Какво кара политиците да се радикализират: примери от България

Корнелия Нинова на протест на животновъди

© Анелия Николова

Корнелия Нинова на протест на животновъдиКак така БСП изведнъж стана антиимигрантска, хомофобска, пропутинска партия, за която никакви крайни методи вече не са неприлични? И не е само тя – политическата радикализация е в настъпление в България, пише Даниел Смилов за "Дойче веле".

Личната зависимост кара политикът да се отклонява от "нормалната" логика, да прави неща, които се разминават с очакваното. За да прикрие тези отклонения, за него е удобно да твърди, че не е обикновен политик, а радикален революционер, който ще основе нов ред – национален или световен.


Скандалите около президента Тръмп в САЩ илюстрират добре този закон. За най-верните си почитатели той продължава да бъде революционер, визионер, който преосновава международните отношения. За многобройните му критици, сред които вече има и много републиканци, поведението на Тръмп спрямо Русия не може да бъде обяснено с нормална политическа логика и дори повдига въпроса за неговата лоялност. А личните зависимости са точно това – инструменти, които "приватизират" лоялността на политика в полза на интерес, различен от публичния.


В България: радикализъм за продан


България е брилянтен пример за връзката между лични зависимости и радикализация на политическите възгледи. В някои случаи тази връзка е чиста и документално доказана. Барековата партия "България без цензура" например беше създадена като инструмент на банкера (в изгнание) Цветан Василев за намеса в политиката. В многобройни интервюта той е споделял това, а и финансовата връзка бе ясно доказана в разследването на фалита на КТБ.
Радикализмът на г-н Бареков е прагматичен: крайните популистки и националистически възгледи му дадоха сертификат за екстравагантност, лиценз за всякакви бъдещи промени на политическата позиция. Колкото по-крайни и необичайни неща говори един политик, толкова той е по-непредвидим. Ерго, може да влезе във всякаква коалиция.

Докато г-н Бареков е най-изчистен пример за корелация между лична зависимост към патрон и радикализация, той далеч не е най-успешният подобен пример в българската политика. Волен Сидеров и неговата "Атака" са парадигма за конвертируемостта между радикализъм и променлива лоялност. "Атака" успяха да се "коалират" както с БСП и ДПС (и да предложат всеотдайно "златния си пръст"), така и с ГЕРБ и архиврага си Валери Симеонов. Тези пируети са необясними със стандартна политическа логика: остава обяснението с лични зависимости, влияещи на лоялността. Или пък наистина става дума за гениален поет революционер в образа на г-н Сидеров – версия, която сигурно също има своите привърженици.


Всъщност не бива да се фокусираме само върху единични случаи, колкото и те да са впечатляващи. Важен е моделът. Създават се декларативно радикални формации, които след това могат да влязат във всякакви коалиции, тъй като по дефиниция са "извън нормата". В тази светлина могат да бъдат разглеждани и "Обединените патриоти", "Воля" и т.н.


Възвишеният радикализъм на българския мейнстрийм: ГЕРБ и БСП


Съмненията за дълбоки лични зависимости за съжаление са характерни не само за "патриотичната" периферия на българската политика, но и за нейната сърцевина – ГЕРБ и БСП.


През последните години се нагледахме на политически събития, които не могат да се обяснят със стандартни политологически средства. Назначаването на г-н Делян Пеевски за шеф на ДАНС заслужено грабна купата на всенародното недоволство, но то не е изолиран инцидент. Сходни казуси са участието на ДПС (след 2014) като скрит коалиционен партньор в две правителства на Борисов; аферите "Костинброд" и ЦУМ-гейт, които бяха заметени без последици; фалитът на КТБ, затънал в съдебен процес, който обещава да се проточи безкрайно, без да разберем накрая къде точно са отишли парите.

Можем да опишем тактиката на ГЕРБ за отклоняване на съмненията за личностни свързаности като "радикализация" и патриотичен завой. Така например бежанската "криза" даде възможност на Борисов през 2015-2016 г. да се сближи с "патриотите" и така да маргинализира тези, които повдигаха неудобни за него въпроси.


При БСП не е по-различно със съмненията за личностни нелегитимни свързаности и зависимости, които на моменти определят политиката им. Два факта са много значими тук. Първо, в аферата ЦУМ-гейт Корнелия Нинова (с право) критикува и отстрани Гергов за участието му в съмнителната среща. Същевременно обаче тя не каза и дума за участието в нея на висш държавен служител – главния прокурор. Ако поведението на Гергов е укоримо, критиките би трябвало да са в пъти по-силни по отношение на държавния служител.

Второ, след успеха си на изборите президентът Радев заяви, че ще прави съдебна реформа, дори се възторгна по "румънския модел". Моментално ентусиазмът му беше париран (от БСП най-вероятно) и оттогава той отправя общи заклинания срещу корупцията, подхвърля имена, но след А не казва Б.


Чрез радикализъм към политическа автентичност


БСП реши да компенсира тази своя съмнителна антикорупционна немощ със стратегията на ГЕРБ – патриотизация и радикализация. Днес берем плодовете на този завой на левицата, решително надминала Борисов в това отношение. Затова БСП стана антиимигрантска, хомофобска, пропутинска формация, която не се свени от никакви крайни методи за печелене на гласове.


Последният пример е демагогията с животните в Странджа: в крайна сметка ветеринарните правила за безопасност не бива да се инструментализират за политически цели по такъв безогледен начин.


Личните зависимости и идеологията трудно могат да бъдат отделени в политиката и сигурно винаги са си съжителствали. Но в съвременния свят, в който стандартните либералнодемократични идеологии губят потенциала да мобилизират гласове, радикализмът започва да се привижда като гаранция за автентичност. Не бива да се забравя обаче, че той е и смокиново листо за прикриване на нелегитимни лични зависимости. Какъв е точно случаят с българските радикали нека хората преценят сами.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 260 Неутрално
 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2655 Весело

  Смилов пак се е изказал радикално...

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  Смилов добре знае, че при споменаването на Нинова и Бареков тукашният читател ще реагира като бик на червено. Да, и аз не ги обичам, но чрез тях авторът каля нормални идеи, за да прокара своите. Вече съм писал тук, че Корнелия е достатъчна да компрометира таблицата за умножение, стига да свържат името и с нея.
  Нито Нинова, нито Бареков са революционери. Те нямат убеждения и биха подкрепяли каквото и да е, ако ще ги доведе до властови позиции, които пък ще осигурят контакт с кацата мед.

  Еретик
 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Нито темата, нито статията заслужават коментар!

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  "Как така БСП изведнъж стана антиимигрантска"? - елементарно промени се класово-партийния състав на мигрантите. Ако бяха руснаци или кубинци щяха да си мълчат!

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7458 Весело

  Докато леви и десни популисти се ''радикализират'', ГЕРБ управляват!

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Левичар-либерастите, чиито виден представител у нас е медийният шаман Смилов, работят отчаяно за запазване на техния свят. Несвободни медии като Дойче Веле имат много теми-табу, за които им е забранено да пишат, но публикуват с комунистическа енергичност такива като Смилов.

  Когато Алтернатива за Германия вземе властта, ще секне кранчето на Дойче Веле (или ще сменят линията). Това изнервя някои.

 8. 8 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  Нинова прегърна каузата на животновъдите толкова самоотвержено,с такъв хъс и такъв ентусиазъм, че направио буди съмнение в нейната искреност. Това беше един удобен претекст да се покаже загриженост на БСП към интересите на народа и незаинтересованост на властта за съдбата на хората.

 9. 9 Профил на korc
  korc
  Рейтинг: 3349 Неутрално

  Лозунга подет от Нинова "Да яхаме чумавите кози и да завземем власта" ще ни прати в средновековието! Тепърва ще трябва да се борим с болести забравени от столетие.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 457 Весело

  " Антиемигрантска " ,"хомофобска " , "радикализирана " , "пропутинска" - навиваме пружината и хоп - добавяме БСП ,Бареков и сол на вкус. Ефектът е гарантиран . Неслучайно автора е докторант в Централно европейския университет в Будапеща.

 11. 11 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1685 Весело

  Статията като цяло е за скрап. Но в нея има едно супер изречение
  “Но в съвременния свят, в който стандартните либералнодемократични идеологии губят потенциала да мобилизират гласове... “ - малей, мед ми капе на душата от подобни волни или неволни признания.

 12. 12 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Радикализацията в политиците е следствие , а не причина. Либералната стратегия няма идея /идеология.Трудно осмисля логически миналото, не може за да създаде сполучливите модели ДНЕС. При огромните щети и поражения , степента на радикализация е ниска. Огромният проблем е приватизацията на РЕПУБЛИКАТА, и онези ОТСРЕЩА в постове са част от българският , а не от глобалният народ. Ако все още няма инструменти за по силна РАДИКАЛНОСТ, ще се появят . Не разбирах какво тласка хората в таква остра битка в минали времена. Сега нещата са на същото положение - ТЕ и останалите.
  Не вярвам аз, че калугер
  ще спаси раята —
  свободата не ще екзарх,
  иска Караджата." ( Л. Карвелов)

 13. 13 Профил на Babimu
  Babimu
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Като чета горните коментари и си мисля, че допирните ми точки с българското население са нулеви. Кои от критикуваните в статията идеи са Ви на сърце, дами и господа? :
  - антиимигрантските, при положение, че България е дала 2 млн имигранти на света???
  - борбата с чумата по животните: искате ли да си хапнете някое от тези мили агънца??
  - смятате, че медиите на Пеевски, вкл. и контролът му над БНТ и Нова тв и т.н. и т.н. имат нещо обшо със свободата на медиите в Германия?
  - хомофобията, защото Ви е много важно кой с кого спи или
  смятате, че Цацаров е чистият в случая ЦУМ-гейт????
  наистина си заслужаваме да сме 10-та дупка на кавала, щом като и в този форум простотията е повсеместна.

 14. 14 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Докато леви и десни популисти се ''радикализират'', ГЕРБ управляват!
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  Което е и планът. Карикатурна опозиция отляво, нелепа патерица отдясно, беззъба опозиция отвън и Баце става незаменим, наш единствен велик кормчия към стабилността насред бурното геополитическо море - и за пред електората, и за пред Европа. Бездарен сценарий, по-тъп и от мачовете по кеч, но връзва.

 15. 15 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#13] от "Babimu":

  Всъщност в Германия няма свобода на медиите.

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2874 Весело

  "Възвишеният радикализъм на българския мейнстрийм:"

  - Пропуснати са както амнистията на Станишев, така и ОФ-то на Станишев.
  Не е случайно:

  „Инициативата изборите да се преброят паралелно от външна агенция е на "Коалиция за България" и по-конкретно на нейния лидер Сергей Станишев. Към тази идея обаче се включиха и други партии, които оформиха своеобразна опозиционна коалиция около социалистите: ДПС, "Атака", ДСБ и партията на Меглена Кунева.“
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/izbori2013/2013/05/06/2054730_povtorno_prebroiavane/

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9021 Неутрално

  БСОП не е станала изведнъж пропутинска. Тя винаги е била проруска.

 18. 18 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 457 Неутрално

  БСОП не е станала изведнъж пропутинска. Тя винаги е била проруска.
  —цитат от коментар 17 на Роси


  Няма спор ,но памфлета на Смилов няма за цел за ни убеди в това. Целта му е да вкара всички нелиберални елементи под общия знаменател "комунисти". А това е нещо ,което винаги е намирало благодатен прием в настоящия форум.

 19. 19 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  До коментар [#13] от "Babimu":

  "Кои от критикуваните в статията идеи са Ви на сърце, дами и господа? :
  - антиимигрантските, при положение, че България е дала 2 млн имигранти на света???
  - борбата с чумата по животните: искате ли да си хапнете някое от тези мили агънца??
  - смятате, че медиите на Пеевски, вкл. и контролът му над БНТ и Нова тв и т.н. и т.н. имат нещо обшо със свободата на медиите в Германия?
  - хомофобията, защото Ви е много важно кой с кого спи или
  смятате, че Цацаров е чистият в случая ЦУМ-гейт????
  наистина си заслужаваме да сме 10-та дупка на кавала, щом като и в този форум простотията е повсеместна. "
  ====================
  Антиимигрантските ми настроения са свързани с качествата на мигрантите. Повечето български изселници отиват да работят или учат. Ако хората идваха да станат българи и да работят, бих ги посрещнал на границата. Не съм толкова наивен.
  Чумави агнета не искам, има си закони, нека се спазват.
  Немските медии са свободни само когато повтарят ДВ. Помним мълчанието за Кьолн. Това има отношение и към мигрантите. Тук можеш да пишеш и ЗА мигрантите, и ПРОТИВ тях.
  Хомофоб съм дотолкова, че да не съм съгласен с естетизирането на обратните и правото им да осиновяват деца, които ще израснат в неестествена среда.
  Нещо друго?

  Еретик
 20. 20 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#13] от "Babimu":
  Задаваш съвсем основателни въпроси. И те могат да се обобщят така: кое от критикуваното от автора харесвате? Разбира се, никой от тези критици на Смилов няма да Ви отговори. Те просто започват стрелбав други посоки, за да серазводни впечатлението и в тази стрелба няма логика. Но не се отчайвайте, винаги мислещите хора в този народ са били малцинство.

 21. 21 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 457 Весело

  До коментар [#20] от "авторът":

  Поздравления ,вече станахте трима : колегата от коментар 13 ,Вие и Егото Ви.

 22. 22 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1383 Весело

  Парички, парички, и то много... Е на са рубли, ама са поне конвертируеми!

 23. 23 Профил на white rabbit
  white rabbit
  Рейтинг: 352 Разстроено

  Като чета повечето коментари напоследък, стигам до извода че и електората се радикализира. И като гледам с гласуването си какви предпочитания имат, може би и оглупява. Дано не съм прав, но така е и в световен мащаб. Хубавото е че има сайтове като Дневник, където разумните хора все още преобладават

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK