Къде е Третия Рим

Къде е Третия Рим

© Юлия ЛазароваРусия (Москва) винаги е претендирала да бъде Третия Рим. Всъщност тя е била за известно време Втория Константинопол, свободният център на Православието, по време на Османската империя. Въпреки че вътре в Османската империя Вселенската патриаршия в Истанбул си е останала център на православието.


Къде е днес Новият Рим и къде е Новият Константинопол?


Новият Рим от Просвещението насам е всъщност в англосаксонският свят: първо — Британската Империя, а през 20-ти век — САЩ. Ако трябва един град да се отъждестви с Древния Рим днес, то това е Ню Йорк с неговата Фондова борса. А Новият Константинопол е центърът на обединена Европа — Брюксел, Берлин или Париж. (Макар че има видима цикличност в историческия процес, искам веднага да подчертая, че това е една поетическа аналогия, а не научна хипотеза.)
Римската империя след Константин Велики се превръща в империя на християнството. Западният "Нов Рим" от Просвещението насам е империята на индивидуалната свобода и на равноправното народовластие (т.е. либералната демокрация). Просвещенската рационалистична идеология е всъщност новата световна религия от 18 век насам.


Латинският е бил международния език в Европа през Средните векове. Днес, логично, международният език е английският. (Макар че с компютърния превод вече започва да изчезва необходимостта от един международен език.)


Римската империя се разделя на Източна и Западна през 4 век. Източната Римска империя, наричана от историците Византия, макар че тя сама се е наричала Римска империя —Βασιλεία Ῥωμαίων ( на български - ромейска), оцелява цели хиляда години и през Ранното средновековие е световен културен център. Езикът в нея, от 6 век, е гръцки.


В моята историческа аналогия Европейският съюз съответства на Византия. В Европа е културно-идеологическтата основа на САЩ, както в Древна Гърция е тази на Рим.


Сега изглежда сме на прага
на едно ново високотехнологично Средновековие


Демокрацията е в упадък. Свидетели сме и на ново преселение на народите към Европа и Америка, аналогично на преселението започнало около 4-ти век. Западният свят продължава да бъде центърът на Просвещенската идеология — тази нова "религия" на индивидуалната свобода и равноправието, на научния подход и идеята за мирозданието като рационална структура.


Ню Йорк е новият Рим, но вече се отделя и един източен център на либералната демокрация. Източният център не е така категорично отъждествим с един определен европейски град, но е в Европейския съюз. Империята на либералната демокрация се разделя. Все пак, независимо от поведението на странния туитърен император оттатък океана, мисля че е рано за идеологическа схизма между Новия Рим и Новия Константинопол. Сега е времето на варварските нашествия, на новите германци и славяни.


Рано е за раздор между западната и източната част
на либерално
-демократичния свят


Рано е за разрушаване на евро-атлантическия съюз.


(Днешна Великобритания, като някогашна Венеция, може да играе ролята на мост между Източната и Западната империя, между либерално-демократична Европа и Северна Америка.)


Тези аналогии, разбира се, не претендират за научност. И ако историята е наука, тя все пак не е точна наука. Цикличността в историята, макар да е очевидна, не е математически определима и предвидима. Дори предполагаемите икономически цикли (например Вълните на Кондратиев) не са някакъв точен математически алгоритъм, чрез който компютрите могат да предсказват бъдещето. Историята често зависи от странни хрумвания на странни хора, от неочаквани епидемии и климатични промени, от случайности, от външни влияния. Икономическите и историческите процеси, както и метеорологическите, са предвидими само донякъде и само в краткосрочен план. Но все пак има някаква очевидна икономическа цикличност и в по-генерален план — историческа цикличност.


Метафорите могат да визуализират реално съществуващи аналогии или зависимости в материалния свят: ядрото е слънцето на атома; империите, както хората, се раждат и умират; хората, както и растенията в умерения и средиземноморски климатичен пояс, преживяват своята пролет (т.е. детство), лято (т.е. младост), есен и зима


Така че приемете горната разширена метафора (алегория) по-скоро като кондензиран историко-фантастичен роман — или проект за такъв — historical flash fiction. Или като фейлетон за състоянието на света в навечерието на едно ново високотехнологично Средновековие.


(Може би "високотехнологично средновековие" звучи като оксиморон. Но експерименталната наука зад високите технологии е новата Западна религия от Просвещението насам. Тази нова "религия" трябва да се бори и с някои стари религии в нов фундаменталистичен вид. Не трябва да забравяме и голямото значение на Китай (родината на хартията, печатната техника и барута) и на Арабския свят през "старото".)


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (143)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  Расия -третият Рим.....комплесарски виц!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5039 Любопитно

  Първоначалната идея за Трети Рим е българска, като по времето на Иван Александър през XIV век се приема, че Търново е „нашият нов Цариград".

  „ Такива неща случиха се на стария Рим,

  а нашият нов Цариград гои се и расте,

  укрепва, подмладява се, – докрай така да расне,

  хей, царю ти, който си над всичките царуващ!

  Той има толкова пресветъл светоносещ дар,

  велик владетел и победоносец величав,

  от корена изхождащ на Йоана всепрославен,

  българският цар Асен, наричан Александър,

  прекротък, милостив и покровител на монаси,

  на бедните кърмител, цар на българи, велик!

  [email protected]
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1116 Разстроено

  От толкова много либерализъм и демокрация, накрая камък върху камък няма да остане.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Западният "Нов Рим" от Просвещението насам е империята на индивидуалната свобода и на равноправното народовластие (т.е. либералната демокрация)."

  - Фалшифицирането на либерална демокрация:

  ""Opponents of the movement point to a video which surfaced in 1999, in which Mr Gulen seemed to tell his followers that they should deliberately attempt to infiltrate mainstream structures:
  "You must move within the arteries of the system, without anyone noticing your existence, until you reach all the power centres.
  "You must wait until such time as you have got all the state power, until you have brought to your side all the power of the constitutional institution in Turkey."" - http://www.bbc.com/news/world-13503361

  Договорът между Луканов и Сорос:
  „– Кои успяха да се уредят с ръководните постове в управителния съвет?
  – В Уставния Съвет се събра съзвездие от демократи- Блага Димитрова, Димитър Луджев, проф. Богдан Богданов, Антонина Желязкова, Стефан Тафров, Георги Прохаски, Любен Беров, Васил Гоцев. Гоцев така ми се мазнеше по време на заседанията на УС – явно това му беше маниер пред силните на деня още от времето на социализма.
  Фондацията стартира още по време на правителството на Андрей Луканов. Придружавах Сорос по време на срещите му с Министър-председателя и заместника му Георги Пирински.
  – Значи Сорос е действал сериозно и на държавно ниво?
  – Ами да! Беше постигнато споразумение да се издаде специално министерско постановление, съгласно което „Отворено общество“ ще развива дейност в областта на човешките права, масмедиите, културата, гражданското общество и други. Българската държава също се задължаваше да участва, като за всеки преведен от Сорос американски долар, трябваше да предоставя на фондацията близо половината от стойността му по курса в български лева. Тази привилегия другите фондации нямаха, а нашата изведнъж започна да оперира с милиони.“ - https://slivensega.wordpress.com/2017/02/06/румен-воденичаров-сорос-ме-назначи-за/

 6. 6 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1306 Весело

  Високотехнологично средновековие е кефещ термин.

  А сега Сенсей Евлампи (аз) ще ви открехне и какво отличава нас контемпорарните патриции от клетия контемпорарен плебс.

  Патрициите моеме да програмираме 😎

  Едни компютри, други хора, някои даже могат и двете

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Демокрацията е в упадък. ..."

  Левчев - дали е Владимир или Любомир, няма значение
  Кръстев - дали е Иван или Йото, няма значение
  Делчев - дали е Димитър или Ансдрей, няма значение
  ...
  Лъжат ви.

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5662 Неутрално

  Че има ново масово преселение на народите - то се вижда. Но древният Рим е имал мощна армия и здрави граници, а ЕС за сега - не...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Дано този объркан човек не се окаже прав защото вече гледаме как брюкселският "константинопол" е налазен от ислямистко нашествие и ако то не бъде спряно император Наполеон Бабоеб ще бъде заточен на Св. Елена, мути-рибентроп ще бъде пратена при останалите девици, а ишиаса ще бъде лекуван в казана с джибрите.

 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Нещо недовършено има в публикацията. Поне за мене.

 11. 11 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Интересни сравнения!

 12. 12 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  В този "historical flash fiction" както самият автор го нарича ЕС е оприличен на Византия , а не на Рим.Интересни паралели могат да се направят между тогавашната Ромейска империя и ЕС сега , но си остава измислица.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 13. 13 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#10] от "stedim":

  Може би нарочно.Авторът остава читателите да доразвият събитията според собствените си впечетления :)

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 14. 14 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2535 Весело

  До коментар [#4] от "БМЗ":

  ти излизал ли си извън соц. рай, да видиш в западната демокрация къф шок и ужас е. Живеят в съборетини и бараки по 3 поколения, напиват се с препарти за баня. Една четвърт дори нямат дори примитвини тоалетни.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Демокрацията е в упадък. ..."

  - Алтернативата е или автори/тоталитаризмът на ЦК и Политбюро, или вождизмът на Путин, Тръмп, Ердоган, пРезидента...

  Ъхъ, пРезидента - затова ви лъжат.
  "десните хора, подкрепили Радев" -???
  "прокуратура, равно отдалечена от трите власти" - ???
  "Сабина" /лустрация:/ - ???

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Тази статия е типичният пример за ползване на фантасмагории, фалшификации и конспирации в пропагандното дело. Ма някои хора само това могат да правят.

 17. 17 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jalis Ironhammer":

  Дори и фикция , съм съгласен с аналогиите на автора , че САщ са по скоро Рим , а ЕС Византия. Целта на Рим е била да се разширява , а на Византия да оцелява. Дори може и да се търси аналогия на създаването , Византия е създадена от Рим , както ЕС е създаден от САщ , не напълно , но американците имат основна роля .

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3376 Любопитно

  Тази нова "религия" трябва да се бори и с някои стари религии в нов фундаменталистичен вид.
  =====
  Името на тази религия се нарича евангелизъм.
  Не преди много, само преди 80 години, евангелистите наброяваха едва 400 хиляди души. Днес над 500 милиона (близо 1/5 от християните) са евангелисти и по едни проучвания, всеки ден около 5 хиляди християни приемат евангелизма.....
  В САЩ, броя им еблизо 120 милиона....
  В християнския свят се шири заблуждението, че евангелизма е една от формите на християнството.......
  Тази подвеждаща формулировка се откроява единствено ако бъдат съпоставени двете....
  След конкретно и обективно анализиране се стига до неоспоримия извод, че НАЙ опасния и инертен враг на християнството е именно той.... евангелизма....!!!
  Странни са особеностите на тази форма на изповедание.....
  В нея се акцентира знамението, ритуала, очакваната дата и т. н....
  Вярата е някак си 'изтласкана' по в страни.....
  Глобални сензационни дати са тия от рода на падането на Берлинската стена, събарянето на двете финансови кули и (за в бъдеще).... Армагедона....
  Проблема при евангелизма е, че отбелязването на отделни завети и ритуали от глобален мащаб, е съпроводено от поливането на много кръв, налагането на мизерия и променянето живота на стотици милиони хора по света.
  Евангелизма не е етап в развитието на християнството, а туморно образование в Него.

  Bukalemun
 19. 19 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  До коментар [#14] от "ckh41566335":

  Това със сигурност ще бъде валидно за след 40-50 години, когато нашествениците-завоеватели в Европа станат многобройни като морския пясък. Картинката ще бъде вярна, да.
  Само дето в тая екстраполация има изпуснати ключови моменти моменти.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 20. 20 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#17] от "Иван К.":

  ЕС е създаден от САЩ???
  LOL

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 21. 21 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2535 Весело

  До коментар [#19] от "БМЗ":

  ще, ще.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 22. 22 Профил на stefan_ge6a
  stefan_ge6a
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Хубав анализ и приятно четиво.
  Византия в последните около 250 години от съществуването си е сянка на миналото си величие. Справя се много по-зле с вековната си "задача" да пази вътрешността на Европа от източни нашествия. Да видим какво ще се случи с европейския съюз, дали 250 години няма да се съкратят на 25 и дали не сме ги започнали вече.
  Но макар и членство в ЕС да е свързано с доста проблеми и отговорности, мисля, че ако не бяхме влезли в ЕС преди 11 години сега щяхме да сме абсолютна олигархия, стопроцентово куче на Русия и щеше да има ОЩЕ повече "бежанци" от България за другаде - т.е. рай за престъпноста, дюс-тарикати и срамни болести.
  Но имам чувство, че ЕС, без да има чувство за единство -да го наречем "над-национален патриотизъм" или нещо подобно на САЩ - трудно би могъл да продължи да съществува нормално без да трябва да му се слага апарат за дишаме.
  Не знам, само спекулирам.

 23. 23 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1116 Весело

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Ети, тия теории кой ви ги разправя, мераклията за падишах ли? :)))

  Апокалипсисът апокалиптичен
 24. 24 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Предлагам, родните русияни да ходят да строят Третия Рим, хем Бащицата им ще стане римски император, хем и жизненият стандарт у нас ще се повиши...

 25. 25 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Авторът на горния пасквил , дори не споменава (или не му е известно) защо всъщност Москва претендира за "Третия Рим". Името Зоя(София) Палеологина говори ли нещо ?

  Dum Spiro, Spero
 26. 26 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Имам чувастово, че това "нещо" е написано, за да може да се спомене няколко пъти израза "либерална демокрация". :-) Не демокрацията е в упадък, а конкретно "либералната демокрация" /каквото и да значи това според болшевиките пишмандемократи/ е в упадък. Съвсем резонно и логично, защото е толкова "демократична", че през последните години упорито гони и настига комунизЪма. :-)

 27. 27 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Авторът на горния пасквил , дори не споменава (или не му е известно) защо всъщност Москва претендира за "Третия Рим". Името Зоя(София) Палеологина говори ли нещо ?
  —цитат от коментар 25 на gargamel


  Гаргамелчо, ти що не си гониш смърфчетата, а пишеш глупости по форумите?

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  До коментар [#23] от "БМЗ":

  Това са истини, мойто момче.....
  Съкратени истини.
  Смалил съм си коментара до минимум за да не предизвиква излишни реакции.....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на stefan_ge6a
  stefan_ge6a
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#4] от "БМЗ":

  Тогава нека пробваме алтернативата. Но първо трябва да изкопаем дупки за масовите гробове за стотиците хиляди хора, които са прекалено компетентни и знаещи, за да може да се направи път на новия болшевики "елит", който да ни върне още 100 години назад.

 30. 30 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Ако продължим с аналогиите - на прага на средновековието Западна Европа изпадна в 1000-годишен мрачен период, а впоследствие дори Просвещението не успя да предотврати раждането на най-кървавите идеологии (комунизъм и фашизъм/нацизъм), родени именно на запад, нито най-кървавите войни, като се започне от Пруско-Френската, повлякла след себе си Първата и Втората световни войни. Едва след това Западът си извлече някаква поука, за да се превърне в това което е днес - тържество на демокрацията и благоденствието.
  А Русия наистина няма как да бъде нов Рим или Константинопол - тя си остава предимно азиатска държава и Втора Златна орда, наследница на монголите. Или "тюрма на народите", както я беше определил самият Карл Маркс, без да очаква, че кървавата му идеология ще намери почва най-напред именно там.

 31. 31 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#27] от "bez_ime2":

  И кое точно е "глупост'? Или всичко , което не съвпада с правата линия на партията? Или чорбата в главата ти ?

  Dum Spiro, Spero
 32. 32 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Повече от 70 години не е имало глобална война. Повечето болести ги контролираме, пандемиите са изключени, а епидемиите са под контрол. Най-големите научни открития са направени през последните 70 години. Спортът достига невиждани постижения и дава безалтернативно зрелище. Живеем в сложни, но спокойни времена. А хората са като водните и въздушните течения - винаги ще има амалгама, дори и да не ни харесва. Всъщност, тези смесвания са полезни (напр. на индивидуално ниво смесването тип "Те ти булка Спасов ден", обичаите при ескимосите да поканят госта да преспи с жената на домакина и т. н.).

 33. 33 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2198 Весело

  До коментар [#27] от "bez_ime2":И кое точно е "глупост'? Или всичко , което не съвпада с правата линия на партията? Или чорбата в главата ти ?
  —цитат от коментар 31 на gargamel


  Всъщност макар че съм убеден, че не той не го знае, в случая е прав, че претенциите на руските царе с този аргумент (понеже били женени някога за византийска принцеса) са смешни. Палеолозите са едно от двете най-стари запазили се фамилии в Европа (а може би и в света), с все още живи наследници в добро здраве и два клона (европейски и американски). Ако ще се възстановява някакъв Рим, директно можем да си възстановим последната императорска фамилия, която го е управлявала.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 34. 34 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2198 Весело

  Горе имах предвид "че той не го знае", съжалявам за грешката.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 35. 35 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#20] от "Jalis Ironhammer":

  След ВСВ и Германия е американски протекторат и то в разгара на студената война , нали не мислиш , че като такъв могат да вземат еднолично решение да си правят икономически съюз с Франция.

 36. 36 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  За съжаление историята на Източната Римска Империя е неизвестна на българите, който сипят злъчни обиди срещу нея. а именно византийският Император Михайл дарява на българите азбука и писменност, а 3 години по-късно ги приобщава към христянството. Във Византия е имало социално здравеопазване, което се появява в Европа 14 века по-късно. Четете "Книга за Българите" на видния византолог Петър Мутафчиев.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3376 Любопитно

  До коментар [#30] от "volarok":

  А Русия наистина няма как да бъде нов Рим или Константинопол - тя си остава предимно азиатска държава и Втора Златна орда, наследница на монголите. Или "тюрма на народите",
  ======
  И дано да е така.....!!!
  Стотици народи обединени, но не асимилирани, не интегрирани.....
  За разлика от САЩ.... където местното население живее в резервати, подкупено чрез хазарт и парализирано от алкохол.....
  Доколкото България..... тя също е азиатска държава.....
  В това няма нищо лошо.....
  Лошото го виждаме вече от 30 години..... как запада погубва българската държава......

  Bukalemun
 38. 38 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#27] от "bez_ime2":И кое точно е "глупост'? Или всичко , което не съвпада с правата линия на партията? Или чорбата в главата ти ?
  —цитат от коментар 31 на gargamel


  Гаргамелчо, в главата ти са останали само смърфове... Ти и Москва може да си претендирате за каквото си поискате,, но на побърканите рядко някой обръща внимание.

 39. 39 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#33] от "Тюфлекчия":

  Ами то наследници на Палеолозите може и да са много , но въпросната Зоя е била официалната наследничка на Империята.

  Dum Spiro, Spero
 40. 40 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  [quote#33:"Тюфлекчия"][/quote]

  Комрад, преди да напишеш следващата глупост, преброй до 10, така няма да ти се смеят гаргите...

 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Демокрацията е в упадък. Свидетели сме и на ново преселение на народите към Европа и Америка, аналогично на преселението започнало около 4-ти век.
  ___________
  Левчев ги вижда нещата правилно! През онези векове Западна Европа е била в колаборация с турците за превземане на православните земи! Днес обаче САЩ и Израел са тези които насърчават преселението на Близкия Изток и Северна Африка в Европа - факт!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Исторически Рим и Византия не са съществували едновременно. През 4 век римският император Константин Велики "премества Рим на Босфора". Предполагам, че не е могъл да устои на нашествието на варварите. Някъде през 4 век Рим е превзет от варварите, който изненадващо ... приемат христианската религия. и така постепенно Рим става отново духовен център, но не и държавно-политически.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 43. 43 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  ЕС ми прилича по скоро Свщенната Римска Империя на Германските Императори като Карл Велики и Фридрих Барбароса. От тази империя впоследствие се обособяват Испания, Франция и Германия, който се заемат със следното:
  1. Първите 2 да колонизират Африка, Индия и Америка
  2. Всичките вкупом - да воюват помежду си.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 44. 44 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1116 Любопитно

  До коментар [#23] от "БМЗ":Това са истини, мойто момче..... Съкратени истини.
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Да видим тогава и едни други истини, а?

  ==============================
  И С Л Я М Ъ Т

  Материалът представлява кратко изложение посветено на структурата и догмите на Исляма. Това, по наше мнение е информация абсолютно необходима на всеки интелигентен съвременен човек, за да може да се ориентира в тази сложна материя и да осъзнае поне част от проблематиката свързана с мястото на Исляма в съвременния свят. Не стихват дебатите свързани с особено актуални въпроси, като например: как се тълкува категорията „неверници“* от вярващите мюсюлмани и дали Ислямът е религия на мира или на омразата**...


  ● Мюсюлманите вярват, че Учението е достигнало до хората чрез божественото Откровение предадено (низпослано) чрез Пророка, откъдето произтича и юридическия характер на Исляма, определян преди всичко като Закон (Шериат или Шариат). Шериатът е своего рода феномен, непознат в другите две монотеистични религии. Той обединява в едно религията, обществения морал и правото. - Първият извор на Шериата е Свещения Коран. В основата на Исляма, като стожер стои тази Книга – Коранът (на арабски - четиво). По същество Коранът представлява не само религиозен, но и социален и юридически кодекс, който регулира поведението на вярващия мюсюлманин от люлката до гроба. Смята се, че в него е казано всичко. Той е свещен не само като мисъл, идея и съдържание, а и като предмет – всяка книга, която съдържа Корана е свещен предмет и посегателството срещу този предмет е посегателство срещу Бог. Текстът на Корана не е установен приживе на Мохамед. След смъртта му, проповедите се разпространявали, както и дотогава - словесно и чак след няколко опити били кодифицирани през 877 г. при халифа Осман. Така установения текст на Корана е разделен на 114 глави (сури), съдържащи 6666 стихове (аяти). В основата на учението си Мохамед се базира на старозаветната история, която той познава само от преразкази, тъй като се смята, че не е бил грамотен. По тази причина библейските истории в Корана са неточни, непълни и фрагментирани. Освен това редакцията от 877 г. оставя доста спорни въпроси, породени от несъвършенството на тогавашното арабско писмо, в което не съществуват знаци за кратките гласни. То не уточнява второ и трето лице на глагола и т.н., което предизвиква съществени грешки, избягвани единствено благодарение на устната традиция за установен прочит на текстовете. Затова в Корана има много смислови, хронологични и граматични противоречия. Като цяло това представлява сбор от архаични текстове изпълнени с мистицизъм и иносказателност и поради това позволява широк обхват на тълкуване. Повече от 1000 години усилията на цели поколения ислямски учени-богослови са съсредоточени върху изясняване на несъответствията, неяснотите и явните противоречия в текстовете***.
  - Вторият извор на Шериата е Сунната (Предание, на арабски – ас Сунет). Това са събрани предания – Хадиси (хадис: едно предание, изречение).Свещените Хадиси СА ОСНОВА НА ИСЛЯМСКОТО ПРАВО. За разлика от Корана, който е едно хаотично изложение със слаба конкретика, Сунната, като сбор от Хадиси, представлява практическото ръководство за прилагане на Закона, създава стабилните основи на ислямското право и превръща Исляма в едно монолитно цяло. Това са преразказани случки от конкретни решения, които е взел Пророка за конкретни казуси от живото на мюсюлманската общност. Появата на Хадисите е предизвикана от практическа нужда. В общността всички проблеми – религиозни, стопански, социални, граждански, военни, муниципални и т.н., трябвало да се решават в съответствие с вярата. Това било лесно докато бил жив Пророка (той получил откровенията от Бог) – за всеки казус се допитвали до него. След смъртта му се допитвали до Сподвижниците (първите четири халифи), които били общували непрекъснато с Пророка. Те си спомняли как е отсъждал той във всеки конкретен случай. Във времето броят на лицата препредаващи случките нараснал до 13 (степени), същевременно неимоверно нараснал и броя на самите препредадени случки (казуси). Затова по-късно, в IX век били създадени сборници (6 броя), с прочистени и одобрени Хадиси. Видно е, че Хадисът представлява нещо като съдебен прецедент създаден от Пророка или Сподвижниците и препредаден по верига от свидетели през поколенията…Естествено свещените Хадиси не могат да противоречат на първия извор на Закона – свещения Коран.
  - Третият извор на Шериата са решенията на законотворците (араб. - Иджм). Те регулират цялата структура на Света на Исляма (умма)Тези решения обаче не бива да противоречат на първите два извора на Закона. ТУК ОСНОВА СА ЮРИДИЧЕСКИТЕ РЕШЕНИЯ НА СПОДВИЖНИЦИТЕ. Признати в Исляма са четири юридически школи: Малик ибн Анас, Абу Ханифа, аш Шафии, Ахмед ибн Ханбал. Между четирите школи няма особени догматични различия****. Всяка от школите има преимуществено влияние в отделна част на ислямския свят, но като цяло и четирите са равнопоставени. Законът (Шериата) регулира ВСИЧКИ страни на обществения живот, дейността на самата ислямска държава, както и живота на ВСЕКИ отделен мюсюлманин.

  ● Ислямът е възникнал в пясъците на Арабия преди близо 1400 г. Ислям на арабски означава „подчинение“ и най-добре предава същността на най-младата монотеистична религия. Подчинение на Бог ( Аллах), който е вечен и всемогъщ и определя битието, събитията и причинните връзки в света. Съдбата на човека е в негови ръце. За разлика от християнството, мюсюлманинът е лишен от свободна воля, а Пророкът е обикновен смъртен човек, който се явява глашатай на Бог. Мохамед е действителна историческа личност. Роден нейде в Арабия (единствената меродавна дата в неговия личен живот е тази на смъртта му) в могъщото племе на корейшитите, през 570 или 571г. от Р. Хр.. Той от малък остава сирак и е отгледан от своя дядо, а по-късно от чичо си Абу Талиб, комуто дължи много. За да подобри материалното си положение, на 25-годишна възраст Мохамед постъпва на служба при богатата вдовица Хатиджа, за която не след дълго се жени и докато тя е жива не взема друга жена. От този момент Мохамед започва да се занимава с търговия и керванджийство, поради което няма материални грижи. Изглежда, че по време на пътуванията си се е запознал (от разкази) с основите на християнството и юдаизма. Смята се, че когато започва да проповядва, Мохамед е на 40 години.

  ● Ислямът се е разпространявал по света изключително с огън и меч*****. Първият завоевател и халиф ( религиозен и военен водач на ВСИЧКИ мюсюлмани) е бил самият Мохамед. В ислямското право е утвърдено още по негово време, че В СВЕТА съществуват ДВЕ Области - на Правоверните (дар ул ислам) и на Неверниците (дар ул харб). Главната задача на ислямската държава е да води Свещената война (джихад) срещу неверниците, докато Исляма завземе целия свят (Свещения Коран, гл./сури: 2, 4, 5, 8, 9, 16, 22, 47, 48, 58, 66)..
  Вътре в „умма“-та отношенията между мюсюлманите са изградени, съгласно Шериата, на базата на взаимното уважение, братството и взаимопомощта. Тези взаимоотношения, както и поддържането на самите основи на Вярата се гарантират от пет основни персонални и обществени задължения за вярващите, наречени „стълбове на вярата“, а именно:


  - Молитвата (салат).Извършва се ПЕТ пъти дневно (в Корана е записано три пъти, изискването за пет молитви произлиза от Сунната): на разсъмване (собх), веднага след пладне (зохр), около 4 ч. следобед (аср), веднага след залез (магхриб) и накрая – в произволен час от нощта (иша). В часа на всяка молитва мюезинът се изкачва на молитвената кула – минарето и оттам отправя призив, съгласно определена и неизменна формула от 13 изречения. Молитвата за вярващия се предшества от ритуално измиване и е подчинена на определени правила…

  - Постите (саум).Те са единствени и задължителни (освен за болните и за пътуващите, при известни условия) за месец Рамазан. Започват при настъпване на новолуние и стриктно се спазват от изгрев до залез слънце. През това време на вярващия е забранено да приема храна и вода, да пуши и да се отдава на плътски удоволствия. След залез слънце се разрешава вечеря и закуска преди изгрева…

  - Милостинята (закят-задължителна милостиня).Тази милостиня е задължен да дава всеки физически и умствено здрав мюсюлманин, притежаващ някакво имущество и минимален доход. Размерът е между 1/10 и 1/20 от печалбата, реколтата или прираста. Първоначално тази задължителна милостиня е трябвало да представлява данък, който да се разпределя между бедните, пътуващите и доброволците в Свещената война. Впоследствие в ислямските държави тя се превръща в обикновен данък. В момента се практикува в мюсюлмански общества, живеещи в неислямски страни…

  - Поклонничество (хадж).Това е основно задължение за всеки физически и умствено здрав мюсюлманин, който може да си го позволи поне един път в живота. Освободени са бедните, душевно болните и жени, без роднини мъже, които да ги придружават. Целта на поклонението е светилището в Мека, и най-вече свещената постройка Кааба, която се намира в центъра на светилището и е покрита с платно от черен брокат. В светилището се намират също „черният камък“, камъкът стъпван от Авраам и изворът Земзем. Процедурата на поклонението се практикува според строги ритуали и се извършва колективно…


  - Свещената война (джихад).За разлика от изброените дотук задължения, които са лични, Свещената война е колективно обществено задължение, дълг на самата ислямска държава, като организатор. Всеки мюсюлманин е длъжен да съдейства на тази война. Освободени са само най-бедните, жените, децата, болните. В изключителни случаи (липса на бойци, нападение на неверниците) повечето от тези ограничения може да отпаднат. Бедствията понесени в свещената война, както и получените рани се зачитат на вярващите, като особени заслуги към Исляма. Падналите във войната с неверниците се признават за мъченици за делото на Исляма и тутакси са пренесени в Рая, където стават участници в небивали наслаждения. Обявяването и воденето на Свещената война се подчинява на детайлно разписани правила. Обявяването на джихад може да се извърши само от Имама (има се предвид едноличен религиозен и светски водач) и то според определени изисквания: неверниците първо трябва да се приканят да се подчинят доброволно и да приемат исляма, а според някои школи, когато неверниците не са чували за Исляма, трябва първо да им се достави Корана, а след това да се иска подчинение…Воденето на военните действия също е детайлно описано: как се напада, как се настъпва (т.е. при какви съотношения на силите спрямо неверниците), кога се сключва примирие, как се сключват и съблюдават договорите с неверниците, как се поделя плячката, кои неверници се убиват и кои се обръщат в робство и т.н. ...Свещената война против даден народ от неверници се прекратява юридически, когато той приеме исляма. Ако обаче неверниците упорстват и бъдат победени от мюсюлманите, с тях се постъпва в зависимост от това дали са езичници или хора на Завета (кафир китаби) – християни и евреи. За езичниците изборите са само два: смърт или приемане на исляма, докато за „хората на Завета“ има и трети избор – запазване на живота (в повечето случаи и имотите) и религията, при условие да се приеме своего рода робски статус с редица ограничения на правата и унижения. По такъв начин покорените получават закрила за живота и имуществото си и стават поданици на ислямската държава в категорията на т. нар.“ зимми“. Зимми са длъжни по възможност да се обособят в отделни квартали под управление на собствени старейшини и духовни ръководители. На битово и религиозно ниво те се ръководят от собствени правила, а в углавни и обществени дела, както и при сделки с мюсюлмани са подвластни на Ислямския Закон (Шериат). Бракове с вярващи жени и притежание на роби-мюсюлмани се забранява. В облеклото „зимми“ трябва да се отличава с носенето на особен пояс (зуннар) и жълта наметка (гияр). Те не могат да яздят кон, а само магарета и мулета, в обществени събрания не могат да заемат почетни места, длъжни са първи да приветстват мюсюлманина при среща и почтително да му правят път. Те не могат да строят домове, по високи от тези на вярващите. На „зимми“ се забранява да извършват публични действия, които могат да скандализират мюсюлманите: да пият вино, да бият църковни клепала (камбаните са забранени), или да четат гръмогласно свещени книги. Старите църкви и синагоги могат да останат (тези, които не са разрушени, или превърнати в джамии – повечето), като нови е забранено да се строят. Ако, след специално разрешение от най-високо място и като изключение се построи църква, тя не може да е по-висока от мюсюлманин, яхнал кон. (така например забраната за строеж на църкви, започва да отпада в Турция в началото на XIX, като строеж е можело да се започне със специален султански ферман, върху основите на стара църква, като сградата трябвало да се покрие на 40-ден от началото). Основното задължение на „зимми“ било плащането на специалния поголовен данък джизие****, плащан от всеки пълнолетен мъж в умствено здраве, като сумата е в зависимост от годишния доход. Земите на „зимми“ стават собственост на ислямската държава, като им се предоставят в наследствено владение, при условие плащането на особен поземлен данък (хараджа)…


  ● От изложеното дотук е видно е, че ненавистта към друговерците е документално обоснована във всички догматични съставки (извори) на Исляма: Свещения Коран, Сунната (Свещените Хадиси) и постановленията на Четирите юридически школи. От друга страна тези Извори представляват единният и Истински Ислям. Нещо повече, тези извори приети от основното направление в Исляма – сунизма, не се отричат от никоя от съществуващите ислямски секти, както и от най-голямата „секта“ (условно казано) - шиизма . От горното непосредствено следват изводите, че ИСЛЯМЪТ Е САМО ЕДИН (писаният, от Свещения Коран и Сунната) и че никаква негова реформация практически не е възможна, дори и да има желание за това (въпреки, че дори мисълта за реформа е нечувано кощунство). Иначе това значи основна преработка на Трите извори: Свещения Коран, Сунната и Постановленията на Законотворците. Което, разбира се е невъзможно, защото Свещения Коран е даден (низпослан) на Пророка от Бог, а пък Сунната е вдъхновена от деянията на Пророка. Следователно при Исляма, за да се извърши Реформация с цел например ОЧИСТВАНЕ ОТ НЕНАВИСТТА КЪМ ДРУГОВЕРЦИТЕ, трябва да се предприемат действия, които биха унищожили самите основи на Вярата и биха ликвидирали самата нея. С други думи РЕФОРМАЦИЯТА НА ИСЛЯМА Е ЕДИН НОНСЕНС******. Ясно е, впрочем, че ненавистта към друговерците е вложена в самата същност на ИСЛЯМА в неговите основи. Голяма част от мюсюлманите по света (особено живеещите от поколения в страни, където не господства Шериата) изповядват една опростена разновидност на Исляма, т. нар. „битов Ислям“*******, където тази ненавист е доста заглушена, а и в много случаи изобщо липсва. Това се наблюдава в случаите, когато мюсюлманите живеят в обкръжение на чужда религия (напр. християнството), а също и когато с околните друговерци ги свързват общи езикови и кръвни връзки (характерно за голяма част от помашкото население в България.
  _____________________________
  *„неверници“ са ВСИЧКИ немюсюлмани, на първо място – езичниците (вярващите в много богове), които са най-ненавижданите, а също и „хората на Завета“ - християните и юдеите (вярващи в единния Бог), в тази категория спадат и атеистите (те се приравняват към езичниците), като за езичниците в случай на „джихад“ изборите са само два: смърт или приемане на исляма, докато за „хората на Завета“ има и трети избор – запазване на живота (в повечето случаи и имотите) и религията, при условие да се приеме своего робски статус с редица ограничения на правата и унижения, вкл. икономически – плащане на специалния поголовен данък „джизие“
  **само в Корана (съдържащ основните и непогрешими догми на вярата) осъждането на неверниците и призивите да бъдат тероризирани, преследвани и убивани се среща на десетки места(изброени са само главите - сури, понеже често стиховете - аят не съответстват по разположение на оригинала, вследствие на превода) - виж следните сури(глави): 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 14, 16, 19, 22, 41, 42, 47, 58.
  *** така например едно основно противоречие в Исляма се явява казусът със свободната воля на вярващия мюсюлманин – от една страна, Коранът НЕ разрешава на индивида свободна воля (всичко става по волята на Аллах, нищо не може да се случи извън волята Му), а от друга страна ГО ОСЪЖДА за греховете му…
  **** Така например и 4-те школи са единодушни по отношение на методиката на събиранe на данъка „джизие“ от неверниците: „...Емирът приема данъка от зимми (араб.: неверник), седнал нависоко. Зимми влиза с наведена глава и в протегнати ръце поднася данъка на емира. Емирът взема данъка, а приближените му, удряйки с тояги по главата неверния, го прогонват навън...“
  *****единственото изключение е т.нар. „морски ислям“, разпространяван чрез търговски отношения по островите на днешна Индонезия
  ******широката публика, поради некомпетентност се заблуждава от терминологията и смята, че терминът „реформация“ може да се приложи в контекста на ислямската теология, така като става това при Реформацията в католическата църква; разликата обаче е качествена, протестантската Реформация не посяга ИЗОБЩО върху основата на християнската догматика - Новия завет ( както и Стария завет), а само частично – върху постановленията на някои Вселенски събори и някои трудове на Църковните отци.
  *******аналогично на „битовото християнство“ изповядвано в България, вследствие на вековните затруднения в общението на вярващите с Църквата; „битовото християнство“ е своего рода синкретизъм между християнство, стари езически вярвания и ритуали, както и заемки от исляма; негласно е насърчавано при комунизма.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 45. 45 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2198 Весело

  До коментар [#33] от "Тюфлекчия":Ами то наследници на Палеолозите може и да са много , но въпросната Зоя е била официалната наследничка на Империята.
  —цитат от коментар 39 на gargamel


  За руснаците може и да е била Майката Божия. Във Византия не е имало унаследяване на трона по женска линия.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 46. 46 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#42] от "vxa15365434":

  Византия е народняшкото име и то дадено й чак сле изчезването й , иначе това по същество си е Римската Империя , която просто е преместила столицата си географски, и с течение на времето е загубила връзка с корените си, което е нормално , дори и на лингвистично ниво е превзета, защото се сменя официалният латински с гръцки.

 47. 47 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2198 Весело

  [quote#33:"Тюфлекчия"]
  —цитат от коментар 40 на bez_ime2
  Комрад, преди да напишеш следващата глупост, преброй до 10, така няма да ти се смеят гаргите...[/quote]

  Моля те не спирай да пишеш - ти си поредният умнокрасавец, който с постовете единствено целящи да хвърлят обиди наляво и надясно правиш повече за отвращаването на хората от левашката идеология от Тръмп, Орбан, Шулц и Банън заедно и на квадрат. За което ти благодарим.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 48. 48 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Много добър коментар ! ++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 49. 49 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#35] от "Иван К.":

  Основата на създаването на ЕС е Европейската общност за въглища и стомана. Тогавашната Западна Германия е само една от шестте страни основатели. Инициативата идва от френска страна - Робер Шуман. Макар че подобна идея е съществувала преди това именно Шуман и дава гласност. Тоест това е изцяло европейски проект. Като споменах Франция имай предвид че тогава на власт е Де Гол. Това има значение.
  Не виждам американско участие тук.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 50. 50 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Третият Рим се намира в Кълъраш.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 51. 51 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  Голяма каша, но толкова :)) Вероятно е лошо да се четат "прокълнати класици" , ама се налага.
  Обществените системи робовладелство , феодализъм не са думички , а обществени отношения.
  ТАКА
  РОБСТВОТО е система, при която хора, наричани роби са разглеждани като собственост на други хора, наричани робовладелци. Робите не притежават лична свобода, Тe могат да бъдат купувани, продавани или притежавани от момента на тяхното залавяне, покупка или раждане.
  ФЕОДАЛИЗЪМ
  Там собствениците на земя (феодали) са подредени по стълбица: низшестоящият (васал) получава за службата си поземлен имот (лен, феод) и крепостни селяни от висшестоящия (сеньор, сюзерен). Начело на феодалната стълбица стои монархът, който, поне в началото на развитието на феодалния строй, има абсолютна власт (подобно на Римските императори) и само отдава имотите на васали за временно ползване. Когато постепенно тези имоти започват да се предават по наследство, неговата власт става доста ограничена от едрите сеньори. Сеньорите обаче на свой ред нямат пълна власт над всички земевладелци, намиращи се под тях в стълбицата (принципът "Васалът на моя васал не е мой васал", действащ в много от държавите на континентална Европа). Селяните са закрепостени към земите на феодалите на всички нива и са длъжни да плащат за правото си да живеят на тях, както и да ги обработват , а не на последно място да плащат и данъци. Тук има собственост и на феодала и на селяните в определени граници. Собственост може да се дарява , подарява ,получава по наследство , получава по силата на религиозен акт.
  ТРЕТИЯ РИМ
  По наследство ( поощрявано и от РИМ скяит папа) се поражда в главата на Руските царе , като формална основа е династичен брак с последната издънка на ПАЛЕОЛОЗИТЕ (София) за цар Иван 3 . Тук Русофилия / русофобия няма . Трябва да е ясно , защо РУСИЯ води тези 12 -13 войни с ТУРЦИЯ. Политическата доктрина на Русия е нещо от рода на " Връщаме си бащинията" .. или нещо принадлежащо на "майка ни" , ако е по приемливо:)
  Така исторически ДОКТРИНАТА ТРЕТИ РИМ , е в историята и тя принадлежи на една империя ( наследена добре от съюз, който прави същото с други думи)
  ТАЗИ ДОКТРИНА по нищо не се различава от българската
  МИЗИЯ - ТРАКИЯ -МАКЕДОНИЯ в една държава ,защото е населявана от българи и в миналото е била българска. Последната компонента - МАКЕДОНИЯ ( поради огромното македонско население в София и околните населени места , се превръща в такава фикс идея ,че в даден момент започват да се рушат първите два компонента -МИЗИЯ И ТРАКИЯ. Но това е минало.
  Дали ще има ЧЕТВЪРТИ РИМ , трябва ли да има непрекъснато преиздаване/ рестарт на РИМ е работа на писатели ,фантасти, журналисти,..............но и на ПОЛИТИЦИ !!! Това по което си приличаме португалци , испанци , французи ,германци , руснаци , унгарци , румънци,поляци ,българи ,гърци ....и всички живеещи в географското определение ЕВРОПА, представлява общ КУЛТУРЕН КОД И ОБЩО РАЗБИРАНЕ ЗА ПРАВО И СПРАВЕДЛИВОСТ ( не навлизам в детайли на няколко религиозни сегмента силно влияещи върху това общо разбиране за култура , право и справедливост : католически ,протестантски по германско разбиране , протестантски по англосаксонско разбиране , православие ). Няма спор ,че АНГЛО -САКСОНСКОТО разбиране за култура морал и справедливост ДОМИНИРАШЕ и ПРОДЪЛЖАВА да има огромно влияние. В Европа има още три компонента със свой СТРУКТУРИ,население и тн.

 52. 52 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1116 Любопитно

  До коментар [#48] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Кое му е доброто? Че ети е по-голям християнин и от гръцкия патриарх в клейменето на "западното християнство"?
  Или лъжите, че преди 80 години евангелистите били 400 000 души?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 53. 53 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  [quote#47:"Тюфлекчия"][/quote]

  Радвам се, че "десните консерватори" от Позитано толкова високо са ме оценили... Има два вида левичари, едните, които се финансират от Кремъл и другите, които не се финансират. Първите, които си слагат етикет "десни", определено са по-вредни и виждам, че ти трайно си се присламчил към тях... Продължавай в същия дух, другарю "десен" позитанчик!

 54. 54 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#49] от "Jalis Ironhammer":

  Човек спри се , Германия е в окупация до 1955 година , а плана е на Жан Моне , и е още от 1950 , виж какъв е бил и какви са му връзките с Америка и американската политика , а договора е подписан 1957 година , а рално до падането на комунизма на Германия е забранено да прави външна политика, дори и с партньорите от ЕС . САщ създават обединена Европа това , което днес наричаме ЕС за да се противопоставят на СССР и СИВ. Е вече ЕС е конкурент на САщ в доста отношения , и ги дразни , но това не променя фактите , че по онова време те са имали нужда от Обединена Европа и са я направили , както и Китай , САщ ги подкрепяха за да ги противопоставят на СССР и успяха , но сега творението им се обърна срещу тях , но нищо и с това ще се справят.

 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4984 Весело

  Русия няма как да бъде третия Рим. Няма какво да предложи освен разрушения, а третия Рим трябва да е съзидателен... :)
  Третия Рим е бил създаден върху отломките на Европа след втората световна война като две империи. "Източната империя" се срути поради своята несъстоятелност и се присъединява последователно към "западната". Русия е отвън...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1306 Весело

  До коментар [#49] от "Jalis Ironhammer":

  "Не виждам американско участие тук"

  Е то ако гледаме едно ябълково дърво не виждаме почвата и корените ама без тях дървото е чао.

  Западна Европа без военно политическата закрила на Щатите щеше буквално да бъде изкъртена от сесесерето

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 57. 57 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#49] от "Jalis Ironhammer":Човек спри се , Германия е в окупация до 1955 година , а плана е на Жан Моне , и е още от 1950 , виж какъв е бил и какви са му връзките с Америка и американската политика , а договора е подписан 1957 година , а рално до падането на комунизма на Германия е забранено да прави външна политика, дори и с партньорите от ЕС . САщ създават обединена Европа това , което днес наричаме ЕС за да се противопоставят на СССР и СИВ. Е вече ЕС е конкурент на САщ в доста отношения , и ги дразни , но това не променя фактите , че по онова време те са имали нужда от Обединена Европа и са я направили , както и Китай , САщ ги подкрепяха за да ги противопоставят на СССР и успяха , но сега творението им се обърна срещу тях , но нищо и с това ще се справят.
  —цитат от коментар 54 на Иван К.


  САЩ правила ЕС, хайде спри малко...

 58. 58 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#54] от "Иван К.":

  И кой е Жан Монте освен че е французин.?Западна Германия и е забранено да прави външна политика, но сключва договори? И защо постоянно ми говориш за Германия.?А останалите страни в Европа? Може ли да ми посочиш конкретно действие с което американците създават ЕОВС?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 59. 59 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Поредната статия за трафик и коментари.
  Съдържание 0!

 60. 60 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#37] от "eti mehter":
  "Доколкото България..... тя също е азиатска държава.....
  В това няма нищо лошо.....
  Лошото го виждаме вече от 30 години..... как запада погубва българската държава.."
  ......................................
  Съгласен съм с това, че България е азиатска държава. Което за мен е най-отвратителната последица от неуспешния посткомунистически преход. Народите на азиатските страни са възможно най-несвободните и потиснатите. Последният народ, който се освободи от османското мракобесие, беше турският. И сега някои сили искат отново да го върнат назад.
  Не западът унищожава България, а тукашните слуги на Русия и Турция, които с малки изключения управляват през последните 28 години, вкл. и в момента. Българският народ, уви е обречен на руско-турски гнет.

 61. 61 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  "Русия (Москва) винаги е претендирала да бъде Третия Рим. Всъщност тя е била за известно време Втория Константинопол, свободният център на Православието, по време на Османската империя."

  Владко поздравления за това признание. Иначе от другото нописано единственото вярно е че САЩ приличат на Римската империя по икономическата и военната си сила но нямат нищо общо с цивилизоционната и мисия. След военните авантюри на САЩ в страните в което уж носят култура и демокрация остават само руини!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3376 Разстроено

  До коментар [#48] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  За съжаление.....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#33] от "Тюфлекчия":Ами то наследници на Палеолозите може и да са много , но въпросната Зоя е била официалната наследничка на Империята.
  —цитат от коментар 39 на gargamel


  "Въпросната Зоя" е играла ролята на емблема на Мерцедес, поставена на Москвич - имаше такива през соца. :))

 64. 64 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Това по което си приличаме португалци , испанци , французи ,германци , руснаци , унгарци , румънци,поляци ,българи ,гърци ....и всички живеещи в географското определение ЕВРОПА, представлява общ КУЛТУРЕН КОД И ОБЩО РАЗБИРАНЕ ЗА ПРАВО И СПРАВЕДЛИВОСТ ( не навлизам в детайли на няколко религиозни сегмента силно влияещи върху това общо разбиране за култура , право и справедливост : католически ,протестантски по германско разбиране , протестантски по англосаксонско разбиране , православие ). Няма спор ,че АНГЛО -САКСОНСКОТО разбиране за култура морал и справедливост ДОМИНИРАШЕ и ПРОДЪЛЖАВА да има огромно влияние. В Европа има още три компонента със свой СТРУКТУРИ,население и тн.
  —цитат от коментар 51 на dejmos

  Истината е, че напразно слагате россияните сред другите европейски народи с общи разбирания за култура, право и справедливост. Както и да се кичат, че са наследници на Рим, в много по-голяма степен са наследници на Златната орда.

 65. 65 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#58] от "Jalis Ironhammer":

  https://en.wikipedia.org/wiki/American_Committee_on_United_Europe

  Виж кой е бил вицепрезидент. Между другото по горе споменатият от теб Де Гол какъв европеец бил , та той е бил пртотив Обедине Европа, той е националист шовинист , и затолва е наричал Моне агент на ЦРУ , който не е ясно дали е бил наистина агент на ЦРУ , но е работил с тях. Та каква е ролята на американците , казали са им в прав текст или се обединявате или ви спираме плана Маршал, и де с морков , де с тояга американците са навили европейците да започнат интеграция

 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3376 Разстроено

  До коментар [#44] от "БМЗ":

  понеже често стиховете - аят не съответстват по разположение на оригинала, вследствие на превода) - виж следните сури(глави)
  ======
  Аха....... значи така ли ви я превеждат Книгата....?
  Разликата между айети и сури е колосална..... а ти прескачаш от едното към другото както ти е удобно.... това е първата грешка....
  Втората грешка е в самия превод.....
  Лично аз съм против, европеец да превежда Kuranı Kerim......
  По съм склонен да го прави арабски преводач, знаещ съответния език..... например испански.....
  Арабската смислова диалектика е много разтегливо понятие.....
  Дори превода от арабски на турски е доста рискована работа......
  От тук нататък прецени сам...... колко е широк диапазона на изопачен и провокативен превод......

  Bukalemun
 67. 67 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 366 Неутрално

  не става така - вестникарски упражнения по една изключително сериозна тема...авторът е сътворил ужасяващ бъркоч, вреден с неверните си изходни тези и построените върху тях постулати. тъжно е да се четат подобни "пасквили", както сполучливо го е казал преди мен форумец. първи, втори и т.н. Рим е нарицателно единствено и само свързано с християнството и основната негова идея за установяването на Божието царство на земята. известната фраза на Константин: „Сердика е моят Рим” въобще изпаднала от полезрението на Левчев, би следвало да е в центъра на подобна статия, най-малкото понеже подобни изявления не са правени никога от никой друг император за никой друг град. а това не се случва поради личните пристрастия на Константин, управлявал империята повече от 10 г. от този град, така както и среден не случайно Едикта за толерантността (към християните) се създава от Галерий и подписва от трима римски августи именно в Сердика....но едва ли в Дневник е мястото за подобни истини.

 68. 68 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  Как къде, у Всевеликата Путинска Евразийска Рашистка Х**ловщина- всеки го знае ;-)

 69. 69 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 264 Весело

  "Макар че има видима цикличност в историческия процес, искам веднага да подчертая, че това е една поетическа аналогия, а не научна хипотеза"

  " Империята на либералната демокрация се разделя"

  Този път анализът го прави поет. Да проявим малко разбиране.
  Както в един каубойски бар в Дивия Запад има табелка:
  Не стреляйте по пианиста. Той толкова си може.

 70. 70 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#65] от "Иван К.":

  Идеята може и да е на Моне, но щеше да си остане глас в пустиня ако Шуман не и беше дал гласност. Тогава е било в интерес на щатите да засилят интеграцията, но ЕОВС си остава европейска инициатива.
  Отделно за европейска интеграция се говорило и преди това. Още Чърчил след края на войната използва "Европейски Съединени Щати"

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 71. 71 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#42] от "vxa15365434":

  Варварите приемат християнската религия, защото осъзнават ползата от нея. А и завладелите Рим не са случайни воини. Напр. Одоакър служи в охраната на западноримския император Антемий. Одоакър е римски войник и сваля от престола последния западноримски император Ромул Августул през 476 г., след което провъзгласен за крал на Италия. Всеки иска да стъпи на здрави традиции, дори и варварите.

 72. 72 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#52] от "БМЗ":

  Не е нужно да си съгласен с Ети, но чети го.....все нещо ще научиш !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 73. 73 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Русия къде е в тази поетическа картина?

 74. 74 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  До коментар [#64] от "disorg":

  По какво се различаваш от македонските историци , които смятат българите за ТАТАРИ ? Мдааааааа ........ Руската империя е била завоевателна ! Всъщност има ли мирна империя ? Всяка империя признава многоезичност наросите населяващи империята. Създава условия и социални асансьори на различните народи да израстват в рамките на империята и влияе силно с език и култура. Виж и нашите ПРА РОДИНИ от ВОЛОЖКО КАМСКА БЪЛГАРИЯ ( красивият град Казан) , те говорят на определен пра -език , но езикът на комуникация е РУСКИ. Вярно сега над половината се определят за българи , но не с нашата България ...., а с онази създадена от братът на Аспарух.

 75. 75 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2323 Весело

  За руснаците може и да е била Майката Божия. Във Византия не е имало унаследяване на трона по женска линия.
  —цитат от коментар 45 на Тюфлекчия


  Не си прав! От 1028 до 1056г. Византия се управлява от две багрянородни принцеси Зоя и Теодора! Които за благоприличие се омъжват но това не им пречи обаче в различни периоди да управляват самостоятелно и дори двете заедно!
  До коментар [#45] от "Тюфлекчия":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 76. 76 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2323 Весело

  Истината е, че напразно слагате россияните сред другите европейски народи с общи разбирания за култура, право и справедливост. Както и да се кичат, че са наследници на Рим, в много по-голяма степен са наследници на Златната орда.
  —цитат от коментар 64 на disorg


  Стига с тази височайша глупост че Русия била наследник на Златната орда! Все едно ние да сме наследници на Османската империя! Ако е така защо татарите така ненавиждат Екатерина която завоювала Крим и унищожела ханството им?
  До коментар [#64] от "disorg":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 77. 77 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#64] от "disorg":По какво се различаваш от македонските историци , които смятат българите за ТАТАРИ ? Мдааааааа ........ Руската империя е била завоевателна ! Всъщност има ли мирна империя ? Всяка империя признава многоезичност наросите населяващи империята. Създава условия и социални асансьори на различните народи да израстват в рамките на империята и влияе силно с език и култура. Виж и нашите ПРА РОДИНИ от ВОЛОЖКО КАМСКА БЪЛГАРИЯ ( красивият град Казан) , те говорят на определен пра -език , но езикът на комуникация е РУСКИ. Вярно сега над половината се определят за българи , но не с нашата България ...., а с онази създадена от братът на Аспарух.
  —цитат от коментар 74 на dejmos


  Различавам се по това, че познавам както СССР/РФ, така и историята им. В една абсолютна монархия гръбнакът на империята е аристокрацията, а аристокрацията на РИ в голямата си част е с татарски произход - към 300 са само княжеските татарски родове, отделно са по-дребните дворяни с татарски произход. А и дълго време след татарската власт московското княжество продължава да живее по Яссата на Чингиз хан.
  И не ме разсмивай - социални лифтове за подчинените народи, как не. Това го разправяй на десетките изчезнали местни народи в Сибир и Далечния изток. Така са се лифтнали, че и спомен за тях не е останал.

 78. 78 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 333 Неутрално

  [quote#76:"Julian Mall"][/quote]

  Поредния дето мрази да чете. Златната орда се разпада около 1470г. На ханства - Астраханско, Казанско, Касимовско, Кримско,Казахско и Узбекско. От 1478г. кримското ханство е васал на османската империя. Така че, към момента на завладяването на Крим татарите там са поданици на падишаха и отдавна са забравили за Улус Джучи. А земите на другите ханства сащо в голямата си част са засмукани от РИ. Така че, наследник са си и именно това наследство примесено с православието ражда тая мракобесна империя, застинала в Средновековието.

 79. 79 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  До коментар [#77] от "disorg":

  Оффф .........и наученото е по клипове. Да ти показвам от кой клип идват тези 300 рода и къде по територия се простира тяхното влияние:)) До 1917 тези родове се наричат български. Има родове които са с еврейски произход ....., родове с германски произход , родове от литовски произход , от финлкадски произход , от български произход ( но от нашата България ) ; оффффф да изброявам цялата дворянска класа на Русия ... , ами прочети ги. Колкото за възможността обикновен човек да направи кариера в Руската империя измерена от Английски социолози, е 4 пъти по голяма отколкото в Британската империя .

 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3376 Весело

  До коментар [#74] от "dejmos":

  Виж и нашите ПРА РОДИНИ от ВОЛОЖКО КАМСКА БЪЛГАРИЯ ( красивият град Казан) , те говорят на определен пра -език ,
  ========
  Знам го аз този "Пра език"...... дори му говоря един от диалектите....

  Bukalemun
 81. 81 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Все едно ние да сме наследници на Османската империя!
  —цитат от коментар 76 на Julian Mall

  Ами ако бяхме завладяли по-голямата част от териториите и, ако законите и са влияли дълго време на обществените процеси и след завладяването и ако бяхме инкорпорирали аристокрацията и държавния апарат, то можеше да твърдим това. Ама не. За разлика от Великото княжество Московско, Руското царство и Российската империя и Улус Джучи.

 82. 82 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#66] от "eti mehter":
  "От тук нататък прецени сам...... колко е широк диапазона на изопачен и провокативен превод......"
  ..................................
  Така е, преводът на Корана е трудна работа, затова добрият мюсюлманин прави само онова, което имамът му каже в джамията, без да пита защо и как.

 83. 83 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Ебаси полюцията е тая статия...

 84. 84 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#77] от "disorg":Оффф .........и наученото е по клипове. Да ти показвам от кой клип идват тези 300 рода и къде по територия се простира тяхното влияние:)) До 1917 тези родове се наричат български.
  —цитат от коментар 79 на dejmos

  От клипове може вие да си формирате знанията. Аз лично предпочитам губернските дворянски родословни книги, които се водят на основание «Грамота на права, вольности и преимущества благородного российского дворянства». Както е видно от указа «О позволении князьям и мурзам татарским пользоваться всеми преимуществами российского дворянства» от 1784г. за никакви български родове не става въпрос.

 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  До коментар [#60] от "volarok":
  Народите на азиатските страни са възможно най-несвободните и потиснатите
  ======
  Имам всеобхватна и мащабна информация да твърдя точно обратното.
  Не е обаче въпроса в това.....
  Проблема е, че нямаме еднакви критерии за дефиницията..... Що е то свободата....
  Цел, достояние, привилегия, оръжие,......?

  Bukalemun
 86. 86 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#78] от "disorg":
  "Така че, наследник са си и именно това наследство примесено с православието ражда тая мракобесна империя, застинала в Средновековието."
  ...............................
  Така е, Московското княжество, по-късно Руска империя, е една смес от варяги и монголци, приели православието на въоръжение, като идеология.

 87. 87 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#77] от "disorg": Колкото за възможността обикновен човек да направи кариера в Руската империя измерена от Английски социолози, е 4 пъти по голяма отколкото в Британската империя .
  —цитат от коментар 79 на dejmos

  Верно ли така? Пустите му социолози, дето са измерили, че полуграмотен крепостен имал 4 пъти по-голям шанс за кариера, отколкото лично свободен такъв британски селянин. Каква кариера в РИ ако не си дворянин или поне разночинец за ниските цивилни длъжности?

 88. 88 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  До коментар [#82] от "volarok":

  затова добрият мюсюлманин прави само онова, което имамът му каже в джамията,
  =======
  Ти колко подобни случая си видял?
  За мен кое е полезно у твоите коментари, знаеш ли....!
  Поддържам добър тренинг когато се налага да разграничавам пропагандизма от текущото реалити....

  Bukalemun
 89. 89 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#44] от "БМЗ":понеже често стиховете - аят не съответстват по разположение на оригинала, вследствие на превода) - виж следните сури(глави)======Аха....... значи така ли ви я превеждат Книгата....?Разликата между айети и сури е колосална..... а ти прескачаш от едното към другото както ти е удобно.... това е първата грешка....Втората грешка е в самия превод..... Лично аз съм против, европеец да превежда Kuranı Kerim......По съм склонен да го прави арабски преводач, знаещ съответния език..... например испански..... Арабската смислова диалектика е много разтегливо понятие..... Дори превода от арабски на турски е доста рискована работа...... От тук нататък прецени сам...... колко е широк диапазона на изопачен и провокативен превод......
  —цитат от коментар 66 на eti mehter


  Какво е това Kurani Kerim?

  Добре, Ети, ти твърдиш, че онова, което ние в Европа знаем за исляма, е грешно, защото преводите са неточни и подвеждащи, така ли?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 90. 90 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Рим е тук и сега.Държавите са ни устроени по римски модел,обществото също,всичките институции имат аналог в Рим,освен може би омбудсмана,правото ни се базира на римското,дори военното дело е пак по римски модел.Някои части за определено време са преминавали през варварството,но цивилзацията ни е базирана на римската.А за руските претенции за Третия Рим,те не са излизали от варварството.

 91. 91 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2323 Любопитно

  [quote#76:"Julian Mall"]
  —цитат от коментар 78 на disorg
  Поредния дето мрази да чете. Златната орда се разпада около 1470г. На ханства - Астраханско, Казанско, Касимовско, Кримско,Казахско и Узбекско. От 1478г. кримското ханство е васал на османската империя. Така че, към момента на завладяването на Крим татарите там са поданици на падишаха и отдавна са забравили за Улус Джучи. А земите на другите ханства сащо в голямата си част са засмукани от РИ. Така че, наследник са си и именно това наследство примесено с православието ражда тая мракобесна империя, застинала в Средновековието.[/quote]

  Супер логика! Ами по същата логика и Османската империя била наследник на Византия!!!??? Има един от ЮАР дето редовно застъпва тази теза!
  До коментар [#78] от "disorg":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 92. 92 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Колкото за възможността обикновен човек да направи кариера в Руската империя измерена от Английски социолози, е 4 пъти по голяма отколкото в Британската империя .
  —цитат от коментар 79 на dejmos


  Хахаха - кариера. Селяните до 1979 г. нямат паспорти и са си обикновени крепостни.
  Крепостен и кариера :)))))))))))

 93. 93 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  До коментар [#92] от "rw":

  :)) Ама трябва да се чете .... драги.

 94. 94 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  До коментар [#89] от "EP":

  Имам големи основания да го твърдя.
  Но не искай от мен по детайли, понеже коментара ми ще заклони към мисионерство.

  Bukalemun
 95. 95 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Парадоксът е че и Рим, и новите “римове” са налагали прогреса с огън и меч.

 96. 96 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#89] от "EP":Имам големи основания да го твърдя. Но не искай от мен по детайли, понеже коментара ми ще заклони към мисионерство.
  —цитат от коментар 94 на eti mehter


  :) :) :)

  Прати ми мейл, като имаш време.

  Искам да знам!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 97. 97 Профил на Marin Dimitrov Evstatiev
  Marin Dimitrov Evstatiev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  минусите машр към маскве....До коментар [#2] от "karabastun":

 98. 98 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Рим е тук и сега.Държавите са ни устроени по римски модел,обществото също,всичките институции имат аналог в Рим,освен може би омбудсмана,правото ни се базира на римското,дори военното дело е пак по римски модел.Някои части за определено време са преминавали през варварството,но цивилзацията ни е базирана на римската.А за руските претенции за Третия Рим,те не са излизали от варварството.
  —цитат от коментар 90 на slonsco


  И омбудсмен са имали в Рим. Наричали са го Народен трибун. Най-известни са братята Гракх, които са били убити.

 99. 99 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#89] от "EP":

  Какво е това Kurani Kerim?

  Добре, Ети, ти твърдиш, че онова, което ние в Европа знаем за исляма, е грешно, защото преводите са неточни и подвеждащи, така ли?
  -------------------------------------------------

  "kurani kerim" не означава абсолютно нищо, освен че надутия до спукване пуяк ети-ТО е неграмотен. Забранено е да се превежда Коран. Преводите са ерес. Изписва се:
  القرآن الكريم (алкуран алкарим) ... та, това българите са се занимавали с въпросите на Корана, доста преди селджукската орада да се сети да се еманципира, изобретявайки "тюркска народност" и съответното "орхнтско писмо" (в 8 век от н.е. писали с руни, представяш ли си! и то един единствен надпис хехехе Голяма Работа, ей! )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 100. 100 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  До коментар [#46] от "Иван К.":

  “иначе това по същество си е Римската Империя , която просто е преместила столицата си географски”
  Не просто е преместила столицата, но е възприела нова “идеология” (християнството в удобен вид за цезара) и нов “език” (гръцкия).
  Византия е по-скоро наследник на (умиращата) Римска империя (от трети век римските императори са “варвари”, така наречените “войнишки императори”, произхождащи от завладяните илирийците (Доклециан), траки, германи).
  Променя се и главната легенда - силата на Рим вече не произхожда от първоначалните 300 рода, създали Републиката, и идва “по Божията воля”.
  Дори се “пренаписват” законите (Юстиановата кодификация).
  Понеже иде реч за “поетични аналогии”, трудно е да се каже, от една страна, че СССР е (наследник на) Руската империя, както и че Руската федерация е (наследник на) на СССР. (Те са правоприемници, но не са същински наследници).
  От друга страна, обявяването на Европа за “нов Констинопол” говори, че подсъзнанието на автора разбира, че Европа се отказва от старите езически вярвания (“либералната демокрация”) и търси нова идеология. Докато “западен Рим”, САЩ засега няма твърди индикации за “залязване” след управлението от “войнишки императори” или други “варвари”. Макар че Тръмп би могъл да бъде едно такова начало.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK