Екологично чиста джендър идеология

Екологично чиста джендър идеология

© Анелия НиколоваНякъде в началото на 90-те, когато започнахме да говорим по всякакви нови теми, се появи един израз "екологично чисто". Екологично чист можеше да е районът за отглеждане на храна, както и самата продукция.


Никой никога не даде определение
що е то "екологично чистото"


Но фразата доби широка гражданственост и стана част от медийния език.
И макар всички да смятаме, че я разбираме, защото да разбираме разни фрази на български е най-естественото нещо, по значението й може да се спори. Екологията е дисциплината, която се занимава с взаимовръзките на живите организми със средата им, както и между тях. В този смисъл като жив организъм, който активно променя средата и влияе на всички видове в нея, човекът със своя отпечатък върху природата също е обект на екологията. Ето защо и опазването на околната среда някак лесно получи етикета "екология", а тези, които се занимават с него, станаха "еколози", въпреки че еколог би следвало да е човек, който се занимава с науката екология, а другият е по-скоро активист.


Отскоро в българското публично пространство се появи изразът "джендър идеология". След като Конституционният съд обяви, че Истанбулската конвенция не е в синхрон с българската конституция, понятието буквално разцъфтя за публичен живот, ставайки едва ли не самото нещо, срещу което това решение се бори.


Какво обаче е джендър идеология


Ако приложим популярния метод "попитахме сто човека", вероятно ще получим сто различни отговора и това е съвсем закономерно, тъй като "джендър идеология" е самоделно пропагандно понятие. Зад него не стои идеология в смисъла, в който такава стои зад социалистическото движение например.


Събирателно под шапката му попадат теми от спектъра на пола и политиките за пола - от равнопоставеността на мъжете и жените, през правата на хомосексуалните хора до мнимата заплаха от транссексуални бежанци. Кое точно от тези обаче решава всеки пред екрана според личните си усещания. Опростено казано, този, който много скача за права и равенство, е потенциален джендър идеолог.


Ситуацията много напомня "екологично чистото"


Имайки предвид значението на думата "екология", то екологично чисто е нещо, което е освободено от отношения с други организми или отношения с местообитание. Само по себе си това е лишено от всякакъв смисъл, ето защо остава и широк терен за интерпретация на иначе често ползваната фраза. Дали екологично чисти са зеленчуци, отгледани без пестициди? Защо не! Но ако наблизо има завод, който бълва какво ли не през ей такива комини, тогава районът не е екологично чист, нали така. Така. Ако премахнем отровните препарати за растителна защита и осигурим неиндустриализиран район, но приложим азотни торове? Не се знае... според някого ще е екологично чисто, според друг обаче - не. За трети пък на всички критерии отговаря само отгледаното от баба на село, независимо дали го е пръскала или не, защото баба знае най-добре. Тези примери могат да продължават до безкрай. Когато за някакво понятие липсва точно определение, както и дисциплина на употреба, това е съвсем нормална ситуация.


И докато "екологично чисто" може да крие различни спекулации с потребителското доверие, но все пак звучи относително безобидно, то "джендър идеология" си е направо плашещо. Ако обаче направим дисекция на понятието, ето какво би трябвало да значи то: "джендър" е социалната роля на пола, то значи "джендър идеология" е идеологията за това, че за пол има социални роли, ритуали и правила отвъд биологията. Фактът, че полът (както и възрастта, занятието и т.н.) имат социална рамка, важи във всяко общество и всяка култура - от племената в Амазония до небостъргачите на Токио. В различните култури моделите са различни, но самото наличие на модел е универсален факт.


Според значението на думите в себе си изразът "джендър идеология" би трябвало да значи нещо в тази посока. Той обаче съвсем не се употребява в този смисъл, а дори задочно спори с него. Смислите, в които се употребява, може да са толкова различни един от друг, колкото е разликата между домашно насилие и трети пол, но това някак губи значение в публичния фокус. Важен остава фактът, че тази идеология ще да кодира някакъв таен дневен ред, който навява смътна тревожност.


Трудно е да коментираме ефектите от всичко това, без да преповторим вече повтаряни до втръсване истини за неуспешната битка срещу масовата безпросветност и невъзможната победа на разума в такъв контекст.


"Джендър идеология" функционира като мит
и самоосъществяващо се пророчество


В речта на тези, които го употребяват, то няма нужда от аргументация или онагледяване, само да повярваме и всички знаци за кроежите на тази идеология са там. Подхвърлянето на понятия като неолиберализъм и неолиберален проект, консерватизъм, ляво и дясно, дори традиционализъм около политиките за пола и правата може и да прави нещата по-наукообразни, но не променя кухата същност на пледоариите, говорещи за "джендър идеология".


За да имаме публична яснота, лицата на тази сцена трябва да артикулират ясно кога говорят за равенството между половете, кога говорят например за еднополовия брак и кога говорят за всякакви правни понятия като трети пол и т.н., както и да бъдат ясни каква е позицията им по тези теми и най-вече защо е такава. Иначе е много лесно на обща база да се подхвърля страшната джендър идеология и противникът да се обвинява в изповядването й. При тази поза единственият правилен отговор е "спокойно, тя моята джендър идеология е екологично чиста".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK