Над 150 български мюсюлмани подкрепят протеста на Николай Колев - Босия

Николай Колев на пресконференция, 17 юли.

© Велко Ангелов

Николай Колев на пресконференция, 17 юли.Над 150 души, предимно български мюсюлмани, прогонени в Турция през тоталитарно време, са заявили подкрепа на протеста на Николай Колев Босия, а част от тях - и готовност за щафетна гладна стачка в знак на солидарност.


Това съобщи Ибрахим Куруджу - Рунтов, прогоненият в Турция известен правозащитник и дисидент от времето на Живков. Той е председател на инициативния комитет, който излезе с декларация-апел за подкрепа на Босия.


"Подкрепящите сме хора, които никога няма да забравим храбростта на Николай и други хора като него от времето, когато се нуждаехме от защита и когато беше опасно , каза Рунтов. И добави: "Християнинът г-н Колев, заедно с други християни, защити достойнството на мюсюлманите в България и претърпя арести и заплахи, но не се огъна пред комунистическата власт и открито казваше, че прогонването на българските турци е генерална грешка на комунизма. Няма да забравим неговото мъжество да ни защити, неговата толерантност и убеденост, че можем да живеем заедно като български граждани."
Декларацията-апел е изпратена до посолствата на страните членки на ЕС под мотото "Не на смъртта, не на корупцията! Живот за правозащитника европейски гражданин Николай Колев!"


В подкрепа на инициативата на българските мюсюлмани са се обявили и известни българи, сред тях е бившият служебен премиер Ренета Инджова, живеещият във Франция бивш политически затворник Петър Бояджиев, бившият посланик в Испания и Сирия Радион Попов, бивш полицейски комисар Стойчо Стойчевски, офицерът от резерва Кунчо Кунев, активисти на българомохамедански сдружения.


"Ние не се намесваме в този спор между правителството и г-н Колев, както и не изискваме от вас да се намесвате, пише в декларацията-апел до европейските посолства. - Единственото наше искане е в рамките на хуманните ценности на ЕС да съдействате за гарантиране живота на г-н Колев като европейски гражданин". Инициаторите уточняват: "Мотивите да се обърнем към вас са от изключително хуманитарно естествo и в никакъв случай политически. Поради това и очакванията ни от вас са да реагирате в рамките на хуманитарната страна на проблема."


В декларацията се казва, че "ако до дни случаят не намери своето демократично и справедливо решение и животът на Николай Колев-Босия продължава да бъде застрашен, членовете на инициативния комитет и подкрепящите го българи ще започнат щафетна гладна стачка$.


Ибрахим Рунтов потвърди пред "Дневник" готовността им за подкрепа чрез щафетна стачка, както и на "други действия в рамките на закона, но да не позволят смъртта да тържествува над основната ценност на цивилизацията - човешкия живот".


"Ако трябва, ще се съберем пред Народното събрание, за да заявим подкрепата си. Обвиненията на Николай Колев са доказани от живота и той има право да бъде приет и от правителството, и от парламента, и от президента", коментира още Ибрахим Рунтов. И изрази съжаление, че "хората в България са станали апатични и без чувство за солидарност".


Николай Колев обяви гладна стачка в средата на юни с искане на оставка на транспортния министър Ивайло Московски и разпускане на Народното събрание заради злоупотреби и корупция в системата, като междувременно поставяше и съпътсващи искания - за кръгла маса от граждански представители при президента без политици, също и да бъдат уволнени от Агенция "Автомобилна администрация" разследваните длъжностни лица.


Създадената временна парламентарна комисия за сигналите на Колев за корупция в "Автомобилна администрация" проведе три заседания, но без конкретни резултати, а междувременно едномесечният й мандат изтече. За да продължи работата на комисията, Народното събрание трябва да гласува удължаване на мандата й.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8353 Неутрално

  Сега вече може и да му обърнат внимание.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  И аз подкрепям протеста на Босия. Нека да продължи гладната си стачка до края на годината поне!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на mck15574536
  mck15574536
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Не съм чул подкрепа за Николай Колев – Босия
  от Иво Инджев и "Norman Granz".
  Сигурно защото е едно и също лице.

  До коментар [#2] от "lz2":

 4. 4 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Не ме разбирайте погрешно, но малко ми е странна продължителността на този протест. След толкова дни глад човек не става ли неадекватен, безпомощен и неспособен на комуникация? Даже след две седмици може да си аут или поне да започнат халюцинациите - зависи от организма и нуждите му. Какво реално се случва с него в момента?

 5. 5 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 1650 Весело

  босия колко месеца вече гладува ве,то е за рекорд май:)

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Не ме разбирайте погрешно, но малко ми е странна продължителността на този протест. След толкова дни глад човек не става ли неадекватен, безпомощен и неспособен на комуникация? Даже след две седмици може да си аут или поне да започнат халюцинациите - зависи от организма и нуждите му. Какво реално се случва с него в момента?
  —цитат от коментар 4 на Victoria


  Той гладува като мюсюлманите от изгрев слънце до залез. Като залезе Слънцето се тъпче до сутринта и пак почва да гладува с изгрева. През нощта журналистите спят и не е нужно да гладува.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Интересен септември се очертава ...

 8. 8 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Това, което знам, е, че има всякакви случаи - от починали на 30-ия ден до издържали 100 дни. Другите примери май са или просто митове, или е имало медицинска намеса от време на време. Но на неговата възраст все пак ми изглежда странно, меко казано.
  Знам ли, може да е някакво чудо, въпреки че личният ми опит в това отношение ме прави непоправимо скептична.

 9. 9 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 279 Весело

  Покрай рамазана ли ???

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  не ми се вярва ! Подписката не са "подкрепили " знакови ИНДИВИДИ от "третия пол "като "мъжкото момиче " - Нинова ,др.Йончева "сомалийката " , а и Мая Костинбродска !

 11. 11 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Този чорлав Махатма няма да се "срине", като "регистъра"... Розови бузки и фамозно обкръжение...
  "В подкрепа на инициативата на българските мюсюлмани са се обявили и известни българи, сред тях е бившият служебен премиер Ренета Инджова, живеещият във Франция бивш политически затворник Петър Бояджиев, бившият посланик в Испания и Сирия Радион Попов, бивш полицейски комисар Стойчо Стойчевски, офицерът от резерва Кунчо Кунев, активисти на българомохамедански сдружения."
  Д. е. а. и хуманитаристите...

  roo
 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  Лошо заглавие. При приблизително милион български мюсюлмани за какво говорим?

  Еретик
 13. 13 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1497 Любопитно

  "ще започнат щафетна гладна стачка"

  Български турци или български помаци са били ?
  Къде се намират физически и кой ще поеме загубите им в службата/бизнеса/чифлика?
  Ще дойдат ли в България, ако не живеят тук, за да протестират/гладуват с Босия, хем баш на празника си, и в такъв случай къде ще е протеста ?

 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 863 Неутрално
 15. 15 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Какво прочитаме в текста? Инициативен комитет казва:

  "Ние не се намесваме в този спор между правителството и г-н Колев, както и не изискваме от вас [посолствата -- б.а.] да се намесвате … Мотивите да се обърнем към вас са от изключително хуманитарно естествo и в никакъв случай политически."

  Отделно обаче, член на същия инициативния комитет, даже негов председател, фактически се намесва в спора и го политизира:

  "Обвиненията на Николай Колев са доказани от живота и той има право да бъде приет и от правителството, и от парламента, и от президента"

  Излиза, че комитетът е загрижен само за хуманитарното естество на въпроса, но отделните му членове подкрепят Босия и по същество. Не е ли малко двойствена тази работа, да го кажем, така, по-дипломатично?

 16. 16 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "и готовност за щафетна гладна стачка" - заразна психоза е ужасен вариант

 17. 17 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 447 Разстроено

  Като казвате 150 дни гладна стачка какво точно имате предвид? Явно е че се храни, макар и минимално, имначе на тия години и с това здраве трудно ще изкара и седмица БЕЗ НИКАКВА ХРАНА.

  Та какво имате предвид под "гладна"? Едно хранене на ден? Курабийки? Плодове? Една кофичка кисело мляко? Една попара с прясно мляко? Какво? Аз едва издържах 4 дни без абсолютно никаква храна, само на вода, и на 5-тия сутринта едва мърдах. А съм млада, атлетична, и с добро здраве (благодаря на Господа).

  Не искам да съм цинична, просто ума ми не го побира? След толкова дни без храна умствените функции са почти загубени (човек се побърква), вътрешните органи колабират, човек е в полу-мъртво състояние.

 18. 18 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 933 Неутрално

  67 дни гладна стачка и е още жив, АХАХАХ , да си клоун е най-обичаната професия в БГ ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 19. 19 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":Не съм чул подкрепа за Николай Колев – Босия от Иво Инджев и "Norman Granz".Сигурно защото е едно и също лице.До коментар [#2] от "lz2":
  —цитат от коментар 3 на mck15574536


  Eй путерунгел , я виж къде ме е клъвнал петела. Иво отдавна подкрепи Босия в блога си.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Владимир Димитров
  Владимир Димитров
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  изрод.....

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7959 Неутрално

  За 67 дни глад би трябвало да е на легло и безпомощен и немощен.

 23. 23 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#4] от "Victoria":

  Наистина ли вярвате,че Босия гладува !?Алексей Петров не оствя хората си гладни.

 24. 24 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#11] от "babyroo":

  О агенти на ДС..

 25. 25 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#20] от "Rex":

  Е,ти си зачислен са рекламираш гладния рекорд на Босия.

 26. 26 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#22] от "Peni Nikol":

  Щом не е на легло,значиии...май не гладува...

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  А останалите нито са го чували, нито знаят за кво се бори :)

 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4219 Весело

  Така се започва - от само един пример, после следват още подкрепящи го и накрая.....айде да оставим представителите на олигархията да се препозиционират и да започнат един по един с човешка загриженост да обявяват, че и те се борят активно срещу корупцията и даже подкрепяли Босия............

 29. 29 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Не ме разбирайте погрешно, но малко ми е странна продължителността на този протест. След толкова дни глад човек не става ли неадекватен, безпомощен и неспособен на комуникация? Даже след две седмици може да си аут или поне да започнат халюцинациите - зависи от организма и нуждите му. Какво реално се случва с него в момента?
  —цитат от коментар 4 на Victoria


  Той е диабетик, така че си има висока глюкоза в кръвта природно и нема нужда да яде. Така беше и с другия гладен герой Сугарев. Изобщо един диабетик, не умре ли през първата седмица, значи му е хванал цаката на гладуването и може да стачкува с години.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#22] от "Peni Nikol":Щом не е на легло,значиии...май не гладува...
  —цитат от коментар 26 на yanne


  Другарю милюционер , пожелавам ти да изглеждаш тока без да гладуваш

  http://www.eurochicago.com/2018/08/bosia-nosht/

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  [quote#29:"usero"][/quote]

  Разкажи малко по-подробно, пък, ако ти се откъсне от сърцето, дай и линк. Значи, диабетикът е свръхчовек и може да си живее и без да се храни и да си е постоянно в гладна стачка? Такъв ще е идеалното решение за алчната държава, особено, ако е пенсионер.

 34. 34 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 536 Неутрално

  ... Николай Колев обяви гладна стачка в средата на юни с искане за ... и разпускане на Народното събрание ...

  Това искане е наистина добро...

  Ама народът пак ще избере да ни управляват потомци на кървави комунисти, седерасти, депесари, псевдопатриоти, ... или внуци на Фердинанд І Българоубиец (като Т Живков и ББ)!

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 35. 35 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 505 Неутрално

  И изрази съжаление, че "хората в България са станали апатични и без чувство за солидарност".

  Това е така, за съжаление. А Босия не мошеника Боко Тиквата и си гладува съвсем истински.

 36. 36 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Като гледам Московски е малко да ви управлява. Вдигайте Граджданската отговорност!

 37. 37 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#36] от "krummm":

  даже требва да се видоизмени. кво еп тва - отиваш в офис, пък полици, пък простотии. Директно ти зимат 4500 лбева от заплатата ГО дсеки месец. ако немаш кола: да си купиш бе, ей! Търтеий.................
  Немаш заплата? ми начи дължиш 400 на бюджетъ. отиваш и внасяш на гише!

 38. 38 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Какво значение има религиозната принадлежност на тези хора за протеста на този Босия ?
  Ако го подкрепят някои евреи и това ли трябва да се отбележи под специална черта?
  Това е поредната простотия у нас.
  Босия не е с акъла си, но и тези дето го слушат сещо имат девиации.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK