Чума по овцете и козите, страшна болест и по хората

Чума по овцете и козите, страшна болест и по хората

© Юлия ЛазароваКоментарът на Ясен Бояджиев е за "Дойче веле".

Казват, че чумата по овцете и козите е силно заразна и много опасна за тях самите. Но е напълно безопасна за човешкия организъм, защото по никакъв начин не може да го засегне. Въпреки това появата ѝ в България провокира остър пристъп на друго заболяване, което ходи по хората и е много опасно за обществения организъм. Тя е тук за първи път, то върлува отдавна. И е в много напреднал стадий.


"Не вярвам на никого и на нищо"


Първоначално симптомите на чумата рядко се виждат с просто око, докато при човешкото заболяване клиничната картина е ясна без никакви лабораторни изследвания. Ще я видите, щом си пуснете телевизора: рев, сълзи, клетви, блъскане, истерия. Неизменно присъстващата в новините (заедно с подлежащите си на евтаназия кози) г-жа Тодорка Сакалиева от с. Шарково (по-известна като баба или леля Дора) непрекъснато повтаря: "Само през трупа ми!" Работата наистина изглежда като на живот и смърт.
"Вече не знам на кого да вярвам", казва "баба Дора". "Не вярвам на никого и на нищо", казва нейна колежка по съдба. Те не вярват на местните ветеринарни лекари, на българската и на френската лаборатория, на Българската агенция по безопасност на храните и на европейската, на министерството, на правителството, на ЕК и ЕС... Не им вярват и хората, стекли се, спонтанно или организирано (в камуфлажни облекла и с байраци), за "да охраняват козите". Не им вярват и голяма част от телевизионните зрители. Просто не могат да повярват, че овцете и козите са заразени. Нещо повече дори: "Няма чума!", казва един от телевизионните герои в тази сага.


Чума, разбира се, има. Както и изключения. В един от много редките телевизионни проблясъци на спокоен разсъдък млад, образован собственик на (вероятно построена с европейски пари) модерна ферма разказва как преди повече от месец видял "клиниката" на чумата, а ветеринарният лекар и кръвните проби потвърдили диагнозата. Именно неговото стадо е умъртвено първо. И тогава, и сега той няма съмнение в правилността на тази мярка, защото знае каква е опасността и какви могат да бъдат последиците.


В държавата на "баба Дора"


Те обаче не вярват. "Аз съм горда българка и защитавам животните на цяла България", казва "баба Дора", която не си дава 100-те кози. В действителност обаче гордостта и недоверието ѝ застрашават живота на хиляди пъти повече животни. По думите на един експерт така "чумата ще стигне до Видин". "Явно служат на ЕС, не на народа", казва "баба Дора" за хората, дошли да умъртвят козите. А "помощниците" ѝ ги псуват, заплашват и замерват, защото на всичко отгоре били цигани. Само че и България е ЕС. Когато подобна опасност се появи другаде, неговите правила и институции предпазват по същия начин българското животновъдство. Той плаща за изграждане на български ферми и дава помощи за българските селски стопани. Той ще плати в крайна сметка и по-голямата част от компенсациите за избитите стада. България е част от неговия общ пазар, на който се продава и българското сирене. Ако заразата не бъде пресечена, този пазар (а и не само той) ще бъде затворен и тогава стадата ще изчезнат от само себе си.


Мнозина не вярват и в това. Но пък вярват, че: трепят българския добитък, за да улеснят вноса на застояло турско месо; отнемат поминъка на българите, за да ги прогонят и да населят обезлюдените райони с бежанци (те и споменатите роми всъщност били афганистанци); чумата е донесена от бежанци от Турция, които по пътя си спели в обори...


Причините за болестта


И така: болестта по хората се нарича тотално недоверие - в държавата и институциите ѝ, а оттам и в каквито и да било факти и рационални аргументи. За разлика от чумата, появила се незнайно как, причините за тази болест са ясни. Да започнем от онова, което я прави силно прилепчива и бързо разпространима. Ситуации като тази са неизбежно болезнени и конфликтни. Естествено е и масовото съчувствие към засегнатите. И все пак - истерията се улеснява значително от съществуващите тук-там необразованост и невежество. Освен това има технологичен фактор - супер умните технологии дават възможност за светкавично разпространение на суперглупости.


Основните причинители на болестта обаче са други. Първият може да се нарече тежка институционална недостатъчност. Мерките на агенцията (по принцип правилни) очевидно са били предшествани и съпътствани от хаос, немарливост, непоследователност и нарушения на собствените правила. Оплетените им (или липсващи) обяснения, които те наричат "комуникационен проблем", граничат с откровена безсловесност и безмозъчност. При това положение и вдиганите през ден парични компенсации не могат да помогнат. Впрочем, дори и в случая агенцията да бе действала перфектно, нещата едва ли щяха да са много по-различни. Защото държавните институции толкова дълго са безхаберничели, толкова дълго са лъгали и са се гаврили с хората, че доверието към тях отдавна е сринато.


Втората причина може да се нарече политическа безотговорност и шарлатанщина. Куп политици се направиха на ветеринари, въпреки че им е все едно дали има чума, или няма. Тя дори им дойде дюшеш. Пръв надуши "плячката" един новоизгряващ националистически проект, който се възползва от заетостта (понеже са във властта) на конкурентите си на патриотично-популистката писта, за да оглави "съпротивата".


Веднага след това се включи и социалистическата партия, която напоследък усилено върти обиколки по същата писта и непрекъснато настига и изпреварва всички, включително самата себе си. Образът на соцлидерката, прегърнала агънце пред телевизионните камери, е съвършената емблема на устременото към властта политическо лицемерие. То твърди, че възстановява доверието на "народа си". Но всъщност гледа на хората като на стадо овце и доубива доверието. Обикаляйки около "барикадата" в Странджа и по жълтите павета в София, всъщност не прави нищо друго, освен да разнася заразата - и по животните, и по хората.


Автоимунно заболяване


Рано или късно ще се справим с чумата по овцете и козите. С недоверието обаче ще е много по-трудно. А за обществения организъм то е не по-малко опасно, защото го прави неспособен да се справи с какъвто и да било проблем. Също като при автоимунните заболявания, за които няма лечение. При тях хиперактивната имунна система започва да атакува и унищожава здравите тъкани, клетки и органи. Могат да се приложат препарати, които потискат тази хиперактивност и временно облекчават симптомите. Но пък отслабват имунната система, поради което организмът става податлив на всякакъв вид инфекции. Тогава и най-баналните сред тях усложняват още повече състоянието на пациента.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Много добър и точен текст, нека "бълването" против "гейропа4 и "соросоидите" да започне СЕГА, въпреки, че е по-умно да се замислим, но е по-трудно....

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Нещо има смяна на политиката май, и Дойчето Веле не се заяждат. Много.
  Колкото до чумата, това не е майтап. Трябват бързи мерки, колкото и да ни е жал за животните. Иначе ще стигне и до останалите животни.
  А стопаните от крайграничните села да кажат дали си купуват животни от Турция. Ама честно...

 3. 3 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2082 Разстроено

  Гласът на разума.
  Как да достигне до безумците?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Измислена чума-съответно измислени мерки за сигурност.

  Не дай боже истинска зараза да ни нападне.

  [email protected]
 5. 5 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 870 Разстроено

  Няма шанс за България. Отдаван съм го установил. Както каза царО - "Чипът на българина трябва да се промени". Щях да използвам думата народ, ама то не е народ. Сбирщина от гяволи, които се мислят за много умни, понеже гледат да се спасяват поединично. Никакво чувство за общност, за доверие, за съпричастност, за отговорно поведение. Иначе всички разбират от международно положение и считат (неясно защо), че цял свят им е длъжен. Цял живот преживяват с идеята, че някой ще дойде и "ще ги оправи". Надяват се, ако може да оправи тях, ама не и останалите. Така биха се чувствали истински щастливи.

  Ово е Бугарско.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Огнището на страшната болест по хората е на Позитано.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Причината за болестта е глупостта . На хората и на институциите. 10 дена гледам министри ,комунисти и разни други исти да се оправдават и да обвиняват ЕС.
  Хора ,правилата са борба с чумата са на СЗО. Световна здравна организация. За 10 кози поставяте цялото животновъдство в риск.

 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Страшната болест на хората стана това, че вярват на медиите. Няма истина, няма търсене на причинно-следствена връзка, няма информираност - всички, лапнали кокала, се борят за рейтинг с всички възможни средства. И нещата толкова се изкривяват, че партийните функционери се възползват от това.

 9. 9 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 701 Разстроено

  Дойче Веле, Вие дали имате сигурни доказателства за въпросната чума които да покажете на населението?

  Защото след толкова време не се показа нито един официален документ!
  Не се показа и нито едно животно с клиника след повече от месец???
  Както Вие твърдите, "В един от много редките телевизионни проблясъци на спокоен разсъдък млад, образован собственик на (вероятно построена с европейски пари) модерна ферма разказва как преди повече от месец видял "клиниката" на чумата, а ветеринарният лекар и кръвните проби потвърдили диагнозата. "

  А защо не кажете колко доказани имена във ветеринарната медицина Все още твърдят че чума няма и не е имало? - Хора които застават с имента си а не с твърдения че видите ли някой им казал че има чума и че била доказана във френска лаборатория!

  Имате страхотен шанс да оборите недоверието на хората като извадите на бял свят всички офизиални документи свързани с клането! - Но до сега не се покажа нито един документ зад който стоят имена и подписи!

  Подпис - електронен ;)
 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  До коментар [#5] от "Smoke":

  " Ово е Бугарско." Ово е пълно и с такива отцеругатели.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  ето я истината и диагнозата . от последна инстанция . затова ли Свободна Европа спешно се намесва или въпреки това .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Весело

  До коментар [#7] от "джендър се крие в храсталака":

  В някогашния много готин сборник "Кмехът на България" имаше чудесно стихотворение /за съжаление не помня автора/ за хитреците с 300-та чувала, които пътували с кораб. По време на буря капитанът ги приканил всеки да изхвърли половината от съдържанието на чувала си, та да се облекчи корабът. И всеки си мислил: Кой пък ще види, ако аз не дамо се направя, че си изхвърлам от чувала. Колко е то - един чувал от 300! Докато "дошла вълната и прибрала хитреците с 300-та чувала".

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  Страшната болест на хората стана това, че вярват на медиите. Няма истина, няма търсене на причинно-следствена връзка, няма информираност - всички, лапнали кокала, се борят за рейтинг с всички възможни средства. И нещата толкова се изкривяват, че партийните функционери се възползват от това.
  —цитат от коментар 8 на Лео


  До коментар [#8] от "Лео":

  Адмирации! Сделани опорки от един щатен десар с телевизия. Подети от негови идейни адепти с медии... :)

 14. 14 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Разстроено

  До коментар [#5] от "Smoke":

  Ето това е истината. Поздравления за коментара. Няма съпричастност и уважение към другите и правилата у българина. Огромно себеуважение, отрицание на правила, егоизъм, късогледство. За това напуснах БГ и не съжалявам за избора си. Тука при мен, мястото не е голямо, предградие на по-голям град, пенсионерите по свой почин са се организирали и два пъти седмично излизат да обират малки боклучета по уличките. Кога това ще стане в Родината, кога хората ще разберат че е по-лесно да оцелееш и просперираш като общност а не като индивид който нехае за другите. Мъка!

  Русогнилоча да плува и изгние.
 15. 15 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Поздрав от баба ви Дора: хайде стига вече сте експлоатирали тази тема, ...байгън. Най-вече онези там, онлайн-писачити и драскачите. Намерете си някое друго онлайн-занимание, ...има такова обширно и богато на фалшивки интернет поле, наспорил Господ. Няма да останат и гарги вече в Странджа, ...камо ли кози и овце.

 16. 16 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 837 Любопитно

  Има ли някой, който да ми обясни каква е разликата между баба Дорка и кравата Пенка?
  Не са ли и двете продукт на психясалите медии?

  Да разлая троловете!!
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  " Не вярвам на никого и на нищо". Да живееш без вяра е по страшно и от чума.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  " Не вярвам на никого и на нищо". Да живееш без вяра е по страшно и от чума.

 19. 19 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Не се бой!
  Всеки Петък ще има и "Руска Телевизия"!

  Да разлая троловете!!
 20. 20 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Ако обезщетенията които изплащат бяха на основата на пазарната цена на животните нямаше да има толкова вой и писъци. Понеже по традиция чиновниците се опитаха да прекарат стопаните работата се размириса.

 21. 21 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Хальооуу, умните, красивите и ... пребоядисаните българета и българчета (става въпрос за някой от техните родители, де!, не за сегашното поколение - те, с малки изключения, са "охлайнинен-хипнотизирани и изманипулирани"), ...гледайте каквото си искате телевизия, ... руска, хамериканска, брюкселска, халбанска, сръбска, музикални "шарении и класации" и пр. щуротии, но поне се научете да разпознавате фалшивите от истинските новини, както и опитите (ако не всички, то поне по-голямата част от тях!, защото те валят като дъжд, да, като дъжд, всеки Божи ден!) за онлайн-дезинформация.

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Весело

  До коментар [#19] от "lone wolf":

  верно? завиждам ти за перфектния руски

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1189 Любопитно

  И как чумата е дошла у стадото на този млад собственик с модерната ферма?/може би строена с евро пари?/Той разсъдливо я е пуснал по козите си ли?След като местният ветеринар е казал чума,защо чужда лаборатория и защо точно френска? Нещо не стана ясно. И как на не знам колко си разстояние от неговата ферма са се заразили и другите стада? С мисъл ли?

 25. 25 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Дойче Веле, Вие дали имате сигурни доказателства за въпросната чума които да покажете на населението?Защото след толкова време не се показа нито един официален документ!Не се показа и нито едно животно с клиника след повече от месец???Както Вие твърдите,
  А защо не кажете колко доказани имена във ветеринарната медицина Все още твърдят че чума няма и не е имало? - Хора които застават с имента си а не с твърдения че видите ли някой им казал че има чума и че била доказана във френска лаборатория!Имате страхотен шанс да оборите недоверието на хората като извадите на бял свят всички офизиални документи свързани с клането! - Но до сега не се покажа нито един документ зад който стоят имена и подписи!
  —цитат от коментар 9 на СърПичук


  Ето ти официални документи:

  http://www.babh.government.bg/userfiles/files/ZHOJKF/outbreaks_2018/PPR Assay Report-65180705- 09072018.pdf

  http://www.babh.government.bg/userfiles/files/ZHOJKF/outbreaks_2018/Rapport_23062018_Yambol_Voden.pdf

  Сега ми избори имената на тези "светила" във ветеринарната медицина които са твърдели, че няма чума!!!

 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2767 Любопитно

  Ясинчо да беше задал все пак въпрос как е дошла чумата. Защото не са я донесли прелетните птици като птичият грип! И защо все в Странджа пламват болестите?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на Христо Минков
  Христо Минков
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Безспорно чудесен анализ.
  Жалкото е че хората, които вярват в безкористните мотиви на политик прегърнал козленце или в строго секретния план за заселване на Странджа с бежанци, надали ще го прочетат.
  Наистина не мога да се сетя за по-добра метафора от автоимунно заболяване. Трябва да имаме здраво гражданско общество с информирана позиция по текущите проблеми, което да ни пази от несправедливостта. Реалността е обаче, че тихия му гласец е все по-често заглушаван от побеснели псевдо-патриоти готови да се разправят с всеки, който не е на тяхното мнение (бил той и техен сънародник). Защитния механизъм на народа срещу самоволията на политиците се обръща срещу него.
  Поздравления за автора!

 28. 28 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4992 Неутрално

  Най-страшна е червената чума по хората.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 29. 29 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4992 Неутрално

  считат (неясно защо), че цял свят им е длъжен.
  —цитат от коментар 5 на Smoke


  И аз напоследък стигнах до подобен извод. Според мен 80% от българите живеят с мисълта, че всеки им е длъжен за нещо.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 30. 30 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не ви съветвам да отворите фейсбук и да потърсите нещо свързано с въпросната чума. Ще бъдете засипани от сладникави и изключително зле направени колажи с баба Дора, в които тя е сравнявана с Райна Княгиня(не си го измислям това за съжаление) и други колажчета където Боко лично се бил договорил със соросоидния ЕС да избият животните на хората. Тва с 80-те процента се оказва изключително вярно, ама въпросните хора които принадлежат към тия проценти са именно феновете на ивохристовските поклонници

 31. 31 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Няма доверие заради това, че в Парламента е пълно с измамници и така е от десетилетия.

 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#9] от "СърПичук":

  Личното ми мнение.... чума няма. "Младия, образован" собственик е прекалил с дозата "жива ваксина" и е уморил някое животно. Пробите дават антитела... това е от ваксината. А ваксинират/въпреки забраната/ за да си продадат животните за турския пазар за Байряма. В Турция е забранен вноса на неваксинирани животни!!!!
  Няма да признаят ча ваксината, защото в следващия момент България е под карантина на ЕС и няма да позволят износ на нито грам продукция на зоровци, маджаровци, сирене, колбаси....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Поздравления за автора, алегорията му е толкова добра, че даже и "борците' против мерките срещу чумата имат шанс да схванат положението.
  Що се отнася до такива като Корни, там положението е безнадеждно и трябва ние да влезем в ролята на тези, коитпо кремират бензадеждно болните животни, иначе кой знае още колко години ще позволяме на подобни бацили да тормозят обществения живот.

 34. 34 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Хубав текст, но и аз да добавя нещо. И аз съм обзета от тотално недоверие, макар че спрямо баба Дора съм на противоположния полюс. Та баба Дора има всички основания за недоверие, макар и да не го осъзнава по моя начин, защото, откакто не съм дете (от близо 50 години) се сблъсквам непрекъснато с некадърност, безотговорност и безразличие на всички нива в живота, най-вече сред държавните и общински служители, лекарите и пр.. И така до ден днешен. Баба Дора (фигуративно) има право да си зададе въпросите дали не са й объркали пробите, дали въобще са й проверили пробите или просто за по-сигурно вкарват и нейното стадо в кюпа и пр. и пр. Разбира се въобще не вярвам това да са аргументите на БСП и другите органзирани метежници. Те са ми доволно ясни.

 35. 35 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#32] от "chichka":

  Референтната лаборатория са използвали RT-PCR който открива РНК на вируса, а не антитела. Така че може да се разграничи дали е от ваксинален щам или от вируса.
  Отделно, ако бяха ваксинирани, щяха поне над половината от пробите да са положителни, а не единични.
  Второ няма логика да си ваксинираш нелегално животните за да можеш да ги изнесеш легално с документ, че са ваксинирани.
  Друг е въпроса, че някой може да им е казал или те да са решили на своя глава, че е хубаво да си ваксинират животните. Дори да е такъв случая отново се постъпва правилно с избиването им, тъй като ние декларираме че сме страна чиста по отношение на този вирус.

 36. 36 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#32] от "chichka": Дори да е такъв случая отново се постъпва правилно с избиването им, тъй като ние декларираме че сме страна чиста по отношение на този вирус.
  —цитат от коментар 35 на Гадьо

  +++ това е причината за избиването, да опазим останалия бизнес със ЕС.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 37. 37 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#7] от "джендър се крие в храсталака":

  Организацията не е СЗО - тази болест не се предавя на хора, а Световна организация за здраве на животните (OiE)

 38. 38 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Кака Курвелия трябваше да бъде евтаназирана заедно с козите - тя е по-опасна и от чумата. А иначе ПР кампанията "Овца се качва на коза" надмина всякакви популистки граници.

 39. 39 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Само много глупави хора, живеещи в Средновековието навярно, могат да вярват в глупости като нарочно избиване на животни, затриване на поминък, заселване на имогранти в Странджа...
  Такъв глупав народ няма бъдеще, щом вярва на комунисти!

 40. 40 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#32] от "chichka":

  Абсолютно подкрепям тезата Ви! За това и няма животни със симптоми и вече мъртви такива!

  Но виж коментарите, народа масово е заблуден и даже обижда защитаващите тази теза!

  За съжаление много хора не могат да разсъждават и се потдават на измислици.

  Подпис - електронен ;)
 41. 41 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#35] от "Гадьо":

  "Друг е въпроса, че някой може да им е казал или те да са решили на своя глава, че е хубаво да си ваксинират животните. Дори да е такъв случая отново се постъпва правилно с избиването им, тъй като ние декларираме че сме страна чиста по отношение на този вирус."

  не се коментира дали е правилно да избиват животните или не!
  Коментира се дали има чума или е от ваксина, и дали въобще има нещо.

  Подпис - електронен ;)
 42. 42 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#37] от "Izida":


  До коментар [#37] от "Izida":

  Мерси.

 43. 43 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#41] от "СърПичук":

  Така и не ми написа имената на тези "светила" във ветеринарната медицина които твърдят, че няма болни животни. И според теб как точно е решил участъковия лекар, че животното има чума без да има симптоми за да поиска изследване на проби от тези животни ? И кой ветеринарен лекар ще иска да затрие една камара животни на клиентите си за нищо, нали после ще му намалеят доходите? А вирус има доказват ти го две лаборатории по два различни метода, виж протоколите на страницата на БАБХ, не е толкова сложно.

 44. 44 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#43] от "Гадьо":

  И вярвате на БАБХ???

  "И кой ветеринарен лекар ще иска да затрие една камара животни на клиентите си за нищо, нали после ще му намалеят доходите?"

  Този който с това си деяние прибира крупна сума или този който е принуден от властта.

  Обясни ми как е възможно да обявят животните за заразени а да нямат симптоми повече от месец?

  Относно светилата, не са един и двама!

  Обясни ми защо фермерите не допускат и нямат доверие на ветеринарите които искат да вземат втора проба.

  Обясни ми защо собствениците на здрави животни (обявени за заразени преди повече от месец ) обявяват първите резултати за фалшиви и манипулирани и защо техните животни все още нямат симптоматика след повече от месец!

  Работата смърди от всякъде.

  Подпис - електронен ;)
 45. 45 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#40] от "СърПичук":

  Тезата не е моя, нямам такава експертиза. Но вярвам на авторите, от които съм я прочел.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 46. 46 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#45] от "chichka":

  Поразрових се още малко и видях, че има и хомоложна атенюирана ваксина която за момента не може да се отличи от вируса серологично. Така че може и това да е положението. В този случай стопаните знаеики че са си ваксинирали животните и ще излязат положителни няма да искат да им се взимат проби. Да са мислели преди да ваксинират. Това е положението, тези животни трябва да се евтаназират. Като цяло OIE иска до 2030 год. да се изкорени това заболяване и ваксинация се препоръчва само в страни в които е стационарно. България не е такава.

 47. 47 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#46] от "Гадьо":

  Поклон за отговора! Не съм спец по темата, но доста изчетох, и така попаднах на това разкритие. Отделно съм от този край!!!! и си знам манталитета. Съсед, който е често в Кости потвърждава фактите. там сега се обвиняват едни други за пропуснатите ползи от продажбата на животните на прекупвачи за Турция.
  Навремето Наполеон от гроба знаеш какво е казал на Т Живков??? "Ако имах вашите средства за масова информация, никой нямаше да научи, че съм изгубил битката при Ватерлоо"!

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK