Откъде се взе този театрално-патриотичен подем

Рицари край Шумен (снимката е архивна)

© Юлия Лазарова

Рицари край Шумен (снимката е архивна)Априлските въстания и Шипка, средновековни панаири, та даже римски кохорти в сражение с доблестни траки: възстановката е станала ритуал. И вид отдушник на недотам уверената българска идентичност, пише Ивайло Дичев за "Дойче веле".

Мислех, че историческите възстановки са мода, която ще затихне, но се случи точно обратното: през последните три-четири години вече няма седмица от месеците с хубаво време, в която да не ни канят на такова събитие. Обичайните театрализации на Априлските въстания и Шипка си продължават; към тях се добавиха битки от Първото и Второто българско царство, средновековни панаири с предполагаема храна от онова време и разнообразни "автентични" сувенири; навлизат римски кохорти, които се сражават с доблестни траки. Възстановки се правят дори на тракийски тайнства, с предполагаеми орфически възлияния на слънцето; във възстановен декор - римски, средновековен, национално-етнографски - се бракосъчетават наистина активисти-реенактори.


Как да си обясним този театрално-патриотичен подем?


Някои казват, че има промяна в общинските политики. В последно време те разбраха, че си заслужава да инвестират във възстановъчната дейност, та да разнообразят монотонния културен календар. Възстановката се е превърнала в ритуал, подобен на поомръзналото поднасяне на венци и стоене мирно на тържествена музика – преиграването на историческото събитие е един пластичен монумент, при това евтин, защото ентусиастите рядко получават хонорари. Да кажа и че много общини вдигнаха бутафорни крепости, в чиито евро-бюджети бяха заложени подобни обживявания, които да оправдаят строителството (това вероятно поражда интереса към именно антични и средновековни сюжети).
Но общините едва ли имат тук решаваща роля. Явлението е част от по-общата воля за образ на недотам уверената в себе си българска идентичност. Забелязали ли сте, че туристическите народи развиват един особен национализъм? Той е различен от имперския на Англия или Русия, от културно-историческия на Франция или Китай: национализъм за показ пред чужденците, значи леко забавен, боравещ с прости емблеми, лесно различими от тези на съседите. Разви го Австрия след разпада на империята си, има го в Мексико, дестинация за американски туристи, в съвременна Гърция или Египет, които продават великите си древности.


По този път вървим и ние: някой се хваща да играе най-дългото хоро до кръста във вода, друг се гордее, че в ютюб разглеждат куриозната летяща чиния на Бузлуджа, трети измисля прабългарски бойни изкуства, черпейки от българското кино и фентъзи игрите. Най-горди сме, когато ни признае книгата на рекордите "Гинес" - тя си е златният стандарт на гордостта.


Ще чуете често, че възстановките са ресурс за привличане на туристи и това е доста логично, защото за съвременния човек да отиде на почивка означава да се пренесе в друг свят - а какво по-друго от историята, разигравана пред очите ти? Проблемът тук е, че туристите са разглезени същества и очакват разнообразие; средновековни панаири по света бол, трябва значи нещо по-особено, за да им се задържиш вниманието за повече от едно селфи.


Любителска историография и патриотични фантазии


Затова пък българските туристи все още ходят по възтановките с ентусиазъм. Защото къде да изведеш детето си в неделя на чист въздух? Пък и може да му дадат да постреля с лък. Самите групи от реенактори най-често членуват в групите семейно – участието в поредната битка е къмпингуване сред природата, хоби, в което участва цялото семейство, за разлика от риболова например, където таткото отсъства цял ден сам. Хората имат нужда да правят нещо смислено и на фона на доста убогата ни публична среда да превърнеш историята в хоби изглежда нещо, за което си заслужава да отделиш хиляди левове (бойно снаряжение от Първото царство, бойно снаряжение от Второто царство...).


В повечето случаи любителската историография не е особено сериозна – родолюбието доминира над фактите, гордостта – над разбирането. Наистина има групи, които търсят помощта на сериозни специалисти; в идеалния случай възстановката може да бъде експериментална проверка на научни хипотези. Но обикновено сериозните историци презират любителите; любителите пък ги смятат за национални предатели, защото усложняват, търсят други гледни точки, опитват да разбират врага. В този конфликт се наместват откровени шарлатани, които предлагат на реенакторите патриотични фантазии.

Реванш на миналото


Наместо в разбиране на миналото и поука за бъдещето историята се превръща в реванш над историческите несправедливости, където един момент е въздигнат, друг подминат, трети преиначен. Преиграваме значи победата на Самуил над Василий, но никога последвалата победа на Василий над Самуил – и така някак магически анулираме фаталния ход на времето. Любителят историограф лесно намира из джунглата на интернет потвърждения на тезите си – уверява се, че всъщност древните българи са траки, всички те - християни още преди да бъдат покръстени, абе с една дума – че всичко е едно, просто и ясно. Остава само да налагаш с меча тенекиения щит на врага.


И все пак пазарът играе своята подмолна роля. Имам предвид пазара на медийно внимание, за който основно се борят реенакторите. Единните и прости неща бързо омръзват и за да бъдат интересни, групите неусетно разширяват сферата си на дейност. Заедно със стражевите крепости, построени от итонг и бетон, дойдоха и римляните, та даже ромеите, които десетилетия ни се водеха поробители – възстановките неусетно ги превръщат в предци отвъд идеологическата триада траки - славяни - прабългари. Има група, която се специализира в готите, каквито, знаем, са живели по нашите земи; заражда се все по-голям интерес към келтите.


На един средновековен панаир ми предлагаха арабска кухня, която била приготвяна във византийския двор; в инструкцията за фолклорния събор в Жеравна пък се е промъкнала възможност да идеш с там с традиционни дрехи на други народи и си представих колко забавно ще бъде, когато там се появят китайски и индийски облекла от XIX век. Вероятно битката ще е дълга, но има някакъв шанс в главите ни да поникне една по-сложна представа за това кои са предците и какво представлява историческият процес.

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Либералите реват сега. Народните носии им пречат. За това техните партии ще са извън парламента. Ще ги последва и тяхната голяма сестра БСП на политическото бунище.

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  Хората си пазят и спазват традициите, ве!
  Колкото и да ви е мъчно на вас антибългарите...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5658 Неутрално

  "Преиграваме значи победата на Самуил над Василий, но никога последвалата победа на Василий над Самуил – и така някак магически анулираме фаталния ход на времето."  Какъв човек си "значи", за да стигнеш, че и да публикуваш, подобен "гениален" извод?!

  скоростен индекс "Y"
 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3274 Неутрално

   "обживявания" За възстановките не знам, но тозо езиков плевел за пръв път го вижждам при Ивайло Дичев.

 5. 5 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Антропологът наш мил пак го гази стомашния рефлукс.

 6. 6 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  Бягство от нежеланата действителност?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 7. 7 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Забавно е. Интересно е. На такова събитие преди време се запалих по стрелбата с традиционен лък и още ме държи.

 8. 8 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3416 Весело

  До коментар [#1] от "Tzariqt e Gol":
  "Либералите реват сега."

  Защо да реват - смеят се хората

  подпис
 9. 9 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1942 Весело

  Повечето от хората, които се занимават сериозно с исторически възстановки, нямат абсолютно нищо общо с ракиените патреоти с байряците, дето друсат хора, където им скимне и са си татуирали Левски на гърба.
  Но клетитят Дичев пак се е объркАл.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 10. 10 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 759 Весело

  Дичуф е пукнал жлъчка от яд и дращи, дращи, току виж болката изчезне, а и ще прибере някой лев от господарите - не му е лесно...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 11. 11 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 876 Неутрално

  "Наистина има групи, които търсят помощта на сериозни специалисти; в идеалния случай възстановката може да бъде експериментална проверка на научни хипотези. Но обикновено сериозните историци презират любителите; любителите пък ги смятат за национални предатели, защото усложняват, търсят други гледни точки, опитват да разбират врага. В този конфликт се наместват откровени шарлатани, които предлагат на реенакторите патриотични фантазии."

  Когато нагласяш реалността, така че да отговаря на """""тезата""""" ти...
  Just Dichev things...

  Епизод поред от войната срещу националната идентичност. Модерният ляв интернационал отвращава.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 12. 12 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Ако има някой, който наистина се е специализирал във въстановките, това са американците (http://bit.ly/2La5LXE и https://fxn.ws/2vV5H9s - това са само големите, а на колко места местните хора си организират подобни мини-събития, сигурно никой не знае). Не само в САЩ се правят възстановки, но и в редица други страни. Вместо гнусливо да потръпваме от лаическия ентусиазъм и историческите неточности, по-добре да се запитаме как тези възстановки могат да станат по-коректни и да бъдат не само забавни, но и образователни.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 13. 13 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Дойче веле - антибългарска медия?

 14. 14 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3416 Весело

  Дичев Дичев. Къде сме ние българите къде са съдедите ни сърбите. В Белград само кати си изстискаш пастата за зъби върху четката и излиза някакъв техен герой.

  подпис
 15. 15 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3416 Весело

  До коментар [#12] от "baba_zozolana":
  "Ако има някой, който наистина се е специализирал във въстановките, това са американците"

  Именно. Те си имат реплики на всичко. Важно е само да е по-голяма от оригинала.

  подпис
 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6156 Неутрално

  Излишен сарказъм има в тази статия. И едно особено елитаристко високомерие. Не всички имат ресурс за литературни вечери и вагнерови фестивали. Някои обичат да се забавляват по-непринудено.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3875 Неутрално

  И нито дума от Дичев,че национализмът е последното убежище на негодниците,(разбирай комунистите у нас),и точно затова се правят тези исторически възстановки.

 18. 18 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3416 Весело

  Британците се нахални и си направиха техният гринвуичски меридиан. Колко му е да си направим и ние един.

  подпис
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5411 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боби Бобев":

  Не знаех че Дойче Веле ни е докарала до тоз хал?!
  Благодаря за разяснението!

  klimentm
 20. 20 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Ами те са контрапункта ве, Дичев.
  Контрапункта на надменната високопарност на неолибералните елитаристи, които се народихте като гъби след демокрация.

 21. 21 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 3184 Разстроено

  Спомням си един кмет ,който беше направил на една спирка бесилка и беше обесил чучело на Левски... Друг ,който правеше салати с бесилки...и всичко това с много ,,национална гордост"

 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  Спомням си един кмет ,който беше направил на една спирка бесилка и беше обесил чучело на Левски... Друг ,който правеше салати с бесилки...и всичко това с много ,,национална гордост"
  —цитат от коментар 21 на джендър дебне в храсталака


  Може ли линк или просто да ви вярваме?
  Все пак един защитник на Истанбулската конвенция никога не лъже......

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5411 Весело

  До коментар [#18] от "Иван К":

  Прочие нулевия меридиан не се е намирал само в Гринуич, бил е и в Париж и в Амстердам и в други градове, никой не ни пречи да си направим собствен наш, роден, в Перник или Карнобат да речем!
  След туй върви ни спирай!

  klimentm
 24. 24 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Либералите реват сега. Народните носии им пречат. За това техните партии ще са извън парламента. Ще ги последва и тяхната голяма сестра БСП на политическото бунище.
  —цитат от коментар 1 на Tzariqt e Gol


  Нито съм "либерал", нито "рева сега".
  "Народните носии не ми пречат", даже изучавам настървено народното творчество от всички наши фолклорни области.
  Запознат ли сте например какви народни носии са носили българите в ... Тесалия например? Или в Епир, или в Девол и Кутмичевица? Как изглеждат и какво е характерно за тях?
  Какви килими и характерни предмети са имали, каква народна архитектура са създали, кои композиционни елементи са характерни за нея? Не? Никога не е късно да се поизучите.
  Тогава ще разберете кое е дразнещото - ПОДМЯНАТА!
  Подмяната на истинско родолюбие с продукти на ПРОСТОТИЯТА, опаковани с трикольорни панделки.
  Подмяната на научно дирене с божидардимитровска категоричност в заблудата и илюзорните представи.
  Подмяната на българска история, подлежаща на доказване, с продукти на исторически манипулации в полза на чужда империя.
  И като цяло дразни фалшът на псевдопатриотизма и псевдоправославието, нацелен срещу някакви митични "либерасти". Фалш, зад който лесно се виждат старите, до болка познати лъжльовци от държавна сигурност, които от патриоти на расия и заклети атеисти по нареждане от масква станаха "първи патриоти" и "православни" - а който не е като тях, бил "либерал".

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 25. 25 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  Дичев пак реве на умряло, зер някой прави възстановки или спазва традициите си. Това според него е много лошо. И според още няколко безродника.

 26. 26 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1735 Весело

  Тоя весникар кво недоволства- парад на 70-тях идентичности отдавна има- да се заеме там да подобри нещо.
  Щото да поучава патриотите (актьорите на възстановките са обикновени хора от народа) без самият той да е...

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3875 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иван К":

  В САЩ правят възстановки на Гражданската война. Обясни ми защо в Русия не възстановяват битки между червеноармейци и белогвардейци? Минали са СТО ГОДИНИ от тогава. От какво ги е страх руските управляващи?

 28. 28 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  Но най-лошото е че възстановките (защо ли тука още има "з", а във въстание изчезна), най-лошото е , че отвличат хората от истинското им предназначение - подготовка и участие в прайдове.

 29. 29 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  " ... вид отдушник на недотам уверената българска идентичност, пише Ивайло Дичев ...."

  Подобни неща са много популярни примерно във Великобритания.
  Вероятно и там не са уверени в идентичността си.

 30. 30 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Интернационализмът на либералния свят срещу националните държави - нещо добре познато от времето на комунизма. Дневник отразява такива новини напоследък, с неприкрито удоволствие.

 31. 31 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#24] от "Торбеш":

  Добре де, не е ли точно тук ролята на музеи, историци и т.н. - след като има желание за такива възстановки, тогава да насочват, указват, показват и т.н? Явно има нужда от тях. Къде са?

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 32. 32 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  Фентъзи ЛАРП-а е по-забавен от хората по езера и реки

 33. 33 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Колеги-коментатори, много е смешно да поставяте участниците във възстановките на единия полюс (консерватори), а участниците в прайдовете на другия (либерали). Става дума хора на сходно материално, интелектуално и образователно ниво. Говоря за градския плебс. Нито селянинът ще си зареже нивата, нито ученият - експериментите, за да участва в подобни "веселби".

 34. 34 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Как може да се коментира - ами хората имат някой лев над този за хляб и някакво свободно време.
  Това лошо ли е?
  Едни използват тези ресурси, за нещо подобно, но много по-тъпо и безмислено - обличат се като фентъзи герои и водят битки. Това е западна мода.
  Други пресъздават истинската история ;).

  И не почва от българия - всяка европейска държава има такива фенклубове.
  Дори и в щатите има, въпреки кратката им история ;).

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 35. 35 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 972 Весело

  Когато животът на някого е пълен провал, не му остават много опции да запази някаква илюзия за себеуважение освен клета идиотия и пЪтритарски пориви ... потапянето в ледено студено планинско езеро носи само кратковременно облекчение

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 36. 36 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#30] от "deviant":

  Либералния интернационал, авторитарната модна визия изкривяваща класическия либерализъм, е ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУП !!!

  Политически труп, от който и леви и десни искат да се оттърват, дистанцирайки се.

  Десните го свързват с неомарксизма на Маркузе и плановете му за разложение на буржоазното общество, като по-крайните ползват това за очерняне на лявото по принцип.

  Левите го свързват с глобалистки елитарен план, който се подкрепя от капитализма и не цели нищо друго, освен разединяването на хората на наемния труд и отклоняване на фокуса от класовата борба на трудещите се за по-добър живот.
  В наши дни, това означава по-качествен живот и уелбиинг, дори и за най-обикновените и нископоставени служители.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 37. 37 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 972 Весело

  Бягство от нежеланата действителност?
  —цитат от коментар 6 на etty1


  Именно :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 38. 38 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  Като подпукате възстановките, да не се увлечете дотам, че да подкарате и историческите филми, г.Дичев. И те са своего рода възстановки на минали времена. Е, на друго ниво, но покрай сухото гори и суровото. И да не изгори и “Пътят към София”, който е един чудесен филм. А и Стефан Дичев е чудесен писател и не би било никак справедливо, нали?

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5411 Весело

  До коментар [#36] от "Емил Емил":

  Ха ха какъв конгломерат от тюрюгювечи!

  klimentm
 40. 40 Профил на Aetius
  Aetius
  Рейтинг: 33 Весело

  До коментар [#18] от "Иван К": Ми направи си.Ама после трябва да стане и общоприет, щото ще береш големи ядове.

 41. 41 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#39] от "klimentm":

  Консервативно левите и консервативно десните имат точно такива възгледи.
  Разбирането им за генезиса и целите на съвременния псевдолиберализъм са различни, но са обединени от неодобрението и дистанцирането от него.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9778 Неутрално

  Явно така си избиваме комплексите.

 43. 43 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 2231 Весело

  Априлските въстания и Шипка, средновековни панаири, та даже римски кохорти в сражение с доблестни траки: възстановката е станала ритуал. И вид отдушник на недотам уверената българска идентичност, пише Ивайло Дичев

  Малко глупаво се е изказал по въпроса. Възстановки се правят на много места. В Полша например всяка година правят възстановка на битката при Грюнвалд. Участват и немци. Събират се много зрители и на никого това не му пречи.

 44. 44 Профил на Aetius
  Aetius
  Рейтинг: 33 Неутрално

  "Преиграваме значи победата на Самуил над Василий, но никога последвалата победа на Василий над Самуил..."

  Може да се направят възстановки на много двубои, но на този просто няма как да стане.

 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  "Откъде се взе този театрално-патриотичен подем"

  От бутафорния патриотизъм на така наречените патриоти , които се оказаха руски патриоти.

 46. 46 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#24] от "Торбеш":

  Полуграмотният трудно ще различи подправен от чист фолклор. Колега от чужд университет ме помоли за оригинален български. Обърнах магазините - само обработки! Как да му обясня, че е почти същото, но съвсем различно! Та и с възстановките така. Преди време написах, че Божо е дал семе, което дава фалшиви /сега добавям отровни/плодове.
  Това форумът бурно не одобрява 😁😁😁😁.
  Не му е патриотично, някак!

 47. 47 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#20] от "О, ко ма напрай!":

  Ахахаха - вопълът на нискочелите лумпен-националисти!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 48. 48 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#29] от "Panda":

  Линията между възстановки, които се базират на исторически факти и имат образователен характер, и бутафорията е много тънка обаче! За съжаление в бутафорните "битки" на местните велможи мярка и вкус няма, камо ли историческа достоверност, и затова Дичев ги критикува !

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 49. 49 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боби Бобев":

  Да, да, караконджулите дебнат отвсякъде. Слагай потурите и се хващай за пищовите :))

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 50. 50 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боби Бобев":Не знаех че Дойче Веле ни е докарала до тоз хал?!Благодаря за разяснението!
  —цитат от коментар 19 на klimentm


  А къде сам писал че Дойче веле ни е докарала до този хал? Стараят се обаче.

 51. 51 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Когато животът на някого е пълен провал, не му остават много опции да запази някаква илюзия за себеуважение освен клета идиотия и пЪтритарски пориви ... потапянето в ледено студено планинско езеро носи само кратковременно облекчение
  —цитат от коментар 35 на danvan


  Та какво викаш за ГЕРп? Да си дойдем на думата де...

 52. 52 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#48] от "pm":

  Това вече е вярно.
  Не възстановка а панаирджийски фарс.
  Но за целта трябва да има образователна програма а не да се отрича патриотизма и националното самосъзнание.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 53. 53 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#52] от "Емил Емил":


  Напълно съгласен с теб. Трябва да се учи повече история. Преподаване на народни танци и обичаи също трябва да има, за тези, които се интересуват.

  Аз не отричам патриотизма, а патриотарството, национализма и отричането на единно европейско бъдеще. Тези неща не си противоречат.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 54. 54 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2398 Любопитно

  Ние изобщо не сме някакви лидери във възстановките чехите и поляците са далеч пред нас и участват в наши възстановки свързани с кръстоносните походи. Но Дичев това го пропуска и не знам защо добавя заявките за Гинес които нямат нищо общо просто да подчертае обърканата българска идентичност според него която имала нужда от подобни съмнителни масовки да начеше егото си??!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 55. 55 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1326 Весело

  Е. друго си е на прайда. Ама и там не всичко е ясно. Требва да си носят табелки с настоящия (може и с миналия ) джендър.

 56. 56 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 2037 Весело

  цел антрополог с цела статия и още 60 умници отдоле му ръсат мозък и на никой не му доде наум, че тея събития освен сичко друго се права да донесат некой и друг кинт... на търговци, кръчмари, паркингчии, певци, музикант, артисти и прочее... че публиката отишла там се за нещо ше извади кесията и ше ръсне малко кинти... и лошо нема, че е тъй... неточни били неверни, глупави и прочее... ми на кой му пука бе, щом хората са отишли доброволно, начи има за кво... гачели па официалните паради и зари са кой знай колко високоинтлектуални

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 57. 57 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иван К":В САЩ правят възстановки на Гражданската война. Обясни ми защо в Русия не възстановяват битки между червеноармейци и белогвардейци? Минали са СТО ГОДИНИ от тогава. От какво ги е страх руските управляващи?
  —цитат от коментар 27 на deaf


  Стрелков редовно участва във възстановки или както ги наричат в Русия реконструкции на бялото движение -"..Принимал участие в таких реконструкциях, как «Война 16-го года» в августе 2009-го, фестивале «Памяти Гражданской войны» в феврале 2010 года, «Гражданская война на Юге России», «Доблесть и гибель русской гвардии» и других реконструкциях."

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 58. 58 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  майцепродавец си дич-ефф че смърдиш.

  Ако искаш ходи се кланяй на други, в България се гордеем с историята сии докато я помним ще ни има.

  А ако искаш толкова да се кланя на други може да ти се уреди малко с каска да потичаш, я в Невада, я в Гвияна а понеже си мекеренце може и в Сибир.

 59. 59 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#58] от "olimpipanov":

  А, така фуражка! Бии интелектуалеца, прати го в сибир!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 60. 60 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 385 Любопитно

  До коментар [#58] от "olimpipanov":А, така фуражка! Бии интелектуалеца, прати го в сибир!
  —цитат от коментар 59 на pm


  Че къде го видя интелектуалеца?

 61. 61 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#60] от "disorg":

  Без коментар!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 62. 62 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13096 Весело

  Аз не бих търсил под вола теле. Това е кич, който е сравнително нов и моден. Когато се уталожат нещата, всичко ще си дойде на мястото :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 63. 63 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Аз не бих търсил под вола теле. Това е кич, който е сравнително нов и моден. Когато се уталожат нещата, всичко ще си дойде на мястото :)
  —цитат от коментар 62 на penetrating


  Така е - българинът се позамогна и иска да види нещо ново. Кичозно е. смешно е, но не виждам нищо лошо в това. Нека хората се позабавляват малко.

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  Спомням си един кмет ,който беше направил на една спирка бесилка и беше обесил чучело на Левски... Друг ,който правеше салати с бесилки...и всичко това с много ,,национална гордост"
  —цитат от коментар 21 на джендър дебне в храсталака


  В центъра на Велико Търново има една статуя на Левски вързан на някакъв кол като разбойник.

 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  Аз ще се зарадвам, когато направим възстановка на събитията при Шипка, и поканим турци.

 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  ... Колега от чужд университет ме помоли за оригинален български. Обърнах магазините - само обработки! Как да му обясня, че е почти същото, но съвсем различно! ...
  —цитат от коментар 46 на Alexander97

  Не си мисли, че при тях е по-различно. дори нещата там са по-страшни, или напреднали, автентичното е на изчезване.
  Преди години попаднах на някакво празненство по повод побратимяване на Несебър със Сан Марино. Българките бяха във фолклорни носии, но тези, популярните с много шевици, които наистина са били носии на по-бедните слоеве от населението. Докато италианците бяха облечени като аристократи, като че ли там всичките са били все графове и херцози.
  Или си мислиш, че е останало нещо автентично в гръцкия, или руския фолклор?

 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4949 Любопитно

  До коментар [#65] от "historama":

  Аз ще се зарадвам, когато направим възстановка на събитията при Шипка, и поканим турци
  =======
  Може може.....
  После и втора серия..... "възродителния процес".... Става ли?
  Ако искаш и трета..... "голямата екскурзия, пред и след падането на Берлинската стена".....
  Творческа фантазия колко щеш.....

  Bukalemun
 68. 68 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Какво лошо има? Като им е кеф на хората, да си реанактват, нито пречат на някой, нито нищо, напротив - забавляват хората! Какво толкова не му харесва на автора, че да пише и да ги плюе в Дойче Зеле?

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 69. 69 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Аз не бих отишъл нито да участвам нито да гледам, но не мисля , че хората пречат на някого , освен на грантаджии като Дичев.

 70. 70 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#66] от "historama":
  Колега от чужд университет ме помоли за оригинален български. Обърнах магазините - само обработки! Как да му обясня, че е почти същото, но съвсем различно! ...
  —цитат от коментар 46 на Alexander97

  "Не си мисли, че при тях е по-различно. дори нещата там са по-страшни, или напреднали, автентичното е на изчезване."

  Не си мисля. Аз го чух на не едно място. Дори в ресторант!!
  В университети със съвсем друга насоченост студентите учат древните си танци и музика.
  В случаите няма използвани модернизирани инструменти, изключително интересни, еднострунни, с примитивни лъкове и звук като човешки глас – всичко е автентично.
  Пее се без допълнително хармонизация, което съсипа българския фолклор.
  Говоря от собствен опит за Ю. Корея.Завиждам им.
  (В момента върви корейски сериал, в който няма грам тяхна национална мелодика. Искат може би да не дразнят европейски възпитаните уши :-). )
  Ние имаме изумителни запазени(!!) образци на ДРЕВНА БЪЛГАРСКА МУЗИКА, която обаче е по шкафовете на Националното радио и отдавна не съм чувал да я пускат.
  Дано са я цифровизирали!
  Там е нашето богатство, неповлияно от фолклора на съседните народи, а не тези "патриотични" маскаради и имитации на народни танци /хора :-) в рилските езера)/!

 71. 71 Профил на Бонибон
  Бонибон
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Изобщо не съм съгласен с нагалсата на авора към възстаовките.
  Според мен са почти изцяло позитивно явление.

 72. 72 Профил на Бонибон
  Бонибон
  Рейтинг: 250 Неутрално

  +В Германия(държавата на DW) се провеждат едни от най-големите фестивали в света, свързани с "възстановка" на миналото и тнт.

 73. 73 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  В Германия си имат манежи, на които лятото се бият рицари. Имат си и възстановки по романите на Карл Май за индианците. Та нема лошо.

 74. 74 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Статията е пълна с презрение към българският народ, националният му манталитет.
  Автора демонстрира, че природата си почива през поколение, не само по отношение на талантите, но и по отношение на родолюбците.
  Поклон пред Стефан Дичев, но този Киряк Стефчов-ец, който се е пръкнал от семейството му, буди отвращение.
  Поредната антибългарска статия на ДВ.
  Но пък плащат...

 75. 75 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 806 Неутрално

  По-добре исторически възстановки, отколкото гей паради.
  Дичев се е олял.

 76. 76 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#2] от "venci4":
  Да топнем топки в резилските блата - една дама обясняваше, че това било искона българска традиция :). Те не си познават традициите. Цялото завръщане към някакви псевдо-корени се случва в дъжави, в които не се случва друго...

  www.soundcloud.com/x2805
 77. 77 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Пак е уцелил точно. Мъка за чалгаисториците, селфаджиите и търсещите български произход хилядолетия назад в зората на човечеството

  malart.blog.bg
 78. 78 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Патриотарите имат някакви истории - прави, криви, но успяват да ги разкажат така, че много хора да ги разберат. Оттам и възстановките.
  Хайде и Дичев да свърши своята работа - да разкаже своята история и своята истина така, че много хора да я разберат. Чакам с нетърпение.
  Баща му, Бог да го прости, беше от патриотичните и доколкото помня, разказваше разбираемо. Можеше да не си съгласен с него, но разбираш какво иска да каже и каква е неговата история и неговата истина.

 79. 79 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4322 Весело

  До коментар [#35] от "danvan":

  Айде стига глупости, бре грантаджии! Американците, които навсякъде по протежението на фронта между Северна и Юга си правят възстановки на сражения и случки, и те ли са загубения и?Хора като успели холивудски актьори, които си правят сватба във възрожденско градче с народни носии-и те ли са загубенияци?! Не само Кросби ви се смее, всички ви се смеят. Сигурно и майка си бихте продали за грантове. Някои и баща си, като Мартин Левчев...

 80. 80 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4322 Весело

  До коментар [#48] от "pm":

  Дичув не се притеснява за историческата достоверност. Той е против всяка пртоява на връзката с историческите корени. И този му бълвоч далеч не е пръв.

 81. 81 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 452 Весело

  Ивайло Дичев - поредният „модерен“ графоман като Йожен дьо Миндя, погребан под тежестта на собствената си увереност колко е ерудиран и в крак с времето.

  Откъде се взеха ли, гусин Дичев? Взеха се от там, откъдето се взеха гей-прайдовете и Ислямска държава - от абсолютното обезличаване на човешкия индивид. Светът вече е прекалено голям и максимата, че „всеки човек е уникален и неповторим“ отдавна не важи. Всеки човек вече има поне 3-4 свои напълно идентични копия, и като способност, и като разум, и като възгледи.

  За почти всеки индивид осъзнаването, че е заменим и съответно маловажен в общата схема на нещата, е неприятно преживяване. То кара повечето хора да се откажат от идентичността, която са градили до момента, и да започнат да търсят себеизява в по-обща, групова идентичност. Мислите си, че нацистите, джендърите, ислямистите, комунистите, та дори либералите, които ги заклеймяват, днес са обединени по идеи ли? Ми не, напротив, почти всички те са по-скоро самотници с не много ясно изразена идентичност, които се вливат в едно, за да се чувстват по-силни.

  Както повечето американски феминистки и активистки са грозновати самотни женоря, които намират сила в груповите действия, така и повечето европейски джихадисти са неуспели социални маргинали и ч*киджии, за които ислямът е просто една спойка за споделеното им хейтърство и некадърност. Разбира се, нещата ги има и с обратен знак . Дори ампаниите за чистене, историческите възстановки и масовите прояви на „гражданска съвест“ да са наистина театрални и престорени, нетният ефект от тях е изцяло положителен. Подходете малко по-така бентъмовски вье, гусин Дичев!

  Та в този ред на мисли вникнете малко по-дълбоко, и ще разберете откъде идват тези театрално-патриотични възстановки. Най-малкото „любителите“ на историята далеч не са толкова вредни, даже напротив, покрай възстановките човек може да научи едно друго за технологиите от едно време.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Манол Глишев
  Манол Глишев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чета този материал и си мисля колко едностранчиво пише в случая Ивайло Дичев. И не му е за първи път, специално по тази тема.

  Приятелите ми знаят, че убежденията ми са съвсем умерено патриотични, а не някакъв бесен национализъм, така че коментирам от по-скоро неутрална позиция. Историческите възстановки НЕ БИВА автоматично да се смесват с избуяващите напоследък псевдофолклорни потурщини. Културата на историческите фестивали, възстановки, жива история и, ами да, културата на експерименталната археология е самостоятелен феномен. Какъв ултранационализъм може да има например, когато представяме пред публика късноантични събития или обменяме опит с подобни групи от цяла Европа? Готите или римляните са източник на някаква българска идентичност? Дали пък интересът ни не е познавателен? Или може би етнофилетизмът ме кара да чета история на ранната Църква, за да се опитам да възпроизведа Якововата литургия в ариански стил? Същата ирония във въпросите ми би важала и за средновековните възстановки, когато са провеждани от сериозни риенактъри, а не от увлекли се ракиени патриотари.

  Ултранационализмът на несигурната идентичност е съвършено различно явление; той може да бъде намерен при почти истеричното танцуване на хоро в центъра на града, при постоянните публични появи в "стилизирана" версия на национална носия; при манията по един и същи, доста кратък репертоар от кръчменски "фолклор". Всичко това няма абсолютно нищо общо със срещите между румънски, български, унгарски, полски, иалиански и австрийски риенактъри по време на фестивалите, посветени на историята на Римската империя, Средновековието или ранното Ново време. Напротив, даже доста често се случва ултранационалисти да питат любителите на сериозни възстановки защо изобщо си губим времето със занимания, които не са само български. Има разногласие, различие, недоверие и взаимен присмех между отчетливо нееднаквите групи хора, захващащи се с възстановки от една страна и с националистически сборища - от друга. В първия случай интересът е познавателен и може би малко театрален; докато във втория става дума за фрустрирани прояви на криптофашизъм. За да бъдеш убедителен участник на историческа възстановка се иска да се самообразоваш постоянно в историята на костюма, както и във формите на поведение, типични за съответния период; познавам човек, който постепенно си направи костюм на римски офицер от IV в. сл. Хр., стриктно изработен по новооткритата никомедийска мозайка и знам много добре колко усилия, интерес и отхвърляне на материал изисква създаването на една добра индивидуална екипировка; докато за дзупането на сватбарско хоро пред Народния театър се иска само да имаш мисленето на прочутия Алеков антигерой...

  Изобщо, на учен като проф. Дичев повече би му подхождало да се задълбочи в проблема преди да скача към неточни изводи.

  "За своето милеем."
 84. 84 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#5] от "zakkwylde":

  МОЛЯ ВИ НЕ НАРИчАЙТЕ ТОЗИ ТИП АНТРОПОЛОГ,ТОЙ Е ТОЛКОВА АНРОПОЛОГ,КОЛКОТО шОРОш Е ФИЛАНТРОП,НО НАЛИ ЗНАЕТЕ ,чЕ В СВЕТА КОЙТЕ ТЕ ИСКАТ ВСИчКО Е НАОПАКИ:

  ВОИНАТА Е МИР,ЛЪЖАТА Е ИСТИНА ,А ПЪК дайнов става антрополог,смях в залата

 85. 85 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#35] от "danvan":

  ДРУГО СИ Е БАНКОВАТА СМЕТКА,БМВ-ТО И ДЕСЕТТЕ ИМОТА, HOMO SAPIENS НА ВЪРХА НА БИТИЕТО СИ.Не ви ли е минавало през ума,че може би не всичко е (и се измерва с)пари,просто,ей така като хипотеза

 86. 86 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  До коментар [#22] от "pag":

  По телевизиите вървеше на 19, 2

 87. 87 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#83] от "Манол Глишев":

  Много добре казано!

 88. 88 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1194 Неутрално
 89. 89 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Ивайло Дичев е краля на отровно-киселия негативизъм. Типичен българин. От тия, ракиените, които седят пред блока, жулят ракия и дуднат "компетентно" по всички теми. Разликата е, че Дичев е на заплатка към министерство на пропагандата на либералклошарите.

  България - вече 113-то място по свобода на словото
 90. 90 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Дичев, що не се гръмнеш?

 91. 91 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Дичев, що не се гръмнеш?
  —цитат от коментар 90 на areta


  Само като чуя воплите на тъпаните, ми иде да скоча от някоя скала.
  Докато живеем в митологии, никога няма да разберем кои сме ние. Очевидно и на никого не му пука.
  Древна бъгларска музика, пффф.

  Древна е шумерската, бе! Това е древна цивилизация и древен език.
  Айде приемете всички, че нищо не започва и не свършва с нас. Едни от многото сме.

 92. 92 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#91] от "еко":

  “Едни от многото сме.”
  ——
  Също така тия многото са различни по свой си начин, както и ние ( сме също различни).

  Някъде там в миналия век, като студентка като разбраха, че съм българка и един вика: аз съм срещал един българин на една школа в Европа, я да видим дали ще познаеш кой е на снимката. Вади една групова фотография с 50сетина души на стълбите пред някаква сграда. Без да се замисля посочих нашия юнак. Тестващите ме беше изумен: как познахте? По миризмата, отвърнах. Толкова като анекдотично свидетелство за съществуването на ( българска, в случая) национална идентичност.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 93. 93 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Либералите реват сега. Народните носии им пречат.
  —цитат от коментар 1 на Tzariqt e Gol


  Цялата идея на българското Възраждане е била да се скъса със селско-битовия живот и манталитет. Да си виждал портрети на Ботев или Левски в народни носии? Няма и да видиш.

  С тези носии и хора буквално ПЛЮЕМ върху идеалите на възрожденците и на всичко, за което те са се борили.

  Малко се пообразовай, "българино", преди да ми се правиш на много умен!

 94. 94 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Тези възстановки са една тъжна бутафория, еманация на панелно-салатено-ракиения патриотизъм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK