Законодателно от ГЕРБ: в името на съдружниците

Законодателно от ГЕРБ: в името на съдружниците

© КРИБНавремето капитализма го дефинираха в учебниците като политически и икономически ред, където големите на пазара изяждат малките в конкурентната битка за печалби, и в този смисъл думата се употребяваше като заклеймяващо клише за лошия Запад, където едни социални слоеве изнемогват сред битката за надмощие на икономическите хищници. Раснахме сред оглушителната пропаганда срещу този капитализъм.


Принос на българския преход към демокрация и свободен пазар е, че промени приложението на понятието. Капитализъм днес на територията означава користна обвързаност в нарушение на писания правов ред на политическата власт с икономически субекти, които на определен етап имат шанса да се задържат на върха благодарение именно на тази обвързаност; на друг етап се сриват непредвидимо и главоломно поради непублични сътресения на взаимноизгодния съюз (справка Цветан Василев и третата по големина българска банка) и на тяхно място изплуват други гиганти...


Това стана видно и от слепите, със законодателното опрощаване от ГЕРБ, ДПС, "Атака", ВМРО и "Воля" и с мълчанието на БСП, на задълженията на няколко лица по приватизационните им договори, чрез които са станали "капиталисти": на първо място приватизаторът на "Български морски флот" и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев; до него неизвестният за редица икономически министри приватизатор на "Булгартабак" , но известен на обществото като Делян Пеевски; до него приватизаторът на Киноцентъра "Ню имидж"... И още незнайни засега субекти, които ще се уредят покрай известните, за които се прави промяната.

Промяната в Закона за приватизация беше внесена от депутат от "Атака" Николай Александров и предвижда задълженията на приватизирано дружество, пряко свързани с предмета му на дейност, да не могат да бъдат вменени на купувача за срок от повече от пет години. По действащия сега закон този срок е 10 години. А допълнението - поправката да важи с обратна дата, беше внесено в последните минути от Емил Димитров, известен като Ревизоро /ВМРО/.
Но че всичко е било договорено и ГЕРБ стои зад решението, се разбра от реакцията на председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Когато Ревизоро заяви готовност да оттегли предложението си, Кирилов възрази, че вече било невъзможно, тъй като разпоредбата е минала "на комисия". И с непостижима за логиката на българския език витиеватост Кирилов мотивира драстичната промяна за обратното действие ето как: " Няма действие със задна дата, целта е да се уеднаквят сключените преди десет години приватизационни договори с тези, които предстои да бъдат сключени вече по новите правила". (Кирилов или е забравил, че ГЕРБ беше декларирал мораториум върху приватизацията, или въобще не му пука какво казва - но това е незначителен щрих към глобалния законодателен произвол, който бушуваше в парламента в сряда).


В резултат са амнистирани:


- Кирил Домусчиев, който има задължения по неизпълнение на приватизационния договор за БМФ над 50 млн. лв.;


- собственикът на "Булгартабак", който затваря фабрики и на улицата са вече доста работници, същите, които през зимата бяха пратени да скандират под прозорците на "Капитал" и "Дневник" срещу "кръга Капитал";


- купувачът на "Бояна филм" - "Ню имидж", който според сегашния му договор не може да продава земята на киноцентъра в престижния столичен район за 20 години. Вече ще може. Да припомним, че "Ню имидж" отскоро е партньор на Делян Пеевски в медийния му бизнес в България.


И това се прави от същите политици, които преди време се кълняха, че ще променят Конституцията, за да можело да разследват приватизацията...Днес изчистват дълговете на правилните приватизатори... Утре ще приемат друго, ако интересът им го продиктува.


Тази ревизия на Закона за приватизация и следприватизационен контрол е най-откровен, видим отвсякъде, без никакво разумно оправдание лобизъм - ако ползваме учтивото клише, иначе книжовният език обедня на точни думи за възмущение и гняв.


Не за първи път мнозинството приема законодателни промени със задна дата: само преди шест месеца със същата лекота властта отмени чрез промени с ретроактивно действие в Закона за бавнковата несъстоятелност всички цесии и прихващания по КТБ - по искане на Пеевски /разбира се/ и съпартийците му Йордан Цонев и Хамид Хамид, превръщайки скандала КТБ в непроходимо юридическо тресавище за години напред. Без да им пука на законодателите - ако не от нас, то от чужди инвеститори, които се чудят и маят що за държава е тази, в която се преуреждат с такъв безпардонен замах основополагащи търговски и обществени отношения...


А какво ли е замислила прокуратурата...


Ще има още да се чудят чуждите инвеститори - понеже ги споменах. Защото картината на герберския капитализъм няма да бъде пълна, ако не припомним и един детайл, съпътсващ амнистията "Домусчиев, Пеевски".


Малко преди да бъде направен подаръкът в парламента, прокуратурата започна проверка на информация свързана с Кирил Домусчиев. Можем само да гадаем какво точно проверява институцията на Цацаров, доколкото нейните мотиви и критерии за старта на всяка проверка са черна информационна дупка за обществото. Известно е, че през октомври 2017 г. вицепремиерът Валери Симеонов внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за нарушения при приватизацията на "Български морски флот" и се ангажира да внесе и втори сигнал.


Дали независимата прокуратура "го проверява", за да бъде държан капиталистът в подчинение комуто трябва; дали политическата власт в лицето на ГЕРБ и съдружници избърза да оправи задълженията му с поправките на закона, за да го освободи от примката на прокурорската власт; дали прокурорската власт помага на политическата чрез проверката, като й гарантира, че капиталистът ще изпълни ангажимента си, срещу който е получил амнистията....И още много "дали пък" - съвсем закономерни в българската политико-икономическа джунгла, минаваща за капитализъм


Какво следва ?

Дори да бъде сезиран Конституционният съд за противоконституционност на промените на Закона за приватизация, да не очакваме чудо. В гражданското право обратна сила на закон може да се даде, вярно че само по изключение, но това зависи от волята на единия контрагент, в случая държавата. Защо държавата се отказва, противно на обществения интерес, от милиони левове, е въпрос по-скоро наш, на гражданите, които го позволяваме.


Законодателният разгул може да бъде спрян от президента


И макар че гаранции няма, президентът би трябвало не само да наложи вето, но ако не се засрамят - да атакува пред КС тази противообществена, нахална амнистия. Поне за малко удовлетворение, че все някой овластен вижда до каква развратна безочливост, зачеркваща всякакъв правов ред, конституция, елементарно приличие стигна законодателният разгул на ГЕРБ и съдружниците му.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Ех, ако това беше по-времето на Костов, душата му щяха да извадят. Но сега са други времена. Сега никой не смее да гъкне срещу Борисов. Сега всичко е под контрол и медии, и прокуратура, и всички държавни контролни органи.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Ех, ако това беше по-времето на Костов, душата му щяха да извадят. Но сега са други времена. Сега никой не смее да гъкне срещу Борисов. Сега всичко е под контрол и медии, и прокуратура, и всички държавни контролни органи.

 3. 3 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Да, да видим сега Радев накъде ще се наклони, защото за мен засега има почти равно тъпи и умни действия! Това ще е показателно.

 4. 4 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дундурук":
  Радев е човече на конци. Пльоска се където го прати Пеев.

 5. 5 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дундурук":
  Радев е човече на конци. Пльоска се където го прати Пеев.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  Агитпропа се нахвърли като чакал на мърша не на предложението на хората около агент Иван и Волен Сидеров, а на изначалния враг на Корни - ГЕРБ. :)

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  Ех, ако това беше по-времето на Костов, душата му щяха да извадят. Но сега са други времена. Сега никой не смее да гъкне срещу Борисов. Сега всичко е под контрол и медии, и прокуратура, и всички държавни контролни органи.
  —цитат от коментар 1 на Роси  До коментар [#1] от "Роси":

  Тц. Ей ви го ОФ-то:
  "Текстът, който се оказа проблем - за прекратяването на висящите дела за престъпления по непредпазливост, които се наказват с до 5 г. затвор, извършени до 1 юли м.г., бе приет на второ четене в парламента с гласовете на БСП и ДПС. Коалиционният им партньор НДСВ гласува против. Гласове "за" дадоха и трима от ОДС - Венцислав Върбанов, Димитър Димитров и Марио Тагарински, петима от ДСБ - Васил Паница, Веселин Методиев, Евдокия Манева и Екатерина Михайлова и Иван Костов, двама от "Атака" - Ваню Хърков и Христо Попов, и шестима независими - Александър Праматарски, Анастасия Мозер, Антоанела Понева, Елеонора Николова, Мария Капон и Петър Берон.

  Това бе вторият опит на правителството на Сергей Станишев за закон за амнистията. ..."

  п.с. Стандартният линк към материала е http://www.segabg.com/article.php?issueid=4235§ionid=5&id=0000901
  Ако не работи може да пробвате http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache :fWHJZOIQJPsJ:old.segabg.com/article.php?issueid=4235§ionid=5&id=0000901+&cd=5&hl=bg&ct=clnk&gl=bg

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  Кирчо и Шиши намазаха. Както вероятно покрай тях и играчките им - "Лудогорец" и един друг футболен гранд, известен с няколко прозвища на европейска футболно-турнирна тематика.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#7] от "plebs": - допълнение

  И двата линка в горния ми пост не работят. Маже да търсите кешираната версия на "Как министри и депутати приеха закона за амнистията" в Сега. Току що проверих, че все още работи.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  Да, да видим сега Радев накъде ще се наклони, защото за мен засега има почти равно тъпи и умни действия! Това ще е показателно.
  —цитат от коментар 3 на Дундурук  До коментар [#3] от "Дундурук":

  Как накъде, ето ви отговора - https://www.facebook.com/President.bg/videos/2033330510317696/

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#3] от "Дундурук":Радев е човече на конци. Пльоска се където го прати Пеев.
  —цитат от коментар 5 на Ще върнем България в Европа  До коментар [#5] от "Ще върнем България в Европа":

  За Димитър Пеев или за Делян Пеев говориш?
  Някой от тях ли е началника на Решетников?

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Капитал поименно за "съдружниците":

  "Накратко: депутат от "Атака" предлага приватизационните ангажименти за купувачите да са за максисмум 5 години. А часове по-късно Емил Димитров - Ревизоро предлага това да е валидно и за вече сключени договори.

  Действие със задна дата е противоконституционно, но извън това любопитно е кого би обслужила поправката. Тъй като отдавна няма приватизация, реално текстът е за три големи сделки (подробности в карето): "Булгартабак", свързван с депутата Делян Пеевски, купувачът на киноцентъра в Бояна (който обяви медийно партньорство с Пеевски), и споменатият вече Домусчиев, който дължи неустойки за БМФ...."
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/07/14/3281863_revizoro_predlaga_privatizacionna_amnistiia_za/

 13. 13 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Както казват колеги "Гарантирано от ГЕРБ".... Докато не заиграе тоягата, няма да има оправия!

 14. 14 Профил на doker
  doker
  Рейтинг: 426 Неутрално
 15. 15 Профил на Koicho Georgiev
  Koicho Georgiev
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Радев вероятно ще наложи вето,но е по-добре само да попита Валери Симеонов ще остане ли в бездарното управление да крепи мандрахулите герберски, не че е капацитет,но му се изходиха за пореден път!

 16. 16 Профил на dimitarkotzev
  dimitarkotzev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Народът в тази територия се състои от безгласен планктон, който умее да бучи само на маса и само срещу онези, които му е посочил Пеевски чрез своите жълто-кафяви медии. Колкото по-бързо загубим своя свещен суверенитет толкова по-добре за всички, дори и за планктона. Мониторинг, инспекции, приемане на еврото - колкото повече отговорности за нашето управление изнесем на Запад толкова по-малко ще ни граби бай Ганьо.

 17. 17 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Ако правилно разбрах, на Домусчиев му опрощават едни пари, но прокуратурата му напомня, че трабва да се отблагодари на правилните хора. А Пеевски и така си знае работата. Партийната субсидия и нула да стане, с такива хватки поредната тройна коалиция няма да остане без средства.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 18. 18 Профил на leni_n
  leni_n
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Сериозен тест за Радев. Дали ще се наведе или ще върне закона.

 19. 19 Профил на Mit Ko Nan
  Mit Ko Nan
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#17] от "stein":

  Стадионът е платен вече. Това е помощта от Боко за бедните Братя

 20. 20 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 426 Весело

  време е "умните и красивите" да излезнат пак по улиците на софия ама нещо не искат,защо ли????

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Няма ли някой журналист да интервюира "бореца срещу "корупцията Емо Ревизоро, как така подари десетки милиони на разни личности?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  Експертен, без излишни епитети, но точен анализ на Петя Владимирова!
  Дошло е време всички, дори феновете на управляващите, да си спомним думите на Остап Бендер, че спасението на давещите се е дело на самите давещи се:
  " Защо държавата се отказва, противно на обществения интерес, от милиони левове, е въпрос по-скоро наш, на гражданите, които го позволяваме."

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Капана "Домусчиев" ще струва на ГЕРБ около 300 000 гласа!!!!

 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 406 Неутрално

  С казуса Домусчиеви се видя, че властта обслужва определени хора, че парламентът е само за парлама и служи пак на същите тези хора. Няма демокрация, а само олигархия и обслужване на частни интереси срещу лични облаги от страна на властимащите.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Анализа е много точен ,но има ли бъдни в тази държава?

 27. 27 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Законодателно от ГЕРБ: в името на съдружниците-така е в НАТО, така е в ЕНП, така е в ЕС! Я пуснете нещо от Любослва Русева!
  САЩ-конгресът възлага на Хали Бъртан на Дик Чейни възстановяването на Ирак за 200 мнрд $. НЕ се знае колко пари отиват в Ирак, и колко потъват в джобовете на компанията Хали Бъртан.
  Англия-държавата строи много на брой ядрени реактори, после ги харизва "за стопанисване" на частна компания.
  Има и други светли примери, за които просто не знам! Нашите недочели комунисти нищо ново не са измислили, те само прилагат добре познат опит от Запад!
  Дали ми харесва ГЕРБ да подарява 57 млн лв на Гела? Не! нО НЕ Е НЕЗАКОННО! ББ отговаря-мен са ме избрали на избори да си правя каквото си искам. И е така. Избрали са го на избори. И то избори, признати от запада. Всяка седмица се вижда с Юнкер, Меркел, Маскрон, и кой ли не! Цецо-човека # 2 в ГЕРб-го канят по молитвени закуски в Белия дом!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 28. 28 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Бабет, нещо за "новата" визия за България на БСП няма ли да напишеш? Или за тебе БСП е по-малкото зло?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5100 Неутрално

  "Полегнала е Тодора...
  За тези, които я пожелаха"
  Пожелаващите я са винаги едни и същи, "Тодора" - също...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 374 Весело

  Та*ак да става, време да минава. Цикълът е такъв: пиаросоциологомедии пускат измислени проценти за управлаващите, последните непрекъснато потъпкват правовия ред, едни медии се възмущават, други хвалят. Подменени теми, подменен дебат, скрити политици от въпроси на граждани. Социална дупка, демографски апокалипсис, патриотарско малоумие.

 31. 31 Профил на vkolev
  vkolev
  Рейтинг: 217 Гневно
 32. 32 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1141 Разстроено

  Безкрайна наглост!
  —цитат от коментар 31 на vkolev


  Точно.

  И яко показно- какви овце сме!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 33. 33 Профил на today
  today
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Корумпирани изроди! После ББ пак ще обяснява, че сме изпълнили всички критерии за Шенген!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 34. 34 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Още има журналистика в България.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 35. 35 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Абе защо са тия политически пируети, когато на референдум , можем спокойно да върнем Чл.1 от старата в новата Конституция.То и без това само формално го няма .

 36. 36 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4613 Неутрално

  Дано да не го приемат, да им дойде умът в главите на тъпите политици.

 37. 37 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1147 Неутрално
 38. 38 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Чудя се как герберастите още пригласят,че Костов бил крадец?! Сужука го сложи в малкият си джоб!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 39. 39 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  „Константин Егерт: Балканският провал на кремълските реконструктори.

  Провалите на руската политика на Балканите са абсолютно закономерни. Те са резултат от залагането на продажни циници придружено с нежеланието да се признаят реалностите. …“

  http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4598948/

 40. 40 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2374 Разстроено

  ОСТАВКА НА МУТРИТЕ!!!!!!!!!!!

 41. 41 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2374 Разстроено

  ИСКАМЕ ЛИ ДА НИ ,,УПРАВЛЯВАТ" ОЩЕ ПО ТОЯ НАЧИН?
  ИСКАМЕ ЛИ ДЪРЖАВАТА ДА ЗАТЪВА ОЩЕ ВЪВ ФЕКАЛИИ?
  ИСКАМЕ ЛИ ДА СМЕ НА ПЪРВИТЕ МЕСТА ПО БЕДНОСТ,СМЪРТНОСТ И ОТРИЦАТЕЛЕН ЕСТЕСТВЕН ПРИРАСТ?
  ИСКАМЕ ЛИ ДА НИ КРАДАТ ...ОЩЕ 30 ГОДИНИ?
  АКО НЕ ИСКАМЕ-ОСТАВКА НА МАФИЯТА В ПАРЛАМЕНТА!
  ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ !!!

 42. 42 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2374 Разстроено

  ПРЕЗИДЕНТА ДА НАЛАГА ВЕТО НА ТЕЗИ ПОПРАВКИ В ЗАКОНА!!!

 43. 43 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Никое зло не идва само! След като върхушката на Герб прие Сидеров като пръв съмишленик и брат по оръжие, а комунистическият ДС агент и ксенофоб Каракачанов назначи за Министър на отбраната, съвсем логично е Черепа, Пеевски, Домусчиев, Цеко Минев и други крупни червени олигарси да попаднат съвсем избирателно под крилото на мутрата от Банкя...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 44. 44 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1919 Весело

  ИСКАМЕ ЛИ...
  —цитат от коментар 41 на uhl23528019


  Искаме...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 45. 45 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Отвращението е пълно!
  Такъв разпад на човешкия морал на обществото не съм виждала!
  Мисля,че стигнахме дъното!Срам ме е.

 46. 46 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Този път на Бравопетя ще кажем: Браво, Петя!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 47. 47 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  До коментар [#45] от "Cara Mia":
  И мен ме е срам!

 48. 48 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#16] от "dimitarkotzev":

  Тогава ще ви грабят други. Те ония "От Запад" не са прости.

  Овците се СТРИЖАТ. Това им е функцията. После се колят.

 49. 49 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#23] от "selqnin":

  Които по закона на гадната математика ще върнат БСП на власт :)

 50. 50 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Гневно

  Искам електората да не забрави пак да гласува за ГРОБ!!!

 51. 51 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Капитализма е идеологическо клише измислено от пропагандната машина на комунизма. По идея той трябваше да е антиподът на комунизма. Но капитализъма има само един категоричен отличителен белег от комунизма - плурализъм на собствеността на средствата за производство. При комунизма всички средства за производство са държавна собственост, а при капитализма съществуват И частни. И толкоз. От там нататък всичко потъва в гъста мъгла. Капиталистическа държава може да бъде конституционна или ортодоксална монархия, авторитарен фашизоиден режим, военна или религиозна диктатура, парламентарна република с изградена демократична система и върховенство на правото и закона или друга форма на управление изградено върху демократични и хуманни принципи. Думата "капитализъм" и определението "капиталистическа държава" не дават отговори дали държавата е демократична или е диктатура. Скромно си позволявам това уточнение към въведението в статията по-горе на уважаваната от мен г-жа Владимирова.

 52. 52 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Герб нямат вина... Просто сърфират вълната.. Щото толкова прост народ на планетата който да позволява така да плюят в устата няма

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK