"КЗК е независим специализиран държавен орган"

"КЗК е независим специализиран държавен орган"

© Надежда Чипева, КапиталЕдна от мъдростите на американския писател Марк Твен гласи, че успехът в живота се дължи на две неща: невежество и упорство. Дори и да не е един от любимите автори на управляващите, изглежда те следват неговия мироглед, тъй като упорството им да спрат сделката за българските активи на ЧЕЗ успяха да произведат едно от най-невероятните и невежи решения на Комисията за защита на конкуренцията. Според комисията "е налице хоризонтално припокриване между дейностите на [купувача Инерком България и дружествата на ЧЕЗ] на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи [...и] сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата, а именно: пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи".


Четейки решението на КЗК човек остава с впечатлението, че уж независимият специализиран държавен регулатор може да приеме всякакво решение с простия аргумент "защото така". Понеже имаме уважение към нашите читатели, ще оставим настрана откровените противоречия в решението [1], заличаването на публично достъпна информация и третирането ѝ като търговска тайна [2], както и откровените неточности [3], решихме да се фокусираме върху двата аргумента за наличие на хоризонтална и вертикална интеграция, която може да доведе до "установяване или засилване на господстващото положение на обединената група".


Трудно може да се твърди, че след придобиване на активите на ЧЕЗ новото дружество ще увеличи дела на производство на ел. енергия от фотоволтаични електрически централи (ФЕЦ), тъй като той е пренебрежимо малък – едва 2.5%.
Ситуацията по отношение на производството на ел. енергия от новата група също е пренебрежимо малко на фона на производството на ел. енергия от ФЕЦ, както и на фона на общото производство и потребление в страната. Ако с 26 МВтп инсталирана мощност, които генерират 2.8% от производството на ФЕЦ в страната и около 0.1% съответно от общото производство и потребление, новата група може да окаже влияние върху пазара, то не е ясно как КЗК все още не се е самосезирала за АЕЦ "Козлодуй" с 2000 МВт инсталирана мощност, която формира над 36% от общото производство.


По отношение на вертикалната интеграция ситуацията е още по-абсурдна, защото както по закон, така и според европейското законодателство, такава е забранена, поради което всички дейности на ЧЕЗ – производство, разпределение и достъп, търговия, обществено снабдяване с ел. енергия са отделени в отделни дружества. Ако според КЗК наличието на един собственик на компании, които извършват почти всички дейности по веригата е вертикална интеграция, същото трябва да се отнася и за другите два собственика на електроразпределителни предприятия – ЕВН и Енерго Про. Нещо повече – същото трябва да се отнася и до БЕХ, в който влизат производители на ел. енергия, ЕСО, която осигурява пренос и достъп до мрежата на високо напрежение, както НЕК, която предоставя обществена доставка и търговия. Още повече – само в рамките на НЕК са концентрирани производство, обществена доставка и търговия на ел. енергия. И още повече – при покупката на активите на Е.ОН от Енерго Про ситуацията беше същата, даже генериращите мощности бяха по-високи в сравнение с тези на Инерком и ЧЕЗ, но КЗК не видя проблем. Тогава защо в момента има такъв?


Идеята, че понеже новата група притежава генериращи мощности, разпределителна мрежа и предоставя услуги по обществено снабдяване с ел. енергия ще може да се възползва от това е съвсем разведена с реалността. Дори и самата КЗК обръща внимание, че само ФЕЦ на ЧЕЗ е присъединен към разпределителната мрежа на ЧЕЗ, докато ФЕЦ на Инерком са присъединени към разпределителната мрежа на ЕВН. Тогава по какъв начин се говори за вертикално интегриране?! По същата логика всеки собственик на генериращи мощности, който притежава и търговец на ел. енергия, може да се счита за вертикално интегрирано предприятие, което очевидно няма как да е вярно.


Според "Методика за определяне положението на предприятията на съответния пазар Комисията е приела, че [за притеснителен] общ пазарен дял на дружества – участници в концентрацията би могъл да бъде този, който надхвърля 40%, тъй като в този случай това може да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, в резултат на което да се създаде възможност за възпрепятстване или нарушаване на конкуренцията". Въпреки че отделните дружества в новата група са далеч от този пазарен дял КЗК счита, че "предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група".


По тази логика няма компания, която да може да купи активите на ЧЕЗ, тъй като придобиваната компания винаги ще остане "със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор". Но както казахме в началото – за да успеете в живота, трябва да сте невежи и упорити.


След като КЕВР не може да спре сделката, защото има такива правомощия, но няма насоки (които трябва да се определят от парламента) как да ги използва, управляващите прибягват до следващия регулатор, който може да свърши същата работа. Нищо че аргументите са абсурдни както по отношение на евентуален купувач на активите на ЧЕЗ, така и по отношение на действащите частни и държавни компании в сектора. Важното е, че сделката за момента е спряна, пък за последствията от това ще се мисли по-късно.


[1] В свое решение от 2005 г. КЗК приема, че производството на електрическа енергия може да бъде сегментирано в зависимост от използвания енергоносител, но в следващо решение от 2011 г. приема че не може да има сегментиране, тъй като тази разлика се отчита от регулатора при определяне на регулираните цени, а на свободния пазар всички производители са равностойни участници. Въпреки това в настоящото решение комисията решава да сегментира пазара на производство на електрическа енергия, а именно от фотоволтаични централи, независимо от горните аргументи. Това е странно, тъй като тази ел. енергия се изкупува или по регулирани цени от НЕК, или по свободно договорени цени на пазара ден напред или на пазара на балансираща енергия, където тя се конкурира с всички останали участници. С други думи не съществува отделен пазар за ел. енергия от фотоволтаични централи.
[2] Данните за инсталираната мощност, производството на ел. енергия, нетните специфични часове за които ел. енергията се изкупува по преференциални цени, продължителността на дългосрочните договори и крайната им дата за всички търговски дружества е публична информация и е достъпна на сайта на Агенцията за устойчиво енергийно развитие.
[3] Комисията не прави разлика между мерни единици и твърди, че размерът на регулирания пазар през 2017 г. е 13 865 МВтч, докато правилно е отчела, че размерът на свободния пазар през същата година е 17 155 342 МВтч


"Дневник" публикува анализа на Института за пазарна икономика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Гербави комуняги, сър!

 2. 2 Профил на D
  D
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Хаха, всички комисии за защита на нещо си са събирачи на пари.

 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  Не ми се вярва дори български съд да потвърди този отказ! За европейски съд е ясно!

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  Че не е нормално Гинка да купи ЧЕЗ е ясно на всеки, но пък аргументите за отказ би трябвало да са поне смислени.

 5. 5 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 822 Неутрално

  "КЗК е независим специализиран държавен орган"
  По-точният израз е:

  "КЗК е орган"
  Според вкуса, всеки може да допълни какъв точно орган е КЗК.

 6. 6 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#4] от "vassilun":

  А дали аргументите за отказа не са нарочно сложени такива нелепи, за да се потвърди, че "всичко е точно". Така държавата КЗК имитира загриженост и усилия да не допусне абсурдната сделка, но съдът я принуждава да я допусне.
  Нагледали сме се на тази хореография и от КЗК, КФН, Прокуратурата, че и Парламента.

 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Има две много интересни изкривявания в мисленето по повод на сделката за ЧЕЗ. Първото е - как така "Инерком" , които нямат пари и опит в електроразпределението ще купуват ЧЕЗ? Има някаква шашма - тея са се уредели по втория начин. Да, ама се забравя, че ЧЕЗ не е държавна фирма, та някой да се уреди с връзки да я купи. ЧЕЗ-България не е българска собственост. ЧЕЗ-България е собственост на ЧЕЗ-Чехия. И си е работа на собственика кому ще продадава своята собственост. Второто е - дайте да спрем сделката, та да опазим ЧЕЗ от "Инерком". Да, ама се забравя, че като се провали сделката ЧЕЗ-България си остава собственост на ЧЕЗ-Чехия. Което не е никакъв напредък в никаква посока.

 8. 8 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Че не е нормално Гинка да купи ЧЕЗ е ясно на всеки, но пък аргументите за отказ би трябвало да са поне смислени.
  —цитат от коментар 4 на vassilun


  Някаква идея кой трябва да е купувача, че да няма съмнения? Има ли такъв?

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7482 Неутрално

  В България има ли независими държавни органи?

 10. 10 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#9] от "Роси":

  Има няколко...от тях нищо не зависи.

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  До коментар [#6] от "Николай Николов":

  Много е вероятно това! Но не е никак успокояващо! И е доста хитро - ще обвинят съда, който така или иначе си има лоша репутация! Досега бяха само нагли. Ако са и захитрели, много лошо става!

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Любопитно

  До коментар [#8] от "nema_labavo":

  Купувачат трябва да има опит в подобен бизнес и капацитет да поддържа услуга, пряко свързана с националната сигурност. Инерком отговаря ли на тези условия?

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#12] от "vassilun":

  Ама приятелю, бъркате се нещо. "Инерком" няма да върти бизнес и няма да поддържа услуга, пряко свързана с националната сигурност. Бизнесът ще си го върти и услугата ще си я извършва ЧЕЗ-България. Както и досега. Сменя се собствеността на ЧЕЗ-България. Вместо ЧЕЗ-Чехия става "Инерком". Не се подменя ЧЕЗ-България с "Инерком". Сменят се няколко души в надзорния и управителния съвет - тези, които са представлявали ЧЕЗ-Чехия с хора, представляващи "Инерком". Всички останали остават по местата си и си вършат работата. Не е необходимо Гинка Върбакова въобще да участва пряко в управлението на компанията. Не бъркайте голяма компания с квартална бакалия. Кварталната бакалия се управлява от собственика, но големите компании се управляват от наети мениджъри. Нали не си мислите, че акционерите-собственици на "Дженерал Моторс" знаят как се правят коли или на "Боинг" могат да сглобяват самолети?

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  До коментар [#13] от "Един препатил":

  Теоретично сте прав, но само теоретично! Пеевски също би могъл по-открито да купи ЧЕЗ и да назначи за шеф на надзорния съвет Мавродиев. По-ниските нива може да останат, но не те определлят политиката на компанията.

 15. 15 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 990 Неутрално

  "КЗК е независим специализиран държавен орган"По-точният израз е:"КЗК е орган"Според вкуса, всеки може да допълни какъв точно орган е КЗК.
  —цитат от коментар 5 на koko65bg


  Комисия за защита ОТ конкуренция

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 16. 16 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3214 Весело

  независим и специализиран са в известно противоречие с държавен, особено когато става дума за българия, уви. лично съм подавал жалба в кзк за чез, загубих, след година по абсолютно същия казус ги глобиха 1 млн. лв.
  струва ми се, че такова решение ще падне в съдаи инерком, ако не купят чез, поне ще си избият парите, дадени за депозита за сделката, а може и да им хартисат да се почерпят -:

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  У нас повечето държавни институции ако са независими от нещо, това е да им се търси отговорност за всекидневното нарушаване на закона в услуга на силните на деня ! А че държавата е просто конгломерат от държавно охранявани олигархични интереси по руски образец е излишно даже да се обяснява ! Това е превзетата държава, като терминът " държава" не е подходящ, няма никаква държавност тука !

 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#17] от "samoedin":

  Нема такава държава. Бил съм там. - Батето Слявков...

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":

  Това е на дъното. Сделката е провалена. Спасяват се 5 млн на Гинка или КОЙто е зад нея

 20. 20 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Единственото качество на Ненкова е, че е жена на силно корумпирания Румен Ненков, оправил част от сикаджийската мърсотия около премиера-тиква. За награда жената е в КЗК, а синчето в НС...

  Едва ли може да пише правилно тая клета женица...

 21. 21 Профил на today
  today
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Накрая май ще плащаме обезщетение и по дело на ЧЕЗ срещу държавата, освен дето е ни ожулят по арбитража.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 22. 22 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#8] от "nema_labavo":Купувачат трябва да има опит в подобен бизнес и капацитет да поддържа услуга, пряко свързана с националната сигурност. Инерком отговаря ли на тези условия?
  —цитат от коментар 12 на vassilun


  Доводите са Ви смислени НО Комисията за защита на КОНКУРЕНЦИЯТА има други функции, а НЕ зашита на националната сигурност.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 23. 23 Профил на backo
  backo
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#8] от "nema_labavo":

  Ковачки резбирасе :) :). Той е доайена на българската енергетика!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK