Централна Европа е урок за либералите: не бъдете антинационалисти

Лъчезар Бояджиев, "Във ваканция": Фридрих Велики, Берлин, 2004 г.

© Портал

Лъчезар Бояджиев, "Във ваканция": Фридрих Велики, Берлин, 2004 г.Винаги съм се страхувал от знаци и символи, никога от хора и неща", казва румънският писател Михаил Себастиан в началото на прекрасната си книга "От две хиляди години", написана през 1934 г., в която описва задушаващата атмосфера на антисемитизъм и токсичен национализъм, обзела страната между двете световни войни. Днес в Европа и САЩ често се говори за завръщане към 30-те години на миналия век заради все по-големите страхове от национализма. Но тук има един парадокс: някои изследвания показват, че националистическите нагласи, особено антимигрантските настроения, не са се променили съществено през последните 20 години.
Хората винаги са били негативно настроени към перспективата чужденци да се заселят в страната им.


Следователно въпросът е не толкова откъде е дошъл този национализъм, а къде се е крил през всички тези години? Как етнонационализмът днес успява да мобилизира избирателите, а преди не успяваше? Дали причината е единствено във финансовата криза от 2008-2010 г. в съчетание с шока, предизвикан от бежанската криза? Възможно ли е да има друго, не толкова очевидно обяснение?


На една изложба на българския художник Лъчезар Бояджиев в София по-рано тази година видях съвършената визуализация на това, което може да бъде наречено политически коректна версия на европейската история. Творбата, озаглавена "Във ваканция", показваше известната статуя на пруския водач Фридрих Велики на кон, която се намира на булевард "Унтер ден линден" в Берлин, само че без краля върху коня. Сваляйки ездача, художникът бе превърнал паметника на един национален герой в паметник на кон. Всички сложни интерпретации, свързани с тази важна, но морално противоречива фигура от миналото, изведнъж отпадаха. Творбата на Бояджиев криеше в себе си двойна ирония, насочена както към тези, които очакват да видят своите национални водачи върху кон, така и към онези, които се опитват да пренапишат историята просто като свалят краля.
Вероятно Бояджиев не съзнава, че докато историческите герои биват сваляни от конете си, днешните политически лидери се изкушават да скочат върху тях. Тъкмо това се случи в Централна Европа през последните години. Политическата хегемония на десницата в страни като Полша и Унгария е пряко следствие от празнината, която се отвори след развода между либерализма и национализма през втората половина на 90-те години.


Нека си спомним, че националисти и либерали бяха съюзници при свалянето на комунизма през 1989 г. Централноевропейските либерали съзнаваха политическата привлекателност на посткомунистическия национализъм, затова и положиха много усилия да го моделират и омекотят. Обръщането към националните чувства изигра важна роля за мобилизацията на обществото срещу комунистическите режими. Полското движение "Солидарност" не беше либерално, то бе широка ‒ социална и националистическа ‒ коалиция, която прегърна ценностите на либералната демокрация.


Краят на съюза между националисти и либерали настъпи по време на войните в Югославия. Насилственото разпадане на страната убеди либералите, че национализмът е в сърцето на мрака и флиртът с него е греховен. Драматичните събития накараха националистите да замлъкнат или поне да говорят по-тихо ‒ макар и за известно време. Сръбският лидер Слободан Милошевич, бивш комунист, се превърна в омразния символ на национализма след 1989 г. За да не бъдат поставяни под общ знаменател с него, националистически настроените политици от Централна и Източна Европа, повечето от които бяха и антикомунисти, замлъкнаха. Времето за техния национализъм не бе дошло.


Югославските войни попречиха на либералите да дефинират либерализма по друг начин освен като антинационалистически. Но с течение на времето се оказа, че цената за приравняването на либерализма и антинационализма е висока. Това подкопа подкрепата за либералните партии, тъй като ги превърна в заложници на успеха на икономическите реформи и ги лиши от помощта на могъщи националистически символи. Междувременно необявената война между либерали и националисти накара умерените националисти да преминат в лагера на противниците на либерализма.


Важна роля в това отношение изигра примерът на Германия. Либералите от Централна и Източна Европа искаха обществата им да се справят с миналото по същия начин, по който го направи Германия. Но реалистично ли беше очакването след 1989 г. всички да станат германци?
Следвоенната германска демокрация е изградена върху представата, че национализмът води неизбежно до нацизъм. В резултат на това всеки израз на етнонационализъм бе на ръба на криминализирането, подозрение предизвикваше дори националното знаме по време на футболен мач. Като се има предвид нацисткото наследство, с което е трябвало да се справи Германия, този радикален подход е разбираем. Но стремежът този опит да бъде пренесен в Централна Европа се оказа контрапродуктивен.


Причина за това е фактът, че държавите от Централна и Източна Европа са рожби на епохата на национализма, последвала разпадането на европейските империи. За разлика от германските националисти от 1945 г. обаче централноевропейските националисти от 1989 г. бяха убедени, че са сред победителите, а не сред победените в последната война ‒ в този случай студената война. Затова за тях бе невъзможно "да станат германци": повечето поляци намираха за абсурдно да престанат да честват своите националистически настроени водачи, рискували живота си, за да защитят Полша от Хитлер или Сталин.


Днес виждаме резултата. През ХІХ век, както и през 70-те и 80-те години на ХХ век либерали и националисти успяват да се обединят около обща платформа, основана на културата на индивидуалните права и чувството за национална гордост. А днешният национализъм в Централна Европа е сведен до етницизъм, подхранван от демографски страхове и тревоги за променящата се роля на Европа в света. Централноевропейците се чувстват застрашени не толкова от мигрантите (които всъщност нямат никакво желание да се установят в техните страни), колкото от усещането за колективна загуба и празнота в техните общности, предизвикани от икономическата емиграция през последното десетилетие на толкова много техни съграждани.


Либералите може и да мечтаят да победят национализма, както някога национализмът им помогна да победят комунизма, но тази надежда бързо се превръща в политическа трагедия. Защото, ако комунизмът беше радикален политически експеримент, основан на премахването на частната собственост, национализмът е в една или друга степен органична част от всяка демократична политическа сцена. Признаването на този факт е със сигурност свързано с разрешаването на неговото нарастващо влияние.


"Дневник" препечатва статията от портала "Култура", англоезичната версия на текста е публикувана в The Guardian.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3607 Весело

  Либералният интернационализъм без граници нещо взе да издиша!

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Я и Иван Кръстев прогледна.
  Ми тези неща и децата ги знаят, само либеретата явно не.
  Лошо Седларов лошо, не четете дебелите книги, а се правите, че знаете повече от Винету...

 3. 3 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 488 Весело

  Кръстев е доказан политически кулинар, пак ни предлага добре овкусена и прецизно аранжирана "word salad".
  Благодарности и към Дневник, че традиционно ни превежда важни материали от реномираната Лондонистанска Правда :P

  #killwhitey
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  Нека си спомним, че националисти и либерали бяха съюзници при свалянето на комунизма през 1989 г.
  ======
  Е да, но тогава "врага" беше общ....
  Днес интересите са противоположни.. но жертвата е пак една и съща.

  Bukalemun
 5. 5 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  - Това куче защо е зелено?!?
  - Това е крокодилче.

  #killwhitey
 6. 6 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Опитите Централно и Източно Европейските държави да бъдат насила превърнати в мултинационални (мултикултурни) се провали.

 7. 7 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  "Днес в Европа и САЩ често се говори за завръщане към 30-те години на миналия век заради все по-големите страхове от национализма."
  =========================================================================
  Тези страхове ги има само в главите на либералите.
  Политическата умереност предполага разумна доза национализъм, състояща се в равенство пред закона.
  Законите във всички европейски държави предполагат недопускане на чужденци без документи, както и депортиране на мигранти без право на бежански статус.
  Освен това се гарантира и свобода на словото, вкл. и информация за етническия състав на нарушителите на законите, например.
  Горното няма нищо общо с нацизма и ксенофобията.

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Синът на Йото Кръстев?
  Не, мерси.

  За новото "левичарство":
  "GREVIO е само тест на дългосрочен модел за ерозиране и превземане на националните държави чрез пълзяща и задкулисна, „сенчеста“ федерализация на Европа.

  И тъй като работническата класа вече не става за революционна употреба, днешните кукловоди смениха лозунга: Джендъри от всички страни, съединявайте се!..."
  http://epicenter.bg/article/Aleksandar-Urumov---Istanbulskata--shema-za-ovladyavane-na-natsionalnata-darzhava/150394/11/0

 9. 9 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Неутрално

  абе заради мигрантите е. Просто Меркел предложи Европа да приеме цяла Африка + Близкия изток, което няма как да стане. Имаше и други простотии, с прекаления феминизъм и това, че след голямата победа с еднополовите бракове, лгбт движението си направи нови измислени каузи за 60 различни пола, но основното е в това, че един милион се юрна от Третия свят към нас заради онова дебилно "ще се справим".

 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Национализмът е ОТРОВА!
  Национализмът няма как да върви заедно с човешките права! Те трябва да бъдат жертвани в името на "националните интереси" или казано по ясно и точно интересите на управляващата върхушка!!!
  Национализмът контролира хората чрез силата на символа и примитивните инстинкти на племето!!!
  Национализмът е ЛЪЖА! Национализмът е неравенство и несправедливост, оправдани чрез лъжа!
  Отвращението ми към национализма не може да бъде по голямо!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":

  Звучиш точно като Ленин.
  Мултикултурно, мултиетнически, абе тесна ви е Земята гледам вече.
  Що не си ходите по другите планети...

 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#11] от "НеКой":

  Е, въпреки удивителните знаци, съм прав.
  Чрез национализма се оправдава неравенството и несправедливостта.

  Вземи например лозунга "България над ВСИЧКО".
  Това означава ли, че България е над свободата, справедливостта, личното щастие, самоопределянето, правото? Над българите, над нас?

  И тогава можем да се запитаме - какво всъщност е България? Ако това сме всички ние, тогава България не може да бъде над нас. Ако обаче България е единствено хората, които определят условията в тази страна, тогава излиза, че ТЕ са над нас, както и над всичко останало?

  Национализмът е средството, чрез което върхушките контролират хората, вменяват им дълг и ги експлоатират, притъпявайки социалните противоречия в името на един измислен идеал, зад чийто символи често стои единствено несправедливостта...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Конете от статуите не бива да се лишават от ездачите си. Те са едно цяло, продукт на времето си, говорещи ни какви сме били и откъде идваме.
  Но не и накъде отиваме.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 14. 14 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 930 Любопитно

  Това "либерализъм" не е ли новото име на социализма без омразните символи на петолъчки, сърпове, чукове и червени полета?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 15. 15 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":

  Голяма каша е в главата ти ,момче

 16. 16 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Национализмът е средството, чрез което върхушките контролират хората, вменяват им дълг и ги експлоатират, притъпявайки социалните противоречия в името на един измислен идеал, зад чийто символи често стои единствено несправедливостта...
  —цитат от коментар 12 на Боян Таксиров


  А класовата омраза да не би да е нещо по-хубаво? Национализмът като всяко нещо е добър в умерени дози. Казвам ти го като човек, който не припада по трите морета и шопската салата.

 17. 17 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1654 Любопитно

  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":

  Каква е разликата между национализъм на малка държава и голямо семейство?
  Ти ок ли си жена ти, дъщеря ти, сестра ти, майк ати и братовчетка ти да са поделени наднационално между мургавели от Афганистан, Пакистан и Конго - така, да са йм за общо ползване?

 18. 18 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Неутрално

  1. Не знам защо Кръстев пак подменя демокрацията с т.нар. либерална демокрация, т.е демокрацията на малцинствата. Което просто не е демокрация, защото при демокрацията е важна волята на мнозинството
  2. Югославия си беше мултинационална държава, демек мулти-култи отвсякъде. Стоеше на границата социализъм/капитализъм. Какво не и харесаха либералите, та я разбиха. Как ще ми докажат тогава либералите, че мулти-култи образованията са нещо стабилно?

 19. 19 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ето затова Кръстев, макар и либерал, е фактор не само на българската, а и на международната аналитична арена. А Смилов и Дайнов при цялото си напъване са клоуни за вътрешна употреба от все по-свиващо се парченце ляволиберален глобалистки безроден лумпенпролетариат (главо модераторска, терминът е заимстван от римската история и няма как да е обиден). Според последното преброяване - с 2,2% електорална подкрепа.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 20. 20 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#12] от "Боян Таксиров":

  Чрез национализма се оправдава неравенството и несправедливостта.
  —цитат от коментар 12 на Боян Таксиров


  хахахаха, пич, ти си форумно богатство, пиши по-често и по-обилно, радваш...
  досега е нямало измислено по-мощно оправдание за неравенството и несправедливостта по света от либерализма

  Je suis дани кирилов
 21. 21 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":Голяма каша е в главата ти ,момче
  —цитат от коментар 15 на qqa38518955


  Да, здраво се е натикал младежът в либералната матрица. Поне си го е признал в подписа.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боян Таксиров":

  Сега влез в тубата и си пусни една разтърсваща българска песен започваща така:

  "Питаш ли ме де зората ме огряла първи път,
  питаш ли ме де земята що най-любя на света."

  И ако нищо в душата ти не трепне,значи си кретен!

 23. 23 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Който е антинационалист, стъпка номер едно да заяви идеологическите си позиции:
  - ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА ДА НЕ ПОЛЗВА КОМФОРТА НА ОБЩУВАНЕ НА РОДНИЯ СИ ЕЗИК !!!!

  Точка едно е задължителна за всеки либераст.
  Само международен език, латински, или есперанто !!!!
  И отделени в резерват, да си говорят и общуват изолирано, без националисти сред тях.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 24. 24 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Весело

  Кръстев почна нещо да ревизира речника. Значи националист вече не е мръсна дума. Какво неочаквано развитие драги зрители!
  Да очакваме същото да се случи за популист и партиот може би?
  Либералите да не останат скоро без епитети за лепене ...

 25. 25 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Аз тая статия на Кръстев мога да я резюмирам така
  "Дайте да се снишаваме колеги либерали, че се очаква националистите да ни бият много лошо."
  Кръстев да не е решил да напуска кораба?

 26. 26 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За материал ,препечатан от портал "Култура" това е изненада със сила поне 7 по Рихтер. Понеже е обществена тайна ,че основните ѝ автори ,като Смилов още от студентските си години са на хранилка към структурите на "Отворено общество" публикуването на подобни ереси показва ,че в теорията на неолиберализма се задава период на Реформация. Интесно ,кога ще прочетем нещо подобно и от Дойче веле?

  Не отговарям на хейтъри.
 27. 27 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  " Сваляйки ездача, художникът бе превърнал паметника на един национален герой в паметник на кон."

  Така де, а каква е етимологията и смисъла на паметниците.
  Основно - да се помни. Да не се забравя.
  Мечтата на модерните либерал-болшевики е да създаде едно мулти-култи общество, в което всеки да може да влиза и да черпи на воля от благата, създадени от предците на Европа.
  Само че хората, особено в Източна Европа все още пазят спомена за един такъв експеримент, променил живота на поколения източно-европейци.
  И тези хора знаят че този вид нов комунистически интернационал ще доведе до много човешки трагедии.

  Panta rhei....
 28. 28 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Югославия си беше мултинационална държава, демек мулти-култи отвсякъде. Стоеше на границата социализъм/капитализъм. Какво не и харесаха либералите, та я разбиха.
  —цитат от коментар 18 на Jesuit


  Югославия беше изкуствена империя подарена на сърбите от Англия, Франция и Русия. Естествено, след като външните сили престанаха да я крепят, тя се разпадна като къщичка от карти.

 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  "Хората винаги са били негативно настроени към перспективата чужденци да се заселят в страната им."
  ============
  Глупости. Само че има значение какви чужденци. Нормално е човек да си избира гостите.

  Еретик
 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":

  До коментар [#13] от "Боян Таксиров":Сега влез в тубата и си пусни една разтърсваща българска песен започваща така:"Питаш ли ме де зората ме огряла първи път, питаш ли ме де земята що най-любя на света."И ако нищо в душата ти не трепне,значи си кретен!
  —цитат от коментар 22 на deaf


  Тъпо.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#16] от "Alex Prime":

  Сам признаваш, че национализмът притъпява класовата омраза, измествайки вниманието от социалните проблеми към някакви символи, измислени каузи и имагинерни врагове.

  А не може ли да се атакуват причините за класовата омраза, вместо да се прикриват чрез национализъм?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 32. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#17] от "imaligoogle_hr":

  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":Каква е разликата между национализъм на малка държава и голямо семейство? Ти ок ли си жена ти, дъщеря ти, сестра ти, майк ати и братовчетка ти да са поделени наднационално между мургавели от Афганистан, Пакистан и Конго - така, да са йм за общо ползване?
  —цитат от коментар 17 на imaligoogle_hr


  Странно сравнение.
  Защо либерализмът да означава поделение на всички роднини от женски пол между конгоанци?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 33. 33 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#23] от "Емил Емил":

  Който е антинационалист, стъпка номер едно да заяви идеологическите си позиции:- ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА ДА НЕ ПОЛЗВА КОМФОРТА НА ОБЩУВАНЕ НА РОДНИЯ СИ ЕЗИК !!!!Точка едно е задължителна за всеки либераст.Само международен език, латински, или есперанто !!!!И отделени в резерват, да си говорят и общуват изолирано, без националисти сред тях.
  —цитат от коментар 23 на Емил Емил


  Охо, концлагери?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 34. 34 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Весело

  [quote#28:"gianni"][/quote]

  И така да е било. Сърбите са 36.3% през 1981 г. Никой няма мнозинство. Що не си я припознаха либералите тогава, ами се сбиха. Я какъв хубав мулти-култи буламач от националности имаш ...

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Социалистическа_федеративна_република_Югославия

 35. 35 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Национализмът е нанесъл най-големите беди на човечеството-двете световни войни с разруха и милиони жертви.Либералната демокрация в Западна Европа създаде най-високия жизнен стардант.Тези прости неща авторът на статията не ги вижда или не иска да ги види.

 36. 36 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Национализма има много лица, не знам защо е този соросоиден вой само югославския и германския краен национализъм да са представители в този пасквил. Нека се представи национализма на Пиасий Хиляндарски, Захари Стоянов, Вазов, Левски, Ботев и други национални светини и герои. Защо тяхния национализъм не се развие като тема и се съпостави с написаните нелепости?

  Разбирам че в този свиреп свят трябва да се яде нещо, но да се изопачават така радикално градивни явления, давали пристан на милиони творци сътворили днешната цивилизация е най-меко казано неправилно. Нека се разгледа въпроса като личностно изграждане, семейни ценности, религиозен морал - все фундаменти на здравото общество, това което е градивно, работещо, знаещо, можещо, творящо. Да поговорим за американския национализъм, той от по-добрия ли е или по-лошия, когато става въпрос за Хирошима или робството очевидно е от лошия, когато става въпрос за Стайнбек, Фарадей, Едисън и т.н. е добър, нали така?!?

  Нека разгледаме и профила на либерала - нихилист, мразещ корените си заради проблеми в семейството(разведени родители, наркомани, малтретиране), неправилно възпитан, той става първата жертва на изродите, които мразят нормата и искат да наложат собствените си деструктивни стандарти на живот и поведение. Винаги недоволен, ненавиждащ произхода си и харесващ всичко различно от него. Той винаги е готов да избяга от отговорност да защити семейство, род или родина, той е гражданин на света и същевременно никой, защото дървото без корен е отхвърлено от своите, но и не прието от чуждите.

  Относно автора - наистина децата са жестоки ако имаш някакъв недъг, но вината на родителите е ако не са те защитили правилно и не са посели българското дълбоко. Обърни се първо към нашите автори за да се появи коренчето, след това каламбурите с думите могат да бъдат по-верни, дори и не толкова добре платени, не ставай Мартин Идън.

 37. 37 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 767 Неутрално

  "... национализмът е в една или друга степен органична част от всяка демократична политическа сцена". До тук - добре, даже - много добре. Но веднага след това -"Признаването на този факт е със сигурност свързано с разрешаването на неговото нарастващо влияние" звучи обезпокоително. Кой/кои ще признава/признават и кой/кои ще разрешава/разрешават и как ще бъде разрешавано. Потенциални парньори, искащи да яхнат вълната на общественото недоволство или противници, ставащи все по-агресивни. С кои би се идентифицирал анализаторът или той е над тези неща.
  Добре се забавлява г-н Кръстев.

 38. 38 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#16] от "Alex Prime":Сам признаваш, че национализмът притъпява класовата омраза,
  —цитат от коментар 31 на Боян Таксиров


  Да, като го намирам за полезно явление, защото винаги ще има неравенство на резултатите. Една демократична държава може да даде равенство на възможностите. Но равни резултати иска един друг строй, а не либерализмът. И е страшно, че много негови защитници се пишат днес либерали. Затова аз вече не мога да се нарека такъв, а можех само допреди няколко години...

 39. 39 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ако един човек иска да си седи в кочината и да го управлява местния дерибей, защо трябва да го убеждаваме в противното! Защо трябва да го караме да става гражданин и да е свободен!
  Познайте в кой е националиста и кой либерала в примера!!!
  ;)

 40. 40 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Кръстев поднася по интелигентен начин сентенцията, че за човешката глупост и Айнщайн го е забелязал, така че борбата с национализма е обречена. Трябва само да се гледа, как ще донесе по-малко щети.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":

  "Национализмът е ОТРОВА!"

  Всяко лекарство е отрова. Въпросът е обаче в дозата. Тия, дето нямат понятие от "мерни единици", а кисят само на грантове, няма да го разберат.

  "Национализмът няма как да върви заедно с човешките права!"

  Човешките права без общество, където да се проявяват и да се гарантират, нямат никаква стойност. А за да има общество, трябва да има някакви "общи взаимодействия", (национални) ценности, а не чужди (атлантически, тихоокеански или индийски), с които посредствени грантаджии се опитват да търгуват авторитарно.

 42. 42 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Следователно въпросът е не толкова откъде е дошъл този национализъм, а къде се е крил през всички тези години?" - задава умни въпроси Кръстев.

  Той си е тук Кръстев, Либералните медии се опитват да го неглижират.

 43. 43 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Неутрално

  " Нека си спомним, че националисти и либерали бяха съюзници при свалянето на комунизма през 1989 г." - какви ги плещи Кръстев?

  Рейгън и Тачър бяха консерватори, кои са либералните лидери на победителите, че не се сещам нещо.

 44. 44 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#41] от "wanderer":


  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":"Човешките права без общество, където да се проявяват и да се гарантират, нямат никаква стойност. А за да има общество, трябва да има някакви "общи взаимодействия", (национални) ценности, а не чужди (атлантически, тихоокеански или индийски)
  —цитат от коментар 41 на wanderer


  Защо непременно национални, а не космополитни, примерно? Тогава ще е по просто, правилата ще са ясни. Общество, обединено от общочовешките ценности - правата на човека, свободата, справедливостта... Нима изброените имат национален оттенък?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  А-Ха, националзмът вече е добър :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Верен на опортюнизма си Кръстев е изприказвал един куп глупости, повтаряйки предъвкани тези, но не казвайки най-главното. Проблемите в Източна Европа с демагогския псевдонационализъм (защото той е такъв) се дължат на факта, че ЕС не само че не пожела да разчисти наследството на комунизма в лицето на обсебилата финансовата власт комунистическа номенклатура, но и наля милиарди от еврофондовете, които последната порядъчно окраде. Сега тя прави и ще прави всичко възможно да задържи заграбеното и да продължи да граби като отказва да се подчинява на европейските норми, маскирайки се с националистически лозунги и въртейки далавери с Русия и Китай. Във вътрешен план тя ще продължи да се опитва да контролира медии и съдебна власт и да смазва всякаква опозиция.

 47. 47 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Във свалянето на комунизма не са участвали никакви истински националисти. Ако бяха участвали сега комунистическите копои щяха да бъдат по затворите или да си броят стотинките. Фалшивият мирен преход се състоеше във факта, че вторият ешелон на комунистите и част от тайните служби беше набързо обявен за демократи и вкарани да изграждат демократични структури и пазарна икономика, което си беше чиста перверзия. Така например в България, всякакъв опит за реални антикомунистически действия беше смазан още в зародиш, когато хора като Илия Минев бяха начаса отстранени от политическия живот и заменени от новоизлюпени дЕсЕденти и перестройчици като Желев, Берон и компания.

 48. 48 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Някой да ми обясни какво правеше видният пазител на християнската цивилизация Виктор Орбан на встъпването в длъжност на Ердоган.
  Също така и предизборните закани на австрийските "националисти" срещу Турция, които потънаха незнайно къде.

 49. 49 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Какво се разбира днес под "националист" или по-точно "псевдонационалист".
  1. Да твърди ,че имигрантите са извор на всички злини в обществото
  2. Да вини за всичко "либерали", "неолиберали" и агентите на Сорос.
  3. Да обича Путин и да иска сваляне на санкциите срещу Русия
  4. Да обявява Турция първоначално за враг на Европа, а после да припка при Ердоган. 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  ....Казвам ти го като човек, който не припада по трите морета и шопската салата.
  —цитат от коментар 16 на Alex Prime


  Бе не чак да припадна, ама и трите морета, и шопската салатка са си хубаво нещо!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Весело

  Их, бре!
  Кръстев си е гуру, не може да му се отрече!
  Я как е видял новия кон, на който да се метнат ентелехентските адепти на привилигенцията ...
  Че гладно не се стои ...

 52. 52 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Това "либерализъм" не е ли новото име на социализма без омразните символи на петолъчки, сърпове, чукове и червени полета?
  —цитат от коментар 14 на majorman


  Е

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 53. 53 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 528 Неутрално

  антинационализмът е изначално обречен, защото е противен на човешкото устройство - при функционирането на ума разумът, или рационалното мислене, се ръководи/основава от/на някаква идентичност - че си еди-кой си, че си човек, че си българин, че си от еди-кое си семейство; ако махнеш идентичността, ставаш безмозъчен и лесен за манипулиране; либералите, както и комунисти, пробват да бръкнат дълбоко и да махнат колкото може повече идентичност - например националната - за да превърнат хората в роби и да могат лесно да властват и да крадат в среда от дебили; няма никакво друго обяснение на либерално-болшевишката идеология; която не е създадена 19 век от масоните или илюминатите, а е стара, колкото светът, само имената ѝ са различни

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 54. 54 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 528 Неутрално

  антинационализмът е изначално обречен, защото е противен на човешкото устройство - при функционирането на ума разумът, или рационалното мислене, се ръководи/основава от/на някаква идентичност - че си еди-кой си, че си човек, че си българин, че си от еди-кое си семейство; ако махнеш идентичността, ставаш безмозъчен и лесен за манипулиране; либералите, както и комунисти, пробват да бръкнат дълбоко и да махнат колкото може повече идентичност - например националната - за да превърнат хората в роби и да могат лесно да властват и да крадат в среда от дебили; няма никакво друго обяснение на либерално-болшевишката идеология; която не е създадена 19 век от масоните или илюминатите, а е стара, колкото светът, само имената ѝ са различни
  —цитат от коментар 53 на hhhuuunnnn


  пс - в този смисъл приковаването към някаква твърде тясна идентичност също е вредно - човек се превръща във фанатик, нацист, фундаменталист - така е примерно при ислямисти, шумкари, грантови либералчета, така е и при скинари тип България на три морета - така че либерал-болшевиките винаги ще имат поводи да грачат, както и комунистическите мързеливци винаги имат повод да грачат колко несправедливо е, че не им дават толкова кифтета, колкото има собственикът/началникът/мръсният капиталист

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 55. 55 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#53] от "hhhuuunnnn":

  Идентичността се базира на споделени ценности и култура, както и емоционалните връзки в по малки общности, а не на сляпо чувство за принадлежност. Културата и ценностите не винаги се припокриват с нацията и семейството, както и с идеологията на текущия политически режим.

  Пример - Германия по времето на Хитлер била ли е Родина за социалдемократите например? Те са били германци, но хитлеровата интерпретация на това, какъв е трябвало да бъде германеца и германското общество имала или е допирни точки с визията на социалдемократите?

  А сегашна Германия харесва ли се на нацистите?
  Т.е. има ли изконна национална характеристика, която може да се наложи над общочовешките ценности?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 56. 56 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Весело

  Их, бре!Кръстев си е гуру, не може да му се отрече!Я как е видял новия кон, на който да се метнат ентелехентските адепти на привилигенцията ...Че гладно не се стои ...
  —цитат от коментар 51 на xm...


  +++
  много хубава дума - привилигенцията

 57. 57 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1654 Любопитно

  До коментар [#32] от "Боян Таксиров":

  Най-обичам вместо отговор да се задва въпрос. :)

  Уточнвам:

  ''Либерализмът означава ли поделение на всички родни блага, ресурси, завоевания, патенти, пенсии, осигуровки и пр. между конгоанци?

 58. 58 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#35] от "dlagnikov":

  Да,причината за Първата световна война е национализмът. Но Втората световна война няма нищо общо с национализмът.

 59. 59 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#35] от "dlagnikov":

  Да,причината за Първата световна война е национализмът. Но Втората световна война няма нищо общо с национализмът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK