Законодателно от ГЕРБ: в името на съдружниците

Законодателно от ГЕРБ: в името на съдружниците

© КРИБНавремето капитализма го дефинираха в учебниците като политически и икономически ред, където големите на пазара изяждат малките в конкурентната битка за печалби, и в този смисъл думата се употребяваше като заклеймяващо клише за лошия Запад, където едни социални слоеве изнемогват сред битката за надмощие на икономическите хищници. Раснахме сред оглушителната пропаганда срещу този капитализъм.


Принос на българския преход към демокрация и свободен пазар е, че промени приложението на понятието. Капитализъм днес на територията означава користна обвързаност в нарушение на писания правов ред на политическата власт с икономически субекти, които на определен етап имат шанса да се задържат на върха благодарение именно на тази обвързаност; на друг етап се сриват непредвидимо и главоломно поради непублични сътресения на взаимноизгодния съюз (справка Цветан Василев и третата по големина българска банка) и на тяхно място изплуват други гиганти...


Това стана видно и от слепите, със законодателното опрощаване от ГЕРБ, ДПС, "Атака", ВМРО и "Воля" и с мълчанието на БСП, на задълженията на няколко лица по приватизационните им договори, чрез които са станали "капиталисти": на първо място приватизаторът на "Български морски флот" и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев; до него неизвестният за редица икономически министри приватизатор на "Булгартабак" , но известен на обществото като Делян Пеевски; до него приватизаторът на Киноцентъра "Ню имидж"... И още незнайни засега субекти, които ще се уредят покрай известните, за които се прави промяната.

Промяната в Закона за приватизация беше внесена от депутат от "Атака" Николай Александров и предвижда задълженията на приватизирано дружество, пряко свързани с предмета му на дейност, да не могат да бъдат вменени на купувача за срок от повече от пет години. По действащия сега закон този срок е 10 години. А допълнението - поправката да важи с обратна дата, беше внесено в последните минути от Емил Димитров, известен като Ревизоро /ВМРО/.
Но че всичко е било договорено и ГЕРБ стои зад решението, се разбра от реакцията на председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Когато Ревизоро заяви готовност да оттегли предложението си, Кирилов възрази, че вече било невъзможно, тъй като разпоредбата е минала "на комисия". И с непостижима за логиката на българския език витиеватост Кирилов мотивира драстичната промяна за обратното действие ето как: " Няма действие със задна дата, целта е да се уеднаквят сключените преди десет години приватизационни договори с тези, които предстои да бъдат сключени вече по новите правила". (Кирилов или е забравил, че ГЕРБ беше декларирал мораториум върху приватизацията, или въобще не му пука какво казва - но това е незначителен щрих към глобалния законодателен произвол, който бушуваше в парламента в сряда).


В резултат са амнистирани:


- Кирил Домусчиев, който има задължения по неизпълнение на приватизационния договор за БМФ над 50 млн. лв.;


- собственикът на "Булгартабак", който затваря фабрики и на улицата са вече доста работници, същите, които през зимата бяха пратени да скандират под прозорците на "Капитал" и "Дневник" срещу "кръга Капитал";


- купувачът на "Бояна филм" - "Ню имидж", който според сегашния му договор не може да продава земята на киноцентъра в престижния столичен район за 20 години. Вече ще може. Да припомним, че "Ню имидж" отскоро е партньор на Делян Пеевски в медийния му бизнес в България.


И това се прави от същите политици, които преди време се кълняха, че ще променят Конституцията, за да можело да разследват приватизацията...Днес изчистват дълговете на правилните приватизатори... Утре ще приемат друго, ако интересът им го продиктува.


Тази ревизия на Закона за приватизация и следприватизационен контрол е най-откровен, видим отвсякъде, без никакво разумно оправдание лобизъм - ако ползваме учтивото клише, иначе книжовният език обедня на точни думи за възмущение и гняв.


Не за първи път мнозинството приема законодателни промени със задна дата: само преди шест месеца със същата лекота властта отмени чрез промени с ретроактивно действие в Закона за бавнковата несъстоятелност всички цесии и прихващания по КТБ - по искане на Пеевски /разбира се/ и съпартийците му Йордан Цонев и Хамид Хамид, превръщайки скандала КТБ в непроходимо юридическо тресавище за години напред. Без да им пука на законодателите - ако не от нас, то от чужди инвеститори, които се чудят и маят що за държава е тази, в която се преуреждат с такъв безпардонен замах основополагащи търговски и обществени отношения...


А какво ли е замислила прокуратурата...


Ще има още да се чудят чуждите инвеститори - понеже ги споменах. Защото картината на герберския капитализъм няма да бъде пълна, ако не припомним и един детайл, съпътсващ амнистията "Домусчиев, Пеевски".


Малко преди да бъде направен подаръкът в парламента, прокуратурата започна проверка на информация свързана с Кирил Домусчиев. Можем само да гадаем какво точно проверява институцията на Цацаров, доколкото нейните мотиви и критерии за старта на всяка проверка са черна информационна дупка за обществото. Известно е, че през октомври 2017 г. вицепремиерът Валери Симеонов внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за нарушения при приватизацията на "Български морски флот" и се ангажира да внесе и втори сигнал.


Дали независимата прокуратура "го проверява", за да бъде държан капиталистът в подчинение комуто трябва; дали политическата власт в лицето на ГЕРБ и съдружници избърза да оправи задълженията му с поправките на закона, за да го освободи от примката на прокурорската власт; дали прокурорската власт помага на политическата чрез проверката, като й гарантира, че капиталистът ще изпълни ангажимента си, срещу който е получил амнистията....И още много "дали пък" - съвсем закономерни в българската политико-икономическа джунгла, минаваща за капитализъм


Какво следва ?

Дори да бъде сезиран Конституционният съд за противоконституционност на промените на Закона за приватизация, да не очакваме чудо. В гражданското право обратна сила на закон може да се даде, вярно че само по изключение, но това зависи от волята на единия контрагент, в случая държавата. Защо държавата се отказва, противно на обществения интерес, от милиони левове, е въпрос по-скоро наш, на гражданите, които го позволяваме.


Законодателният разгул може да бъде спрян от президента


И макар че гаранции няма, президентът би трябвало не само да наложи вето, но ако не се засрамят - да атакува пред КС тази противообществена, нахална амнистия. Поне за малко удовлетворение, че все някой овластен вижда до каква развратна безочливост, зачеркваща всякакъв правов ред, конституция, елементарно приличие стигна законодателният разгул на ГЕРБ и съдружниците му.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK