ЧВК – несъществуващите руски експедиционни войски

Отляво надясно: Александър Расторгуев, Кирил Радченко и Орхан Джемал.

© Reuters

Отляво надясно: Александър Расторгуев, Кирил Радченко и Орхан Джемал.
Те не съществуват. От няколко дни не съществуват и трима руски журналисти, тръгнали да правят за тях материал в Централноафриканската република. Убити са от засега неизвестни хора. За ЧВК се знае малко; в дните след това убийство за тях ще се пише повече, но няма да се знае повече. Да опитаме да осмислим онова, което знаем дотук.


Проблеми с "работното название"


"ЧВК" ги наричат в Русия, съкратено от "Частни военни компании". Защо не просто "наемни войски"? Защото, както и в други случаи, проблемът с името е сигнал за проблем със същината. На думи това е бизнес като всеки друг в условията на свободен пазар: предлага се услуга, сключва се договор, защитен от държавата, където е сключен. На дело това не е услуга като услуга, нито е договор като договор, нито е държава като държава. Когато предлагам да убивам по нечий избор хора, които не са ми направили нищо лошо, а в замяна получавам пари, а вероятно и смърт – това може да се нарече "услуга" само от дебил или лъжец. Когато подписвам за това "договор", усещам, че реално се приближавам до въображаемите договори с Дявола, тук се включват неподвластни на мен сили и това няма как да не свърши зле – защо изобщо го сключвам?
А когато държавата – особено в случая с руските ЧВК – която по идея трябва да защитава интересите и на двете страни по един договор, сама тайно се оказва едната страна, тогава наемникът няма как да бъде защитен от нея. Това, че може да го убият, е сигурно, а дали ще му платят – не се знае. Но всичко това са, разбира се, само начални общи разсъждения, това е само рамката на картината. Защото в конкретната реалност, за разлика от абстрактното изкуство, абстрактна е рамката, а картината е реалистична.


Проблеми с фактологията


След проблемите с името в тази тема има и базов проблем с фактите. При сблъсък на живот и смърт за участниците е важна победата, не истината; това важи и за техните поддръжници от двете страни. Съмнявам се, че ще научим много след края на разследването на убийството на тримата в ЦАР: вероятно ще трябва да мине време, за да започне истината да изплува, парче по парче. Затова по темата ЧВК по-добре да разгледаме една друга картина – от началото на тази година в Сирия. Там е по-лесно да се ориентираме, помага ни едната поддържаща страна – руската. Защото руснаците няколко пъти "модифицираха", т.е. отрекоха предишното си официално изявление. /Според руското министерство на отбраната (12.02.2018): в битката на 7 февруари "не е имало руски военнослужащи", имало е загинали, но те били само сирийци. Руското министерството на външните работи (15.02.2018): на 7 февруари при въздушни удари на САЩ са загинали петима руски граждани, които не са военнослужащи./ А другата страна, американската, остана непротиворечива във времето. Освен това тя беше подкрепена от множество съобщения на международни медии с добра репутация. Добра репутация за мен значи, че става дума за медия, която се стреми да съобщава истината. Картината, която следва, е резултат от обобщения на по-късни съобщения, когато уточненията са вече направени.


07.02.2018, близо до град Дейр-ал-Зур, Сирия. Отряд от кюрдско-арабски сили, противници на Асад, заедно с около 30 американци охраняват завода за природен газ, известен като Коноко (построен е от тази американска компания). До есента на миналата година заводът е важен пункт за финансиране на ИДИЛ, които продават газ на режима на Асад и на иракски фирми; оттогава е завзет от кюрдите. Преди 7 февруари пазачите са предупредени, затова отрано забелязват струпването на про-Асад сили против тях. Американците звънят на руското военно командване в Сирия по "горещия телефон"; руснаците отговорят, че при Коноко няма никакви руски части. Когато струпаните сили атакуват с артилерийски и танков огън, американците викат предварително подготвена авиация, която смазва нападащите. След това ги оставят да приберат телата. Първоначалните световни съобщения бяха за един ранен сред отбраняващите се (не американец), а сред нападателите – за 200 до 600 убити. Първоначалните официални руски съобщения бяха, че там не е паднал нито един руснак; впоследствие, когато в руски социални мрежи се появиха снимки от погребения в Русия на паднали при Коноко, бяха признати 6 жертви. Последните предположения от медиите са за около 200 убити руснаци; за толкова спомена и Майк Помпео, говорейки официално като директор на ЦРУ, но вече определен за външен министър на САЩ. Тези двеста души са наемници, професионалисти от ЧВК "Вагнер", най-известната руска частна армия. Предполага се, че са искали да завладеят завода за газ, защото част от финансирането им идва от т.нар. "готвач на Путин", ресторантьора-олигарх Пригожин, а той притежава и газови компании. В резултат имаме първия сериозен бой в Сирия пряко между руснаци и американци, с много жертви от едната страна.


Картината е сложна и противоречива: има голям брой убити руски граждани (a), в страна, в която Русия води война (b), които граждани обаче според руската държава не съществуват (c): руското външно министерство, което призна за съществуването на шестима от тези несъществуващи, така и не обясни какво са правили те там, за да бъдат убити; но всъщност те са частни наемници, така че държавата, на която са граждани, не носи отговорност за действията им, защото в Русия наемничеството е забранено със закон (d) и ако Русия научи за такива хора, веднага ще ги осъди на затвор (e); обаче те обективно се бият за интересите на Русия, защото се бият против реалните врагове на Русия в Сирия, противниците на Асад (f); само че според официална Русия нейните официални войници се бият не против противниците на Асад, а против ИДИЛ, заедно с американците (g); тогава излиза, че наемниците-"вагнеровци", като са атакували американците, са паднали не за интереса на Майчица Русия, а за частния интерес на един олигарх (h), който обаче е приближен на президента на Майчица Русия Путин (i).


Очевидно тази сложност е прекомерна дори за руската душа. Опитите за опростяване вървят по две главни линии.


Проблеми с медиите и закона


Първата линия е на борба да падне табуто върху темата за ЧВК в руските медии, контролирани от властта, т. е. 98% от всички руски медии. Предполага се, че тогава ще стане ясно, че членовете на т. нар. частни военни компании са обучавани и въоръжавани от руската власт и мисиите им в чужбина са в изпълнение на руската външна политика. Понякога, както при катастрофата пред Коноко, този руски държавен ресурс бива откраднат от добре позиционирани хора, както се крадат всякакви държавни ресурси, навсякъде. Вероятността тази борба за гласност да успее не е голяма.


Но има вероятност тя да напредне, ако успее втората линия: борбата частните военни компании да бъдат узаконени. Тя се води от няколко години с променлив неуспех. От време на време някой депутат от руската Държавна дума внася вариант на такъв законопроект, след което мнозинството го блокира. Главният аргумент против е винаги един и същ: държавата трябва да има монопол върху насилието. Но позицията на другата страна напоследък става все по-остра. За пръв път не опозиционни журналисти или граждански разследващи групи (например руската група Conflict Intelligence Team), а про-правителствени, "патриотични организации" говорят за "несъществуващите" като за съществуващи – и пострадали.


В началото на юли тази година до властите пишат военни с влияние: о.з. ген.-полк. Ивашов, главата на общественото движение "Чест и Родина" о.з. полк. Петров и казашкият атаман Шабаев (който през 2016 г. е част от администрацията на Президента). В тяхното обръщение се казва (превеждам, запазвайки стила): "От три години вече при нас постъпват жалби и обръщения от граждани на РФ, получили рани в Сирия, които не могат да преминат рехабилитация на територията на Русия. Войниците и офицерите от дадените бойни подразделения нямат никаква социална, рехабилитационна, икономическа подкрепа от страна на държавата. () Ние заявяваме изискването () незабавно да се установи и признае статут на участници в бойни действия в структурите на частните военни компании". [На практика всеки, който се върне в Русия от ЧВК в Сирия, бива завеждан на отчет в полицията и ФСБ] "Според информацията на наше разположение, [те] постоянно са подлагани на проверки, а семействата на загиналите войници и офицери, вследствие на отсъствието на правни механизми, са принудени да премълчават факта на участието на близките им [в бойни действия]." В обръщението се говори и за новосъздадената ЧВК "Патриот", воюваща в Сирия. Тя е творение на Министерството на отбраната, докато "Вагнер" се свързва с ГРУ. Руски наемници, според обръщението, има и в Централноафриканската република (потвърдено и от френския Монд), Судан, Йемен и Либия. В интервю Шабаев добавя към този списък и Бруней, а източник от Министерството на отбраната – и Бурунди.


"Проблеморешители" – от Крим до Африка


"Опростяването" на сложната и противоречива формула за руските ЧВК, от която тръгнахме, ни дава следните резултати: на 7 февруари т.г. в Сирия действително е имало руски наемници, които са водили (неуспешен) бой (a); те са свързани с руските въоръжени сили и с руския режим (b); режимът е подложен на граждански натиск да ги легализира (c). Тук можем да добавим още един важен момент, който преди можеше да ни обърка, а сега ще доизясни картината.
В Русия е "публикувана публична тайна", че ЧВК "Вагнер", освен в Близкия Изток и в Африка, е воювала и в Донбас против Украйна (след анексията на Крим през 2014 г.). Можем да сме недоверчиви към твърденията на Украинската служба за сигурност, че са записали радиоразговор на създателя на "Вагнер", в който той дава заповеди в боевете край Дебалцево. Но нямаме основание да не вярваме на Путин, когато казва за боевете в Украйна: "Ние никога не сме казвали, че там няма хора, които се занимават с решаване на определени въпроси, в това число и във военната сфера, но това не значи, че там присъстват редовни руски войски". Путин пропуска да добави, че тези въпросорешаващи хора – на съвременен руски бандитски им викат просто решало – се трудят (а) за пари и (б) престъпвайки руския закон. По този закон засега са осъдени на затвор само двама души, ръководителите на друга руска ЧВК, Slavonik Corps Ltd. – през 2013 г. те се бият в Сирия, понасят поражение и се евакуират в Русия, където началниците им са затворени. Очевидно нещо не са се доразбрали с режима. Защото ръководителите на ЧВК "Вагнер" през 2016 г. са наградени лично от Путин с най-високия руски военен орден – "Герой на Русия", и за това е съобщено (без да се казва причината за награждаването) по официозния Первый канал. Затова наричам тази "тайна" и публична, и публикувана.


Ето и някои конкретни параметри на групата: ЧВК "Вагнер" максимално е достигала докъм 5 хиляди души. А според някои преценки "на око", в цял свят действащите руски наемници са около 100 хиляди. (За сравнение: най-голямата световна частна армия, американската ACADEMI (Blackwater), за някои "проекти" сама е мобилизирала към 100 хиляди души. А на Запад има още много ЧВК.) "Вагнер" е тясно свързана с руските въоръжени сили: наемането може неофициално да става чрез местните военкомати, където всички ветерани се водят на отчет; армията предоставя тренировъчни лагери (примерно разследващи журналисти са идентифицирали лагера край село Молкино в Краснодарския край; охранявали го военни от ГРУ). Разполагат с тежка артилерия, танкове, БТР, бойни хеликоптери; при случай взаимодействат с руската бойна авиация. От Сирия често успяват да евакуират ранените с военни транспортни самолети и в Русия ги лекуват във военни болници (примерно в Москва, Петербург, Ростов).


Геополитика?


В случая с частните военни компании Русия е "като света", доколкото ги има, и не е, доколкото не ги признава и де юре, и де факто, въпреки че им дава бойни задачи. Това са съществени разлики, които правят най-важен политическия статут на тези руски бойни групи и го правят различен от статута на ЧВК в Западния свят. Наистина, за първи път сега говорителят на Путин дава индикация, че могат "да се вслушат в гласа на народа", т. е на ветеранските организации, и да легализират руските ЧВК. И отново без да носят официално отговорност за действията им: просто, както и днес, упорито да лъжат, че "тяхтамгиняма""ихтамнет", както е руският неологизъм за такива случаи. И отново както и днес, да си осигурят практически запазването на държавния монопол върху насилието, нищо че ще го нарушат юридически.


Тогава би бил щастлив командирът от "Вагнер", който, запазвайки анонимността си, разсъждава пред журналист от Радио Свобода: "Има такова разбиране – геополитика. Аз смятам, че ако воюваш под руски флаг и с руски автомат, макар и с плесенясала суха дажба, на 10 хиляди километра от Русия, ти все едно воюваш за Русия. Ти нали там не си отишъл сам, теб там Русия те е докарала, значи интересът на държавата. Щото иначе, ако народът почне да разсъждава, като почнат готвачките: "Ми ето сега, далече сме от Сирия ние, за чий, не ни трябва" На нас ни трябва всякъде! Може дори тука [в Русия] да няма война, защото има там."


Геополитиката в стил "на нас ни трябва всякъде" поражда опасна всеготовност: представете си, че в нечия руска глава възникне "проблем в България" – ЧВК-истите няма да имат проблем да тръгнат да го решават.


Морални пораженци


И днес, както и в цялата човешка история, най-голяма нужда да убиват хора имат държавите. Руският наемник поема материалните рискове и моралната вина за убиването, но неговата държава нито могат да я убият, нито да я винят: не тя убива, тя дори пряко не купува услугата, тя само се ползва от плодовете ѝ. И няма нищо общо, частната военна компания доброволно е подписала сатанинския договор, да си го изпълнява!


Оттук нататък в моралния статут на човека от ЧВК между Русия и "света" няма разлика. Хората от ЧВК по цял свят нямат нужда от убийства, а от пари. Наемници? – не, разбира се, наемни убийци.
Мисля си, че ако в ЧВК си водят и свещеници, те надали ще излагат пред бойците тъкмо тези азбучни истини.


Всяка религия има опит как да приспособи проповедта си така, че да оправдае убиването на ближния. Особено – на едро.


Текстът е публикуван в портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  "От няколко дни не съществуват и трима руски журналисти, тръгнали да правят за тях материал в Централноафриканската република. "

  Това е съдбата на руснаците, които са неприятни на Хуйло.
  Преди време един друг журналист, който ги разследваще, падна от балкона на апартамента си. Други пък, пиха чай, самоудавиха се във ваната си, тровиха се с нервно-паралитичен газ. Не може му се отрече - жесток и отмъстителен е. Навярно затова Господ го е наказъл да си остане мъник, нормалните хора да го забелязват и да странят от него.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  "нормалните хора да го забелязват и да странят от него."
  До коментар [#1] от "simval":

  Виж, че НЕ нормалните хора го забелязват и му се радват.
  Така че Господ два пъти ги е наказал, да забелязват незабележимото и да се радват на подлостта му.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5266 Неутрално

  Русия не иска да приеме официално моралното падение като признае ЧВК, но преглъща охотно да забрави хората си (их-там-нет) когато не и е изгодно.
  Двойно морално падение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  кръвта вода не става другарю Кюранов , факт . както е факт , че не Вагнер доказано са разстреляли десетки цивилни . успех

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  В Русия нищо ново. През есента на 1994, след като Чечения де факто беше независима вече трета година, Русия изпрати руски офицери и войници с 40 танка уж "антидудаевска опозиция". Когато чеченците разстреляха всички танкове в центъра на Грозни и плениха оцелелите руски военни, военният министър Павел Грачов отрече това да са негови подчинени. Трябваше руската опозиция и руските правозащитници да ходят да молят чеченците да освободят пленниците и те го направиха. После Путлер усъвършенства всичко това с войната в Украйна, когато хладилните камиони тайно връщаха убитите, а майките и бащите им трябваше да отричат, че децата им са паднали жертва и ги погребваха тайно. Тази подлост и липса на всякакво уважение към падналия във война говори много за днешната фашистка, криминално-кагебистка Русия.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  кръвта вода не става другарю Кюранов , факт . както е факт , че не Вагнер доказано са разстреляли десетки цивилни . успех
  —цитат от коментар 4 на дерибеев


  Дрогарьо, факт е , че не искахте да приемете убйството на стотици вагнеровци в Сирия.

  Другият факт, че продължавате да защитавате видно и от писанието то ихтамнетите.

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Интересно, че според Дневник е по - голяма трагедия, че са убити 3 ма руски граждани, от това че са убити десетки хиляди граждани на ЦАР!

 8. 8 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Блекуотър 100к наемници няя проблеми.Вагнер 5к - проблем

  харпун
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Нямам никакво намерение да оправдавам Вагнер, Магнер и т.н. , но категорично не съм съгласен с внушенията на Кюранов, според когото излиза, че руснаците са измислили наемничеството и за пръв път са го приложили в ЦАР и това е породило някакъв световен проблем, несъществуващ преди това. Ма много едностранчив този Кюранов, леко е пропуснал да напише за това колко голям всъщост е бизнесът с наемничестовото, кои са водещите сили, къде най-много участват такива формирования, с КОЯ държава имат договор.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 11. 11 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Руснаците копират американците.Освен това са бедни.

 12. 12 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 3157 Разстроено

  Наглата Захарова ги нарече "туристи".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 13. 13 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Деянчо,значи чЕРНОВОДЦИ И чУЖД. легион са хуманисти наети от хуманитарни организации като Грийнпиис ,или пък Америка за всички ,които я пожелаха.А дете красно???

 14. 14 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Фашистка държава с кафкиански и оруелски привкус. Това е съвремена Русия - православния мизерстващ кенеф в който я превърнаха шепа олигарси и Путин ... с 80 % одобрения от народа според “избори” и стъкмистика

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 15. 15 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 959 Весело

  До коментар [#9] от "kesh":

  Смешко си ти :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 325 Весело

  Батальонът ISIS Hunters, от който са всичките убити всичките 41 руски наемници на подстъпите към газовият завод, построен от CONOCO на 7-ми февруари т.г. е подразделение от САА ! Не разбирам какъв точно е проблемът да наемеш чужди граждани с цел - защита на държавата от терористи и чужди окупационни армии ? Окупаторите от Вашингтон, Анкара, Тел Авив и т.н...нямат бъдеще в Сирия и скоро ще се махат...Освен това от 7 февруари насам по различни методи, с различни изпълнители "Вагнеровците" си отмъстиха на окупаторите, убивайки 32 американски войници и наемници, като напоследък вече прекратиха партизанските засади и hit&run-атаки на източният бряг на реката, може би преценявайки, че това е достатъчно...

 18. 18 Профил на AgentOOSEVEN
  AgentOOSEVEN
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Блекуотър са наши кучета и са добри, вагнер са руснаци и не е морално да се бият за пари. Това е мнението на Дневник и ние гранатаджиите го споделяме. Амин

 19. 19 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тъжно е , когато разследващи журналисти,се опълчват срещу руската система на Путин!
  И сега те биват ликвидирани!Радвай се,Путин!

 20. 20 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Според мен това е добре.Като тези се върнат и предявят претенции към работодателя си Путлер няма нито да е с мирна демонстрация,нито с пънк молебен

 21. 21 Профил на AgentOOSEVEN
  AgentOOSEVEN
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#19] от "Cara Mia":

  Не знаех че Путин държи клановете и в ЦАР ама щом казваш може и да е така.

 22. 22 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  "ЧВК – несъществуващите руски експедиционни войски"

  Ами след прочитането на статията наистина се убедих че такъв корпус няма никъде по света и най-малко в ЦАР! А иначе статията е притопляне на стари манджи и нищо ново!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 23. 23 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Блекуотър 100к наемници няя проблеми.Вагнер 5к - проблем
  —цитат от коментар 8 на bitaka


  На Академи предишно име Блекуотър са възлагани дейносто по логистика и охрана,но никога военни операции.От най-стари времена логистиката се е осъществявала и от търговци,които не са част от армията,военни товари и войски са превозвани и от
  невоенни превозвачи и това е напълно нормално,не виждам съществена разлика в изпащача и крайния получател на даден товар да е военна част,или товара да се съпровожда от въоръжена охрана,прави се постоянно.Не виждам и разлика между въоръжената охрана от частни охранители и ,това,което правят Академи и подобни.Просто потенциалните нападатели са по-тежко въоръжени и от там и охранителите също.

 24. 24 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#10] от "vladivlad":

  Разликата е в изразите де юре и де факто. От тук и възможността да се отрича или не съществуването им.

 25. 25 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 599 Неутрално

  От ЧК към ЧВК.
  С интербригадистите в Испания, шумкарите и бойните групи в България , военните съветници в близкият изток, пета колона , нелегали все същата работа.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8201 Неутрално

  "На нас ни трябва всякъде!"
  Това е да си руски миротворец, както искат да ги изкарат и тук във форума някои русофили.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8201 Неутрално

  "На нас ни трябва всякъде!"
  Това е да си руски миротворец, както искат да ги изкарат и тук във форума някои русофили.

 28. 28 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 292 Весело

  Имат бол за трепате рашистите, а патриотичните клубове за военна подготовка им дават нови кадри.

  Има дори и платени клубове за професионална подготовка на деца, точно като нацистите и талибаните.

  В днешно време да си пушечно меси и разходен материал е по-атрактивно в просия, отколкото да си учител или лекар.

  Браво, да продължават все така - жуков се усмихва доволно.

 29. 29 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#25] от "gl_avatar":

  Точно! Така изпращат инструктори за взривяването на Света Неделя. Така изпращат подводничари и парашутисти - офицери от Цервената армия, без да са обявили война на България. И когато офицерът-терорист Цвятко Радойнов (чийто заместник е терористът Вапцаров) моли съветското посолство да ги защити, руснаците се правят, че не ги знаят.

 30. 30 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Може ли повече информация у нас колко частни руски групи има, които чакат да бъдат активирани.

 31. 31 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Всичко в Русия е лъжи, лъжи и само лъжи.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 678 Неутрално

  На Академи предишно име Блекуотър са възлагани дейносто по логистика и охрана,но никога военни операции.
  —цитат от коментар 23 на slonsco


  Много ги знаеш ти какво правят на терен.

  Ето ти клип на Блекуотър от битката в Наджаф 2004 г

  https://www.youtube.com/watch?v=38ld72ni7RM

  Вагнер в ЦАР са също с цел охрана, пазят президента, че американците са му вдигнали мерника и му гласят африканска пролет.

 34. 34 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3605 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":

  "В Русия нищо ново."
  Безусловен факт!
  Да добавя само, че преди Чечения е Афганистан от края на 1979 г. Москва изпраща първоначално 115-хилядна армия, за почти 20 години там са убити над 15 хиляди /тогава/ съветски войници. Светлана Алексиевич има книга с интервюта и спомени на участници във войната и на майки, погребвали синовете/дъщерите си в мълчание, без да имат право да изплачат болката си. Наистина - "В Русия нищо ново".

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 35. 35 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 528 Весело

  Утринта на 8-ми фервуари 2018 г. Източна Сирия, недалеч от Ефрат и завод за газ.
  Американски подполковник от въздушната кавалерия развежда новобранец в района... наоколо леш, лешояди се вият в небето надушвайки пищното пиршество долу...
  - Fried vatniks, son.
  - What??
  - I love the smell of fried vatniks in the morning... It smells like viktory!

  Те така с Ихтамнетовцъй бандитами.

  Всяка прилика с един филм е случаЕност, вервайте ми! 😉

 36. 36 Профил на Angel Stoichèv Dimitrov
  Angel Stoichèv Dimitrov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Вечправят всичко, само и само да продължат да лъжат народите, è са империя.

  https://iconomicabg.blogspot.com
 37. 37 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 678 Неутрално

  за почти 20 години там са убити над 15 хиляди /тогава/ съветски войници. Светлана Алексиевич има книга с интервюта и спомени на участници във войната и на майки, погребвали синовете/дъщерите си в мълчание, без да имат право да изплачат болката си.
  —цитат от коментар 34 на Bramasole


  Във Виетнам знаеш ли колко повече американци дадоха фира?

  И колко американски студенти бяха застреляни от полицията в САЩ по време на анти-военните протести?

 38. 38 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1688 Весело

  До коментар [#17] от "dr_al_hussaini":

  Лъжеш, чадо, лъжеш. И хич не се стесняваш!!!!
  Хайде малко опровержение на родния ти език:

  "...– Вы знали, что с той стороны есть американские военные?
  – Нет. Считали, что поедем очередных ……. (отождествление человека с животным) гандошить. Думаю, командование было того же мнения.
  ​– Как бы вы оценили количество погибших и раненых в этом бою россиян?
  – Убитых 200–250, раненых примерно столько же.

  – Почему тогда нет шквальной волны сообщений от родственников в соцсетях? Этих сообщений сейчас столько же, сколько бывало, когда погибали 10–20 "вагнеровцев".

  – Честно говоря, немного не до мониторинга соцсетей было, но могу предположить вот что: [у кого-то] нет родственников, [кому-то] заплатили – часто это решает, [кого-то] запугали..."

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 39. 39 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доста примитивен опит за внушения.Съмнявам се към този час някой въобще да е знаел къде точно се намират.

 40. 40 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#35] от "Ген. Колев": Тези можеш да ги разправяш на баба си, а иначе всеки знае кой какво спечели и загуби в Сирия.

 41. 41 Профил на Martin187ism
  Martin187ism
  Рейтинг: 229 Неутрално

  наемници има от както свят светува, не са ги измислили ни вагнер, ни блекуотър. ако ще гооврим за съвременни наемници - ми вижте какво се е случвало в Африка, след падането на колониализма.

 42. 42 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 477 Весело

  Много ме кефят такива статии в стил „открих топлата вода“.

  ЧВК просто задоволяват изконната нужда на всяко правителство от посредник. Държавата делегира всички отговорности на вторичен агент, от който може да се откаже по всяко време и да отрече намеса. Американците имат хубав термин за това - pass the buck. На автора обаче май му е за пръв път да чува такива неща и бърза да се включи в моралния кръстоносен поход срещу Русията.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 43. 43 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "Чубакът": Морален поход срещу Русия може да поведе Швейцария, Австрия, Дания...но не и тези, които сега се опитват да го водят.Та те са затънали в същата тиня.

 44. 44 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Хахааха! Я как се разговорихте! А за blackwater и сие гробна тишина. Защо това еднопосочно възмущени? Резил, како сийке!

  Мърфи е оптимист!
 45. 45 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "султана глаушева": Хм, знаеш ли какво е Gladius и в какво са специализирани.

 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4404 Неутрално

  ....Така изпращат подводничари и парашутисти - офицери от Цервената армия, без да са обявили война на България. И когато офицерът-терорист Цвятко Радойнов (чийто заместник е терористът Вапцаров) моли съветското посолство да ги защити. руснаците се правят, че не ги знаят.
  —цитат от коментар 29 на spiegel

  Още дълго време ли ВВМУ във Варна ще има за патрон терориста Никола Вапцаров?

 47. 47 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#45] от "du Tremblay":
  Това тайните армии на нато ли са? Гладио? За които говори даниеле гансер? Ако да, знам ги. От докладите му. Самата книга не съм чела. Отдавна съм я набелязала.

  Мърфи е оптимист!
 48. 48 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#45] от "du Tremblay":
  Това тайните армии на нато ли са? Гладио? За които говори даниеле гансер? Ако да, знам ги. От докладите му. Самата книга не съм чела. Отдавна съм я набелязала.

  Мърфи е оптимист!
 49. 49 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Дневник, не ми роете писанията! Нерви.

  Мърфи е оптимист!
 50. 50 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 287 Неутрално

  За да папка преди другаря Кюранов хвалеше Съветския съюз,
  за да папка сега господин Кюранов плюе Съветския съюз...

 51. 51 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Блекуотър 100к наемници няя проблеми.Вагнер 5к - проблем
  —цитат от коментар 8 на bitaka


  Извинявай, мразя да обвинявам някого в наглост, ама ти още малко и ще поискаш за руснаците човешки права, че и равноправие с другите народи!!!

 52. 52 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Интересно, че според Дневник е по - голяма трагедия, че са убити 3 ма руски граждани, от това че са убити десетки хиляди граждани на ЦАР!
  —цитат от коментар 7 на svoboden


  Никъде в Дневник не срещнах подобно твърдение или внушение. Ти просто лъжеш. А избитите от руснаците - както сам признаваш, "десетки хиляди граждани на ЦАР", ги превръща в народ от военнопрестъпници.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4330 Весело

  До коментар [#44] от "султана глаушева":

  Аз не знам дали блякуотър е основана от готвача на Буш или Обама или да се ползва с помоща на държавата САЩ?!
  Прочие те не са ЧВК

  https://blackwaterprotection.com/

  klimentm
 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  "....в цял свят действащите руски наемници са около 100 хиляди. (За сравнение: най-голямата световна частна армия, американската ACADEMI (Blackwater), за някои "проекти" сама е мобилизирала към 100 хиляди души....... представете си, че в нечия руска глава възникне "проблем в България" – ЧВК-истите няма да имат проблем да тръгнат да го решават."

  Иииий, кво нещо бе, бащата боготвореше червената армия, синът го е шубе от нея. Кой за каквото служил, това заслужил. Иначе нищо особено, наемници има в цял свят, няма как и в Русия да няма.

 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4330 Весело

  До коментар [#56] от "Judjuk":

  И наемниците по целият свят са под държавно покровителство,подобно на Вагнер и Пригожин?! И са национална гордост и се обявява че те бранят националните интереси?!

  klimentm
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#56] от "Judjuk":

  По стар партиен обичай изследваш дали няма роднини - врагове на народа ли? Или му отричаш правото да има собствени убеждения?

  Един мой приятел - в някакъв период беше официален преводач на СДС, имаше баща - изключително способен учен, но сериозно злоупотребяващ с алкохол. Той самият не близваше алкохол, и ставаше от масата, когато видеше, че някой е склонен да се напива. Та този мой приятел, като добър син, е трябвало да стане завършен пияница, или как?

 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#56] от "Judjuk":И наемниците по целият свят са под държавно покровителство,подобно на Вагнер и Пригожин?! И са национална гордост и се обявява че те бранят националните интереси?!
  —цитат от коментар 57 на klimentm


  Е ми това са "патриотични игри". Ти наистина ли се впечатляваш или работата ти е да се впечатляваш. Ама на Кюранов сигурно са му платили, а при тебе как е?

 61. 61 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#60] от "Judjuk":

  Кюранов всъщност говори за друго. Не толкова за наличието на наемни убийци в Русия - има си хас точно те пък да нямат, а за лицемерието и подлостта на Путиновата администрация. Типично руски подлост и лицемерие.

 62. 62 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  в моралния кръстоносен поход срещу Русията.


  Акцентът пада върху МОРАЛНИЯ", нали? Чудя се обаче, при толкова много неморални държави и толкова много неморални държавници, докъде трябва да се докарали тези от Просийската Педерация, че целият свят да им обяви МОРАЛЕН кръстоносен поход.

 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  "По стар партиен обичай изследваш дали няма роднини - врагове на народа ли? "
  До коментар [#59] от "gr52":

  Че той няма нужда от изследване. Много е откровен и словоохотлив и всичко си казва и на всички го казва.. Малко мозък трябва за да го сканираш. Виж за стария партиен обичай не си прав. Нито съм в неговата партия, нито в партията на баща му съм бил. Бях седесар когато трябваше и колкото трябваше. С тебе можем и съмишленици да сме, но ти отстъпвам по политкоректност. Аз когато ме превъзхождат си признавам.

 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#60] от "Judjuk":Кюранов всъщност говори за друго. Не толкова за наличието на наемни убийци в Русия - има си хас точно те пък да нямат, а за лицемерието и подлостта на Путиновата администрация. Типично руски подлост и лицемерие.
  —цитат от коментар 61 на gr52


  Ми не четеш внимателно. Въпросът за легализирането на тази дейност е поставян многократно и е внасян и в парламента, но не е взето решение. По тази причина е висящ. Висящи проблеми има навсякъде, даже при нас всички проблеми са висящи. Я кажи за някой, дето е решен.

 65. 65 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#37] от "abdulhazred":

  Знаем. И че са били негрите знаем, и че е имало робство, и расова сегрегация знаем.. И че са изтребили индианците също... И за ку клукс клан знаем... Само че какво отношение има това към факта, че руснаците са народ от военнопрестъпници? И то не от времето на пребиваването на "Вагнер" в ЦАР, а най-малко от времето на Втората световна война? Че и от по-рано?

  Първо Втората световна война ми изникна в съзнанието, защото тя в най-голяма степен ги очертава, наравно с хитлеристите, като военнопрестъпници. Но престъпленията им започват от много по-рано, нали?

  Колкото пъти хванат стария ми приятел Николайчо от ромската маалъ в Разпоповци, че пак нещо е краднал, и го помъкнат към МВР-то в Елена, толкова пъти той почва да реве с цяло гърло, че навремето хайдутите по една торба злато са умъквали от чорбаджиите и кво - нищо, песни за тях измислили, пък него за пеедесе метра жица ще го пандизят!

 66. 66 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#64] от "Judjuk":

  Значи, викаш, руските депутати многократно се опитват да узаконят факта, че Русия е държава от военнопрестъпници, но те тези, парламентарните работи, стават бавно и затова още не са успели. Но са на път да го решат проблема, таковата…

 67. 67 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1048 Весело

  До коментар [#63] от "Judjuk": Хайде стига с тези майтапи, де! Само "политкоректен" остава дна ме изкараш! :D :D :D

 68. 68 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Че Вагнер и другите руски ЧВК, а те са доста, са на КГБ хранилка, така е. Това се знае от много години.

  Че нямат нищо общо с Блекуотър, Чуждестраният легион и т.н., също е известно на всички запознати.

  Руските ЧВК са проблемни заради "крайната цена" - разкриваемост на иначе тайните операции, жертви не само сред цивилното население и т.н. Да не говорим за техниката от ранните 1970 години.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 69. 69 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Февруарското фиаско на "Вагнер" и тайфа е най-яркото доказателство за конкуретноспособността на най-търсеният руски износ.

  Е, сори, ама даже чалмите не са толкова зле, че да плащат като луди за бостански плашила. Фактология, елементарна и безпощадна!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 70. 70 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#19] от "Cara Mia":когато разследващи журналисти,се опълчват

  Тцъ! Ходорковски се опълчва. Тия, тримцата, са наемници. Както вагнерите.

 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#20] от "slonsco":

  претенции към работодателя си Путлер

  Още един разбрал- неразбрал, дращи! Ходорковски им е работодател.

 72. 72 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#23] от "slonsco":На Академи предишно име Блекуотър са възлагани дейносто по логистика и охрана,но никога военни операции.

  Айдееее! Затова ги скъсаха от бой в Йемен, та се прекръстиха!

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#45] от "du Tremblay":Ми ще си припомним. Атентата на гарата във Верона, убийството на Алдо Моро и т.н. Все американски убийци.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  "Е, чакай, де! А унукък кой знае чий ъз ще лиже?"
  До коментар [#75] от "ahasver":

  Не съм пророк, не вярвам в пророчества. Но няма да се изненадам, ако го учат на китайски и му четат дацзибао. Този вид хора са много прозорливи. Разбрах го още като четох "Ругон Макарови" на Балзак.

 78. 78 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4330 Весело

  До коментар [#60] от "Judjuk":

  Аз работя в отдела "Русия"на ЦРУ,имам банкови сметки в Чеиз и Сити,ако искаш и ти можеш да ми платиш,нямам нищо против!

  klimentm
 79. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4330 Весело

  До коментар [#64] от "Judjuk":


  Разликата е че наемниците по света сами си плащат масрафа и не ползват държавна подкрепа

  Круглошуточные новости
  Российское ТВ: Куда девались пенсионные накопления россиян? Интервью с президентом Асадом.

  klimentm
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#73] от "c.b.o.":Какви глупости ми приписваш ти не мен?

 82. 82 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4330 Весело

  До коментар [#71] от "ahasver":

  Хордоковски само плаща, работодател е "Центъра за управление на разследванията"

  klimentm
 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4330 Весело

  До коментар [#45] от "du Tremblay":Ми ще си припомним. Атентата на гарата във Верона, убийството на Алдо Моро и т.н. Все американски убийци.
  —цитат от коментар 74 на ahasver


  'Става дума за убийството на Алдо Моро. Една седмица след убийството му Белмонте привиква някакъв карабинер, който е старшина и мисля, че се казва Франческо Сенапо. Полковникът му предава някакъв пакет и му нарежда – ще кажеш, че си заловил някакъв терорист, той след това е избягал, но си успял да задържиш ето този доклад. Ще го предадеш, на когото е необходимо в съда. - Какво съдържа този доклад? - Джузепе Сенапо преглежда доклада и вижда, че това са сведения от “Червените бригади”. Възмущението му няма край, когато прочита, че “Червените бригади” били обучавани в България как да боравят с експлозии и взривове'

  Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/intervyu/asen-marchevski-blgarskata-sleda-trgva-ot-ubiystvoto-na-aldo-moro_news108972.html

  klimentm
 84. 84 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4330 Весело

  До коментар [#73] от "c.b.o.":

  Този другар ли беше дето обясняваше че е виждал дечица с откъснати от играчки бомби ръце?!
  Сещам се че някой тук разправяше подобни дивотии!

  klimentm
 85. 85 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#23] от "slonsco":На Академи предишно име Блекуотър са възлагани дейносто по логистика и охрана,но никога военни операции.Айдееее! Затова ги скъсаха от бой в Йемен, та се прекръстиха!
  —цитат от коментар 72 на ahasver


  Нещо не съм мноцо склонен да вярвам на ирански и руски медии,

 86. 86 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#20] от "slonsco":претенции към работодателя си Путлер Още един разбрал- неразбрал, дращи! Ходорковски им е работодател.
  —цитат от коментар 71 на ahasver


  Говоря за ЧВК,не за журнакистите,

 87. 87 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Деян Кюранов успешно изпълнил частната си мисия в полза на неговите благодетели. Нямам против, макар да не ми харесва как някои хора продават душите си. Уважавам личният му избор, но не споделям ценностите му. Утре ако властта се обърне, Деян пак ще бъде на страната на келепира. Някои го наричат ценности, други - безнравственост. Трети - липса на морал.
  Но има и друго. Когато държавен ресурс бива откраднат от добре позиционирани хора и това се превърне в семеен трамлин за реализация , тогава става дума за непочтеност. Става дума и за престъпност. Но за всичко си има прошка и изкупление а Кюранов добре знае как това се случва.
  --------
  Бих бил безкрайно и приятно изненадан ако Деян Кюранов ни сведе повече информация за ЧВК по света. Кога, къде за първи път са създадени, за какви цели и задачи имат правомощия, кой им ги е гласувал, статута който имат и на каква законова база и от кого се дава той, в колко държави са разположени, каква е числеността им, с какви задачи се занимават...и не на последно място чии интереси защитават освен собствените си заплати. Би било интересно четиво, нали ?
  Знам, това е трудна задача. За такива като Деян - неизпълнима.
  Причината е прозаична, няма кой да му плати.

  Stupid people make me sick
 88. 88 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В чуждестранния легион служат и българи /преди години един загина в катастрофа край Марсилия/, блекуотър когато започна логистичната и охранителна дейност в Ирак, също пусна обява за наемане на охранители, т.е. те са открити и доколкото е възможно, прозрачни организации. ЧВК в руско изпълнение се състоят само от граждани на РФ и действат нелегално, не само на територията на РФ, където са незаконни официално.

 89. 89 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Частници сър.
  За това държавата си измива ръцетете с тях.
  Както биха го направили всички други държави.

  Нито бизнеса е чист, нито този тип услуги имат каквото и да е морално-етично основание да съществуват.

  Но, крайният ЛИБЕРАЛИЗЪМ и чистия КАПИТАЛИЗЪМ позволяват такъв долнопробен 'бизнес' да съществува.
  В много държави, вкл. И в русия.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 90. 90 Профил на fzj53311090
  fzj53311090
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#58] от "gr52":

  Аз не ги презирам, а уважавам..... за някои неща. Както уважавам други народи за други неща. Но руснаците специално от 300 години са "Велика сила". Победиха Фридрих Велики и разгромиха няколко пъти Османската Империя през 18 век .Смачкаха Наполеон през 19 век. Смачкаха Хитлер през 20 век. А че имат кусури, даже доста... ама кой няма ? Във всеки случай, рускинките са 10 класи над дебелите и грозни американки. А за какво уважаваме украинците например ?! Някъв измислен народ с измислен език и измислена държава - уголемена Македония.

 91. 91 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#90] от "fzj53311090":

  Някъде в самия край на петдесетте или самото начало на шестдесетте, не си спомням вече, по-голямата част от съучениците ми много уважаваха Янко Козата, брат на Здравко Козата и син на Пешо Козата - семейство от хронични алкохолици. Беше оставал една година в първи клас, две във тори, една в тети и две в четвърти, ръстът му приближаваше 180 см, беше дебел като каца и винаги вонеше на повръщано, на нещо кисело и на най-обикновена мръсотия. Биеше всички подред, освен двама или трима привилегировани, към които с.ава богу, принадлежах - родителите ни бяха учители, а от учителите, не знам защо, много го беше страх - непрекъснато търчеше да им доносничи нещо.


  Имахме и един странен съученик - Атанас Буров се казваше, и цялото учителско тяло ни предупреждавашже - винаги в негово отсъствие, да го избягваме, "защото не знаете какъв е баща му, пък за дядо му да не говорим" - без да ни обяснят конкретно какви са, естествено. Та това момче имаше вроден талант да не влиза в конфликти - не отговаряше на предизвикателства, отдалечаваше се, когато се опитваха да го провокират и т.н. Учеше се добре, но винаги му пишеха една или две единици по-малко, отколкото на всеки друг за същото представяне. Отнасяше се към това с огромно безразличие.

  Та веднъж Янко Козата се сети, че с този специално не се е заяждал, и започна да го дърпа за рамото и да го обижда. Всичките лекета от класа, естествено, се строиха около него и започнаха да пригласят. И тогава изведнъж онова, сдържаното момче, се обърна и подпука огромното човечище по начин, по който не бяхме виждали - удар в слънчевия сплит, удар с крак зад коляното, и когато човечището се просна на земята, го нарита едно хубаво. А великият Янко Козата се беше свил на топка, беше си закрил главата с ръце и квичеше като прасе, което колят. Бяха абсурдна гледка - един, макар и висок четвъртокласник и огромно стокилограмово човечище, а човечището се е изприщило от ужас - такова нещо не му се е случвало.

 92. 92 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#82] от "klimentm":Хордоковски само плаща, работодател е "Центъра за управление на разследванията"

  Така, де! Той пък е работодател на Центъра.

 93. 93 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Наемници винаги е имало, получават пари, поемат си рискове, нито са първите, нито са последните. Но особеното в случая е, че са комбинирани с голяма лъжа на държавно равнище и криза на самата идея за "истина".
  Представете си следния сценарий: в България влизат усмихнати въоръжени манафчета от юг или подпийнали туристчета от север (например не им харесало, че карат Лукойл реално да си плаща акцизите или че ДПС обичат повече матушката, отколкото Пророка), насмитат великата българска армия и дори общинската полиция и помагат на народа да направи правилния избор, Сидеров или Местан. Демократичният лидер (Ердоган или Путин, все тая) казва, че нямат нищо общо и изолационистът Тръмп вика "питах го, той отрича, значи фейк нюз. Няма да пращам американци да умират заради глупостите на медиите".
  Затова тези лъжи са особено опасни днес - самата идея за истина е ерозирала, а оттам и идеята за международни договори (как ще действа НАТО или ЕС при условие, че нападателят отрича? не съм сигурен).
  Браво на Деян Кюранов за този анализ.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 94. 94 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4330 Весело

  До коментар [#87] от "Хакуна Матата !":

  Ето ти една прекрасна статия от руската преса:

  прилетев, они приехали на базу вагнеровцев. По совершенно фантастической причине их туда не пустили. Вдумайтесь: от них потребовали аккредитацию местного Минобороны. Это даже как-то оскорбительно для российского величия.

  Вот есть вагнеровцы, которые охраняют местного этого царька, президента. Он профессор математики. У него две жены. Вот всё, что вы хотели знать о местных профессорах математики: у них две жены. Конечно, он мало чего контролирует в стране. Но можно сказать, что его контролируют вагнеровцы полностью. То есть вот та власть, которая есть в стране, эта власть контролируется вагнеровцами.
  И значит, вот эти крутые русские мужики, которые в саму Африку приехали, вдруг смиренно говорят: «Слушайте, нет, мы, конечно, вас, русских журналистов, соотечественников не можем пустить без аккредитации местного Министерства обороны. У меня возник вопрос: а местное Минобороны умеет писать? Может быть, это аккредитацию нельзя получить из-за технической невозможности или отсутствия бумаги? У них бумага, кстати, есть? Потому что, извините за цинизм, патологоанатомов у них нет, тела вскрыть невозможно за отсутствием патологоанатомов. Бумага у них есть?"

  https://echo.msk.ru/programs/code/2252390-echo/

  klimentm
 95. 95 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#93] от "espresso":

  Затова тези лъжи са особено опасни днес - самата идея за истина е ерозирала, а оттам и идеята за международни договори (как ще действа НАТО или ЕС при условие, че нападателят отрича? не съм сигурен).
  -------------------
  Солидарен съм с този ти извод, но за внушението което прокарваш с поста си - не. На свой ред бих попитал:
  С какво демагогията и двойния аршин са по-лоши /слаби/от лъжата ?

  Stupid people make me sick
 96. 96 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#94] от "klimentm":
  Интересно четиво, но за тези които се интересуват то не е новина.
  " ООН запазва причината на конфликта - Едната страна трябва да победи !"
  Самата констатация на Латинина говори много , но само на непредубедените.

  Stupid people make me sick
 97. 97 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#96] от "Хакуна Матата !":

  Ти не си непредубедена. Ти си просто недозряла - в житейско отношение, и без достатъчна ерудиция. Нямаш и опит с идеократите - със сблъскването на идеологии и реалните, житейски последствия от това. Всичко ти е някак абстрактно, от там, предполагам и наивитета на постингите ти. Имам чувството, че пише някаква ученичка... Това, което за нас е груба, мъчително преживяна реалност, за теб сякаш е нещо чуто или прочетено някъде. Но си благонамерена, признавам...

 98. 98 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  А, и щях да забравя: "Совите не са това, което са."

 99. 99 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  ама не са наемниците проблем, а ихтамнетите :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 100. 100 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 289 Неутрално

  И тоя виден син на червен храненик се упражнява на тема "Русия". Баща му цял живот папкаше при Живков, а тоя папка от прритежателите на евроценностите. Ама как все такива присъстват в сайта ? Дайнов, Дичев, тоя храненик и т.н. до един свързани с Партията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK