Не били квоти, а компоти

Не били квоти, а компоти

© ДневникКоментарът е от бюлетина на Института за пазарна икономика /ИПИ/


По всичко личи, че жегите през август са задълбочили жаждата на правителството за нови приходоизточници. Този път това става зад паравана на социалната солидарност под формата на предложение за глоби за фирмите при отказ от наемане на хора с увреждания.


Конкретно става дума за задължение за наемане на поне един служител с увреждания във фирмите с 20-49 служители, поне двама в тези с 50-99 служители и за 4% от средния списъчен състав при фирмите със 100 и повече служители. Месечната санкция при неизпълнение е 30% от минималното заплащане за страната. При сегашната стойност на минималната заплата глобата е равностойна на 153 лв. за всяко незаето от човек с увреждания място, или 1836 лв. годишно.
Живот и здраве, тази сума ще набъбне до 168 лв. месечно и 2016 лв. годишно, като се вдигне минималната заплата от 1 януари догодина – потенциалната "премиера" на тази фискална иновация. Парите ще отиват в нов фонд, който ще има изцяло излъчен от администрацията председател и управителен съвет. Възражението на Българската стопанска камара (БСК), че в неговото управление няма да присъстват представители на работодателите, които всъщност ще го захранват, е напълно основателно.


Докато с трепет очакваме мотивите и оценката на въздействието на законопроекта (която е крайно любопитно на какви данни ще се базира, след като все още няма регистър на хората с увреждания, камо ли редовни наблюдения за икономическата им активност), коментарът на идеята ще трябва да остане подчертано теоретичен.


Веднага възниква въпросът какво правим с фирмите с 20 и повече служители, които в момента нямат служители с увреждания и по една или друга причина не могат или не искат да наемат допълнително кадри. Вариантите са съкращаване на текущи служители (с цел освобождаване на работно място, което да бъде заето от човек с увреждане) или просто плащане на месечни глоби. Третата (и очевидно най-безболезнена) опция е търсене на хора за освидетелстване сред вече наетите от фирмата лица. Действително при текущата уредба на сдобиването с ТЕЛК решение


няма да е изненада, ако вместо повишаване на броя на наетите хора с увреждания, законопроектът просто доведе до повишаване на броя им по принцип


– последното нещо, от което тази изтерзана система има нужда.


А какво правим с фирми в по-малки населени места, в които по една или друга причина няма достатъчно хора в работоспособна възраст с увреждания, които все пак да могат да се включат по един или друг начин в работния процес? Фиктивното наемане на местни баби и дядовци, които да си седят вкъщи и да връщат парите, е добър вариант. При сегашната нормативна защита, с която се ползват лицата с увреждания на пазара на труда [имат право на по-продължителен годишен отпуск, забрана за полагане на извънреден или нощен труд без изричното им съгласие, могат да бъдат съкратени само след съгласие от трудовата инспекция и ТЕЛК и др.], вероятността работодателите да потърсят начин за заобикаляне на изискването е изключително висока.


Дори при добро желание от страна на работодателите основополагащи фактори като квалификацията на хората с увреждания и достъпността на градската среда са извън техния контрол. Адаптацията на работното място също е нещо скъпо, а понякога и почти невъзможно.


Единствената държавна програма за целта е администрирана от Агенцията на хората с увреждания (АХУ), като по нея за 2016 г. са изхарчени 255 хил. лв., срещу които са създадени условия за труд на... 45 души. Бенефициентите са общински и областни администрации, регионални библиотеки, БАН и други публични институции. Частните фирми са 2.


Трудовото устрояване на хора с увреждания ще е изключително предизвикателство за редица фирми в селското стопанство, преработващата и добивната промишленост и строителството. При положение че значителна част от хората с увреждания са нискоквалифицирани, а нискоквалифицираният труд в редица сектори изисква ако не друго, то поне добро физическо състояние, много работодатели може и да нямат избор и ще плащат глоби.


Емпиричните изследвания на ефекта от въвеждането на подобни квоти (а и на често вървящите с тях фондове) показват, че положителният ефект върху заетостта на хората с увреждания е минимален. Вместо това се случва друго – работодателите интернализират санкциите като нов тип трудов разход, който лесно може да бъде поет чрез забавяне на ръста на увеличение на заплатите на съществуващите работници. Веднъж приет обаче, квотният принцип е труден за отмяна, поради което някои европейски страни търсят алтернативни на глобите решения.


Във Франция например фирмите могат да купуват стоки и услуги на цената на дължимата глоба от избран от тях доставчик, който всъщност наема хора с увреждания. Подобно решение със сигурност е по-елегантно от глобите, макар също да страда от недостатъци – при него пък едни фирми административно се поставят в привилегирована позиция спрямо други, което нарушава честната конкуренция. В Австрия пък наемането на млад човек с увреждания се брои като наемането на двама. Пак има глоби, но при съблюдаване на квотата парите отиват в обратната посока – от фонда към работодателя им.


Дори ако приемем, че възприемането на квотите ще доведе до повече наети хора с увреждания, последното по никакъв начин няма да подкрепи тяхното социално включване. "Спуснатите" по закон служители с увреждания ще бъдат разглеждани и от своите работодатели, и от своите колеги като парашутисти – позиция, от която устойчивата кариера ще е предизвикателство. Това е една от основните причини Великобритания да се откаже от квотната си система през 1995 г.


А като сме започнали с квотите, защо не въведем и санкции за ненаемането на младежи, хора в предпенсионна възраст, нискоквалифицирани, социално слаби? Къде теглим границата между отделните уязвими групи на пазара на труда, при положение че социално-икономическите им характеристики са, общо взето, еднакви? И трябва ли това да става обект на трудовоправни отношения или просто пак бъркаме социалната политика с политиката на пазара на труда, защото е по-лесно да прехвърлим топката на частния сектор?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Абсолютна глупост, не можеш да принуждаваш никой да наема работници, които той не иска. Това не е пазарен механизъм.

 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 324 Гневно

  Напънала се планината и родила ... законопроект (с извинение)

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Горанов се чуди, откъде да смъкне стоте милиона, дето ги обещаха на инвалидите.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  Винаги е тъжно и изпълва с някакъв безсилен гняв, когато слушаш/четеш аргументирано мнение, очакващо поне някакъв елементарен "разумен диалог" с чиновническото скудоумно творчество. Защото тая "инициатива" си е чисто чиновническа. И да им говориш е със същият успех, като да обясняваш на някой дувар.

  Шансът е да се разлаят кучетата в Парламента.
  Е, ако Бащицата не се усети преди това, че би Му донесло и "точки", а и спестило и главоболия в бъдеще, и не я отмени Свише идиотията ...

 5. 5 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Така е, но пък може да го насърчаваш да взема хора, които не иска... веднага ще кажете, че и това е непазарно, но има случаи, които са полезни. Например много работодатели може да не искат да вземат млади и необучени, но ако има стимули да го правят може да се окаже в тяхна полза.

 6. 6 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  Може и да ги докарат до 100 милиона така. Според статистиката в България има 25000 предприятия с повече от 10 служители. Трябва всяко от тях да го глобяваш по 4000 лв, за да стигнат до 100 млн. При 1836 годишно на незает служител с увреждания, това прави средно по 2 до 3 места на предприятие :-)

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":Така е, но пък може да го насърчаваш да взема хора, които не иска... веднага ще кажете, че и това е непазарно, но има случаи, които са полезни. Например много работодатели може да не искат да вземат млади и необучени, но ако има стимули да го правят може да се окаже в тяхна полза.
  —цитат от коментар 5 на ilinko

  Стимули, сам казвате.
  А в случая става дума за глоби. Изплескани ей тъй, с лека ръка и без да се замислят.

  Още един казус, незасегнат като вариант от ИПИ.
  Дребната фирма от 20 до 50 човека - колко от тях имат предмет на дейност, който да съответства напълно и за хора с увреждания?
  Веднага се сещам за дребните строителни фирми, например. Или транспортни. Въобще - където си е хамалогия и тичане.
  Е, как да назначиш човек с увреждания? Или ще трябва да го назначиш за зам-шеф? Щото друго място "на бюро" обикновено такива нямат ...

 8. 8 Профил на today
  today
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Някой е писал поредната безумна програма, и е прибрал една голяма купчинка пари.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 9. 9 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Браво! Сега разбрах защо в правителството толкова министри "куцат".

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Абсолютна глупост, не можеш да принуждаваш никой да наема работници, които той не иска. Това не е пазарен механизъм.
  —цитат от коментар 1 на НеКой  До коментар [#1] от "НеКой":

  Като не иската да наемат инвалиди,тогава ще им плащат помощите и инвалидните пенсии. Както и става.

 11. 11 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Поредната идиощина ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 12. 12 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 575 Весело

  Важното е да се усвояват пари, че явно това им е последния мандат на БСП2 ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#12] от "danvan":

  Леко съм скептичен, че това ще е последният мандат... Няма нов псевдо-десен проект, който да излъчи поредният спасител на България. Дори и да има предсрочни избори, към момента не виждам индикации, за голямо разместване в парламента. Освен, ако при последното си ходене в Москва, Бойко да е научил, че трябва да влиза в коалиция с БСП...! :)

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Напънала се планината и родила ... законопроект (с извинение)
  —цитат от коментар 2 на PisnaMi


  Само че, планината не е планина, а това което е родило ла@но!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 15. 15 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 857 Разстроено

  Като не иската да наемат инвалиди,тогава ще им плащат помощите и инвалидните пенсии.
  —цитат от коментар 10 на deaf


  И защо?

  Сигурно защото са мръсТни чорбаджии?

  п.п. Ееех аврора. дълго ще кънтят залповете ти!!!

  :(

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 16. 16 Профил на sensini
  sensini
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Мирише на комунизъм и ватенки. Мечешка услуга за горките инвалиди. Вместо да намалят данък на наемащи такива хора фирми, те ще глобяват. Естествено, търси се и някой друг подкуп за телковете да освидетелстват “новите” инвалиди. Хубава работа ама българска

 17. 17 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Ей, това беше върха на малоумието за днес!
  Неприятното е, усещането, че утре ще има нов връх на малоумието ...

  А между другото - на кой държим сметка за липсата на достъпна среда в градовете? Щото в моя град например има няколко стотин кютюка, тип хаспел във всеки подлез, които никога не са работели, не работят и едва ли някога ще заработят (е как - те се скапах от седене вече!)

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Написаното е ясно, НО вменяваната глупост дали е реална? Намирам ЗИД на Закона за интеграция на хората с увреждания, но в него няма такива глупости.
  Редакцията и коментиращите, помогнете и посочете на какво се основават справедливите ви обвинения. Вестник Сега, БСК и отзвука в Медиапул, Дневник и ИПИ са ясни, но искам да съм сигурен, че това не е фалшива новина.

  ЗИД на Закона за интеграция на хората с увреждания - http://www.parliament.bg/bills/44/854-01-59.pdf

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Любопитно

  "Финансови санкции за работодателите, които нямат служители с увреждания или са наели по-малко, отколкото е определената за тях квота, предлага текст, залегнал в подготвяни от работна група промени в Закона за хората с увреждания. обсъждана в работната група, пише "Сега". За идеята информира Българската стопанска камара, която е представила в работната група отрицателно становище. ..."
  https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/08/22/3299781_nova_ideia_globi_za_rabotodateli_bez_slujiteli_s/

  Глупостите, отпаднали още в работна група, изобщо не заслужават внимание, еле пък такова.

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#12] от "danvan":Леко съм скептичен, че това ще е последният мандат... Няма нов псевдо-десен проект, който да излъчи поредният спасител на България. Дори и да има предсрочни избори, към момента не виждам индикации, за голямо разместване в парламента. Освен, ако при последното си ходене в Москва, Бойко да е научил, че трябва да влиза в коалиция с БСП...! :)
  —цитат от коментар 13 на tww09306483  До коментар [#13] от "tww09306483":

  Ама точно заради това Борисов и останалите комунисти все по-сериозно се притесняват! Че няма "псевдо-десен проект",който да пробутат на народа! Няма никакъв проект. Дори и скритият комуняга Слави Трифонов няма да може да прескочи 4%. Хората не вярват на никого от тях.

 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#15] от "Онуфри":

  Каква "Аврора" те гони бе Онуфрий?! Инвалидите също трябва да ядат. А сега ми кажи откъде ще им дадем пари за ядене? Всъщност ти си прав,много прав,богатите няма да дадат пари на инвалидите,а ще изтръскат портмонетата на бедните и от тях ще им "дадат".

 22. 22 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#18] от "plebs":

  Из статията:
  "Докато с трепет очакваме мотивите и оценката на въздействието на законопроекта... "

  Та да ви питам, след като статията говори за законопроект, защо търсите въпросния текст в ЗИД?

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Системата работи перфектно в Германия, защити я обаче Васил Долапчиев от съюза на слепите. Идеята не била на социалното министерство, а на национално представителните организации на инвалидите, разказа той."
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7021164

  Излишен напън за производство на фалшива новина е горното.

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#22] от "George Svinarov":

  ЗИД - Закон за Изменение и Допълнение...
  Със здраве

 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  История на сагата "задължителни квоти":

  2008г. "Oпределихa минимална квота за хора с увреждания в администрацията" - https://news.bg/politics/opredeliha-minimalna-kvota-za-hora-s-uvrezhdaniya-v-administratsiyata.html

  2015г. "Квотите за работа за хора с увреждания да са задължителни
  ЕК трябва да дава пример за недопускане на дискриминация и за равно третиране при наемане на работа и упражняване правото на труд на тези хора, смята Пирински..."
  https://fakti.bg/biznes/139276-kvotite-za-rabota-za-hora-s-uvrejdania-da-sa-zadaljitelni

  юли 2018г. "Хората с увреждания поискаха задължителни квоти във фирмите за работници в неравностойно положение" - https://www.bitelevision.com/horata-s-uvrezhdaniya-poiskaha-zadalzhitelni-kvoti-vav-firmite-za-rabotnitsi-v-neravnostojno-polozhenie/

  Другото е фалшива новина.

 26. 26 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Шефът на малка фирма събрал всичките си четирима подчинени и им казал:
  - С голямо съжаление ви съобщавам, че трябва да уволня един от вас...
  - Аз съм от малцинство! Ще те съдя за расова дискриминация - казал ромски служител.
  - Аз съм жена! Ако ме уволниш, ще те съдя за полова дискриминация!
  - А аз ще те обвиня в незачитане на възрастните - казал побелял служител.
  Тогава всички погледнали към беззащитния млад бял мъж. Той размислил за момент и после казал:
  - Мисля, че аз бих могъл да бъда гей...

 27. 27 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Напънала се планината и родила ... законопроект (с извинение)
  —цитат от коментар 2 на PisnaMi


  Тази планина само от тор може да е....

 28. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Взеха от инвалидите за изтребители, сега взимат от фирмите за инвалиди. А вие пак си ходете на избори.

  Мърфи е оптимист!
 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Варианта с принуда е очевидно несъстоятелен, ако се счита за необходмо държават, чрез законови разпоредби да влияе на процеса за наемане на инвалиди, много по-добре е да има поощрение, вместо наказание.
  Разбира се възможност за разни мошеничества и в тзои случай има и ще бъдат намерени - подобни на услужливо разгледаните примери в текста.
  Много са поддръжницуте на т.н. социална държава, но трябва да се отбележи, че колкото по-социална е държавата, толкова по-големи са възможностите за мошеничества, така че мярка е необходима при всички варианти.

 30. 30 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 334 Любопитно

  До коментар [#7] от "xm...":

  Абсолютно. Недоносче е предложението. Не виждам как устройва която и да е от засегнатите страни. Ако видиш ли има програми, които субсидират наемането на хора, към момента неактивни на пазара на труда, и тези се обучават на работното място би имало много повече смисъл. Били те инвалиди, млади, предпенсионни и т.н. За хората с увреждания субсидиите могат да бъдат по-щедри, което би ги направило по-привлекателни за бизнесите, където могат да се впишат. Но нека да не мечтаем прекалено много...

  Да не говорим, че едни 100млн обещани за инвалиди, изглеждат като едни 99млн за ремонт на самолети -1 такса обслужване...

  panem et circenses
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Всъщност тук отново виждаме стремеж да товари допълнително фирмите със социалните си програми, измисляйки всякакви нови скудоумия, и запазвайки старите простотии то комунистическо време. Имам предвид всички почивни станции на министерствата и държавните институции, от които се ползват единствено държавни служители, и пенсионерите от същите институции. Да не забравяме и стотиците служебн автомобили, много от които нямат нищо общо с бюджетните дачии. Мълчи се и за другата привилегия от 20 заплати накуп при пенсиониране - отново само за държавни служители, разбира се на гърба на реалните данъкоплатци - частните фирми.
  Идва ми на идея на местата за партийни хранилки да се назначат инвалиди, но и това е половинчато. със сигурност може да се проучи опита от напредналите западноевропейски страни, но гореописаните привилегии на държавни служители там И НЯМА!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK