Тръмп в стъкларския магазин

Тръмп в стъкларския магазин

© Hannah Mckay, ReutersАнализът е препечатан от портала "Култура".


След гостуването на президента Доналд Тръмп в Брюксел и в Обединеното кралство за слоновете се появи надежда – те вече няма да са единственият пример за голямо и непохватно създание, незнайно как попаднало сред фини и сложни човешки творения.


Огромният шум от потрошена дипломатическа стъклария има и своята забавна страна. Тръмп първо наруга Германия и я обвини, че е заложник на Русия, след което каза, че има "много, много добра връзка" с Ангела Меркел. Още повече си изпати Тереза Мей обаче, която научи от президента, че Борис Джонсън – персоналният ѝ конкурент – е перфектен за премиер на Великобритания. Както и че нейният прясно договорен план за Брекзит ще "убие" възможността за търговско споразумение със САЩ. Веднага след това Тръмп обяви тези свои думи от собственото си интервю пред "Сън" за "фалшива новина", хвана Мей за ръката и обяви, че американо-английските отношения са в най-горната категория на "специалното". Тук Мей си поотдъхна, защото вниманието на Тръмп се насочи към Елизабет II, която той любезно накара да чака 15 минути на слънце. След което нито той, нито Мелания ѝ се поклониха по протоколния ред (в което, да кажем, имаше свежа нотка на републиканска гордост). Но за капак при тръгването им от мястото на срещата Тръмп накара 92- годишната дама да се чуди откъде да мине, така че гостът да не я прегази. Слава Богу – кралицата успя с лавиране да избере безопасен курс.


Новият световен ред?
Строшеното дотук бяха само единични дипломатически вази и чаени сервизи – големият въпрос е дали Тръмп няма да събори целия бюфет на международния либерален ред. Този бюфет е изграден от две етажерки: 1) либерални демокрации с отворени общества; 2) наднационални институции за взаимодействие на либералните демокрации (ЕС, НАТО, Съвет на Европа, СТО и т.н.). С поведението си Тръмп създава впечатлението, че е вдигнал мерника и на двете. Либералният ред няма да си отиде обаче, ако на негово място не дойде нещо друго, което е достатъчно жизнеспособно. Алтернативите са като цяло три:


1.Консервативен идеологически интернационал


Тръмп харесва повече Путин и Ким Чен Ун, отколкото Меркел и Макрон. В неговата градация на врагове "либералите" изглеждат най-лоши. "Консервативният интернационал" все пак най-вероятно няма да включи "Ракетния човек" от Северна Корея, но в него със сигурност ще влязат Орбан, Качински, Льо Пен, Салвини, Вилдерс, АФД, Фарадж, Борис Джонсън Има и по-трудни казуси – като Путин, БСП и Атака. За тях можем да кажем единствено, че ако Путин влезе в интернационала, и другите две "консервативни" сили ще са вътре, заедно с останалото българско Тръмп-общество.


Консервативният интернационал ще е обединен около "заплахата" от "имигранта-терорист". Тръмп държа реч на тази тема при визитата си и сподели опасението си, че Европа "губи културата си" заради имиграцията.
Затварянето на границите като политика би могло да разруши ЕС и НАТО, което ще е трагедия само по себе си. В крайна сметка свободното движение и колективната отговорност за сигурността е в основата на тези две организации: самозатварянето на държавите няма как да не разруши тези основи.


Но разрушението на съществуващото не е план за нещо ново. Новият ред би могъл да бъде от два вида. Първо, САЩ ще подберат отделни страни-клиенти в Европа (Великобритания, Полша, Балтика), с които на двустранна основа ще сключват съюзи. Второ, "консерваторите" от ЕС могат да се опитат да останат заедно и да строят свои отбранителни съюзи, което изглежда абсурдно: представете си взаимодействие между Орбан, Салвини, Фарадж и Каракачанов. Това е сигурен път към балканизация на Европа, което е много различно от европеизацията на Балканите.


Следователно "консервативният интернационал" ще раздели Европа на клиенти на САЩ, клиенти на Германия, клиенти на Русия и може би на Турция. В този план българското място не е съвсем ясно, но човек може да се досети и за него.


2. Америка първа, Германия първа и България първа


Тръмп може би не цели световна идеологическа трансформация. В крайна сметка той е от либерален Ню Йорк и е част от неговия естаблишмънт – даже се е снимал с епизодични роли в либертински по дух филмови продукции. Тръмп просто иска държавите да се конкурират една с друга на базата на икономическите си интереси. Този икономически национализъм не се интересува от ценностите (консервативни или либерални) на световните сили, а само от търговските им баланси и ресурси. Всяка страна за себе си ще е на първо място, а обективно погледнато най-голямата икономика (към момента САЩ) ще е най-първа сред първите.


Ако това е планът обаче, не е ясно защо Тръмп е против световните търговски споразумения и непрекъснато се опитва да ги предоговаря. В крайна сметка конкуренция е възможна само при стабилни правила: ако една от страните в движение ги променя, останалите също ще спрат да играят по тези правила. Ако Германия е приела сериозно правилата на конкуренцията и е успешна в износа на коли, а Тръмп наложи мита на тези коли, какъв е смисълът от конкуренцията? По-малките партньори няма да инвестират в дългосрочни стратегии, защото по-големият винаги ще може да ги удари и да им вземе печалбите. Адам Смит не е препоръчвал такава политика като път за забогатяване на народите.


Но може би този пиратско-рекетьорски път е ключ към забогатяването на САЩ в настоящия момент? В крайна сметка тя има и армията, и икономиката за подобно поведение. Превръщането на САЩ от световен лидер в световен опортюнист ще доведе до бързата самоизолация на северноамериканската супер-сила, както и до укрепването и консолидацията на други световни региони. Дори Тръмп да успее да разгради ЕС в този процес, САЩ ще се изправят сами срещу един "смел, нов свят", в който основни играчи ще са Китай, Индия, Русия, Бразилия и т.н. И в този свят Америка по никакъв начинняма да бъде първа. Тя просто ще бъде сама.


3. Ограничен опортюнизъм в рамките на либералния ред


Тръмп е търговец по душа. Той не е идеолог, нито е строител на нов световен ред. Той иска в рамките на статуквото да сключи най-изгодната за САЩ сделка, като непрекъснато тества докъде може да стигне, без да рухне цялата постройка.


Ако тази хипотеза е вярна, Тръмп не цели да закрие НАТО, но ще се бори до дупка за увеличени вноски от съюзниците. Той няма да срива ЕС, но ще използва неразборията, за да продаде генномодифицирана селскостопанска продукция на англичаните, а защо не и на останалите.


При този вариант обаче, световният либерален ред може да стане странична, случайна жертва на действията на Тръмп. Загубата на доверие между партньорите, които ще започнат все повече да се дразнят от опортюнизма на САЩ, лошата негова преценка за това докъде може да се стигне в извиването на ръцете им и други дребни наглед инциденти могат да доведат до срутването на постройката, градена след Втората световна война. Тогава алтернативата на статуквото ще е просто хаос, комедия от грешки, която завършва трагично от гледна точка на Запада. Куриозното е, че след като прахът от преминаването на слона се уталожи, Западът може да реши, че потрошеното е било много по-добро от алтернативите. Но дали ще има ресурси и възможност да го възстанови, е съвсем отделен въпрос.


Тръмп и Русия


Елементи от поведението на Тръмп могат да бъдат приведени в подкрепа на всяка една от трите хипотези. Срещата между него и Путин е важна от гледна точка на това какъв сигнал за световния ред ще излезе от нея. Дали Путин ще бъде приет в идеологически консервативен интернационал? Ако двамата говорят основно за сигурност и борба с тероризма и миграцията, и това е водещата новина от срещата, значи Тръмп тръгва по идеологическия път. Окончателно потвърждение за нея би било споразумение за клиентите им – например, не пипаш Полша и Балтийските държави, Крим е твой, а Украйна ще делим 75% на 25%. Салфетка с тези числа едва ли ще излезе от срещата, но все пак Тръмп седна в креслото на Чърчил при визитата си във Великобритания.
Ако пък той опита да води преговорите от позицията на САЩ като първа световна сила и притисне Русия за Северен поток 2, Украйна, санкциите и т.н., тогава най-вероятно сме във втората хипотеза. Тук за утешение на Путин би могло да бъде произведена съвмесна критика на ЕС, изключване на ЕС от процеса на вземане на важни решения и възхвала на суверенисткия модел на поведение, който и Путин споделя.


И накрая, ако се случи от всичко по малко, най-вероятно сме в третата хипотеза. Интересното е, че и в трите варианта Путин няма какво да загуби. Третият е дори най-удобен за него, защото потенциално може да доведе до неволна и комична ерозия и самосрутване на Запада, което би го дискредитирало дългосрочно.
"Поживём – увидим" – биха казали с надежда от българското Тръмп общество.


Разбира се, пред слона има и друга алтернатива: да се изправи пред Путин като водач на обединения Запад, като основен говорител на НАТО и пръв приятел и гарант на сигурността на ЕС. Това би бил истинският кошмар за Владимир Владимирович, кошмар, от който той често се стряска насън. Но засилващият се шум от потрошена стъклария подсказва, че Путин ще излезе усмихнат от срещата в Хелзинки.


"Дневник" публикува анализа от Портал "Култура".

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3459 Весело

  просто не е истина . нито Песков , нито Захарова биха се изразили по ясно и категорично . явно бюфета с мезета , каузи и клаузи за "налагане" на демокрация е разрушен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Автора Даниел Смилов какъв е ?

  Къде работи, кои го държи така да се каже?

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Ако някой си въобразява, че Дръмб може да спре глобализма като световен обмен на информация, идеи, технологии, стоки, хора и пари, значи въпросният някой е по-тъп и от Дръмб (което само по себе си е no small feat).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Ако някой си въобразява, че Дръмб може да спре глобализма като световен обмен на информация, идеи, технологии, стоки, хора и пари, значи въпросният някой е по-тъп и от Дръмб (което само по себе си е no small feat).
  —цитат от коментар 3 на Norman Granz


  Бат

 5. 5 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Жат

  Ако някой си въобразява, че Дръмб може да спре глобализма като световен обмен на информация, идеи, технологии, стоки, хора и пари, значи въпросният някой е по-тъп и от Дръмб (което само по себе си е no small feat).
  —цитат от коментар 3 на Norman Granz


  Бат Грънци ти за това ли се бориш?'
  За глобализъм?'

  Аз си мислех, че за демокраия и човешки права:)
  Как се мени времето ....

 6. 6 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Голяма атака на Тръмп :)

  Само дето никои открито не казва какъв е истинския пробем.
  Говири се по тъча, заобиколко колко е лош Тръмп, колко е ...., а не се казва кой го стяга чепика е защо

 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1837 Неутрално


  "Консервативният интернационал ще е обединен около "заплахата" от "имигранта-терорист". "
  А Тръмп не вижда ли, че и в големите градове на САЩ гъмжи от забрадки и всякакви шамии. И там не са малко емигрантите от арабски, индийски, пакистански и африкански произход. Като че ли САЩ е едно чисто откъм емигранти общество, та се занимава с емиграцията в западна Европа.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Весело

  Поредните неделни Смиловщини. Америка за България - подава 3-4 опорки от паралената реалност на Демократическата партия и оттам Даниелчо се развихря и ги напомпва до договорения обем, лепва им един етикет "Анализ" и хоп - гранта усвоен.

 10. 10 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Клиничните форми на мегаломания и себичност са водещите сили при споменатото лице.
  Сега на мода са т.нар. джендъри. Ето един пример за своеобразен, характерно специфичен и просташки неваздържан джендър в политиката.
  Нищо чудно, че привържениците му следват модните полит тенденции.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#10] от "gmbh":

  "Нищо чудно, че привържениците му следват модните полит тенденции."

  За да си привърженик на Дръмб (или който и да било национал-популист), conditio sine qua non е да си по-глупав, назадничав и ограничен от него. Национал-популизмът има нулева привлекателност за образованите и успели хора; за сметка на това е Holy Grail за лузъри, некадърници, фрустрати и лумпени.

  Защото чрез национал-популистките мантри те разбират, че виновни за житейския им провал са не собствените им ограничени способности и глупавите решения, които са взимали в живота си, а евреите, космополитите, глобалистите, либерастията, Хилъри, Сорос и лезбо-гейската общност.

  Докато в света една критична маса от хора са напълно безпомощни да се оправят сами в живота, за национал-популизма ще има почва.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  „Тръмп в стъкларския магазин“
  - Тц, „Либерал в стъкларски магазин“ е върхът. :)

  „Либералният ред няма да си отиде обаче, ако на негово място не дойде нещо друго, което е достатъчно жизнеспособно.“

  - „Либерализмът“ на „авторитетите“ /авторитарите/ по нищо на се различава от демонстрирания авторитаризъм на Тръмп и Путин. Федерализирана Европа по нищо не се различава от президентските републики в Русия и Щатите. „Нещо друго, което е достатъчно жизнеспособно“ са парламентарните републики и съюзите на суверенни държави.

  "Глобализацията няма да бъде върната назад, въпросът е кой и как ще я управлява" - http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/-globalizatsiyata-nyama-da-bade-varnata-nazad-vaprosat-e-koy-i-kak-shte-ya-upravlyava-78518

  Няма да е нито Луканов, нито Сорос. А те се договориха…:
  „– Значи Сорос е действал сериозно и на държавно ниво?
  – Ами да! Беше постигнато споразумение да се издаде специално министерско постановление, съгласно което „Отворено общество“ ще развива дейност в областта на човешките права, масмедиите, културата, гражданското общество и други. Българската държава също се задължаваше да участва, като за всеки преведен от Сорос американски долар, трябваше да предоставя на фондацията близо половината от стойността му по курса в български лева. Тази привилегия другите фондации нямаха, а нашата изведнъж започна да оперира с милиони.“ - https://slivensega.wordpress.com/2017/02/06/румен-воденичаров-сорос-ме-назначи-за/

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 863 Неутрално

  "Тръмп наруга Германия и я обвини, че е заложник на Русия, след което каза, че има "много, много добра връзка" с Ангела Меркел."

  Не разбрах авторът съгласен ли е с обвинението на Тръмп , че със строителството на СП2 Германия става заложник на Русия .
  Ако е съгласен, Ангела Меркел не си ли заслужава ругатните? Или според авторът Тръмп е трябвало това да го каже на Меркел по-дипломатично и по-културно. В това ли е проблемът? Е, накрая Тръмп несвойствено за него се е опитал да бъде лицемерен , но не му се е получило.

 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Има нещо просташко в поведението на Тръмп.

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1225 Весело

  "Следователно "консервативният интернационал" ще раздели Европа на клиенти на САЩ, клиенти на Германия, клиенти на Русия и може би на Турция. В този план българското място не е съвсем ясно, но човек може да се досети и за него."

  - За сметка на това ляво либералния интернационал отдавна е ясен - клекналата снимка. :) Два възпитаника на ЦК на БКП в динено червено...

  Със здраве.

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 863 Неутрално

  "Още повече си изпати Тереза Мей обаче, която научи от президента, че Борис Джонсън – персоналният ѝ конкурент – е перфектен за премиер на Великобритания."

  Нищо не е научавала от Тръмп Тереза Мей, защото това беше написано в "Сън", който в Англия има репутацията на клюкарско долнопробно издание, на което Мей едва ли обръща внимание.

 17. 17 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 507 Гневно

  Слонът е великолепно, интелигентно, миролюбиво , внимателно и нежно същество и по никакъв начин не може да бъде сравнявано с неуравновесен неграмотник с просташко поведение, пък бил той и някакъв си президент! Нямате право да обиждате слоновете, г-н Смилов!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Във връзка с поговорката за слона и стъкларията, един търговец на кристали Мурано решил да експериментира. В един от магазините си, тъпкани с луксозни стъкла, той пуснал млад, палав слон. Какво обаче било разочарованието на всички, че животното не счупило дори кафена чашка. Натрошената стока била жертва на тълпата зяпачи, фотографи и тв оператори.

  Сп. Паралели, от 70-те.

 20. 20 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Цялото поведение на Тръмп е един пиар.Той е велик популист.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Тръмп е е Путин и обрано. :)
  Тръмп като Путин решава краткосрочни задачи. Стратегията им е чужда. И двамата са опортюнисти, и двамата са търговци, и двамата се опитват да избутват границите на търпението ...
  Путин има повече плюсове заради незрялото руско общество, завладяната от олигарсите държава и липсата на воля да се спазват правилата в Русия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2420 Весело

  До коментар [#5] от "WWW":Едно време слезлите от гората козиняви каскети като теб и тейко ти шумкарина наричаха такива като дядо ми и баба ми "космополити", "зози" и "суингове".Е, аз определено съм космополит и с нищо не завися нито от Путин, нито от Курнелия Нинова, нито от Дръмб. Работя за американски клиенти през посредници в Чехия, плаща ми хонконгска банка през мюнхенския си клон, а банковата ми сметка е в Брюксел.И ти нищо не можеш да направиш по въпроса.Айде, със здраве.
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz


  Да бе, знаем че ти си измислил капитализЪма - във всеки втори пост ни го напомняш. Между другото, ако не беше толкова озлобен и изпълнен с омраза, можеше и да се замислиш, че някои хора са против враговете на Тръмп и тяхното беснеещо левичарство, а не са обикновени "расисти" както четеш в Дневник. То ти жив расист в живота си едва ли си виждал де - те по Искърското дефиле не се разхождат много-много.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2420 Весело

  Автора Даниел Смилов какъв е ?Къде работи, кои го държи така да се каже?
  —цитат от коментар 2 на WWW


  Доцентче в Софийския университет е, във Философския факултет - пансиона за всичките нео-марксисти като него, Дичев и т.н. С втория съм си имал работа като студент, Смилов само съм го виждал как мишкува - тогава още беше много далеч от големите грантове.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1570 Весело

  В статията е пропуснато какво е казал тръмп на Мей. Казал и е че трябва да съди ЕС заради брекзит.
  Мисля че след тази визита Тереза Мей ще си направи някои изводи. Не е случайно че от вчера се върти из нета нейно изказване че ако не приемат предложения план за брекзит такъв може и да няма. Сега това може и да е просто опит за натиск, но може и да не е.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 25. 25 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Тръмп няма никакво идея какво прави. Либералните демокрации са му виновни (което само по себе си е оспоримо), но той няма с какво да ги замени. Протекционистите са добри в посочването и преекспонирането на грешки, но не и в решенията им.

 26. 26 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 242 Неутрално

  В Ню Йорк има не само либерали, и Тръмп няма нищо общо с "либерал" в американския смисъл на думата. Също, либерал е доста по-разлино нещо от либертин...

 27. 27 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Ако някой си въобразява, че Дръмб може да спре глобализма като световен обмен на информация, идеи, технологии, стоки, хора и пари, значи въпросният някой е по-тъп и от Дръмб (което само по себе си е no small feat).
  —цитат от коментар 3 на Norman Granz


  Абсолютно. Тръмп е следствие. Глобализмът сам се спира с кражба на технологии, миграция на хора и измъкване на пари от средната класа на Запада... Колкото по-скоро се разбере, че няма безплатен обяд и пазарите (на стоки, труд, капитал, технологии, интелектуална собственост и т.н.) са ресурс на всяко общество, ресурс който не може да бъде раздаван за обогатяване на друго, толкова по-бързо целият този процес на трансформация ще приключи и ще забравим за глобализма в сегашният му вид.

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#21] от "penetrating":

  "Стратегията им е чужда."

  Стратегията предполага умение за протностично мислене и рационална оценка, т.е. наличие на мозък.

  Дръмб е един самонадеян глупак, свикнал да се впуска импулсивно в най-идиотски авантюри, от които после адвокатите му да го вадят срещу многомилионни хонорари.

  Уорън Бъфет (който е истински милиардер, а не затънал до шия в дългове хвалипръцко като него) беше пресметнал, че ако Дръмб просто беше оставил парите на баща си в лихвоносеща сметка, сега щвше да има около 12 милиарда долара.

  А той няма нищо - може би 1-2 милиарда в активи и няколко пъти по толкова в дългове.

  Страхотен бизнесмен, terrific negotiator, just tired of winning and winning, and winning, and winning...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Весело

  До коментар [#28] от "Norman Granz":

  Особено, ако се беше доверил на Бъфет :)
  Сещам се за още една прилика между двамата. И Путин и Тръмп предпочитат бизнес на границата на закона или изцяло извън него...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  Ама то символът,(гербът),на Републиканската партия е...слон!

 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Тръмп се бори за корпоративен неофеодализъм. Той подкрепя авторитарните и тоталитарните режими и идеологии, защото подобен ред не може да бъде наложен чрез демократичен избор. Тръмп е еманация на американския варварин, който иска да руши, поробва и заграбва. Той уважава силата, не културата, правото и цивилизацията. И той(и кръговете зад него, разбира се) иска да върне света във времената, когато единствено силата е била от значение. Т.е. да разруши цивилизацията и да я замени с дивашка йерархия и феодализъм от средновековието, но подплатена с достиженията на прогреса.

  Този конфликт, между общества и елити, между бедни и богати назрява отдвна. Тръмп е катализаторът, който ускорява процеса. И това е добре, че катализаторът и символът на аспирациите на елитите е толкова недодялан и груб, за да алармира света за надвисналата опасност.

  И Светът реагира. Светът се обединява СРЕЩУ Тръмп. Богатите, мафиите и криминалните елити могат и да подкрепят Тръмп, но те са малобройни. И така самите те се афишират кои са, и показват, че не предлагат човешко и разумно решение за бъдещето. Алтернативата на либерализма е чудовищна, изпълнена с мрак, кръв, мизерия и репресии, едно безапелационно и брутално налагане на абсолютна, дивашка власт, антиутопична в своята природа.

  Добре е, че тези сили имат за символ мутрата на Тръмп, а не някои чаровен и усмихнат псевдодемократ. Това кара все повече хора да виждат, че камбаната бие за тях. Тя бие тревожно и предупредително за всички нас.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#27] от "puknatastotinka":

  Много сте зле идеалистите! Покажи ми друг начин за забогатяване,освен със заграбване и/или заробване,(експлоатация)?!
  САЩ са най-мощната и голяма икономическа сила ДНЕС,защото през ВСВ смачкаха Германия и завладяха,(изолираха),Япония като стовариха атомни бомби върху главата и. А пък създателят на американската космическа програма е довлеченият насила в Хюстън германец фон Браун. И така нататък,и така нататък.

 33. 33 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#32] от "deaf":

  Значи не би имало нищо укорително в това, ако аз искам да забогатея, да те смачкам, пребия, осакатя, ограбя и поробя?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 34. 34 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  Тръмп перфектно владее и знае какво е мощ и как се ползва !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2420 Весело

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":

  Всъщност абсолютно всички "елити" (най-вече самообявилите се за такива) по света са СРЕЩУ Тръмп. Всички "ангажирани" милиардери в САЩ като Блумберг, Мъск и да не продължавам да изреждам (нарочно пропускам един очевиден) се скъсват да плюят по Тръмп. Шоубизнеса е изцяло срещу Тръмп. Всички традиционни медии без Фокс са изключително крайни и са изцяло срещу него (до една са притежавани от милиардери). Традиционният политически естаблишмънт в ЕС (разбирай всичките партии, които медиите не наричат "крайно десни популисти") са срещу Тръмп. Всъщност за Тръмп са предимно обикновени хора и много малко неконформисти от средите на бизнеса и интелигенцията (като например много водещи черни интелектуалци, които отлично знаят, че демократите се хранят на гърба на малцинствата и нямат никаква полза или цел да подобрят положението им). И в България умните и красивите, които се имате за някакъв "елит" - до един сте срещу него и плюете ли плюете. Само че за ваше съжаление все още има демократични избори и на тях се решава кой ще управлява, а не по сборищата на "елита".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#35] от "Тюфлекчия":

  Тръмп е прекалено хардкор дори и за елитите. Аз не казвам, че допреди Тръмп САЩ са били рай. САЩ са олигархия открай време. Но в опитите си да задуши в зародиш наченките на стремеж към социална справедливост, плюс опитите за налагането на американската доминация в света, Тръмп просто прекали и накара елитите да се страхуват от ответната вътрешна и външна реакция.

  Затова казвам, че Тръмп е полезен за света, действайки като слон в стъклария, Тръмп събуди заспалите политици и общества, смятащи че нещата все още са поносимо добре и могат спокойно да си пият кафето и ядат пастите, коментирайки еснафския си дневен ред. Но не, шумът от счупената стъклария и видът на слона, който гази, събужда инстинктите за самосъхранение и съпротива.

  А относно обикновените хора в САЩ, които гласуваха за Тръмп - е първата работа на техния избранник бе да ги лиши от правото да ходят на лекар. Което ясно показва, за какъв ред се бори Тръмп.

  Сериозно, завчера говорех с един познат, който имаше глупостта преди две години на емигрира в САЩ.
  Там дори и да работиш, дори и да имаш здравна застраховка, елементарните медицински грижи са суперлукс.
  Медицинската застраховка никога не покрива на 100% разходите, винаги остава една сума, коятго човек плаща от джоба си и тя е доста голям процент от заплатата.

  Ако нямаш - теглиш кредит, разбира се. Хващаш се на работа на две, три работи...

  Такава е системата...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  "Е, аз определено съм космополит ..."

  От онзи космополитизъм с парите на ам. данъкоплатци за юбер-либерални проектчета?

  Така като те гледам, поне от 35-40 г. не зи излизал от плантацията на Демократическата партия, зад която в момента стоят брадите и високите чела на "класиците".

  Ми щом и съплеменникът ти Бърни Сандърз вече не им се струва достатъчно радикален, та си избират Александрия Окасио-Кортес, член на Democratic Socialists of America aka комунистическото крило в Партията с главно П....

 41. 41 Профил на Нагъл на Тръмп кучката визионер
  Нагъл на Тръмп кучката визионер
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Между другото, ако не беше толкова озлобен и изпълнен с омраза
  —цитат от коментар 22 на Тюфлекчия


  Точно така, брате Тифлек! Кажи му на тоя злобния. А ние с теб сме изпълнени с толкова човеколюбие. Примерно ти, никога не си се заяждал с никого в тоя форум. Никога не си говорил за личния му живот, не си гадал колко пари взема, какво работи и т.н. и не си го използвал като аргумент в споровете.

  Аз пък, никога не съм се кефил, че съм вбесил някого!

  Абе и двамата сме такива благородници, ама то може ли да е другояче, като сме забили нос здраво в задницата на Гуру Тръмп? Оттам и двамцата черпим благородни соли: зер, аналната слуз на такъв благородник като Тръмп все нещо трябва да ни даде, нали така?

 42. 42 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#38] от "Нагъл Визионер":

  Еми отвътре ми идва.
  Не отбивам номера като теб с дежурни фрази от рода "Мноо ми е кеф да дразня умнокрасивите".

  Дори и нъкът ти не е особено дразнещ, а само издава претенция за това.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 43. 43 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#39] от "Нагъл на Тръмп кучката визионер":

  Пич не се напъвай.
  Пък и чак пък луноход... И един камион върши работа.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 44. 44 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Тос автор има лице да прави коментари?
  Брекзит. А, Смилов? Къде ти е статията от 3:00часа на Референдума?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тръмп накара всички да се събудят.

  socialen - оригиналният ми профил ми беше деактивиран преди 10 месеца след като бях блокиран 73 пъти от пазителите на Свободата на Словото
 47. 47 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 889 Весело

  Смилов сигурно е доста тъжен от факта, че соц режимът падна. С тези си умения той пропуска обещаваща кариера в Работническо дело или като част от придворните репортери-шутове на Бай Тошо. Човекът си има всичко - леви убеждения, мрази САЩ, громи републиканците манипулира, построявайки тезите си върху полуистини, умело пропуска фактите, които не му изнасят. Въобще, кадър, по нищо неотстъпващ на най-добрите болшевишки пропагандатори.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8353 Неутрално

  Винаги с удоволствие чета написаното от Даниел Смилов.

 49. 49 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Авторът Смилов трябва да се опита да си намери работа в САЩ. От позицията на човек борил се за работа в САЩ (заедно с един американец, като борбата беше срещу индийци) амоят приятел би счел Тръмп за олицетворение на мечтите си (ако не беше починал). Истинското заглавие на статията е "Контрольорът Тръмп в автобуса на гратисчиите". Имало е сдърпване между Контрольора и Гратисчиите, на който е предложено да си платят билета или да слязат в прерията.
  "Америка Фърст" не означава Америка първа в света, г-н Смилов. Този слоган ознаава "Интересите на Америка преди всичко останало". Аман от профани!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 50. 50 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Знаете ли, защо не излушате речта на Тръмп при инагурацията? Докато построихме индустрии в други страни, нащите заводи приличат на гробища! докато отбраняваме чужду граници през нашата преминават тълпи нелегални имигранти! Това са част от думите на Тръмп! Истина ли са? Истина са!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 51. 51 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Като човек и личност Доналд тръмп е сложна и нееднозначна личност. Като политик е визионер. Неясно е кой стои зад него, до него, и го подкрепя. Освен работниците от Ръждивия пояс, безработните и другите пострадали от изнасянето на индустриите извън САЩ.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 52. 52 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Заменяме "утвърденият либерален световен ред" с "българо-съветската дружба" и текстът е готов за Работническо Дело .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 53. 53 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":

  бояне,знаех си че си комундер! воплите ти за незавидното положение на трудещите се в капиталистически сащ и капиталистическо-буржоазна ръша и състоянието на обществото там,неравенството и так далее,са показателни.так держат ,булъйжник,еще рубль заработал,молодец.

 54. 54 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#53] от "pavur":

  Защо рубли?
  Че нали и руснаците са капиталисти и империалисти?
  Дори феодалисти? :))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 55. 55 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1915 Весело

  Честито! Вие токущо пропиляхте няколко безценни минути от времето си - най-скъпият ресурс на света - за да четете глупостите нз Смилов.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 56. 56 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Слагането на етикети за национализъм, етц и прочие не работи.

  В цялата човешка история хората винаги са гледали подозрително на пришълците. А когато са идвали на големи групи са ги посрещали с мечове.

  А откакто има социологически изследвания хората никога не са одобрявали миграцията на чужденци в техните държава. Факт.

  Както е и факт че като се засили тази миграция и настроенията против нея се засилват. Което няма нищо общо с национализъм или с други фашистки глупости както се опитват да ни убедят левите медии.

 57. 57 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Тръмп е ясен.
  колкото и да се пери, че е голям "стратег" и гуру в преговорите, на практика е един балон.
  Това, което е очевадно е, че като има пред себе си дипломатични и умерени лидери, той настъпва, докъсдето може и държи тон. В момента, в който се натресе на подобни нему, нещата се променят. Пример: подксача срещу севернокорейското джудже, накрая му отиде на крака и го похвали какъв лидер бил...
  Извод: макрон и меркел , вместо да любезничат, да покажат, че имат характер, ако ще и малко по-грубо и директно. Вместо да показват страх, че Тръмп ще изкара САЩ от СТО и НАТО, да кажат: "Ми, обирайте си дърмите, да правим спокойно бизнес и европейска армия, ама помислете как ще правите бизнес само с Китай и Русия (ако въобще) и как връщате кредитите на Китай и ако не можете ,к'ви ще ги ядете."

 58. 58 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И хич да не вярва човек в руската намеса в изборите, като слуша Тръмпи, ще си помисли, че Путин пак е ударил 6-ца от тотото. Никога САЩ не са имали по глупав президент,който все настъпва руснаците,а в същност прави това за което мечтае Путин. За да засили позициите му, Путин ще му пусне някакъв гювеч, а Тръмпи ще се самозабрави и ще влезе още по в по - удобни за Путин позиции. Путин просто не трябва да прави нищо. Тръмпи може и сам да разбута НАТО и ЕС( не дай Боже)

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 59. 59 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#54] от "Боян Таксиров":

  масква за нами,не отстовать ,блядь. рубли будут до хуя...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK