Защо още не е поискана оставката на директора Даскалова

Бойко Борисов, Зорница Даскалова, Цецка Цачева

Бойко Борисов, Зорница Даскалова, Цецка ЦачеваСедми ден Търговският регистър не функционира цялостно, четири диска с 25 терабайта информация са излезли от строя, което довело до блокирането на регистъра. До този момент фирмата "Лирекс БГ", която го поддържа, не е изготвила официален доклад - поне не е огласен такъв, за причината да "дефектират дисковете" (както се изрази вицепремиерът Томислав Дончев).


А изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заявява за всичко това, че то може да се случи на всяка администрация, "никой не е застрахован".


Застрахована на поста си, изглежда, е само директорът Даскалова
щом никой не й търси отговорност. И то след като се разбра, че още през февруари Инспекторатът на Министерството на правосъдието е препоръчал на министър Цецка Цачева да наложи дисциплинарно наказание на изпълнителния директор на Агенцията по вписвания заради поредица от нарушения в управлението на институцията. От Главния инспекторат на Министерския съвет обаче, където тя обжалвала заключенията от проверката, я защитили с аргумента, че "спрямо нея е неприложима дисциплинарната процедура".


Това новоустановено обстоятелство ще се окаже най-същественото от сагата с Търговския регистър. Каквато и да е техническата причина за дефектирането на дисковете (тя може да бъде открита само от безпристрастни и компетентни специалисти),


сривът е бил напълно закономерен


и последиците не са ясни, въпреки че Даскалова успокоява фирми и граждани, че нищо страшно няма да се случи. Чадърът над изпълнителния директор, вдигнат от най-високото място, говори кой и с какви основания подбира кадрите и не дава основания за спокойствие. Потвърждава се хипотезата, че директорът е кандидат и протеже на онези зад завесата, които сега не позволяват на премиера, камо ли на правосъдния министър да поискат оставката на Даскалова за срива на регистъра. Както не са позволили и преди половин година да й бъде потърсена дисциплинарна отговорност за установените още тогава нарушения. Нарушения, които логично са довели до сегашната криза.


Набива се на очи паралелът със срива на КТБ


за който също никой от БНБ не понесе отговорност. Струва си да припомним как на 17 юни 2014-а гуверньорът и УС на БНБ увериха официално, че банката е напълно в ред, и пак те на 20 юни я поставиха под особен надзор. Резултатът бе, че големи кредитополучатели не върнаха парите.


Сривът на Търговския регистър, ако не e довел до злоупотреби и загуба /кражба/ на активи, във всички случаи води до хаос и блокаж в неизброими финансови и икономически процеси. И на първо място, до


пълна загуба на доверие в институции на държавата и държавността


а какъв знак е това за чужди инвеститори дори не говорим.
Механизмът на чадъра над отговорните е идентичен. Защото пазачът е един и същ.


Едва днес премиерът Борисов се ангажира, че "след като се преодолее кризата, там ще бъдат направени промени". Но въпросът защо не бяха направени промени и потърсена отговорност при първите сигнали за проблем остава валиден.


Борисов, изглежда, нехае, че отговорността за всички сривове в крайна сметка се трупа на неговата глава, надява се да е заслужил пощада за това, че не е вземал той решенията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK