Екологично чиста джендър идеология

Екологично чиста джендър идеология

© Анелия НиколоваНякъде в началото на 90-те, когато започнахме да говорим по всякакви нови теми, се появи един израз "екологично чисто". Екологично чист можеше да е районът за отглеждане на храна, както и самата продукция.


Никой никога не даде определение
що е то "екологично чистото"


Но фразата доби широка гражданственост и стана част от медийния език.
И макар всички да смятаме, че я разбираме, защото да разбираме разни фрази на български е най-естественото нещо, по значението й може да се спори. Екологията е дисциплината, която се занимава с взаимовръзките на живите организми със средата им, както и между тях. В този смисъл като жив организъм, който активно променя средата и влияе на всички видове в нея, човекът със своя отпечатък върху природата също е обект на екологията. Ето защо и опазването на околната среда някак лесно получи етикета "екология", а тези, които се занимават с него, станаха "еколози", въпреки че еколог би следвало да е човек, който се занимава с науката екология, а другият е по-скоро активист.


Отскоро в българското публично пространство се появи изразът "джендър идеология". След като Конституционният съд обяви, че Истанбулската конвенция не е в синхрон с българската конституция, понятието буквално разцъфтя за публичен живот, ставайки едва ли не самото нещо, срещу което това решение се бори.


Какво обаче е джендър идеология


Ако приложим популярния метод "попитахме сто човека", вероятно ще получим сто различни отговора и това е съвсем закономерно, тъй като "джендър идеология" е самоделно пропагандно понятие. Зад него не стои идеология в смисъла, в който такава стои зад социалистическото движение например.


Събирателно под шапката му попадат теми от спектъра на пола и политиките за пола - от равнопоставеността на мъжете и жените, през правата на хомосексуалните хора до мнимата заплаха от транссексуални бежанци. Кое точно от тези обаче решава всеки пред екрана според личните си усещания. Опростено казано, този, който много скача за права и равенство, е потенциален джендър идеолог.


Ситуацията много напомня "екологично чистото"


Имайки предвид значението на думата "екология", то екологично чисто е нещо, което е освободено от отношения с други организми или отношения с местообитание. Само по себе си това е лишено от всякакъв смисъл, ето защо остава и широк терен за интерпретация на иначе често ползваната фраза. Дали екологично чисти са зеленчуци, отгледани без пестициди? Защо не! Но ако наблизо има завод, който бълва какво ли не през ей такива комини, тогава районът не е екологично чист, нали така. Така. Ако премахнем отровните препарати за растителна защита и осигурим неиндустриализиран район, но приложим азотни торове? Не се знае... според някого ще е екологично чисто, според друг обаче - не. За трети пък на всички критерии отговаря само отгледаното от баба на село, независимо дали го е пръскала или не, защото баба знае най-добре. Тези примери могат да продължават до безкрай. Когато за някакво понятие липсва точно определение, както и дисциплина на употреба, това е съвсем нормална ситуация.


И докато "екологично чисто" може да крие различни спекулации с потребителското доверие, но все пак звучи относително безобидно, то "джендър идеология" си е направо плашещо. Ако обаче направим дисекция на понятието, ето какво би трябвало да значи то: "джендър" е социалната роля на пола, то значи "джендър идеология" е идеологията за това, че за пол има социални роли, ритуали и правила отвъд биологията. Фактът, че полът (както и възрастта, занятието и т.н.) имат социална рамка, важи във всяко общество и всяка култура - от племената в Амазония до небостъргачите на Токио. В различните култури моделите са различни, но самото наличие на модел е универсален факт.


Според значението на думите в себе си изразът "джендър идеология" би трябвало да значи нещо в тази посока. Той обаче съвсем не се употребява в този смисъл, а дори задочно спори с него. Смислите, в които се употребява, може да са толкова различни един от друг, колкото е разликата между домашно насилие и трети пол, но това някак губи значение в публичния фокус. Важен остава фактът, че тази идеология ще да кодира някакъв таен дневен ред, който навява смътна тревожност.


Трудно е да коментираме ефектите от всичко това, без да преповторим вече повтаряни до втръсване истини за неуспешната битка срещу масовата безпросветност и невъзможната победа на разума в такъв контекст.


"Джендър идеология" функционира като мит
и самоосъществяващо се пророчество


В речта на тези, които го употребяват, то няма нужда от аргументация или онагледяване, само да повярваме и всички знаци за кроежите на тази идеология са там. Подхвърлянето на понятия като неолиберализъм и неолиберален проект, консерватизъм, ляво и дясно, дори традиционализъм около политиките за пола и правата може и да прави нещата по-наукообразни, но не променя кухата същност на пледоариите, говорещи за "джендър идеология".


За да имаме публична яснота, лицата на тази сцена трябва да артикулират ясно кога говорят за равенството между половете, кога говорят например за еднополовия брак и кога говорят за всякакви правни понятия като трети пол и т.н., както и да бъдат ясни каква е позицията им по тези теми и най-вече защо е такава. Иначе е много лесно на обща база да се подхвърля страшната джендър идеология и противникът да се обвинява в изповядването й. При тази поза единственият правилен отговор е "спокойно, тя моята джендър идеология е екологично чиста".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1551 Любопитно

  Ей, голям рев за едни пари.

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2
  danvan
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#2] от "danvan":

  ++++ Много добро резюме на ситуацията. И да отбележим, че вместо да разбере какво означава например терминът "джендър", на Ганьо хибридният мозък измисля думички, за да се присмее.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 5. 5 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Май по-тъп анализ скоро не бях чел. Даже не ми се коментира.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 308 Неутрално

  "Какво обаче е джендър идеология"

  - Преди всичко ГРЕВИО - наднационален "авторитет", неясно как сътворен, но претендиращ за последна инстанция на "истината" по някои въпроси. Което си е вождизъм.
  - Джендър идеологията застъпва "права" на децата и хората да "избират" пола си, което е скачане с бутонките на всичко БИО.
  - Джендър идеологията не е екологично пиле, а бройлер.

  БРОЙЛЕР - откраднатата думичка...

 7. 7 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#3] от "danvan":

  я ся да та изпитам аз-без да ровиш ми резюмирай глава 34-та от конвенцията. ама бързо.

 8. 8 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 927 Весело

  До коментар [#4] от "stein":

  Нещо от сорта: “ шъ гу измадрапърцам, аз джендъра му нйеден, ама той мен ни мой мъ чиластри”

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 9. 9 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 927 Весело

  До коментар [#4] от "stein":

  Нещо от сорта: “ шъ гу измадрапърцам, аз джендъра му нйеден, ама той мен ни мой мъ чиластри”

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 10. 10 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 927 Весело

  Звинете гу нйегу, ам гей-фона мноо джендър икран има, ни даа гу бутниш. Аз гу ръчкам еднажди, той два пътя подмята.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 11. 11 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 952 Весело

  Пак от девет дерета вода... Аман от джендерастване !

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4375 Весело  ПЕТАТА КОЛОНА на МОСКВА като

  ТРЕТИ ПОЛ в ПОЛИТИКАТА

 13. 13 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Има словосъчетания, които означават нещо, като "малиново сладко". Има и словосъчетания, които не означават нищо, като "малинова круша". Словосъчетанието "джендър идеология" е от втория тип и служи единствено за демонстрация на безпросветността на употребяващите го.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Забравили сме си джендър историята. Като се почне от преоблечения в женски дрехи Борил та се стигне до Ангелина байрактарка, Гена хайдутка, Калъч Кера, хайдутка Мара, Сирма войвода и т.н.

 15. 15 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Кефи ме редакцията, хората си мислят, че усвоява парите на АзБ, за да налага евроатлантизма, а с големия рев по джендъризма читателите все повече стават фенове на путинизма. Е на това му се вика успешна хибридна операция, руското посолство вдига рейтинга на Путин в БГ с американски пари. Ултра впечатлен съм и ще завърша с един цитат насочен към голяма част от тролажа - ако искаш да съсипеш някоя кауза, остави да я защитават нагли простаци :))

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4375 Весело

  Забравили сме си джендър историята. Като се почне от преоблечения в женски дрехи Борил та се стигне до Ангелина байрактарка, Гена хайдутка, Калъч Кера, хайдутка Мара, Сирма войвода и т.н.
  —цитат от коментар 14 на spiegel


  Между другото,
  турското име ИНДЖЕ
  е ЖЕНСКО ИМЕ.
  Женските имена в турския език завършват на Е
  АтиджЕ
  ЕминЕ
  ГюлфиЕ....

  ИнджЕ войвода ?!?!?!

 17. 17 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  Чудя се, когато изкуственият интелект стане господстващ вид на Земята и поради логическия си капацитет изхвърли всякакъв тип селски тарикатлък като приьом за политическо управление и социален контрол, от какво ще се хранят извисените днес евтини подстрекатели.
  Хм. А може би машините ще запазят някоя вредна идеологийка за да си отглеждат човеци.

 18. 18 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Джендър идеологията си има съвсеч реално и практическо значение в реалния живот. Всички осъзнават практическото и значение - хомосексуална пропаганда, налагане на хомосексуалността, като връх в човешкото развитие, заличаване на разликите между половете, раси и етноси. Към джендър идеология ръка за ръка върви толерастията - унищожение на европейската раса и цивилизация, ислямизация и циганизация.
  Тъй че джендър идеологията не е никакъв мит, а си има съвсем реални измерения в живота.

 19. 19 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Всеки, който поне малко е запознат с политическата история може да потвърди, че утопичните бръщолевения на комунистите за 'права и равенство' почти напълно се покриват с тези на съвременните либерали. Единствената разлика идва от това, че либералите са 'еволюирали' дотам да се опитват да налагат противоестественото и извратено поведение като норма.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 20. 20 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Всъщност по-правилно е да се говори за трансджендърна (транссексуална) идеология. В сърцето на която са радикалните идеи за човешката личност - по-специално, че хората са това, което те твърдят че са, независимо от доказателствата за противното. Според този катехизис трансджендър момче е момче, а не просто момиче, което се идентифицира като момче.

  Предизвикателството за джендърите е да обяснят защо "истинският" пол на даден индивид се определя от вътрешната "полова идентичност" а не от биологията, но пък възрастта, ръста, расата, цвета на очите не се определят от вътрешното чувство за идентичност.

  От една страна, те твърдят, че истинското Аз е нещо различно от физическото тяло като абсурдна форма на гностичен дуализъм, но в същото време те прегръщат една материалистична философия, в която съществува само материалният свят. И продължават да настояват, че пол е чист социален конструкт, като твърдят, че човек може да попадне в капана на погрешен пол. И калинките настръхват стреснати, трогнати, очаровани.

 21. 21 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Опростено казано, този, който много скача за права и равенство, е потенциален джендър идеолог."

  ПЪЛНА ГЛУПОСТ И НЕРАЗБИРАНЕ НА ТЕМАТА ОТ АВТОРКАТА.

  Всъщност, опростено закано, този, който много скача, че мъжете могат да бъдат жени, а жените могат да бъдат мъже, независимо че биологията изобщо не е съгласна с това, може да бъде наречен "джендър идеолог".

 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Забравили сме си джендър историята. Като се почне от преоблечения в женски дрехи Борил та се стигне до Ангелина байрактарка, Гена хайдутка, Калъч Кера, хайдутка Мара, Сирма войвода и т.н.
  —цитат от коментар 14 на spiegel


  Никоя от тях не е била хомосексуална.Докато джендърите са хомосексуални.Така че няма българска джендър история.

 23. 23 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1223 Весело

  А според "Отворено общество" "джендър идеология" е понятие, което е възникнало в Латинска Америка и има "способността бързо да мобилизира гласоподавателите и да даде нова енергия на социално консервативни цели".

  “Джендър идеологията” е фикция, която може да причини истинска вреда
  https://www.opensocietyfoundations.org/voices/gender-ideology-fiction-could-do-real-harm

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 24. 24 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#1] от "pag":

  Аха. Голям тролски рев, финансиран от североизток.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5969 Неутрално

  И какво е джендър идеология?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Джендър идеология е очебийната лъжа, че "пол" и "полова идентичност" са 2 различни неща, първото биологично определено, а второто изградено от обществото/вярванията на човека и т.н.

  Тоест аз може да съм мъж, но да се идентифицирам като драг куийн, защото това е моята джендър идентичност... тотална шизофрения...

  Може да видите отдолу и основоположниците на тази лъжовна идеология:

  https://en.wikipedia.org/wiki/John_Money - педофил, който смятал, че няма проблем възрастен човек да има връзка с дете, стига това да било "истинска любов" - ????!!!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Judith_Butler - социална марксистка, печелила наградата "Theodor Adorno"

  Ужасна доктирна, измислена от натоварени хора.

 27. 27 Профил на Flogger
  Flogger
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Е, ако някой е разбрал за какво е написана тази статия, нека да каже. Това се отнася и за авторката. Има вероятност, между две кафета и нещо друго, да е последвал момент на депресия. Няма значение!

 28. 28 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 524 Весело

  Ах, голям "прогресистки" рев. Статията е смешна и жалка. Както и упоритостта, с копто Дневник пуска всеки графомански материал про ИК. Така даде възможност на "експертизата" да се изложи публично по доста въпроси. И продължава. Очевидно е, че е за пари. Което прави от Дневник лош вестник.

 29. 29 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#3] от "danvan":

  Членовете на GREVIO и другите членове на делегации, извършващи посещения в страните, се ползват от следните привилегии и имунитети по време на изпълнение на функциите си във връзка с подготовката и провеждането на посещенията в страните,при последващите действия и по време на пътуването във връзка с тези функции:
  я кажи този текст май липсваше в екземпляра публикуван за обсъждане.Тоз гревио кой е и кои са членовете му?

 30. 30 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 649 Неутрално

  По логиката на джендър идеологията - кой какъвто се чувства / иска, значи е такъв и всички трябва да го признават, то тогава някой циганин от Факултето може да заяви, че се чувства швед. Той става ли швед ? Аз мога да заявя, че се чувствам японец. Значи автоматично ставам японец и на момента трябва да ми издадат японски паспорт и поданство.

 31. 31 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 524 Весело

  Да, от същата поредица, каквато е за авторката "екологично чисто" и "джендър идеология" са и мантрите "дясно", "западно", "модерно". Какво значат - същото, всичко и нищо. Във форумите го ползват за клетви и рупори за прокарване на всяка една пропаганда.
  Онзи ден цитираха Кръстев, как Източна Европа се ужасила, от това, че при догонавнето на химерата Запад, открила, че модернизацията минава през гей - бракове. МИнава ли? Ха-ха-ха

 32. 32 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "danvan":++++ Много добро резюме на ситуацията. И да отбележим, че вместо да разбере какво означава например терминът "джендър", на Ганьо хибридният мозък измисля думички, за да се присмее.
  —цитат от коментар 4 на stein


  Ами не е така. Голяма част от хората много добре разбират какво означава "джендър", но не им харесва да им го натрапват. А тези, които не разбират значението на думата, също не им харесва да им натрапват неща, които не разбират!

  Българинът е много по-широко скроен, отколкото някои си мислят. Той винаги е приемал около себе си неща, които не одобрява и не харесва, но е толерантен към различните. На българинът обаче изобщо не му харесва, кгато започнат да му натрапват и налагат различното, като някакъв стандарт и запачнат да се опитват да вкарат неща, които не одобрява, в собствения му живот.

 33. 33 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#14] от "spiegel":

  .Поредният българофоб и евтин незнайко .А я кажи защо терористите от идил също носят женски дрехи, и т е ли са джендъри

 34. 34 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2780 Весело

  До коментар [#16] от "Hawaii":

  Така е - Емре също е женско име. А у нас всичко, което почва с А е женско - Антонина, Александра, Ангелина.

  По темата - досега никой защитник на ИК не каза с какво тя е по-добра от съществуващите у нас закони.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1476 Любопитно

  До коментар [#20] от "Lemmy":

  "Предизвикателството за джендърите е да обяснят защо "истинският" пол на даден индивид се определя от вътрешната "полова идентичност" а не от биологията, но пък възрастта, ръста, расата, цвета на очите не се определят от вътрешното чувство за идентичност."

  Голяма заблуда е това, голяма! Ако gender значи gay, а transgender значи "преминаване към другия пол по собствено желание", какво ли значи "genderless" със синоним "intersex"? Дотук с езика. Иначе тезите ви са в противоречие с впечатлението, което създавате - на хора, които живеят по родните места на "джендър идеологията" и на нейните представители, на хора, които знаят английски като втори майчин, хаха... Биологията няма нищо общо с правната и философската страна на въпроса, драги.

  Обичате да манипулирате, нали? Нищо не ви пречи да се изявявате като ментори тук сред масата игноранти? Предизвикателството за джендърите е да обяснят защо "истинският" пол на даден индивид се определя от вътрешната "полова идентичност" а не от биологията, но пък възрастта, ръста, расата, цвета на очите не се определят от вътрешното чувство за идентичност.

  Ето малко medical documentary и после кажете, че такова животно нЕма:
  https://www.youtube.com/watch?v=reilipcN4_Y

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 37. 37 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 524 Весело
 38. 38 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Съжалявам за второто копи-пейст на цитата след думата "игноранти".

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 39. 39 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Забравили сме си джендър историята. Като се почне от преоблечения в женски дрехи Борил та се стигне до Ангелина байрактарка, Гена хайдутка, Калъч Кера, хайдутка Мара, Сирма войвода и т.н.
  —цитат от коментар 14 на spiegel

  Никоя от тях не е била хомосексуална.Докато джендърите са хомосексуални.Така че няма българска джендър история.
  —цитат от коментар 22 на musashii


  Доколкото съм чел, Фердинанд Сакскобургготски е първият пример в българската "джендър история", а народността и произходът му, всеки ги знае и нямат нищо общо с "българско".

 40. 40 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  "Смислите, в които се употребява, "

  Извинете г-жо Петкова, но думата "смисъл", поне в българския език се употребява само в единствено число.
  Няма такава дума "смислите".
  От там нататък спрях да чета.
  Като искате някакви пари, поне се ограмотете малко!

  Panta rhei....
 41. 41 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  въпросът е защо тази тема толкова се набутва, като вътрешно се чувстват от друг пол ОК, нека си се чувстват и определят от другия пол, тия които вътрешно се чувстват красиви и слаби, но са грозни и дебели трябва ли да занимават околните, че не трябва да ги възприемат грозни и дебели, а слаби и красиви, да се пишат милиони статии и по цял ден само това да се коментира.

  -voxy
 42. 42 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#28] от "red.mary":

  Дневник се издьржа частично от реклами . Естествено, че ще публикува материали, които произвеждат кликове. Има някаква поетическа справедливост в това, че проруските тролчета се трудят в полза на Дневник.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 43. 43 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Ей, голям рев за едни пари.
  —цитат от коментар 1 на pag


  Бе има келепирец в гендеризъма, ше знайш

  https://bit.ly/2n7bl37

 44. 44 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Има си джендър идеология, авторката какво толкова писка:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5817238/

  Panta rhei....
 45. 45 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Тази статия е безсмислено чесане на езика със една цел- хонорарче !!!

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на stefan_ge6a
  stefan_ge6a
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Проблемът с "джендър" идеологията е, че "джендър" е невъзможно да се дефинира поради естеството на идеята зад думата.
  Джендър се базира върху пост-модернистичната идея, че всичко на света има безброй възможни интерпретации. Пример: на 10 човека им завързват очите и ги слагат в едно помещение с един слон. Всеки от тях трябва да погали слона и да каже какво мислят, че пипат. Всеки има своя интерпретация - кожено яке, килим, маймуна, т.н. Това е много хубаво, но нищо не променя факта, че става въпрос за един слон, а не за индивидуалната интерпретация. Пост-модернизма прави от всеки олигофрен художник, поет, консултант за лично развитие.
  Отново относно джендър:
  Мъжете имат XY, жените XX хромозома. Елементарно. Колкото и да се чувстваш и да смяташ, че си обратното - дори да се подложиш на хормонална терапия и да ти отсекат чепа - ти си ги имаш тези хромозоми. Няма магически да забременееш, ако си решил да направиш смяна на пола примерно, макар че не е нужно за себеопределението на човека.
  Да, живеем е свят в пъти по-комплексен от когато и да е било, хората имат време да си губят времето повече от когато и да е било. Но това не значи, че всичко трябва да е неясно и неопределено. Също така това не значи, че хората не бива да имат уважение един към друг, без значение дали се чувства или си мислят, че са индонезийски травестит или патагонска лесбийка. Хората очевидно имат правото да избират какво да са, държавата ни по този параметър е достатъчно либерална.

 48. 48 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1583 Любопитно

  Ако някой мъж се чувства Наполеон, то го прибират на едно място. Но ако се чувства жена, го защитава конвенция. Чудна работа.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 49. 49 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#16] от "Hawaii":

  Индже не е бил турчин.
  Прякора си получава заради осанката си.

  Panta rhei....
 50. 50 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 326 Весело

  Е, ако някой е разбрал за какво е написана тази статия, нека да каже. Това се отнася и за авторката. Има вероятност, между две кафета и нещо друго, да е последвал момент на депресия. Няма значение!
  —цитат от коментар 27 на Flogger


  Не, не... Въпросната публикация е опит на авторката много усукано да ни каже това, което смиловци и дайновци повтарят: "Ний сме умни и модерни, пък вий сте прости и путинисти, затова не разбирате." Опитва се да го направи по-възпитано и по-завоалирано от тях.
  Не ѝ се получава, но подозирам, че не е злонамерено. Просто толкова си може.
  Но пък за едно е права: Някои от текстовете и понятията в конвенцията са толкова вътрешно противоречиви и/или терминологично неуточнени, до такава степен са плод на една псевдонаучна теория, че правят невъзможно ясното детерминиране, което е възлово за един документ с правно обвързваща сила.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 51. 51 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  либералните медии в момента са в тотална война срещу белия стрейт мъж, единственият който все още не се е поддава толкова лесно на пропаганда, не е малцинство, няма нужда от закрила, защита на правата и правителство и медии които да му казват кое е правилно и какво да прави, този който скоро може да се усети че политиците /и маститите бизнесмени зад тях/ са излишни в устройството на обществото и е време за промяна.

  -voxy
 52. 52 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#42] от "7777":

  Така е. И обратното важи. Колко хора се отвратиха от "либерализма" заради невежеството, наглостта и лъжливостта на добре платените кампании на Дневник.

 53. 53 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  като ишиаса ли ?нали ишисиасът не е алкохолно опиянение,то е диагноза.Кажи бе незнайкокога си чел за ИнДЖЕи откъде му идва прякора бе смешник

 54. 54 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1551 Весело

  До коментар [#1] от "pag":Няма рев, но след тази демонстрация на безмозъчност, добре е да се говори и обсъжда ... може пък тайно и полека народа да порастне достатъчно, че поне да научи какво значи джендър, а може и дори някои да прочетат конвенцията, кой знае ;)
  —цитат от коментар 3 на danvan


  Съвсем джендърясахте......

  Ха, измислих нова "мръсна" дума, дарявам я безвъзмездно на аФФФторката, да напише още един "анализ".
  Така тя ще вземе някой лев, "Икономедия" ще издаде поредната фактура на АзаБ, която от своя страна ще се отчете на спонсора - филантропа и финансист Д...... не, няма да споменавам всуе името на главното божество от турболибералния пантеон.
  Ние пък ще се позабавляваме с поредните ревове на дежндърясалите фоумни умннокрасивци.
  Така всички ще са доволни, красота!

  Знанието е сила, информацията - власт
 55. 55 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 435 Весело

  ... все пак едни грантове трябва да се харчат.

 56. 56 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2571 Любопитно

  До коментар [#52] от "red.mary":

  Колко? Моля, представете данни, та да знаем най-сетне защо Дневник е такьв трьн в очите на петата колона.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4121 Неутрално

  До коментар [#32] от "cristo_n":

  Голяма част от хората много добре разбират какво означава "джендър",
  ========
  Нищо не разбират.....
  В българската народо психология и език, този термин е излишен.
  Дори и за неодушевените предмети....

  Gender има смисъл при латино езиците....
  Особено при глаголицата, този термин е дори подвеждащ....

  Bukalemun
 58. 58 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#55] от "theduloclan":

  На дажбата за водка «грант» ли вече й казвате?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 59. 59 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 435 Весело

  Някои медии усърдно ДЖЕНДЪРСТВУВАТ дори и след решението на КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

  Това само по себе си е антиконституционно.

  Заражда се джендър-шумкарство.

  Пазете детските градини и училищата от този вид рецидивисти. Все пак мандрите вече се пазят с въоръжена охрана.

 60. 60 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Прекрасна статия, Калина! Българинът си обича митовете повече от трушията и бахурът!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 61. 61 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Много хубава статия. Хареса ми паралелът с екологично чисто и еколог :)

 62. 62 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#44] от "Molossian":

  Хубаво е човек, когато дава линк към нещо да го прочете, че да не стане за смях :)

 63. 63 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 786 Неутрално

  След такува упорство, да се защитава една непопулярна и непонятна за хората теза. Изобщо се разбира, че става въпрос за "подвижност на пола". Как ще процедираме тогава при положение, че някой може да се усеща като част от един пол.................... , а след една година да се почувства част от другия пол. ............
  Тая динамика как ще се отрази на правния мир.
  Защото , вместо една ще се отворят много врати....
  Как ще процедирате ако затворник от мъжки пол се усети към противния.
  Реално ще трябва да бъде местен в женски затвор ....
  Какви мислите ще са последствията...
  Действително защитата на тая Конвенция изглежда озлобена и неспирна.
  И още нещо.........
  Мислите ли, че криминалнопроявените хора се влияят от промени в нормативните документи.........
  Не се влияят... има изследвания. Който си бие си бие и при и без Конвенция.

 64. 64 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 435 Весело

  Смислите, в които се употребява
  ------------------

  Една смисла, две смисли, три смисли .... Калинка не само че си е създала своя собствена дума, но й е излющила и пълен член... Ех, Калинке, Калинке.

 65. 65 Профил на Raichin Rachev
  Raichin Rachev
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Ей, голям рев за едни пари.
  —цитат от коментар 1 на pag


  И това е факт - "Член 8 — Финансови ресурси
  Страните отпускат подходящи финансови и човешки ресурси за доброто изпълнение
  на интегрираните политики, мерки и програми за превенция и борба с всички форми
  на насилие, обхванати от настоящата Конвенция, включително за тези, които се
  провеждат от неправителствени организации и от гражданското общество. "

 66. 66 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1223 Весело

  През 1974 г. Елинор Маккоби и Каръл Джеклин публикуват монументалната книга „Психология на половите различия“, в която целта им е да направят преглед на съществуващите научни доказателства и да определят кои полови различия са реални и кои не са, както и какви са обясненията за зараждането на тези различия. През 1974 г. в книгата им изобщо не се говори за „gender“, защото този термин все не е бил наложен. В края на 70-те години обаче това се променя, тъй като през 1979 г. феминистката Рода Ънгър публикува много четената статия „Към предефиниране на пол (sex) и социален пол (gender)“, в която прави разграничението между пол (sex), дефиниран като биологичното разграничение мъж-жена, и социален пол (gender), или социално конструирания набор от характеристики и черти, които се смятат за подходящи за мъжете и жените. Освен това разграничение, останалата част на статията на Ънгър е посветена на критика на изследванията на половите различия и заключението й, че въпросът как мъжете и жените се различават, не е същностно феминистки въпрос, защото въпросите за половите различия са поставени в рамката „как жените се отклоняват от дефинираните от мъжете норми“. Според нея изследванията всъщност трябва да се концентрират върху въпроса по какъв начин мъжете и жените си приличат, какви са ситуационните ограничения на поведението и развитието, и кои са уникалните аспекти на женския живот. След това започва идеологизирането (какво е идеология –система от идеи и идеали, която формира основата на икономическите политики и политическата теория) на този базисен факт – че сме продукт на биологията, но и на културните и социалните влияния, към жените се прикачат различни малцинства, например ЛГБТ… (и останалите букви от азбуката), които интензифицират борбата си за права, и се стига до ситуацията днес немалко държави да плащат за операции за смяна на пола, приемайки, че едно психично състояние (за да не го наричаме разстройство в съответствие с новите виждания на СЗО, отразени в черновата на МКБ-11) – трансджендър (тези, чийто биологичен пол не съответства на начина, по който се чувстват), може да се лекува с хирургически операции. Така че „джендърна идеология“ има, тя не е никаква фикция, след като (1) приема се, че има разлика между sex и gender, (2) към gender като вижданията и стереотипите на културата за социалните роли на жените и мъжете се добавят всякакви отклонения от биологичната роля, и (3) от това следват редица политики, закони и международни конвенции, налагани со кротце, со благо и со малце кютек.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 67. 67 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  "За да имаме публична яснота, лицата на тази сцена трябва да артикулират ясно кога говорят за равенството между половете, кога говорят например за еднополовия брак и кога говорят за всякакви правни понятия като трети пол и т.н., както и да бъдат ясни каква е позицията им по тези теми."


  Не ни трябва публична яснота, авторке. Видяхме докъде доведе тя в Крим, Великобритания заради "референдумите" по сложни за възприемане от всеки въпроси. Слава Богу, тук не се стигна до предлагания такъв от комунягите и техните авери (на моменти откровени националсоциалисти, родени и дундуркани от Москва) "патриоти" "за или против" т.н. Истанбулска конвенция. Ако анализираме ситуацията, ще стигнем до извода, че този в Крим е бил почти сто процента "за" Кремъл, този в Лондон - 50 на 50, нашият какъв мислите, че щеше да бъде? След решението на КС мога да твърдя убедено, че противниците на "джендър идеологията" щяха да бъдат поне 80 на сто. Повече от половината от тях обаче щяха да гласуват така от страх. Заради новата ужасяваща идеологема на ДС-КГБ-ГРУ, наречена с безобидната английска дума gender, чийто смисъл бе изопачен до неузнаваемост НЕ заради липсата на лингвистична или сексуална култура у възприемащите, а заради умението на червения "мозъчен тръст" да плаши с неизвестното - невидяното, непипнатото и онова, скритото дълбоко в мозъчната ни кора, но неприемливо за околните. Защо тогава се стигна до подобно развитие, ще запитате. Ами много просто - divide et impera. Основното правило за власт върху човешките същества, независимо от пола и сексуалните им предпочитания. Страх ги било полът да има социална роля, хаха... Не се сещат даже за примери за такава? Не познават нито една двойка еднополови роднини, които живеят в хармония чрез разпределението на тези роли, без да са gender и производните му именно заради липсата на сексуалната вложка? И докато в Щатите започнаха да изплуват доказателства за намесата в президентските избори, а Лондон започна да усеща, че е превърнат във втора щаб-квартира на Путин, настоящите и бившите му агенти, а и на големите откраднати отвсякъде пари на върхушката им, тук ние още се мятаме, че някой щял да ни накара да сменяме пола на децата или да ги задължава да се женят за същества от същия gender. Противниците са склонни да се изядат за нищо, да се обвинят във всички смъртни грехове, да се нарекат "продажници". Истината, за съжаление, я няма в аргументите. Тя е някъде на североизток и скоро, като американците и англичаните, ще го разберем.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 68. 68 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Джендър идеологията е символ на клетата идиотия, триумф на хибридните лъжи на Кремъл над здравия разум и тъжен пример колко е лесен Ганьо за манипулация и колко е жалък с неразбиране и първосигнален гняв в такива ситуации ....
  —цитат от коментар 2 на danvan

  ааахахаха - сега това ли ви учат - че Кремъл пропагандирал, че святото Марксово учение е лошо? Де гиди комунистически маскаради!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 69. 69 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Всеки, който поне малко е запознат с политическата история може да потвърди, че утопичните бръщолевения на комунистите за 'права и равенство' почти напълно се покриват с тези на съвременните либерали. Единствената разлика идва от това, че либералите са 'еволюирали' дотам да се опитват да налагат противоестественото и извратено поведение като норма.
  —цитат от коментар 19 на Мизийски ☦


  не е точно така - комунистическите учители проповядвят физическото изтребление на вредните класи и нации - точно така - Маркс е неприкрит нацист, но това удобно се крие, тъй като управляващият елит в Европа е марксистки и нацистки едновременно - днешният марксизъм няма нужда от физическо изтребление на хората - модерните политики са доволни и на обикновено робство

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 70. 70 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#16] от "Hawaii":Индже не е бил турчин.Прякора си получава заради осанката си.
  —цитат от коментар 49 на Molossian


  а финландец ли е бил

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 71. 71 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 546 Весело

  След правният провал ,Министерството на Пропагандата се преориентира към философски есета,в очакване някой индивид с XY хромозоми, все пак да успее да забременее.

  Не отговарям на хейтъри.
 72. 72 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1476 Весело

  Ха! И тримата интелектуалци, противници на ИК били тук. И тримата с различни аргументи - единият се е хванал за биологията, другият за марксизма, а третият... както винаги за... Уикипедията.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 73. 73 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#56] от "7777":

  Обичам изрази като "петата колона". Така е свръхлесно поставянето на диагноза. И преустановяването на комуникацията ;)

 74. 74 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 524 Неутрално

  През 1974 г. Елинор Маккоби и Каръл Джеклин публикуват монументалната книга „Психология на половите различия“, в която целта им е да направят преглед на съществуващите научни доказателства и да определят кои полови различия са реални и кои не са, както и какви са обясненията за зараждането на тези различия. През 1974 г. в книгата им изобщо не се говори за „gender“, защото този термин все не е бил наложен. В края на 70-те години обаче това се променя, тъй като през 1979 г. феминистката Рода Ънгър публикува много четената статия „Към предефиниране на пол (sex) и социален пол (gender)“, в която прави разграничението между пол (sex), дефиниран като биологичното разграничение мъж-жена, и социален пол (gender), или социално конструирания набор от характеристики и черти, които се смятат за подходящи за мъжете и жените. Освен това разграничение, останалата част на статията на Ънгър е посветена на критика на изследванията на половите различия и заключението й, че въпросът как мъжете и жените се различават, не е същностно феминистки въпрос, защото въпросите за половите различия са поставени в рамката „как жените се отклоняват от дефинираните от мъжете норми“. Според нея изследванията всъщност трябва да се концентрират върху въпроса по какъв начин мъжете и жените си приличат, какви са ситуационните ограничения на поведението и развитието, и кои са уникалните аспекти на женския живот. След това започва идеологизирането (какво е идеология –система от идеи и идеали, която формира основата на икономическите политики и политическата теория) на този базисен факт – че сме продукт на биологията, но и на културните и социалните влияния, към жените се прикачат различни малцинства, например ЛГБТ… (и останалите букви от азбуката), които интензифицират борбата си за права, и се стига до ситуацията днес немалко държави да плащат за операции за смяна на пола, приемайки, че едно психично състояние (за да не го наричаме разстройство в съответствие с новите виждания на СЗО, отразени в черновата на МКБ-11) – трансджендър (тези, чийто биологичен пол не съответства на начина, по който се чувстват), може да се лекува с хирургически операции. Така че „джендърна идеология“ има, тя не е никаква фикция, след като (1) приема се, че има разлика между sex и gender, (2) към gender като вижданията и стереотипите на културата за социалните роли на жените и мъжете се добавят всякакви отклонения от биологичната роля, и (3) от това следват редица политики, закони и международни конвенции, налагани со кротце, со благо и со малце кютек.
  —цитат от коментар 66 на baba_zozolana


  Да, така е.

 75. 75 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#32] от "cristo_n":Голяма част от хората много добре разбират какво означава "джендър", ========Нищо не разбират..... В българската народо психология и език, този термин е излишен. Дори и за неодушевените предмети.... Gender има смисъл при латино езиците....Особено при глаголицата, този термин е дори подвеждащ....
  —цитат от коментар 57 на eti mehter


  ... ей, пак ръчкаш с крива пръчка дет' не ти е мястото! Няма по-смислен и богат език от Българския Език... Какво е "пол"? Ами Половината от Цялото, бре! Мъжката и Женската Половини и са половини, а не третини или проценти. Също е пределно ясно, че две женски половини няма как да направят Едно Цяло! Дженър пък било "род", ама граматическа категория, видиш ли! Да, ама не! Нищо подобно!!! Ние, Българите си имаме Род (рода, роднини) по Баща и Род по Майка и от какъв Род си или от какъв род взимаш жена винаги! е имало огромно значение! Та, не ми се обяснявай какво имало или нямало значение за нас, бегетата, ами вземи си обясни защо отоманските ханове са все с "вносни" майки, вкл. и българки :)

  Sultan Murad I"s mother = Byzantine Horofira = Nilьfer Hatun

  Sultan Bayezid I"s mother = Bulgarian Maria = Gьlзiзek Hatun

  Sultan Mehmed I"s mother = Bulgarian Olga = Olga Hatun

  Sultan Murad II"s mother = Byzantine Veronika

  Sultan Mehmed II"s mother = Serbian Despina = Hьma Hatun

  Sultan Bayezid II "s mother = Greek Cornelia

  Sultan Selim I"s mother = Pontian Greek Aisha

  Sultan Suleiman I"s mother = Polish Jewish Helga = Hafza Sultan

  Sultan Selim II"s mother = Ukrainian Jewish Roxelana = Hьrrem Sultan

  Sultan Murad III "s mother = Jewish Rachel = Nurbanu Sultan

  Sultan Mehmed III"s mother = Venetian Bafo = Safiye Sultan

  Sultan Ahmed I"s mother = Greek Helen = Mandan Sultan

  Sultan Osman II"s mother = Serbian Evdoxia = Mahfiruz Sultan

  Sultan Murad IV"s mother = Greek Anastasia = Mahpeyker Kцsem Sultan

  Sultan Ibrahim I"s mother = Greek Anastasia = Mahpeyker Kцsem Sultan

  Sultan Mehmed IV"s mother = Russian Nadia = Turhan Sultan

  Sultan Sьleyman II"s mother = Serbian Catherine = Dilaşьb Hatun

  Sultan Ahmed II"s mother = Polish Jewish Eva = Hatice Sultan

  Sultan Mustafa I"s mother = Greek Evemia = Emetullah Sultan

  Sultan Ahmed III"s mother = Greek Evemia = Emetullah Sultan

  Sultan Mahmud I"s mother = Ukrainian Alexandra = Saliha Sultan

  Sultan Osman II"s mother = Serbian Marie = Sehsьvar Sultan

  Sultan Mustafa III"s mother = French Janet = Mihrişah Sultan

  Sultan Abdьlhamid I"s mother = French Ida = Şermi Sultan

  Sultan Selim III"s mother = Genoese Agnes = Mihrişah Sultan

  Sultan Mustafa IV"s mother = Bulgarian Sonya = Sineperver Sultan

  Sultan Mahmud II"s mother = French Rivery = Nakşidil Sultan

  Sultan Abdьlmecid I"s mother = Russian Jewish Suzy = Bezm-i Alem Valide Sultan

  Sultan Abdьlaziz I"s mother = Romanian Besime = Pertevniyal Valide Sultan

  Sultan Murad V"s mother = French Wilma = Sevkefza Sultan

  Sultan Abdьlhamid II"s mother = Armenian Virgin = Tirimьjgan Sultan

  Sultan Mehmed V"s mother = Albanian Sophie = Gьlcemal Sultan

  Sultan Mehmed VI" mother = Circassian Henriet = Gьlistan Sultan

  ... ама инак сте турци, та "дрънкате" )))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 76. 76 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#55] от "theduloclan":На дажбата за водка «грант» ли вече й казвате?
  —цитат от коментар 58 на 7777


  Тц, казва се: "Grant's"

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 77. 77 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#36] от "Непукистка":

  в грешка си-на интерсексуалните у наше село им викаме хермафродити,а тия дето немали пол им викат нон-бинари. първите се раждат със смесени първични или вторични полови белези,а вторите имат нормални полови белези, но заради средата в която живеят, изкукали родители ''прогресисти'',не ИСКАТ да се самоопределят полово:https://www.youtube.com/watch?v=udI-Go8KK2Q

 78. 78 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4375 Весело

  До коментар [#16] от "Hawaii":Индже не е бил турчин.Прякора си получава заради осанката си.
  —цитат от коментар 49 на Molossian


  Тъй....тъй......
  Дай Боже всекиму заради осанката да му лепнат ЖЕНСКО ИМЕ.
  За Индже не е интересно турчин ли е или не е.
  ИМЕТО му е ЖЕНСКО ТУРСКО ИМЕ

 79. 79 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1476 Весело

  До коментар [#36] от "Непукистка":в грешка си-на интерсексуалните у наше село им викаме хермафродити...
  —цитат от коментар 77 на pavur


  У вашето, явно гръцко, село явно за думата gender, за приставки и наставки не са чувАли, тъй че... не се намесвай в езикови спорове, още повече гордо накичен с този антиевропейски аватар. Станало ви е навик да влизате тук от скука или от носталгия и да раздавате акъл, гаче ли забрадките на бабите ви още не парцалясват по селските тавани из запустялата, пак заради такива като вас, България.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 80. 80 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  ``Зад него [зад понятието ``джендър идеология'' -- бел.авт.] не стои идеология в смисъла, в който такава стои зад социалистическото движение например.''

  Напротив, джендър идеологията е особено патологично развитие на социалистическото движение, избило в невероятна посока на безумие. ``Джендър идеологията'' е идеология на неистината, използвана от агресивно мотивирани активисти като едно хромо ново оръжие срещу капитализма, заменяйки фалиралия марксизъм, приемащ като авангард на тази борба работническата класа. Наред с разработваните удивително нелепи нови форми за борба с капитализма от представители на т.нар. Франкфуртска школа (Маркузе, да речем), които приемат, че маргиналните групи (студенти, имигранти, сексуални малцинста и др.) днес били изместили работническата класа като авангард, особено място в тази идеология изграят интелектуално куците убийци на разума като Файерабенд, за когото ``truth is only an invention''. Това е идеология на моралния релативизъм, при който ``anything goes''.

  Джендър идеологията е елемент от по-широкото понятие пост-модернизъм, което е вариант на познатите ни фашизъм и комунизъм, заменил ги в днешните условия.

  Водени от такива помисли, за джендър идеолозите хич не е пречка фактът, че едно здраво новородено има или XX, или XY двойка хромозоми и без всякакъв свян приемат за чиста монета``sex assigned at birth'', т.е., че полът е приписан от някого след раждането, а не е обективен факт, който не можеш да изличиш нито с плашилото на католическата църква, нито с алюзии, че, видиш ли, путинизмът го би създал този факт, за да събори света (не, не съм путинист, ако някой пък понечи това да тръгне да размахва, за да ме злепостави пред очите на слепия). Оттук нататък тръгват истински интелектуални безобразия и извращения, каквито и бащата на еврокомунизма и културалния марксизъм Антонио Грамши не е и сънувал. Скъса ли се бентът на разума, мащабът на бедствието няма граници.

 81. 81 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#36] от "Непукистка":

  ``Биологията няма нищо общо с правната и философската страна на въпроса, драги.''

  Едва ли, след като привържениците на джендър идологията приемат, че полът не е нещо обективно, а се приписвал на индивида при раждането (``sex assigned at birth''). Даже и да сме достатъчно милозливи и да даваме на човека правото да си мисли каквото си пожелае за себе си, приемайки от толерантност каквото и да си мисли той, за факт, например, че е престоял 900 години в болницата (както си мисли един hebephrenic schizophrenic, да речем), има биологични факти, от които просто не можем да избягаме. Например, не можем да избягаме от факта, че жив човек не може да има YY хромозомна двойка, колкото и да се опитваме да му приписваме такава при раждането. Даже и да се опитваме да извъртаме, като твърдим, че имало и хора с XX и XY едновременно и те били хермафродити, то и в този случай няма как да припишем друго на индивида. Интелектуалната и философска страна на въпроса няма да е непочтена единствено ако се признае, че в дъното на въпроса седят дискретни истини, а не някакъв континуум от фантазни идеи, от който ние решаваме да си подберем едно или друго и в зависимост от конюнктурата да го обявявим за истина.

 82. 82 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#51] от "voxy":

  либералните медии в момента са в тотална война срещу белия стрейт мъж, единственият който все още не се е поддава толкова лесно на пропаганда, не е малцинство, няма нужда от закрила, защита на правата и правителство и медии които да му казват кое е правилно и какво да прави, този който скоро може да се усети че политиците /и маститите бизнесмени зад тях/ са излишни в устройството на обществото и е време за промяна.
  —цитат от коментар 51 на voxy


  Либералните медии са във война с всички хора. Защитават интересите на малка група "поръчители". Дори уж защитаваните от тях групи от обществото са само използвани за параван, за прокарване на другите "интереси". :-)

 83. 83 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#82] от "xox55541929":

  Прав си по принцип, но voxy акцентира върху една много специална мишена, която им боде очите -- белият мъж. Чашата на тази война срещу белия мъж вече преля и това беше една основна причина, която доведе един Тръмп, да речем. Виж, ако ти е интересно, каква дивотия гледах онзи ден, описано тук (дописка #318): https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/07/30/3289402_zashto_se_provaliha_zashtitnicite_na_istanbulskata/?ref=home_analizi #comment-318

 84. 84 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Всеки НПОшник следва да пребие поне 3 пъти жена си за да оправдаем борбата с насилието.

 85. 85 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1476 Любопитно

  До коментар [#81] от "bryghtlyght":

  "Интелектуалната и философска страна на въпроса няма да е непочтена единствено ако се признае, че в дъното на въпроса седят дискретни истини, а не някакъв континуум от фантазни идеи, от който ние решаваме да си подберем едно или друго и в зависимост от конюнктурата да го обявявим за истина."

  Претендирате да сте четвъртият интелектуалец тук по моята класация, привърженик на тезата за "джендър идеологията", която щяла да се насади у нас покрай ратификацията на ИК?
  Признавам си, че не съм чела нищо Ваше досега и съм доста затруднена да разбера какво имате предвид под "дискретни истини" и как им се противопоставя "континуумът от фантазни идеи", които ние, в зависимост от конюнктурата, обявяваме за "истина". Малко смешно и малко тъжно ми звучи, щото пак ще трябва да търсим истината между истините.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 86. 86 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#79] от "Непукистка":

  Не е гръцко - гахаузко е, Варна му викат. Клипчето е показателно, ама на вас ви е по - лесно да отричате очевидното и да си лалате клишетата. Дерзай.

 87. 87 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1476 Весело

  До коментар [#81] от "bryghtlyght":
  И още нещо има. Направи ми впечатление изразът, че истините "седят". Ами не. Истините не могат да заемат никакви други стойки, освен изправената. Истините обикновено "стоят". И Вие живеете в чужбина май и сте решили да разпръсквате тук "ярка светлина", хаах... Е, не ви се удава, но... свиркайте си.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 88. 88 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1476 Весело

  До коментар [#86] от "pavur":

  Варненско, гагаузко, гръцко - се таа! Дребни детайли не зацепваш, тръгнал си да спориш, хаха...

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 89. 89 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Статия - измама. Алчни за пари НПО.

 90. 90 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Статия - измама. Алчни за пари НПО.

 91. 91 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  До коментар [#80] от "bryghtlyght":
  Понякога си мисля, че сравнения и квалификации с фашизма и комунизма относно джендър идеологиите са пресилени, но когато прочета за "европейски стандарти в половите отношения" осъзнавам, че не съм прав.
  Една от многото фалшификации е, че те всъщност се борели срещу насилието над жени, ЛГБТ и пр. Това би било вярно, ако активността им се изразяваше и ограничаваше до протести, демонстрации, публикации в медии и пр. Вярно би било и ако политически формации се явяваха на избори (това май ще се случи у нас и е добре) и след получаването на съответната подкрепа, получавайки мнозинство от суверена въведат съответните промени в регулациите.
  Само че преди това трябва да обяснят на суверена, че имат намерение да отнемат (или санкционират) от майката тригодишната й дъщеря, ако тя се тръшка и реве публично за нещо си докато майка й плете плитки и връзва панделки.
  Защото това според джендърската идеология си е пар екселанс насилие над детето в неговото право на личностно самоопределение от страна на майката и то осъществено публично.
  Не знам дали вече в училищата в горния клас се изучават поне отгоре-отгоре човеконенавистни идеологии като фашизъм и комунизъм, но ако има такъв урок е добре да добавят и джендърията, наред с отклоненията на различните религии и всякви подобни социални инженериии, които разчитат на овладяване на политическата власт с насилствени или измамни способи.
  Защото с фешизъм/комунизъм обществата имат представа, но новите социални инженерии си е предизвикателство да ги разпознаваме навреме.

 92. 92 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  До коментар [#82] от "xox55541929":
  Това че, те самите се наричат "либерални" е част от маскировката. Маоисти (спомни си подкрепата за разузнавачката Сабрина), троцкисти и маркузианци не могат да имат нищо общо с либерализма.

 93. 93 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7551 Неутрално

  Много калинки се събраха на клона за джендарите, оставете хората да се определят на каквито си искат, стига да не пречат на обществото.

 94. 94 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  "джендър идеология" е самоделно пропагандно понятие"
  Колкото по-неграмотни, толкова повече вярващи на пропагандата.

 95. 95 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#73] от "red.mary":

  Да, сьщо като «прогресистки рев « и т.н. Поради което комуникацията между нас изобщо не е започвала.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 96. 96 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#94] от "Роси":
  Това казва автократа, това казва и баба Цоцолана, но на баба Цоцолана коментарите са одобрени, а авторката - оплюта. А после се сьрдят пишман-традиционалистите, като им каже някой, че не са твьрде сложни.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 97. 97 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4644 Весело

  Навярно в опит да съм пети в списъка поразгледах определенията за "джендър". В Оксфорския речник намирам, че "джендър" е понятие въдедено в граматиката от около 14 век за обозначение на родове - мъжки, женски и среден (неутрален). Интересното е, че латинският корен на думата - genus има значения като "раждане', "семейство", "нация".В английския от средните векове думата идва от старо френския gendre (modern genre).
  В поясненията понятието се разширява като социално-културна концепция, при която пол е биологично понятие, а гендър - социално-културно. Дотук нормално, освен от прехода към съвременната агресивна политика за налагане на модели на поведение и идеологии срещу която се възразява. И, нещата не опират само до права и идеологии, а и имат и сериозни юридически и финансови последствия, например в семейното право, наследства, обществено осигуряване и т.н., да не говорим за образованието на подрастващите.
  виж: https://en.oxforddictionaries.com/definition/gender

 98. 98 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 326 Весело

  ИМЕТО му е ЖЕНСКО ТУРСКО ИМЕ
  —цитат от коментар 78 на Hawaii


  "Името му" е прякор. И буквално означава "тънък, строен", тоест за прякора е използвано прилагателно. Което не е в женски род, поради една много проста причина: В турския език съществителните, прилагателните имена и местоименията нямат род.
  И не, това не е "женско име".
  Да ти го обясня просто - нарекли са го с прилагателното "индже", най-вероятно защото е бил слаб и строен. Такъв принцип на даване на прякори, които в някои случаи дори изместват собственото име, е характерен за много езици по света и у нас. Ние имаме например (Иво) Дебелия, (Слави Трифонов) Дългия и прочее знайни и незнайни герои. А французите имат крал, когото наричат (Пипин) Късия, Шарл Злия, Жан Втори Добрия и т.н.
  Изкушавам се да те посъветвам да не се изказваш повече по материя, от която нищичко не разбираш, като например езикознание и правила на турския език. Но няма да ме послушаш... Но нищо, то не пречи да се посмеем над самочувствието, с което ръсиш бисери.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 99. 99 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1476 Весело

  Навярно в опит да съм пети в списъка поразгледах определенията за "джендър". В Оксфорския речник намирам, че "джендър" е понятие въдедено в граматиката от около 14 век за обозначение на родове - мъжки, женски и среден (неутрален). Интересното е, че латинският корен на думата - genus има значения като "раждане', "семейство", "нация".В английския от средните векове думата идва от старо френския gendre (modern genre).В поясненията понятието се разширява като социално-културна концепция, при която пол е биологично понятие, а гендър - социално-културно. Дотук нормално, освен от прехода към съвременната агресивна политика за налагане на модели на поведение и идеологии срещу която се възразява. И, нещата не опират само до права и идеологии, а и имат и сериозни юридически и финансови последствия, например в семейното право, наследства, обществено осигуряване и т.н., да не говорим за образованието на подрастващите.виж: https://en.oxforddictionaries.com/definition/gender
  —цитат от коментар 97 на daskal1


  Това вече са обсъждани аргументи, но е хубаво отново да се припомни, че думата gender не служи за обозначение на хомосексуални мъже или жени, с други думи, че не включва самоопределянето като мъж или жена, гей-бракове и превръщане на децата в трансджендъри.
  А иначе шести (за петото място си имам кандидатка, която не е писала тук) ще станете, ако ми разясните какви са "сериозните юридически и финансови последствия", например в общественото осигуряване (приемаме, че семейното и наследственото право са свързани) и най-вече за кои права и идеологии говорите, след като обсъждаме само едно понятие, чийто превод на български език доведе до хаос в повечето глави, включително и на т.н. "интелектуалци". За Ваше сведение, подобно на КРБ нормативните актове не разделят адресатите си на мъже и жени. Задълженията, които се въвеждат за държавите, ратифицирали ИК, са такива спрямо всички (erga omnes), тоест мъжете, жените и всеки друг, независимо като какъв се определя, са длъжни да не извършват насилие срещу жени и момичета в мирно време и по време на конфликти, независимо от това какви са изтъкнатите причини - родствени, съпружески, общностни и каквито и да било други, включително религиозни. Същата забрана се отнася и до правата на мъжете по повод на домашното насилие в семейството или домакинството, на което те също могат да бъдат подложени. Любопитен е случаят със споменатото там обрязване, но вярна на целите си, конвенцията не дава защита на мъжете, независимо от употребеното понятие "социален пол".

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 100. 100 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 140 Неутрално

  Джендър идеологията налага много заблуждаващо тълкуване на Цариградската (Истанбулската) конвенция.

  Това с особена сила се отнася до обясненията на думата „джендър”. Т. н. „социален пол” по отножение на лицата със съответен биологичен пол не е това, което успокоително ни се втълпява.

  Социалният пол на една биологична жена е майка (родилка, ако ви е по-ясно), а на един биологичен мъж е баща(осеменител, ако ви е по-ясно). Могат да имат и други роли - професионални, граждански и т. н. Думата джендър определя само алтернативният пол, който една билогична жена или мъж са си избрали или са били принудени да практикуват в сексуалните си отношения си с другите. Ако не са го избрали доброволно, то може да са го получили в резултат на хирургическа, медикаментозна или друга (психологическа) интервенция или в резултат на някаква вродена аномалия или в естественото им билогично или психическо съзряване.

  На една жена по биологичен пол, която практикува сексуални отношения с друга жена джендърът е лесбийка, ако е биологичен мъж по пол с друг мъж, то джендърът е гей. В този смисъл понятието "джендър" има само и единствено сексуален смисъл, а не социален. Това е голямата заблуда, която ни се пробутва.

  Тия приказки за социалните роли на нежната жена в кухнята и на силният мъж в мината или в банката са за балъци. Няма мъж, който да си е сменил джендъра, щото прави салата, мие чиниии и сам си глади ризите. Както няма жена, която има друг джендър щото кара камион, самолет или управлява банка.

  И в заключение – с кои точно социални стереотипи за ролята на пола мислите да се борите в училище? Най-старият и устойчив стереотип е, че жената трябва да стане майка/родилка, а мъжът да стане баща/осеменител (доброволен). И после, ако е рекъл Господ/Аллах/Буда, да станат баба и дядо. Така се предават гените на племето и на целия човешки род.

  С това ли, уважаеми, мислите да се борите? Ако отговорът ви е ДА, то значи сте на една крачка от физическата разправа, която традиционните родители ще ви устроят. Те искат да продължат своя род, да видят дъщерите си майки и синовете си бащи.

  Да е ясно – в тази конвенция (както и да е преведен), терминът джендър обозначава придобитата полова идентичност, която е различна от биологичната. Няма джендър жена-родилка и баща-осеменител. Има джендър лесбийка, джендър гей, джендър транссексуален, интерсексуален, кросдресър и др. Не се оставяйте да ви баламосват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK