Забраната за обратно приемане на мигранти е политическа пропаганда без последици

Два поредни петъка - на 13 и 20 юли, премиерът Бойко Борисов беше изслушван от депутати по темата за миграцията.

© Велко Ангелов

Два поредни петъка - на 13 и 20 юли, премиерът Бойко Борисов беше изслушван от депутати по темата за миграцията.На 20 юли след 40-минутен разговор на премиера Бойко Борисов с лидерите на всички парламентарно представени партии, се стигна до консенсус на управляващи и опозиция, които задължиха кабинета да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти. "Дневник" потърси коментар на юрист, занимаващ се с темата за миграцията, за валидността и смисъла на парламентарното решение.


Илиана Савова е адвокат от 20 години. От 17 години се занимава само с бежанско и имиграционно право. Тя е директор на Програмата за правна защита на бежанци към Българския хелзинкски комитет (БХК).


Решението на Народното събрание съставлява политическо изявление - пропаганда, което не поражда никакви юридически или практически последици за държавата. Още преди присъединяването си към Европейския съюз България бе задължена да подпише споразумения за обратно приемане на свои и чужди граждани с всички държави, членки на ЕС, като едно от многото условия, които страната ни следваше да изпълни по преговорите за присъединяване.
Тези вече подписани споразумения за обратно приемане (реадмисионни спогодби) безусловно обвързват и задължават България да приема обратно на своята територия връщаните от другите европейски държави нейни граждани, но така също и чужденците, преминали транзитно или пребивавали на територията на нашата страна, както онези, на които страната ни е разрешила пребиваване.


По сходен начин, България е обвързана и със задължението да приема обратно и онези бежанци, които след като са били регистрирани в страната ни са я напуснали, за да потърсят убежище в друга европейска държава. Това задължение произтича от Дъблинския регламент. Регламентите на Европейския съюз представляват актове, които имат силата на закон и са задължителни за всички държави членки без избор или изключение.


И към настоящия момент България ежедневно изпълнява тези си задължения, приемайки обратно на територията си както мигранти, така и бежанци. Техният брой не е значителен, но не поради това, че държавата ни отказва техния прием, а по-скоро поради други практически и правни неуредици, съпътстващи като цяло прилагането на Дъблинския регламент и реадмисионните спогодби на практика. Допълнителна причина са и многобройните съдебни решения в редица европейски държави, които спират реадмисиите към България заради недостатъците на националната система и липсата на каквато и да била държавна интеграционна политика дори спрямо непридружените деца и други уязвими лица.


Поради това гласуването от парламента на въпросното решение представлява просто поредната симулация на дейност. По-значителният проблем е, че парламентът, правителството и целият политически спектър от парламентарно представени партии в България за пореден път избират да трупат "актив" с ксенофобска и анти-мигрантска реторика. Този прийом за отклоняване на вниманието от провалите и корупцията на политическата класа към чужд, видим и външен "виновник" е поредната стъпка към неприкритото фашизиране на режима на управление в държавата.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Западноевропейски Национал Популист
  Западноевропейски Национал Популист
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Това е абсолютно вярно. И сега когато западноевропейските национал популистш вземат властта, всички мигранти ще бъдат върнати обратно в България по Дъблинското споразумение.

  Ха ха ха

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  Защо Дневник дава трибуна на хора от БХК?! Те нито са най-компетентните, нико представят нещата в реалната им същност! Тая, доказано антибългарска организацийка чете законите както дявола Евангилието-т.е както им е удобно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  До коментар [#1] от "Западноевропейски Национал Популист":

  На там отиват нещата.....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2921 Весело

  Адвокатката на трафикантите обвинява държавата във фашизиране. Абсо-фъкин-лютли.

 5. 5 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#1] от "Западноевропейски Национал Популист":На там отиват нещата.....
  —цитат от коментар 3 на eti mehter

  Нам страшно.Ердоган ни пази.

 6. 6 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Кризата с мигрантите е напълно възможно да свали правителството,защото вече доста такива кризи ни се понатрупаха.

 7. 7 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Забрави за БХК.
  Народното събрание приело решение/пожелание. Нито е минало по комисии, нито е имало Първо четене, да не говорим за Второ. Няма и Правилник за Приложение от МС. Докато онези подписани съглашения и Дъблинския регламент са закони, утвърдени от Народното събрание по общия ред. Като почнат да ги връщат , какво ще правим???
  Добре че мигрантите не искат да се връщат в БГ ( жалва ли се че много биели в БГ).

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3735 Весело

  До коментар [#5] от "musashii":

  Така излиза.... 🕵️

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Западноевропейски Национал Популист
  Западноевропейски Национал Популист
  Рейтинг: 210 Неутрално

  До коментар [#5] от "musashii":
  .
  Може да викнете Орбан да ви помага. ха ха ха

 10. 10 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#5] от "musashii":Така излиза.... 🕵️
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  Тук не се шегувам.Наистина е така.Друг въпрос е,че го прави срещу милиарди евро.

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#5] от "musashii":.Може да викнете Орбан да ви помага. ха ха ха
  —цитат от коментар 9 на Западноевропейски Национал Популист


  Ако България имаше политик като Орбан начело,нямаше да е в това положение.

 12. 12 Профил на Западноевропейски Национал Популист
  Западноевропейски Национал Популист
  Рейтинг: 210 Неутрално

  До коментар [#11] от "musashii":

  Важното е, че Унгария има. И когато такиво като Орбан станат мнозинство, вие ще бъдете едни от първите, които ще гризнат дървото. :)

 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1423 Весело

  Врътнаха и кранчето на Илияна Савова, та дошла тук да ореве орталъка..
  Да ходи да си изкарва парите с честен адвокатски труд😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1926 Весело

  Нормално състояние на НС! Кипи безсмислен "труд"! Туй им идва отвътре някак си! ;)
  Макар че, по други закони са експерти, тия за опрощаването на дълговете към държавата, имам предвид! ;)

 15. 15 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 984 Неутрално

  На линка по-долу гледам, че Алтернатива за Германия гони 18%, това ще да е точно, защото госпожа адвоката е права. Процетите растат доста бързо и само това ще спаси Европа. Видяхме какво направиха синовете на комунистите, наричани с политкоректно - либрали. Сблъсъкът с действителността е тежък и скоро много хора ще прогледнат.
  https://www.wahlrecht.de/umfragen/insa.htm #fn-o

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 16. 16 Профил на оКоМаНапрай
  оКоМаНапрай
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Празни приказки в една система от неработещи правила.
  Какво значи задължени? Какво значат правилата в ЕС?
  Немного.
  Приемането в Шенген се блокира от нежелаещи държави, и приемането на мигранти може и се блокира от нежелаещи държави.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 17. 17 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Юридически е права. Но, ако наистина е толкова добър адвокат, както се изтъква, щеше да знае, че право, приложение и съдебна практика са 3 различни неща.

  В този смисъл, забраната съвсем не е без значение- тя е силна политическа заявка пред Брюксел, че няма да си седим на седалищните части, и радушно да приемаме, каквито там навлеци ни изпратят.

  За наше щастие, самите навлеци по-скоро ще съдерат седалищните си части, отколкото да се върнат в България.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 18. 18 Профил на Западноевропейски Национал Популист
  Западноевропейски Национал Популист
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Greece will not be turned into migrant warehouse, says minister

  Kurz has demanded stronger control of the bloc’s external borders and the implementation the EU’s Dublin Regulation on asylum rules, while Orban called on Thursday for undocumented MIGRANTS TO BE RETURNED TO GREECE, noting that it is the first country of arrival even if all migrants are not registered there.

  http://www.ekathimerini.com/230433/article/ekathimerini/news/greece-will-not-be-turned-into-migrant-warehouse-says-minister

  Ха ха ха скоро и в България.

 19. 19 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 382 Неутрално

  България не трябва да приема мигранти. Не и в текущия си вид, независимо какво казват ес институциите. Ние не трябва да приемаме мигранти. Причината не е, че са с друга религия или друг цвят на кожата, а че ние нямаме институции и държавност, които да могат да се справят с потока от хора. Държавата ни е прогнила от корупция и просто не можем да интегрираме мигрантите. Това е. Ние не можем да интегрираме части от нашето си население пък какво остава за чужди хора.

 20. 20 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  А не се съмняваме, че отдавна сте прецакали България с всякакви "споразумения". Изобщо даже не се съмняваме във вас.

 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  И кой мислите, че плаща на мигрантите да съдят държавата с помощта на подобни адвокати? Българският данъкоплатец. Мигрантите се водят бедни и безпарични, въпреки, че са броили по няколко хилядарки на трафикантите да ги докарат дотук.
  Процедурата е такава: връчва се на незаконния мигрант заповед за депортация след като не е бежанец от държава във война, след което адвокатите спират процедурата с иск за преразглеждане в съда. Делата минават през всички инстанции, защото се обжалва. Адвокатите прибират парите за защита, а междувременно въпросният мигрант е напуснал държавата или минал в нелегалност.
  Докато има хора, които печелят от трафика (трафиканти и адвокати), трафикът ще процъфтява.

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Ако тази статия е вярна, тогава трябва да се вземат реални мерки, включително и законодателни, които да гарантират, че волята на обществото ни срещу приемане на чужденци у нас ще се съблюдава. Гол популизъм никому не е нужен, нито пък помага в нещо !

 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1825 Весело

  Само дето говорим за двустранни споразумения визиращи неизяснени случаи, а не за хора, които са кандидатствали за статут у нас и след това са отишли някъде. За последните не можем да имаме претенции, защото е било наша работа да се разправяме с тях. Но първите, които са успели да минат през България за да се отзоват на поканата на Меркел са си неин проблем и ще останат такъв колкото и неприятно да е на БХК, които явно сънуват милионите грантове, които биха им се изсипали ако България се наводни с нашественици. Колко мегдан ще има тогава да се съди държавата - на кой мюслим сервирали свинско в общежитието, кой разделили от четирите му съпруги, щото БГ-законодателството е крайно дясно и не приема многоженството, кого арестували за изнасилване на малолетен, което е част от културата му...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#11] от "musashii":Важното е, че Унгария има. И когато такиво като Орбан станат мнозинство, вие ще бъдете едни от първите, които ще гризнат дървото. :)
  —цитат от коментар 12 на Западноевропейски Национал Популист


  Хахаха.Ти си нямаш и понятие как функционира ЕС,ама плещиш глупости подобни на това,че гейовете имали по много деца и скоро щели да раждат.

 25. 25 Профил на Западноевропейски Национал Популист
  Западноевропейски Национал Популист
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Няма какво да се жалвате сега. Когато викахте ура Орбан и долу Меркел бяхте щастливо опиянени, нали? Сега тежестта от мигрантите вместо да бъде поета солидарно от всички държави, ще падне изключително само върху няколко от тях - Италия, Гърция, България. Орбан и Курц вече призоваха Дъблинското споразумение да се спазва и мигрантите да бъдат депортирани обратно в първата държава, в която са влезнали. Ха ха ха ха ха

 26. 26 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  До коментар [#19] от "Aldi Mitov":

  Никъде не е казано, че трябва да интегрираме мигранти. Трябва да интегрираме бежанците, а тези без право на статут да депортираме.
  Бежанците са малък процент от всички мигранти и за тях, ако държавата имаше воля би могло да се намери решение. Примерно, временен статут и след приключване на военните действия да се върнат обратно в държавата, от която идват.
  Т.е. и да живеят в България за извстно време, след това задължително ги връщаме.
  Така не се нарушават никакви международни споразумения и нуждаещите се от закрила я получават.

 27. 27 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 308 Весело

  Виждам някакъв току що регистриран (явно специално за статията на адвокатката) трол.. Само да му кажа, че не е избрал правилното място да спами социалистически проимигрантски простотии😂😂

 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#19] от "Aldi Mitov":Никъде не е казано, че трябва да интегрираме мигранти. Трябва да интегрираме бежанците, а тези без право на статут да депортираме. Бежанците са малък процент от всички мигранти и за тях, ако държавата имаше воля би могло да се намери решение. Примерно, временен статут и след приключване на военните действия да се върнат обратно в държавата, от която идват. Т.е. и да живеят в България за извстно време, след това задължително ги връщаме. Така не се нарушават никакви международни споразумения и нуждаещите се от закрила я получават.
  —цитат от коментар 26 на pamela


  Имаш ли си понятие,че в момента има десетки въоръжени конфликти по света?И че за бежанец може да се обяви почти всеки имигрант от Африка и Близкият изток,Афганистан и тем подобни.

 29. 29 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1926 Весело

  До коментар [#28] от "musashii":"И че за бежанец може да се обяви почти всеки имигрант от Африка и Близкият изток,Афганистан и тем подобни."

  Доколкото знам, "бежанец" си допървата сигурна страна, която те е приела. Обикновено това е най-близката съседна страна, до района на конфликта!;)

 30. 30 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  До коментар [#28] от "musashii":

  На тези от Ирак и Афганистан вече не се дава статут, а това са преобладаващият брой кандидати. Всякакви други пакистанци, бангладешци, мароканци и др. въобще нямат право на статут.
  Остават само сирийците, които са малък процент. Предполага се, че войната скоро ще свърши и тогава можем съвсем легално да ги върнем обратно.

 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#28] от "musashii":На тези от Ирак и Афганистан вече не се дава статут, а това са преобладаващият брой кандидати. Всякакви други пакистанци, бангладешци, мароканци и др. въобще нямат право на статут. Остават само сирийците, които са малък процент. Предполага се, че войната скоро ще свърши и тогава можем съвсем легално да ги върнем обратно.
  —цитат от коментар 30 на pamela


  В Африка също има много военни конфликти.Като в Южен Судан или Нигерия.Тълкуването на това кой е бежанец е много разтегливо понятие.

 32. 32 Профил на Западноевропейски Национал Популист
  Западноевропейски Национал Популист
  Рейтинг: 210 Неутрално

  До коментар [#24] от "musashii":

  Я кажи тогава как функционира ЕС, да се посмеем. Особено в частта с Дъблинското споразумение. Може да питаш Орбан, той ще ти обясни много добре. Ха ха ха

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dublin_Regulation

  Usually, the responsible Member State will be the state through which the asylum seeker first entered the EU.

  Честито! Ха ха ха

 33. 33 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  До коментар [#31] от "musashii":

  И колко мигранти в България са от Южен Судан и Нигерия?

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10095 Неутрално

  "...гласуването от парламента на въпросното решение представлява просто поредната симулация на дейност..."
  Защото с фалшиво решение на българския парламент не може да се смени Дъблинския регламент.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Дъблинският регламент е действителен документ с реална юридическа сила и в този смисъл представлява реална заплаха за връщане на мигранти ,регистрирани първоначално в България. С една мъничка подробност - по неофициално ,негласно споразумение отдавна вече не се прилага в Европа. По-точно от 2015 г. Доказателството за това е сагата с квотното разпределение. Ако Меркел искаше да го прилага, преговорите за квоти мигранти изобщо нямаше да бъдат водени. Другото доказателство е аналогията с Шенген - как така стана ,че някои страни едностранно въведоха граничен контрол вътре в шенгенското пространство ? Което се готви да направи и самата Германия. Така че ,декларацията на парламента има смисъл - просто ни обозначава официално в групата страни ,които не са съгласни да вадят кестените от огъня.

 36. 36 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Мисля, че адвокатката се е объркала малко. НС прие да НЕ СЕ ПОДПИСВАТА СПОРАЗУМЕНИЯ, а не да не приема обратно скакалци.

  Да, решението е символично, но то изразява отношението на страната към миграцията. Целта е да се възпрепятства Бокича от прекомерното угодничество към Меркел и ко и да не ПОТВЪРЖДАВА ангажимента на държавата. Вярно, държавата е поела ангажимент, но е крайно време да покаже недвусмислено, че този ангажимент е в нейна вреда и е крайно време да се преразгледа, защото е приет при съвсем друга обстановка и не отговаря на сегашното положение.

 37. 37 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#11] от "musashii":

  Слава Богу че няма ... На цялата ни мафиотщина и корупция, с произлизаща та от тива мизерия, не само материална, само Орбан ни липсва ... За щастие клетия идиотизъм не се радва на широка подкрепа у над

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 38. 38 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#28] от "musashii":

  "Имаш ли си понятие,че в момента има десетки въоръжени конфликти по света?"

  Именно. В момента по официални данни на онази куха организация ООН (поне може да събира данни, за друго не я бива особено) има 60 милиона човека, които се квалифицират като бежанци.

  Способна ли е Европа да приеме дори само няколко милиона от тях? Не, не е способна.
  Решават ли се по някакъв начин проблемите на страните от които тези мигранти бягат? Не, не се решават?
  Помага ли поведението на Европа за намаляването броя на бежанци в световен мащаб? Не, не помага.

  Тогава? Ами трябва първо да се идентифицира проблема - какви са причините толкова много хора да стават бежанци? И да се работи за ликвидиране на причините, а не на последствията.

  Една от причините според мен е прекомерното и експанзивно нарастване на населението на планетата и борбата за ресурси, които не достигат. Ама не се говори особено за контрол, най-вече защото този контрол не може да се наложи на държави, които не ги е еня или не искат.

 39. 39 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Другарката от бехекато яко се е объркАла:


  Още преди присъединяването си към Европейския съюз България бе задължена да подпише споразумения за обратно приемане на свои и чужди граждани
  —цитат от коментар 0 на др Савова


  1. Тука не е разбрала какво значи "преди" Споразуменията за реадмисия са между ЕС и държави извън него (а не вътре) . Понастоящем такива има със 17 страни
  https://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/irregular-migration-return-policy/return-readmission_en

  2. За държави вътре в ЕС има Дъблински регламент, който обаче на практика не работи. Затуй:

  3.1 Др Зеехофер поставя ултиматум на Мути за 2 седмици да намери решение за клетите бежанци, иначе почва да ги завръща от границата
  "Merkel soll innerhalb von zwei Wochen ausloten, welche europäischen Länder bereit sind, Flüchtlinge zurückzunehmen, die dort schon einmal registriert wurden. Sie strebt offensichtlich bilaterale Abkommen mit Staaten wie Italien, Österreich, Griechenland oder Bulgarien an."

  Решението е под форма на нови двустранни междудържавни споразумения (по причина на т. 2)

  3.2 За да спази ултиматума и да не стане сакатлък да я изгонят, др Меркел обявява, че се била разбрала с 14 държави за такива споразумения
  https://www.zeit.de/politik/ausland/2018-07/asylstreit-ruecknahme-abkommen-migration-polen-angela-merkel-union

  3.3 После се оказа, че излъгАла по стар комсомолски обичай, и само Испания и Гърция били навити
  https://www.zeit.de/politik/ausland/2018-07/asylstreit-ruecknahme-abkommen-migration-polen-angela-merkel-union

  4. Това къде са гласували в парламента, е забрана за Баце да подписва такова ново споразумение с Мути, понеже го знаят че обича да се натега

 40. 40 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#24] от "musashii":Я кажи тогава как функционира ЕС, да се посмеем. Особено в частта с Дъблинското споразумение. Може да питаш Орбан, той ще ти обясни много добре. Ха ха ха https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dublin_Regulation Usually, the responsible Member State will be the state through which the asylum seeker first entered the EU.Честито! Ха ха ха
  —цитат от коментар 32 на Западноевропейски Национал Популист


  ЕС си има правила.И най-малко от премиерът на една държава зависи дали ще се спазват от всички.

 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#31] от "musashii":И колко мигранти в България са от Южен Судан и Нигерия?
  —цитат от коментар 33 на pamela


  Е аз откъде да знам?

 42. 42 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  Дъблинският регламент е действителен документ с реална юридическа сила и в този смисъл представлява реална заплаха за връщане на мигранти ,регистрирани първоначално в България. С една мъничка подробност - по неофициално ,негласно споразумение отдавна вече не се прилага в Европа. По-точно от 2015 г. Доказателството за това е сагата с квотното разпределение. Ако Меркел искаше да го прилага, преговорите за квоти мигранти изобщо нямаше да бъдат водени. Другото доказателство е аналогията с Шенген - как така стана ,че някои страни едностранно въведоха граничен контрол вътре в шенгенското пространство ? Което се готви да направи и самата Германия. Така че ,декларацията на парламента има смисъл - просто ни обозначава официално в групата страни ,които не са съгласни да вадят кестените от огъня.
  —цитат от коментар 35 на deviant


  А кой покани навлеците?! Или поканата няма юридическа стойност, затова тя ще избере работоспособните и с образование а боклека ще връща! В интересен правен свят живеем!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  До коментар [#41] от "musashii":

  Виж на картата къде се намират Нигерия и Южен Судан и къде им е най-близо да отидат.

 44. 44 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#41] от "musashii":Виж на картата къде се намират Нигерия и Южен Судан и къде им е най-близо да отидат.
  —цитат от коментар 43 на pamela


  Да не би на сирийците да им е най-близо България?Никоя държава от ЕС не граничи с държава,в която има война.

 45. 45 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 484 Неутрално

  В Унгария бежанци не се връщат, защото се смята, че Унгария не се отнася добре с тях и не е сигурно място за тях. Така германците не връщат по "Дъблин" хора към Унгария.

 46. 46 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8499 Неутрално

  Както вица от едното време "Ние се правим, че работим, те се правят, че ни плащат".

 47. 47 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#32] от "Западноевропейски Национал Популист":
  Тази, която първа наруши всякакви дъблински споразумения и обезсили шенген, беше бундесмути. Тя отвори границите и сложи бежанците под общ знаменател с всякакви - и бягащи като тях, и авантюристи, и търсещи по-добър живот(легитимно, но не така), и криминални типове, и терористи. Просто всякакви. Без документи. За това, че сега БГ, ИТ и ГР ше останат на топа на устата, си прав. Но те според дъблинските абсурдни споразумения по презумпции са на топа на устата. Нали според тях се връщат там, откъдето са влезли. Е, мигрантите крила нямат. А що касае АТ и УНГ, де каниха нашия на срещата на вишеградците. Търсеха общо решение. Той НЕ отиде. Защо?

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK