Мигрантът - враг номер 1

Мигрантът - враг номер 1

© Jon Nazca, ReutersВсяка селищна система, както и всяка политическа общност, имат нужда от враг. Европа (чрез фашизоидния си теоретик Карл Шмит) е концептуализирала това положение: политиката е конфликт между "приятели" и "врагове". Днес това дълбоко проблематично разбиране се приема както от "десни консерватори", така и от "новите леви". И за двата лагера, които поразително съвпадат един с друг, и с това, което се нарича "популизъм", политиката е екзистенциален сблъсък с някой, който е различен – било то по класа или раса.


Мигрантът е идеалният враг, защото той обикновено отговаря и на двете стандартни условия за различност. В класово отношение той е по-долу дори от най-бедните в европейските общества. И по принцип е с по-тъмна кожа. На всичкото отгоре с голяма вероятност е мюсюлманин, хиндуист или последовател на шаманизма, което също го разобличава като "опасен".


Историческият опит


ХХ век ни дава примери за поне три вида "врагове", които са използвани за политическа мобилизация на масите. Хитлер и Централна Европа посочват евреите за основен расов враг, заплахата от който трябва да сплоти нацията и да я направи боеспособна. Евреите са с различна религия, но е било необходимо известно усилие да бъдат изкарани и от различна "раса". След като нацистката "наука" преодолява и тази пречка, е трябвало само да бъде убедено населението, че те са опасни. Тъй като евреите са били нищожен процент (под 1%) от немското население, "опасността" не би могла да бъде свързана с демографията. Затова нацистите са ги обвинили в предателство към нацията, служба на световния финансов капитал и непропорционално присъствие сред престижни професии като банкери и адвокати (макар това само по себе си да не е престъпление).
Основният враг, конструиран през ХХ век, не е толкова расов, колкото идеологически обаче. Сталин, Мао, Хитлер (и по-малките им подражатели и протежета) успяват да идентифицират и избият огромно
количество идеологически врагове. В съответствие с режима те са комунисти, буржоа, кулаци, безродни космополити, анархисти, земеделци, интелектуалци, социалисти и т.н., и т.н.


Не на последно място Сталин доразвива теорията с концепцията си за "врага с партиен билет". Този враг не е идеологически, а е някой от "своите", който развива прикрита подривна дейност без видима причина. "Врагът с партиен билет" води и до идеята за произволния терор – по принцип всеки би могъл да попадне в тази категория и до голяма степен е въпрос на шанс да я избегнеш. Знае се, че местните структури на НКВД са имали "норма" за арестуване и за да я изпълнят, са прибягвали до методи близки до лотарията.


Мигрантът като хибрид от познати врагове


Мигрантът е едновременно евреин, идеологически враг и враг с партиен билет. Когато пристига, той е расов и класов враг: води до "изчезване" на нацията и "подрива" социалната ѝ система, като уязвява "местните". Когато се интегрира в обществото, мигрантът става "враг с партиен билет" – един от уж своите, който във всеки един момент може да хване ножа и да изколи околните.


Мигрантът като враг No. 1 се конструира от днешните национал-популистки партии и медии чрез следните образи:


– Млади мъже с тъмна кожа, които ще променят чрез нашествие или размножаване заплашената политическа общност. Изнасилването и сексуалното посегателство от мигранти са картинното онагледяване на тази идея. Тази идея масово се тиражира независимо от липсващата обективна статистика в нейна подкрепа;
– Мигрантите живеят на помощи и точат социалната система, като заплашват класовия мир;
– Вземат работни места и пролетаризират мнозинството;
– Всъщност мигрантите са идеологически врагове, защото са джихадисти или поне гласуват за Ердоган;
– Те са врагове с партиен билет, спящи клетки, които в определен момент стават терористи, дори когато ги смятаме за интегрирани. Затова всеки терористичен акт се чака с нетърпение от борците с мигрантите – в него те виждат доказателство на теорията си. И съответно разочарованието им е голямо, когато актът се окаже извършен от някой "обикновен" луд;
– Определен процент от мигрантите са обявени по дефиниция за джихадисти и терористи, което оправдава произволна и масова репресия срещу тях по гореописания Сталинов подход срещу враговете с партийни билети;
– И накрая, Виктор Орбан в Унгария успя да сплете еврейската тема, световния финансов капитал и мигрантите по неповторим начин, обвинявайки Сорос за автор на "план" за "завладяване" на Европа. През 20-те години на миналия век хората са гледали с насмешка и на лудостта в идеите на Хитлер.


Миграцията е новата революция?


Иван Кръстев твърди, че в съвременния свят от много страни е по-лесно да се изселиш, отколкото да ги промениш. Африка например расте демографски с огромна скорост, но модернизацията на държавите там би отнела десетилетия. В такава среда е нормално младите хора да гласуват с краката си и да търсят по-добър живот в Европа. Тоест задава се нашествие, което ще потопи или поне претопи стария континент. Ерго, концепцията за мигранта като враг има своята "обективна" основа.


Безспорно глобализацията ще промени демографските и икономическите баланси в света. Днес Европа произвежда ¼ от световния БВП с 6% от световното население. По богатство нещата са още по-непропорционални. Това са обективните факти и те предполагат възможна промяна – въпросът е дали тя ще е плавна и безконфликтна, или пък катастрофална.


От друга страна, липсата на хора – негативната демография на Европа е част от икономическия ѝ бъдещ проблем. Вярно е, че чрез автоматизацията и изкуствения интелект много работни места ще бъдат спестени и ще са излишни. Но все пак индивидите ще останат в центъра на обществения и икономически живот и ще са основата на богатството на обществата. Освен ако бъдещето не е дехуманизирана утопия, в която машинната рационалност напълно измести човека.


В този смисъл не е ясно защо мигрантът се обявява за враг, когато потенциално той (единствен) може да бъде и спасител на Европа. Да, може да се спори каква миграция годишно е необходима, от какви региони, как да се разпределя и т.н., но да се обявява миграцията по принцип за "зло" е абсурдно. В този смисъл позицията на централноевропейските държави за нулева миграция от неевропейски държави е трудно разбираема – в крайна сметка всички европейски държави имат проблеми с демографията и няма да ги разрешат, като си разменят население.


ЕС между политиката и параноята


Цивилизациите загиват от собствените си апокалиптични визии. Ацтеките загубват империята си от 200 конкистадора на Кортес, само защото привиждат в него бога на собствения си крах. Европа е на път да загине заради въобразен враг, конструиран от собствените ѝ кошмари.


На последния европейски съвет ЕС беше на косъм от това да възстанови границите и да върне интеграцията десетилетия назад заради "мигрантския въпрос". В крайна сметка разумът надделя и страните се договориха за очевидното – общ контрол на външните граници и обща система за разпределение на бежанците, като те няма да могат да избират страната, в която отиват. Като реверанс към ината на вишеградците и най-вече на Унгария и Полша, участието в общите схеми ще е доброволно, така че тези държави да могат да изживеят спокойно параноите си.


Проблемът с миграцията по този начин получи прагматично решение, което за момента изглежда достатъчно – най-вече да закрепи поразклатената немска коалиция на канцлера Меркел. Но дори и мигрантският поток към Европа да продължи да намалява (у нас той е нулев, както знаем), този "въпрос" няма да слезе от дневния ред, защото много партии и политици вече са инвестирали в конструирането на мигранта като враг. Те живеят от борбата с този враг и няма да се примирят с неговото изчезване. Като Сталин те ще продължат да го търсят и да го "намират" като прикрит подривен елемент.


Да, Европа може би има проблем с мигрантите. Но истинският ѝ проблем стават тези, за които мигрантът e враг номер 1 – за които този враг е екзистенциална необходимост, ключ към политическото им бъдеще. Уви, Европа – континентът дал Просвещението на света – може да стане жертва на собствените си видения за края на света.


Публикуваме анализа от Портал "Култура".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  "Мигрантът - врат номер 1" или шия №1???

 2. 2 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Вътрешните граници нямат нищо общо с външните. Трябва здрава външна граница и спазване закона кой влиза. Влизащи - само с визи! Другото е беззаконие. Сигурни външни граници гарантиращи липсата на вътрешни.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Весело

  Мигрантът - врат номер 1"

  много точно .... от "клетия " мигрант що вратове направиха от писане ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Любопитно

  Мигранти, миграция и политика... А бежанците?

  Върховният комисариат при ООН ще определя кои са бежанци.
  Международна организация за миграцията ще подпомага в ТЕХНИТЕ страни мигранти, които не са бежанци.
  Курц подготвя среща ЕС - Африка по подобие на срещата със Западни Балкани.
  Така поне твърди 24 часа - https://www.24chasa.bg/novini/article/6938263

  Със здраве.

 5. 5 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  Стигнах до това как било вероятно "мигрантът" да е хиндуист и спрях да чета - за пореден път тоя успява да ме откаже на втория абзац.

  Хиндуистите, Смилов, не нахлуват на талази, возени с кораби за които плаща идолът ти, нацистки колаборационист. Хорицата идват легално и в техните общности престъпността е по-ниска от тази сред местното население в която и страна да гледаш. Да ги поставя под общ знаменател с дивашките орди чалми, дето по пътя през Средиземно море например изхвърлят в морето друговерците, може само посредствен възпитаник на ФФ към СУ. Толкова е жалко това момченце, че даже менторът му Дичев сигурно го е яд, че инвестира толкова в него.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 6. 6 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Вътрешните граници нямат нищо общо с външните. Трябва здрава външна граница и спазване закона кой влиза. Влизащи - само с визи! Другото е беззаконие. Сигурни външни граници гарантиращи липсата на вътрешни.
  —цитат от коментар 2 на Мавродинов


  Точно това е решението!

  В момента има 8 държави, вътре в шенгенското пространство, които са въвели граничен контрол. А пустият му "Шенген" за това беше създаден- да няма граничен контрол.

  И изобщо- никой не даде обяснение- за чий, по дяволите, й трябваше на Меркел да вика някакви пълчища в Европа! Какво си помисли тази жена- че ще спаси всички бедни хора по света ли?

  И сега се ослушва като пръднала- щяла да разпределя из другите държави... А останалите 26 (ако не броим Италия) я гледат в устата и се чудят как да й угодят.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 7. 7 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 353 Неутрално
 8. 8 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Ако Европа загине, ще е от глупостта на популистите и на населението, дето им вярва. За да се се случи обаче подобна катастрофа, трябва мнозинството да се "орбанизира" и да превърне мозъчните клетки в мускули. Трудна задача, но не и невъзможна.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Добър материал.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Този който на пълчища нахлува във страната ти без покана наистина е враг !!!

 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Поредния левичарски вопъл, който ще мине под знака - да отворим вратите за всички. Истината е, че Европа прие повече от нужния брой мигранти и е време да спре.

  седеньето го зголемува задникот
 12. 12 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  СмилСлов, първо бяха "клети бежанци", после станаха само "бежанци", после станаха мигранти, а накрая- икономически мигранти... Разбира се никой нормално мислещ човек и за минута не се е усъмнявал, че става дума за НАШЕСТВЕНИЦИ и то организирани.
  Когато вие умно красивите проумеете това, вече ще е късно за всички ни...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 13. 13 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 418 Весело

  авторчето на тоз пасквил,колко мигранта е прибрал в дома си????

 14. 14 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Мале, Мале, Даниеле ай поспри малко. Ако много ти се иска мини забери покрай Лъвов мост 2-3 палми и си ги води у вас.

 15. 15 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Смилов не разбира (или се прави), че проблемът не е в цвета на кожата на имигрантите, а в културата, която носят със себе си. Милионите, които влизат са от култура, която е несъвместима с местната за Европа (базирана на християнските ценности) и те нямат никакво намерение да се интегрират и да я приемат. Това, което става, е подмяна на населението на континента и безумно високата раждаемост сред "новите европейци" и слабата сред старите, ще ускори този процес. Аргументът с работната ръка е напълно несъстоятелен. Икономиката има нужда от квалифициран персонал, не от неграмотници. Европа винаги може да внесе работна ръка според нуждите на икономиката, а безконтролната имиграция не може да бъде решение на този проблем. Не вярвам всичко това да е неясно за хора като Смилов. Че е посредствен - посредствен е, но по-скоро пишейки подобни глупости заработва по някакви грантаджийски плащания.

 16. 16 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  Ако Европа загине, ще е от глупостта на популистите и на населението, дето им вярва. За да се се случи обаче подобна катастрофа, трябва мнозинството да се "орбанизира" и да превърне мозъчните клетки в мускули. Трудна задача, но не и невъзможна.
  —цитат от коментар 8 на stein


  Значи,ако Европа остане бяла,християнска,образована и трудолюбива,каквато е била хиляди години ще загине.Ако,обаче,се напълни с милиони неуки,мързеливи ,отричащи нейните ценности мигранти,ще просперира.Дет се вика,без коментар.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#1] от "plebs":

  Брат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":

  И сега терминът има определение от върх. комисариат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  Мале, Мале, Даниеле ай поспри малко. Ако много ти се иска мини забери покрай Лъвов мост 2-3 палми и си ги води у вас.
  —цитат от коментар 14 на ourson


  Тц,няма да стане.За това грантове не се полагат

 20. 20 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 544 Любопитно

  Смилов ,както обикновено , ориентира поредния си памфлет според критерия : повече специфични термини и епитети - повече спонсорство. За три абзаца последователно употреби фашизоид ,популизъм ,хибрид ,национал-популизъм ,расов и идеологически враг за да завърши с уникалната " екзистенциална необходимост" ............ Изглежда толкова вдъхновен ,че явно във философското му съзнание доларовите знаци са добре смесени с идеите на борбата с класовия враг ,до степен сам да си повярва ,че пропагандните му материали са точно на място в раздел Култура !?!

  Не отговарям на хейтъри.
 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1648 Весело

  Левундерът Смилов пак е забъркал манджа с грозде.
  А заглавието с враТЪт е супер. Не ми прилича на грешка. Повече прилича на преднамерено заблуждаване на анализиращите механизми. Иначе те много лесно "разпознават" в думичката "враг" политнекоректен сленг.:)
  Левундерите нещо се крият от изкуствения интелект. Що ли?
  :)
  !

 22. 22 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 511 Весело

  Твърде глупав си за да разбереш защо ти се случват лоши неща? Обвини нас!
  Поздрав,

  Костов, Сорос, Мигрантите, Извънземните

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 23. 23 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 511 Любопитно

  Упс сега видях - врат от мутра ли идва?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 24. 24 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 609 Весело

  1968, преди 50 години, един от девизите на френските студенти, и не само френски, бил "МАРКС! МАО! МАРКУЗЕ!"

  https://www.bild-video-ton.ch/bestand/objekt/Sozarch_F_5093-Zc-017

  маркузе - разбрал че пролетариатът загубил революционния си потенциал и открил новите революционни сили - мигранти, сексуални малцинства, студенти с невзети изпити и прочие лумпени...

  новите "революционни сили" му отвърнали с любов и взаимност...

  пак преди 50 години, последният голям английски консервативен политик Инок Пауъл изнася една реч "Темза в кръв", подкрепен масово от ... английския пролетариат

  https://www.youtube.com/watch?v=ix_7p1qczXs

  смилов, съвременен български учен, интелектуалец, гражданска съвест "на грант" и дълбок оксфордски мислител откри топлата вода 50 години по-късно - че "имиграцията била новата революция"...

  голямата мъка на българската либерастия е същата като на българските комунисти преди годни - неразвитото ни население - малко са ни имигрантите, малко са ни геЮвите, малко ни е елджибитикю-ту, малко ни е развито съзнанието, народа е селски, прост, назадничав, задръстен, не ще революция, не ще "челен" европейски опит...

  само прометеевци на грант стоят и пръскат просвета и съзнание - напусто
  мъка голяма, смилов, голяма мъка...

  Je suis дани кирилов
 25. 25 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Смилов, защо не вземете да се опитате поне да съставите статистика за това колко/какъв%/ от мигрантите, нахлули, допуснати в Европа м/у 2015 и и 2018 работят и са научили поне на минимално ниво езика на приемащата ги страна? Защото останалите/предполагам, че са поне 80%/ си живуркат с данъците, които и аз плащам. Аз не съм съгласна да издържам мързеливи и неблагодарни елементи с нелекия труд , който извършвам в полза на обществото.
  Стига напудрени идеологеми...дайте да говорим за факти!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 26. 26 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Авторът вероятно смята читателите си за дебили, които ще му се вържат на манипулациите.
  1. Говорим за нелегални имигранти, а не бежанци. Тези хора не влизат в държавите както останалите с паспорти и при необходимост и визи, а преминават границите нелегално. Няма никакви гаранции, че това не са престъпници, бандити или терористи.
  Ако държавите не се интересуваха кой и как влиза/излиза от тях нямаше да има паспорти, визи и проверки. Значи ние можем да спазваме законите, а те - не.
  2. Ако на някоя държава й трябват работници, то има легална система по която те се набират. Ако са издват от държава извън ЕС, първо трябва да получат разрешение или работна виза, които се издават ако лицето има осигурена работа, т.е. няма да живее на социал, да проси, краде или нарушава законите.
  3. Законите са създадени за да се спазват. Те важат за всички, така че да се търси извинение за неспазването им е подигравка с добросъвестните. Не може неспазването на закона да носи ползи на нарушителя, както искат нелегалните мигранти.
  4. Не виждам защо Африка трябва да решава демографските си проблеми за сметка на Европа. Не европейците им правят по 7-8 деца на семейство. Всеки да си носи последиците от безотговорното си поведение.
  Съжалявам, че повтарям азбучни истини, но очевидно авторът има нужда от тези пояснения преди да ни предложи подобно четиво. Не става дума за расизъм, за врагове и т.н., а за ред, сигурност и законност.

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#26] от "pamela":

  Има задача и пише за пари - трябва да се яде.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  Освен ако бъдещето не е дехуманизирана утопия, в която машинната рационалност напълно измести човека.


  В този смисъл не е ясно защо мигрантът се обявява за враг, когато потенциално той (единствен) може да бъде и спасител на Европа.
  ======
  Мигрантите са може би е една от последните възможности, човечеството да запази смисъла на дефиницията #човек#, и да я пренесе към бъдещето.
  Както помним.... изкуствения мозък на име София, реши да стане члена на Саудитска Арабия....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Поредната доза псевдолиберални бръщолевеници дето по поръчка се изсипват в Д-к всяка събота под формата на някаъв уж "обзорен анализ". Авторът разбира се отново гледа да отвлече темата в разни морални релативизми и така и не зачеква основния въпрос - "Дори и условно да приемем, че някакъв вид миграция била необходима на Европа - не трябва ли това да става регулирано, с ясна идея кой ще дойде и какво ще прави като дойде на стария континент а не като сега - всеки който му скимнало да се изсипва в къщата ни а ние да не смеем да кажем "копче".

 30. 30 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Освен ако бъдещето не е дехуманизирана утопия, в която машинната рационалност напълно измести човека.В този смисъл не е ясно защо мигрантът се обявява за враг, когато потенциално той (единствен) може да бъде и спасител на Европа.======Мигрантите са може би е една от последните възможности, човечеството да запази смисъла на дефиницията #човек#, и да я пренесе към бъдещето.Както помним.... изкуствения мозък на име София, реши да стане члена на Саудитска Арабия....
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Ети, виж си, моля те, личните съобщения. Имам нужда от помощ, защото не говоря турски!
  Благодаря ти предварително.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Гневно

  "Мигрантът е едновременно евреин, идеологически враг и враг с партиен билет. Когато пристига, той е расов и класов враг: води до "изчезване" на нацията и "подрива" социалната ѝ система, като уязвява "местните". Когато се интегрира в обществото, мигрантът става "враг с партиен билет" – един от уж своите, който във всеки един момент може да хване ножа и да изколи околните."

  Смилов как може са си толкова тъп и да не виждаш че мигрантите са типичните варвари които ще унищожат християнската цивилизация в Европа ако тя продължава да ги приема! То е ясно че се правиш на тъп за 30- те сребърника на Сорос и компания!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1708 Весело

  За протокола: Врат номер 1 на Смилов се кипри на газетата вече 2 часа.

  Да броим ли?

 33. 33 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Освен ако бъдещето не е дехуманизирана утопия, в която машинната рационалност напълно измести човека.В този смисъл не е ясно защо мигрантът се обявява за враг, когато потенциално той (единствен) може да бъде и спасител на Европа.======Мигрантите са може би е една от последните възможности, човечеството да запази смисъла на дефиницията #човек#, и да я пренесе към бъдещето.Както помним.... изкуствения мозък на име София, реши да стане члена на Саудитска Арабия....
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Но сега трябва да ми обясниш, кой точно иска да направи такова "добро" на Европа. По всичко личи, че това е контролиран процес. Инициаторът има някаква цел, но тя в никакъв случай не е спасяването на хората в Европа.
  Ако чисто хипотетично приемем, че това е така, то тоя някой иска да замести европейците с хора, които са по-близо до човешкото и далеч от машинната рационалност. Извод: Европейците трябва да изчезнат от лицето на планетата Земя.

  Внимание: горният пост е само спекулация.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 34. 34 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Брей.Нямало данни за сексуално насилие от имигрантите.А тези 1226 жени,които са подали жалби след събитията на гарата в Кьолн да на се изнасилени и ограбени от марсианците.Или пък тези 7230 изнасилени жени в Швеция само за една година.

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  До коментар [#33] от "EP":

  Миналата година, Иян Мъск посети Турция.
  По непотвърдена информация, гостът е предложил на Ердоан... технологичен път (най вероятно ин планиране на чип), за да продължи да управлява и занапред електората си.
  Говори се, че е по всяка вероятност, Ердоан му е отказал предложението.
  Имам и още примери в подкрепа на конспиративната теза.... но засега толкова.

  Bukalemun
 36. 36 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  "Цивилизациите загиват от собствените си апокалиптични визии. Ацтеките загубват империята си от 200 конкистадора на Кортес, само защото привиждат в него бога на собствения си крах. Европа е на път да загине заради въобразен враг, конструиран от собствените ѝ кошмари."

  Примерът с ацтеките и много хубав и показва докъде води приемането на смъртният враг за приятел! Ацтеките все пак имат оправдание че не са познавали планетата която обитават извън Южна Америка! Ние обаче имаме историческа памет и знаем кои са ни враговете колкото и такива като Смилов да ни заблуждават какво приятели са ни мигрантите!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 37. 37 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Смилов: „Да, Европа може би има проблем с мигрантите. Но истинският ѝ проблем стават тези, за които мигрантът e враг номер 1 – за които този враг е екзистенциална необходимост, ключ към политическото им бъдеще.”

  Вземайки повод от последния абзац от материала на Смилов, му предлагам (без капка ирония, сарказъм или каквато и да е друго отношение към него и тезите му) да направи следния мисловен експеримент:

  Да си представи, че е министър-председател и има не просто пълно, а абсолютно мнозинство в парламента.

  Каква политика по отношение на мигрантите ще води в България? Какви конкретни действия ще предприеме? Какво ще бъде неговото реално решение на проблема?

  Като отчете сегашното състояние на системите в България (администрация, агенции, служби, магистрати, министерства и пр.). Включвайки задължително в мисловния експеримент и обратната връзка – вероятната реакция на хората, на отделни слоеве, обществени групи, на различни организации в обществото, реакцията на системите на държавата, реакцията на медиите и пр. – към неговите решения и действия като шеф на изпълнителната власт!

  Политическите анализатори (и консултанти) обикновено са много по-свободни в интерпретацията на явленията и процесите, защото техните обяснителни схеми и модели не водят до кой знае какви последици за тях. Затова е добре от време на време да влизат в обувките на действащите политици и да се поставят на тяхно място. Това би могло да придаде много по-голяма реалистичност на техните анализи. Което означава и те да са по-прагматични и полезни.

  Впрочем, това е и един от недостатъците на новата десница – нейните представители се държат повече като интелектуалци, а не толкова като политици. Оттам, поне за мен, и олекването на повечето от техните позиции и тези.

 38. 38 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1193 Весело

  Мигрантите са може би е една от последните възможности, човечеството да запази смисъла на дефиницията #човек#, и да я пренесе към бъдещето.Както помним
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Ахахахаха... "да я пренесе в бъдещето", ахахаха
  Това ли е бъдещето беефенди:

  https://www.facebook.com/okodavidi/videos/983338498514065/

  https://www.facebook.com/redpillfactory/videos/671468189892054/

  https://www.facebook.com/2017NS/videos/1973481755999268/

  ... и много други... ахахах
  Я си се взимайте и се омитайте по бързо от Европа, за да не стане по другия начин... А то ще стане един ден


  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  До коментар [#37] от "TAU":

  един от недостатъците на новата десница – нейните представители се държат повече като интелектуалци, а не толкова като политици.
  =======
  Хоп..... отново улових вълшебната думичка......
  А именно интелектуалци.....
  И нейните производни.... като интелигенция и елитна мисъл....
  Ето тук е конфликта между мислещия се за умен лидер.... и масата народ която трябва да го последва....
  Мерси за коментара....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  До коментар [#38] от "venci4":

  Материала който ми показваш, е инструмента, а не същината на самия проблем.
  И гледам..... настроението ти е весело..... а нещата са крайно тегави и сериозни.
  Проблема който ти виждаш.... за мен е само част от самия проблем.
  Матрицата е много по голяма.

  Bukalemun
 41. 41 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Въпросът тук не е до врагове, а до реално ново варварско нашествие, което трябва да се спре. Имиграцията дори и да необходима за някои страни трябва да става контролирано и законно. То и Канада и Австралия приемат имигранти, но как? С точкова система - знаеш английски и/или френски, имаш необходимото образование, квалификация, стаж, възраст, адаптивност, приемат те, не получаваш необходимите точки, не те приемат и толкова! Какви са тези витиевати трактати?!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 42. 42 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#29] от "lustmord":

  Поредната доза псевдолиберални бръщолевеници
  —цитат от коментар 29 на lustmord


  Защо псевдо?
  Тази дума редица хора много я обичат, затова и не се замислят толкова, когато я използват :)


  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Излиза, че за да решим демографската криза, трябва да съсипем Европа.

 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Весело

  До коментар [#36] от "Julian Mall":

  Ацтеките все пак имат оправдание че не са познавали планетата която обитават извън Южна Америка.
  ======
  :)..... колко са ти европейски познанията за Ацтеките !
  И те са имали една цивилизация.... но за разлика от еврейската, тяхната не е била експанзионистично завоевателна!
  С достатъчно големи канута, хората са пътували по море, чак до полинезийските острови.....

  Bukalemun
 45. 45 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#37] от "TAU":

  Ама този от десницата ли се води?!
  Нещо тази десница напоследък не я разпознавам като много читава.

 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  До коментар [#42] от "Боян Таксиров":

  Защо псевдо?
  Тази дума редица хора много я обичат,
  ======
  Като си ме подсетил :
  Транс хуманизъм..... запомни го тоя термин, Таксиров!
  В негативен смисъл.... този термин ще мъти главите на идното поколение.... родено след 2000,та година.
  ЛГТБ ще е играчка спрямо него!

  Bukalemun
 47. 47 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Последиците от несправедливостта живеят дълго, растат и понякога добиват чудовищни размери, защото всичко е взаимосвързано.

  Векове колониализъм и империализъм обрекоха по голямата част от света на мизерия, терор и войни. Сега проблемите се стоварват на главата на тези, причинили несправедливостите. Демографският срив в Европа също не е случаен. По образованите и мислещи хора имат и по високи претенции и изисквания към живота. Те виждат, че животът не е справедлив, и че това, което се пробутва от системата за демокрация и "ценности" е всъщност демагогия и идеологически параван, прикриващи НЕсвободата и НЕсправедливостта, лицемерие, зад което стоят едни съвсем други ценности, свеждащи хората до "матриял".

  Ако статутквото трябва да се запази, има два пътя - Първият е подмяна на манталитета на населението, връщането му обратно в немислещо състояние, при което хората няма да съзнават колко са прецакани. Това би се постигнало посредством националистическа, религиозна и идеологическа пропаганда, съчетана с влошаване на образованието и стандарта и демонтиране на демокрацията. Това искат да направят популистите, това прави Тръмп като баш популист, в една страна, където този процес е доста напреднал.

  Другият път е постепенна подмяна на населението, с хора, по малко претенциозни и "разглезени", които биха бачкали без да протестират за това или онова.
  Но пък такива хора, вижда се, не стават много за бачкане. Може и да не стават за гражданско общество, но не стават и за работна маса. А и бързо се разглезват.

  Така че днешните проблеми са плод на съществуващата парадигма, и докато тя не се промени, ще живеем в шибан свят с много проблеми.


  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 48. 48 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#42] от "Боян Таксиров":Защо псевдо?Тази дума редица хора много я обичат, ======Като си ме подсетил :Транс хуманизъм..... запомни го тоя термин, Таксиров!В негативен смисъл.... този термин ще мъти главите на идното поколение.... родено след 2000,та година.ЛГТБ ще е играчка спрямо него!
  —цитат от коментар 46 на eti mehter


  Ети, ти точно Таксиров няма да го изплашиш много с ЛГТБ :)

  Препоръчвам ти едно сериалче да гледаш, ако си прегърнал темата транс-хуманизъм - Западен Свят. С Антъни Хопкинс.
  За мен, това е наистина брилянтно шоу, с много препратки към религия, роботи, искуствен интелект, Създателя и т.н.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 49. 49 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#46] от "eti mehter":

  Механизация на хората и отношенията, елиминиране на морала и етиката пред ефективността(по отношение на какво??)- това звучи антиутопично и зловещо и го наблдаваме и днес. Трансхуманизма е просто глупава и гротескна илюстрация на случващото се, като предупреждение за това до какви абсурди може да се стигне.

  Но Еволюцията неслучайно ни е създама такива, каквито сме. С нашите нагласи, склонности и усещания. Има причина те да съществуват и без тях, няма как да има и живот. Сигурен съм, че някой ден науката ще се опита да обясни чрез формули смисъла и на Свободата, човешките права, солидарността, изкуството, идеализма и т.н. и как те влияят позитивно на ефективността по един холистичен начин.

  Но засега концепцията за ефективност е ограничена до това, колко повече продукция на по ниска цена да се създаде. И това определя дневния ред на Света.

  Докато проблемите се натрупат твърде много.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#48] от "EP":

  Следя ги аз.... тия работи....
  Думата ми беше друга....
  Днес, както консумираме термини като демокрация и мулти културизъм..... след 20 години, термина транс хуманизъм ще е термина абонат в съзнанието и речника ни...
  Тогава.... по пътя между мозъка и езика на човека, вече ще има трета инстанция на изразяване.....
  И се надявам тя да е автономна.... а не управлявана от някъде или някои!

  Bukalemun
 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Весело

  До коментар [#49] от "Боян Таксиров":

  Но Еволюцията неслучайно ни е създама такива,
  =====
  Еволюция ли..... хе..... :).... нека сме откровени един към друг.....
  Вече близо от 200,години, човека не е нито еволюция нито природа....
  След създаването на парната машина.... като индивид, човека е вече "в страни" от феномени като природа и еволюция.

  Bukalemun
 52. 52 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Направо се разплачем начи :)

  Аз не можем да разберем, защо като обичате мигрантите. Не се дигнете от белите страни и не отидете у Африка и да си заживеете мирно и с любов. :)

  Ааа, щото там май не става за живот. :)

 53. 53 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Разликата между враТ и шия е???

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 54. 54 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#51] от "eti mehter":

  Едва ли. Еволюцията никога не спира. Под Еволюция ти разбираш човешкия вид, но всичко еволюира заедно. Човекът е привнесъл "изкуственият" компонент в еволюиращия свят, но това също е форма на еволюция. Тя е продукт на човека, но и човекът е неин продукт.
  Затова трябва да разглеждаме еволюцията, като еволюция на системите а не да се фокусираме върху елементите на системите.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#54] от "Боян Таксиров":

  Така е.... тя еволюцията ще продължи и след ядрена катастрофа....
  Все някои микроби и насекоми ще надделеят....
  Но човека не е в "кервана" на еволюционната мрежа...
  Той си мисли, че е..... но това е в сила само на места единици.... като поречието на Амазонка, например.

  Bukalemun
 56. 56 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4995 Неутрално

  Явно автора смята, че всички са дебили, а не 80%.

 57. 57 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Мигрантите били спасението на Европа!?! Болшевишките соросоиди съвсем изнагляха. В прав текст ни казват, че в плановете си веча са подменили европейското християнско наделение с афроарабско мисюлманско. Големи пари плащат аеабите авно, за да си "купят" Европа. :-(

 58. 58 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#42] от "Боян Таксиров":

  Щото необолшевиките опошлиха и изпразниха от съдържание и този термин и той в момента е на светлинни години от идеите на Лок, Смит, Хобс и Джеферсън.

 59. 59 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#55] от "eti mehter":

  Тези по поречието на Амазонка не могат да четат, да боравят с телефон, да рисуват картини, да решат квадратно уравнение. Но могат други неща, които съвременния човек не може.

  Еволюцията има много посоки, макар и да се движи от едни и същи закони.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 60. 60 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  И се надявам тя да е автономна.... а не управлявана от някъде или някои!
  —цитат от коментар 50 на eti mehter


  ....да, ще е автономна, а няма да е управлявана от някакъв синтетичен Мега Мозък защото всяка концентрация, било то на пари, власт, мисъл прави системата нестабилна...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#59] от "Боян Таксиров":

  Тези по поречието на Амазонка не могат да четат, да боравят с телефон, да рисуват картини, да решат квадратно уравнение. Но могат други неща, които съвременния човек не може.
  =====
  Е да.... но не се налагат...
  Как беше.... не се обявяват като" съвременно модерно общество".... и не само....
  Както и да е.... приятно ми беше.... макар че се отклонихме....

  Bukalemun
 62. 62 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#61] от "eti mehter":

  ....и на мен ми е приятно, винаги когато.... мога да побеседвам тук... ...смислено...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 63. 63 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Мигрантът не е враг, той е оръжие. В ръцете на враговете.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 64. 64 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#55] от "eti mehter":Тези по поречието на Амазонка не могат да четат, да боравят с телефон, да рисуват картини, да решат квадратно уравнение. Но могат други неща, които съвременния човек не може.Еволюцията има много посоки, макар и да се движи от едни и същи закони.
  —цитат от коментар 59 на Боян Таксиров


  Бояне, браво!

  Един коментар да ти харесам :)

  Пиши повече такива.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 65. 65 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Най-после Дневник коригира заглавието.

  Не било врат, ами друго.

  Бежанците не са враг, а са средство. Те са и жертви, защото никой няма за цел да ги спасява.


  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 66. 66 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#64] от "EP":

  Благодаря :)

  Ето още един коментар, надявам се и той да ти хареса :)

  Еволюцията на дадена група и култура се определя от процесите между нейните членове. Въпреки, че някои мислят, че те могат да бъдат предвидими и дирижирани, историята показва, че това често е илюзия. Бъдещето се определя от натрупване на много стохастични фактори и тяхното взаимодействие, а това реално не подлежи на абсолютен, че и дори на по хлабав контрол. Натрупването на напрежение в системата води до резки промени и дори революции.

  Генератор на възникването на случайни фактори, а оттам и проблемите по отношение на контрола и предвидимостта, е конфликтът на интереси, породен от заложените в човека и другите по висши животни стремежи, склонности и програми. Според мен най важната програма е усещането за Свобода, защото без Свобода, не може да има и еволюция, а във всяко живо същество е заложено да еволюира. Хората без свобода не еволюират, а са инструмент на други хора. Те не са интересни в обществото, и ние ги възприемаме по този начин, поради заложените програми в нас, които уважават силата, като знак за жизнеспособност, а не слабостта.

  И следователно щом Свободата, а оттам и себеопределението, са признак за жизнеспособност, то хората никога няма да се откажат от нея, което вечно ще поражда непредвидимост и нестабилност на всяка система. И те ще бъдат толкова по големи, колкото по потисническа и репресивна е системата.

  Неслучайно хората избират да се борят за Свободата си дори до смърт, или приемат рискове, застрашаващи живота им, отколкото да живеят потиснати. Това е заложено в човека и е показател за жизнеспособност. Такива хора не се "опитомяват", при тях жизнеността се проявява в пълна непримиримост към всеки опит за потисничество.

  Затова и издигаме паметници на Левси и Ботев, а не на поп Кръстьо, дори и когато повечето българи като манталитет спадат към последния персонаж.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  До коментар [#66] от "Боян Таксиров":
  Неслучайно хората избират да се борят за Свободата си дори до смърт, или приемат рискове, застрашаващи живота им, отколкото да живеят потиснати. Това е заложено в човека и е показател за жизнеспособност. Такива хора не се "опитомяват", при тях жизнеността се проявява в пълна непримиримост към всеки опит за потисничество.
  ======
  Тогава и аз да се възползвам от тази част на коментара ти .... за да припомня ,че при така наречената интеграция,.... свободата към която се стреми човека или част от дадено общество , е под въпрос или бива нарушавана.
  С други думи. ... ако не е доброволна ,така наречената интеграция е и един вид нарушаване на човешките права.
  Доколко е полезна доброволната интеграция. ... е също въпрос с голяма въпросителна !

  Bukalemun
 68. 68 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#67] от "eti mehter":

  Гледа се обществения интерес. няма угодия за всички.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 69. 69 Профил на Чоко Боко
  Чоко Боко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  4. Не виждам защо Африка трябва да решава демографските си проблеми за сметка на Европа. Не европейците им правят по 7-8 деца на семейство. Всеки да си носи последиците от безотговорното си поведение.Съжалявам, че повтарям азбучни истини, но очевидно авторът има нужда от тези пояснения преди да ни предложи подобно четиво. Не става дума за расизъм, за врагове и т.н., а за ред, сигурност и законност.
  —цитат от коментар 26 на pamela


  Точно. Остава все пак европейците да проведат мероприятия за регулиране на броя на населението на Африка.

 70. 70 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Нищо ново под слънцето. В животиснския свят албиносите се премахват.
  Обаче при търсене на тенденции е добре да се използва статистика вместо предположения - за последните 5 години, статистически, най-онеправданите в световен мащаб са християнските малцинства, включително като жертви на конфликт.
  Просто в християнски обества те не са различими с различността си и създават по-малко проблеми.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#68] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ще има. Спокойно!

  Bukalemun
 72. 72 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#66] от "Боян Таксиров":Неслучайно хората избират да се борят за Свободата си дори до смърт, или приемат рискове, застрашаващи живота им, отколкото да живеят потиснати. Това е заложено в човека и е показател за жизнеспособност. Такива хора не се "опитомяват", при тях жизнеността се проявява в пълна непримиримост към всеки опит за потисничество.======Тогава и аз да се възползвам от тази част на коментара ти .... за да припомня ,че при така наречената интеграция,.... свободата към която се стреми човека или част от дадено общество , е под въпрос или бива нарушавана. С други думи. ... ако не е доброволна ,така наречената интеграция е и един вид нарушаване на човешките права.Доколко е полезна доброволната интеграция. ... е също въпрос с голяма въпросителна !
  —цитат от коментар 67 на eti mehter


  Това наистина е фундаментален въпрос! Свободата е основно човешко право което обаче може да се прилага само когато индивидите изповядват общи идеали и ценности! Навлеците искат да налагат своите ценности и с това тотално нарушават свободата на европейците и така сами се лишават от това право!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 73. 73 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#68] от "КМЕТ В СЯНКА":

  До коментар [#67] от "eti mehter":Гледа се обществения интерес. няма угодия за всички.
  —цитат от коментар 68 на КМЕТ В СЯНКА


  Кой определя обществения интерес?
  Всеки произвол може да бъде представен като обществен интерес, без изобщо да е такъв, а ад служи на силните на деня, например.
  Общественият интерес предполага дефиниране и обществено одобрение на ценности и норми, които да са определящи. Това са законите и човешките права например. Ако това се пренебрегва, се действа срещу общестевния интерес, защото ако днес някой е обект на произвол, поради нечия прищявка, няма никаква пречка утре това да бъде ВСЕКИ.  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 74. 74 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#66] от "Боян Таксиров":

  И дотам ли стигнахте -да сравнявате Ботев и Левски с неграмотните имигранти,които искат да получават социални помощи в Германия?Тях не ги интересува свобода-искат да живеят ,без да работят.
  И историята на човечеството се е развила само по един начин досега-дадена група от хора завзема определена територия и я брани срещу нашественици.И приема в групата чужди хора само ако те започнат да спазват законите й,обичаите,да говорят езика й.С една дума да станат част от тази група.В противен случай се стига до разпада на групата и завладяването на територията от нашественици.
  В момента има огромен натиск от имигранти към Европа,съчетан с огромен демографски бум в Африка и Азия.Населението на Африка е близо 1,3 милиалда души и до 2050г ще си удвои.Ако 200-300 милиона дойдат да търсят"свобода" Европа ще се срине.Целият ни познат свят рухва.Това няма да стане в рамките на 10 години,но и Рим се е разпадал векове под напора на варварите.Естествено на теб като бездетен и нямащ намерение да имаш деца да не ти пука за бъдещето.ама на хората с деца ни пука след какви хора ще живеят нашите деца,внуци,правнуци и така нататък.

 75. 75 Профил на helveteskap
  helveteskap
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чудесн текст. Само едно утонение: Конкистадорите завладяват Мексико не защото привиждат в тях богове, а защото носят със себе си коремният тиф и шарката, срещу които индианците нямат имунитет.
  С Европа има анти-аналогия по-скоро - че за разлика от конкистадорите, имигрантите идващи в Европа са готови да приемат местната култура (стига тя да ги приеме) и не са дошли да завладяват.

 76. 76 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#66] от "Боян Таксиров":Неслучайно хората избират да се борят за Свободата си дори до смърт, или приемат рискове, застрашаващи живота им, отколкото да живеят потиснати. Това е заложено в човека и е показател за жизнеспособност. Такива хора не се "опитомяват", при тях жизнеността се проявява в пълна непримиримост към всеки опит за потисничество.======Тогава и аз да се възползвам от тази част на коментара ти .... за да припомня ,че при така наречената интеграция,.... свободата към която се стреми човека или част от дадено общество , е под въпрос или бива нарушавана. С други думи. ... ако не е доброволна ,така наречената интеграция е и един вид нарушаване на човешките права.Доколко е полезна доброволната интеграция. ... е също въпрос с голяма въпросителна !
  —цитат от коментар 67 на eti mehter


  Абсолютно съм съгласна с Ети.

  Плюс това, никой не знае, какво е това чудо интеграцията.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#76] от "EP":

  Плюс това, никой не знае, какво е това чудо интеграцията
  =====
  Мерси за подкрепата.... 😉
  А интеграцията....... Тя е един вид социално обществена идеология, чиито намерения дори и да са добри и благородни, в последствие те не носят отговорността за едно добро и очаквано бъдеще.
  Няма никаква полза от една идея, която за момента да звучи добронамерена..... но в следващите години да вещае несигурност и тревоги

  Bukalemun
 78. 78 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#64] от "EP":Благодаря :)Ето още един коментар, надявам се и той да ти хареса :)Еволюцията на дадена група и култура се определя от процесите между нейните членове. Въпреки, че някои мислят, че те могат да бъдат предвидими и дирижирани, историята показва, че това често е илюзия. Бъдещето се определя от натрупване на много стохастични фактори и тяхното взаимодействие, а това реално не подлежи на абсолютен, че и дори на по хлабав контрол. Натрупването на напрежение в системата води до резки промени и дори революции.Генератор на възникването на случайни фактори, а оттам и проблемите по отношение на контрола и предвидимостта, е конфликтът на интереси, породен от заложените в човека и другите по висши животни стремежи, склонности и програми. Според мен най важната програма е усещането за Свобода, защото без Свобода, не може да има и еволюция, а във всяко живо същество е заложено да еволюира. Хората без свобода не еволюират, а са инструмент на други хора. Те не са интересни в обществото, и ние ги възприемаме по този начин, поради заложените програми в нас, които уважават силата, като знак за жизнеспособност, а не слабостта.И следователно щом Свободата, а оттам и себеопределението, са признак за жизнеспособност, то хората никога няма да се откажат от нея, което вечно ще поражда непредвидимост и нестабилност на всяка система. И те ще бъдат толкова по големи, колкото по потисническа и репресивна е системата.Неслучайно хората избират да се борят за Свободата си дори до смърт, или приемат рискове, застрашаващи живота им, отколкото да живеят потиснати. Това е заложено в човека и е показател за жизнеспособност. Такива хора не се "опитомяват", при тях жизнеността се проявява в пълна непримиримост към всеки опит за потисничество.
  —цитат от коментар 66 на Боян Таксиров


  Изчетох те! Разбрах те, но не съм на 100% съгласна с аргументите ти.

  Първо, преди всичко хората на планетата Земя са относително еднакви в базисните си характеристики (един и същи програмен код, ако щеш). Разбирай го като инстинкти, познавателни характеристики, емоции, чувства и т.н.
  Ако някой се съмнява в това, трябва да наблюдава, как реагира една майка, родена в Бангладеш или Индия, ако й отнемат бебето, и как реагира една майка, родена, например във Франция. Това са инстинктите, които са налице при всички хора и при много от интелигентните животни.
  После идва социумът (семейството и средата), който внася нови редове в кода. При различните култури е различен - това е манталитетът, който е до голяма степен ригиден, защото има трансгенерационна компонента (затова народите на Балканите "псуват на майка", един вид, майка ти е виновна за това, че си такъв).

  В тоя ред на мисли, човешките реакции и поведение са изключително предсказуеми. Най-лошото е, че подлежат и на контрол (например, чрез религиите).

  Натрупването на напрежение в системата може да стане само, ако кодът за "стремеж и желание за свобода" съществува. На мене много ми се иска да съществува, а да не е илюзия. Друг е въпросът, доколко, дори да съществува, човек има достъп до програмата "Свобода".

  Дали революциите са израз на стремежа към свобода, или са контролирани мероприятия за налагане на нова система (отново ограничаваща свободата). Историята доказва, че след революция не се установява режим с по-голяма свобода.

  Натрупаното напрежение може да не се дължи на конфликта на интереси. Напрежение може да се натрупа изкуствено, чрез "заразяване" с определени идеи.


  Много философска тема и много всеобхватна.

  Гледай Западен Свят на Нолан. Сценарият е базиран изцяло на дилемата за свободата и наличието на свободна воля. Към това са добавени роботите (трансхуманизъм) и се е получило брилянтно. Общо взето Нолан ти навира в лицето всички тия въпроси, дава ти някакви отговори, обърква те, и после оставя зрителя да филтрира и анализира. Гениално шоу с участието на Антъни Хоупкинс.


  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 79. 79 Профил на Karamfil Minzuharow
  Karamfil Minzuharow
  Рейтинг: 8 Неутрално

  по-образовани; по-високи. Сравнителна степен, пише се с тире.

 80. 80 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#8] от "stein":

  Вие наистина ли го мислите това ?

 81. 81 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#22] от "danvan":

  Пожелавам Ви да поумнеете.

 82. 82 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#24] от "samarianin":

  ++++++++++++++++++++++

 83. 83 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#28] от "eti mehter":

  Толкова много абстрактни мисли,просто си кажи ,че всяко корабче на Шорош са все нови избиратели за ердогановите партий из Европа и за каузата на мюсюлмански братя.

 84. 84 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#31] от "Julian Mall":

  Поздравления ,кратко ,точно и ясно.

 85. 85 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#44] от "eti mehter":

  Питай десетките хиляди индианци, съседи и поробени от ацтеките,веднага съюзили се с испанците каква е била цивилизацията им.Просто турските завоеватели нахлуват от изток и европейците са принудени да търсят нов път за търговските пътища и така стигат до Америка ,а на въпроса защо атзеките на са стигнали до Европа мисля ,че добре е отговорил Джеред Даймънд в книгата си оръжия,стомана ,болести.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  "Изнасилването и сексуалното посегателство от мигранти са картинното онагледяване на тази идея. Тази идея масово се тиражира независимо от липсващата обективна статистика в нейна подкрепа"

  Първата опашата лъжа е още в шървия абзац.
  След написването на тази статия, предполагам Смилов не е могул да излезе от апартамента си - носът му толкова е пораснал, че е пречел да вземе завоя.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 89. 89 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  "имигрантите идващи в Европа са готови да приемат местната култура"

  Ахахаха, Муни, пак счупи тъпомера и лъжемера.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 90. 90 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Такава креатура като “мигрантът” няма. Има пъстра тълпа, в която са събрани всякакви - и бежанци от войните, и търсвщи по-добър живот, и криминални елементи, и авантюристи, и ...... А този, който ги подвежда под общ знаменател, е точно дискредитиращият бежанците!

  Мърфи е оптимист!
 91. 91 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Весело

  В този смисъл не е ясно защо мигрантът се обявява за враг, когато потенциално той (единствен) може да бъде и спасител на Европа.
  -------------------

  Виц на деня!

  И още, на никоя държава не ѝ трябват работници. На бизнесът трябват работници и той лобира за внос... или изнася производствата. Разберете, бизнесът има само една цел - ПЕЧАЛБА! Това е звяр, който се стреми да употреби всеки ресурс (петрол, работна ръка, плзж, Пирин...) на минималнта възможна цена и да го препродаде (преработен или не) на максимално високата цена. Как този звяр ще бъде впрегнат в полза на обществото е задача на самото общество. Бизнесът ще разкара местните от работните им места, ще ги натовари с дълг и ще им изгълта пазара докато могат да купуват. След това просто ще се премести. Погледнете добивът на полезни изкопаеми какво оставя след себе си. Това е умален модел...

 92. 92 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Споко, мойто момче, ние знае, че левите, псевдо-либералите, журналистите и анализаторите са най-големия враг на демокрацията. Заедно с държавата.

  Без тях нямаше да има мигранти.

 93. 93 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#78] от "EP":

  Благодаря, ще потърся филма.
  Според мен "кодът за Свобода" съществува при всеки жив организъм, и той е не по слабо застъпен в "редовете", от останалите заложени програми.
  Затвори диво животно в клетка и гледай поведението му. Отвори клетката и гледай поведението му. Само това е достатъчно.
  "Дивото зове", нали?

  Еволюцията се проявява чрез свободата. За да оцелее една група, тя трябва да се приспособява, да реагира на променящата се среда. За целта трябва да се импровизира, да се взимат нови и нови решения, гарантиращи оцелавянето. Вследствие на тези решения, а те са най разнообразни и не включват единствено реакции на непосредствени заплахи, а дори и неща на пръв поглед несвързани с оцеляването, се развиват нови умения, които се предават на поколенията като заложби и склонности. Т.е. еволюцията се осъществява чрез многото привидно хаотични решения на индивидите, от които чрез метода на пробата и грешката тя отсява полезните. Това е природен механизъм, отвъд капацитета на който и да е авторитет или мозъчен тръст, които претендират да направляват еволюцията, чрез отнемане на свобода и налагане на ограничените си разбирания и догматизъм.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 94. 94 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#78] от "EP":

  Още малко по темата. Свободата е автономност. Без автономност няма как да има живот. Свободата е действие, дори най малкото. Свободата е избор. Може ли да си представим живота без действия и избори? Човек има потребности от различни нива - пирамидата на Маслоу, и тези потребности обуславят поведението на хората. Чрез индивидуална преценка в контекста на индивидуалните обстоятелства всеки ги преследва по индивидуален начин, т.е. той има Свободата да избере стратегия свързана с оцеляването и еволюцията. Освен това ти си споменала само за инстинктите и социума - предполагам, си имала предвид догмите му, като дефиниращи индивида. Но както е видно и при Маслоу, висшите потребности стигат много отвъд това. И те могат да бъдат постигнати единствено чрез Свобода са съзнанието и Свобода на самоопределянето и действието - което засилва индивидуалните тенденции, като личен опит в търсене на конкретни решения, и обгатява духовно и генетично групата.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 95. 95 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  не ми се четат писанията на автора, но темата за имигранти е много благодатна хибридна тема, сполтява всички популисти, фашизоиди, а на рашистите им идва
  като джакпот.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 96. 96 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 264 Неутрално

  нискообразованите селяци трябва да мразят някого, за да могат да оправдаят жалкото си съществуване

 97. 97 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "От друга страна, липсата на хора – негативната демография на Европа е част от икономическия ѝ бъдещ проблем. Вярно е, че чрез автоматизацията и изкуствения интелект много работни места ще бъдат спестени и ще са излишни. Но все пак индивидите ще останат в центъра на обществения и икономически живот и ще са основата на богатството на обществата. Освен ако бъдещето не е дехуманизирана утопия, в която машинната рационалност напълно измести човека. В този смисъл не е ясно защо мигрантът се обявява за враг, когато потенциално той (единствен) може да бъде и спасител на Европа."

  Естествено, че има и съвсем друг път за спасението на Европа. Отказ от консуматорското мислене, че целият свят е длъжен на конкретния индивид, а той на свой ред задължения няма, поради което се смята за напълно нормално и даже желателно да остане без деца или максимум с едно, за да не му се подяжда жизненият стандарт. Реформиране на социалната държава, която насърчава този тип мислене (вярно е, че Европа произвежда 1/4 от световния БВП, но същевременно е отговорна за 1/3 от социалните разноски в световен мащаб). Когато знаеш, че държавата (т. е. данъкоплатецът, държавата собствени пари няма) няма да те дондурка, ще се погрижиш да имаш по-голямо семейство, та поне някое от децата ти да те гледа на старини. Естествено, тези консервативни решения са чужди на Смиловците. На тях им дай да пробутват либерални политики и после да предписват лекуването на последиците им с нови дози либерализъм. Проблемът им е, че народите започнаха да се пробуждат, а тях това не ги устройва. Затова са и толкова озлобени срещу пробудилите се - неслучайно са обявили Полша и Украйна за врагове номер едно на умнокрасивитетската селищна система.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 98. 98 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  нискообразованите селяци трябва да мразят някого, за да могат да оправдаят жалкото си съществуване
  —цитат от коментар 96 на carlosestrada


  От собствен опит ли говориш?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK