Защо българинът е толкова негативен

Защо българинът е толкова негативен

© Велко Ангелов"Защо не се размърдаш, защо не направиш нещо за тази държава?" - "Ами мразя ги, това малко ли е?", казва той и си долива. Проф. Ивайло Дичев търси причините за негативизма и мазохистичния ступор на българското общество в публикация в "Дойче веле".


Онзи ден на вилата имах неловко преживяване със съсед. Той не свършил една работа, която беше обещал, аз пък не съм му дал трева за животните. Той не гледа мачове, аз пък съм забравил да питам нещо за внучка му. И ето че през дъждовете и неизчистените канали стигаме до управниците, дето за нищо не ги бива и много крадат. И отчуждението мигом изчезва, даже отваряме по бира, та да си попсуваме на воля.


Не вярвам да не сте изживявали този ритуал на българската идентичност, който магически преодолява социалните бариери. За какво ще говорите с непознатия във влака - след третото изречение вече сте стигнали до българския абсурдизъм, как сме стигнали дъното, но копаем още надолу.


И Франция се слави като една от най-песимистичните страни в света, но там модусът на окайване е по-философски: ще аргументират защо светът върви на зле, ще се разтревожат за високите ценности и принципи, ще отбележат, че културата се американизира - такива работи. Българското вайкане прилича по-скоро на мазохизъм: нагоре изплуват само най-лошите, а ние сами сме си виновни, понеже ги търпим. Те нямат морал, ама май нямаме и ние. Понякога махалото отива в другата посока и започва едно неистово пъчене и гордеене. Но то не трае много дълго, защото обикновено е на военно-историческа тематика. И пак реплики като тази: гледай им акъла, това може да се случи само в България...
"Всички са маскари"


Живите нации притискат управниците си, критикуват безжалостно. Ние обаче не умеем да противопоставим на омразния политик някого другиго, когото сме готови да следваме; не умеем да противопоставим на лъжливата медия някое издание, на което можем да имаме доверие. Заради чуждестранното управление по време на Османската империя, а после и заради комунизма, властта ни се привижда задължително чужда и далечна. И единственият начин да се говори за нея е през конспиративните теории и градските легенди. Тръгваме да влизаме в еврото - аха, вижте ги западняците, искат да ни прилапат ценния валутен резерв... А в случая всъщност се случва нещо добро. Защо просто не кажем браво? Или пък когато Пеевски изработва закон против медиите на конкурентите си - защо не се мобилизираме за съпротива?


Сигурно някой ще ме упрекне, че предлагам да върнем историческия оптимизъм от социалистическо време, който изискваше венцехваления на властта. Точно обратното. Но ми се струва, че българският негативизъм води право там, където се намираме в момента. Сигурно забелязвате, че в България непрекъснато говорим за протести. А социалните движения са всъщност доста вяли. Ако положението е наистина така нетърпимо, както изглежда за всекиго, който следи българския "Фейсбук" - ами защо не се бунтуваме яростно, както правят другаде, защо още не сме се събрали да извлечем политиците от парламента? "Ти ли ще ме учиш какво да правя?!", гласи дежурната реакция.


За нас дори не може да се каже, че обществото ни е разделено, какъвто е днес случаят в Обединеното кралство или в САЩ. Нашето общество просто е потънало в мазохистичен ступор. Лично аз отдавна не съм срещал хора (изключвам кандидат-политиците), които искрено да се идентифицират с една или друга позиция; виждам само различна степен на нетърпимост към едно или друго на фона на общото отчуждение от случващото се. Всички са маскари, само дето някои повече от други.


Мениджмънтът на омразите, който стана основна форма на пропаганда през последните години, задълбочава този проблем до тревожни мащаби. Да захранваш предубежденията спрямо противниците си има смисъл само ако идейните общности са трайни, ако ги обединяват някакви позитивни програми. Но в свят като днешния, когато гражданите се мобилизират ситуационно, това просто подкопава основите на политическото.

Когато хората ги мързи да бъдат граждани


Вайкането измести старата класова солидарност. Ако всеки представя собственото си положение като най-ужасно, обществото необратимо се фрагментира. И така става все по-трудно да мислим за Цялото. Да си готов за общо действие означава да си представиш, че твоите страдания може би не са чак толкова уникални. Означава да можеш да съчувстваш на други хора в тежко положение. А това става все по-трудно. Вследствие на един циничен марксизъм-ленинизъм и на един също толкова циничен неолиберализъм, такива неща като емпатия, скромност, разбиране на другия днес са станали атавизъм: който не вика с всичка сила, просто не съществува. Подобно май е и разбирането за външната политика - целта ѝ е да се представяме като най-нещастните и да игнорираме проблемите на другите. Става дума за културна нагласа: ако ние тук сме егоисти, значи онези са още по-големи егоисти и затова няма защо да си губим времето да говорим за ценности и морал.


Негативизмът е не само извинение за това да си седим вкъщи и да избягваме излишни рискове. Той е ритуал за запазване на достойнството на човека, когото го мързи да бъде гражданин. "Защо не се размърдаш, защо не направиш нещо за тази държава?", питам аз. "Ами мразя ги - това малко ли е?", вика той и си долива.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  Е как да се мъчиш да бъдеш гражданин - от една страна са яхачите на протестите (алчни лицемери); от друга страна платената журналистика е готова да оплюе, омаскари и срине всеки, дръзнал да изрази гражданска позиция.

 3. 3 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Авторът правилно отбелязва, че и французите доста се самобичуват като нация, поляците също, дори и сърбите - не е само наша черта да си самоотправяме национални нападки и да се хулим (любимото занимание на някои автори от Дойче Веле и др. медии). Ще разкажа две случки, пък вие си правете изводите. Автобус във Франция - млад келеш с касетофон пуска силна музика и рита по седалките. Да, да! Истинска история, във Франция. И какво мислите - никой не се намесва, всички се правят на ударени. Това рядко ще се случи в България. Втора случка - в България: двойка яде в ресторант на самообслужване. На входа зяпа момче, явно клошарче, и преглъща. Мъжът става и отива към момчето, мисля си - ще го гони. Той го хваща, завежда го до рафта и казва: Дайте му каквото иска, аз плащам. Това няма да се случи във Франция... Та нека не се нападаме толкова много, навсякъде има свестни, будни, скапани и себични хора. Имаме ги и тук. А защо не скачаме против властта - ами животът е кратък, 30 години минаха, всеки иска да поживее и на спокойствие. Важното е умните глави да скачат, те движат историята - нали, г-н Дичев.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Това Дичово прозрение ми звучи като оная реклама на Американското посолство ("Силата е в теб" или както и там да се казва кампанията. Мнението ми и за двете е еднакво.
  Нека се сети Дичов какво е...

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Дичев, скрий се бе. Неганивния си ти барабар с Моника Веле.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Шопът го е казал по-кратко :,, Най обичам да мразим и най мразим да мислим"

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Комунистическата чума нанесе невероятно тежки щети на Отечеството, на всички българи, на способността ни да мислим, да разбираме и да живеем в глобалният свят, като свободни хора!
  И ни остави в наследство митоманството и склонността да си обясняваме всичко/виж 1/, което не разбираме със "Световната конспирация"!!!
  Жалка история!

 8. 8 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Предимно, защото е комплексиран.
  Наследство от десетилетията руско робство, през които енергията беше отдадена максимално на героичното минало и светлото бъдеще, което позволи настоящето и битието да бъдат тотално разрушени.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 954 Весело

  Уважаемият професор не смята ли, че той лично както и медията ДВ, за която редовно "допринася" (както сега политкоректно им викат на поръчковите произведения) има определени заслуги за "мазохистичния ступор" на едни специфични 2-3% от българите?
  Явно ги познава добре, направил е добър анализ на мотивите и реакциите им.

  Останалите българи нито са в "мазохистичен ступор", нито вярват, когато някой им внушава че "всички са маскари" с едничката цел да ги убеди да гласуват за него, щото не е "маскара", а "умен и красив". Нищо че открито ги презира щото били "глупаци, простаци и селяндури".
  Поради което заслужено пасе под опашката на коня.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  Иначе нищо ново от Дичев - пак го играе неразбраният, неоправданият дЕсидент, дето за жалост интелигент като него, се налага да живее с простаци като нас.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  след третото изречение вече сте стигнали до българския абсурдизъм, как сме стигнали дъното, но копаем още надолу.
  _________________

  Фондация "Америка за България" финансира проект на "Икономедиа".
  —цитат от коментар 1 на gergx

  Борбата е голяма!
  Тези които викат на черното - бяло са умни и красиви а тези са без поразен интелект, които се възмущават от либералната реалност са негативни врагове на демокрацията!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  Изключително интервя на Юлиан Генов по темата:

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4471280

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Весело

  "Защо не се размърдаш, защо не направиш нещо за тази държава?"
  ____________________
  Кой може да прави нещо за държавата? Дози дето си налива и хейти с негативизъм ли ?
  Според мен нашия човек е този който ги събира на килимчето в мириканското посолство, той може той може размърда мозъчния тръст от посредствени хрантути да сменят стратегията докато още е възможно!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Той българинът се наскача навика и смени 100 власти.. ама рабра вече, че всяка "опозиция" като дойде на власт гледа само себе си..:-) И прозря, че както беше Москва, Берлин и Цариград преди сега е Брюксел и той няма думата за абсолютно нищо както винаги..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 15. 15 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Българинът се прави на голям патриот, но като го попиташ с какво точно се гордее и дава заето. В следващия момент започва да плюе наляво-надясно.

 16. 16 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Медиите също имат вина с подбора на новини и начина на поднасянето им. Чакам ДВ и Дневник да дадат пример. Или могат само да мрънкат?

 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Преди време някой беше постнал линк към блогът на един човек,който пишеше точно по такива теми.За съжаление съм му забравил фамилията,но малкото му име беше Иван.Ако някой се сеща нека даде линк.Най-доброто ,написано по темата за народопсихологията на българите.

 18. 18 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#16] от "nemeria":
  До коментар [#3] от "gun":

  Ето още един положителен пример.

  "Непознат плати пътната помощ на майка с дете, закъсала на "Тракия"
  https://dnes.dir.bg/obshtestvo/nepoznat-plati-patna-pomosht-za-mayka-s-dete-zakasala-s-kolata-si-na-trakiya

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 19. 19 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 628 Любопитно

  "Защо не се размърдаш, защо не направиш нещо за тази държава?"
  —цитат от коментар 0 на От статията


  Чакай, чакай малко!

  Аз каквото трябва да го направя за държавата, го правя. Всеки месец, когато държавата си взима нейното, в размера на близо половината от това, което изкарам. И после 20 на сто от всяка стока или услуга, която си купя. Никой не ме пита искам или не. Не виждам равностойност на насрещното, което държавата трябва да ми предостави... Нали това е в основата на обществения договор?

  Още ли трябва? Ако да - защо? И ако да - какво?

 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6163 Неутрално

  И така и не разбрах от текста, какъв е отговорът на въпроса в заглавието...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  А защо е толко алчен, завистлив и винаги склонен на кражба или далавера ?
  Манталитет.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  А нима има причини да е позитивен?

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Ние обаче не умеем да противопоставим на омразния политик някого другиго, когото сме готови да следваме; не умеем да противопоставим на лъжливата медия някое издание, на което можем да имаме доверие.
  ===========================================================================
  В България няма медии, на които може да се има пълно доверие. Ако не лъжат откровено, то къде по-грубо, къде по-фино манипулират.
  Да оставим настрана фалшивите новини, те са сравнително лесно разпознаваеми.
  Човек трябва да намери източника на информация и да прочете и други статии по въпроса за да си състави мнение за какво става дума. Освен това фактите се придружават от коментари, които обикновено имат манипулативен характер. Също и политическата коректност нанася голяма вреда на обективността на поднесената информация.

 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  Е как да се мъчиш да бъдеш гражданин - от една страна са яхачите на протестите (алчни лицемери); от друга страна платената журналистика е готова да оплюе, омаскари и срине всеки, дръзнал да изрази гражданска позиция.
  —цитат от коментар 2 на Deaddark


  И не на последно място, СЪУЧАСТНИЦИ НА ЗЛОТО,
  като Иван Костов, който НЕ КАЗА ЕДНА ДУМА
  С КОЯТО ДА ОПРОВЕРГАЕ ОТКРОВЕНИТЕ ЛЪЖИ
  И ХИБРИДНИ ОПЛЮВАНИЯ срещу него лично и срещу
  проевропейската и прозападна опозиция.
  С това допринесе доста за бързото разочарование
  на хората и за липсата на солидарност в реформаторските
  среди на България.
  Срещу себе си, европейските българи видяха една
  ЩЕДРО ФИНАНСИРАНА,
  ДИСЦИПЛИНИРАНА,
  СОЛИДАРНА и С ГРИЖА КЪМ ЧЛЕНОВЕТЕ СИ
  КЛЕПТОКРАТСКА и РУСКОПОКЛОННА СИЛА,
  срещу която, обаче нямаше адекватно противопоставяне.

 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Баш Дойче Веле, дето е една от най-мрънкащите и оплюващи България медии, да седни да ми се жалва от негативизъм... АРЕ СТИГА БЕ!

  Тия са ми по противни и от Хелзинкския комитет.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  Българинът обича друг да му е виновен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#19] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  В БГ данъка е 10%. Осигуровки да плащаш, ако плащаш още малко, ама да ти взима половината държавата (и то преди ДДС), бая се поизхвърли. 1/3 и то ако и си съвестен, а такива не съществуват.

 28. 28 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#27] от "niakoi_si":

  А дали съм се поизхврълил и с колко...? Малко било?!

  ДОО - 18.3 на сто;
  ДЗПО - 5 на сто;
  ЗОВ - 8 на сто;
  ЗДДФЛ - 10 на сто.

  41,3 на сто ли стана? Я тури върху тая сума такса битови отпадъци, имотен данък, данък МПС, пътен данък, акцизи, държавни таксички за това или онова. Дали не ги докарваме близо до половината?

 29. 29 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Медиите да питат защо българина е толкова негативен е някаква форма на шизофрения!

 30. 30 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Българинът се прави на голям патриот, но като го попиташ с какво точно се гордее и дава заето. В следващия момент започва да плюе наляво-надясно.
  —цитат от коментар 15 на npg38547585


  Българинът също така може няколко дни да ти обяснява точно и конкретно какво не е наред и какво трябва да му се даде, но като го попиташ какво точно прави за да промени това, което не е наред и какво прави за да получи това, което му се "полага" започва да дава "заето".

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 31. 31 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Има и други материали по темата, при това по-добре написани и аргументирани - например, "Силата на българския негативизъм". Може да се намери в нета по название или на сайт http://ids777.wordpress.com/

 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#31] от "gullwing":

  Благодаря.Точно този блог търсех.

 33. 33 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 594 Весело

  И какво предлага да направи г-н Дичев, освен да разпространява негативизъм като в тази статия? Или това му е достатъчно, вместо да бъде активен гражданин?

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  "Когато хората ги мързи да бъдат граждани"
  Мързи ги да са граждани, мързи ги да мислят, мързи ги да гласуват. Не ги мързи само да мънкат и да недоволстват.

 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Кратък отговор на въпросът от статията:
  - Защото всеки ден в Дневник вижда поне по една статия от Ивайло Дичев, Евгени Дайнов, Михаил Неделчев.... (последният да затвори вратата). Често и в комплект всичките заедно. И да ти е весело само като им видиш имената и ти се вгорчава животът. Просто знаеш какво ще прочетеш.

  Разширен отговор:
  - Защото всеки ден в Дневник вижда поне по една статия от Ивайло Дичев, Евгени Дайнов, Михаил Неделчев.... (последният да затвори вратата). Пълни с негативизъм, злъч и оплюване на всичко българско, в т.ч. и на читателя тук. Прекрасен пример за това е тази статия. Е, и как да си позитивен като самият Дневник се старае да е обратното?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  Негативизмът е нормално явление, има хора с такава нагласа, грачат, прокобват, но остават единици. Но когато ни подават негативизъм в системен порядък - имаме враждебен акт.
  В българската политика, в медиите, в отношенията между хората, да не говорим за форумите и социалните мрежи системно се насажда негативизъм.
  България е най-гадната държава, българите са най-простите, стрина е куха лейка и непременно е откраднала много пари, всичко което българинът прави или каже е лошо, открили са ни нефт - ще ни го откраднат, ще открият и газ - няма и да има ще ни го откраднат, и т.н. и т.н.
  Когато се каже, че всичко е зле - нещата са приключени.
  Това е смъртна присъда.

  Пазете се от доносника vesolr
 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Ние обаче не умеем да противопоставим на омразния политик някого другиго, когото сме готови да следваме; не умеем да противопоставим на лъжливата медия някое издание, на което можем да имаме доверие.
  =======================================================================
  А кой е този политик, който може да бъде следван без всякакви резерви?

 38. 38 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 262 Разстроено

  "Не умеем да противопоставим на омразния политик някого другиго, когото сме готови да следваме"
  А има ли такъв, щото тия дето сега им се радваме, за това ги избрахме... Пак ли да правим същото?

 39. 39 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 262 Разстроено

  До коментар [#30] от "FourOhFive":

 40. 40 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 262 Разстроено

  И защо припявате пак "българинът". Просто на света му трябват държавници. А липсата им е световен недоимък.

 41. 41 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Онзи ден на вилата" .... Край... Бива, бива посредственост и никаквост...

  roo
 42. 42 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Българинът обича друг да му е виновен :)
  —цитат от коментар 26 на penetrating

  +1
  ... и тоя другия все е в някаква конспирация точно срещу българина, та за това му е лош хала.
  Слепи сме за собствените си слабости и съответно не и мръдваме да ги оправим.

  Работата е там, че от много мрънкане, ако има нещо добра то по инерция се покрива с негативизъм.

  Хайде една провокацийка към негативистите: Образованите млади българи все повече се завръщат/задържат в България (е предимно в София).
  Разбира се, че ще се намери кой да ми развие теорията за "терминал 1"

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 43. 43 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#28] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Ми разгледай другите държави и ще ахнеш.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 44. 44 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Негативен съм, защото така се чувствам и не съм лицемерен да се правя, че всичко е ок.

 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  Не е вярно бе! Хората са си позитивно настроени, но си имат грижи, проблеми, тревоги и неудачи. А е нормално да критикуват властта, защото тя очевидно не се справя със задачите си. Но пък електоратът сам си ги избира - каквото повикало, такова се обадило. Обществената съвест и мъдрост напредват много бавно, почти незабележимо. Понякога даже дават заден. Все пак посоката е напред и нагоре.

 46. 46 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1317 Весело

  Изключително интервя на Юлиан Генов по темата:https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4471280
  —цитат от коментар 12 на hamiltonf


  ++++++++
  яко са те налазили с минусите

  да подкрепя с един много верен цитата от написаното от Юлиан Генов:
  "... Пълни сме с ментета и го оправдаваме с това, че сме много бедни. А то всъщност сме бедни защото цялата ни работа е менте. И проявяваме мързел, ама безумен мързел... "  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 47. 47 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 284 Весело

  Защото Дичев е винаги негативен?

 48. 48 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Мениджмънтът на омразите…" - не е зле да се изясни, че който го насочва и финансира, той разпространява гангрената.

 49. 49 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Изключително интервя на Юлиан Генов по темата:https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4471280
  —цитат от коментар 12 на hamiltonf
  Публикуваната статийка е причина да дадете линк към едно действително интересно четиво - интервюто на Генов. Както се казва - всяко зло за добро.

 50. 50 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Ами може би ако спрете да търсите кусури във всичко и всички - как обличали носии на абитуриентските, какъв фалш било да се ходи по народни събори и т.н., няма да се налагат подобни заглавия, а, Дичев?

  Доброто е заразно
 51. 51 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Да повторя и аз въпроса, много точно изречен в началото в един от коментарите: как да бъдеш гражданин в БГ?, другарю, господине и т.н. (без значение какво обръщение ще се използва в случая). Това е нещо, което може да се случи само в БГ, например като следното (пак прочетено, някъде из коментарите): сметките на медийния бизнесмен Прокопиев били запорирани, както и всички негови сайтове от Икономедия, "а пък видите ли", коментарното поле на тези сайтове било на разположение на сегашната власт в БГ !? Да се коментира ли и това абсурдно в своята нелогичност твърдение?! - предполага, че не! - това би трябвало да е верният отговор.

 52. 52 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#32] от "musashii":
  До коментар [#31] от "gullwing":

  Каква разлика в статиите! Дневник би било добре да си вдигнат нивото, вместо да публикуват претенциозните буламачи на самопровъзгласили се за интелетуалци.

  Благодаря.

 53. 53 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#32] от "musashii":До коментар [#31] от "gullwing":Каква разлика в статиите! Дневник би било добре да си вдигнат нивото, вместо да публикуват претенциозните буламачи на самопровъзгласили се за интелетуалци.Благодаря.
  —цитат от коментар 52 на areta


  Статиите в блога са най-доброто ,което съм чел по повод народопсихологията на българите.

 54. 54 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Жалко писание на жалък поръчков писач.
  В България върхушката контролира почти всичко. Икономиката, медиите, институциите, законите, дори социума. Опитва се да диктува и морала, да подмени човешките ценности с изгодно на нея раболепие и подчинение. Върхушката се опитва да употребява всичко, което е свято за човека, за своите собствени цели, свързани най вече с изсмукване на живота от населението и превръщането му в робска, обезправена и зомбирана маса бачкатори, живеещи ден за ден, от мач до мач и от ракийка и салатка до ракийка и салатка. И до вечерното шоу на Слави Трифонов, назначеният от статуквото негов "народен критик", също вървящ много добре с ракийка и салатка.

  Помните ли кой раздаваше "порциите"?

  Вероятно да. Обаче не става въпрос само за порции бизнес. Става въпрос за порции живот. Порции въздух, свобода, възможности, чест, гордост, достойнство, морал ...
  Т.е. грешка, унесох се - порции чест, гордост, достойнство и морал не се раздават, защото в България те са вредни за вашето здраве.

  Но порции въздух - може. Толкова, колкото трябва.
  Порции свобода се сервират само във ВИП сеикцията на бг кръчмето. Тази секция обзаведена в мутробарок и отделена от останалата част с дебела стена.
  Порции възможности - също. Въпреки че уж ги има в менюто на матрияла, те са със добавка "лиценз" и "данък спокойствие" в цената. Ако не можете да си позволите тази цена... е, сори, то не е казано, че са за всеки...

  Останалите да не се мусят и да ядат каквото се сервира.
  Иначе - глад, майка, глад...

  И стига вече с тоя негативизъм!
  Правете нещо за ТАЗИ държава.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#28] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  “41,3 на сто ли стана? ”

  Тц! Проблемът не е в размера на данъка, а в неговото прилагане - един път се проповядва “справедлива” пропорционалност (като нагло се пропуска данъчната основа - само печалбата за едни, за други- целия приход); втори път се проповядва “справедлива” солидарност (за едни държавата плаща върху половин МРЗ, други плащат върху две МРЗ независимо от липсата на доход, трети плащат твърдо 720 лв. независимо колко десетки хиляди им е дохода).
  Когато здравият разум критикуваме либертаските галфони като Дичев за липсата на аргументи и логичност, бидейки прости, но алчни за грантове, се нахвърлят върху здравия разум, че бил негативен, ксенофобски, завистлив, омразен (логиката в езика я обявиха за “език на омразата”).
  И за галфоните не е важно кой какви данъци плаща, чрез които Демокрацията функционира. Важно е само дали някой сляпо вярва в простотиите им - “либерална демокрация” (наскоро съчиниха и “авторитарна демокрация”), “джихадски фашизъм”, джендър (с космическа социалистическа роля), “публично-партньорство” (за “узаконената” корупция), “отрицателна доходност” ( за загубата от некадърно управление на финанси), “отрицателна лихва ( за раздаването на торби с пари на банков калпак).
  Как нормален човек да не псува идиотите!?

 56. 56 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 802 Любопитно

  До коментар [#27] от "niakoi_si":

  да, около 35% ми взимаха от заплатата когато работех в частна фирма в Бг - и това никак не е малко, на фона на 10% плосък данък - представи си ако го направят прогресивен - директно си отива на 50% от заплатата за държавата, в най-бедната държава в ЕС

 57. 57 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 802 Любопитно

  аз живея в чужбина, и всеки път като се връщам в София не намирам особени поводи да не съм негативен - самата среда те кара да си негативен - от раздробените тротоари, по които не може да се ходи, през колите масово паркирали върху тротоарите, през малоумно каращите и нарушаващи правилника автоталибани, искащи да те бият, минеш през грозните сиви разпадащи се сгради, бясната селяния заляла града

  оставям настрана такива базисни понятия като правосъдие, здравеопазване, образование - там нещата отдавна са под нулата аи няма никъв шанс да се оправят аз докато съм жив (аз съм на 30)

  така че за мен единственият повод да бъда позитивен като се върна в София е семейството и приятелите ми

  и за да не каже някой че мрънкам и нищо не правя - нека ми даде съвет как да оправя примерно тротоарите за да ги направят нормални, как да спра селяните да си лепят розов стереопор до съседа с остъкената тераса дето е залепил зелен стререопор, как да накарам фирмата ремонтираща НДК примерно да ремонтира нормално, а не да си алкулира 10% глоби и да прави квото си иска, открадвайки 60% от парите и тн и тн.- Дичев да не се прави на ударен що народа псувал политиците - псува ги понеже има защо да ги псува

  тия промени не идват от долу на горе- тия промени искат да имаме нормална управляваща политическа класа, която да иска да работи за държавата, а не като ротежето на 10 Владко да обяснява как са му малко 3 хиляди лева заплата.....

  така че опичайте си акъла докато сте млади, чудото се отлага за неопределено време

 58. 58 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ех самопровъзгласил се професоре, ами не може всеки българин да е с такова меко гръбче и толкова бързо и лесно да се е пребоядисал, като някои добре известни докторанти по научен комунизъм, и да усвоява успешно парички пишейки безсмислици. Айде признай си, че не те боли за негативизма, боли те, че българинът казва: едно време живеех по-добре, и ти дето умираш да плюеш по всичко национално, традиционно, всичко де е повод за родова гордост, ти сега си ревнал, че българинът не е с усмивка на идиот и не славослови със силен глас пияндето Юнкер и цялата сюрия евролицемери. Истината е, че такива кахо теб са малко и в България ще ставате все по-малко, защото хората в своето болшинство откровено ви презират.

 59. 59 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Две неща са важни за отбелязване:
  - 70 години държавата работи срещу българите и срещу България, по свирката на Москва.
  - Нека всеки да се опит да бъде честен и почтен, за себе си, за децата си и тогава ще напъдим простотияата и безочието азиатско...

 60. 60 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Много от българите са уморени и обезверени. От безкрайния преход и муцуните на прехода, които откраднаха надеждата на няколко поколения. От острия дефицит на справедливост в обществото. От заливащата ги помия.

 61. 61 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Другарки и другари(пардон, дами и гиспода), дайте да дадем! Каква е основната идея на това четиво?

  Мърфи е оптимист!
 62. 62 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Доста идиотска статие. Как да притиснеш политилците? Мога ли да ги съдя - не, питам си разни неща и то по закон са длъжни да отговорят? Ма не! Имаш ли градска среда и правила? Май не!

 63. 63 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#42] от "zz_s":

  Дали се завръщат? Аз познавам доста хора, които не искат и да стъпят в България повече!

 64. 64 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Негативизмът е нормално явление, има хора с такава нагласа, грачат, прокобват, но остават единици. Но когато ни подават негативизъм в системен порядък - имаме враждебен акт. В българската политика, в медиите, в отношенията между хората, да не говорим за форумите и социалните мрежи системно се насажда негативизъм.България е най-гадната държава, българите са най-простите, стрина е куха лейка и непременно е откраднала много пари, всичко което българинът прави или каже е лошо, открили са ни нефт - ще ни го откраднат, ще открият и газ - няма и да има ще ни го откраднат, и т.н. и т.н.Когато се каже, че всичко е зле - нещата са приключени.Това е смъртна присъда.
  —цитат от коментар 36 на GreenEyes


  +

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK