За расизма и анализаторите

Ликуване след френската победа

© Reuters

Ликуване след френската победаФутболът разпали расови страсти. И то точно когато за страната световен шампион чухме, че маха думата "раса" от конституцията си. Както обикновено, какво интересно съвпадение!


Не по-малко интересен феномен у нас обаче е


фанатизирането на толерантността
Или поне появата на все по-радикално говорене от нейно име. Несъмнено е, че в България битува примитивна форма на расизъм - точно такава разновидност, която се дължи на непросветено отношение към света и стари сякаш колко самата еволюция рефлекси за защита на тукашния ген. Това обаче не просто не прави българина като цяло дивак расист, но и не задължава всяко изказване в полето на етническите и расовите теми да бъде ксенофобско.


Франция е била колониална сила. Ето защо и днес във Франция живее поредно поколение преселници с различен цвят на кожата и език, а самият френски е официален и в територии далеч отвъд пределите на метрополията си. Това са фактически изказвания, не расистки. Също така в националния отбор на новия световен шампион по футбол далеч не всички са с френски имена и френски етнически произход. И въпреки това са французи - това е то чудото на (пост)модерната национална държава. И това е факт отвъд расизма.


Дали ще споделим жалката снимка на млад орангутан с купата в ръце; дали ще кажем язвително, че когато е футбол, искат мигранти, пък иначе - не; дали ще ползваме момента да коментираме достъпа до спорт на младежите от етнически малцинства в цяла Европа - това са различни прочити на повода и всеки от тях казва нещо за автора си. А сам по себе си поводът все така носи в себе си факта, че купата е в ръцете на европейски отбор с шарен и исторически обусловен етнически профил.


Не всеки коментар в този спектър е расистки. Да изговорим реалността на цветовете не е задължително омраза, а


позата на затворените очи
няма право на претенциите за толерантност


които напоследък изразява. В допълнение се прокрадва и имплицитното сравнение между българина расист и безименния западен гражданин, отворен за прекрасния нов свят. Но докато, както вече казахме, примитивният расизъм у нас се перчи, нека не мислим, че Западът е имунизиран срещу неговите по-шлифовани разновидности. Расизмът в България функционира като очаквано взаимна и почти справедлива омраза - съвсем различен от утайките на господарския манталитет, останали от донеотдавнашния расизъм на превъзходството в колониалните общества. Нима ще отречем, че и това го има в името на кресливото настояване, че тук всичко е много диво?


Част от мощната вълна на толерантност и признаване в Европа (а и в САЩ) стъпва на наследството на робовладелството и колониализма. Когато гражданинът не приема повече от и в негово име да се извършват безогледни жестокости (а с такива историята на Африка е пълна и до днес), идва ред на приемането и отворените врати. Или поне на не съвсем затворените врати, защото да твърдим, че всички етноси са равно приети и с равен старт в живота във Франция, Белгия или която и да е западноевропейска държава, е най-малкото наивно.


Анализатори у нас обаче побързаха да заклеймят всеки опит раса и етнос да бъдат артикулирани дори в спорта. И ако тук-там срещнахме наистина грозни неща, то и хуморът, и дискусиите в много случаи не бяха в същината си расистки, но цялата картина беше обобщена като отвратителна и разкриваща за пореден път българската низост. В нашата история страната ни не е властвала над други народи и макар терминът "робство" да е най-малкото спорен, все пак исторически сме били по-скоро от другата страна. В този смисъл за антиколониалния импулс, даващ сила на доктрините за толерантност, няма фактически предпоставки.


Това, разбира се, не следва да извинява непросветеното и изостанало осмисляне на света, което носят тукашните форми на расизъм. Адекватното им оценяване обаче е изключително нужно, ако изобщо искаме чрез възпитание и образование да се справим с отпечатъка им върху бъдещите поколения у нас.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Бря, шок и ужас!
  Гледам и не вярвам на ушите си!
  Да не съм объркал сайта?

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Терминът е асимилация!

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  Расизма е най нецензурираното 'огледало' за всяка нация.
  У народите расизъм няма.
  Расизма е присъщ на нациите.

  Bukalemun
 4. 4 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  ма много искам някой ''анализатор''да иде у западна Африка и да изкара там известно време,ама не от летището в хотела и по хубавите места,а баш да се разправя с местните власти и люде,да попие автентичната миризма и колорит на пристанището и улиците на матади,пойнт ноар,котону,такоради,дуала и прочие. то да идеш в кения от летището,в климатизирания хотел, на сафари и чист ресторант и да викаш''каква прекрасна страна,какви прекрасни хора..''и като се прибереш в чистия квартал с моравата,далеч от гетото,да идеш в чистия офис и да бориш расизма е много лесно. аман от анализатори,дето са виждали киншаса само по нешънъл джиографик.

 5. 5 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 519 Неутрално

  "Българската низост" ?!!!!
  Мисля, че авторката е прекалила в опитите си да се хареса някому, олплювайки "всичко мило нам и родно".
  Въобще нямаше да коментирам този пасквил, ако не беше горната гръмотевична глупотевина на автор, който явно:
  - се взема твърде насериозно;
  -няма никакво чувсттво за хумор
  - опитва се да пренася проблеми от болни на здрави и да прави от мухата слон
  "Българската низост" ?!!!!
  Може би авторката предлага в този неиния "прекрасен нов свят" , които не знам защо никой нормален човек не намира за чаак толкова прекрасен да бъдат забранени всякакви коментари и хумор.
  В самата Франция отдавна се коментират къде безобидно, къде не, цветовите промени във френския национален отбор. Подобно е и положението в Англия, която извървява дълъг път от мнения като "никога черен няма да облече фланелката с трите лъва" до сегашното положение.

  Тези колониални държави си имат своите проблеми със своето минало и ние българите нямаме нищо общо с това и не можем да бъдем винени по никакъв начин за изземването на богатствата на Африка и робовладелството.
  Низост е да охулиш българите, че коментират с чувство за хумор френския отбор, който между другото съвсем заслужено спечели световната титла.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Какъв расизъм ? Как да кажеш на черното - бяло ? Това е реализъм.

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  Шегите с африканците във френския отбор, успокояват завистта от постиженията му. "Гледай ги, какви са "французи", хе хе хе!" А това, че са световни шампиони, не е важно. Важно е, че са африканци.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  Проблема у европейския расизъм е, че на книга той се отхвърля, но в действителност го има....
  При същото на расизма е, че той се 'храни' от начина на борба против него.
  Всъщност самия расизъм не е проблем. Проблема идва от расовата дискриминация.
  Няма затвърдена формула против расовата нетърпимост.
  Например разликите между Франция и Германия срещу нея, дават и различни резултати.

  Bukalemun
 9. 9 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 740 Весело

  Винаги съм изпитвал съчувствие към футболните агитки... да речем си фен на ЦСКА-София, българин, родолюбец, националист! Като видиш черен футболист в противниковия отбор уу-уу-каш, подкачаш, чешеш се по главата, катериш се по дърветата, мяташ банани от там. В следващия момент Каранга да речем вкарва гол, и ти изпадаш в когнитивен дисбаланс. Същия дисбаланс се забелязва и в различни нощни заведения, в които сурови балканци, до преди час псували цигани, изведнъж разтърсват ханш под напевите на някой ромски славей. Та искам да кажа, че расизмът е твърде относително понятие. ;)

 10. 10 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  ''...защото да твърдим, че всички етноси са равно приети и с равен старт в живота във Франция, Белгия или която и да е западноевропейска държава, е най-малкото наивно.''


  наивно е зер. белият имигрант отива с паспорт,виза и с идеята да бачка или учи. африканеца отива там с идеята да лежи ,щото белият сахиб му е длъжен.

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Има и нещо ,което никой досега не е казал-българите не обичат френският национален отбор по футбол.Никой друг отбор нямаше да предизвика такива реакции.Преди години Холандия като спечели европейската титла в отбора имаше също чернокожи като Гулит и Рийкард,ама нямаше такива реакции.В Англия също е пълно с чернокожи,ама ако бяха спечелели световното такива коментари щяха да са единици.В случаят по-скоро се изразява негативизъм към французите.Същото е когато играе чернокож в български клубен отбор-собствените чернокожи се аплодират,а чуждите се оплюват.това е специфика,която хора незапознати с футболните настроения у нас,няма как да знаят.И правят заключения извън контекста.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  "Прекрасният нов свят"?!? Онзи нов свят на гета, бради, обрязани жени и огромна престъпност ли трпетно приема безимения европеец нерасист. Направо идарихте дъното на либералболшевишката мисъл, ако изобщо това е възможно. :-)

 15. 15 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Проблема е в невероятния натиск за промяна на идентичността на Европа- културна, религиозна, расова и мн.др. (откъде ли тръгна натискът ?!)
  Никоя общност никъде и никога не се е интегрирала в друга, или може би ние в Османската империя, или арнаутите у Косово и "Македония", или хиксосите у "фараонски" Египет и т.н и т.п.
  А инак какво може да има един европеец с/у един африканец и обратно, всеки живеещ в бащинията си от векове ?

 16. 16 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#9] от "morf":

  ти по чалготеки ли ходиш ве?аз познати ,дето да псуват цигани и после да кършат снага нямам. познавам сурови балканци,които участват във възстановки на разни битки,правят си сами шлемове и ризници и тръскат глави на скандинавски трашо-дет.като идат на мач,не се правят на маймуни и са също толкова отвратени от агитките колкото и теб.

 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Мисля че половината коментирщи или не са прочели статията или са прекалено тъпи за да я разберат

 18. 18 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#13] от "Mario Cheung Tsing Fong":

  Като сте отвратен, отидете в Африка, да видите как живрят там. България ще Ви се стори рай. Спрямо 70-80 птоцента от населенуето на земята българите живеят по-добре. Само се оплакваме, а изобщо не оценяваме това, което имаме. Като го загубим някпй ден ще осъзнаем, но ще е късно.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Несъмнено е, че в България битува примитивна форма на расизъм ..."
  - " Несъмнено е е гаранция за агитпроп без аргументи.

  " Но докато, както вече казахме, примитивният расизъм у нас се перчи... Расизмът в България функционира като очаквано взаимна и почти справедлива омраза "
  - А дали го има, та да се и перчи??? Некви аргументи?

  Расизъм ли е отношението към необразовани, крадливи, мързеливи...? Не, не е. Корелацията между подобни неласкави характеристики с цвят на кожата е само проста статистика.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  "Франция е била колониална сила. Ето защо и днес във Франция живее поредно поколение преселници с различен цвят на кожата и език, а самият френски е официален и в територии, далеч отвъд пределите на метрополията си. Това са фактически изказвания, не расистки. Също така в националния отбор на новия световен шампион по футбол далеч не всички са с френски имена и френски етнически произход. И въпреки това са французи - това е то чудото на (пост)модерната национална държава. И това е факт отвъд расизма."

  Да, точно така, и аз обяснявам от два три дни това на форумните крайно десни псевдодемократи и открити расисти. Франция е мултиетническа, расова и религиозна държава. Точно както Великобритания, точно както САЩ. Точно както и Русия ... та и Китай също (без мултирасова). Всички големи и велики държави имат колониално и имперско минало, поради това е и етническото и религиозно разнообразие в тях.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  За съжаление чернокожите спортисти са принудени да търпят много обиди заради цвета на кожата си. Това е тъжно и жалко.

  Темата за "шестия африкански отбор" на световното беше отразена от редица френски медии, обаче по един доста по-интересен начин, отколкото у нас. Разбрахме, че Африка наистина ликува, че нейните "синове" са донесли купата на Франция, че в някои страни изпитват тъга, че техните сънародници се състезават за Франция, а не за националния им отбор (все пак Африка изпрати 5 отбора на световното и също има силни футболисти), че някои се радват, че Франция била отмъстила на отборите, елиминирали техните отбори...
  Тези неща щяха да са интересни и за нашата публика, но при недостига на професионалисти в българските медии си оставаме на нивото, на което сме. Което също е тъжно и жалко.

 25. 25 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  С десетилетни усилия, много пари, доброта, помощ, образование, работни места и толерантност циганите (синти и рома) най-после бидоха интегрирани.
  Ура, другари! 😈😂

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#9] от "morf":

  Хахаха... това и аз много пъти съм си го мислел. Това да си футболен или баскетболен фен в България и да си расист е някакъв вид шизофрения. Защото, пускаш расистки обиди и псувни по играчите на противниковия отбор, а в същото време се кефиш и аплодираш, когато чернокож играч на твоя любим отбор вкара гол.

  Да си припомним и синята бесилка издигната от фенове на Левски над резервната скамейка на чернокожите играчи на Балкан.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#10] от "pavur":

  И всички ли французи от африкански произход във Франция са така!? Лежат и нищо не работят по цял ден!? Вярваш ли в това наистина!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#23] от "Mario Cheung Tsing Fong":

  Уважаеми.нивото Ви на осъзнаване е толкова носко, че няма смосъл изобщо да коментираме. Псувайте си там на воля.

 29. 29 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 269 Неутрално

  “фанатизирането на толерантността“

  За каква толерантност говорим изобщо като всяко мнение, различно от политкоректното се заклеймява на момента.
  Авторката упорито се опитва да ни набива комплекси за вина. А тя крушката си има опашка.

 30. 30 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#9] от "morf":ти по чалготеки ли ходиш ве?аз познати ,дето да псуват цигани и после да кършат снага нямам. познавам сурови балканци,които участват във възстановки на разни битки,правят си сами шлемове и ризници и тръскат глави на скандинавски трашо-дет.като идат на мач,не се правят на маймуни и са също толкова отвратени от агитките колкото и теб.
  —цитат от коментар 16 на pavur


  Тц, не стъпвам в такива дупки, и също нямам такива приятели. Скандинавски трашо-дет, не слушаме, но пък слушаме англо-саксонски хард-кор, траш, кросоувър, пост-метъл, слъдж, кръст и т.н. апокрифни стилове. :) Но все пак главата ми не е в пясъка и знам, че става точно това, знаеш го и ти.

 31. 31 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#5] от "vladivlad":
  Всъщност, въпреки, че не си забелязал, авторката е горе - долу на твоите позиции. Цитираното, „българската низост” е „мнение”на други „анализатори”, с които тя спори. Най вече, доколкото разбирам с изведената под статията връзка с написаното от някой си Петър Чолаков, нещо за чистото „арийство” на българите. Нещо схематично, наставническо, неверно и без грам чувство за хумор.Но , и от него има полза. Иначе нямаше да се запозная с това „като видя французин и ми причернява” безспорно, душевното състояние на Лука Модрич след мача.☺😊😀😁😂😉😇

 32. 32 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иво":

  господин Иво,какъв процент от народонаселението по територията са футболните агитки?и нима същите изцепки ги няма по другите ''бели''държави,а? кво сте се фанали сичките за расизма точно на българина? нима навремето натирените от западна ойропа цигани,не са били приети по нашите земи,с право да живеят,обработват земя,гледат челяд и прочие? нима в западна ойропа не е имало гонения срещу циганите почти до средата на миналия век? ай стига лицемерие,щото взе да става леко инфантилно.

 33. 33 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 426 Гневно

  До коментар [#12] от "Mario Cheung Tsing Fong":

  Ами разкарай се от тук тогава!

  keep calm and carry on
 34. 34 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#33] от "tony d'amato":

  тоя е пунтьор бе,не се занимавай с него.

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Това е присъщо качество на всеки народ без значение дали е бил колониален или не и доколко е развит. А дали ще има или не специална дефиниция не е важно, но е удобно . Затова не приветствам премахването на думата РАСА от конституцията на Франция...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иво":

  масово е. повечето от тях са без всякаква квалификация. имам преки наблюдения от Ротердам,понеже имам познат на терен,който живее над 35 години там. за париж не знам,обаче пряко наблюдение имам от ла рошел,понеже съм товарил няколко години зърно от пристанището там за Африка. по принцип местните разказват,че неграта се концентрират в париж,а в ла рошел остават малцина,щото града не е много голям и номерата им не минават. в ла рошел има предимно араби и много уайт траш-кореняци франсета. па тия последните ква сган са,не е истина.бетер от арабите.

 37. 37 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 217 Неутрално

  С прискърбие забелязвам как човешката реч обеднява скоростно напоследък- забраняват се думи, забраняват се цели изрази, заменят се с други -неотговарящи им по смисъл, цензурират се книги-шедьоври на световната литература. Скоро може да забранят съществуването на думите "бял" и "черен", ще ги зачеркнат , ще ги изтрият от речта и от мозъците ни...е как тогава ще обозначим калта, ако не можем да кажем, че е черна , и гълъба на мира като бял? Това е бесовско безумие- да не можеш да кажеш на черното- черно.

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#26] от "Иво":господин Иво,какъв процент от народонаселението по територията са футболните агитки?и нима същите изцепки ги няма по другите ''бели''държави,а? кво сте се фанали сичките за расизма точно на българина? нима навремето натирените от западна ойропа цигани,не са били приети по нашите земи,с право да живеят,обработват земя,гледат челяд и прочие? нима в западна ойропа не е имало гонения срещу циганите почти до средата на миналия век? ай стига лицемерие,щото взе да става леко инфантилно.
  —цитат от коментар 32 на pavur


  Г-н Павур, не знам отговорът на първият ви въпрос. Ако питаш самите фенове на футболните агитки те сигурно ще ти кажат, че са милиони. Това съм го чувал от левскари, че видиш ли те били отбора на народа и техния брой бил над милион. Честно казано аз се съмнявам, че това е точно така, както те го представят. ;-) Расистки изцепки на фенове в други държави също има, но ми се струва, че там подобни неща стават по-рядко отколкото в България. Примерно историята със синята бесилка, кога нещо подобно се е случвало във германското или френското национално първенство по баскетбол? За САЩ и НБА да не говорим... коментираме тук и в още няколко статии през последните дни расизма на българските футболни фенове, които издивяха, че видиш ли Франция стана шампион благодарение на африканци, а всъщност както стана ясно почти всички футболисти в настоящият националия отбор на Франция, са френски граждани, родени и израстнали във Франция, играли във френското първенство. Коментираме и расизма на много глупаци във ФБ, в статията беше даден примера за маймуната носеща световната купа.

  А, иначе сте прав, че в Западна Европа също до неотдавна е имало отвратителен расизъм, сигурно има и сега. Според мен расизъм и расисти има във всяка държава, но за съжаление според мен този проблем и явление има по-голямо присъствие в България отколкто в други държави на ЕС. Апропо, тук мисля, че трябва да припомня, че расизмът е античовешка и мракобесна идеология, която е осъдена и отречена навсякъде в цивилизования и демократичен свят (не само от държава, но и от църквата). За това в българското законодателство, както и във всяка друга държава членка на нашият съюз (ЕС) има текстове осъждащи расизма. И за равенството за всички граждани без значение от тяхната раса или етнически прозход. Има и текстове в наказателния кодекс срещу расистки изстъпления и престъпления, срещу дискриминацията и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не е точно така.

  Те и Нигерия са в същата тоналност, но не почват мачовете с 1 пряк свободен и 1 дузпа аванта. За гнусните търкаляния на френските цветнокожи с цел бавене на играта, за които не получиха картони, да споменавам ли?

  Англия и особено Белгия имат също много цветнокожи, но са симпатични. Щото не правят "ромски" номера.

  Надявам се на следващото световно Франция да не излезе от групите.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#36] от "pavur":

  Колко масово е!? Каква е безработицата сред чернокожите французи!? Ще ми е интересно да видя някаква официална статистика. Иначе, и аз в Париж не съм ходил, но бях наскоро в Страсбург, та там видях доста чернокожи работници, мисля, че повечето от тях бачкат в сектора на услугите (поне такива видях аз). Със сигурност ще има и чернокожи, които бачкат в местната индустриални предприятия, както и в селското стопанство, което е доста голямо и развито във Франция.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Расизма е най нецензурираното 'огледало' за всяка нация.У народите расизъм няма. Расизма е присъщ на нациите.
  —цитат от коментар 3 на eti mehter  До коментар [#3] от "eti mehter":

  Така е,но нацията е най-висшето състояние на народа.

 42. 42 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#33] от "tony d'amato":тоя е пунтьор бе,не се занимавай с него.
  —цитат от коментар 34 на pavur


  И аз така мисля. Проси си твърди реакции, за да те наклепа и да те баннат после.

 43. 43 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иво":

  с всичко съм съгласен, обаче твърдението,че в българия агиткаджийските глупости били много по-разпространени,ми се струва леко изкривено. пък и видяхме какво причиниха на париж тълпите,съставени предимно от негри и араби,още от четвърт финалите насам. тубата е пълна с клипчета. имаше ли такива изтъпления в хърватия? кога във франция,ще отменят извънредното положение,а?

 44. 44 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  "безименния западен гражданин, отворен за прекрасния нов свят."

  Ахъ, затова сега се чудят как да върнат на страните нашествениците откъдето са навлезли в Европа.
  Не че те не си ги поканиха де.
  Плюшени мечета, разбираш ли прегръдки, радости, прекрасен нов свят....
  Либералчетата съвсем загубиха връзка с главния мозък. Ако въобще са имали такъв.

  Panta rhei....
 45. 45 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Любопитно

  Невероятно! Дневник е публикувал такава доста разумна статия вместо уж-политкоректните буламачи агресивно обиждащи всичко наред?!

  Само се чудя това временно ли е (за да се изкарат обективни) или наистина се опитват да избягат от едностранчивата левашка пропаганда?

 46. 46 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  За съжаление чернокожите спортисти са принудени да търпят много обиди заради цвета на кожата си. Това е тъжно и жалко.Темата за "шестия африкански отбор" на световното беше отразена от редица френски медии, обаче по един доста по-интересен начин, отколкото у нас. Разбрахме, че Африка наистина ликува, че нейните "синове" са донесли купата на Франция, че в някои страни изпитват тъга, че техните сънародници се състезават за Франция, а не за националния им отбор (все пак Африка изпрати 5 отбора на световното и също има силни футболисти), че някои се радват, че Франция била отмъстила на отборите, елиминирали техните отбори...Тези неща щяха да са интересни и за нашата публика, но при недостига на професионалисти в българските медии си оставаме на нивото, на което сме. Което също е тъжно и жалко.
  —цитат от коментар 24 на solange


  Стига глупости.Футболист,който да не е бил обиждан и от феновете на противника,че и от своите понякога е някаква изключителна рядкост,ако изобщо има такъв,Ако се връзва на обиди,да не е ставал спортист,а и въобще публична личност,

 47. 47 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1575 Весело

  “фанатизирането на толерантността“За каква толерантност говорим изобщо като всяко мнение, различно от политкоректното се заклеймява на момента. Авторката упорито се опитва да ни набива комплекси за вина. А тя крушката си има опашка.
  —цитат от коментар 29 на Jesuit


  Хайде сега, прочети отново статията, ама внимателно, и се опитай да вникнеш в написаното. Ако успееш, ще разбереш, че авторката казва, че прекалената толерантност е нетолерантна.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 48. 48 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Красноречива е снимката на шампиона, повече от половината са френски
  граждани но не и французи !!!

 49. 49 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иво":

  Като си нямаш понятие от футбол и баскетбол що приказваш наизуст.Това е специфично за футболните агитки-осмива и се обругава чуждият отбор по всякакви възможни начини.Черните се оплюват,не защото са черни,а защото са от противника.Собствените чернокожи играчи се аплодират.Това си е специфично само за мачовете и не може да се правят генерални изводи.Дори имаше интервю с Гара Дембеле,който игра в Левски и каза,че феновете на ЦСКА са го обиждали по време на мач,но никога извън стадиона.И много фенове на ЦСКА като го видели на улицата го поздравявали.

 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#43] от "pavur":

  И аз съм съгласен с повечето неща в твоя коментар, тези изтъпления нямат оправдание разбира се. Тук идва ролята на държавата в лицето на полицията да спира подобни изстъпления, да арестува извършителите и да ги наказва с цялата строгост на закона. Така, след това тези същите ще си помислят повече преди да вършат подобни нападения над магазини.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#5] от "vladivlad":

  Ти до там ли стигна с четенето? Айде пак прочети внимателно. И ако не вденеш дай на някой да прочете и да ти обясни.

 52. 52 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 269 Весело

  [quote#47:"Хриси"][/quote]

  Не ми обяснявай как се манипулира. Авторката в началото ти казва нещо, с което си съгласен. След това постоянно ти набива чувство за вина, като обяснява какви расисти всъщност са българите. Това прави всъщност, но я не е особено добра.

 53. 53 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":Англия и особено Белгия имат също много цветнокожи, но са симпатични. Щото не правят "ромски" номера.
  —цитат от коментар 39 на Ebeneezer Goode

  Нещо не те разбирам,Англичани и белцийци второ,че и трето поколение извършиха атентати.

 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Весело

  До коментар [#49] от "musashii":

  Хахаха... от твоя коментар останах с убеждението, че точно ти си нямаш никава представа от расизма във футбола и баскетбола! ;-) Расизма в спорта е проблем в България, има го разбира се и в други държави, затова и ФИФА направи много правилно кампанията си срещу расизма във футбола, ето повече подробности за това:

  https://www.uefa.com/insideuefa/social-responsibility/respect/no-to-racism/index.html

  https://www.fifa.com/fifaeworldcup/news/y=2011/m=3/news=fifa-against-racism-decade-milestones-1384919.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Дали ще споделим жалката снимка на млад орангутан с купата в ръце; "

  Добър анализ, но цитираният израз ме накара да се замисля. За какъв "орангутан" става дума? Или съм пропуснала някаква карикатура?

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 56. 56 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#47:"Хриси"]
  —цитат от коментар 52 на Jesuit
  Не ми обяснявай как се манипулира. Авторката в началото ти казва нещо, с което си съгласен. След това постоянно ти набива чувство за вина, като обяснява какви расисти всъщност са българите. Това прави всъщност, но я не е особено добра. [/quote]

  Ето как го прави
  „Несъмнено е, че в България битува примитивна форма на расизъм - точно такава разновидност, която се дължи на непросветено отношение към света и стари сякаш колко самата еволюция рефлекси за защита на тукашния ген.„
  Това изречение е точно след твоето. Защо да е несъмнено че сме расисти? Тя как го установи? Що не каже.
  Не е добра, но ти и се връзваш. От хард промивка Дневник минава на малко по-мека пропаганда. Това е тенденция от две седмици насам. Това забеляза ли го?

 57. 57 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#54] от "Иво":

  За разлика от теб ходя 35 години по стадиони и знам какви са настроенията сред феновете.Няма нужда чиновниците от ФИФА и УЕФА да ми казват какво е положението.Дори и да има идиоти расисти в публиката,то те са не повече от 10 човека на 10 хиляди.0,1 процента.

 58. 58 Профил на edt13571413
  edt13571413
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "Mario Cheung Tsing Fong":

  Сърбия по-зле от нас??!!

 59. 59 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Невероятно! Дневник е публикувал такава доста разумна статия вместо уж-политкоректните буламачи агресивно обиждащи всичко наред?! Само се чудя това временно ли е (за да се изкарат обективни) или наистина се опитват да избягат от едностранчивата левашка пропаганда?
  —цитат от коментар 45 на areta


  Пак е пропаганда, само че по-мека. Но си има ясен опит за налагане на левашко мнение.

 60. 60 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Невероятно! Дневник е публикувал такава доста разумна статия вместо уж-политкоректните буламачи агресивно обиждащи всичко наред?! Само се чудя това временно ли е (за да се изкарат обективни) или наистина се опитват да избягат от едностранчивата левашка пропаганда?
  —цитат от коментар 45 на areta


  Хаха.
  Новото политкоректно не е толерантност и либерално мислене. Точно обратното. Така че авторката си е напълно политкоректна.
  И аз се учудвам на Дневник, че залитат към популизъм, но пък все пак са свободна медия и дават място за различни гледни точки.

  Защо ако не да?!
 61. 61 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#9] от "morf":

  Е, това съвсем не е когнитивен дисбаланс, а най-обикновен релативизъм, който е характерен предимно за най-примитивните племена: добро е когато вземем жените и добитъка, а убием мъжете на съседното племе, лошото е ни когато вземат жените и добитъка, а мъжете на съседното племе убият нашите.

  Та и с футболистите е същото - нашите чернокожи са невероятни, а техните чернокожи са печки.

 62. 62 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално
 63. 63 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 269 Весело

  [quote#60:"ages"][/quote]

  Както има 50 нюанса сиво, така има 50 нюанса либерално. Но статията пак е откровено либерална. С малко повечко натрупан опит се хващат лесно манипулациите.

 64. 64 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1547 Любопитно

  Хайде малко даси уточним понятията. "Расизъм" носи негативна конотация. Затова, справедливо расистите се обругават.
  Обаче "Интегриране" носи позитивна конотация. Затова "интегристите" справедливо се възхваляват.
  ОБАЧЕ!:)
  Не, не казвам че интеграцията е насочена към по-низши раси.:)
  Обратно, интеграцията е благородно дело на висшите спрямо низшите. Цивилизоване на изостналите съгласно Еталона на самообявилите се за цивилизатори.
  Разбира се няма нищо расистко в това.:)

  Настроение: по избор.
  :)

 65. 65 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#59] от "Jesuit":

  "Пак е пропаганда, само че по-мека. Но си има ясен опит за налагане на левашко мнение."

  Не съм съгласна.

  Авторът призовава да се подхожда балансирано и да не си затваряме очите пред отрицателните прояви, но и да не лепим етикети от фалшива добронамереност.
  "Адекватното им оценяване обаче е изключително нужно"

 66. 66 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#53] от "slonsco":

  Говоря за футболните отбори.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 67. 67 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#59] от "Jesuit":"Пак е пропаганда, само че по-мека. Но си има ясен опит за налагане на левашко мнение."Не съм съгласна. Авторът призовава да се подхожда балансирано и да не си затваряме очите пред отрицателните прояви, но и да не лепим етикети от фалшива добронамереност."Адекватното им оценяване обаче е изключително нужно"
  —цитат от коментар 65 на areta


  Няма проблем, че не си съгласна с мен.
  “Но докато, както вече казахме, примитивният расизъм у нас се перчи“
  - това неутрално ли е според теб? Имаш в едно изречение хем залепен епитет “примитивният расизъм“, хем набиване на мнението - “както вече казахме“.
  Цялата статия е откровено либерална. Дай да не ти правя анализ изречение по изречение.
  Но е вярно, че от директна агитация Дневник еволюира напоследък към неприкрита манипулация. Следващият етап е по-прикрита манипулация. До равновесното положение пътят е дълъг.

 68. 68 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 426 Весело

  Мен ми е мъчно как покрай расистките си глупотевини много хора не забелязаха заслугите на бели играчи като Жиру, Гризман и Павар за титлата :D

 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#57] от "musashii":

  Аз също ходя на мачове на моят любим клубен отбор, както и на националния отбор и винаги около мен все ще се намери някой който да подвикне някаква расистка обидя или псувня към чернокожите играчи на противниковия отбор.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Мен ми е мъчно как покрай расистките си глупотевини много хора не забелязаха заслугите на бели играчи като Жиру, Гризман и Павар за титлата :D
  —цитат от коментар 68 на Alex Prime


  Ха така. На някой пука ли му, че Пеле е черен? Има можещи и неможещи футболисти.
  Има хора, които възприемат футбола твърде емоционално и даже умират от инфаркт по време на мач. А една категория запалянковци са си обикновени хулигани.

 71. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#68] от "Alex Prime":

  Да, те свършиха доста работа, най-вече Павар според мен. Гризман също даде доста от себе си, но за Жиру не съм съгласен, защото той е централен нападател, а за цялото СП не можа да вкара даже един гол. Доста лош атестат за централен нападател.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 72 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  Само българите били примитивни расисти?!
  Колко наказания отнесоха различни отбори от ФИФА и УЕФА за различни форми на расизъм! Не ми се рови из нета да ги цитирам!

 73. 73 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#57] от "musashii":Аз също ходя на мачове на моят любим клубен отбор, както и на националния отбор и винаги около мен все ще се намери някой който да подвикне някаква расистка обидя или псувня към чернокожите играчи на противниковия отбор.
  —цитат от коментар 69 на Иво


  И от това правиш генералният извод,че българите са по-големи расисти от дургиет европейци.На футболен мач се използват какви ли не обиди по противниковите състезатели.И от това не могат да се правят никакви изводи.Това е стадион и хората си изливат емоциите.Не е опера.Важни са действията-има ли нападения над чернокожи в България и дали са повече от другите европейски държави.

 74. 74 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#57] от "musashii":Аз също ходя на мачове на моят любим клубен отбор, както и на националния отбор и винаги около мен все ще се намери някой който да подвикне някаква расистка обидя или псувня към чернокожите играчи на противниковия отбор.
  —цитат от коментар 69 на Иво


  Ако се издъни бял футболист нямам проблем да го оценя подобаващо. За какво да го жаля? При тия пари дето ги взимат футболистите трябва да носят и на критика.

 75. 75 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#68] от "Alex Prime":Да, те свършиха доста работа, най-вече Павар според мен. Гризман също даде доста от себе си, но за Жиру не съм съгласен, защото той е централен нападател, а за цялото СП не можа да вкара даже един гол. Доста лош атестат за централен нападател.
  —цитат от коментар 71 на Иво


  Жиру не вкара гол, но градеше играта, което също е много важно. Той си каза - няма проблем да не вкарам гол, ако станем световни шампиони и му се получи.
  А иначе в по-общ план това е най-добрият начин да се сплотят хората от различни раси. За съжаление ми се струва, че както крайнодесните мразят малцинствата, така и крайните либерали също виждат нещата като игра с нулев резултат, в която взимат от белите, за да дадат на цветнокожите. Но във френския национален отбор и бели, и черни играха рамо до рамо. И затова са французи! В същата степен това важи и за белгийци, и за англичани.

 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Весело

  До коментар [#75] от "Alex Prime":

  Съгласен съм с по-общия ти план. +++ Но, не и за Жиру. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#74] от "Jesuit":

  За критика разбира се, че имаш прав, като фен на даден отбор (примерно твоя любим клубен отбор или национален). Все пак те играят за теб като фен на този отбор. Но аз имах в предвид грозни псувни и обиди на расова основа в много случаи с чернокожи играчи.

  До коментар [#73] от "musashii":

  Просто имам такова усещане Мусаши. Това си е моето собствено мнение, не ангажирам други с него. Ти си имаш друго различно мнение, това си е твое право разбира се.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#77] от "Иво":

  Нека ти напомня,че България единствена спаси своите евреи от нацистите.Никога не е имало изстъпления срещу турците след Освобождението, въпреки 500 години под тяхна власт и жертвите на Априлското въстание.Ние сме много толерантен народ.
  Що се отнася до негрите-аз съм бил в едно общежитие 5 години,в което имаше поне 20 негри.Играехме заедно карти,футбол, волейбол,заедно сме били на купони.И не съм видял нито една расистка проява.Нито една за пет години.Така че говоря от личен опит.

 79. 79 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#78] от "musashii":

  Окей, аз пък учих в университета (в моята група бяха) със студенти от Виетнам и Ирак. И имах чудесни и приятелски отношения с тях, както трябва да бъде. Радвам се, че и ти, като мен не си расист или ксенофоб.

  А, относно евреите, не само България ги е спасила, но и Дания. Ние като народ с право се гордеем с този факт. Освен това наскоро научих, че и Албания е спасила повечето от своите евреи, въпреки, че е била под окупация (първо италианска, след това германска).

  Относно турците в България след Освобождението, имало е и напрежение, ако трябва да сме честни, но като цяло сме били много миролюбиви и толерантни спрямо турците в сравнение с нашите балкански съседи, като например Гърция или Сърбия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 80. 80 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#79] от "Иво":

  Не случайно в България живее най-голямото по брой турско малцинство в чужбина.Имам предвид коренни жители,а не гастарбайтери,които в Германия са повече.Ако бяхме нетолерантни дали щеше да е така?И повече щяха да са ако не беше идиотщината Възродителен процес,организиран от комунистите.

 81. 81 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  ма много искам някой ''анализатор''да иде у западна Африка и да изкара там известно време,ама не от летището в хотела и по хубавите места,а баш да се разправя с местните власти и люде,да попие автентичната миризма и колорит на пристанището и улиците на матади,пойнт ноар,котону,такоради,дуала и прочие. то да идеш в кения от летището,в климатизирания хотел, на сафари и чист ресторант и да викаш''каква прекрасна страна,какви прекрасни хора..''и като се прибереш в чистия квартал с моравата,далеч от гетото,да идеш в чистия офис и да бориш расизма е много лесно. аман от анализатори,дето са виждали киншаса само по нешънъл джиографик.
  —цитат от коментар 4 на pavur


  Имаше такава история - някакви хипстъри решават да пътуват из Конго и виждат с очите си какво става, когато местните си вземат земята от лошия бял човек - пълна разруха и безнадеждност.

 82. 82 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#80] от "musashii":

  Тук вече съм напълно съгласен с теб, включително за възродителния процес. И нашите политици, (особено от ГЕРБ в последно време), когато казват, че България е добър пример в Европа за мирно и толерантно съжителство между хора от различен етнос и религия са прави за това. В други се избиваха и намразиха едни други, пример бивша Югославия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 83. 83 Профил на aglar
  aglar
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#5] от "vladivlad":

  Ами че авторката точно това се опитва да каже, вземете прочетете статията още веднъж!

 84. 84 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#83] от "aglar":

  Статията отдавна не е тази, която беше сутринта.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 85. 85 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":Не е точно така.Те и Нигерия са в същата тоналност, но не почват мачовете с 1 пряк свободен и 1 дузпа аванта. За гнусните търкаляния на френските цветнокожи с цел бавене на играта, за които не получиха картони, да споменавам ли?Англия и особено Белгия имат също много цветнокожи, но са симпатични. Щото не правят "ромски" номера.Надявам се на следващото световно Франция да не излезе от групите.
  —цитат от коментар 39 на Ebeneezer Goode


  +++++++++++++++
  Играчите на Белгия се раздават докрай и си личи отборният дух и симпатията между отделните играчи.
  Неслучайно Еден Азар каза "По-добре да падна с (тази) Белгия, отколкото да бия с (тази) Франция", след като направи на пух и прах играта им в интервю след мача.
  Отделно, че отборът на Белгия се е случил балансиран не само на етнически, а и на езиков принцип, затова всички го харесват.

 86. 86 Профил на ambra
  ambra
  Рейтинг: 133 Неутрално

  До коментар [#20] от "Mario Cheung Tsing Fong":

  Напълно съм съгласна с Вас. Разбира се че има и страни, които са по-зле от България, но за съжаление тя е най-бедната и една от най-корумпираните страни в ЕС... да не говорим, че във всякакви негативни класации все заемаме челните места.

 87. 87 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  "Шегите с африканците във френския отбор, успокояват завистта от постиженията му. "Гледай ги, какви са "французи", хе хе хе!" А това, че са световни шампиони, не е важно. Важно е, че са африканци."
  ===========
  Това може и да е вярно за някого, но не за всички. Доколкото съм чел, най-висок стандарт на живот в ЕС имат в Люксембург. Е, на тях мога да завиждам. А кой е шампион, не ми пука твърде. Люксембург не е сила във футбола, но бих го предпочел.

  Еретик
 88. 88 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#5] от "vladivlad":

  Скъсах с Дневник и не искам да коментирам официално.
  Но си дадох свобода да пиша от дъжд на вятър
  Низостта на анализаторите е безгранична.

  Колкото е/сме по-лоши, долни, диви и пр., толкова по-добре за Дневникарите!
  Падението и низостта на "анализаторите" в този сайт е безгранична.

  Относно "прекрасния нов свят" Олдъс Хъксли се е произнесъл отдавна в (анти)утопията си "Прекрасният нов свят":
  https://chitanka.info/text/20241-prekrasnijat-nov-svjat

  Превъзбудената от собствените си емоции и обвързаности авторка е написала оксиморон.

  ПП: В днешните времена, когато думите променят смисъла си, една от думите, която винаги ще означава едно и също е "Позор!"

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 89. 89 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 419 Весело

  [quote#67:"Jesuit"][/quote] "Следващият етап е по-прикрита манипулация."
  Докато гранта не се изчерпи, това няма да стане!

  След това Дневникарите ще се снишат, както някои "турбо"либярали (Изразът НЕ е мой, харесва ми и затова го употребих.) из Европата.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK