Топката на Путин и твърде многото играчи на полето в Сирия

Топката на Путин и твърде многото играчи на полето в Сирия

© ReutersФутболната дипломация по време на съвместната пресконференция на Тръмп и Путин до голяма степен бе подвеждаща. Макар че Путин подаде футболна топка на Тръмп, чиято страна ще организира Световното първенство през 2026 г., държавният секретар Майк Помпео бе заявил преди това, че по отношение на Сирия сега топката е в полето на Русия, от която се очаква политическо уреждане на кризата в тази държава. Самият Путин игнорира думите на Помпео и избегна да ги коментира.


Според руски коментари в хода на разговора си с Тръмп Путин не е положил особено големи усилия, за да запази "сирийското досие" в свои ръце, тъй като американският президент изобщо не е проявил интерес към обсъждането му. Както писа влиятелният и близък до управляващите "Независимая газета", интересът на Тръмп по темите "Украйна" и "Сирия" клонял към нулата. Затова те са били претупани набързо.


От съвместната пресконференция стана ясно, че двете страни нямат някакви различия по сирийската криза, ако не се смятат думите на Тръмп, че САЩ са против политиките на Иран на разпространяване на насилие в района и подкрепата му на тероризма. И като с магическа пръчка всичките руски обвинения, че САЩ подкрепят терористите в Сирия, като им предоставят оръжие, убежища и тренировъчни лагери, бяха снети. Също така внезапно изчезнаха предупрежденията, че Вашингтон се стреми да разпокъса Сирия, насърчавайки сепаратистите в северните провинции. Изобщо всички различия по отношение на Сирия като че изчезнаха по вълшебен начин. До степен, че Путин въобще не реагира на твърденията на Тръмп, направени нееднократно по време на пресконференцията, че САЩ са ликвидирали 90% от терористите в Сирия. Не чухме руския президент и да се хвали, че войските му са нанесли съкрушителен удар на терористите и са допринесли за запазването целостта на сирийската държава.
Очевидно различията, ако такива все пак е имало в прекия диалог между двамата президенти, са далеч по малки от онова, което се изприказва в публичното пространство в рамките на пропагандната война между Вашингтон и Москва. Което бе потвърдено и от дипломатически източник, според който фразата на Помпео е показателна за убедеността на Тръмп в това, че САЩ нямат интереси в Сирия.


Друг интересен момент, отбелязан в руските медии, е, че двете страни съвсем бегло засегнаха и въпроса за политическото уреждане на кризата. Путин подхвърли, че е необходимо съвместно сътрудничество между астанинския процес и участниците в по-малкия формат на преговорите. Затова пък бе акцентирано върху сигурността на Израел и върху хуманитарния проблем. При това последният бе разгледан с оглед на проблемите на бежанците и отраженията им върху съседните държави и европейските страни. Направи впечатление и изказаната от Путин готовност руски самолети да превозват международни хуманитарни пратки за нуждаещите се.


Наблюдателите смятат, че Русия с охота би поела администрирането на хуманитарната помощ за Сирия. Според Раид Джабар, наблюдател на арабския вестник ASHARQ AL-AWSAT, излизащ в Лондон, руската част от подготвяното за публикуване заключително комюнике (което в последния момент бе оттеглено без никакви обяснения) само бегло засяга общата ситуация в Сирия, отбелязвайки сътрудничеството в борбата срещу тероризма и по решаването на хуманитарните проблеми.


Топката на Путин и твърде многото играчи на полето в Сирия

© Reuters


Горещото сирийско досие


Дали всичко това означава, че е съществувала предварителна договорка да не се акцентира върху въпросното сирийско досие? Засега няма ясен отговор на този въпрос. САЩ и Русия продължават да са на различни позиции по Иран, но между тях има съгласие относно необходимостта от продължаване военната координация между Пентагона и руското командване, както и между разузнавателните служби, в частност за гарантиране сигурността на Израел.


ASHARQ AL-AWSAT отбелязва както акцента на Тръмп върху последното, така и изявлението на Путин за трайно гарантиране на израелските интереси. В частност се цитират думите на руския президент, че след разгрома на терористите в Южна Сирия е необходимо да бъде възстановена сигурността на Голанските възвишения, по отношение на които още през 1974 г. бе сключено споразумение за създаване на демилитаризирана зона, охранявана от ООН. Отбелязва се и желанието на двамата президента този въпрос впоследствие да бъде доработен в детайли в рамките на дипломатически и военни преговори.


Сергей Рудской от руското Министерство на отбраната съобщи в петък, че от 2 август на Голанските възвишения патрулират части на руската военна полиция. Те ще си сътрудничат с мисията на ООН (тя практически не действа от 2012 г. заради несигурността за сините каски) и ще издигнат 8 временни наблюдателни поста, за които твърдят, че ще бъдат предадени на Дамаск, когато положението се стабилизира.


Каква е цената за тази руска гаранция за защитеността на израелските интереси в пограничните райони – дали например въпросът ще бъде дебатиран в рамките на ООН? И означава ли това, че Москва е поела ангажимент иранските военни да бъдат изтеглени от тях?


В руските медии се цитират думите на неназован руски дипломат, според когото ще бъде трудно да се въздейства на иранците, но все пак може да се стигне до някакъв компромис, тъй като както Москва, така и Техеран, са заинтересовани от възстановяването от стабилизирането на юга на Сирия и от установяване на контрол от страна на Дамаск върху въпросните територии. Лансират се и още по-смели коментари на думите на Путин за "предприемане на мерки за гарантиране на всеобхватен мир".


Някои наблюдатели се питат дали не се работи вече по превръщането на демаркационната линия от 1974 г. във фактическа граница между Сирия и Израел, което би отговаряло на стремежа на Тел Авив. Това би предполагало и неофициално споразумение, според което бъдещите сирийски правителства ще поемат ангажимента да не повдигат въпроса за границите в бъдеще. В такъв случай изглежда, че двамата президента са възприели израелското искане сирийската армия да заеме териториите до въпросната демилитаризирана зона в съответствие със споразумението от 1974 г., което определя също така числеността и въоръжението на въпросните сирийски части. В замяна на това е искането на Путин Израел да не препятства възстановяването на правителствения контрол върху южна Сирия.


Топката на Путин и твърде многото играчи на полето в Сирия

© Reuters


Драматично засилване на израелската роля


Путин си дава сметка за огромната роля на Израел в сирийската криза. Израз на това бе и последвалото посещение на Лавров и Герасимов в Йерусалим миналата седмица. Двамата предложили иранските сили с тежко въоръжение в Сирия да се изтеглят на 100 км. от границата с Израел. Според информирани източници обаче, това предложение е било отхвърлено от Тел Авив. Това ясно пролича по време на пресконференцията след хелзинкската среща, на която според наблюдатели американският президент се е държал като представител Израел. И ако Вашингтон само гадае за какво са се договорили двамата президента по въпроса за Сирия, Нетаняху очевидно е бил информиран в детайли за срещата на четири очи Тръмп - Путин. С това можем да си обясним и втвърдената позиция на Тел Авив спрямо Русия, проличала и при разговорите с Лавров и Герасимов. Може да се говори за драматична промяна в израелската позиция. Това кореспондира и с по-острия тон към аятолласите от страна на президента Тръмп, както и в контекста на руските усилия по ограничаване на иранската роля в Сирия.


Израелците мотивират своя отказ с недоверието към руските обещания, особено когато те касаят иранското присъствие в Сирия. Според експерта по Русия Бассам ал Мокдад, който пише в електронния вестник "Ал Мудун", "израелците подплатяват исканията си с въздушни удари срещу ирански позиции в Сирия". От своя страна израелският "Хаарец" съобщи, че Тел Авив настоява, наред със свободата на действие на своята армия в Сирия, Москва да гарантира изтеглянето на далекобойните оръдия и ракети от Сирия, както и прекратяване на военните доставки на Техеран за съюзника му Хизбулла в Ливан. От своя страна, руснаците също имат повод за недоверие към Тел Авив. Както твърди ливанският наблюдател Ал Микдад, Кремъл е вбесен заради ролята на Израел при евакуирането на т.нар. бели каски от Южна Сирия. Това намери израз и в публикация на близкия до Кремъл вестник "Взгляд", в която се твърди, че най-вероятно е сред тези хуманитарни доброволци да има и лидери на екстремистки групи, с които са работили израелските тайни служби. По такъв начин според статията в този вестник Израел се стреми да прикрие досегашната си роля в сирийската война.


Нетаняху обаче разполага и с допълнителни лостове за оказване въздействие върху Дамаск и съюзниците му. Пример за това са "спонтанните демонстрации" на израелски друзи, изразили готовност да защитят събратята си от другата страна на демаркационната линия на Голанските възвишения, както и задкулисната сирийска роля в нападението на ДАИШ срещу друзите в Сирия, довело до убийството на около 300 души. (Според друга версия самият режим на Асад е осигурил коридор за нападението на терористите, с което е целял да докаже на друзите, че трябва да търсят защита именно от Дамаск).


Протестът на друзите близо до разделителната линия на Голанските възвишения

© Reuters

Протестът на друзите близо до разделителната линия на Голанските възвишения


От друга страна, Русия проявява гъвкавост по отношение на израелските атаки срещу иранските бази в Сирия, които се случват при бездействието на руската авиация. За Путин е ясно, че единствен Израел е в състояние да прогони окончателно иранците от Сирия, както и че иранските сили не са в състояние да се противопоставят на Тел Авив в рамките на една широкомащабна война. Вече и "Хизбула" започна да изтегля силите си към Ливан, след като разбра, че при сегашното руско-израелско сътрудничество участието й в сирийската война има тежка цена за самата организация, както и за Ливан.


Проведената тристранна среща в Сочи с участието на представители на домакините, Турция и Иран и в присъствието на пратеника на ООН Стафан де Мистура също не дава отговор на въпросите около бъдещата съдба на Сирия. Ясно е едно – акцентът е върху дипломацията и търсенето на компромисни решения от страна на външните сили в сирийския конфликт. С други думи, Москва и в по-малка степен Израел, Турция и Иран, а не режимът на Асад ще има последната дума.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Накрая топката на Путин от Израел ще му я наврат в ...

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1638 Весело

  ......ПУТИН им СКРИ ТОПКАТА-те на всичките........!!!!!!.....аматьори......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  "Наблюдателите смятат, че Русия с охота би поела администрирането на хуманитарната помощ за Сирия."

  Не Русия, а Озеро. Балшая разница.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1446 Любопитно

  Дааа иранскит проксите и части на гвардията най-после разбраха че...трябва да стоят далеч от Израел!По-интересен е въпроса -каква е цената на която аятолаха се е съгласил?Т.е какви ще получи от Масква!Иран на практика контролира власта в територията Сирия....а Расия само върши мръсната работа!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Дааа иранскит проксите и части на гвардията най-после разбраха че...трябва да стоят далеч от Израел!По-интересен е въпроса -каква е цената на която аятолаха се е съгласил?Т.е какви ще получи от Масква!Иран на практика контролира власта в територията Сирия....а Расия само върши мръсната работа!
  —цитат от коментар 4 на Messerschmitt


  В Сирия руснаците са ирански подлоги.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Всяко действие, присъствие или мнение от азиатската кочина е престъпление срещу човечеството. Каквото сме ние, цивилизованият свят, обратното е Русия - кочината на вечната ЛЪЖА. Това сме ние:

  "НАТО е алианс на ценностите и е "укрепващ силите". Основните ценности на НАТО са издълбани в Северноатлантическия договор от 1949 г., а това са свобода, общо наследство и цивилизация на народите, основано на принципите на демокрация, индивидуална свобода и върховенство на закона. НАТО е постоянна коалиция на свободните демокрации - с всички политически, военни и дипломатически предимства, които дава. Държавите които са се присъединили към алианса, са укрепили демокрацията, сигурността и са осигурили по-голяма сигурност на своите граждани. Членството в НАТО засилва суверенитета на страната. Членството в НАТО има влияние върху икономиката и подобрява на рейтинга на страната, която става по-привлекателна за чуждестранните инвеститори и т.н.. "

  Всичко това Русия не е и не виждам енергия и сили в народа ѝ да го постигне.  *Тектът е цитат от интервю на капитан Горазд Бартол


  Navigare Necesse Est
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Топката на Путин!!!
  Другата от много местене някъде се е изгубила.

 8. 8 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2994 Весело

  Основната цел на Путин беше чрез бомбардировките да напълни Европа с бежанци-пикът на бежанската вълна беше точно по време на най-интензивните бомбардировки. Сега, след като Европа овладя този процес, му стана безинтересно да трепе жени, деца и старци.
  Базите му също се оказаха самоцел, защото коалицията на САЩ и особено Израел доказаха смешното ниво на руското въоръжение, нанасяйки удари където поискат и когато поискат.
  За гарнитура му беше сервирана и епопеята "Вагнер", която от съжаление към него ще спомена само мимоходом.
  Та,според мен, за него авантюрата "Сирия" завърши както и тази в Донбас- до разбитото корито.

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1446 Любопитно

  До коментар [#2] от "kesh":

  Само доказваш че нищо не си разбрал!Даже Путев е наясно че затъването в сирииските пясъци е фатално!Само за последните 2 години парите давани на клоуна Асад са 3.4 млд.$..а на практика аятоляха решава всичко...Дори Турция не бръсне Кремъл в операциите си в Сирия.А факторът за да няма ислямски халифат е ...Израел!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 284 Весело

  Кой е авторът? Аааа, Мемет..
  Е, няма как да не очерни Израел😃😂😁😄

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Основната цел на Путин беше чрез бомбардировките да напълни Европа с бежанци-пикът на бежанската вълна беше точно по време на най-интензивните бомбардировки. Сега, след като Европа овладя този процес, му стана безинтересно да трепе жени, деца и старци.Базите му също се оказаха самоцел, защото коалицията на САЩ и особено Израел доказаха смешното ниво на руското въоръжение, нанасяйки удари където поискат и когато поискат. За гарнитура му беше сервирана и епопеята "Вагнер", която от съжаление към него ще спомена само мимоходом.Та,според мен, за него авантюрата "Сирия" завърши както и тази в Донбас- до разбитото корито.
  —цитат от коментар 8 на Дон Кихот


  Руснаците винаги се провалят. Може да отнеме повече време, но се провалят. Това е нерадостната им православна съдба.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 286 Весело

  До коментар [#4] от "Messerschmitt":

  Ако говорим конкретно за територията на Сирия - всички военни, които са под командването на Техеран - IRGC, Хесбала, LIwaa Al Quds Brigade, иракските и афганистански паравоенни шииитски бойци не са стъпвали в южните провинции Дараа, Кунейтра и Сувейда от февруари 2016г., когато за последно рицарите от Хесбала помогнаха за спечелването на битката за Шейх Мескин...Най-близките до демаркационната линия от 1974г. (линия "Браво") военни бази на IRGC са в планините и промишлените градчета около Дамаск и това е точно 85км. дистанция...Ако IRGC или Хесбала имаха бази, казарми, съоръжения, складове някъде по-близо - IAF щеше да бомбардира именно тях, а те продължават да изстрелват крилати ракети по иранските бази около Дамаск, Т-4, Масияф и т.н...Очевидно е, че ционистите се дразнят от присъствието на Хесбала в планините, западно и северно от фермите Шеба, но това вече е територия на друга суверенна държава и няма нищо общо със Сирия...

 13. 13 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 284 Весело

  когато за последно рицарите от Хесбала помогнаха за спечелването на битката....
  —цитат от коментар 12 на dr_al_hussaini


  "Рицарите от хесбалла" Ахахахахххх😂😂 Умори ме тази сутрин😂😂 .. рицари с въшлясали чалми😂😂 муа ха ха😃😄

 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Значи пак всичко зависи от Русия. Само че Путин дали ще се съгласи да направи това, което искат Израел и САЩ.

 15. 15 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#10] от "кокошката":


  Кой е авторът? Аааа, Мемет..Е, няма как да не очерни Израел😃😂😁😄
  —цитат от коментар 10 на кокошката


  Впечатли ме следния цитат от статията: Наблюдателите смятат, че Русия с охота би поела администрирането на хуманитарната помощ за Сирия.

  С ОХОТА?!? Този мохамед защо ползва и чистак руски думи? Пропуснал е да преведет ази дума от получените инструкции на руски?

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3948 Неутрално

  Дълго време топката на Путин беше в ръцете на Мелания , която преди това ,след ръкуване с Путин не успя да прикрие погнусата си от него.
  Топката трябва внимателно да бъде изследвана за вещества подобни на Новичок.

 17. 17 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#11] от "EU defender":

  Вие още ли не разбрахте, че загубихте войната? И Израел и САЩ и Франция и Великобритания и СА и Катар и Турция инвестираха страшно много в свалянето на Асад. Не се получи, Русия не позволи. Единствено Турция извлече някаква изгода, но едва след като напусна американския лагер и се присъедини към руския... Ти ли беше този, който преди няколко дни питаше дали териториите източно от Ефрат са Сирия? Ето ти една прокюрдска карта, самите кюрди ти отговорят -
  https://pbs.twimg.com/media/DjRorREXcAMGDCU?format=jpg

 18. 18 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1446 Любопитно

  До коментар [#17] от "Феникс":

  Тавариш май ти не си разбрал.....моли се да не дойде времето когато аятоласите решат че "православните"се бъркат в работите на Аллах!И когато религиозният конфликт избухне!Тази война не е спечелена...и Расия вече усеша огъня от нея!!!А иранската мечта за ислямски халифат набира сила...ЕрГолям ловко припява на тази струна!А сега сам се сети кой ще е големият губещ!!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 19. 19 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#11:"EU defender"][/quote]

  Ние - българите, също сме православни.
  Свиквай!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#11] от "EU defender":

  Ето още малко за териториите източно от Ефрат, понеже много се вълнуваш от тази тема -

  Кюрдската администрация предложи да се върнат градовете Ракка и Табка под контрола на сирийското правителство, съобщиха кюрдски медии, цитирайки анонимни източници.
  Според докладите делегация на сирийския Демократически съвет е пътувала до Дамаск и е предложила на сирийското правителство да възстанови ролята си в Ракка и Табка в допълнение към интегрирането на кюрдските военни части в сирийската армия.

  Кюрдската инициатива въвежда създаването на съвместни администрации и структури за сигурност в областите, които понастоящем се контролират от сирийските демократични сили. Кюрдските власти също ще престанат да се позовават на себе си като на автономия или федерация.

  На свой ред от сирийското правителство се очаква да позволи използването на кюрдски, сирийски и други езици в образователната система, докато арабски ще остане официалният език.

  С този ход кюрдите се опитват да спечелят правителствена подкрепа за евентуална офанзива в провинция Idlib, което ще им позволи да отворят отново фронта на Африн.

 22. 22 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 286 Весело

  До коментар [#10] от "кокошката":

  Статията не е лоша, ако не броим тази идиотска глупост...

  "...(Според друга версия самият режим на Асад е осигурил коридор за нападението на терористите, с което е целял да докаже на друзите, че трябва да търсят защита именно от Дамаск)."

  И изобщо Ал Халаф е развил тук много от предположенията си, но за съжаление те съществуват само в изкуфялата му кратунка...:))) И не бих казал, че е очернил Израел, защото той е слуга на Тел Авив...

 23. 23 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#20] от "Феникс":

  Винаги съм знаел че опитът за разумен диалог в Вас и подобните ви са ...надвикване на банциг!Аз споделям какво мисля...а Вие вдигате празни лозунги!!!Явно толкова си можете!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 24. 24 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 555 Весело

  До коментар [#20] от "Феникс":Винаги съм знаел че опитът за разумен диалог в Вас и подобните ви са ...надвикване на банциг!Аз споделям какво мисля...а Вие вдигате празни лозунги!!!Явно толкова си можете!!
  —цитат от коментар 23 на Messerschmitt


  По-скоро , аз бих казАл това за ваша милость , и ония от същият сой ...''Файтона'' .

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 25. 25 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1462 Разстроено

  До коментар [#18] от "Messerschmitt":

  добре добре не спечелена ,то и за това руснаците сега ще почнат да се щурат по голанските чукари

  гошо
 26. 26 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1462 Разстроено
  До коментар [#8] от "Дон Кихот":

  и какво по точно овладяха с бежанците Входа от Италия го преместиха в Испания

  гошо
 27. 27 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1462 Любопитно

  До коментар [#8] от "Дон Кихот":

  "Базите му също се оказаха самоцел, защото коалицията на САЩ и особено Израел доказаха смешното ниво на руското въоръжение, нанасяйки удари където поискат и когато поискат. "
  Остава да кажеш и какво постигнаха с тези удари Аз като гледам май резултата е дето руснаците се качихи на голанските баири ,то ще да е от страх сигурно

  гошо
 28. 28 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 555 Весело

  Всяко действие, присъствие или мнение от азиатската кочина е престъпление срещу човечеството. Каквото сме ние, цивилизованият свят, обратното е Русия - кочината на вечната ЛЪЖА. Това сме ние:"НАТО е алианс на ценностите и е "укрепващ силите". Основните ценности на НАТО са издълбани в Северноатлантическия договор от 1949 г., а това са свобода, общо наследство и цивилизация на народите, основано на принципите на демокрация, индивидуална свобода и върховенство на закона. НАТО е постоянна коалиция на свободните демокрации - с всички политически, военни и дипломатически предимства, които дава. Държавите които са се присъединили към алианса, са укрепили демокрацията, сигурността и са осигурили по-голяма сигурност на своите граждани. Членството в НАТО засилва суверенитета на страната. Членството в НАТО има влияние върху икономиката и подобрява на рейтинга на страната, която става по-привлекателна за чуждестранните инвеститори и т.н.. "Всичко това Русия не е и не виждам енергия и сили в народа ѝ да го постигне.*Тектът е цитат от интервю на капитан Горазд Бартол
  —цитат от коментар 6 на Schopenberg


  Преди някои хора /'мИриканците/ да изразяват мнението си за Сирия, трябва първо да я покажат на картата.
  Ама ,това ще е малко ....''Mission inpossible''

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4515 Неутрално

  Изречението в началото за "... влиятелният и близък до управляващите "Независимая газета"" демонстрира непознаването от страна на г-н Халаф на руската действителност. Това е един от най-критичните опозиционни вестниси господине.
  Същото е и с обобщаването на резюмираните материали от руската преса предавани като творение на авторско изследване.
  По темата за друзите вчера имаше далеч по-конкретен и съдържателен коментар от съфорумеца dr_al_hussaini от слабия текст тук, да не говорим за Израел.
  Слаба статия.

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#29] от "daskal1":

  статията си е характерна , уникалното е , че при ситуация на 180 градуса се налагат същите коментари .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2994 Весело

  До коментар [#27] от "гошо":

  "Остава да кажеш и какво постигнаха с тези удари Аз като гледам май резултата е дето руснаците се качихи на голанските баири ,то ще да е от страх сигурно"

  С ударите поопържиха, каквото им трябваше. А относно сегашното полжение, ако още не си изчислил (за което трябва пипе, а не опорни точки), Путин няма полезен ход. Преди няколко дни чухме- не може да изгони Иран и не може да спре Израел да бъхти иранците. Което означава, че приятната мисия да поддържа режима на Асад с военен контингент в края на краищата ще легне върху него. Това включва и възстановяването на страната, след като изгори толкова градове в нея.
  Пенсионерите в Русия само за това мечтаят и са готови да пожертват и бъдещия пенсионен фонд (досегашният е опоскан от олимпиади, световни първенства и мостове). А, да не забравя- и от паради и фойерверки.

 32. 32 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Да ,да,но по добре се средоточи върху новия законопроект на Роберт Менендес, Бен Кардин ,Джин Шахин ,Кори Гарднер, Линдси Грем и Джон Маккейн ,по лесно ще ти е да го коментираш , че това за Сирия дето го приказваш звучи все едно и на картата не знаеш къде се намира

  гошо
 33. 33 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Да ,да,но по добре се средоточи върху новия законопроект на Роберт Менендес, Бен Кардин ,Джин Шахин ,Кори Гарднер, Линдси Грем и Джон Маккейн ,по лесно ще ти е да го коментираш , че това за Сирия дето го приказваш звучи все едно и на картата не знаеш къде се намира

  гошо
 34. 34 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#17] от "Феникс":Тавариш май ти не си разбрал.....моли се да не дойде времето когато аятоласите решат че "православните"се бъркат в работите на Аллах!И когато религиозният конфликт избухне!Тази война не е спечелена...и Расия вече усеша огъня от нея!!!А иранската мечта за ислямски халифат набира сила...ЕрГолям ловко припява на тази струна!А сега сам се сети кой ще е големият губещ!!!!
  —цитат от коментар 18 на Messerschmitt


  Иранците нямат проблем с християните, както нямат проблем и с евреите(еврейската диаспора, в Иран, е една от най- големите, около 30 000 живеят мирно там), и ги третират добре. Всичко е пропаганда, на Израел и САЩ, за да завладеят Иран(заради природните му богатства! А, и евреите, в Иран предупреждават Израел, да ни им се меси:

  Iranian Jews to Israel: Our National Idenity is Not for Sale

  https://www.youtube.com/results?search_query=jewish +in+iran

  I really don't care. Do U?
 35. 35 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#31] от "Дон Кихот":

  Иран, и Китай(май е изразил желание), ще помагат за възстановяването, Русия по- малко. А и то си е далавера, да се инвестира.

  I really don't care. Do U?
 36. 36 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1493 Разстроено

  За съжаление, големите губещи май са кюрдите. След като изнесоха цялата патъклама с ислямистите, САЩ май ги загърбват!! Турция си гледа националния интерес и те са между чука и наковалнята. И се обърнаха към Асад. Дано спогодят с него нещо!
  Забелязвам, че САЩ правят една и съща грешка в Афганистан, Ирак и сега в Сирия - предават съюзниците си. Кой ще им се върже в бъдеще?

 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#11] от "EU defender":Вие още ли не разбрахте, че загубихте войната? И Израел и САЩ и Франция и Великобритания и СА и Катар и Турция инвестираха страшно много в свалянето на Асад. Не се получи, Русия не позволи. Единствено Турция извлече някаква изгода, но едва след като напусна американския лагер и се присъедини към руския... Ти ли беше този, който преди няколко дни питаше дали териториите източно от Ефрат са Сирия? Ето ти една прокюрдска карта, самите кюрди ти отговорят - https://pbs.twimg.com/media/DjRorREXcAMGDCU?format=jpg
  —цитат от коментар 17 на Феникс


  Комрад, ама вие тава викахте и за Студената война, а накрая изчезнахте от лицето на Земята... Да не говорим пък за войната в Афганистан,там какви победи пожънахте...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK