Акциза, който го няма никъде в Европа

Акциза, който го няма никъде в Европа

© Цветелина Белутова, Капитал"Дневник" публикува анализа на Института за пазарна икономика. Заглавието е на редакцията.


Идеята за шоково вдигане на акциза върху нагреваемите тютюневи изделия в страната предизвика истинска буря от коментари и политически обрати през последната седмица. Поради спецификата на темата много от коментарите имаха общ характер и не успяха да хванат някои от важните детайли – такъв например е данъчната основа на нагреваемите изделия. Последното развитие, а именно че най-вероятно следващата седмица все пак ще се предложи увеличение на акциза – евентуално до 50% от този на класическите цигари, означава, че вниманието трябва да е точно в детайлите.


Защо пак данъчен шок
Акцизната политика върху тютюневите изделия в България си има своята история на резки и необясними промени (например торпилирането на акцизния календар от 2015 г.). Познати са ни и ефектите от учебникарски данъчен шок на пазара – големият пример е от 2010 г. (виж повече тук). Макар и да говорим за все още нишов продукт – нагреваемите изделия, поуките от предишни грешки би трябвало да не се забравят. Ценовата достъпност на тютюневите изделия и еластичността на търсенето им в България е такава, че подобни стъпки неизбежно водят до огромна реакция на пазара. Ако приемем, че политиката има здравна и данъчна цел, то безспорно здравната ще бъде напълно загърбена – ще се ограничи възможността хората да се откажат от класическите цигари.


Каква е предисторията на казуса


Преди точно една година ИПИ участва активно в процеса по приемане на акцизната рамка на нагреваемите изделия. Казусът тогава беше, че в тези изделия има тютюн (за разлика от електронните цигари), което автоматично ги прави акцизен продукт. Липсата на акцизна рамка за тях на практика водеше до невъзможност те да влязат в страната и блокиране на пазара. Тогава предложихме детайлна акцизна рамка, която да отговори на европейската практика – виж тук.


Данъчната основа: количество тютюн, не брой късове


Водещите предложения на ИПИ бяха да се изчисти дефиницията на новите изделия и да се приеме подходяща данъчна основа. По отношение на класическите цигари данъчната основа е ясна – това са късовете цигари. При нагреваемите изделия обаче не е толкова просто. Те са различни по своя характер – едни са на късове (като познатите хийтове), други обаче са на ампули, капсули и т.н. Тепърва алтернативните нагреваеми изделия, в т.ч. и на другите компании в сектора, ще навлизат на пазара. Именно поради разнородния характер на нагреваемите изделия предложихме данъчната основа да е количеството тютюн в изделието, а не просто броят късове. Това е практиката в почти цяла Европа и това беше прието с пълен консенсус от всички участници (депутати и външни наблюдатели) на обсъжданията в бюджетната комисия.


Акцизна ставка като при тютюна за свиване


Последният спорен момент беше акцизната ставка. Стъпвайки на практиката в Европа, предложихме два варианта – нулева ставка в първата година (за да се види има ли въобще интерес към изделието на родния пазар) или изравняване на ставката с тази на тютюна за свиване. При последния данъчната основа е отново количеството тютюн. Беше възприет вторият подход, който между другото е и доста разпространен в Европа. С това се прие новата рамка и тя, общо взето, следваше общата европейската практика – като дефиниция, данъчна основа и ставка.


Идеята за шоково вдигане на акциза


Текущият законопроект за спешно вдигане на акциза на нагреваемите изделия (виж тук) всъщност не просто изравнява акцизната тежест на класическите цигари и хийтовете, но на практика ги третира еднакво и като данъчна основа – брой късове, а не количество тютюн. Подобно третиране е неадекватно по отношение на нагреваемите изделия, тъй като някои от тях просто нямат "късове". Отделно това ги връзва с адвалорния (пропорционалния) компонент на акциза, което може да има неподозирани вредни ефекти за иновативните продукти, които тепърва ще навлизат на пазара. Не е случайно, че масовата практика в Европа е нагреваемите изделия да се облагат само със специфичен акциз, тоест акцизната тежест да не се обвързва с ценовите решения на компаниите.


Водещ момент в предложението, особено при обсъжданите нови варианти (50% от акциза при цигарите), е какво да бъде отношението между акцизната тежест при цигарите и тази при нагреваемите изделия. Първоначалното предложение за отношение 1 към 1 (равен акциз) го няма никъде в Европа. Всички други страни прилагат различна, по-ниска ставка за нагреваемите, като обикновено разликата между акцизната тежест върху кутия цигари и кутия хийтс е в рамките на 3-4 пъти. Така например отношението между акцизната тежест върху кутия цигари хийтс е 3,8 към 1 в Румъния, 2,9 към 1 в Гърция, 8,2 към 1 в Сърбия. В България сега е 3,8 към 1, тоест сходно с практиката в съседните държави.


Новата теза за експериментите


Новата теза, че подобни разлики ги има само в Източна Европа (тук се правили експерименти), а в Западна Европа акцизът бил по-висок, също не е вярна. В случая просто се цитират трите най-тежки случая – отношението на акцизите между цигари и хийтс във Франция е 1,5 към 1, в Испания и Италия е 2 към 1. В други богати държави обаче е различно – в Холандия е 5,8 към 1, в Дания е 5,3 към 1, в Швейцария е 4,6 към 1. Други по-сходни с нас държави също имат подобни нива – в Полша е 5,3 към 1, в Литва, Латвия и Естония е в рамките на 5 към 1, в Словакия и Словения е над 4 към 1. Тоест масовата практика в Европа е за чувствителна разлика между акциза върху цигарите и този върху нагреваемите изделия, като средната разлика в ЕС е по-голяма спрямо текущата в България (виж тук).


Ако бъде прието новото предложение за акциз върху нагреваемите в рамките на 50% от този върху цигарите, то България би се наредила веднага след Франция като страната с най-тежко облагане на новите продукти. И тук обаче идва казусът, че новото предложение звучи като уеднаквяване на акцизната рамка между хийтс и цигари и просто отстъпка от 50% в ставката. Тоест промяната в данъчната основа все още е в сила, което е глупаво и ще създаде проблеми пред новите изделия. Каквито и обсъждания да се правят по отношение на ставката и акцизната тежест, те е най-добре да се правят в рамките на текущата акцизна рамка и данъчна основа, която отговаря на характерните особености на новите изделия.


Спирачка за иновациите, контрабанда на хийтове
и рекордни приходи в бюджета


Важно е да отбележим и че цялото това законодателно усилие на практика е своеобразен удар по иновациите и стимул за контрабанда. С новия акциз (било и 50% от този на цигарите) преминаването към бездимни изделия ще означава сериозно покачване на разходите за пушачите спрямо алтернативата – класическите цигари, което в местните условия би било непреодолима пречка. Разбира се, тези, които вече имат устройството, ще си търсят евтини хийтс от Сърбия (цената им е около 4 лв.) и потенциално от Украйна (цената им е едва 2 лв.).


Потенциално ще си създадем изцяло нов вид контрабанда на изделия, които доскоро никой не беше и виждал в страната.


И тъй като водещ аргумент на законотворците е пропуснатите приходи за бюджета, в заключение ще добавим, че приходите от акцизи върху тютюневите изделия през първите пет месеца на 2018 г. са рекордни и достигат 923 млн. лв. (спрямо 848 млн. лв. за първите пет месеца на 2017 г.). До края на годината тези приходи най-вероятно ще надминат 2.5 млрд. лв., а ако прибавим и приходите от ДДС върху тютюневите изделия, то общо приходите ще са над 3 млрд. лв. Това би било абсолютен рекорд, така че едва ли липсата на пари от облагане на тютюневи изделия може да се разглежда като аргумент.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  всяко по-високо облагане на смокинга е по-добро, бай Ганев.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7980 Неутрално

  Менда ще е много гневна на този анализ. На нея и е наредено да търси пари за хазната и тя го прави.

 3. 3 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4076 Неутрално

  "Акциза, който го няма никъде в Европа"

  Такъв политически хибрид като ГЕРБ също няма никъде в Европа

 4. 4 Профил на шемет
  шемет
  Рейтинг: 229 Весело

  Моят анализ пък показва,че субсидиите за тютюнопроизводителите са много по-големи от този акциз.Ако търсим пари за бюджета де.

 5. 5 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  В Бълария е така.

  shlshlshlshl
 6. 6 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 795 Неутрално
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4640 Весело

  красиви умове!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3650 Любопитно

  Защо пак данъчен шок.
  ===$==
  Заради прекомерно излишната бюрокрация....
  И въобще. ....това е абсура на столетието !!!
  В ерата на микро електронните технологии ,където могат да стават съкращения до 95% .... има увеличаваща се бюрокрация ......¿¿¿¿¿¿¿

  Bukalemun
 9. 9 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1818 Весело

  Не разбирам, как при всяко увеличение на някаква стока, се намират хора от простолюдието, които да хвалят "увеличението"!
  Това се опитвам да си го обясня с една дума,
  с която се определя вид сексуално отклонение!
  Думата е "мазохизъм" и тия които го имат, изпитват сексуално удоволствие,
  когато някой им причинява физическа или психическа болка!
  Вдигат бензина и нафтата, някви се радват, че щяло да има пари та управляващите повече да "усвояват"!
  Вдигат цигарите, същото!
  Вдигат алкохола , пак същото!
  Вдигат тока, парното, дървата, газираните напитки, захарта ,
  уж поради някакви идиотски причини и пак мазохистите обясняват, колко хубаво било това!!!

 10. 10 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Менда ще е много гневна на този анализ. На нея и е наредено да търси пари за хазната и тя го прави.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Не. Наредено и е да намери начин да разчисти дори потенциалната конкуренция пред бизнеса на Пееф и Пещаците

  Умен и красив жълтопаветник.
 11. 11 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  И когато тази и слудващата година ЕС наложи акциз върху електронните цигари, ще излезе точно обратния анализ...

 12. 12 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Сметката с акциза е много проста, ако го няма акциза, няма да има и контрабанда(просто няма да си заслужава), тоест колкото е по-висок акциза толкова по-печеливша е контрабандата и са по-малки официалните продажби(приходите в бюджета намаляват). От тук може всеки да се досети, кой за какво се бори реално, а не на думи.
  Това се отнася не само за цигарите и тютюна.

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  У франциа бил 70%!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Пеевски дали е мислил да инструктира гербавите да направят пушенето задължително за всички лица над 8 годишна възраст?

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1005 Любопитно

  Като не се произвежда у нас, що да няма акциз? САЩ обяви търговска война на Европа! А не да купуваме бездимните никотинови изделия на Филип Морис, с данъчно седалище в САЩ ?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1059 Гневно

  ДГД, пети ден не пуша! 3 лв и 50 ст/ ден на Мента ли? Долу комунистите от ГерБсп!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  Пеевски иска бизнеса на Филип Морис. Когато им паднат продажбите тук, ще купи тукашното представителство или ще вземе дял, след което ще свалят акциза :)
  Това е проверено работеща схема тип:
  Мутра-депутат-"бизнесмен" и понеже са трудно различими са си 3 в 1 в лицето на #Кой? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Не бе господин авторе, просто в Европа няма едновременно собственик на тютюнев комбинат, на цял парламент и на цял министерски съвет.

 19. 19 Профил на gench
  gench
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#17] от "penetrating":

  Както направиха с една фабрика за производство на филтри за цигари за свиване преди около 7-8 години... ;)

 20. 20 Профил на невалиден
  невалиден
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  не е така, наредено й е да удари точно тези изделия

  поручик Т.
 21. 21 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  "АкцизЪТ, който..."

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 22. 22 Профил на m.k.
  m.k.
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Поздравления за добре подплатената с парични знаци статия, съответно за още по-добре подплатения с такива знаци анализ на ИПИ, на които от години един от сериозните клиенти им е PhMI. Не разбирам какво не им харесва във френските ставки на нагреваемите тютюневи изделия :). По тяхната логика е удачно драстично да се намали акциза на всички цигари и тютюневи изделия по принцип, защото видиш ли в съседни Сърбия и Македония (които не са в ЕС) били по-ниски цените. Много ми е интересен и аргумента, че видиш ли, тъй като бил някакъв нов продукт (който пак е вреден: повече или по-малко, още не е доказано) е било удачно, за да навлезе на пазара, да му се даде преференциално данъчно третиране. Това не са компютърни чипове от най-ново поколение, пичове, а акцизен продукт, който по начало е вреден за човешкото здраве (повече или по-малко няма никакво значение), така че данъчни подаръци, йок.

 23. 23 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":
  Никакъв ефект за бюджета не се търси. БАТ строят фабрика за подобни изделия в Сърбия , но не е готова. В същото време губят стремглаво най- платежоспособните си клиенти от високия ценови клас. Български цигари вече няма. Виктори и другите марки на Булгартабак са вече с мижави продажби. Кингс табако също. Говори се , че поради промяната в пазарната ситуация продавачите на Булгартабак ще загубят допълнителна премия от 20 милиона евро към сделката , уговорена при определени пазарни цели / гарантирани политически най-вероятно/ и те сега се провалят.

 24. 24 Профил на m.k.
  m.k.
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#23] от "djb95":
  Звучи правдоподобно, но не е точна информацията. БАТ са против увеличението на акциза на нагреваемите тютюневи изделия. Започнали са процедура за регистрация на техния продукт в икономиката. Освен това единствените компании, които имат тези изделия в света са PhMI, BAT и JTI. И за защита на тези продукти лобират и вършат поразии по цялото земно кълбо заедно и в пълна комбина (дето се казва - споделят ресурсите за пазаруване на неудобни). Оставили са конкуренцията за този продукт помежду си за след 2025 година, когато считат, че извън Китай, поне 30% от пушещото човечество ще сецка от бездимните им изделия. Пазят си и гърбовете, защото, ако някой 4-ти реши да пусне подобно изделие, ще му пратят 100 адвоката, за да му съдерат кожата от плащане на лицензионни възнаграждения, тъй като държат вече всички патентни и няма да допуснат пиле да прехвръкне. Проблемът е в политиците, местни и европейски, които се продават за паница леща на тези глобални играчи. Тук за два дена обърнаха държавата с хастара, а дребни трохосъбирачи като ИПИ им припяват.

 25. 25 Профил на m.k.
  m.k.
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Аааа, и да питам колегите от ИПИ, защо пишат как е в Швейцария, Сърбия и Украйна, а не кажат и за Израел (още една държава извън ЕС), където в крайна сметка, след много дебати са решили вместо да облагат IQOS-ите/Heets с двойно по-голям акциз от този за цигарите, да направят компромис и да ги облагат само с толкова, с колкото облагат конвенционалните цигари :). Ето малко инфо за ИПИ, за да разширят обхвата на изследването си. За да си обективен, трябва да дадеш по-широка палитра от гледни точни и примери.
  https://www.haaretz.com/israel-news/business/israel-to-tax-iqos-e-cigarettes-like-ordinary-cigarettes-1.5730823

 26. 26 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 512 Весело

  За да си обективен, трябва да дадеш по-широка палитра от гледни точни и примери.https://www.haaretz.com/israel-news/business/israel-to-tax-iqos-e-cigarettes-like-ordinary-cigarettes-1.5730823
  —цитат от коментар 25 на m.k.


  Емка, с екстремни примери точно обективността ти куца... Когато сравняваш велични от определени множества то екстремните стойности само вредят на калкулацията и в повечето случаи трябва да бъдат изолирани а понякога и игнорирани. Когато обобщаваш екстремни величини се получава като в лафа за свинското със зеле, ако се сещаш ;)

  Умен и красив жълтопаветник.
 27. 27 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Хазарта и туризма не ги споменават от ипи, а трябва. Там най издиша довода за кърпенето на бюджета.

  Бачкат за шиши в парламента, елитни гейши са там все. Само някой с пари да се появи и се почват едни суканици, едни чидесии и от мъжко и от женско и от дженда!

  Пък и за себе си мислят, контрабандата сега ще гушнат с новия продукт, той боцко ги знае тия работи, знаем му трудовия стаж от къде му е.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  До коментар [#19] от "gench":

  Точно Юрий Гагарин имах предвид :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "едва ли липсата на пари от облагане на тютюневи изделия може да се разглежда като аргумент" - Проблемът не е в липсата на пари, а в потребността /лакомията/ от тях.

 30. 30 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1200 Весело

  Изключително забавно е как форумните "десни" се тръшкат при всяко увеличение на цените/данъците/акцизите на нещо си (особено на вердни за здравето неща като алкохол, тютюн и пр.) и окайват тежката участ на бедните, но иначе са за легализиране на наркотиците, гей браковете, 68-ия пол и много други "традиционно десни ценности".

  Знанието е сила, информацията - власт
 31. 31 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#25] от "m.k.":

  Да, изглежда, че са вредни за потребителите горе долу колкото нормалните цигари. Но въпреки това има логика да им се даде шанс чрез по нисък акциз. Една причина е, че дразнят по-малко околните, въпреки, че не намерих добра статия, какви са разликите в отделяните вещества за околните.

  Друго важно е, че все пак големите компании влагат милиарди, за да направят тютюна по-малко вреден и да запазят бизнеса си. Ако се обложат наравно, няма да влагат средства. Технологията ще се подобрява, докато при нормалните цигари не виждам нещо да се променя. В момента ФМорис са най-напред, но конкуренция ще има, няма страшно.

  За съжаление само гледаме кой колко ги облага, не видях да се говори за рисковете, нещо експертни мнения, в Израел от статията изглежда е имало по-задълбочен дебат.

 32. 32 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Разбира се че не липсата на пари в бюджета е основният аргумент за налога. Просто крият истинската причина

 33. 33 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 331 Неутрално

  По-високия акциз ли е проблема на автора на този пошъл материал ?!
  Това ли му спря красивия живот ?
  Имаш пари - караш Порше.
  Нямаш пари - караш Лада.
  Кое е проблема?!
  Значи имаме всичко друго само тези папироси сапроблема на Бг ?!
  Само тъпаците се нервят на такива измислени проблеми.

 34. 34 Профил на dp J
  dp J
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Г-н Ганев, по вашаа логика, най-добре да махнем и акциза за обикновенните цигари. Така със сигурност ще спрем контрабандата.

  Примерите със ставките в Сърбия и Украйна са несериозни. Те там са такива, защото власта е замесена/има интерес от контрбандата към други страни. Това е така, защото се генерират едни огромни пари от контрабандата и нещо остава и за политиците, а също и защото покрай тях дребните риби - мулета, помагачи и пр. препечелват някое евро да преживяват. (справка Югоембаргото и хората с Москвичите, минаващи няколко пъти на ден границата с по една туба и пълен резорвоар.

  Първият смисъл на акциза върху цигарите, е да оскъпява пушенето и да го прави по-неатрактивно. Тук трябваше института да направи основният анализ за да обосове позицията си за по-никият акциз.

  По малко вредно ли е това пушене от другото. Липсата на дим прави ли го по-приемливо за обществото и по този начин "новото пушене" става ли по "ненаказано" като вреден и опасен навик. Особенно за младите. По-евтините Айкос-ки правят обратното.

  Колкото до Пеевски, той щастливо вече не е в големият тютюнев бизнес. Може и да има риск да загуби пари, заради някоя опция в договора му с БАТ, както казва "djb95".
  Не знам. Но със согурност занам, че този анализ, духом и тялом е подпомогнат от Филип Морис


 35. 35 Профил на dp J
  dp J
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Извинявам се за правописа в горният ми пост, но оставам зад смисълът му.

  Сетих се да добавя, че най-старият iqos е нергилето. Гледам ,че е стнало много модерно напоследък и при нас. Там как става облагането с акцизи и кой държи пазара, идея нямам.

 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  Още колко други работи ги няма в Европа... и на света...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Не, че някой ще обърне внимание, но би трябвало да е "акцизЪТ", а не "акциза"...

 38. 38 Профил на basmechobas
  basmechobas
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Мента Стоянова направо кърти с антилогика по темата.
  https://glupostitevivijdam.blogspot.com/2018/07/blog-post.html

 39. 39 Профил на bobinews
  bobinews
  Рейтинг: 261 Неутрално

  защо изобщо трябва акцизът на тези изделия да е по-малък от акциза на нормалните цигари? Какво значение има дали гори, дими, тлее или т.н. подробности? Всичко е тютюн и след като едните плащат по 3.50 акциз за кутия от 5.50, би трябвало и другите да плащат същото, а не само 90 стотинки и да си прибират разликата в джоба. Не че ефектът ще е голям за бюджета, а и след някой друг месец никой няма и да се сети за тия бездимни глупости - вадене, слагане, зареждане и т.н. щуротии вместо да си палнеш една цигара и толкоз.. Но нали е модерно.. сигурно 100% от ползвателите им са с айфони и други подобни имиджови продукти.

 40. 40 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#22] от "m.k.":

  Въобще не ви е ясно що е то акциз

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 41. 41 Профил на m.k.
  m.k.
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#40] от "serafin":
  Драги Серафин, кой от какво разбира, не е повод за коментар тук. Няма да Ви пращам автобиография и дипломи тук. Смея да твърдя, че от много други неща не разбирам, но точно от акцизи разбирам. Ако имате стремеж за самоусъвършенстване по темата, можем да измислим нещо. Предлагам експресни курсове pro bono. За размисъл ви давам един цитат от Адам Смит (ако знаете кой е този човек): "Мотив за използването на акцизите трябва да бъде само стремежът да се ограничи потреблението на вредни за здравето и морала и разточителни стоки и услуги". Обръщам вниманието на думите: само, ограничи, вредни, здравето, разточителни. Особено на думичката само, т.е. никакви други съображения от типа: "ама това е иновативен продукт", "ама какво е това отношение към чуждите инвеститори" (без да проверят аджеба колко и в какво е инвестирал - производствени мощности и работна ръка в България тоз чужд "инвеститор") и так далее. Последният русизъм е, за да не остане с погрешно впечатление :) .

 42. 42 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#6] от "lordcris":

  * АкцизЪТ, който ...
  —цитат от коментар 6 на lordcris


  Мисля, че имате право. Това е сложно изречение, в което в първото въпросната дума играе ролята на подлог - "(Това е) акцизът," - последвано от второто "който го няма...". Поредното доказателство за профанизирането на нашите сънародници. Жалко!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 43. 43 Профил на m.k.
  m.k.
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#42] от "дедо Андро":
  Според мен отстояването на тесни корпоративни интереси по акцизната тематика от страна на авторите на материала до такава степен се е превърнало в доходоносно поприще, че в тяхното съзнание "Акциза" се отъждествява с нещо като божество на финансовата благодат, а оттам е придобил и значението на прозвище, а не на обикновен подлог в просто или сложно изречение. Може би поради това не ползват правилната според вас форма на членуване. :)

 44. 44 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#43] от "m.k.":

  Хареса ми веселият дух на коментара Ви. :)

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 45. 45 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 773 Неутрално

  всяко по-високо облагане на смокинга е по-добро, бай Ганев.
  —цитат от коментар 1 на О, ко ма напрай!


  Така е! Също и на алкохола, защото и от него има смъртни случаи. И на бирата. И на бозата, че е алкохол. На горивата винаги - те са най-големият замърсител в световен мащаб. На лекарствата, че като са скъпи, повече хора ще си пазят здравето. И ДДС-то на хляба трябва да се вдига, че народа масово е затлъстял.

  Ако имаш 2 опции и едната е доказано по-безвредна, нормалното нещо е да насочиш хората, които искат да пушат, към нея.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 46. 46 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Защо изобщо трябва да има акцизи? Нали акцизът върху бензина уж трябваше да отива за пътища? Сложи към него и пътния данък, и скъпите винетки - пътищата трябва да са огледало! А акцизът върху цигарите от грижа за здравето ми ли са? Като съм болна, да съм и с олекнали джобове ли?

  Мърфи е оптимист!
 47. 47 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Акциза, който го няма никъде в Европа

  Няма го , Пешо , защото си имат пари в бюджета и не са на последно място в Европа по жизнен статус . Затова хазната трябва да се пълни . Независимо , че след като се понапълни - пак ще се поизпразни . По не съвсем разбираем начин .

 48. 48 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 812 Любопитно

  ? Нали акцизът върху бензина уж трябваше да отива за пътища? Сложи към него и пътния данък, и скъпите винетки - пътищата трябва да са огледало "

  Ама и пътен данък ли има ? А аз си мислех , че винетката е пътен данък . А колкото до пътищата - ами те са си като огледало . Ти в лабиринт от криви огледала не си ли влизала по панаирите ???

 49. 49 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#46] от "султана глаушева":

  Защо изобщо трябва да има акцизи? Нали акцизът върху бензина уж трябваше да отива за пътища? Сложи към него и пътния данък, и скъпите винетки - пътищата трябва да са огледало!
  —цитат от коментар 46 на султана глаушева

  Глупости, с акциз се облагат вредни стоки, за да се компенсират загубите на обществото от вредата и да се ограничи изпозлването ан вредната стока. Няма никаква логика акцизът да отива за пътища и никога не се е случвало.
  До коментар [#48] от "papуre":
  ? Ама и пътен данък ли има ? А аз си мислех , че винетката е пътен данък.
  —цитат от коментар 48 на papуre

  Пътният данък в България отива в общните. Винтеките са единствтеният приход във фонда за републиканска пътна инфраструктура и не покриват дори половината разходи

 50. 50 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#41] от "m.k.":

  Очевидно говорим за едно и също за един от аспектите на акциза, но моля да ме извините, че неправилно съм Ви разбрал.
  И все пак премахването на 12 от съставките на обикновените цигари в нагреваемите такива предполага по-ниска степен на вредност.
  P.S. Пуша обикновени цигари и дали ще или не увеличат акциза на нагреваемите ми е все тая :-)

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK