България и еврото: рискът е само един

България и еврото: рискът е само един

© Асен ТоневЕврото щяло да доведе до страшно поскъпване: сега, когато България потегли към еврото, е модно да се говори не за положителните ефекти, а за дебнещите рискове. При това рискът е само един: България да пропилее този шанс, коментира за "Дойче веле" Ясен Бояджиев:

Този път отговорът е "да". България поиска да влезе едновременно в ERM-2 (т.нар. чакалня на еврозоната) и в банковия съюз. И получи одобрението на финансовите министри от Еврогрупата - заедно с приблизителна дата (след около година) и с пътна карта за реформи, свързани със законодателната рамка, банковия надзор и нов цялостен преглед на банковата система. Този път проверката ще бъде извършена от Европейската централна банка. Българският случай е прецедент, който оттук нататък става правило - членството в банковия съюз вече ще е условие за влизане в ERM-2.


Положителните ефекти


Положителният отговор може и да изглежда условен, но този път условията (за разлика от влизането в Шенген например) са конкретни и изпълними. Става дума за поети от страната ангажименти, чието изпълнение ще е от полза за самата нея още сега. Положителните ефекти, свързани с еврото, постепенно ще започнат да се усещат още със стъпването на пътя към него: подобряване на вътрешния бизнес климат и повишаване на външното доверие, укрепване на банковата система, по-ниски лихви по кредитите, по-евтино и по-достъпно финансиране за бизнеса и домакинствата, по-голяма стабилност на националната икономика, намаляване на инвестиционния риск, нарастване на преките чуждестранни инвестиции и общата инвестиционна активност, намаляване на валутните разходи за бизнеса...
И най-важното: присъединяването към еврото означава принадлежност към ядрото на ЕС в период на мощни центробежни сили вътре в него. Което означава още една котва за страната срещу приумиците и безотговорността на собствените ѝ политици и срещу вълненията в бурното геополитическо море.


На мода са "отрицателните" ефекти


Сега обаче е модерно да се говори не за положителните, а за "отрицателните" ефекти, не за разкриващите се възможности, а за дебнещите рискове. Впрочем тази мода никога не е отминавала, но видимо се засили в последните месеци, след като стана ясно, че българското правителство има намерение най-после да предприеме конкретни действия в посока към еврото.


Помпането на излишни страхове и чертаенето на мрачни сценарии тече от всички посоки. Докато европейските финансови министри обсъждаха в Брюксел българското искане, в центъра на София продължаваше подписката за свикване на национален референдум с въпроса: "Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в България?" А в телевизионни студиа експерти с крайно загрижен вид предупреждаваха, че сме на път да направим "историческа грешка". Неотдавна специално проучване изчисли, че против еврото са над 80% от мненията в социалните мрежи и интернет форумите. И че те са пълни с небивалици, чийто поток обаче изглежда "организиран" около натрапчиво и дословно повтарящи се опорни точки. Като например, че интеграцията в ЕС води само до нищета, а Брекзит е най-правилният избор. Всичко това не е странно, след като и в традиционните медии "дебатът" най-често се води на махленското ниво на слуховете и предположенията.

Стари и нови аргументи


Повечето от аргументите са стари. Най-популярният сред тях е за поскъпването, съпътстващо въвеждането на еврото. Във все по-смрачаващите се прогнози за България това поскъпване вече клони към 50%. Упоритото му повтаряне изисква да припомним, че това е легенда, която не се потвърждава в нито една от страните, присъединили се към единната валута - регистрираната в тези страни инфлация е минимална (между 0.3% и 1.4%), а причините не са задължително свързани с еврото. Да припомним също така, че България има опит с подобни измислени страхове - при деноминацията на лева през 1999 г.


Другият повтарящ се аргумент се нарича Гърция. Тоест как страдат от еврото по-малките и по-неразвитите страни. Тук отново трябва да припомним, че Гърция не е трябвало да бъде приемана в еврозоната не защото е била по-слабо развита, а защото е била неподготвена, не е отговаряла на условията и години наред е фалшифицирала основните си икономически показатели. И че пострада главно заради собствената си крайно неразумна и безотговорна икономическа политика. Да припомним и успеха на други "недоразвити" страни като Словения, Словакия, Ирландия, Естония, Латвия, Литва.


Повтаря се и емоционално умилителният рефрен за лева като последна крепост "на националния суверенитет и българската държавност" - лишаваме се например от собствена парична политика, а с това и от възможността временно да си помогнем чрез девалвация на националната валута. Да, но това лишаване отдавна е факт заради валутния борд, обвързал лева с еврото. Впрочем същите тези са се загрижили, че щял да отпадне валутният борд и политиците щели да изядат валутния резерв - перспектива, която ще е точно толкова възможна, колкото е и днес.


Има и нови аргументи, свързани главно с членството в банковия съюз. Влизането в него означавало да спазваме нарежданията на ЕЦБ, което в периода до самото въвеждане на еврото щяло да бъде силно притеснително и рисково. Истината обаче е, че притесненията и рисковете са само за онези в банковия (а и в небанковия финансов) сектор, които имат какво да крият. Например за схемата КТБ на безразборно финансиране на собствения бизнес с парите на вложителите. За останалите проверката и контролът отвън могат да бъдат само успокоителни.

Любимата ми нова теза е, че България не е готова за стриктните правила на банковия съюз, което щяло да ѝ попречи да извърши нужните радикални реформи в публичния сектор. А какво ѝ попречи досега да извърши тези реформи? Напротив - оттук нататък шансът за тези реформи става много по-голям и съвсем реален.


Всичко зависи от нас


Това също е един от положителните ефекти, които могат да се усетят много скоро, ако изразената воля за действие е искрена и поетите ангажименти се изпълняват. Сега всичко зависи от нас.


Разбира се, еврото не е панацея за всички проблеми. Разбира се, рискове винаги има - никой не може да попречи на отделен човек или на цели общности да направят някоя катастрофална стъпка или да извършат някоя глупост, тласкани от лъжци и демагози. Случва се и на най-развитите (виж Брекзит).


Единственият наистина голям риск по пътя на България към еврото е сама да пропилее дадения ѝ шанс. Тепърва ще има много желаещи да я бутат натам.

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Въпроса не е в Еврото а дали ще го има ЕС ...

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 3. 3 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Трудно е да се предвиди какво ще стане ,едното е ,че цените ще скочат ,заплатите не , а стандарта ще падне поне 2 пъти .Второто е ,че пък жилищата и скъпите неща няма да поскъпнат ,те и без това са си скъпи , третото което е ,че комунистите няма да могат да си правят каквото си поискат и както си поискат ,защото наистина нвече ще са под контрол на европейските институции,което значи ,няма как да крадат и да не им се образуват или протакат дела

 4. 4 Профил на T
  T
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#1] от "Адвокат на дявола":

  Слава богу- тука влизат по-икономически грамотни хора и които са ходили предимно на запад и знаят за какво става въпрос! Иначе лакърдиите на пенсионираните човечета с зелени чорапи-нямат край!

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  "...... лишаваме се например от собствена парична политика, а с това и от възможността временно да си помогнем чрез девалвация на националната валута."

  Те искат да кажат, че няма нужда от инфлация на лева, защото еврото само ще се девалвира. Да ама от инфлацията ще печелят страните с най-големи дългове , а тези с най-малки ще губят.

 6. 6 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 375 Неутрално

  НЕ се срахувам от европейските норми, които трябва да спазваме, а от собствените ни управляващи, защото са некадърни, крадливи, нагли и лъжци.Доказали са, че всичко, което правят е само и единствено в тяхна си изгода.
  10 години вече ГЕРБ не правят нито една реформа, дори взеха да изпълняват комунистческите обещания.Те са същите комунисти, като БСП.

 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5869 Неутрално

  Червените демагози и манипулатори вече здраво облъчват лековернея матрял!Хибридната атака е в ход.....

  До истината се достига с познание!
 8. 8 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  Авторът явно визира пространното и напоително интервю по ьТВ на Антон Хихимян с Димитър Иванов. Тоя не се спра да плюе еврото, подпомаган от удобнмите въпроси на журналистчето. Отврат. Явно има добре платена кампания, в която участват т.нар. "национални" медии.

  Gunter glieben glauchen globen
 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4668 Неутрално

  Ще поплачете и после ще свикнете !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Вервате ли, че инфлацията през 2017 е била 2.8%, както хортува НСИ ? Ако да, то вервайте и на реченото у статията.
  Аз вече преживях идването на € в една от силните икономики на ЕС- за моята потребителска кошница изчислих тогава (доста грубо, признавам) загуби в покупателна способност ок. 25% за първата година (после всичко се нормализира). Считам обаче, че тогава евтино се отървах.
  Все пак си оставам привърженик на общата валута, но е редно честно да бъдем информирани колко ще ни струва.

 11. 11 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1309 Весело

  отрицателният ефект е един и е пределно ясен - бараж от хибридни гаднярско-пропагандистични подли психологически атаки от страна на кремльофската душегубка... истеричен вряк и вой от българските им дупелизци, подмокрени от мерак по показаните им вонящи копейки... фезбук пълен с апокалиптични словоизлияния за края на нацията поради изчезване на лефчето и как циганите ше ни изедат компотите у избата... и прочее...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4601 Любопитно

  Един въпрос: Защо поляци, чехи и унгарци, хора с доста повече политическо лоби в западноевропейските страни и в Евро структурите за момента се въздържат от членство в еврозоната?

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4592 Любопитно

  Другият повтарящ се аргумент се нарича Гърция. Тоест как страдат от еврото по-малките и по-неразвитите страни. Тук отново трябва да припомним, че Гърция не е трябвало да бъде приемана в еврозоната не защото е била по-слабо развита, а защото е била неподготвена, не е отговаряла на условията и години наред е фалшифицирала основните си икономически показатели. И че пострада главно заради собствената си крайно неразумна и безотговорна икономическа политика. Да припомним и успеха на други "недоразвити" страни като Словения, Словакия, Ирландия, Естония, Латвия, Литва.
  ======
  Да, но споменатите страни са предимно северно европейски, а Гърция е Южна средиземноморска страна....
  Така че.... се заражда и един друг аргумент... много много по загадъчен и потресаващ....
  Жокер :
  Исландия никога няма да фалира....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3553 Любопитно

  До коментар [#12] от "daskal1":

  Още един въпрос - защо Словения, Словакия, Ирландия, Естония, Латвия, Литва са в Еврозоната?

  Gunter glieben glauchen globen
 15. 15 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3553 Любопитно

  До коментар [#10] от "balgariez":

  Нищо няма да ни струва. При нас и в момента има твърд курс лев/евро. Няма как днес хлябът да е 1 лв., а утре да е 2 лв. Няма да има кой да го купува.

  Gunter glieben glauchen globen
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4148 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  вероятно понеже еврозоната я обвързаха и със съдебна "реформа" , а и трите държави държат на суверинитет в област вътрешно законодателство .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Големият потоп, с последващо цунами/ 3000 лева за 1 долар!/ и деноминация на българския лев, бяха след престъпното комунистическо управление, за което все още не е потърсена отговорност нито от БСП/БКП, нито от некадърните й кадри, вилняли в икономиката и финансите.
  След въвеждането на ВАЛУТЕН БОРД с фиксиран курс на лева към евро, няма абсолютно никакво значение как ще се наричат банкнотите и монетите. Така или иначе цялата икономика и целия живот в България отдавна реално се измерва в Евро /по ФИКСИРАНИЯ курс на българския лев/.
  Смяната на хартийките и монетите ще стане най-безболезнено и всякакви брътвежи за инфлация и катаклизми са поредните глупости и лъжи на комунистическите зомбита .

 18. 18 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  За мен въвеждането на еврото ще има неблагоприятен психологически ефект. Всички ще получават заплати делени на 2 в евро. При средна пенсия от 320лв това са 160 евро. Това ще намали потреблението защото тези с по-малки заплати ще си броят евроцентовете за да изкарат месеца, а се очаква и леко завишени цени при новото ценообразуване и закръгляне в евро. Мисля че еврото трябва да го приемем когато масово се получават заплати от 1500 лв и повече и пенсии от 500-600 лв.

 19. 19 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Преходът към еврото би бил сигурен само,ако няма банкови фалитие като тези от времето на Виденов и Гечев през 1996 г. ,а доста по-късно то фалита на КТБ,която бе фалирана,за да не фалира банката на Ц.Минев!
  Имам въпрос - знае ли някой къде е Иван Искров?

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4601 Любопитно

  До коментар [#14] от "Alarmstufe: Rot":

  Доста добре съм запознат с икономиката на Ирландия и трудностите през които преминаха, но все пак това си е типична западна страна, при това англоговоряща, с голямо лоби в САЩ.
  Словения е добър пример за дисциплинирани и работливи хора и еднородно население. Словакия също, макар и в по-малка степен. За икономиките на Естония, Латвия и Литва не може да се каже че са във възход, макар че това са относително малки страни. Може би част от проблемите са свързани със значителните руски малцинства с голям процент пенсионери в тях? Общо взето обаче Балтийските страни са от културния и исторически кръг на Балтийската морска ханза и силни връзки със скандинавските страни и Германия.
  Е ли България от този тип страни с този тип население? Лично аз не губя от едно преминаване към еврото, даже напротив, но ми е интересно какво ще правите с пенсионерите и големите малцинстствени групи без особено силни трудови навици и дисциплина? За тези групи цената на жилищата не е от значение, но цените на храните, услугите и т.н. консумативи са...

 21. 21 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":

  Цените ще са същите, разделени на 2.

  Gunter glieben glauchen globen
 22. 22 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#4] от "T":

  "Слава богу- тука влизат по-икономически грамотни хора и които са ходили предимно на запад и знаят за какво става въпрос! Иначе лакърдиите на пенсионираните човечета с зелени чорапи-нямат край!"
  Не само зелените чорапи са против еврото, а и някои лиляви "експерти". Вече се появиха и под тази статия.

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  "Жокер :
  Исландия никога няма да фалира...."

  Ефенди, Исландия фалира много лошо преди около 10 години. Та се наложи да си изгонят всички политици и да си напишат нова конституция. Бяха се нагушили с някакви заеми, та постигнаха външен дълг, превишаващ 7-8 пъти БВП на страната. Е, оправиха се, но още ги понаболява.

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  До коментар [#21] от "Alarmstufe: Rot":

  Ще се радвам да е така, но размерите на сивата икономика, а оттам на укритите парични потоци които ще се влеят обикновено са право пропорционални на ръста на цените. Пример: сравнението на прехода на Германия и Италия към еврото и реакцията на пазарните цени.

 24. 24 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#23] от "daskal1":

  Нали затова има преходен период и европейски банков надзор.

  Gunter glieben glauchen globen
 25. 25 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  Ходи и попитай, тук ако не знаеш е български форум:)

  The Tenth Man
 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4601 Любопитно

  До коментар [#25] от "Адвокат на дявола":

  Аз разговарям с колегите от Чехия и Полша по тези въпроси от години и мога да Ви посоча доста източници по въпроса ако желаете. Унгарски не зная.

 27. 27 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 250 Любопитно

  До коментар [#20] от "daskal1":

  Какво занчение има начина на мислене със валутата?

  https://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/bgr/

  Отваряш линка там в много лесен и приятен начин графично са изложени икономическите неща за България.
  Накратко в резюме:
  над 47% от износа в Еврозоната
  над 40% от вноса от Еврозоната
  Член сме на ЕС и имаме фиксиран курс...

  Та къде е проблема да сме в Еврозоната?

  The Tenth Man
 28. 28 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 250 Любопитно

  До коментар [#23] от "daskal1":

  Ръста на кои цени даскале?

  На хляба, на жилищата, на адвокатските услуги или на структуроопределящи предприятия?

  The Tenth Man
 29. 29 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":

  Цените зависят от:
  - покупателната способност на населението
  - цените на същия продукт в околните региони/страни.

 30. 30 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#26] от "daskal1":

  И?

  Щом разговаряте явно имате отговор на въпросът си защо ТЕЗИ страни така процедират.

  Сега ако случайно не сте разбрали темата е - България и нейното решение.
  Или се опитвате да обясните, че българската и полската икономика например са еднакви?

  The Tenth Man
 31. 31 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 928 Весело

  До коментар [#15] от "Alarmstufe: Rot":

  Ще го купиш като поп хлебеца, като всички по веригата се разберат да вдигнат цените. Но ти може би вярваш, че те от милост към теб не ще го сторят ?! Или ще откажеш насъщния?
  Та само от закръгляването при бакшишите ще иде почти двойно, ако и ти оставяш като мен, уважаеми.

 32. 32 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5152 Весело
  За мен въвеждането на еврото ще има неблагоприятен психологически ефект. Всички ще получават заплати делени на 2 в евро. При средна пенсия от 320лв това са 160 евро. Това ще намали потреблението защото тези с по-малки заплати ще си броят евроцентовете за да изкарат месеца, а се очаква и леко завишени цени при новото ценообразуване и закръгляне в евро. Мисля че еврото трябва да го приемем когато масово се получават заплати от 1500 лв и повече и пенсии от 500-600 лв.
  —цитат от коментар 18 на pet_fire


  Ха-хааааа
  Това ли сътвори мозъчният тръст при РУСКОТО ПАСОЛЬСТВО.
  Не кахъри себя тавариш,
  По твоята логика, вместо еврото трябва да приемем
  МАДУРЕВРОТО на БОЛИВИЯ.
  Така в БОЛИВАРИ заплатата ще е от порядъка на МИЛИОНИ
  ПО 1 000 000 а не делено на 2 както страхливо си отбелязъл.
  Така, вместо да си броят евроцентовете, трудЯщите се
  щедро ще раздават МИЛИОННИ БАКШИШИ, пълнейки
  потребителската си кошница по магазините......ха-хааааа.

  МАДУРЕВРОТО може да се въведе и при ПЕНСИИ от по 2-3 евро.

  Справка - ГЛАДНАТА ЗИМА НА БСП и ЖАН ВИДЕНОВ и РУМЕН ГЕЧЕВ

 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  До коментар [#27] от "Адвокат на дявола":
  До коментар [#24] от "Alarmstufe: Rot":

  Аз се придържам към мнението на Нобеловия лауреат по икономика Джозеф Стиглиц, изразено доста обширно в книгата му "The Euro: How a common currency threatens the future of Europe" (2016). Резюмирана, неговата идея е:
  Страните, чийто икономическо развитие и стандарт не са достигнали средното западноевропейско равнище, губят от присъединяването си към еврозоната, печелят най развитите страни." . Като основен печеливш разбира се е посочена Германия.

  Подобни мнения споделят и полските и чешките колеги: преминаването към еврозоната е положително за бизнеса, който в тази ситуация няма да губи от валутни колебания, но доходите на населението в страната все още не са на нивото на средните за Европа и това прави политически и икономически неразумно присъединяването към Еврозоната.

 34. 34 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 979 Разстроено

  До коментар [#18] от "pet_fire":
  Мисля че еврото трябва да го приемем когато масово се получават заплати от 1500 евро и повече и пенсии от 500-600 евро.

  Те и това го посочват като изискване, но не се акцентира, че стандарта на живот трябва да се повиши и заплатите в България да се доближат до 90% от тези в другите страни членки на зоната!

 35. 35 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1379 Весело

  До коментар [#11] от "tucker case":

  +++! И аз мисля, че там е заровено кучето. И в това, че повечето от банките са на назначените милионери на Луканов... Политиката на които е да ни привържат отново с Русия. Но пък еврото ще им даде още икономическа свобода и печалби, виждам ги озадачено "разкрачени"!
  Може пък Русия да има и аванта от това - я каква удобна пералня за мръсни пари ще сме!!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 250 Любопитно

  До коментар [#33] от "daskal1":

  Така, имаме някакъв напредък:)

  Тоест решението за или против влизане в Еврозоната следва да се разглежда през призмата на икономиката (както и отбелязах).
  Сега оправи си понятията, че в един и същ коментар пишеш за средно западноевропейско равнище и за средно в Европа, пък двете са доста различни.

  Та хайде да видим отново показателите за България за икономиката и да помислим добре ли е или зле за бизнеса и ако приеме еврото като валута?
  Та както написах грубо половината от износа на страната е директно към еврозоната и подобен процент от вноса. Как ли ще се отрази за икономиката на България влизането в Еврозоната - смятам положително.
  Сега ако за икономиката е положително, как ще бъде лошо за ползващите резултата от икономиката?

  The Tenth Man
 38. 38 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#31] от "balgariez":

  Ами не. Това, което описваш, е картелно споразумение, което води до големи глоби. Пазарът е регулатора, който ще успокои нещата.
  Изобщо, стига сте ни плашили. Явно искате БЪлгария да е зле и да си остане в блатото. Защото, ако изплуваме, вие, "преуспелите" на Запад ще загубите чувството за лична изключителност.

  Gunter glieben glauchen globen
 39. 39 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#33] от "daskal1":

  А случайно да се досещаш че икономиката е част от ПОЛИТИЧЕСКИТЕ НАУКИ?
  И че всеки професор в САЩ пише то за което по даден проект му плащат спонсорите?

  Това го знам от синът си. Живее в Оакланд и работи 1.5 км на север ;-)
  А професорът ми по Индустриална организация в Университета Делауер - кен Кофърд в лекциите и лични разговори съветваше = НЕ СЛУШАНЙТЕ нашите многознайковци които се опитват да пренесат знанията си за САЩ в икономиките в другите страни.
  И даваше примери че ефективно производство може да има и в по-бедните страни, без нивта на автоматизация от САЩ.

 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  До коментар [#27] от "Адвокат на дявола":

  Ще отговоря на въпроса Ви така: Нобеловата награда по икономика 1991 беше дадена на Роналд Коз (Ronald Coase) от Чикагския Университет именно за разработки в тази област, третиращи връзката между спазването на законите от обществото и неговото икономическо развитие. Неговата статия от 1960 "The Problem of Social Cost" има фундаментално значение за развитието на теорията в тази насока.

 41. 41 Профил на Destino is always back
  Destino is always back
  Рейтинг: 0 Весело

  Е ли България от този тип страни с този тип население?
  —цитат от коментар 20 на daskal1


  Еврото е единственният приятел на народа, защото само той гарантира съхранението на богатството чрез низка инфлация.

  Пенциите имат най-много сметка от въведеното евро. Сегашните пенсионери и бъдещите. Просто трябва внимателно да се обясни на хората, щом и такива умни и начетени люде, като вас имат съмнения за въвеждането на еврото.


 42. 42 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Защо никой не повдига въпроса за ония над 20 милиарда лева, които са покритие на валутния борд? Какво имат намерение да ги правят?

  Битката за 20-те млрд. евро от валутния борд

  http://www.168chasa.bg/article/5740666

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  До коментар [#39] от "ЙЕИ":

  Съгласен съм с Вашия професор и се радвам че предизвиках дискусия по въпроса. Бих могъл разбира се да репликирам, че частичните икономически успехи в отделни сектори на производството и услугите не могат да гарантират успешно общо икономическо развитие без ефективно действаща правна система.
  С Ваше позволение, спирам дотук по темата защото считам, че изразих мнението си.

 45. 45 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#40] от "daskal1":

  :)

  Аз пък ще ти отговоря така:

  През 1990 г. държавите от екс СССР пространството трябваше да избират дали на направят плавен преход от планова към пазарна икономика или шоково преминаване.
  България избра плавен преход и това беше катастрофално за развититето й и за хората. Причината за избора беше "ДА ПРЕДПАЗИМ ХОРАТА"...

  Та колега, този филм в който сме загрижени за дребния човечец и го пазим правейки грешното нещо вече е прожектиран във България, нямаме нужда от повторение.

  Хайде сега да си дадем сметка че става дума за две отделни неща:
  1. Полезно ли е приеманхето на еврото - ТВЪРДО ДА
  2. Каква е цаната която ще се плати за тази полезност и кой ще я плати - Въпрос на дискусия.

  Да допълня и че преди влизането в ЕС имаше подобни "теории", а резултата го виждаме:)

  The Tenth Man
 46. 46 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#43] от "Destino is always back":

  +++

  The Tenth Man
 47. 47 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9867 Неутрално

  Най много да ни накарат пенсионерите да тръгнем работа да си търсим докато още щъкаме.

 48. 48 Профил на Destino is always back
  Destino is always back
  Рейтинг: 0 Весело

  Най много да ни накарат пенсионерите да тръгнем работа да си търсим докато още щъкаме.
  —цитат от коментар 47 на Peni Nikol


  По-добре слушайте децата си.
  Те в съвременният свят, имат много по-широк мироглед. Надявам се.

 49. 49 Профил на ЕТ
  ЕТ
  Рейтинг: 574 Весело

  Задачка:

  1 евро = 1.95583 лева
  1 миля = 1.609 километра

  С колко ще се промени разстоянието между Бургас и София, ако го измерваме в мили, а не в километри?

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9173 Неутрално

  Руската пропаганда заработи на пълни обороти. Това , което е лошо за Русия е още по-лошо и за България. Продажни душици. Или не разбират, или нарочно облъчват материала.

 51. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  Не знам.... Оставам с усещането, че това е някакъв предизборен ход на ГЕРБ. Понеже ГЕРБ се доказаха, че не правят реформи, на какво се надяват? На късмет?
  Плюс това, минаха повече от 20 години от времето на голямата инфлация и не вярвам, че отговорните другари ще пропуснат възможността да одрусат мат'ряла.

  Бивш tww09306483.
 52. 52 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  България вече е приела еврото под формата на валутен борд.
  Т.е. левът е една картинка, обозначаваща фиксирано количество евро и нищо друго.
  Пенсионер с 400лв пенсия и днес получава 205евро.
  Кашкавал от 15лв ще има етикетче 7,7евро за кг.
  Ако някой направи кашкавала 10евро - има и гравиера, и ементалер под тази цена, но по-важното - конкуренцията ще заема пазарния му дял с кашкавал от 7евро.
  Пазарът не позволява волни движения или по-скоро позволява, но по изключение и за кратко.
  Еврото е още една котва за лодката ни и още една юзда за властта в България.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 53. 53 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 519 Весело

  За да не ни пускат даже в чакалнята значи имаме проблеми. Справка КТБ. Еврото също боледува в момента. По-добре да не си менкаме взаимно финансови болести.

 54. 54 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 519 Весело

  Не знам.... Оставам с усещането, че това е някакъв предизборен ход на ГЕРБ. Понеже ГЕРБ се доказаха, че не правят реформи, на какво се надяват? На късмет? Плюс това, минаха повече от 20 години от времето на голямата инфлация и не вярвам, че отговорните другари ще пропуснат възможността да одрусат мат'ряла.
  —цитат от коментар 51 на tww09306483


  ГЕРБ се целят в нещо, което да прилича на външнополитически успех, защото на вътрешния фронт няма с какво да се похвалят. Но на нас дипломатично ни показаха вратата.
  Другата цел е кой да похарчи обезпечението на лева.

 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  До коментар [#53] от "Jesuit":

  КТБ ли...? Какво беше това? Властта, има пълна амнезия по този въпрос. :)

  Бивш tww09306483.
 56. 56 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#55] от "tww09306483":

  Да. ама другите помнят повече от 3 минути. Никой не ни иска в компанията си с тая лоша репутация.

 57. 57 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 519 Весело

  На Бояджиев по изключение са му дали да пише за икономика и не се е справил особено успешно. Аз анализ не видех.

 58. 58 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#33] от "daskal1":
  Само забравяте дребната подробност, че в България НЯМА ВАЛУТНИ КОЛЕБАНИЯ спрямо Евро-то! В България има ВАЛУТЕН БОРД с ФИКСИРАН КУРС на Лева към Евро.
  /Мога да го напиша и с още по-големи букви, ако не е ясно/

 59. 59 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#33] от "daskal1":

  Проблема не е в еврото, а е в БНБанка която не иска да обвързва с Европейски банков съюз, тъй като е зависима от Маскве!

 60. 60 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12040 Неутрално

  В условия на валутен борд ние фактически сме приели еврото, но нямаме правата да се възползваме от него...:)
  А да, и избягваме външния контрол :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 61. 61 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  Ако го нямаше валутния борд щяха да са ви източили до дупка.

 62. 62 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4148 Неутрално

  Задачка:1 евро = 1.95583 лева1 миля = 1.609 километраС колко ще се промени разстоянието между Бургас и София, ако го измерваме в мили, а не в километри?
  —цитат от коментар 49 на ЕТ


  един хляб - 90 стотинки , колко цента ще струва

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 63. 63 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":Цените ще са същите, разделени на 2.
  —цитат от коментар 21 на Alarmstufe: Rot


  Може да останат същите като лева се подмени с евро. Запазват се цените , заплатите и пенсиите но не в лева , а в евро. Така няма да има спекулации с "преизчисляването" на цени и доходи. БВП на България скача двойно.

 64. 64 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  До коментар [#60] от "penetrating":

  Приели сме го, ама само малко. Курса е фиксиран в текста на един закон. Не са решили, не са го прегласували този текст и току виж, една ден сме осъмнали с нов фиксиран курс, и една голяма част от депозитите са изчезнали, на някъде...! :)
  Иначе, чуят ли за външен контрол, нашите подскачат по един метър и обясняват, какви строги закони сме имали и колко независима била БНБ. За КТБ, всички мълчат , като риби и чакат съвсем да се забрави.
  Затова и си мисля, че преди въвеждането на еврото, няма да пропуснат да организират още един грабеж. Мат`ряла е свикнал и ще го понесе...! :)

  Бивш tww09306483.
 65. 65 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12040 Неутрално

  До коментар [#64] от "tww09306483":

  Пък и събира за да има какво да се ограби...Естествено поведение на пчеличките, събиращи мед за "стопанина си"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 66. 66 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Един въпрос: Защо поляци, чехи и унгарци, хора с доста повече политическо лоби в западноевропейските страни и в Евро структурите за момента се въздържат от членство в еврозоната?
  —цитат от коментар 12 на daskal1


  Защото не са във валутен борд и умело използват паричната политика за да стимулират икономиката си. Пред нас има два варианта или отвързваме лева от еврото или приемаме последното. Оставане в сегашното положение не е приемливо и носи само негативи за България. Аз лично смятам, че влизане в еврозоната е по-добрият вариант в сегашната ситуация, трябваше да махнем валутния борд още около 2005 година, сега вече е късно.

 67. 67 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 84 Неутрално

  Ние реално нямаме собствена фискална политика заради валутния борд и строгия курс, който трябва да подържаме. С други думи, не можем да използваме инфлацията, за да си развиваме държавата или за да имам по-конкурентен износ. От друга страна нямам висок кредитен рейтинг и е трудно да намерим заеми.

  С други думи на нас ни трябва еврото.

 68. 68 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Автора ако обясни защо Великобритания, Швеция и Дания не приеха и не искат еврото, ще му се получи статията.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 69. 69 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#19] от "Cara Mia":

  Аз не знам. Но знам къде трябваше вече да бъде, ако държавата функциониране нормално.

 70. 70 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 708 Неутрално

  "Не само зелените чорапи са против еврото, а и някои лиляви "експерти".
  —цитат от коментар 22 на aralambi

  и кои са тези ."лиляви експерти". и по какво съдиш, че са "лиляви "
  впрочем какво е "лиляви "
  единственото, което съм забелязал е че троловете наричат "лиляв" някой, който критикува обосновано Бойко че не прави съдебна реформа, помага на Пеевски и Цацаров и се мазни на Путин.
  Ами че то това всеки неглупав български патриот го вижда , нима всички са "лиляви "


 71. 71 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Всички, които са на ЕВРО позиции: От едри бизнес играчи, през Сорос експерти, та чак до журналя на Еврохранилка, са "харе евро"!!! Потърпевшите се снишават и си бройкат кинтите по банките и дюшеците??? Колко НАЦИОНАЛНО??? Пак едни суми ще изчезнат. А тези, дето ще ги инкасират, в момента "риват" срещу гадните "хибриди". Ново преджобване ЗДРАВЕЙ!!!

  roo
 72. 72 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Задачка:1 евро = 1.95583 лева1 миля = 1.609 километраС колко ще се промени разстоянието между Бургас и София, ако го измерваме в мили, а не в километри?
  —цитат от коментар 49 на ЕТ


  В географията сигурно няма значение как измерваш разстоянието. При парите е различно, днешните пари са просто едни хартийки, или дори нули и единици. Ето какво се случи в Германия при въвеждането на еврото: През 2001 г. един сладолед (съвсем елементарен пример) струваше 70 цента. През 2002 г. - следващото лято, сладоледът беше 70 цента. Това е само пример, всичко останало хвана тази пътека. Същото ще стане и в България, търговците обичат да правят пари от въздуха. Далаверата е еднократна и не е за изпускане. Да живее евро-зоната!

  master
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 858 Весело

  До коментар [#2] от "tamplierr":

  Вероятноста да го има Еврото е много по-голяма, от вероятноста от изчезването на такива от твоя генотип на жопоблизи.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 75. 75 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 858 Весело

  До коментар [#69] от "hammurabi":

  Май и двамата ще трябва да препрочетете "Алиса..." от Карол...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 76. 76 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1426 Весело

  До коментар [#3] от "edin drug":

  "Трудно е да се предвиди какво ще стане ,едното е ,че цените ще скочат ,заплатите не , а стандарта ще падне поне 2 пъти"

  Аа..., не си прав. Стандарта ще падне поне седем пъти и половина.

  Така де... Ти първи почна.

 77. 77 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1426 Весело

  До коментар [#33] от "daskal1":

  "Подобни мнения споделят и полските и чешките колеги: преминаването към еврозоната е положително за бизнеса, който в тази ситуация няма да губи от валутни колебания, но доходите на населението в страната все още не са на нивото на средните за Европа и това прави политически и икономически неразумно присъединяването към Еврозоната."

  Какви валутни колебания Ви гонят, колега? Случайно да сте чували, че за разлика от посочените от Вас страни в България действа закон за валутен борд и на практика всички разплащания и цени са в Евро замаскирано като като 1.95 лева? А случайно да сте чували за Адам Смит и законите на пазарната икономика? Да забелязвате как се повишиха заплатите последните години поради рязко намаляло предлагане на квалифициран труд? Как ще убедите някой да работи за 300 евро при положение, че в съседните държави ще получи 800 за същия труд?

 78. 78 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1426 Весело

  До коментар [#70] от "bgpatriot":

  " неглупав български патриот "
  Като ти чета мнението си мисля, че такова животно нема.
  Всичко в България що се зове " български патриот" се явява повече или по малко руска подлога. Справка -, Сидеров, Каракачанов и т. н.
  А да те светна за "лилявите". Човека говореше за братята отвъд Босфора обобщавайки Търци, Араби пакистанци индийци и т. н.

 79. 79 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1426 Весело

  До коментар [#72] от "gigabyte":

  "През 2001 г. един сладолед (съвсем елементарен пример) струваше 70 цента. През 2002 г. - следващото лято, сладоледът беше 70 цента"

  Нещо пропуснах къде е драмата.
  Да не говорите за пфениги?
  Спомняте ли си волатилността на Еврото в годината на въвеждането си? Мислите ли че е нормално нивата на волатилност да влияят на търговските (че и призводствените) маржове? Направете справка във фондовите борси. Там е същата зависимост.
  А Германия случайно да е била във валутен борд 20 предходни години?
  Как въобще пренасяте ситуация коренно различна и като време и като субекти.
  Средни и тежки танкове, нали?
  ( за незапознатите : примера с танковете е как съветката пропаганда манипулира съотношението на силите през ВСВ. Който му е интересно, да чете Виктор Суворов-Резун)

 80. 80 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#79] от "George Svinarov":

  Да, 70 пфенига станаха 70 цента. И без висша математика може да се пресметне какво им се случи на германциет тогава. Не изключвам възможността нашите търговци, банкери и т.н. да дадат български принос при очаквания скок на цените. - Щом управляващите, които и да са те в момента, много държат на нещо, значи има далавера.

  master
 81. 81 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да приемем Еврото ще е най-голямата глупост!

  socialen - оригиналният ми профил ми беше деактивиран преди 10 месеца след като бях блокиран 73 пъти от пазителите на Свободата на Словото
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 435 Неутрално
 84. 84 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#27] от "Адвокат на дявола":

  „Та къде е проблема да сме в Еврозоната?“

  Проблем с Еврозоната няма. Проблем ще има с българския далавераджийски манталитет. Сигурно е, че в България няма да има за първите 6 месеца(както беше в Германия)под всяка стока цената в Лева и Евро за ориентиране и сравнение. А и да ги има ще те будалкат с качеството или грамажа. Поне така стана в Германия. А след 6-те месеца кой помни(освен пенсионерите) цената в Лева. Някои цени , специално при услугите се промениха драстично. Ако питаш германеца какво е поскъпнало най-много със смях ще ти кажат , че са обществените тоалетни. В марки 20 пфенинга, а сега 1 Евро , т.е. 10 пъти. За луксозните стоки няма какво да говориме, и те 2-3 пъти. Предимствата на Еврото са другаде, но касаят малко данъкоплатеца. За България е важно да е в Еверо зоната, дано тогава ЕС успее да озъпти и контролира нашите ненаситни „мафиот бизнесмени“ и най-важно банковите им далавери.

 85. 85 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 729 Весело

  До коментар [#67] от "Nestea":
  „С други думи на нас ни трябва еврото.“

  И според мене ни трябва Еврото. На нашите разбойници им трябва по съвсем друга причина и тя се казва „Гаранционен фонд на Еврото“ Колко беше, май 10 милярда Евро?
  При приемане на Еврото те се освобождават. Какво става с тях в ръчичките на шишковците не е трудно да се досетиме...

 86. 86 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4601 Весело

  До коментар [#77] от "George Svinarov":

  Вижте, не познавам нормална икономика на развита държава с "пегната" национална валута ("пегната", сиреч закована, привързана към друга чужда валута). По тази логика и рублата, и лева преди 1989 бяха такива валути.
  Но, преди два дни обещах че няма да влизам в дискусии, предварително знаейки че мнението ми не е популярно, а борбата с вятърни мелници не не мое амплоа. И, Адам Смит не е писал "An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations" (1776) в условията на "валутен борд" вързващ упправлението на финансите на една национална икономика, но и днешните български банкери при които изчезват милиарди и при "валутен борд" май не са чели "The Theory of Moral Sentiments" (1759) :-)
  Навярно резултатът от финала ме накара да престъпя обещанието си, меа кулпа :-)

 87. 87 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#86] от "daskal1":

  Колега, хубаво ги давате тези заглавия, но то не става само с четене, трябва и мислене/разбиране на написаното и логика да разберете какво точно да четете.

  Еврото и Еврозоната е нещо малко повече от валута.
  Присъединяването на една ЕВРОПЕЙСКА държава към Еврозоната е възможност и необходимост от постигане на по-голяма/пълна обвързаност с икономиката на Еврозоната.

  Това за България означава реално преструктуриране на икономиката, което има своята краткосрочна цена, но няма никакво съмнение, че е абсолютно положително в крайна сметка.

  The Tenth Man
 88. 88 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  Наистина ти е трудно да предвидиш...замислям се дали сутрин разсъждаваш толкова над това дали днес ще изгрее слънцето...

 89. 89 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Ми явно приоритетите са ни различни, мен ме интересува падането на лихвите по кредитите, други като гледам се вълнуват от цените на сладоледа и обществените тоалетни.

  А киселото млЕко ще поскъпне ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK