Една четвърт членство в ЕС, Брекзит Брекзит или предсрочни избори

Една четвърт членство в ЕС, Брекзит Брекзит или предсрочни избори


"Lors d'une séparation, c’est celui qui n’est pas vraiment amoureux qui dit les choses les plus tendres."
По време на раздяла този, който не е наистина влюбен, казва най-нежните неща.

Марсел Пруст


Стотици статии и анализи, още толкова речи и памфлети – само за две години Брекзит стана обект на разнообразно творчество. Някои изляха мъката си в песни, други го възпяха в стихове, трети кръстиха домашните си любимци на него. Ако погледнем в интернет, ще се уверим, че Брекзит е свързан с много емоции и вълнения, които не стихват. От няколко дни Брекзит се сдоби и с "Бяла книга", а страстите се разгорещиха още повече.


На 12 юли 2018 г. Тереза Мей представи обемистия план за бъдещите отношения с Европейския съюз - "бялата книга", съдържаща около стотина страници, и това даде повод не само за размисъл, но и за сътресения, оставки и коренно противоположни мнения.
Какво всъщност предлага Бялата книга за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз?


В основата на предложението е установяването на зона за свободна търговия за стоки (включително и селскостопански) с ЕС. Според документа, това ще позволи да бъдат избегнати трудностите по границата и ще гарантира, че и двете страни ще изпълнят ангажиментите си към Северна Ирландия и Ирландия.


Четири основни области на бъдещото сътрудничество са включени в предложението: икономическо сътрудничество, сътрудничество в сферата на сигурността, сътрудничество в области като атомната енергия и авиацията и институционална рамка на бъдещото споразумение. Британското правителство би искало да запази близко сътрудничество с ЕС и като участва в европейските агенции за химикалите, авиацията и лекарствата.


Свободата на движение на стоки е основният елемент, предлаган от британското правителство. Съгласно предложенията Обединеното кралство ще продължи да спазва правилата и стандартите на ЕС за стоките, за да защити веригите за доставки и за да бъдат избегнати трудностите за производителите.


На практика Бялата книга предлага "една четвърт членство" - участие в една от четирите свободи - свободното движение на стоки.


По отношение на митата Бялата книга съдържа предложение за "улеснена митническа договореност", според която на границата на Обединеното кралство да се прилагат митата на ЕС за стоки, предназначени за пазара на ЕС, а митата на Обединеното кралство да са валидни за стоки, предназначени за пазара на страната. Според документа системата ще се въведе "поетапно", но не се посочва конкретен срок за нейното създаване и функциониране.


В значителна степен е смекчено мнението относно регулаторната хармонизация и ролята на Съда. Документът дори не изключва изцяло компетентността на Съда на ЕС. Обединеното кралство е готово да остане и в европейския режим на ДДС.


Що се отнася до услугите, включително финансовите услуги, Бялата книга предвижда "регулаторна свобода" за Обединеното кралство, което означава, че регулирането ще се различава, а следователно и достъпът до пазара на ЕС ще бъде ограничен. Това предложение силно разгневи лондонските банкери и вероятно ще бъде един от най-трудните въпроси при преговорите и от страна на ЕС. Трябва да се напомни, че услугите заемат значителен дял в британската икономика.


Другият противоречив въпрос е свободното движение на хора. В документа се казва, че Обединеното кралство ще прекрати свободното движение на хора, но на гражданите на ЕС ще бъде позволено да посещават страната без визи както за туризъм, така и за да извършват "платена работа при ограничени и ясно определени обстоятелства." Конкретните предложения на Обединеното кралство за имиграционен режим след напускането на ЕС ще бъдат разработени подробно в друг документ. Очаква се новите правила да бъдат съобразени с потребностите на бизнеса от работници, специалисти и изследователи.


За да протичат гладко бъдещите отношения и сътрудничеството да се управлява ефективно, британското правителство предлага съвместни институционални договорености, които да осигуряват подходяща демократична отчетност, да позволяват отношенията да се развиват във времето и да се решават проблемите, които възникват.


Практически се предлага формата на споразумение за асоцииране, което да осигури редовен диалог между лидерите и министрите на Обединеното кралство и ЕС.


Всъщност получава се "нещо като европейско икономическо пространство, нещо като зона за свободна търговия, нещо като споразумение за асоцииране – изобщо нещо като нищо до този момент".


Бялата книга предизвика гнева на привържениците на твърдия Брекзит в Консервативната партия, които я нарекоха предателство към обещанието за излизане от ЕС. Те се страхуват, че предложените близки връзки с ЕС на практика ще продължат членството на Обединеното кралство, а Брекзит ще бъде само на думи. Както написа в писмото за своята оставка Борис Джонсън, "мечтата за Брекзит умря." Друг член на партията на торите, Джейкъб Рейс-Мог, сподели в "Туитър", че това е "лоша сделка за Великобритания". Той сравни предложението с "най-голямото васалство, откакто крал Джон отдаде почит на Филип II в Ле Гуле през 1200 г.". Критиците на предложения документ подозират, че е възможно сключването на имиграционно споразумение, което да дава предимство на гражданите на ЕС. Не им харесва и възможността за влияние на Съда на ЕС в бъдещите отношения с ЕС.


Не е възможно обаче да не бъде посочена вината на крайните в Консервативната партия, които пренебрегвайки основните принципи на консерватизма, с манипулации и неистини ( а защо да не бъдат наречени и с по-точното си име "лъжи") накараха много британци да повярват, че Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС в името на суверенитета, контрола и икономическата изгода. Никой обаче не им разясни какво точно ще означава Брекзит и какви последици ще има за бъдещето им. Може би дори самите агитатори за Брекзит не са си представяли каква каша забъркват и най-активните от тях се оттеглиха, когато се сблъскаха с реалностите на неизбежните компромиси и трудните решения. Напускането на две ключови фигури от кабинета – Борис Джонсън и Дейвид Дейвис, на пръв поглед разклати правителството, но бързата им замяна с други, които по мнението на списание "Икономист" са "по-компетентни и по-динамични", по-скоро заздрави позицията на Тереза Мей.


Тереза Май въздъхна за пореден път с облекчение във вторник (17 юни), след като беше предотвратено поражение по важно законодателство, което би отслабило лидерската й позиция. Става дума за отхвърляне на предложението за промени в полза на оставане в митнически съюз с ЕС, за да се защитят търговските интереси на Обединеното кралство, с много крехко мнозинство 307 срещу 301 гласа. Всъщност Тереза Мей беше "спасена" от гласовете на петима депутати лейбъристи, които се противопоставиха на собствената си партия. Но това не означава, че ситуацията в нейната партия е стабилизирана. Реално недоволството от начина на протичане на Брекзит има както от крайните привърженици на твърдия Брекзит, така и от проевропейски настроените консерватори, които не смятат, че Бялата книга осигурява достатъчно близки отношения с ЕС след Брекзит.


Лавирайки трудно между "крайните твърди" и "проевропейски настроените" вътре в партията, Тереза Мей има и задачата да представи пред европейските лидери добронамереността и прагматичността на направените предложения. Вътре в страната тя трябва да убеди привържениците на Брекзит, че Обединеното кралство напуска Европейския съюз и единния пазар с неговите четири свободи, а навън - европейските си партньори, че напускането е символично и бъдещите отношения с ЕС ще останат максимално близки и взаимоизгодни. Нелека задача!


Ако "нежността" не успее, това може да доведе до краха на Мей и изместването й от "крайните твърди". Има и признаци, че лейбъристите започват да се готвят за избори през есента и не е сигурно при евентуални избори дали британските гласоподаватели биха били снизходителни към консерваторите за бъркотията, в която въвлякоха Обединеното кралство. Ситуацията е наистина сложна, противоречива и твърде деликатна – дори една незначителна стъпка би могла предизвика непредвидими последици.


Но дали Европейският съюз ще приеме тези предложения?


Например ще приеме ли създаването на зона за свободна търговия (която безспорно е в полза и на европейските фирми), или ще я обвърже със свободното движение на хора? Единството на четирите свободи е фундаментален принцип, въз основа на който Европейският съюз води преговорите с Обединеното кралство от самото им начало.


Ще се подразнят ли европейците от желанието на Обединеното кралство да остане в европейски агенции по свой избор? Какво ще бъде отношението към предлаганите специални митнически договорености? Все още не е ясно как ще реагира Европейският съюз на това предложение за "нежен" Брекзит и за близки отношения след него.


Мишел Барние – преговарящият от името на ЕС, не реагира категорично, заявявайки, че трябва да се запознае подробно с обемистия документ. Германският канцлер Ангела Меркел нарече новия план "солидна крачка напред". Министърът на външните работи на Ирландия Саймън Ковени приветства плана на британското правителство за бъдещи връзки с Европейския съюз: "Смятам, че това е стъпка към много по-мек Брекзит, отколкото този, за който някои хора се застъпваха". От икономическа гледна точка предложението изглежда "по-скоро като молба за членство, отколкото като заявление за напускане", се пошегува един дипломат от ЕС, цитиран от вестник "Файненшъл таймс".


Но дали наистина е така? В Бялата книга има детайли, които едва ли ще се харесат на Брюксел. Например предлаганата обща книга с правила, свързана със свободното движение на стоки, изключва въпроса с етикетирането на стоките. Настоява се режимът на държавните помощи да не се обвързва с данъчното облагане, което едва ли ще бъде приемливо за ЕС. Обединеното кралство би искало при въвеждането на нови правила в ЕС да участва в консултации по време на законодателния процес, както и да има възможност независим орган да решава възникнали спорове. Както винаги, дяволът е в детайлите... а е възможно да бъдат посочени още много детайли. Вече има редица критики от Брюксел, които определиха предложената митническа договореност като "невероятно сложна бъркотия".


Американският президент Доналд Тръмп внесе допълнително напрежение по отношение на Бялата книга, критикувайки я по своя познат начин – рязко и недипломатично, обвинявайки Тереза Мей, че не се е вслушала в неговите съвети за начина на напускане на ЕС и разочаровайки тези, които очакват търговско споразумение със САЩ след Брекзит. Пак в негов стил промени мнението си само няколко часа по-късно, но така и не стана ясно какво развитие на търговските отношения между Обединеното кралство и САЩ може да се очаква в бъдеще.


Междувременно се появиха призиви за втори референдум от някои проевропейски настроени консерватори. Бившата министърка на образованието Джъстин Грийнинг, която по време на кампанията преди референдума беше на страната на оставането в ЕС, нарече пред "Таймс" провеждането на втори референдум "единственият изход от безизходицата".


Едно е сигурно - времето следва своя ход и март 2019 г. все повече наближава – остава въпросът какъв ще бъде изходът – мек, твърд или без изход? Както е известно, в политиката всичко е възможно.


Проф. д-р Ингрид Шикова е един от основателите на специалност "Европеистика" в Софийския университет "Св. Климент охридски", ръководител на катедрата (2007-2011) и преподава курсовете "Политики на Европейския съюз" и "Европейски програми и управление на проекти".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Весело

  Не британците хем им се иска, хем не им стиска!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3571 Неутрално

  С това стихотворение поздравявам всички брекзитари, брекзитаджии, обикновени английски идиоти, както и братята-близнаци от различни родители Борис Джонсън и Найджъл Фараж:

  Никой човек не е остров, затворен в себе си;
  всеки е парченце от сушата, частица от океана;
  и една буца пръст да отвлече морето, Европа се смалява,
  тъй както ако нос е бил отнесен или домът
  на твой приятел, или пък твоят собствен;
  смъртта на всеки земен жител ме отслабва, защото съм частица от човечеството;
  така че никога не питай за кого бие камбаната;
  тя бие за теб.

  Джон Дън (1572 г. - 1631 г.)

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  времето следва своя ход и март 2019 г. все повече наближава – остава въпросът какъв ще бъде изходът – мек, твърд или без изход

  Тъй го обичам анализа, като преазказ и да завършва с въпрос и катаклимзичния извод че времето наближава.

  Как никой са не беше сетил за тва!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "една четвърт членство"

  Това е като "да вкарам само главичката".

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#2] от "Депутат 241":

  Страхотно стихотворение! Благодаря.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на qwx19354540
  qwx19354540
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Един вид британците искат да си купят от ЕС диня,ама да платят само средината защото корите не им трябвали...
  Вероятността обаче да видят от европейците знак с три пръста е огромна...

 7. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3571 Неутрално

  До коментар [#5] от "EU defender":
  Този превод на Владимир Левчев, включен в "За кого бие камбаната" на Хемингуей е по-добър. Освен това тексът е центриран и представлява една насочена надолу стрелка.

  Човекът не е Остров, вътре в себе си затворен;
  Човекът има връзка с Континента, той е част от всичко друго;
  отмъкне ли Морето буца Пръст, по-малка става територията на Европа,
  както ако откъсне Полуостров цял или събори Замък
  на твой приятел или твоя собствен Замък;
  всяка човешка смърт ме намалява,
  аз съм част от цялото Човечество;
  и затова недей да питаш за кого бие камбаната:
  камбаната
  бие
  за теб.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  този Брекзит излезе една голяма глупост ,чак кралицата им го е разбрала вече .

 9. 9 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Лондон си представя ,че ЕС ще си партнира с него на ниво Европейска икономическа общност по модела отпреди 25 години - безмитна търговия без вноски в бюджета и без задължения. Грандоманията на Острова е световно известна ,но едва ли в Европа някой ще се впечатли от отдавна отминалата слава на Британската империя. Така че ,Брекзита се очертава твърд.

  Не отговарям на хейтъри.
 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  Предложението на Джъстийн Грийнинг за три-секторен референдум няма никакви шансове защото още повече забърква ситуацията - това е основното което чета като отзиви, включително и от гражданите: https://www.theguardian.com/politics/2018/jul/17/should-there-be-a-second-brexit-referendum

 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Лондон си представя ,че ЕС ще си партнира с него на ниво Европейска икономическа общност по модела отпреди 25 години - безмитна търговия без вноски в бюджета и без задължения. Грандоманията на Острова е световно известна ,но едва ли в Европа някой ще се впечатли от отдавна отминалата слава на Британската империя. Така че ,Брекзита се очертава твърд.
  —цитат от коментар 9 на deviant


  Гласуваха Брекзит, без да си дават сметка за последиците и сега се чудят как да се измъкнат от ситуацията. Струва ми се, че един нов референдум ще покаже коренно различни резилтати, защото господа британците видяха, че иде големият.

 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  Все още не е късно да проведат нов референдум, ама надали.

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  От два стола обикновено се сяда на земята. Мей насра екзита. Ще я видим как ще прави търговски кпоразумения със САЩ с тази свободна за търговия зона с ЕС. Ще прехвърлят европейски стоки в САЩ ли? И обратното?

 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  За Тръмп пак лъжат. Тръмп каза, че са седнали и английските специалисти са му показали документите и са му доказали, че опасенията му са напразни. И затова си е сменил мнението, че може да бъде сключен търговски договор. А истината е, че британците веднага си смениха позициите така, че да удовлетворят Тръмп.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  " в политиката всичко е възможно."

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  Кашата е пълна и за това са виновни единствено и само политическите "гении" на Острова които сътвориха тази безумна каша Брекзит!

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  До коментар [#2] от "Депутат 241":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Поздравления за остроумния коментар по темата!

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  До коментар [#9] от "deviant":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Какъвто и Брекзит да се получи големият губещ ще е Лондон,а не ЕС/Брюксел/!

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Любопитно

  До коментар [#14] от "gozambo":

  На Оранжевият Клоун не може да се вярва!И това т.н. предложение за свободна търговия със САЩ ще е едно яко "извиване на ръцете" от страна на Белия Дом!

 20. 20 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  До коментар [#2] от "Депутат 241":
  Поздравление за всички елементи в поста ти!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK