За да не пристигнем някъде, където не бихме искали

За да не пристигнем някъде, където не бихме искали

© Associated PressВсеки следобед, точно в пет, хер Имануел Кант, философ-домошар, излиза на разходка. Неизменно, като изгрева, той преминава един и същ маршрут, по едно и също време, независимо дали вали дъжд или пече жарко слънце. Твърди се, че в малкото и забутано пруско градче Кьонигсберг са сверявали часовниците си по него.


Защо Кант прави това? Със сигурност целта му не е да бъде запомнен като скучен ексцентрик. Най-великият философ на Новото време демонстрира нещо, което днес сме длъжни да си припомним и ние: "Нужно е човек да е последователен и подреден в живота си, за да може да е страстен в работата си и прозорлив в мислите си", казва той. И налага върху самия себе си желязна дисциплина, безкомпромисна подредба на живота. Подредба, която го предпазва от потъване в хаоса и му помага да създаде цялостен възглед за света, система от ценности, или иначе казано - култура. А от културата започва всеки друг ред и дисциплина. И когато – както през 18-ти век – заварената подредба на нещата се разпада,


единственият начин да не потънем в хаоса е да градим култура
Около Кант – в Европа, в света – кипи, десетилетия наред. Войните, малки и големи, са всекидневие. В Америка върлува националноосвободителна революция. На всичкото отгоре избухва и т.нар. индустриална революция, преобърнала начин на живот, който хората са следвали от хилядолетия. Всичко установено непрестанно се взривява, разпада и потъва в нищото; и никой не знае, какво следва.


Кант знае: за да подредиш света около себе си, първо трябва да направиш подредба на неговата основа – на културата. И той се заема с произвеждането на култура – на подредба на парчетата от разпадналите се предходни реалности. Постига култура, която поставя основата на епохата, в която живеем и която вече залязва.


В трите си фундаментални и трудноразбираеми книги, Кант изгражда подредба, описваща света ни. Разработва философска система, която разделя морала от религията, поставя човека в центъра на нещата и разума – в центъра на човешките дела. На тази основа стига до извода, че всички хора са равни по достойнство и на всички е дължимо равно признание на това достойнство. Изгражда и либерална политическа теория, която включва върховенство на правото и предвижда както ООН и ЕС, така и съвременните човешки права.


Резултатът е, че имаме права, които би трябвало да се пазят от държавите, съдилищата и международното право. Свободни сме – никой няма господар. И, за разлика от предишни времена, живеем в относителен мир. Все неща, които днес са поставени под заплаха. От различни точки на света, включително и в България, се чуват все по-силни гласове атакуващи или поставящи под съмнение човешките права, правовата държава, Европейския съюз и т.н.


Равенство ли?


Жените трябва да раждат и да отглеждат деца, за да бъдат истински жени – поне според българския Конституционен съд. По повод мъжете не казва нищо, следователно – оставя ги свободни да избират какво да правят. Но е добре да не участват в София Прайд, поне ако се съди по истеричните реакции към събитието, продължващи вече 10 години.


Свобода ли?


Въпреки че, законът позволява свободното къмпингуване, трима ресорни министри - на туризма (Николина Ангелкова) на екологията (Нено Димов) и вицепремиера Валери Симеонов, обявиха, че основен проблем за крайбрежието и това лято ще останат къмпингуващите. И се захванаха да узаконят забрана за палатки и хавлии върху дюни.


Права ли?


Съвсем скоро Николай Проданов (зам. министър на правосъдието) призна, че бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева е била поставена в "по-тежки условия от необходимото" при конвоирането й до болница, но "между двата стандарта" – на Конвенцията за защита правата на човека и "материално-финансовият" – има "сериозно несъответствие". Тоест, когато не ни достигат средства и/или служители няма да спазваме правата ви.


Мир ли?


Мирът се крепи на международното право, построено върху трудовете на Кант. А днешната мода е това право да бъде подигравано и подритвано. На мода се връща силата – силата да нахлуеш в чужда държава (както Русия направи с Грузия преди 10 години) или да си вземеш парче от нея (както Русия направи с Крим преди четири години). Или: силата да бомбардираш някого, който не ти харесва, с което най-известни са САЩ.


Разум ли?


Вместо, както е при Кант, разумът да е в центъра на човешките дела, днес ни се предлага да го изоставим, в полза на сляпа вяра, суеверия и на някакви крайно примитивни форми на религиозност. Например, да ръсим пътищата със захар (както направи кмета на Нова Загора преди 3 години), вместо да разследваме сигналите на Николай Колев – Босия.


Човек ли?


Кант поставя индивида в центъра на всички обществени структури. Днес ни се натрапва да изоставим идентификацията си на личности, за да станем част от нечие племе – да бъдем "националисти", "православни" или поне да не сме "джендъри". Това, разбира се, е подготовка за бъдещо сблъскване на тези племена, защото принадлежността към едно племе задължително означава да мразиш всички други племена.


Дисциплина ли?


Алчността, въведена в последните 30-тина години едва ли не като основна човешка добродетел, разрушава всяка дисциплина, тъй като премахва всички ограничения. Там, където отсъства дисциплината на културата, инстинктите надделяват и силата замества правото като основен регулатор на човешките отношения.


Това обяснява днешния натиск срещу културата. Има хора, не само в България, които искат да налагат своята сила върху останалите. Погледнете днес управляващите български политици с техните обществени поръчки, ролс-ройси, суджуци и сараи. Някои от тези хора живеят в заблудата, че ако управляваш със сила, постигаш ред и стабилност. Ако обаче бяха чели повече от една книга през живота си, щяха да са наясно, че силата, отвързана от дисциплината на културата (и на произтичащото от нея право) води единствено до произвол. А произволът води не до ред, а до хаос, в който всеки си мери силата. И винаги ще се намери някой по-силен от теб.


Всичко това са все предвестници, че нашата епоха се готви да се трансформира, защото културата, като система от ценности, е отворена система – непрекъснато прерастваща в друга или разпадаща се на образуващите я подсистеми. Проблемът днес е, че наблюдаваме целенасочени действия за подмяната на самата култура с не-култура. На мястото на самодисциплината и внимателната подредба, която виждаме у Кант, да се постави произвол,сила и диващина.


В книгата си "Ерос и Kултура" Зигмунд Фройд дава следната дефиниция: "...думата култура характеризира цялата сума от успехи и начинания, с които човешкият род се е отдалечил от животинските ни предшественици, и която служи на две цели: за защита на хората от природата и за регулиране на човешките взаимоотношения." Културата е онова, което ни оразличава от животните. Тя е изкуствено човешко творение, плод на самодисциплина, самоконтрол и съзнателно отдалечаване от базисни животински инстинкти. Бидейки изкуствено творение, тя изисква поддръжка – "култивиране на личността" – cultura animi, подобно на култивирането на земята – cultura agri (аналогия, която прави още Цицерон).


Там, където няма култура – там е територията на дивото


Ако не поддържаме розите си, те ще се върнат в естественото си състояние на шипки. Ако не поддържаме собствената си култура, избираме бъдещето ни да е онова диво състояние, описвано от философа Томас Хобс като "война на всеки срещу всеки", в която човешкият живот е "самотен, лош, беден, груб и кратък".


Налага се добре да помислим каква културна подредба искаме. Да свършим работата, която Кант свърши за нас преди 240 години. След което да действаме, защото иначе ще пристигнем някъде, където не бихме искали да бъдем.


Можем да започнем от самодисциплината. Или пък от разходките! Хубавото на ходенето е, че след като си тръгнал, си принуден да пристигнеш.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (148)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4325 Любопитно

  Като засяга пак темата "Десислава Иванчева", Юлия Иванчева да вземе да обясни най-накрая, какво прави един кмет два часа в едно кафене, в работен ден, в работно време?! Да обясни също и как ПР на Иванчева публикува заблуждаващи фотоси при излизането ѝ от болницата?! Защо, с каква цел?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на Babimu
  Babimu
  Рейтинг: 773 Неутрално
 3. 3 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  За който го мързи да чете ето резюме - ако прогресисткия джендъризъм не победи, слънцето няма да изгрее!

  Facing Worlds
 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ние обитаваме в територията на дивото !

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  ехааа , а Цацаров как ли се е спасил от погледа на Кант

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Любопитно

  Налага се добре да помислим каква културна подредба искаме. Да свършим работата, която Кант свърши за нас преди 240 години.
  ========
  Кант не е живеел на Балканите и затова той е чуждата визия за балканските народи.....
  Както северната липа не може да вирее по маки средиземноморието, така и Кант не е нужен за народите покрай Балкана.

  Bukalemun
 7. 7 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Не преписване на Кант защита на хомосексуалните шествия. Това попада в графа морал, не права...

  dame
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Весело

  До коментар [#4] от "Cara Mia":

  Ние обитаваме в територията на дивото !
  ========
  По добре е да си дива, отколкото грешно опитомена.....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Конкретно, във връзка със заглавието, ще дам пример с романа на Ж. Верн "Петнадесетгодишният капитан", където корабът на Дик Сенд вместо в Америка се оказва в Африка и това бедните пътешественици разбират, като чуват рев на лъв. А голямата разлика в дестинацията е станала с парче желязо, пъхнато при компаса от негодника Негоро.

 10. 10 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Та, от написаното следва, че за да сме добре по Кант, следва да сме безродници, неверници, жените да не раждат а да търсят какви още "права" не са придобили с/у мъжа, както и че най-големия проблем за решаване е да се преклоним пред джендърийците и останалите сексуални девиации по списък.
  А за съсипването на семейството чрез закони поощряващи развода, беднотията на старци, инвалиди, некомунисти, за масовото напускане на България от най-читавите й младежи, за износа на работни места в далечни страни, за мигрантското нахлуване и пулзящата ислямизация, за лошото функциониране на здравеопазване, правна с-ма, администриране, полиция, армия, образование и мн.др.- ни думичка.
  Е поне забрави и да ни поплаши с Глобалното Затопляне- какъв пропуск ;-)

 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Ужас. Сигурно е трудно да живееш с такава каша в главата...

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Поредното облъчване..
  А ето тук малко материал за размисъл за защитниците на гейските права и особено за правата им за осиновяване:

  https://m.facebook.com/groups/1652582085041835?view=permalink&id=1938457189787655

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Властващите необолшевики са по- опасни и коварни от болшевиките на Сталин!!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на kardi
  kardi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Има култура и култура! Културата за която говори госпожа Иванчева няма нищо общо с реда и дисциплината !Либералната култура сътвори хаоса в живота на хората. Либералното отношение към тези които нарушават законите и правилата на морала в криво разбраната свобода на индивида, водят до поквара и корупция която нарушава много повече правата на човека и няма нищо общо със справедливостта и свободата на хората!Толерирането на мързеливите и некадърните заедно с нарушителите на законите , етиката и морала в името на демокрацията едва ли би се харесала на Кант? Либерализмът се е изродил потъпквайки реда и правилата в обществото и го е лишил от справедливост, а там където няма справедливост , демокрацията е химерна !

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Любопитно

  Кант знае: за да подредиш света около себе си, първо трябва да направиш подредба на неговата основа – на културата.
  =======
  Кант знае и нещо друго.....
  За да подредиш основата(културата), трябва да прочистиш темела, основата на това което ще строиш....
  Тоест първо е необходимо да унищожиш досега намиращата се култура.... А това е много трудно....!!!
  Тогава на Кант му остава един единствен вариант..... едновременно налагайки своята, да опорочи старата култура на субекта.....
  Да..... именно на субекта, понеже повсеместното злепоставяне на народната културо психология е на практика невъзможно.....
  И така...... субекта бива порицателно обявен като балкански... отрицателен тип, който дори си има и име..... Бай Ганьо......
  Ето това е Кант за Балканите.

  Bukalemun
 16. 16 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Въй, въй, след всяко либералболшевишка статия си казвам, че нищо по-некадърно не може да бъде написано, но тези непрекъснато ме опровергават. Ще излезете от другата страна на Земята, копате яко надолу и няма спирка.

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  Човешките права и културата са в основата на всяка цивилизация. На Тази територия не е така.Връщаме се в родовообщинния строй. Ще ръсим захар срещу джендъри и ще веем знамена.

 18. 18 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Ти пък как можа на такава задълбочена статия, да се хванеш за един абзац и да го направиш на въпрос? Важно е какво иска да ни каже човека, какво послание да ни предаде, а не какво е правиля Иванчева или който и да било друг! Защото тези неща засягат всички ни и виждаш, че без култура, хората не са способни да ги разберат, а питат за Иванчева...

  No Pain No Gain
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#11] от "dogwoman":

  Точно с такава ,,каша" в главата снощи хиляди румънци протестираха за правова държава.

 20. 20 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Кант при всичките си кусури не е бил мързелив и се е стремил към рационалност - да оправдаваш лентяите, некадърниците и правонарушителите с него е невероятна наглост, която знаем на кого е присъща - 45 години сме карали уроци на живо

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 21. 21 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2115 Весело

  Преувеличеното абсолютизиране на Кант (покрай него Ницше и Хобс) може би преследва някаква журналистическа цел (задание, поръчка), но разочарованието на публиката следва с всеки следващ абзац.

  Смайващо е да отъркаляш Кант в една палатка заедно с некъпаните мераклии да си паркират таралясника на плажа. Кант се върти в гроба нарочен да брани глезените на корумпето Иванчева или да твърди, че "принадлежността към едно племе задължително означава да мразиш всички други племена" както е според уважаемата авторка. За да стигнем до прозрението, че алчността е враг на културата.

  Имам чувството, че в случая нито подрязването на розите, нито разходките за проветряване ще помогнат на лирическия герой, но това е лично мнение.

 22. 22 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Егати народа, честно. На това му се казва функционална неграмотност - ярък пример. Очевидно е, че разбирате повечето написани думи без речник, но някъде по пътя на четенето забравяте смисъла и помните последните няколко думи. По същия начин конституционния съд прочете истанбулската конвенция. Често казано, на мен лично започва да ми става наистина страшно, защото си задавам въпроса, че всеки ден се разминавам по улиците със същите тези хора, което не могат да осмислят елементарни философски разсъждения и тези хора дали няма да не разкъсат, ако кажа някоя грешна дума. Един изпуснат “джендър“ или “социална роля“ на публично място и не е ясно кво правим после, когато си обграден от полу-примати по потници и с Ботев и Левски на прасците... Най-гадното е, че станахме такива хора и живеем в тази отворена среда точно заради руснаците и социализъма, който разпертушини на пух и прах всичко човешко в нацията ни. Ние сме едни бивши затворници, които не можем да се разберем по никакъв начин как ще я караме от тук на сетне. Едните искат пак в затвора, защото там са били голямата работа, а на свобода се чувстват “глупави и грозни“. За целта ползват всякаква подкрепа от надзирателите на затвора - русия - пари, фалшиви новини, пропаганда, въобще целия арсенал на техниката “разделяй и владей“. Помислете си добре, дали искате в затвора отново? Над 2 милиона сънародници избраха по неволя да напуснат страната ни, защото се повърна в кочина. Така ли ще продължаваме? До като тук останат само затворниците?

  No Pain No Gain
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  "Ако не промените посоката си, ще се озовете там на където сте се насочили."

  и няма да ви хареса . на вас самите .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#15] от "eti mehter":

  Свободата е темела на всичко !

  *Темел е много хубава гръцка дума и имам добър приятел в Турция/Трабзон на който името е Темел !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 25. 25 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Егати народа, честно. На това му се казва функционална неграмотност - ярък пример. Очевидно е, че разбирате повечето написани думи без речник, но някъде по пътя на четенето забравяте смисъла и помните последните няколко думи. По същия начин конституционния съд прочете истанбулската конвенция. Често казано, на мен лично започва да ми става наистина страшно, защото си задавам въпроса, че всеки ден се разминавам по улиците със същите тези хора, което не могат да осмислят елементарни философски разсъждения и тези хора дали няма да не разкъсат, ако кажа някоя грешна дума. Един изпуснат “джендър“ или “социална роля“ на публично място и не е ясно кво правим после, когато си обграден от полу-примати по потници и с Ботев и Левски на прасците... Най-гадното е, че станахме такива хора и живеем в тази отворена среда точно заради руснаците и социализъма, който разпертушини на пух и прах всичко човешко в нацията ни. Ние сме едни бивши затворници, които не можем да се разберем по никакъв начин как ще я караме от тук на сетне. Едните искат пак в затвора, защото там са били голямата работа, а на свобода се чувстват “глупави и грозни“. За целта ползват всякаква подкрепа от надзирателите на затвора - русия - пари, фалшиви новини, пропаганда, въобще целия арсенал на техниката “разделяй и владей“. Помислете си добре, дали искате в затвора отново? Над 2 милиона сънародници избраха по неволя да напуснат страната ни, защото се повърна в кочина. Така ли ще продължаваме? До като тук останат само затворниците?
  —цитат от коментар 22 на Putarak


  колега, следващият етап на фрустрацията ви е параноя, но накрая идва намирането на приют в топлата прегръдка на партията - или групата - с много силни психосоматични прояви на възторжен комфорт

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 26. 26 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 441 Любопитно

  Много по-добре е да четем материали ,в които се прави позоваване на доказани авторитети като Кант и Фройд ,отколкото агресивни пиянски простотии в стил Дайнов. С времето и реакциите ще станат по-спокойни.
  Това обаче не променя факта ,че основната причина за написване на статията е отново темата за конвенцията - елегантно вмъкната на няколко места между други актуални теми. Накратко : принципа на пропагандата се смени с облъчване / техническия термин на това явление се нарича "проникваща радиация"/. Така че ,за да запазим стила,може да заключим ,че финансовото подпомагане на теорията за семейно планиране при гейовете няма намерение да спира въпреки предизвестения провал. Не е края на света - Терминал 2 е отворен денонощно ,пътувайте на воля и не забравяйте да си вземете Кант за четене в самолета.

  Не отговарям на хейтъри.
 27. 27 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#22] от "Putarak":

  "Над 2 милиона сънародници избраха по неволя да напуснат страната ни"

  Социална госпожо, кой Ви излъчи за говорител на ИЗБРАЛИТЕ къде да гонят щастието си? Нали точно това искаме - всеки да е СВОБОДЕН да си гони щастието където реши?

  А най-забавното е че точно изживяващите се като голяма работа умнокрасивци често сте потресаващи некадърници с неква напълно измислена хартишка за вишо и точно у чужбинско далеч не ви се нарежда пасианса, хубаво е че Мада Нейча накрая ви слага на място - социалното дъно на вечно мрънкащи лузъри

  Facing Worlds
 28. 28 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Жените трябва да раждат и да отглеждат деца",

  а мъжете да им помагат в изхранването и отглеждането. Да, другото е война без разум срещу природата. И тя ще го отхвърли.
  Яловото си е ялово.
  "По ръба на бръснача", "Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния" и т.н.

 29. 29 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Весело

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Иванчева е новият Левски. Вече е легенда. Остава да се митологизира и ще е завършен образ. Само съдът с крайния си акт да не обърка сметките.

 30. 30 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 729 Разстроено

  "принадлежността към едно племе задължително означава да мразиш всички други племена"

  Логиката на идиота.

 31. 31 Профил на kardi
  kardi
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Демокрацията е хубаво нещо , но не е за идиоти! Либералите в наши дни са тръгнали да налагат своите виждания по съвсем нелиберален начин, крият истината , преиначават думи като "негър", "циганин", заглушават свободата на медиите и ако не лъжат , просто не дават да се каже истината , все неща които нямат нищо общо с демокрацията . Като свое оправдание , да не се насажда етническо-религиозна вражда. Копирайки подобни методи от близкото минало на социализма , западните либерали забравят до какво политическо бъдеще водят подобни методи !

 32. 32 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 729 Разстроено

  "Жените трябва да раждат и да отглеждат деца, за да бъдат истински жени – поне според българския Конституционен съд."

  Нима не е така? А какво ще стане ако жените не раждат и не отглеждат деца?
  Отричането на биологичната роля на мъжете и жените е античовешка идеология.
  Това не е равенство, това е ритуално самоубийство под прикритието на борба за равенство. Тази неомарксистка повърня няма да я бъде, стига сте плакали!

 33. 33 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Налага се добре да помислим каква културна подредба искаме. Да свършим работата, която Кант свърши за нас преди 240 години.========Кант не е живеел на Балканите и затова той е чуждата визия за балканските народи.....Както северната липа не може да вирее по маки средиземноморието, така и Кант не е нужен за народите покрай Балкана.
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Кант ти е ненужен по същия начин, по който на човек с отрязани крака не му трябват обувки. А и вожд си имаш.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 34. 34 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#25] от "hhhuuunnnn":

  Аз като говоря за функционална неграмотност, не е случайно. Имам чувството че говорим на различни езици. А параноята е във вас само и господа. Все пак ти и останалите с много плюсове в коментарите под тази статия се гордеете все с неща, които не зависят от вашия избор - народ, пол, партия, кауза...

  No Pain No Gain
 35. 35 Профил на kardi
  kardi
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Да кажеш на циганина , че е циганин и на негъра , че е негър било расизъм според днешните либерали ? Вместо да накарат хората от съответната раса или етнос , да се гордеят с него , те го преименуват, защо? Познавам доста цигани които се гордеят , че са цигани, а на негрите може ли да им викаме албиноси ? Да споменеш цвета на кожата на някой било обида и всичко това се насажда в общество, което има претенции да се нарича демократично , по извратено нещо , историята на човешките взаимоотношения не помнят !

 36. 36 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#35] от "kardi":

  Подкрепям напълно. Аз примерно познавам много идиоти, които се обиждат, когато ги наречеш така, вместо да се гордеят. Надявам се да успеете да промените това и други идиоти да започнат да се гордеят като вас.

  No Pain No Gain
 37. 37 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#27] от "Нагъл Визионер":

  Иначе е много якичку някак си ти да имаш правото да познаваш повечето умнокрасиви, до като аз да нямам правото да познавам напусналите родината.

  No Pain No Gain
 38. 38 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 300 Весело

  Текстът най-точно и лаконично се коментира със следния цитат:

  Ужас. Сигурно е трудно да живееш с такава каша в главата...
  —цитат от коментар 11 на dogwoman


  Но коментарите под публиацията са интересно четиво. Дежурните двама-трима трансджендърни тролчета на хонорар, а останалото - der reine Vernunft.
  Все по-сериозно ми изглежда подозрението, че нормалните хора в редакцията са организирали скрита съпротива на безумията, които им е спуснато да пропагандират. И успяват - публикуват все по-безумни и все по-нелепи текстове в защита на "правилната линия".

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 39. 39 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 729 Разстроено

  Има култура и култура! Културата за която говори госпожа Иванчева няма нищо общо с реда и дисциплината !Либералната култура сътвори хаоса в живота на хората. Либералното отношение към тези които нарушават законите и правилата на морала в криво разбраната свобода на индивида, водят до поквара и корупция която нарушава много повече правата на човека и няма нищо общо със справедливостта и свободата на хората!Толерирането на мързеливите и некадърните заедно с нарушителите на законите , етиката и морала в името на демокрацията едва ли би се харесала на Кант? Либерализмът се е изродил потъпквайки реда и правилата в обществото и го е лишил от справедливост, а там където няма справедливост , демокрацията е химерна !
  —цитат от коментар 14 на kardi


  Големият проблем на либерализма е, че забива все по-наляво и влиза в територията на неомарксизма. А всеизвестно е, че неомарксистите, примерно от Франкфурската школа искат унищожаване на обществото и Западната култура.
  И всичко това под прикритието на борба за толерантност, равенство, справедливост и мултикултурализъм. Толерантността обаче също си има разумни граници, които когато се надхвърлят всъщност водят до неравенство и несправедливост, чак до степен търсещото справедливост общество да се самоунищожи. Нарича се парадокс на толерантността. Същото е и в медицината -
  прекалената толерантност води до смърт на организма.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  " иначе ще пристигнем някъде, където не бихме искали да бъдем."
  Ами, ние май вече сме се запътили натам.

 41. 41 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 988 Неутрално

  "В трите си фундаментални и трудноразбираеми книги, Кант изгражда"

  Не е редно да пише статия за Кант човек, който сам признава, че книгите на Кант са му "трудноразбираеми".

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 42. 42 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#38] от "stem":

  хахах, не се надявайте на това. :-) Повечето от тези статии идват поготвени от НПО център извън редакцията на вестника. След ден два ги публикуват и други медии.

 43. 43 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#37] от "Putarak":

  Сега остава и да се сетиш че ти показвам нагледно собствената ти клета несъстоятелност ползвайки ТВОИТЕ прийоми и ще поднесеш невероятна изненада - ще се покажеш като реално мислещ умнокрасивец, не като навита с ключе на гърба радиоточка :)

  Facing Worlds
 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  До коментар [#33] от "quatro_4x3":

  Кант ти е ненужен
  =======
  Не критикувам Кант....
  Той не е лош..... идеите му също....
  Но това е експорта идеология.......
  Тя би била полезна единствено там където се е появила....

  Bukalemun
 45. 45 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Егати народа, честно. На това му се казва функционална неграмотност - ярък пример. Очевидно е, че разбирате повечето написани думи без речник, но някъде по пътя на четенето забравяте смисъла и помните последните няколко думи. По същия начин конституционния съд прочете истанбулската конвенция. Често казано, на мен лично започва да ми става наистина страшно, защото си задавам въпроса, че всеки ден се разминавам по улиците със същите тези хора, което не могат да осмислят елементарни философски разсъждения и тези хора дали няма да не разкъсат, ако кажа някоя грешна дума. Един изпуснат “джендър“ или “социална роля“ на публично място и не е ясно кво правим после, когато си обграден от полу-примати по потници и с Ботев и Левски на прасците... Най-гадното е, че станахме такива хора и живеем в тази отворена среда точно заради руснаците и социализъма, който разпертушини на пух и прах всичко човешко в нацията ни. Ние сме едни бивши затворници, които не можем да се разберем по никакъв начин как ще я караме от тук на сетне. Едните искат пак в затвора, защото там са били голямата работа, а на свобода се чувстват “глупави и грозни“. За целта ползват всякаква подкрепа от надзирателите на затвора - русия - пари, фалшиви новини, пропаганда, въобще целия арсенал на техниката “разделяй и владей“. Помислете си добре, дали искате в затвора отново? Над 2 милиона сънародници избраха по неволя да напуснат страната ни, защото се повърна в кочина. Така ли ще продължаваме? До като тук останат само затворниците?
  —цитат от коментар 22 на Putarak


  ++++++++++++++++++++++
  Промитите мозъци ти трупат минуси. Не им харесва да четат за себе си. Интересува ги дали имат мускули, а не мозък - на почит са фитнес залите, а не училищата и университетите!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 46. 46 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#45] от "quatro_4x3":

  Как мерим кой колко мозък има? И защо решихте че при едно измерване ще сте над медианата?

  Facing Worlds
 47. 47 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#33] от "quatro_4x3":Кант ти е ненужен =======Не критикувам Кант....Той не е лош..... идеите му също.... Но това е експорта идеология....... Тя би била полезна единствено там където се е появила....
  —цитат от коментар 44 на eti mehter


  Карайте си с ислямизма, не ви трябват вносни идеологии! След 1 000 - 2 000 години, или след 10 000 годи, може и при вас да се появи някой "Кант". До тогава наблягайте на блъскането на глави в земята, понякога помага.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 48. 48 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#45] от "quatro_4x3":Как мерим кой колко мозък има? И защо решихте че при едно измерване ще сте над медианата?
  —цитат от коментар 46 на Нагъл Визионер


  На педи го мерим.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 49. 49 Профил на kardi
  kardi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#36] от "Putarak":

  Като видях автопортрета ,който сте си сложили ,приказки за гордост и обиди няма да ви помогнат !

 50. 50 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2337 Гневно

  До коментар [#22] от "Putarak":"Над 2 милиона сънародници избраха по неволя да напуснат страната ни"Социална госпожо, кой Ви излъчи за говорител на ИЗБРАЛИТЕ къде да гонят щастието си? Нали точно това искаме - всеки да е СВОБОДЕН да си гони щастието където реши?А най-забавното е че точно изживяващите се като голяма работа умнокрасивци често сте потресаващи некадърници с неква напълно измислена хартишка за вишо и точно у чужбинско далеч не ви се нарежда пасианса, хубаво е че Мада Нейча накрая ви слага на място - социалното дъно на вечно мрънкащи лузъри
  —цитат от коментар 27 на Нагъл Визионер  До коментар [#27] от "Нагъл Визионер":

  Много ти се иска (и даже се самозалъгваш),че тези два милиона българи просто са си избрали къде да гонят щастието си,но не е вярно! Тези два милиона ИЗБЯГАХА от България,защото ги беше страх и/или бяха слаби да се борят срещу комунистите. Повтарям,те И-З-Б-Я-Г-А-Х-А!
  Всеки човек,който емигрира го прави защото е ПРИТИСНАТ от нещо в родината си. Няма такъв филм хората да напускат татковината си защото просто ей така им е скимнало.

 51. 51 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2337 Гневно

  До коментар [#22] от "Putarak":"Над 2 милиона сънародници избраха по неволя да напуснат страната ни"Социална госпожо, кой Ви излъчи за говорител на ИЗБРАЛИТЕ къде да гонят щастието си? Нали точно това искаме - всеки да е СВОБОДЕН да си гони щастието където реши?А най-забавното е че точно изживяващите се като голяма работа умнокрасивци често сте потресаващи некадърници с неква напълно измислена хартишка за вишо и точно у чужбинско далеч не ви се нарежда пасианса, хубаво е че Мада Нейча накрая ви слага на място - социалното дъно на вечно мрънкащи лузъри
  —цитат от коментар 27 на Нагъл Визионер  До коментар [#27] от "Нагъл Визионер":

  Много ти се иска (и даже се самозалъгваш),че тези два милиона българи просто са си избрали къде да гонят щастието си,но не е вярно! Тези два милиона ИЗБЯГАХА от България,защото ги беше страх и/или бяха слаби да се борят срещу комунистите. Повтарям,те И-З-Б-Я-Г-А-Х-А!
  Всеки човек,който емигрира го прави защото е ПРИТИСНАТ от нещо в родината си. Няма такъв филм хората да напускат татковината си защото просто ей така им е скимнало.

 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Любопитно

  До коментар [#47] от "quatro_4x3":

  не ви трябват вносни идеологии!
  ======
  А ти само с такива ли живееш духом?
  Един път пробвай с нещо оригинално, оставено от предците ти!

  Интересно....... все гледате да отхапете от хубавата страна на ябълката......
  Гризнете веднъж от "червивата", за да видите колко по различно стоят нещата......

  Bukalemun
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#51] от "deaf":

  "Няма такъв филм хората да напускат татковината си защото просто ей така им е скимнало"

  Пълни глупости, родното място и средата човек не си ги избира и е напълно вероятно неговата истинска среда в която баш да си развие потенциала да не е тази. Това се случва и в рамките на отделните държави, миграцията е нещо което сапиенсите винаги сме правили, дори когато е било рисковано в смисъл на реално смъртоносно като по руско робство.

  Разбира се трябва да се вземат мерки клета майка България да е възможно най-привлекателно място за родените в нея ама айде не ми се изживявайте като светци без НИКОЙ да ви е упълномощил да представлявате ИЗБРАЛИТЕ да живеят в други държави, нелепо е, това е основополагаща СВОБОДА и превръщането на 'избягалите' в пропагандно оръжие за какъвто и да е дневен ред е пряк път към лоши неща

  Facing Worlds
 55. 55 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 441 Любопитно

  Попаднах на нещо интересно ,за моя изненада - във в. "Банкер" събота, 11. август 2018 - 11:24 : "Ние ще защитим естественото семейство, основано на съюза между мъж и жена. Аз ще използвам всички свои възможни правомощия", заявява той, цитиран от БТА.
  Явно лозунгите "за" конвенцията в Европа са едно ,тенденцията показва друго:
  http://www.banker.bg/sviat/read/mateo-salvini-vuvejda-merki-za-zashtita-na-estestvenoto-semeistvo

  Не отговарям на хейтъри.
 56. 56 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Не преписване на Кант защита на хомосексуалните шествия. Това попада в графа морал, не права...
  —цитат от коментар 7 на dame


  Кант едва ли е си е представял, че е възможно това нещо, наречено гей парад.
  Всъщност, според Кант еднополовите бракове са анти-природни и неестествени,
  което прави цялата статия поредния бълвоч за пране на мозъци. Нищо не свързва Кант със споменатите "свободи", "права" и "равенство".

 57. 57 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#52] от "eti mehter":

  Начинът ми на живот не е подчинен на идеологии и религии и съм горд с това!
  Оставеното от предците ми е било добро за тях, в тяхното време и на мястото, където са живели. Аз живея сега! Съобразявам се с настоящето и бъдещето, което ми предстои. Не живея с миналото!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 58. 58 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#48] от "quatro_4x3":

  Еми въпросът с медианата пак е в сила, умнокрасивците не са ми направили впечатление да имат некви забележително големи педи. За разлика от един багерис примерно дето до дваесчетворка гайките ги завинтва на ръка :)

  Пък и тоя критерий доста прилича на 'измерванията' които нацистите са правили за да 'доказват' кой е юбер и кой унтер менш, усещаш ли се гявола колко хитро ви превръща в чудовища заблудени че се борят за правата кауза? Не го подценявайте тоя пич, то не е като по комиксите дето е ачик ачик черен с пламтящ поглед, рога и опашка, затънал в разврат, умее преди всичко да се прави на чист като утринна роса светец :)

  Facing Worlds
 59. 59 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Кант е бил умен мъж, много по-мъдър от всички днешни политици и обикновени хора. Той не би оживял в тази днешна среда на повсеместен тероризъм, ако има публично видими повтарящи се действия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 60. 60 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2366 Разстроено

  Че Кант е труден за четене и разбиране е факт на с тази статия авторката направо се гаври с великият филисоф използвайки го в пошлите си политически послания. Кант постановява че само подчинявайки се на моралният закон човек е истински свободен и това няма нищо общо с днешният полотически либерализъм както демогозите на си народни водачи!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#33] от "quatro_4x3":Кант ти е ненужен =======Не критикувам Кант....Той не е лош..... идеите му също.... Но това е експорта идеология....... Тя би била полезна единствено там където се е появила....
  —цитат от коментар 44 на eti mehter


  Можеше да цитираш Мохамед:
  “Че­ти­ри [ви­да хо­ра] ще пре­диз­ви­кат гне­ва на Ал­лах и ще си спе­че­лят него­во­то не­до­вол­с­т­во: ...мъ­же­те, ко­и­то се оп­ри­ли­ча­ват на же­ни, же­ни­те, ко­и­то се оп­ри­ли­ча­ват на мъ­же, он­зи, кой­то спо­хож­да жи­вот­ни, и он­зи, кой­то спо­хож­да мъ­же”

 63. 63 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Че Кант е труден за четене и разбиране е факт на с тази статия авторката направо се гаври с великият филисоф използвайки го в пошлите си политически послания. Кант постановява че само подчинявайки се на моралният закон човек е истински свободен и това няма нищо общо с днешният полотически либерализъм както демогозите на си народни водачи!
  —цитат от коментар 60 на Julian Mall


  Така е, нещо повече, според Кант:
  "Правото никога не трябва да се нагажда към политиката, политиката обаче винаги трябва да се приспособява към правото. Всяка политика трябва да коленичи пред правото."


 64. 64 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#55] от "deviant":

  Най-интересното с “джендър идеологията“ е, че всъщност не съществува и е измислена от путиновата пропаганда. Евала на руснаците, показаха чудесно познаване на слабостите на човешката психика и ги използваха максимално добре за целите си. От друга страна, това е просто поредна атака срещу нашия свят, срещу нашия просперитет и успех. Разбира се, не очаквам някой да ме разбере, защото е много трудно да “видиш“, когато нямаш “очи“. Предполагам, че децата ви, след време ще ви разказват какво учат внуците ви в училище, за събитията които преживяваме днес и вие няма да ви се вярва, че не сте разбирали всъщност за какво иде реч.

  No Pain No Gain
 65. 65 Профил на kardi
  kardi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  'Налага се добре да помислим каква културна подредба искаме. Да свършим работата, която Кант свърши за нас преди 240 години. След което да действаме, защото иначе ще пристигнем някъде, където не бихме искали да бъдем."
  Напълно съм съгласен с горе написаното, който е чел Кант знае , че той като човек на реда и самодисциплината макар и либералните си възгледи за своето време ,никога не би допуснал да пристигнем ,където не бихме искали да бъдем - в едно извратено джендър общество.

 66. 66 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#52] от "eti mehter":Начинът ми на живот не е подчинен на идеологии и религии и съм горд с това!Оставеното от предците ми е било добро за тях, в тяхното време и на мястото, където са живели. Аз живея сега! Съобразявам се с настоящето и бъдещето, което ми предстои. Не живея с миналото!
  —цитат от коментар 57 на quatro_4x3


  А укоряваш ли родителите си, че са те създали в следствие на традиционните им разбирания за брак, семейство и биологичната роля на мъжа и жената?

 67. 67 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#58] от "Нагъл Визионер":

  За педята беше шега.
  А за мозъците най-добра преценка можеш да направи като огледаш и прецениш държавата. Тя точно съответства на качествата на мозъците живеещи в нея! И поговорка имаме - "Прост народ - слаба държава".
  И не ме замесвай нито с умно красиви, нито с гебаджии, нито с каквито и да били. Всичките СА МАСКАРИ и ме отвращават!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#54] от "Нагъл Визионер":

  Ти шизофренично продължаваш да твърдиш две едновременно изключващи се тези - избягалият на Запад българин хем го бил направил изцяло по собствено желание,хем защото средата в България му пречела да развие потенциала си?! Еми нали точно това казвам,че тези два милиона българи избягаха защото са им пречили и потискали.
  Между другото,това издава че имаш комплекси за малоценност. Ето прочети колко честно и почтено обяснява великият Георги Марков защо е ИЗБЯГАЛ от България в главата "Чувство за непоносимост" от "Задочните...":

  https://www.chitanka.info/text/2898/113 #textstart

 70. 70 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#38] от "stem":хахах, не се надявайте на това. :-) Повечето от тези статии идват поготвени от НПО център извън редакцията на вестника. След ден два ги публикуват и други медии.
  —цитат от коментар 42 на xox55541929  До коментар [#42] от "xox55541929":

  С голямо омерзение се отказвам да чета коментарите в "Дневник".

 71. 71 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#61] от "yne17574195": "Явно си живял в кочина,щом имаш такова мнение за България.Не съди от собствената си среда за цялата държава."

  Напротив! Оценката ми е за държавата като цяло, изключенията са без значение. Очевидно не познаваш други държави и не можеш да направиш сравнение. Нещо като "От наше село по-убаво нема!"

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 72. 72 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 300 Весело

  До коментар [#38] от "stem":хахах, не се надявайте на това. :-) Повечето от тези статии идват поготвени от НПО център извън редакцията на вестника. След ден два ги публикуват и други медии.
  —цитат от коментар 42 на xox55541929


  Значи има два варианта. Първи: Във въпросните НПО са тъпи, та чак дрънкат. Втори: Във въпросните НПО са се внедрили наши хора и им таковат таковата на пропагандата...

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 73. 73 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#53] от "quatro_4x3":

  Твоя пост с нищо не опровергава моите "глупости"! Нали това казвам,че двата милиона българи избягаха от България защото са СЛАБИ да се преборят с комунистите. Аз не ги упреквам за това. Но ще продължавам безпощадно да ги изобличавам,когато те самите си внушават и се опитват да внушават на другите,че не били избягали поради СЛАБОСТ и СТРАХЛИВОСТ,а защото били по-умни и красиви например,в сравнение с останалите в българската кочина.

 74. 74 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#66] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Напротив, тия разбирания са и мои. Разбирам на къде биеш. Но преди да започнеш да пишеш за джендър, първо си изясни точно какво означава думата и в какъв смисъл се ползва. Подхвърлиха ви една дума, която не знаете какво означава и започнахте да кълвете като шарани на гола кука!
  Нагъл Визионер ме питаше как се мерели о оценявали мозъци. Ето един пример.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 75. 75 Профил на kardi
  kardi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#44] от "eti mehter":

  "Не критикувам Кант....
  Той не е лош..... идеите му също....
  Но това е експорта идеология.......
  Тя би била полезна единствено там където се е появила...."

  "Експортна идеология", това го казва един мюсюлманин , чиито предци до преди сто години отричаха всички книги освен Корана , който между другото също трябва да се счита от един турчин за "експортна идеология", защото в Турция никога не се е пръквала такава!

 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  До коментар [#57] от "quatro_4x3":

  Аз живея сега! Съобразявам се с настоящето и бъдещето, което ми предстои. Не живея с миналото
  =======
  Хе..... ти живееш сега, благодарение на едни случили се неща в миналото.
  В същото онова минало което игнорираш и омаловажаваш....
  Зачитай и миналото под надслов 'кант'.... но своето минало дръж на първо място.....
  А бъдещето....... то е вид огледално отражение на миналото....

  Bukalemun
 77. 77 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#55] от "deviant":Най-интересното с “джендър идеологията“ е, че всъщност не съществува и е измислена от путиновата пропаганда.
  —цитат от коментар 64 на Putarak


  Да бе, Папа Франциск също е говорител на Путин, как не се сетих!

  http://catholicherald.co.uk/news/2015/06/09/male-and-female-differences-must-be-recognised-and-valued-says-pope-francis/

  С конкурс ли ви избират толкова умни в джендър агитката?

 78. 78 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#53] от "quatro_4x3":Твоя пост с нищо не опровергава моите "глупости"! Нали това казвам,че двата милиона българи избягаха от България защото са СЛАБИ да се преборят с комунистите. Аз не ги упреквам за това. Но ще продължавам безпощадно да ги изобличавам,когато те самите си внушават и се опитват да внушават на другите,че не били избягали поради СЛАБОСТ и СТРАХЛИВОСТ,а защото били по-умни и красиви например,в сравнение с останалите в българската кочина.
  —цитат от коментар 73 на deaf


  Толкова ли ти е трудно да допуснеш, че махналите се от България, просто са си потърсили и намерили по-добро място за живеене и по-добър живот? Както в България се местят от един град в друг, където им харесва повече. Предпочели са да не прекарат живота си сред 80% дебили (по И.Христов, което е и много близо до истината), а да го изживеят в нормална среда и условия.
  Можеш спокойно да се освободиш от комплексите си, че си останал в България. Никой от заминалите не се сеща и интересува за теб, а само за близките си, които е оставил. Странно е, че ти отделяш такова голямо внимание на заминалите в чужбина. Не е нормално, но ти си знаеш защо е така.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 79. 79 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#69] от "deaf":

  Къде казвам че в България е лошо? Не може ли просто на друго място да е по-добре за даден човек? Ако искаш да си дизайнер във Ферари примерно у Сусурлево нема ти се получи, па ти си бъди къв ще гений и патриот.

  И хайде спрете малко с тая глупост с 'комплексите'? Нали се сещаш че нито ти си квалифициран практикуващ психолог, нито средата в която общуваме представлява преглед при теб с цел моето диагностициране, нито ми пука за 'оценките' ти, научете си малко реалните координати у времемепрострснството, не ми дреме къв си и кво ти е житейското ускорение та да ми даваш 'оценки', глей си твоя живот на недоволен мрънкач на който някой друг му е 'виновен'

  Facing Worlds
 80. 80 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#67] от "quatro_4x3":

  "Всичките СА МАСКАРИ"

  Аха, и ся кво? Революция? Искаш ли това? Сигурен ли си че моеш да го понесеш? Айде мисли малко бе образ, бичиш първосигнални глупости като пиянката с шише мастика стърчащо от джоба до денонощния

  Facing Worlds
 81. 81 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#66] от "Котаракът на Шрьодингер":Но преди да започнеш да пишеш за джендър, първо си изясни точно какво означава думата и в какъв смисъл се ползва. Подхвърлиха ви една дума, която не знаете какво означава и започнахте да кълвете като шарани на гола кука!
  —цитат от коментар 74 на quatro_4x3


  Много добре знам какво е "джендър", дал съм и многобройни примери и обяснения в предишни теми. Кой кълве като шаран е ясно - тия които кълват на статии като тази, но не могат да се аргументират със смислени аргументи защо са за ИК.

 82. 82 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#67] от "quatro_4x3":"Всичките СА МАСКАРИ"Аха, и ся кво? Революция? Искаш ли това? Сигурен ли си че моеш да го понесеш? Айде мисли малко бе образ, бичиш първосигнални глупости като пиянката с шише мастика стърчащо от джоба до денонощния
  —цитат от коментар 80 на Нагъл Визионер


  Изобщо не ме интересува! Ако искате затрийте България. И това е възможно. Ако искате с мастика, руски чай или турско кафе, не ми пука. Каквото е населението, такава е държавата. Състоянието на държавата е оценката за това какви сте.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 83. 83 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2337 Весело

  До коментар [#79] от "Нагъл Визионер":

  Цитат от твоя пост:

  "Ако искаш да си дизайнер във Ферари..."

  Хващаш се изключенията. Такъв българин способен да е дизайнер на Ферари се ражда един на един милион. Ние говорим за онези 999хил.

  Не съм и не исках да те обидя с това за "комплексите". Просто ме хвана яд на меко казано неискреността на двата милиона избягали българи. Виж как Георги Марков простичко обяснява,че е избягал заради свирепата цензура в България,готвеща се да забрани една негова пиеса. И заради още някои други неща...
  Толкова ли не могат тези "чужди" българи кратко и ясно да обяснят - например,избягах защото исках да съм дизайнер на новият модел електрокар на "Балканкар",(има такъв),но един връзкар-гербер ме измести?!

 84. 84 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#83] от "deaf":

  Сега не сме по времето на Марков, а и защо реши че си упълномощен да говориш сякаш изразяваш неговата позиция? По какво се различаваш тогава от татуираните нацепени симпатяги с татуси България на три морета и тениска с Левски?

  Иначе некадърията все някой ги 'прережда' как па един не преположи че просто толко си може :)

  Facing Worlds
 85. 85 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#82] от "quatro_4x3":

  "Състоянието на държавата е оценката за това какви сте"

  И Ваше Превъзходителство е встрани и нависоко от това понеже?

  Аз щи кажа що, айде и аз да съм малко 'психолог', нали е модерно - щото те пердаши Дънинг Кругер до пълно отвъртане :)

  Facing Worlds
 86. 86 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2337 Весело

  До коментар [#84] от "Нагъл Визионер":

  Цитирам факти казани от Марков,а не го преразказвам.

  Дълбоко се заблуждаваш като мислиш,че днес е много по-различно от "онова" време! Например,ако се опиташ да станеш кмет на "Младост" и почнеш да провеждаш собствена политика,различна от тази на Фандъкова/Борисов,ще се озовеш в съдебната зала с пранги на краката.
  Имаме над ДВЕСТА убити знакови фигури през Прехода!

 87. 87 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#86] от "deaf":

  /Дълбоко се заблуждаваш като мислиш,че днес е много по-различно от "онова" време/

  Самият факт че ги пишеш тия неща показва колко дълбоко се заблуждаваш ти. Забавлявайте се пръскане на омраза наметнали плащ на светци и подготовка на 'революции' ама да няма хън мън после щото тия неща само у филмите свършват с победа на 'доброто', реалността е ужасяваща особено за тия дето прекалено се изживявате като първоапостоли на правдата, нямаш и бегла идея кви образи изскачат у такива ситуации, а това че си въобразяваш че си на 'правилната' страна е без никво значение, сталин е изтрепал милиони дето са искали някой кат него да 'въздаде справедливост най-накрая'.

  Мада Нейча е много брутална кучка понякога (всъщност често), добре е да помним това :)

  Facing Worlds
 88. 88 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2337 Весело

  До коментар [#87] от "Нагъл Визионер":

  Правиш ли разлика между Революция от една страна и бунтове,стачки,гражданска война или въстание?

  П.П.

  Революцията може да бъде само и единствено комунистическа. Отнася се и за Френската преди двеста години.

 89. 89 Профил на yne17574195
  yne17574195
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "yne17574195": "Явно си живял в кочина,щом имаш такова мнение за България.Не съди от собствената си среда за цялата държава." Напротив! Оценката ми е за държавата като цяло, изключенията са без значение. Очевидно не познаваш други държави и не можеш да направиш сравнение. Нещо като "От наше село по-убаво нема!"
  —цитат от коментар 71 на quatro_4x3


  В съвременната информационна ера не е нужно да си живял в други държави,за да знаеш какво се случва там.А и аз може да не съм живял,ама имам достатъчно познати, които живеят в различни държави.И повечето не се прибират единствено заради ниските заплати.А някои се и прибраха след 20 години в чужбина.

 90. 90 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Нагъл Визионер":

  Ламби, да не би да твърдиш, че си прочел статията? Защото съм сигурен, че не си. В нея има думички, които доста биха те затруднили. :)

  Та, не прави опити да преразказваш нещо, което не си чел, а дори и да прочетеш, не би разбрал. Гледай си обувката.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 91. 91 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "Нагъл Визионер":

  Забавно е когато мрънкащ лузър (т.е. Ламби), обвинява други че са мрънкащи лузъри. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 92. 92 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "kardi":

  "Да кажеш на циганина , че е циганин и на негъра , че е негър било расизъм според днешните либерали ? "

  На теб (бидейки гяур) ако някой те нарече гяур, ще го разцелуваш ли?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 93. 93 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "Putarak":

  Когато ламби говори за умнокрасиви, има предвид най-вече себе си.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 94. 94 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "deaf":

  Аз напуснах родината, защото така ми скимна. Та, тезата ти е грешна.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 95. 95 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#90] от "I":

  Пайп, нали уточнихме че наклон моеш да даваш на социалния ти мъж доколкото ти отпуска, на мене не моеш :)

  Дай некой цитат от Шилер или поне от Джеръм, 'показващ' колко си 'образован' и 'извисен' тва ти е 'левъла'

  Facing Worlds
 96. 96 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Цялата човешка цивилизация е антриприродна и неестествена. Няма нищо по естествено от това да ядеш сурово месо или да бъдеш изяден от вълк.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 97. 97 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#95] от "Нагъл Визионер":

  Т.е. не си прочел статията. Както и предполагах.

  Не е лесно да си инселче -- дори и джендърите не те приемат. Хехехе. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 98. 98 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#95] от "Нагъл Визионер":

  "Дай некой цитат от Шилер или поне от Джеръм, 'показващ' колко си 'образован' и 'извисен' тва ти е 'левъла'"

  Защо, липсват ти умнокрасиви фрази, които да използваш? Видях, че вече си включил "обувката" в репертоара си.

  Ама иначе си много умен! :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 99. 99 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#97] от "I":

  Абе, да не би самата Ванга да се е вселила у тебе?!?

  Като на длан ме четеш! Сички претенциозни папагали дето си въобразявате че като меткате цитати сте яката работа ли сте така или ти си специален претенциозен папагал :)

  Facing Worlds
 100. 100 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#99] от "Нагъл Визионер":

  Така е, Ламби. Такива като теб са много лесни за четене.

  П.П. Наистина ли си мислиш, че като плюеш по джендърите, нормалните хора ще те приемат за мъж? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK