България има всички шансове да се присъедини в банковия съюз и ERM II през юли 2019 г.

България има всички шансове да се присъедини в банковия съюз и ERM II през юли 2019 г.

© Alex Domanski, ReutersАнализът е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Не е пресилено да се каже, че след вчерашното (бел. ред. - в четвъртък, 12 юли) заседание на Еврогрупата[1], България премина в нов етап на своята интеграция в ЕС, сравним с решението за започване на преговори за присъединяване към съюза през 1999 г.


След заседанието стана известно, че България започва процес на присъединяване към банковия съюз (т.нар. "тясно сътрудничество с ЕЦБ"), което официално трябва да се случи със заявление от българска страна до ЕЦБ, изпратено на първия работен ден след положителния знак от Еврогрупата – т.е. вероятно още днес (13 юли). Очакването е този процес да отнеме около година и в края му страната едновременно да се присъедини и към банковия съюз, и към чакалнята за еврозоната, ERM II.
Преговорите до това положително решение не бяха никак леки, поне доколкото можеше да се съди от подхвърлените фрази и недомлъвки от премиера Борисов, министъра на финансите Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Предвид това, че формални критерии и процедура за присъединяване към ERM II няма, то преговорите са непублични и в полето на тайната дипломация на най-високо ниво.


За да се присъедини към банковия съюз България поема редица ангажименти, както е видно от официално изпратеното писмо от българските власти в края на юни до Еврогрупата, президента на ЕЦБ и заместник председателя на ЕК Валдис Домбровскис (който отговаря за еврото). Тези "предварителни условия", които България трябва да изпълни в следващата около година, явно са договорени в рамките на непубличните преговори последните месеци.


Между другото, никоя друга страна-кандидат за членство в еврозоната до момента не е поемала ангажимент за изпълнение на предварителни условия за членство в ERM II, каквото България прави с това писмо и с неговото официализиране вчера. Трябва да се отбележи, обаче, че от времето на последните кандидатури за приемане на еврото (2004-2005 г.), ситуацията в еврозоната и цялостната ѝ архитектура се промениха значително, най-вече заради ефектите от кризата от 2008-2009 г. През 2004-2005 г. в еврозоната нямаше банков съюз, а в момента той вече функционира с два от трите си стълба – общ надзор над банките от страна на ЕЦБ и общ механизъм за преструктуриране (на проблемни банки). Очевидно тези промени в самата еврозона, както и институционалните слабости на България, са наложили този нов, много по-внимателен подход към допускане в чакалнята на еврозоната.


Договарянето на тези предварителни условия (известни също и като "пътна карта") де факто цели да отговори на притесненията на тези страни членки на еврозоната, които имаха най-силни резерви към приемането на България. Не е тайна, че основните притеснения бяха и остават по линия на надзора над банковия сектор в страната. В един момент от преговорите това доведе и до поставянето на предварително условие към България за присъединяване към банковия съюз преди приемане в чакалнята на еврозоната. България до последно се противеше на това условие и заявяваше готовност да започне процес на присъединяване към банковия съюз веднага след като бъде допусната в чакалнята. В крайна сметка компромисното решение явно е било двата процеса да бъдат обвързани и присъединяването към банковия съюз и чакалнята да се случи едновременно – тогава и само тогава, когато България е готова за банковия съюз.


Освен ангажимента за засилване на банковия надзор чрез "тясно сътрудничество" с ЕЦБ и други мерки за банковия сектор, в списъка от ангажименти, които България поема, присъстват и следните точки:
1/ засилване на надзора над небанковия финансов сектор - пенсионни фондове и застрахователи - чрез няколко конкретни мерки (редовно докладване по план за действие, приемане на нови насоки за оценка на активите и пасивите и въвеждане на надзорна система, съобразена с риска);
2/ адресиране на слабостите в процедурата по несъстоятелност, включително и в съдебната ѝ фаза;
3/ засилване на правната рамка срещу прането на пари в унисон с последните европейски директиви в тази насока
4/ подобряване на управлението на държавните предприятия.


Любопитно е, че в официалното съобщение на Еврогрупата след срещата присъства и още нещо, което не се вижда в писмото от Министерство на финансите и БНБ. Това е изричното споменаване на Механизма за сътрудничество и проверка в сферата на правосъдието, чрез който ЕК продължава да наблюдава България. Конкретно, съобщението на Еврогрупата завършва със следното:[2] "Ние призоваваме българските власти да изпълнят напълно реформите, наблюдавани от Комисията по Механизма за сътрудничество и проверка в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията и организирана престъпност в България, в светлината на тяхното значение за стабилността и целостта на финансовата система". Изглежда няма да се разминем и без по-дълбоки и убедителни промени в съдебната власт от тези, които до момента виждаме.


Споменава се, че и при влизането в ERM II страната ще поеме и нови ангажименти, т.е. този списък тепърва ще бъде допълван в процеса на присъединяване към самата еврозона.


В следващата около година българските власти ще трябва да свършат много. Отдавна страната не е имала такава висока цел, за която трябва да провежда сериозни реформи. Последната такава "котва" беше членството в ЕС, но оттогава външен натиск за по-дълбоки институционални промени не е имало. Ето че сега страната има златна възможност да си "оправи двора" или поне да започне да го прави, която в никакъв случай не трябва да се изпуска.


Времето е изключително малко и макар и да се споменава "около година", изпълнението на условията не е обвързано с ясен краен срок. Едната година е пожелателна и това означава, че накрая на нея страната или ще се успее да убеди своите европейски партньори в готовността си, или ще бъде изхвърлена от центробежните сили в периферията на съюза. Своеобразен краен срок за изпълнението на всички условия и положително решение е изтичането на мандата на Европейската комисия следващата година (на 31 октомври) и избора на нова такава, както и изтичането на мандата на Марио Драги също в края на октомври 2019 г. Време няма и сега топката е в нашия двор – дали ще вкараме гол или ще изпаднем от първенството зависи само от нас.
[1] финансовите министри на страните от еврозоната; на заседанието на 12 юли, освен българските представители, присъстваха също така представители на Европейската централна банка и финансовия министър на Дания (предвид присъствието на Дания от години в чакалнята на еврозоната, ERM II)
[2] На английски официалният текст е следният: "We call on the Bulgarian authorities to thoroughly implement the reforms monitored by the Commission under the Cooperation and Verification Mechanism in the areas of judicial reform and the fight against corruption and organised crime in Bulgaria, in light of their importance for the stability and integrity of the financial system."

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8788 Неутрално

  Тези наши шансове. Все ги имаме и накрая всичко се обърква. Хиляда пъти ни казаха да си оправим правосъдието и корупцията, но ние се инатим, даже задълбочаваме проблема.

 2. 2 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Бързо Бойкикев да се изкаже, че чакалнята била създадена СПЕЦИАЛНО за нас...

 3. 3 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  А червено-лилявите тролове да обяснят колко е зле всъщност, че ще влезем в чакалнята. Първо обясняваха, че няма да ни поканят и няма да влезем, после ще обясняват други глупости. Важното е да се реве, вие и плюе.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3760 Неутрално

  Време няма и сега топката е в нашия двор – дали ще вкараме гол или ще изпаднем от първенството зависи само от нас.
  __________
  Докато приемем еврото то ще е се е сринало като украинска гривна!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Приказки и мухабети народа се наслуша ...от бая години вече все една и съща

 6. 6 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  адресиране на слабостите в процедурата по несъстоятелност, включително и в съдебната ѝ фаза
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Туй значи че след влизане в еврозоната се очакват масови фалити.

  засилване на надзора над небанковия финансов сектор - пенсионни фондове ... приемане на нови насоки за оценка на активите
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Активите са бетон арме. "Дясната" пенция е инвестирана в "зелените"

  https://bit.ly/2HeBXf6

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3645 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

  Ако не ме лъже паметта, първо от ГЕРБ обясняваха, как нямало смисъл да влизаме в евро-зоната. Щели сме да загубим суверенитет и освен това сме имали толкова добри банкови закони и толкова строг контрол от БНБ, че било напълно изключено да имаме проблеми в банковия сектор...!
  Днес, нахъсани ГЕРБ-ери, като тебе ни разясняват, какъв невероятен успех било, че сме подали заявление, за членство в банковия съюз...!
  Не, че е зле, че сме на прага на "чакалнята", ами много зле! Просто, защото досега трябваше да сме в евро-зоната. Да не споменаваме Шенген, че засега и теоретични шансове нямаме...! Ама, за десет години във властта, от ГЕРБ толкова.
  На всичкото отгоре, в Европа много добре са запознати, как изпълняваме реформи. И следващата година по това време, ще потупат по рамото управляващите и ще им връчат поредния доклад, в който е отчетена голямата ни ангажираност по въпроса, но и пълната липса на каквито и да било реформи в банковия и правосъдния сектор...!

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1894 Весело

  Браво Баце,
  ако не беше той сега кресливците от дай българия и подобни щяха да са в парламента, а сега разбираме , че са живи само от Дневник

  Аз нямам зор да сменям лева с евро, така че ми е все тая дали ще е 2019 или 2029

 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9180 Неутрално

  За нас възрастните е по добре да си останем на лева, но младите имат тук думата.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11054 Неутрално

  Пакетираха изискванията си към вече съществуващите за съдебната система :)
  Една година ли? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 104 Неутрално

  ЕС и институциите му не са панацея, но все пак ще е една идея по-добре, макар първоначално да изпитаме известни интеграционни смущения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK