Поруганият гроб на Стамболов

Пред паметника на Стамболов

© Надежда Чипева, Капитал

Пред паметника на СтамболовВестта, че пак са посегнали на гроба на Стефан Стамболов на Централните гробища в София и че случилото се съвпада с годишнината от неговото убийство – 18 юли 1895 г. – няма как да не навежда на размисли. Вероятно мотивът е битов – открадването на бронзовия му бюст – което не прави случилото се по-малко прискърбно или по-малко отвратително.


Почитта към покойниците и поддържането на тези "места на паметта", каквито са гробищните паркове, е белег за цивилизоваността на едно общество. У нас пък поругаването на гробове и тяхната занемара е честа практика. И в това има нещо травматично, което предполага анализ. Сякаш по формулата на Хегел за трагичното ние дотолкова не искаме "да съвпаднем със събитието" – с онова, което е било или е – че отчаяно искаме да сме, като заличим предшестващото ни. Ала историята не засяга единствено другите, тя е наследство, неизбежно лягащо на плещите ни. И тъкмо неразбирането на този факт се разразява (пак по Хегел) като трагедия.


Ала да се върнем към поругания гроб на Стамболов. Има нещо кобно в съдбата на този български държавник, превръщащо го в маркер на най-новата ни история. Той, сподвижникът на Левски и Ботев, е сред най-младите хъшове и умира немислимо млад, само на 41 години. Обикновено биографите пишат размисли за човека и неговото време. Стефан Стамболов е самото свое време. При него тази дистанция не съществува. Сякаш у него се набелязва ускорението на българската съдба. Той се откроява на фона на онова преломно време и категорично се намесва в него.
Съдбата му е повече от особена. Историческият ни пантеон е така конструиран, че в него най-ярко се открояват мъчениците и предателите. Първите загиват преди нова България и са осияни от саможертвата си, вторите са сред "юдите" на несвободата, боящи се и опарили се от нея. Стефан Стамболов е изключение. Той релефно се откроява, сам по себе си, винаги в черно или бяло. Едни го въздигат до небесата, други правят всичко възможно изцяло да го очернят.
Ако бе загинал през 1875-1876 г., той щеше да е безспорен сред първите, сред мъчениците и борците за национално освобождение. Той обаче оцелява. Живее още две десетилетия, а в последните десет години от живота си (1885-1895) сам – и то еднолично – държи юздите на България. Не му го прощават. Обявяват го за "тиранин" и "диктатор". Някои от обвиненията са основателни. Трябва да признаем, че той управлява самоволно, не само с позволени, но и с доста непозволени средства. Разгонва опозиционната преса, прогонва опонентите си, държи страната под контрол с шайки от сопаджии; безмилостен е към русофилите, към политическите си противници и довчерашни свои приятели, чиито смъртни присъди подписва като регент.


Ала и времето е такова, крайно и доста отвратително, ще възразят горещите му защитници. Вярно е, но едното не изключва другото. Показателни са дори сънищата му. В дневника си разказва как все сънува, че се обръща с файтона и виси над пропаст, на косъм от бездната. И все се пита – защо голяма Русия иска да затрие малка България. Кроят как да го убият, разминава се на косъм при убийството на Христо Белчев, в отговор той развихря вълна от насилие.


Парадоксалното е, че удържа на натиска на руския император Александър III, а бива свален от княз Фердинанд, когото сам е довел. Делото по убийството му, по чудо намерено през 1993 г., казва ясно кои са физическите му убийци – Боне Георгиев, Халю (Михаил) Ставрев, Талю (Атанас) Цветанов, Наум Тюфекчиев. Но не казва кои са поръчителите зад гърба им.


За отсечените му ръце и посечената му с ятаган глава се знае. Видно е и по скулптурата му в центъра на София, в градинката на "Кристал". Може би по-малко се знае защо е бил посечен така – по главата и по ръцете. Убийците са имали информация, че носи метална ризница под дрехите си.


По-малко известни са обстоятелствата по кончината и погребението му. А те са доста нелицеприятни и в светлината на последното поругаване на гроба му си струва да бъдат разказани. Знаем подробностите от кореспонденциите на журналиста Рихард фон Мах, кореспондент на "Кьолнише цайтунг", негов личен приятел. Ето свидетелството му:


В събота, 20 юлий 1895 г. опечалените се събраха в траурния дом; салонът, коридорът и приемните стаи бяха препълнени; в трапезарията бе поставен ковчегът със смъртника. Трупът на Стамболов е облечен във фрак, раните по падналата малко назад глава се разпознават, тесни, червени линии по слепите очи, над дясното око, над корена на носа, тесни като ръба на ножа и все пак убийствени На една маса край трупа стои стъклено блюдо, то съдържа разсечените, обезобразените ръце, които някога направляваха съдбините на България, като стари ръкавици плуваха те в спирта.


Отвън се събират хора, разказва фон Мах, тълпата шуми. Оказва се, че винтовете на колелата на погребалната колесница са били развити. По заповед на военния министър Рачо Петров на офицерите от българската армия е забранено да участват в погребалното шествие. Само трима полковници идват да се простят със Стамболов и сетне си тръгват. Носи се слух, че се подготвя посмъртна разправа с тленните му останки. Зад ковчега се осмеляват да застанат малцина. Отпред е близкият му приятел Димитър Петков, зад него са г-жа Стамболова и г-жа Муткурова, сестрата на Стамболов. След тях върви дипломатическото тяло с изключение на белгийския представител. Зад дипломатическите представители са охранителите им с револвери на пояса. Австро-унгарските гавази даже носят карабини.


На улица "Раковски" (на мястото на днешния НАТФИЗ), там, където е бил съсечен Стамболов, шествието спира. Чуват се викове. Хвърлена е бяла кутия, разнасят се възгласи "Динамит!". Хората се втурват да бягат. Мъже и жени падат едни връз други, изкъртени са оградите на съседни къщи. Мнозина от сподвижниците на Стамболов са с револвери в ръце. Дипломатите са разпръснати. От съседна улица излиза жандармерийски ескадрон и оттук насетне той конвоира шествието. Сякаш става дума не за погребение, а за опит за държавен преврат. Обяснението на фон Мах:


Организаторите на смута имаха намерение да произведат впечатлението, като че убийството е било дело на народно отмъщение и като че гневът срещу Стамболова е тъй силен и тъй всеобщ, щото никое правителство не би могло да го запре.


Ала най-отвратителното предстои. Процесията наближава катедралния храм, но вместо камбанен звън се носи чалга (дрезгава музика според хроникьора). Млади шайкаджии надуват всевъзможни инструменти. Въжетата на камбаните са изрязани, въоръжени лица са попречили да се заменят с нови. Полицията присъства, но бездейства. Както често става в България.


На Централните гробища шествието се натъква на ново брожение. Служат се панихиди на гробовете на екзекутираните от Стамболов съзаклятници – на капитан Коста Паница, Светослав Миларов и останалите. И в смъртта се търси противопоставяне. Оттам се разнасят хули към Стамболов, вдовицата и близките му. Гледката е ужасяваща. Хвърлят камъни по децата му, пратени са хлапета да ругаят вдовицата му. Пийнали зяпачи си подават от отсрещния парцел шишета с ракия и публично говорят как ще осквернят тялото му. Фон Мах свидетелства:


Още преди последните опечалени да са си тръгнали от погребението му, неколцина от тях, като "диваци около кладата", играха хоро край гроба му. Още докато качваха г-жа Стамболова на файтона, други омърсиха гроба по най-безсрамен начин, изричайки проклятия. Така беше погребан Стефан Стамболов.


И това пак не е всичко. От горния край на Централните гробища се задава друга тълпа, носеща дървета и въжета. Обсъждат как да изровят тялото му и да го обесят посмъртно. Сякаш смъртта не заличава нищо. Омразата продължава. Австро-унгарският консул слиза от файтона си и се връща на гробището. Той заявява на началника на жандармерийския ескадрон, че ще го държи лично отговорен за това варварство, за което утре ще изпрати нота в двореца. По това време Фердинанд е избрал да не бъде в страната, заминал е на лечение в чужбина.


Поставят денонощна охрана на гроба на Стамболов, но след известно време, разбира се, я снемат.


Година по-късно издигнатата от вдовицата гробница е взривена.
Гробът на Стамболов многократно е оскверняван.
Двамата му синове – Коста и Стефан – кретат едвам-едвам в годините на комунизма и си отиват в края на 60-те години. Не оставят преки потомци.


Спомням си как в началото на 80-те години се заговори, че гробното място на Стамболов е изцяло буренясало, дори оригиналният кръст бил изчезнал.


Сяка, за да стане ясно колко малко дели съществуващото от забравата. А историята е тъкмо възпоминание. Дори и да изчезне кръстът на гроба, остава кръстът на гробищната църква. Дори да се заличи гробът, остава паметта за човека. Някой помни.


Странното обаче е, когато омразата се съвместява с немарата. Което не отменя питането: как помним? Или защо забравяме.


Текстът е от портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 959 Неутрално

  И поръчителят е ясен - руският император !!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 959 Неутрално

  А изпълнителите са русофилистици !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Скоро обикаляхме със семейството по София и нататък, но не пропуснах да спра и да покажа на децата църквата Св. Неделя и да им разкажа за варварството (атентата) на комунистите.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 301 Неутрално

  По поръчка от руското посолство!!
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan


  Напълно възможно.

 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  Руснаците и техните слуги в България са злобни. Много злобни и отмъстителни.

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  Убийството на Стамболов е една от най-големите трагедии на България. Страната се лишава от мъдър държавник, който да води българския кораб през бурното историческо море с множество подводни невидими скали.
  След Стамболов България започва да води русофилска политика , която довежда страната до две национални катастрофи.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  До ден днешен Стамболов не е оценен като държавникът , който спасява България от руските опити тя да стане руска провинция. Независима България дължи своето съществуване на Стамболов. Затова руснаците и техните слуги в България никога не могат да му простят.

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  Една истинска история на България , а не тази написана от руска гледна точка, ще оцени държавникът Стамболов и ще му отдаде такова историческо значение в България, каквото има един Ататюрк в Турция.

 12. 12 Профил на Prozerpina
  Prozerpina
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Начи, уважавам конспиративните ви идеи, но по-вероятно гробът да е осквернен от хора, които дори и не са чували за Стамболов. Най-вероятно даже не могат да четат, еле па да са руски агенти :)

 13. 13 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Бюстът изчезна преди около 2 месеца, лично аз съм го документирал в този сайт в началото на юли. Управата на гробищата също е уведомена. Медиите са тези, които откриха изчезването на бюста в деня на годишнината.
  Убийците са известни още в деня на покушението, Стамболов ги разпознава, защото са извършителите на убийството над Белчев и Вълкович. Самият Стамболов е информиран, че се подготвя покушение срещу него и иска да напусне България, но народняците не му позволяват. Григор Начович е най-вероятния организатор, външен мин. на народняците и бивш агент на Добродетелната дружина

  I shave with Occam's razor
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Нямам думи. Държавник от ранга на Стамболов би бил чест за всяка държава, не и за България. Срам ме е!

 15. 15 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До ден днешен Стамболов не е оценен като държавникът , който спасява България от руските опити тя да стане руска провинция. Независима България дължи своето съществуване на Стамболов. Затова руснаците и техните слуги в България никога не могат да му простят.
  —цитат от коментар 10 на tacheaux


  Как да го оценят като държавник, като петата колона пише историята на България?

  I shave with Occam's razor
 16. 16 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сахаров":
  ++++++

 17. 17 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Не е необходимо да ди кой знае какъв капацитет, за да се сетиш кой е ходил да 'бере' железо за вторични суровини. Само заради това си деяние, тези подчовеци заедно с семествата си трябва да бъдат изселени и да не се позволява на австралопитек от техният род да стъпва на българска земя вовѐки.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 18. 18 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Стамболов е спасителят на България след срамния преврат на 9 август.Той е създателят на оная независима национална политика ( и без Русия можем)и оная национална военна мощ ,която прослави България извън нейните предели.Стамболов като пръв министър остава още и досега ненадминат от никого от неговите наследници.

 19. 19 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Благодаря на г-н Николов за тази статия.
  Да почива в мир Стефан Стамболов.
  Ще се постарая да не го забравят детето и близките ми.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3452 Любопитно

  До коментар [#11] от "tacheaux":

  Една истинска история на България , а не тази написана от руска гледна точка, ще оцени държавникът Стамболов и ще му отдаде такова историческо значение в България, каквото има един Ататюрк в Турция.
  =======
  А истинското значение на Ататюрк в Анадола известно ли ти е....?
  Всъщност няма смисъл да задълбавам... Ще го кажа направо...!!!
  Тия които обичат да обичат героите когато са мъртви, им правят най голямото зло.....
  Когато героя е жив, е считан за диктатор или някакъв.... ист....
  И Ататюрк затова го отровиха.... за да стане много хубав герой от него.... та после да му използват завзетите....
  Е тъй вървят нещата.....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "...удържа на натиска на руския император Александър III...
  И все се пита – защо голяма Русия иска да затрие малка България"

  Който въпрос му струва живота. Както и на мнозина други.

 22. 22 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Това е съдбата на тези, които се опълчат на Матушката, и в гроба не намират покой...

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  ова че най-вероятно извършителите на акта по разбиването на паметника на Стамболов нямат никаква представа за личността е много вероятно, но явно някой им е подсказал за датата.
  Искам обаче да иизрязя и своето мнение по един по-сериозен въпрос. Имаме слабостта да търсим "единствения", а историята ни е дело на мнозина. Майор Коста Паница също заслужава почит и уважение.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Коста_Паница

 24. 24 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 702 Неутрално

  В "Матушка" и до сега не могат да му простят, че води ориентирана към запада политика. Агентите на Кремъл от Мултигруп му издигнаха онзи позорен паметник с разцепената глава - да се знае какво ще се случи на онези, които не слушат московците.

  preklara rara
 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Тленните останки на великият българин и Търновец Стефан Стамболов трябва да намерят вечен покой във ВЕЛИКО ТЪРНОВО!!!!!!!

 26. 26 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Интересно, как никой не се опита да задигне паметника, който е обида за нацията ни, а все гроба му оскверняват?!

 27. 27 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Убийството на Стамболов е една от най-големите трагедии на България. Страната се лишава от мъдър държавник, който да води българския кораб през бурното историческо море с множество подводни невидими скали.След Стамболов България започва да води русофилска политика , която довежда страната до две национални катастрофи.
  —цитат от коментар 8 на tacheaux


  Много точно изказване!
  +++++++++++

 28. 28 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  ова че най-вероятно извършителите на акта по разбиването на паметника на Стамболов нямат никаква представа за личността е много вероятно, но явно някой им е подсказал за датата.Искам обаче да иизрязя и своето мнение по един по-сериозен въпрос. Имаме слабостта да търсим "единствения", а историята ни е дело на мнозина. Майор Коста Паница също заслужава почит и уважение.https://bg.wikipedia.org/wiki/Коста_Паница
  —цитат от коментар 23 на daskal1


  За какво заслужава уважение, затова, че е ходил нощем да бие затворниците в Черната джамия, че е изнасилвал жени или, че се опитал да прави преврат? Не виждам за какво трябва да бъде уважаван и почитан...

 29. 29 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Руснаците и техните слуги в България са злобни. Много злобни и отмъстителни.
  —цитат от коментар 7 на tacheaux


  Какъвто Бащицата, такива и лакеите...

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  Прочетете личния дневник на Стамболов.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#7] от "tacheaux":

  И пропагандат е: не сме ние, целия български народ е!!

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 33. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  Тленните останки на великият българин и Търновец Стефан Стамболов трябва да намерят вечен покой във ВЕЛИКО ТЪРНОВО!!!!!!!
  —цитат от коментар 25 на selqnin


  Тленните останки на спасителя на България, великия Стамболов трябва да бъдат в музей , подобен на музея на Ататюрк в Турция.

 34. 34 Профил на dersu_uzala
  dersu_uzala
  Рейтинг: 390 Неутрално

  На всички въздишащи по лика и делото на тиранина с монголоидна физиономия препоръчвам да прочетат брошурата на Петър Попарсов от Велес, един от водачите на Вътрешната революционна организация, "Стамболовщината в Македония и нейните представители". Белким разберете нещо за моралния облик на идола ви.

 35. 35 Профил на slunchev_den
  slunchev_den
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Убийците и поръчителите като че ли да са едни по възгледи...

  "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител."
 36. 36 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Тъжно и срамно! Това ли заслужава един най-забележителните строители на Нова България?

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Убийството на Стамболов е една от най-големите трагедии на България. Страната се лишава от мъдър държавник, който да води българския кораб през бурното историческо море с множество подводни невидими скали.След Стамболов България започва да води русофилска политика , която довежда страната до две национални катастрофи.
  —цитат от коментар 8 на tacheaux  До коментар [#8] от "tacheaux":

  И къде я видя тази русофилска политика след Стамболов?!?!?! Българската армия дори воюва срещу руската... Като Русия капитулира пред България през ПСВ! И България е съюзник на Германия до ВСВ. И т.н. Я прегледай отново историята на България до ВСВ.

 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#33] от "tacheaux":

  Искаш да кажеш МАВЗОЛЕЙ. Няма абсолютно нищо срамно в паметната традиция на мавзолея. Която е от времето на Римската империя. Тогава всеки - от най-бедният до аристократът - е можело и са градили мавзолеи на свои скъпи покойници. Същото могат да сторят и роднините на Стамболов.

  П.П.

  Комунистите разбира се,се опитаха да извратят тази толкова красива и трогателна традиция на мавзолея. Както и всичко до което се докоснаха...

 39. 39 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Има личности, които минават като комети в историята- ефектни фоерверки за кратко време. При други, като Стамболов дори 100 години затъмняване, хулене, потулване, лъжи, омраза, не са достатъчни да бъде забравен.( Българският народ е склонен да прощава дори грешките, ако са направени в името на Родината, но ненавижда чуждопоклонниците, блюдолизците,родоотстъпниците.)

 40. 40 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5285 Неутрално

  Проклети вандали, не се свенят и на гробовете да посегнат, даже и на паметника на Стефан Стамболов.

 41. 41 Профил на ccccc
  ccccc
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ма какво се обсъжда и мисли по тоя въпрос, това е деяние на цигани. Те идея си нямат чия тиква са претопили.

 42. 42 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#26] от "bez_ime2":

  "Интересно, как никой не се опита да задигне паметника,"

  Наистина ли ти е интересно? Я да помислим къде да си "наберем" метал: в центъра на София или в тъмнината на гробищата?

 43. 43 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Има една книга :Спомени за княжеското време" писана оъ Добри Ганчев. Той пише, че Фердинанд е бил в родината си Австро-Унгария. Когато става известно за унийството му съотечествениците ба Фердинанд се опитали да го линчуват, а той бил изгонен от Австро-Унгария!

  Има една биографична книга за Съамболов писана през 1988. Там авторът критикува българските комунисти, Той казва, че Стамболов е бил русофил, но е мразел императора им. За това е обявен за враг. Авторът продължава, че тогава Ленин би трябвало да бъде обявен за най-големия русофоб, понеже не само е мразе императора, а дори е организирал атентат срещу него!

 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  До коментар [#28] от "bez_ime2":

  Най-малкото защото като опълченец се е сражавал храбро за България, или че е работил неуморно за Съединението и. Май сме от сорта "силно да любим и мразим" поединично?

 45. 45 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#26] от "bez_ime2":"Интересно, как никой не се опита да задигне паметника,"Наистина ли ти е интересно? Я да помислим къде да си "наберем" метал: в центъра на София или в тъмнината на гробищата?
  —цитат от коментар 42 на areta


  Мадам, намирайте си метал, където искате, това си е ваш, цигански проблем...

 46. 46 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#28] от "bez_ime2":Най-малкото защото като опълченец се е сражавал храбро за България, или че е работил неуморно за Съединението и. Май сме от сорта "силно да любим и мразим" поединично?
  —цитат от коментар 44 на daskal1


  Няма как да любим престъпници...

 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  Както при всички подобни, легендата около Стамболов много преувеличава заслугите му.
  —цитат от коментар 32 на Dimiter Tsvetkov


  Щом руснаците го мразят толкова много, сигурно е бил много свестен човек!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Европейските народи имат потомствена аристокрация, ние имаме Раковски, Левски, Ботев, Стамболов, Гоце Делчев.
  Един достоен елит, излъчен измежду най-събудените слоеве на народа ни, за които патриотизмът върви заедно с прозорливост и ярка интелигентност.
  На всички тях и най-малко не им действат заблудите и митовете за "дяда Ивана", идеите им са прогресивни, преценките трезви, нравствеността - ненакърнима.
  Блестящи и енергични организатори - Левски започва, Гоце Делчев успешно осъществява неговия проект за "паралелна държавна власт" в още властващата Османска империя. Държавата на българите в Костурско, Воденско, Леринско притежава съдебна власт, събира данъци, въоръжена териториална отбрана "селска милиция" - в с.Смърдеш всяка къща има по няколко цеви огнестрелно оръжие, комитетът поддържа българско училище, черква и образцова куриерска служба, имат и добре въоръжена и боеспособна войска - четата на Чекаларов и Кляшев.
  Стамболов пък енергично и грамотно организира държавната власт в условията на свобода - България учудва света със своя бърз напредък и се нарежда редом до европейските държави, за има-няма трийсет години става лидер на Балканите.
  Стамболов е стожерът на самобитната българска държавност и не е за учудване враговете на тази държавност да го нарочат за враг.
  Руският империализъм, тукашните русофилски измекяри, сетне комунистите - вкупом го ненавиждаха и ненавиждат до днес.
  Време е обаче националните светини да бъдат защитени от посегателства, откъдето и да идват - и от гърчовете на една умираща империя, вечен враг на България, и от агресивната посредственост, за която свята е само расия и всичко друго е маловажно, и от невежественото отношение, неправещо разлика между например Стамболов и Стамболийски .
  Просветеният патриотизъм изисква най-вече да знаем уроците по история.
  Само така ще запазим националната си съвест чиста.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  До коментар [#46] от "bez_ime2":

  Цитат:
  "Когато през 1891 г. в центъра на София е убит финансовият министър Христо Белчев (целта е била Стефан Стамболов), сред заподозрените попада и Светослав Миларов.
  Затварят го Черната джамия (сега храм "Свети Седмочисленици") заедно с Петко Каравелов и Трайко Китанчев. Обвинението срещу Миларов се гради върху съдържанието на тефтерчето му, което е поверил на свой близък, изтъргувал го срещу 4000 лева. Съдът не обръща внимание на факта, че Миларов и убития Христо Белчев са приятели, именно Белчев заедно със Спас Вацов превежда Миларовите "Спомени от цариградските тъмници", писани на хърватски.
  Миларов е обесен в двора на Черната джамия на 15 юли 1892 г."

 50. 50 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Коментарът на немския журналист само затвърди, че отдавна мършата в България преобладава над нормалните хора. Стамболов и Цанков безмилостно се разправят с русофилската, комунистическата и дружбашката паплач и затова са толкова оплюти днес.

 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  На Стамболов принадлежат и думите “ Македония ще стане гробницата на България” разбирайки ясно неосъществимоста на начинанието. Уви думите му се оказват пророчески, не е зле и днес да ги помним

  klimentm
 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  На Стамболов бяха отредени три реда в едновремешните учебници по история и то като революционер и Апостол на Освобождението - нищо друго!

  klimentm
 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  До коментар [#51] от "klimentm":

  Оттам е и несъгласието на Стамболов с майор Паница, както и ужасният край на Стамболов, но реално не Стамболов е изначалният водач на русофобите в Либералната Партия, а Васил Радославов. Стамболов се опитва да убеди Александър Трети във верността на България към Русия докато не се стига до конфликта с изгонването на Батенберг под натиска на Русия и установяването на Фердинанд начело на държавата.

 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  До коментар [#53] от "daskal1":

  За мен беше много любопитно да прочета и за срещата му със султан Абдул Хамид:

  “В беседата си с Абдул Хамид Стамболов хитро изоставя идеята за дуалистична империя "като невъзможна", предлагайки нещо по-ефикасно и полезно - всичките европейски провинции (Княжество България, Македония и Одринско) да станат един Урумели-бейлер-белък, като престолонаследникът бъде Урумели бейлер-бей.

  "А дали няма да има опасност един ден да замръкне Урумели бейлер-белък, а да осъмне Българско кралство, както това стана в Източна Румелия?" - пита проницателният султан, гледайки Стамболов право в очите, за когото след срещата възторжено ще заяви на своите министри: "Ако той беше мой велик везир, света преобръщах наопаки!"

  klimentm
 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  До коментар [#54] от "klimentm":

  Да, но не е лошо да отбележим, че идеите за българо-турска държавна структура , по късно формулирана от Стамболов като Румелийски беилик, са заимствани донякъде от Раковски и Пандели Кисимов. Кисимов е съидейник в това предприятие, но конкуренцията за лидерство е твърде силна и Стамболов заточава през 1890 съгражданина и съидейника си Пандели Кисимов за 4 години в Румъния в следствие на скалъпено обвинение че е съзаклятствал с майор Паница. Обвинение е отхвърлено с решение на ВКС, но Кисимов е изгонен.
  В крайна сметка резултат от тези знаменити дискусии на 31 юли 1892 с Абдул Хамид е тихата, но твърда дипломатическа съпротива на Великите Сили които имат определени стратегически интереси спрямо ограничаване влиянието на Турция, плюс шум сред средите на Петко Каравелов.

 56. 56 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#54] от "klimentm":Да, но не е лошо да отбележим, че идеите за българо-турска държавна структура , по късно формулирана от Стамболов като Румелийски беилик, са заимствани донякъде от Раковски и Пандели Кисимов. Кисимов е съидейник в това предприятие, но конкуренцията за лидерство е твърде силна и Стамболов заточава през 1890 съгражданина и съидейника си Пандели Кисимов за 4 години в Румъния в следствие на скалъпено обвинение че е съзаклятствал с майор Паница. Обвинение е отхвърлено с решение на ВКС, но Кисимов е изгонен.В крайна сметка резултат от тези знаменити дискусии на 31 юли 1892 с Абдул Хамид е тихата, но твърда дипломатическа съпротива на Великите Сили които имат определени стратегически интереси спрямо ограничаване влиянието на Турция, плюс шум сред средите на Петко Каравелов.
  —цитат от коментар 55 на daskal1


  Даскале, с цялото ми уважение, не знаете, какво говорите и преписвате чужди думи, които не разбирате. Пандели Кисимов е един лилипут в българската история, който си е продал душата на петата колона и никога не е бил фактор в новата държава.
  ТЦБК е много повече от един меморандум за дуализъм, но за съжаление злонамерени хора го използват, за да низвергнат цялото дело на комитета. Пандели никога не е бил съидейник на Стамболов, а негов идеологически враг. А цитатът за Урумели бейлер-бей е чисто и просто фалшификат

  I shave with Occam's razor
 57. 57 Профил на Пийчи Мочи
  Пийчи Мочи
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Вечна памет на един истински българин, възрожденц, които работеше тази млада, неукрепнала, но силна по дух нация да поеме по своя собствен, независим път!

  Вечна признателност на хората, които все още им пука, които все още помнят и разказват и без подкрепа от "Държавата" се грижат за гроба на този достоен Българин.

  Всички онези, които си даваме сметка, какво са направили хора като Стамболов, ген. Колев, Никола Петков и други, чиито гробове днес са обрасли в бурен, чиято памет е изтрите от двукратните "освободители", разкажете за тях на близките си и приятелите!
  Имайте поне тази смелост!
  Тяхната ги погуби, но нека помним!

  А този грозен паметник на Стамболов в центъра на София трябва да бъде свален и претопен!
  Руското влияние много добре се е постарало да постави точно тази ехида подигравка - разцепената главата на един осмелил се да води независима от северноазиатската сатрапия политка български държавник - за да видят всички останли истински патриоти, които се решат да защитават български интерес какво ги очаква.
  Този бутафорен паметник е една напомняне, намигане и предупреждение.
  Истинският паметник на великия български държавник Стефан Стамболов е в родния му град Велико Търново.

  Събудете се!

  В отпуск съм
 58. 58 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Ех, двойните ни освободители и тройните ни поробители ..... как да не ги обича човек.
  Ако националните ни герои бяха живи нямаша Стамболов да се бори сам за честта на България.

  California Über Alles
 59. 59 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Значи гробът на големият български държавник може да бъде поругаван безпрепятствено, този на Левски- също, но гнусният идол на окупаторите бива наблюдаван денонощно и всеки който го намаже с боя бива арестуван веднага.

 60. 60 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Значи гробът на големият български държавник може да бъде поругаван безпрепятствено, този на Левски- също, но гнусният идол на окупаторите бива наблюдаван денонощно и всеки който го намаже с боя бива арестуван веднага.
  —цитат от коментар 59 на antonio_vivaldi


  Така е е тук в поробената ни от Сатрапията България . Чак сега ли го разбра , че то това е така от години не е от вчера !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 61. 61 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Тленните останки на спасителя на България, великия Стамболов трябва да бъдат в музей , подобен на музея на Ататюрк в Турция.
  —цитат от коментар 33 на tacheaux

  +++++++++++++++++++++++
  Това е истината! Шмайзера не можем да го махнем, но мавзикех на Стамболов можем да направим!

 62. 62 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Какво написах - мавзикех вместо мавзолей

 63. 63 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  ... А този грозен паметник на Стамболов в центъра на София трябва да бъде свален и претопен!Руското влияние много добре се е постарало да постави точно тази ехида подигравка - разцепената главата на един осмелил се да води независима от северноазиатската сатрапия политка български държавник - за да видят всички останли истински патриоти, които се решат да защитават български интерес какво ги очаква.Този бутафорен паметник е една напомняне, намигане и предупреждение ....
  —цитат от коментар 57 на a very stable genius

  Скъпи приятели,
  Изненадвате ме с този прочит на паметника на Стамболов в градинката на Раковски и ЦарЯ.
  Основната идея на скулптора (забравих името му, за съжаление) с тази зловеща цепнатина, натуралистично близка до физическата, е да се покаже РАЗДЕЛЕНИЕТО на народа български:
  = разделение по линията русофили - български патриоти;
  = разделение по линията гръкомани (днес те са вече гърци) - български патриоти;
  = разделение по линията освободени - все още поробени;
  = разделение - заспали и будни, байганювци и алековци;
  = разделение - комунисти-некомунисти;
  Разделителните линии са множество, но главната е причинена от главния враг на България и българите - имперска расия, за което сочи недвусмислено посоката на зверската цепнатина - към руската църква на отсрещния ъгъл!
  Грозен или не, за това може да се спори безкрайно и безплодно - паметникът е ярка демонстрация, жест на казване на истината с високо вдигната глава - ВРАГЪТ Е РАСИЯ!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 64. 64 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#63] от "Торбеш":

  Още, когато се появи паметника, чух това тълкувание и го възприех като логично и вярно. Само не ми го побира умът защо Димитър Иванов ще прави такива послания, освен ако се е отказал да контролира изпълнението.

 65. 65 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мизийски ☦":

  Лесно е, някой циганин или българин, то разлика вече няма.

 66. 66 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#63] от "Торбеш":Още, когато се появи паметника, чух това тълкувание и го възприех като логично и вярно. Само не ми го побира умът защо Димитър Иванов ще прави такива послания, освен ако се е отказал да контролира изпълнението.
  —цитат от коментар 64 на Мондиана


  Мадам,
  Знаете много добре какви методи прилагат - любимият им се нарича "подмяна".
  Инсталиране на тяхното под етикета "благородно", "патриотично" и т.н.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 67. 67 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  Стамболов остава ненадминат държавник не само в новата, но и в най - новата ни история като нация ! Преминал през школата на живота, бързо разбрал лицемерието и предателството на великите сили, Стамболов поставя акцент върху собствените сили на нацията в контекста на сложната и непрестанно променяща се международна обстановка. И успява ! Т.е успява България !
  Днес, близо век и половина след смъртта му, уроците на този държавник си остават ненаучени, а поклоните пред червеното килимче на враговете на Българщината - в ярка щампа за чуждопоклонничество и липса на национално достойнство и чест !
  А какво значение, че гробовите на тия, които продават Българщината ще останат " неосквернени", след като самите им постъпки приживе будят единствено отвращение и срам !

 68. 68 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#63:"Торбеш"][/quote]

  ++++++
  Иван Славов и Александър Стефанов са авторите, парите са на Мултигруп
  Разделението на хората е търсения ефект, също като светещите очи на цар Симеон или диско цар Срацимир

  I shave with Occam's razor
 69. 69 Профил на umbra_domini
  umbra_domini
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Алеко Константинов го ненавижда. Бил е негов съвременник, познавал го е по-добре от нас. Май, по онова време, че и много след него, никой не го е обичал.

 70. 70 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 418 Неутрално

  светещите очи на
  —цитат от коментар 68 на Сахаров


  Цар Самуил

  I shave with Occam's razor
 71. 71 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#34] от "dersu_uzala":

  ех, човеко, какви ги дрънкаш?

 72. 72 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Движение русофили отмъщава на българите за нарисувания паметник на съветския окупатор ?

 73. 73 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  До коментар [#34] от "dersu_uzala":

  Тиранина с монголоидна физиономия ? Путин ли визираш?

 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4371 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Успокой се, другарю.

  Верно, комунизмът не можа да настигне Римската империя,
  всъщност - Египетските фараони, Персийски сатрапи и др. антически поганци, в производствотото на мавзолеи за всека една единица население.

  Но, поне един комунистически Мавзолей е стабилен и световно известен.
  Едни турски тоже.

  Модерни езически постройки.
  Коя-коя наподобява е отделен въпрос.

  Некои религии казват:
  Имай само Един Господ Бог.
  Култовете са ерес.

  Комунистическата - бидейки религия на изобилието,
  допуска много.
  Е, икономически не са целесъобразни милиони мавзолеи.
  И политически не са.

  Ама и в Римска империя било така, в поганския й стадий.
  И в Персия.
  И в Египет.

  Следователно, сичко е нормално.

  До коментар [#38] от "deaf":
  До коментар [#33] от "tacheaux":

  Няма абсолютно нищо срамно в паметната традиция на мавзолея.

  Която е от времето на Римската империя.

  Тогава всеки - от най-бедният до аристократът - е можело и са градили мавзолеи на свои скъпи покойници.

  П.П.

  Комунистите разбира се,се опитаха да извратят тази толкова красива и трогателна традиция на мавзолея.

 75. 75 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4371 Неутрално

  UNITED EU UNION

  По изпълнението... лесен отговор.

  Остава трудният въпрос:
  Клиент организатор поръчител?

  До коментар [#41] от "Бонибон":

  Ма какво се обсъжда и мисли по тоя въпрос, това е деяние на цигани.

 76. 76 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4371 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Химлере, ясно.

  Ленин мразел руския император, но обичал Русия, германския кайзер и Интернационализма.
  Стамболов (национално скроен) само мразел руския император и обичал Русия.

  Завет на Ленин и книга за Стамболов те обърнаха в русофил.

  How about т.нар. European Union?

  До коментар [#43] от "himler":

  Има една биографична книга за Съамболов писана през 1988.
  Там авторът критикува българските комунисти,
  Той казва, че Стамболов е бил русофил,
  но е мразел императора им. За това е обявен за враг.

  Авторът продължава, че тогава Ленин би трябвало да бъде обявен за най-големия русофоб,
  понеже не само е мразе императора, а дори е организирал атентат срещу него!

 77. 77 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#54] от "klimentm":
  "Ако той беше мой велик везир, света обръщах наопъки!"
  от романа "Корона и кръв" (А. Беровски)
  1984 г. Брой на списание "Отечество" с портрет на първата страница на Стамболов

 78. 78 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  “Един грях сторих. Доведох Фердинанд на българския престол.” Стефан Стамболов в о-тон. Останалото е блабла, ако няма отговор, КОЙ поруга гроба му? Да сте правили разследване?

  Мърфи е оптимист!
 79. 79 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Наистина, никой не посяга на просташкия паметник в центъра на София, спонсориран от Мултигруп. Може би защото е знак - НЕ ПОСЯГАЙТЕ НА РУСИЯ!

  Защо в България не знаем къде е гроба поне на един български цар? Изобщо ние тачим ли гробовете?
  Или все турците ще са ни виновни?

 80. 80 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 674 Неутрално

  [/quote]++++++Иван Славов и Александър Стефанов са авторите, парите са на МултигрупРазделението на хората е търсения ефект, също като светещите очи на цар Симеон или диско цар Срацимир
  —цитат от коментар 68 на Сахаров

  Разцепена глава с ятаган и разцепление на хората! Това пък откъде го измисли?

 81. 81 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Разбира се не е еднозначен г-н Стамболов, но аз винаги гледам на това какво е направил за България, а не на оценките...уви днес никой не прави нищо за България...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 82. 82 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#24] от "edin slep":

  Всъщност паметникът показва какво причинява Русия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK