаче в статията има нещо вярно :)))) Ето, например, лекарите са регулирана професия. Хубаво би било тази държавна регулация да се премахне и да се допуснат до свободния пазар и хора без дипломи. Познавам много компетентни знахари, врачки, астролози и жени-ходжи, леещи куршум и гледачки на кафе, от които хората са доволни. Чувал съм за излекувани от рак, високо кръвно и импотентност само след проведени два сеанса. ;)

  Бог да благослови Америка за България!
 19. 19 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Положението с регулираните "свободни" професии е безумно (като нотариусите и адвокатите). Искам и аз моята професия да е закрита за нови и аз да ги пресявам и регулирам!

 20. 20 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Нотариусите е сложна материя и може би наистина трябва, тъй като е голям икономическия интерес, но в повечето случаи си е чист административен рекет.

 21. 21 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#19] от "johnniewalker":

  е моята професия е открита и едвам се намират хора... вярно трябва да се работи и не е толкова "благодатна".
  Чудя се уволнен/съкратен нотариус има ли...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 22. 22 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 601 Неутрално

  То специално за нотариусите , проблема не е в регулацията при тях , а във факта , че вече май стават излишни с настъпването на дигитализацията . Например продажбата на един автомобил между две лица , спокойно може да се извърши в един пункт за ГТП , и информацията да се прати към КАТ , Община и НАП . Подобно е и при имотите .

 23. 23 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#21] от "ckh41566335":

  Има ! Ама от "Господари на ефира " .

 24. 24 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#18] от "KFC":

  що те сега не са на пазара...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 25. 25 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#18] от "KFC":

  виж колко е репресиран от регулациите човека:
  http://bgglobe.net/занаяти-и-приложни-изкуства/град-хисар/георги-георгиев--3643

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 26. 26 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Законът за търсенето и предлагането е достатъчен регулатор.
  Сега всеки нищоправещ може да стане фризьор, козметик, брокер, дистрибутор и т.н..
  Пазарът сам се регулира и некадърните отпадат.

 27. 27 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  А колко свободна е лекарската професия тук в гетото , където правителственият изнудвач НЗОК бидейки монопсист монополист определя дъмпингови цени на здравните услуги под тяхната себестойност само и само келавият пролетариат да получава незаплащани здравни услуги ? Ето затова се изнасят млади и не толкова млади лекари към нормалната Европа, а не защото нямали кариерно раивтие каквито глупости се пишат за прикриване на проблема ....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7801 Неутрално

  "Изглежда все още интересите на гилдиите и установените играчи са по-силни от интересите на потенциалната конкуренция, клиентите и всички граждани."

  Навсякъде , същото.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK