Властта и масовата "евтаназия"

Властта и масовата "евтаназия"

© Георги КожухаровПреглеждах медиите за скандала с изтребването на кози и овце в Странджа. Няколко изречения изскочиха от потока и светнаха като неонови надписи:


Около 400 животни в село Шарково не са умъртвени заради живите вериги.


И още:
БАБХ (Българската агенция по безопасност на храните)... реагира ужасяващо неадекватно, пренебрежително, неморално, неуважително. Спомням си случай с лъвчета, случай с птици, втори случай с птици, сигурно има още. Когато някой политик се вземе прекалено на сериозно и забрави, че е слуга на хората, време е да си ходи.


Няколко са видимите теми както в този скандал, така и в цитираните изречения. Да ги огледаме една по една:


- Гражданите на Републиката вече активно търсят поводи да се сблъскат челно с подразделения на държавната власт. Не издържат. Помня и аз, преди има-няма две седмици, как на път да свиря за Джулая на "Корал" истински се надявах да заваря на място полиция и жандармерия, та най- сетне да си изясним отношенията директно. Очевидно подобна ярост бушува в огромно количество хора – до степен да си зарежат нещата и да се вдигнат, от цялата страна, за да застанат с жива верига срещу агентите на БАБХ.


- Във втория горецитиран абзац ясно виждаме основанията на тази гражданска ярост:
властта действа "пренебрежително, неморално, неуважително".


Пренебрежително и неуважително към мен може да се отнася единствено господарят ми. Но тъй като аз господар нямам – нито един гражданин няма, докато има статута на гражданин – то всички са равни на мен. А държавните институции са дори по-долу от мен – те са моите инструменти, "слуги на хората", както се пазва по-горе. И точно те ще се отнасят към мен като към крепостен?


Цялото поведение на властта по време на "Бойко-3" е поведението на господар към крепостен - пренебрежително и неуважително. "Не ми се мотайте в краката" съобщава вицепремиер на граждани, искащи своите права. Или: "Откъде накъде ще ви казвам за какво ще си говоря с Путин", изригва премиерът в интервю пред българите преди срещата си с руския президент. Почти всеки ден чуваме от някой властимащ пренебрежителни реплики от типа: "Не е ваша работа да знаете това."


От историята знаем, че всяка власт се опитва да се превърне в олигархия, т.е. в група, управляваща в свой интерес, а не в интерес на обществото. Това в България се случи. Не си даваме достатъчно сметка обаче за това, какво се случва, след като една власт е станала олигархия. А именно: че следващата крачка е тази власт да конституира себе си като господар на гражданите.


Нашите хубавци в момента се опитват да правят точно това; и затова използват господарско-пренебрежителен език, когато си говорят с нас.


А след като олигархичната власт се е конституирала като господарска, следва ли още нещо? Да, следва. Тази власт започва да убива.


Във втория абзац, цитиран в началото, авторът припомня случаите, в които БАБХ се опитва да убива: случаят с двете (впоследствие – трите) лъвчета, които искаше да убие без всякаква видима причина и в нарушение на решение на съда; (поне) две масови убийства на птици, отново без видима причина или повод; а днес се е запретнала да изтреби хиляди овце и кози, всичко от които – както тия дни ни напомни Веселина Седларска – си имат имена.


Няма – вече – абсолютно никакво значение дали има научни доводи в полза на масовата "евтаназия". Дори да ни представят такива, никой няма да ги чуе. Защото никой не вярва на институциите на властта – абсолютно никой, дори работещите в тях. А не вярваме, защото всеки ден (може би с изключение на някой и друг уикенд) институциите на властта ни демонстрират, че не са никакви институции; а са превърнати в наказателни бригади за репресия и терор срещу онези, които властта по някаква причина не харесва.


Няма и да повярваме. Не и на институциите на тази власт.


Напротив, хората ще търсят все повече поводи, за да се опитат да влизат в преки, директни сблъсъци с институциите.


Не иде реч единствено за институциите на изпълнителната власт. Няма как парламентът да остане отвън този назряващ сблъсък, той като той е същинското гнездо на злото. Виждаме как всеки внесен закон има за цел не общия интерес, а интереса на някой приятел на властта. А тези законовносители за разлика от министри, шефове на агенции и прочее ние ги избираме директно. И не ги избираме, за да се опитват да фалират цели сектори, да изхвърлят от работа десетки хиляди или да ни заробват за поколения напред с абсурдни "проекти", предназначени единствено за собствено обогатяване.


Всяко конкретно действие на властимащите в модела "Бойко-3" е насочено против обществения интерес. Затова всяко конкретно говорене на властта съдържа поне една конкретна лъжа и – все повече – една конкретна заплаха, насочена срещу гражданите.


Властта в България, след като успя да се превърне в олигархия, вече е на практика и преформатирана като господарска власт, мачкаща и заплашваща своите граждани. Третият етап на тази деградация – властта да започне да убива – е също вече налице, макар засега затворена единствено в убийството на животни и птици. Но да не забравяме, че днес-утре можем да се събудим с новината, че властта на "Бойко-3" е убила и Кольо Босия...


Положението, разбира се, е неспасяемо. Няма в историята случай, в който една власт, стигнала до този етап на своето израждане, да може да върне нещата назад.


Напротив, предстои ескалация.


Гражданите все по- яростно ще търсят сблъсък с различни агенти на властта. А властта, вече господарска (т.е. смятаща себе си за по-висша форма на живот от гражданството), ще действа все по-себично, все по-пренебрежително и все по-провокативно. Защото е длъжна, за да може да съществува в този си вид, непрестанно да тъпче и унижава гражданите, та те да не си помислят да й искат обяснения.


А скрито (или дори нескрито) зад провокативните действия на властта ще се прокарват все по-нагли законопроекти и практики, които да помагат на отделни тартори, свързани с властта, да грабят гражданите. Естествено, че докато държат бившата кметица на "Младост" Иванчева в спецзатвора и я съдят в спецсъда, в самия квартал "Младост" ще избухне ново застрояване на зелени площи. Едната ръка на властта нокаутира съпротивата; другата ръка на властта веднага поднася някое общо благо на някой приближен.


Изводи:


- Колкото и да кротувате и да си налягате парцалите, властта ще стигне и до вас. Ще ви вземе нещо или ще ви тикне в кауша. Може да не сте като Иванчева, но именно вашата градинка ще застроят. Съпротивата е единствената надежда нещо да остане неокрадено.


- Властта търси решителен сблъсък с гражданството, за да го откаже от съпротива. Ако се съди по градуса на обществените настроения – ще си получи този сблъсък.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK