Желания, скрити като права, или права, жертвани заради желания

(За протеста в Детския радиохор)

Хористи от радиохора

© Велко Ангелов

Хористи от радиохораМиналата седмица част от децата - хористи в Детския радиохор на БНР, и техните родители протестираха срещу замяната начело на състава на диригента Венеция Караманова с назначената след конкурс Теодора Димитрова. След протестен концерт под прозорците на Министерския съвет ръководството на БНР даде заден ход от решението си за смяна на пенсиониралата се преди години Караманова и я върна на работа на трудов договор като главен диригент на хора.


Някои от привържениците на протеста побързаха да обявят възхищението си от гражданската позиция на децата, които дръзнаха да защитят открито и непреклонно досегашния си диригент. Дали обаче в случая наистина имаме проява на гражданска позиция и смелост на едни съзряващи граждани на прага на пълнолетието, или - напротив, незряла неспособност да различат границата между права и желания?


С риск да бъда обвинен, че не се съобразявам с крехката възраст на протестиращите, мисля, че желанието им да участват в публичен протест предполага, че те са съгласни да бъдат третирани като възрастни хора. Най-малкото родителите им би трябвало да могат да понесат известна критика.
Протестът несъмнено е необходима част от активната гражданска позиция,
но не всеки протест е легитимен протест


Протестът е в известен смисъл насилствен начин на група от граждани да накарат обществото, което не обръща достатъчно внимание на тяхната позиция, да ги чуе. Насилствен, защото не чака обществото да прочете по своя воля мнението им във вестника или в интернет, а го принуждава да ги види на улицата, да чуе гласовете им, а понякога дори - чрез различни по-крайни форми на протест, като блокади на обществени места например, да предизвика достатъчно смущения в нормалния ритъм на живота, за да го накара да се занимае с въпроса.


Тази принуда над обществото обаче е оправдана само в един случай - когато са отнети някакви права, когато по някакъв начин общественият договор е нарушен и обществото няма право да остане глухо и безразлично към гласа на протестиращите. Под права не трябва да се разбират само формални юридически права, това могат да бъдат и морални права в по-широк смисъл. Може да бъде правото на живот, на собственост, на справедлив процес, на сигурност, на достойно заплащане, на политическа и гражданска свобода, на честно управление, на чиста и съхранена околна среда или просто да си получиш неизплатената заплата или общината да ремонтира и твоята улица.


Но независимо от това за кое точно право се протестира наличието на някакво право и неговото отнемане е това, което прави един протест легитимен. Когато правото може да се аргументира убедително, тогава протестът е основателен и справедлив, независимо дали протестират сто хиляди или десет души, или дори един единствен човек.


Когато обаче предмет на протеста е не отнетото право, а правилността на едно или друго решение, легитимността на протеста става съмнителна. Защото правото, когато бъде достатъчно аргументирано, е факт. Правилността или не на някое решение обаче не е факт, а въпрос на мнение. Всеки може да изкаже своето мнение и да се опита да убеди останалите, но от това не следва, че може да се опитва да принуди обществото да го приеме. Ако приемем, че предмет на протеста може да бъде правилността или погрешността на решенията, тогава неизбежно стигаме до ситуацията, която видяхме не много отдавна в Националната гимназия за древни езици и култури. Там една част от учениците и родителите протестираха срещу преместването на гимназията в сграда на Женския пазар, а друга част - срещу връщането на училището обратно в квартал "Модерно предградие". И двата протеста страдаха от тази липса на легитимност - те не защитаваха нечие право, а защитаваха нечие мнение. А мнението е нормално да бъде различно у различни групи хора. Оттук идва въпросът кой от двата протеста е по-справедлив при липсата на общоприет критерий за правилност на мнението? На който са повече хора, на който се вика по-силно, на който пеят по-хубаво или на който успеят да съберат по-сладки дечица?


Протестът за мнение, а не за право,
твърде често достига просто до протест за желание


Протест за това, че настояваме да стане това, което ние искаме. В повечето случаи е трудно да различим дали смятаме нещо за правилно, или просто го искаме. В крайна сметка всеки мисли, че иска това, което е правилно. Протестът за мнение и за желание обаче не е признак за гражданско съзряване и за гражданска позиция.


Имам малки деца и те всеки ден протестират активно за своите желания. Те смятат за правилно да им купя втори сладолед и гръмко протестират, че не го правя. Искат да се возят на влакчето в парка по три пъти и да не си лягат в леглото никога. Искат да са постоянно с любимата си майка, баба, дядо или леля, а не да ги водя на градина. Протестират и за шоколад преди вечеря. Те не се интересуват дали шоколадът е тяхно право, стига им, че е тяхно желание. За тях желанието им е тяхно право. Но те ходят в детската градина и им е позволено да живеят с тази заблуда, защото нямат все още претенции да са възрастни хора с гражданска позиция. Но за да бъда справедлив към собствените си деца, дори на тяхната възраст те започват постепенно да разбират кое е тяхно право, което могат да изискват, и кое е просто желание, което могат да изразят, но не е задължително да бъде задоволено.


Изборът между двама диригенти с добра професионална репутация не е право, а мнение. Мнение е и изборът между традиция и промяна, както и изборът на момента, в който промяната трябва да настъпи. А пък аргументите за привързаност, обич, приятелство, навик и други подобни дори не са мнение, а желание. И в никакъв случай не са право на зрели граждани. Напротив, съзряването включва както осъзнаването и защитата на правата ни, така и развиването на способността за дистанциране от личните импулси, осъзнаването, че светът невинаги е длъжен да върви според нашите желания, справянето с детското огорчение от този факт. Можем свободно да изразяваме мненията и желанията си, да спорим за тях и да искаме да бъдат приети, но единственото, за което истински можем да претендираме, са правата ни.


Вероятно някой ще възрази тук, че и протестите срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС са били не протест за права, а протест срещу едно неправилно според протестиращите решение. Няма нищо по-далеч от истината. Никога протестиращите не са се опитвали да казват кой да бъде шеф на ДАНС. Протестите от 2013 г. бяха за правото на политическа свобода и сигурност, срещу непрозрачния избор на човек, за когото не без основание се смята, че е свързан с определени икономически и политически интереси, на пост, който позволява прокарването на тези интереси чрез държавния апарат и дори чрез тайните служби. Изборът на уважаван диригент чрез конкурс няма нищо общо с това.


Протестът за желания, а не за права, води бъдещия пълнолетен човек и по друг опасен за развитието му като гражданин път. След като протестиращата част от хористите от Детския радиохор не получиха това, което искаха, те отидоха да протестират пред Министерския съвет. Дали светкавичното изпълнение на желанията им след това е свързано с намеса на министър-председателя, или просто със страх от намесата му, не знам и тук не е мястото да спекулирам за това. Може дори да не е имало нито намеса, нито страх.


Факт е обаче, че интервенция на министър-председателя беше поискана


Възможно е обаче някои от тези деца или техните родители един ден да излязат да протестират за правото си на независимо национално радио, против намесата на политическата власт в медиите, в хоровете, в хоровете на медиите или в други области на живота, където тя няма работа. С какво право ще протестират тогава?


Съзряването предполага и приемане на факта, че в живота нищо не е безплатно. И протестът за желания, а не за отнети права, в края на краищата кара протестиращите да търгуват изпълнението на желанията си срещу правата, които имат. Искаш да правиш назначения в радиото, плащаш с независимостта на радиото - това е простият баланс на тази сделка. Разбира се, един такъв периферен въпрос като диригента на някой хор, бил той и прочутият Детски радиохор, едва ли сам по себе си ще доведе до такива драматични последствия. Но общата тенденция да се прави протест за защита не на принципи, а на лични каузи, като се търси за подкрепа тежката артилерия на властта в битки, в които тя не би трябвало да участва, в крайна сметка би могла да доведе и дотам.


Защото утре едни господа с по-сладки гласове от разни търговски компании или политически партии ще изпеят още по-убедително на властта исканията си кой да бъде назначаван в обществените медии. Няма да се учудя, ако някой ден същите тези господа започнат да назначават дори диригентите на хоровете. И защо не? А протестиращите за желанията си ще станат новите гласоподаватели на популистите. На онези, които бързо изпълняват желания по втория начин и неусетно взимат правата ни.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  Дългогодишният диригент на Детския радиохор на БНР Венеция Караманова е подписала нов безсрочен трудов договор като главен диригент на хора…
  И НЯКОЛКО ВЪПРОСА:

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  Първо – а съдбата на СПЕЧЕЛИЛАТА конкурса диригентка? На какво основание фактически я уволняват?

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  Второ – подсъзнателното налагане на самочувствие в родители и деца, че могат да променят правилата. По тяхно желание.

  [email protected]
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  Трето – неустойчивостта на новата-стара диригентка.
  Дали ще посмее да направи забележка, скара се, отстрани някое провинило се дете, при положение, че дължи мястото си НА НЕГО И НА РОДИТЕЛИТЕ МУ?

  [email protected]
 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  А защо му е на БНР детски радио хор!? Защо останалите радиа се справят доста по-ефективно от БНР и без наличие на радио хор. Безспорно е добре да се развиват певческите дарби на децата, но защо това да се плаща от БНР или от Пожарната или от друга държавна институция!?

 6. 6 Профил на mruseva
  mruseva
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Поздравления на автора за статията! Интелигентно и много точно казано!

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Хубава статия.
  Нямам информация, но по принцип кой "поддава" на натиск:
  - неуверения
  - сбъркалият
  - подкупният
  ..

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  "Протестът е в известен смисъл насилствен начин на група от граждани да накарат обществото, което не обръща достатъчно внимание на тяхната позиция, да ги чуе. "

  В конкретния случай протестиращите не държат да ги чуе цялото общество, а само отговорните лица, които вземат решения, свързани не с цялото общество, а само с протестиращите...

 9. 9 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 264 Разстроено

  Много хубав и точен анализ на ситуацията! И не на последно място - въпросите, които задава автора и за които всички ние ще си бием главите, че не сме намерили решение и не сме упражнили гражданските си права, ще се стоварят с пълна сила отгоре ни ... И е факт, че недоволните от нещо или от някой си винаги търсят властта /разбирай Бащицата/ за помощ, въпреки че на него въобще не му е работа да помага при такива ситуации ...

 10. 10 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 316 Любопитно

  "Факт е обаче, че интервенция на министър-председателя беше поискана
  Възможно е обаче някои от тези деца или техните родители един ден да излязат да протестират за правото си на независимо национално радио, против намесата на политическата власт в медиите, в хоровете, в хоровете на медиите или в други области на живота, където тя няма работа. С какво право ще протестират тогава?"

  и

  До коментар [#9] от "dedo_goshko":

  Абсолютно точно, вярно и в 10ката. Изтъкнатите аргументи показват няколко много систематични проблема, с които се сблъскваме от много време насам.
  1. Капитулация на институциите - тук се завърта порочен кръг. Хората им нямат доверие, съответно ескалират до "по-висша инстанция". Така съответните институции си измиват ръцете и не носят отговорност, тъй като решението (каквото и да е то) им е спуснато отгоре. Съответно хората им нямат доверие, защото те нямат решителна функция.
  2. Арбитрарност/популизъм при взимането на решения. Обръщайки се към "бащицата" или някой съответен по-нагоре от управата на хора на БНР рискува да се взимат решения, които нямат контекст. Авторът е наблегнал на казусът право/желание, но тук се намесва и моментът, че от много стабилност в последни години - най-гласната група се налага (когато разбира се няма силни подводни икономически течения).

  Втора точка ни води до интересен куриоз от протестните движения през последните години. Тъй като малко или много се развиват по сходни начини протестите - първо медийна антикампания срещу протестиращите (+ контрапротести евентуално), следвана от търсене на алтернативи и накрая нежелателно клякане пред исканията на протестиращите.
  Когато обаче има задкулисен интерес, клатещ феса, се получава една яростна съпротива, съдене и търсене на някого да поеме крайната отговорност за взетото решение (дали ще е висша съдебна инстанция или международна организация).

  По този ред на мисли, по развоя на събитията лесно може да се види дали има задни движещи интереси или не.

  panem et circenses
 11. 11 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  умна статия и смислено пишещ автор...!
  редкост по тез честни страници у наши дни...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 12. 12 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Когато ББ не е премиер, под чий прозорци ше пеят тогава??

  Протестът на родителите на тези деца е злоупотреба! Жалко за децата. Имаше една нафукана майка, дето колеше и бесеше по телевизията и действително си вярваше, че всичко свършва и почва с нея. Надявам се да прочете тази статия и коментарите под нея.
  - Г-жо, вие сте поредното мрънкало с абсолютно необяснимо самочувствие. Вашето огледало е дефектно и ви дава в изкривен формат. Нямате никаква причина да се смятате за нещо по-забележително. Много се притеснявам, че вашето дете също ще се влее в голямата група на посредственитете и вечно недооценените. А съм сигурен, че детето има талант.

 13. 13 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 286 Неутрално

  За първи път чета нещо от Петър Къдрев, и отсега нататък ще го следя внимателно. Блестяща публикация!

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Чудесен, много логично и рационално проведен анализ на конкретната ситуация и много добре поднесени значими обобщения.
  У нас и разбира се и на много други места по света, хората бъркат наличието на общо признатите права, с желанието им да се случи това, което им се струва че добро за тях, като дори не става дума дали въпросното желание и мнение е правилно или не. За тези хора е валиден само един признак: "Добро ли е желанието/мнението ми за самия мен, значи е правилно".
  В този смисъл наистина трябва често и системно да се доказва и показва на обществото примери от днешния наш живот, за да намалее броя на хората, които стават обект на вякакви заблуди, популистки послания и обещания, като дават доверието си на хора, които веднъж избрани ни карат да се срамуваме, че подобни лица ни управляват.

 15. 15 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Не съм съгласен изцяло с автора. Наистина не е добра идея да се иска намеса от премиера с цел да повлияе (нареди) на директора на БНР. Само че хористите не протестираха просто за назначение на един човек. А и ни показаха, че директора на БНР не е независим и иска да направи радиото правителствено, а не обществено. Махането на този човек е задача преди всичко на журналистите и обществото.
  Според определенията на господина, децата протестираха за правото ръководителят да им бъде сменен както трябва - спокойно. И да, решението на директора е подобно на това за Пеевски. Никой не иска да се махне новият диригент, а да остане и старият, до тогава, докато децата свикнат с новия. И това е безусловно правилно, освен за некадърния шеф на БНР. И да се протестира срещу глупави решения на днешни ръководители е задължително, защото се назначават хора с едно единствено изискване - да са верни на партията. И все повече некадърни и некомпетентни хора стават ръководители. Тази престъпна политика видяхме, че води и до смърт.
  И когато пораснат тези деца аз съм сигурен, че те ще протестират за независимо обществено радио. И ще имат право на това колкото всеки от нас, дори малко повече - защото са страдали от ръководството на зависим човек. Некадърният и некомпетентния е зависим. Винаги.
  Колкото до собствените деца на господина, той ни говори за прищевки. Исканията на децата от радиохора не са прищявка. Да искаш да работиш и да се учиш в спокойна среда не е прищявка. Аз подкрепял моите деца за подобно нещо. А за прищевките им сме създали правила, които те спазват.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 16. 16 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Весело

  Предлагам да се съберем под прозорците на Борисов и да искаме Волгин да се разкара от БНР.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 17. 17 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Спечелилата конкурса диригентка изобщо не е уволнена. Ще работи заедно с досегашната, докато децата свикнат с новата и новата свикне с децата.

  До коментар [#3] от "karabastun":
  Родителите преди всичко подкрепят децата си. Правила не са променяли. Промени иска директора на радиото. И те се основават единствено на неговото его.

  До коментар [#4] от "karabastun":
  Както вече казах, родителите са подкрепили децата си от ненужни и сресиращи ги промени. Ако искаха да кадруват, вероятно щяха да искат оставката на директора на БНР. И те не са отишли директно на протест. Разговаряли си, дори е имало решение на директора, но то се е оказало опит за финт.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 18. 18 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Весело

  Желания или права, все едно, важното е, че висенето под прозорците на Боко работи. Чакам скоро протест на филателистите, състезателите по кърлинг и преводачите от ескимоски.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 19. 19 Профил на daniela_k
  daniela_k
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С риск да обидя автора на статията, а и някои от коментаторите, смятам, че той изобщо не е разбрал същността и смисъла на протеста на децата, родителите и бившите хористи от Детския хор на БНР. Протестът никога не е бил за избора не единия диригент или против другия, а за правото да съхраним една шейсетгодишна традиция и недвижимо културно наследство , принадлежащо на нацията. Това със сигурност е право, а не просто желание! Имаме право да искаме запазването на прекрасните стари сгради на София, имаме право да искаме запазването на последните съхранени кътчета от природата на България и имаме право да искаме запазването на една изключителна школа, каквато е Детският радиохор. За колко такива школи се сещате? За Виенските момчета, Виенската школа по езда и ... Детския хор на БНР. А да се сравнява запазването на приемствеността в Хора и уникалната школа на един гениален човек - Христо Недялков с ежедневните капризи и желанията на децата на автора на статията е омаловажаване на труда на поколения малки певци и техните ръководители и чиста проба маниулация.
  Към

  "Когато обаче има задкулисен интерес, клатещ феса, се получава една яростна съпротива, съдене и търсене на някого да поеме крайната отговорност за взетото решение (дали ще е висша съдебна инстанция или международна организация).По този ред на мисли, по развоя на събитията лесно може да се види дали има задни движещи интереси или не.
  —цитат от коментар 10 на Анийдмъни

  Какъв точно задкулисен интерес видяхте цялата работа?


 20. 20 Профил на Ивайло Бояджиев
  Ивайло Бояджиев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Не е уволнена. Остава диригент на Детския хор на БНР. Идеята е след две-три години обуèние ( не в дирижиране ) да стане главен диригент.

 21. 21 Профил на Ивайло Бояджиев
  Ивайло Бояджиев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":


  До коментар [#4] от "karabastun":

  Явно не познаваш новата/стара диригентка. Освен това в нейна защита застана целия концертен състав. При това положение как да избере кого да фаворизира?!

 22. 22 Профил на Ивайло Бояджиев
  Ивайло Бояджиев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#5] от "svoboden":

  Този хор не е нужен на БНР, а на обществото. И колкото повече такива хорове и оркестри има, толкова по-богато ще е нашето общество. Говорим обаче за културно богатство. То не се осребрява през бира, кебапчета и коли. Трудно е да се разбере, но можеш да опиташ. Ако не ти се получи, можеш да се успокоиш с мисълта, че не си единствен.

 23. 23 Профил на Ивайло Бояджиев
  Ивайло Бояджиев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#12] от "izbiram":

  Не съм много наясно с тези форуми и не знам защо не ми излиза името, затова ще го напиша: казвам се Ивайло Бояджиев. Горните отговори също са от мен.
  "izbiram" си позволи лични нападки към една майка. Там имаше доста майки и една от тях е моя съпруга. Ако човека криещ се зад псевдонима "izbiram" има поне малко достойнство нека си напише името и да остави един имейл или телефон, или фейсбук, защото имам голямо желание да го видя очи в очи.

 24. 24 Профил на Ивайло Бояджиев
  Ивайло Бояджиев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И още малко от мен - Ивайло Бояджиев
  Очевидно нито автора, нито неговата дружинка, сте разбрали защо протестират тези деца. Може би, ако някой се беше направил труда да проучи нещата, въпросите които си задавате щяха да бъдат съвсем други. Като например:
  Как този хор съществува 58 години?
  Кое друго в тази държава може да се похвали с такова дълголетие?
  Как успя да преживее кончината на своя създател и да се въздигне отново при положение, че при подобни обстоятелства всички такива формации се разпаднаха или бяха сведени до вегетативно състояние?
  Коя е тази магия която може да задържи вниманието на едно дете в продължение на 10-12 години? Някой от вас може ли да се похвали с нещо подобно?
  Какво накара 100 човека, които до вчера не са се познавали, изведнъж да скочат като един?
  Но за да стигнете до тези въпроси е необходимо усилие. Мисловно усилие.

 25. 25 Профил на Златозара Такева
  Златозара Такева
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ивайло Бояджиев":
  Това не е вярно... Знаете ли, че Маестра Караманова беше до академик Христо Недялков в продължение на 40 години, без да претендира за каквито и да е изяви? А Теодора Димитрова още с назначаването си на поста главен диригент беше представена от Маестра Караманова пред публиката и дирижираше на сцената децата... Изобщо не сте наясно с материята... Оказа се, че в България освен от политика и футбол вече всички разбират и от хорово пеене...

 26. 26 Профил на Златозара Такева
  Златозара Такева
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ивайло Бояджиев":

  Браво!!!

 27. 27 Профил на Златозара Такева
  Златозара Такева
  Рейтинг: 213 Разстроено

  До коментар [#24] от "Ивайло Бояджиев":

  Извинете, първият ми коментар не беше до Вас, станала е грешка... Вторият е за Вас...

 28. 28 Профил на Златозара Такева
  Златозара Такева
  Рейтинг: 213 Гневно

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Ще посмее и още как... Познавам я лично от 35 години... И не е "новата - стара" диригентка... Това е човекът, който беше рамо до рамо със създателят на ДРХ в продължение на 40 години и който извади хорът от кризата, в която беше изпаднал след смъртта на Маестрото... Това е човекът, който срещу нищожен хонорар, на граждански договор в продължение на 5 години продължаваше да бъде със децата и за децата с името си, уменията си и моженето си...

 29. 29 Профил на Златозара Такева
  Златозара Такева
  Рейтинг: 213 Гневно

  До коментар [#3] от "karabastun":


  Първо – а съдбата на СПЕЧЕЛИЛАТА конкурса диригентка? На какво основание фактически я уволняват?
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Вие от коя планета падате!?! Знаете как се печелят конкурсите в България... Въпросната личност е назначена с конкурс направо на мястото Главен диригент на ДРХ, което ѝ е дало право да претендира за пълна власт и узурпиране на традиции, взаимоотношения, определяне на репертоар, през главата на Маестра Караманова, която по право и заслуги беше назначена на същата тази длъжност едва след протеста на децата, малка част от родителите и малка част от бившите хористи на ДРХ/които са зрели хора на почтена възраст/. Би трябвало да се гордеете, че толкова малки деца отстояват правото си на глас и постигнаха немислима победа във времената, в които живеем...

 30. 30 Профил на Златозара Такева
  Златозара Такева
  Рейтинг: 213 Гневно

  Второ – подсъзнателното налагане на самочувствие в родители и деца, че могат да променят правилата. По тяхно желание.
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Първо, не става въпрос за правила, а за подкупни и некомпетентни държавни чиновници /на които ние плащаме заплатите/... И второ - да, можем да променим всичко, което не е наред в тази "обрулена държава", ако имаме гражданско общество, което може би ще се създаде, когато тези деца станат възрастни... Браво на децата и на всички, които ги подкрепиха...

 31. 31 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Госпожо, разпространявате чрез електронна медия недоказани и позорящи твърдения. Може лесно да ви осъдят. Струва ли си?

  roo
 32. 32 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ивайло Бояджиев":

  Ако беше нужен на държавата най-вероятно тя щеше да насити страната с радиохорове и така щеше да направи обществото богато и щастливо.
  Все пак става дума за БНР, от директора му искаме качествено радио, а не да харчи парите които получава от държавата за тази цел за важни за обществото неща като детски радиохорове, сърдечни операции, пшеница, детски ясли и т.н. Та да се върна на въпроса, защо му е на БНР детски радио хор?

 33. 33 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  "Изборът между двама диригенти с добра професионална репутация не е право, а мнение. Мнение е и изборът между традиция и промяна, както и изборът на момента, в който промяната трябва да настъпи. А пък аргументите за привързаност, обич, приятелство, навик и други подобни дори не са мнение, а желание. И в никакъв случай не са право на зрели граждани. Напротив, съзряването включва както осъзнаването и защитата на правата ни, така и развиването на способността за дистанциране от личните импулси, осъзнаването, че светът невинаги е длъжен да върви според нашите желания, справянето с детското огорчение от този факт. Можем свободно да изразяваме мненията и желанията си, да спорим за тях и да искаме да бъдат приети, но единственото, за което истински можем да претендираме, са правата ни."

  И всичко това, за да кажете, че децата са манипулирани от родителите си? От друга страна, бих се съгласила с някои идеи и разсъждения, стига от всичките тези приказки да произлезе едно основно заключение, а именно, че всеки има право да протестира за всичко, но няма как да протестира срещу закона. Лош, добър - той е закон и трябва да се спазва. Колкото и да е била добра предишната диригентка, идва времето за нейната заслужена почивка и законът задължава БНР да обяви конкурс за следващата. Като не се харесва на децата и родителите - да си ходят или да й плащат хонорар за частен хор. Хорът на БНР ще остане - даровити деца и диригенти на държавна издръжка - бол.
  Като цяло тезата е пропукана и накрая изцяло се разпада, като иска да ни каже, че протестирайки неправомерно децата дават основание на правителството да се намесва в работите на "независимото" БНР. Ами смешен извод е, защото БНР и БНТ не могат да бъдат независими от държавата, която им дава хляба. Вярно, от нашите данъци, но изцяло по наше желание, мнение или каквото там... Парите на тези, безгласните, които избират депутатите и нареждат партииите. Тъй че, кажете им на тези деца да спазват правилата, а не да си търсят правата там, където те не са и няма как да бъдат. Утре ще решат, че не им харесва председателят на НС или премиерът, хахах....

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 34. 34 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И аз не съм съгласен с автора.

  Това е детска институция - хорът, а не радиото. Дали има или няма нужда от него е друг въпрос, те не са отговорни за него.

  Децата могат да се изразят със свои средства. Уверявам ви, че ако много учители по различни предмети и също по музика в училищата решат да напуснат, никой няма да пита за тях, особено една наша бивша. Аз лично съм за няколко оставки в училище.

  Солидарност за нещо се учи. С пример. Ако не го направиш никога, никога няма да се случи, защото то всяко нещо с претенции отгоре че уж е правилно реално е облечено в нормативна заповед. Е някога може да сгрешиш.

  Не всеки има място в Дневник.

  Пример - истанбулската конвенция за власт и привилегии, облечена в полите на борба с нещо. Тук тя зае десетки страници. За нея са платени стотици милиони евра

  По малко норвежки методи и НПО, повече хорове в радиата!

  А сега тези от вас/нас, които не са протестирали за нещо, да идат и да го направят, а не да се оправдават с децата, не да се оплакват, а после пак да гласуват (=пеят под прозорците) на същата партия. Че то е същото.

 35. 35 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И аз не съм съгласен с автора.

  Това е детска институция - хорът, а не радиото. Дали има или няма нужда от него е друг въпрос, те не са отговорни за него.

  Децата могат да се изразят със свои средства. Уверявам ви, че ако много учители по различни предмети и също по музика в училищата решат да напуснат, никой няма да пита за тях, особено една наша бивша. Аз лично съм за няколко оставки в училище.

  Солидарност за нещо се учи. С пример. Ако не го направиш никога, никога няма да се случи, защото то всяко нещо с претенции отгоре че уж е правилно реално е облечено в нормативна заповед. Е някога може да сгрешиш.

  Не всеки има място в Дневник.

  Пример - истанбулската конвенция за власт и привилегии, облечена в полите на борба с нещо. Тук тя зае десетки страници. За нея са платени стотици милиони евра

  По малко норвежки методи и НПО, повече хорове в радиата!

  А сега тези от вас/нас, които не са протестирали за нещо, да идат и да го направят, а не да се оправдават с децата, не да се оплакват, а после пак да гласуват (=пеят под прозорците) на същата партия. Че то е същото.

 36. 36 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Робство, владичесто, присъствие, деца, същия автор
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2016/01/30/2694109_robstvo_ili_sujitelstvo_ili_kak_beshe_malkoto_ime_na/
  Родителите нямат права.
  Султана на това е разчитал.
  Сега и госпожа Меркел се чуди какво да прави. 37. 37 Профил на момиче
  момиче
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Г-н Къдрев,
  напомнянето ви е съвсем вярно, но за съжаление е по-близо до формата кандидатстудентско есе, отколкото до добра журналистика, която изисква вникване в проблема и може би опит да проучите аргументите на двете страни.

  Текстът Ви демонстрира обратното.

  Построил сте тезата си върху изначално сгрешено твърение, което е подвеждащо и неетично и след което целият Ви текст сериозно увисва.

  Протестът на тези деца не е бил за сваляне на назначен дигирент, не успяхте ли да разберете, повториха го много пъти!?

  Говорите за права. Знаете ли, че едно от човешките и детски права е правото на информация.
  Е, да Ви помагам ли да съберете 2 и 2?

  БНР ползва ДРХ при всеки важен, официален, значим повод. ДРХ носи много дивиденти на БНР.
  Защото ДРХ е класа. Един ден внезапно диригентът им е отстранен. Защо!? Работат на ДРХ върви прекрасно, децата обожават и вярват на диригента си (ВСИЧИ деца!) и очевидно и той и те имат желание да работят заедно.
  Е, да, обаче диригентът им е отстранен. Защо!? Защото така! Хм.

  Разбира се, че обществената институция ще трябва да се аргументира!?
  Разбира се, че и родители и хористи ще искат да разберат причините.
  Не знам дали Вие разбирате колко специфична е работата с детски хор и че подобна промяна би довела до ликвидацията му (няма да се обясняваме тук за смисъла на опазването на кутурна институция от световна величина).

  Хайде да си попризнаем малко, в стила с Вашите сладоледи!
  Да си представим, че съдбата е срещнала детето Ви с прекрасен учител! Виждате как се развива - интелектуално и емоционално по начин, който Ви кара да се чувствате спокоен. Посрещате го щастливо. Свидетел сте на изграждането на качества у него, който все по-трудно се стимулират от повсеместната ни чалга действителност. Виждате, че този учител е мотивиран и посреща класа си със светнали очи, и това е взаимно и така нататък… тук се накапахме със сладоледите.

  Сам разбирате, че неаргументираното отстраняване на подобен учител би Ви разкъртило сериозно.
  Е, ще потърсите ли информация, диалог, обяснение… Ваше право е!

  Желанията ли!? Да, желанието НЕ беше някой да бъде отстранен, а дългогодишният им учител да бъде оставен достатъчно, че да помогне на последователя си да изгради същата уникална връзка с децата.

  Защо не се зарадвате, че този път решението беше правилно? Не мислите ли, че понякога е възможно да бъдат допуснати груби грешки неволно, поради тънки специфики, които убягват. Защо не се зарадвате, че децата продължават напред с двата си диригента и конфликтът е потъшен. Колко пъти ни се случват подобни чудеса!?

 38. 38 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Признавам си,че малко разбирам от хорово пеене.Но,статията ми хареса.И все пак не мога да се съглася изцяло с нея,защото авторът е прав по принцип.А в безпринципна държава няма място за обобщения.Децата трябва да се учат да уважават законовия ред в държавата ,но в нашата държава в този етап е по-добре да се научат да се борят срещу този ред(безредие)По-добре е за самите деца и за бъдещата държава.
  Просто от неосведоменост,но кое налага отстраняването на старата деригентка-глухота,пенсиониране....?Благородно завиждам на румънците ,че няма да се съобразят с решенията на Конституционния им Съд.

 39. 39 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  До коментар [#37] от "момиче":
  "Един ден внезапно диригентът им е отстранен. Защо!?"

  Ами ако, не дай Боже, се изпълни друг неотменим закон и човекът си отиде? Пак ще се питате "защо", но няма да има кой да ви отговори.
  В случая става дума за пенсиониране от една длъжност на бюджетна издръжка. Някога сигурно самата Караманова е изместила друг диригент, заемайки мястото чрез конкурс. Тъй че няма нищо страшно, "момиче". Няма как 100 деца, подменяни периодично от ДРХ, и двестате им родители да извиват ръцете на правителството и да харчат общите пари само защото на тях така им се ще. Венеция Караманова е създала и други хорове, тъй че който иска нея - да върви там. В едно е прав авторът, че не е редно деца да протестират, тъй като на тях и през ум няма да им мине да висят под прозорците на МС - просто няма да направят връзката с "отстраняването" на диригента им и министър-председателят, който сигурно скоро ще арбитрира и семейните ви проблеми, хахах... Както сте тръгнали, натам вървим.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 40. 40 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Аз съм твърдо на страната на децата - хорът си е техен и те имат всички основания да изразят своето мнение кой да му е диригент.

  Без тях хорът просто го няма. Какво, директорът на БНР ли ще пее?

 41. 41 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 306 Неутрално

  В случая децата не извиват ничии ръце, а просто се борят за това, което е НАЙ-ДОБРО за хора!

 42. 42 Профил на daniela_k
  daniela_k
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар #39:"Непукистка: Браво! Страхотен коментар и страхотно отношение към децата! Претендирате, че сте наясно с нещата, тогава би трябвало да знаете, че неотменимият закон веднъж вече се изпълни по отношение на ДРХ и тогава въпреки скръбта си децата знаеха защо. И не, Венеция Караманова никого не е изместила с конкурс, защото е била повече от 35 години асистент и сподвижник на основателя на Хора. Зловидяха ви се някакви бюджетни, "ваши" пари, които се харчат чрез извиване на ръце.
  ДРХ е един от малкото състави, които са печеливши, защото децата не получават заплащане, а винаги пълнят залите си. А Хорът нормално работи с двама диригенти. Децата имат право да искат да се запази техния хор, който очевидно се е развивал и работил толкова добре, толкова много години. Когато са кандидатствали за прослушване в Детския радиохор, когато са репетирали и работили две години по няколко пъти седмично като стажанти, те са го правили именно за този Хор, с тази система и методика на работа, а не за някакъв ерзац, с нови правила, сътворени от някой "светъл ум" в някоя канцелария. Нещата си дойдоха на мястото за доброто на Хора. Би трябвало да сме радостни, а не злобно размахващи пръст към децата и родителите им. Отново. А, и да, въобще не е ваша работа кой в кой хор ще ходи. Гледайте си непукизма по-добре, да не вземе нещо хубаво да се случи в тази държава.

 43. 43 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#39] от "Непукистка":
  Вие защо не прочетохте какъв е спорът, предизвикал протеста (също като автора на текста)? Предишният диригент е починал и хорът е щял да се разпадне, ако Венеция Караманова не е била много години (40) до него за да може да поеме плавно хора. И за да не се случи същото (не дай боже) новият диригент трябва да работи с досегашния толкова, колкото е необходимо. А не докато му хрумне на нищожеството директор на БНР.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 44. 44 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2235 Весело

  До коментар [#42] от "daniela_k":

  "И не, Венеция Караманова никого не е изместила с конкурс, защото е била повече от 35 години асистент и сподвижник на основателя на Хора."

  Чета нейно интервю, в което тя самата го е казала, но, видно от тона Ви, сигурно знаете по-добре и от нея.
  Не съм съгласна премиерът, който и да е той, да се занимава с всичко и всички в тази държава, точка! Това е неотменимо мое право, също както Вашето - да манипулирате и да подтиквате към политически протести прехвалените си деца.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 45. 45 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2235 Любопитно

  До коментар [#39] от "Непукистка":Вие защо не прочетохте какъв е спорът, предизвикал протеста (също като автора на текста)? Предишният диригент е починал и хорът е щял да се разпадне, ако Венеция Караманова не е била много години (40) до него за да може да поеме плавно хора. И за да не се случи същото (не дай боже) новият диригент трябва да работи с досегашния толкова, колкото е необходимо. А не докато му хрумне на нищожеството директор на БНР.
  —цитат от коментар 43 на Gopeто


  А вие, след като сте прочели, наясно ли сте, че в статията се обсъждат протестите на децата пред МС, за да се изпълни желанието им Караманова да не бъде пенсионирана? Не ме интересува какъв точно е спорът, кой е отстранен и кой ще заеме мястото му. През цялото време се противопоставям на използването на деца за нечии политически или лични цели. Сега разбрахте ли?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 46. 46 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#45] от "Непукистка":
  Разбрах, че вие аплодирате човек, който без да е вникнал в детайлите сипе обидни разсъждения към едни деца и родителите им.
  Разбира се, че изключително важно защо деца трябва да протестират. Глупаво е да се говори просто така на базата на конкретен случай.
  Авторът внушава, че желанието на децата е лигава прищявка. Да искаш да работиш спкойно и да искаш условия за работа, които да те предразположат да дадаш най-доброто от себе си, не е прищявка.
  И протеста е крайна мярка, защото решението на мижитурката директор на радиото е престъпно глупаво, а хората са се опитали да решат преоблема без протести. До протеста се стига след опита на мижитурката да бъде хитър и да прави каквото си поиска без мисъл за последиците.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 47. 47 Профил на daniela_k
  daniela_k
  Рейтинг: 8 Неутрално

  : Не съм съгласна премиерът, който и да е той, да се занимава с всичко и всички в тази държава, точка! Това е неотменимо мое право, също както Вашето - да манипулирате и да подтиквате към политически протести прехвалените си деца.
  —цитат от коментар 44 на Непукистка

  Не си струваше много да ви отговарям, вие и сама достатъчно се злепоставяте. Не определяте вие с какво да се занимава премиерът и Слава Богу! И не, нямате такова право.
  В случая родителите последваха децата си, а не обратното, колкото да не ви се вярва, но пък аз и не очаквам да го разберете.


 48. 48 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  До коментар [#46] от "Gopeто":

  Не сте разбрали. Никого не аплодирам, не съм на концерт. Тезата на автора се клати отвсякъде, но в нея има рационални зрънца. Децата не би трябвало да протестират за смяната на учител, диригент, родител или за някакви техни прищевки. Протестите им може да са всякакви в живота, но излизането им пред МС е организирана провокация с една цел - да не се спази изискването на закона, който в случая е спазен - от "нищожеството" шеф на БНР. Всеки на държавна работа, който е навършил възрастта си за пенсиониране, трябва да бъде освободен, а мястото му да се заеме от друг. Това не го прави по-малко ценен, нито пък го принуждава да се откаже от мисията си, каквато вярвам, че в случая е налице.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 49. 49 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2235 Весело

  [quote#47:"daniela_k"][/quote]
  Свикнала съм да съм "злепоставена" пред такива като Вас. За мен е чест, хаха... Нито ме разбирате, нито пък искам да ме разберете. Така че, точка. Възползвайте се от правата си както намерите за добре. Кой кого и защо е последвал, няма значение нито в конкретния случай, нито изобщо. Фактът е факт, а последиците от тези си действия ще ги видите след десетина години, когато децата Ви пораснат. Тогава няма да ви питат, дали сте съгласни с тяхното мнение, просто ще настояват за правата си, които вие не сте склонни да им давате.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 50. 50 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 264 Весело

  Авторът внушава, че желанието на децата е лигава прищявка. Да искаш да работиш спкойно и да искаш условия за работа, които да те предразположат да дадаш най-доброто от себе си, не е прищявка.
  —цитат от коментар 46 на Gopeто


  Само да попитам - да искаш да работиш спокойно и да искаш условия за работа, които да те предразположат да дадеш най-доброто от себе си ... - вие, на вашето работно място като по-големия шеф смени вашия по-малък шеф, протестирал ли сте под кабинета на баш директора? Убеден съм, че не. Защото този протест би бил чиста прищявка. Който не е съгласен със смяната, си хваща чукалата и си заминава. На няколко места са сменяли шефовете ми и понякога смените не са никак успешни /връзкари всякакви има/. Ако се чувствам толкова неспокоен и в невъзможност да давам най-доброто от себе си, просто ще напусна. Няма да протестирам с колегите под кабинета на баш директора ... :)
  А и не на последно място - децата, които са част от този хор, една част от тях /или поне по снимки от предаванията по телевизията/ е видно, че скоро, по съвсем биологични причини, няма да бъдат част от този хор. Така че е съвсем чиста прищявка да протестираш в полза на някой, който скоро няма да ти е ръководител, само с "идеалната цел", че той/тя е най-подходящия за поста кандидат ... :):):) Това е все едно аз и взвода, на който бях началник няколко месеца, 1 месец преди уволнението му да протестираме пред ГенЩаба, че са пенсионирали полковника, който беше шеф на поделението 20 години :) Последният хем отговаря на критериите за пенсиониране, хем по-голямата част от нас няма да са там след няколко месеца, т.е. протеста ни би бил чиста прищявка и изгъзица :):):)

 51. 51 Профил на jhn47576814
  jhn47576814
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Най-накрая една разумна и смислена статия. Поздрави на автора. Ако погледнем конкретно сегашната ситуация в ДРХ, то нещата са безнадеждни. Хорът отдавна е в разпад. Като за това основна вина има досегашната диригентка Венеция Караманова. Защо?
  1. Абсурдно е една групова формация (каквато и да е тя), която декларира пълна и безусловна привързаност, обич и т.н. към Ръководителя си, в същото време да прави каквото и се прииска в дадения момент. Демонстрирайки по този начин абсолютно неглижиране на волята и решенията на Ръководителя и декларирайки на практика, че от тук нататък този Ръководител е пряко зависим от моментните решения на формацията.
  Възможно е Венеция Караманова да е добър музикант. Но в дадения случай с организирането на малолетни и непълнолетни деца на групов протест, тя като Ръководител показва абсолютна неадекватност и безпомощност. Има три основни сценария, по които тя би могла да е действала....
  Първият е - Тя (или заедно с група от родителите) да е организирала тези протести, а след това да се е скрила зад гърба на децата. Малко вероятно. Но ако това е така - Ръководител, който се крие като мишок зад гърба на подопечните си не става за нищо. Тогава тя трябваше да застане пред тях и да ръководи тези протести. Понеже тя е Ръководителя!!!
  Вторият сценарий - Тя е знаела и им е казала да не го правят, но децата не са я послушали. Че какъв Ръководител с авторитет е тогава? И как ще може да ги овладява при други кризисни ситуации. Още повече, че става дума за административното й запазване на даден пост... Тоест подбуди от личен интерес. А можеше да подкрепи с целия си авторитет новия диригент на хора и прехода да стане плавно и нормално. Като гледам коментарите - един от основните доводи е официалната и административната й позиция, както и сумите, които ще получава.... Аз не разбирам в такъв смисъл любов към деца, даден пежяески хор и организирането им в сплотен колектив.
  Трети сценарий - Тя е знаела и се е съгласила на протеста. Тогава защо се кри, а не излезе заедно с тях да отстоява тези си позиции. Като Ръководител. А не да ги изкара на амбразурата за разстрел, а тя самата след това - на бял кон и пушиста.
  2. Със създадения прецедент перспективата пред хора на практика е пред пълен провал. Почти напълно съм сигурен, че по време на течащата в момента подготовка на хора в Кранево, почувствалите се за победители деца от концертиращия състав ще демонстрират пренебрежение и неуважение, както и липса на дисциплина към новия диригент - Теодора Димитрова. Само човек, който не познава груповата психология на деца може да си въобразява, че тази лидерстваща "победоносна" група няма да овладее и по-малките, за да демонстрират и те пренебрежението си към Новата. Та нали "каките" ще използват толкова познати методи към всеки инакомислещ, като "Предателка!" и т.н. Ако някой може да ми обясни адекватно как по този начин ще стане постепенно предаване на опит от Венеция Караманова към Теодора Димитрова... И в какво ще се състои този опит? В това как да се запазиш за още няколко години на финансов водопой от държавна ясла?
  Има стара и гадна поговорка: "Гробищата са пълни с незаменими хора." Не ми е ясно, какво са искали да кажат тази група от родители с позицията си, че точно следващите две или три години са достатъчни, за да се предаде опита на новата диригентка Теодора Димитрова. Но звучи доста зловещо като пожелание към старата - Венеция Караманова.
  3. Създалата се ситуация на войнстваща простотия с демонстрации за използване на влиянието на най-интелигентния от нас - Човекът прочел (може би) десет страници от "Винету" води до една голяма заблуда и реална опасност за децата, участвали в този протест пред БНР и Министерски съвет. Мили родители, които бихте желали вашите деца да се занимават с оперно и друг вид пеене в живота си (пък и не само те). Смятате ли, че от тук нататък някой нормален вокален педагог или преподавател в Музикалното училище, или в Музикалната академия и т.н. ще желае да се занимава с такъв "таралеж в гащите", който може да им провали цялата професионална кариера. Защото вашите деца демонстрираха не гражданска доблест, а абсолютно пренебрежение и липса на морал към досегашната им диригентка Венеция, показвайки че за тях няма реален авторитет, а само налагане на техни желания. Не се съмнявайте, че имената на децата ви в музикалните среди ще се помнят доста дълго. Като децата разрушили ДРХ.
  4. И последно. Тема за размисъл. Не всичко и в ДРХ, ръководен от Христо Недялков беше по мед и масло. И там имаше конфликти, инциденти, реални проблеми, които в интерес на доброто име на формацията бяха или загърбвани, или неглижирани, или премълчавани. С активната роля между другото и на Венеция Караманова, която се явяваше модератор в потушаването на такива проблеми. Замисляли ли сте, защо на този хор с наложена репутация в света и турнета в Япония, САЩ, Мексико и къде ли още не (докато Христо Недялков беше Ръководител на хора) нямаше турнета в семейно пуританската по онова време католическа Европа (включително и Белгия). И каква е връзката тук между това, което говорим сега и това, че тогава никой не говореше за блудства от католически свещенници върху малолетни. А сега и Папата се извинява официално за наличието на такива практики. Мога да ви подскажа. Промени се представата за морал. Не към добро. Искам само да знаете, че ако тази вакханалия продължава в този дух, не бива да се очудвате, ако бъде разгромен имиджда не само на ДРХ, на Венеция Караманова, на Христо Недялко, но и на доста от вашите семейства. Част от тях могат да изпитат на гърба си съмненията, терзанията, да не дава Господ и потвържденията за това - какво ли държи "Венци" (така я наричаха в ДРХ) , та стари участнички в ДРХ толкова неистово и безмозъчно я защитават сега.
  Единственият запазил до момента спокойствие и полезно мълчание е новият диригент - Теодора Димитрова. Явно има здрава нервна система. Аз лично не знам какво търси в това блато, в което се е превърнал ДРХ. Освен ако не се надява на малко здрав разум. И любов към децата в хора. Сигурно има и спомени, и емоции...
  А единственият разумен изход с цел запазване на ДРХ е Венци да си подаде оставката и да предаде реално на новия диригент функциите си. Венеция Караманова официално постигна това, за което е мечтала... Има пост Главен диригент, има безсрочен договор с БНР. Може би сега е момента да подкрепи на практика, а не на думи новия диригент. По този начин всички ще запазят, както достойнство, така и бъдещето на хора... Да си призная - МАААЛКО се съмнявам.

 52. 52 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Познавах маестро Продан Проданов от Провадия и бях слушал хоровете в София на които бе диригент. Ако е все още сред нас да е жив и здрав още дълго!

  Повечето читатели предполагам си представят работата в хор или танцов състав като всяка друга мениджерска професия. Нещо като директор НДК. Сменяш го и готово, а концерите в зала 1 си вървят. Това не е така. Смяната тук автоматино може да води в изестен смисъл до "друг" хор или състав. И до друго усещане за работа и ред у хористите. Затова резки движения и неправилно отношение е по-добре да няма.

  Разходите за този хор за незначителни на фона на реалната нужда. Той е еквивалент на читалище, но от национално значение. Браво на децата. Талантливите трябва да имат думата.

  За съжаление случая показва, че на другите места с деца, особено тези които не се развиват и не са напреднали администратцията свободно може да извършва неправилно действия и едва ли изобщо някой се сеща да протестира, защото .... има заповед отговоре и това се прави със заповед. Да сте чували администратор - директор на училище да обжалва заповед за учебна програма на МОН (от която се пищи иначе)? Е кой да го направи - слабите ученици?

  Всеки български учител да е диригент на своите деца по своя предмет!


 53. 53 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2235 Любопитно

  ... Замисляли ли сте, защо на този хор с наложена репутация в света и турнета в Япония, САЩ, Мексико и къде ли още не (докато Христо Недялков беше Ръководител на хора) нямаше турнета в семейно пуританската по онова време католическа Европа (включително и Белгия). И каква е връзката тук между това, което говорим сега и това, че тогава никой не говореше за блудства от католически свещенници върху малолетни. А сега и Папата се извинява официално за наличието на такива практики. Мога да ви подскажа. Промени се представата за морал. Не към добро. Искам само да знаете, че ако тази вакханалия продължава в този дух, не бива да се очудвате, ако бъде разгромен имиджда не само на ДРХ, на Венеция Караманова, на Христо Недялко, но и на доста от вашите семейства. Част от тях могат да изпитат на гърба си съмненията, терзанията, да не дава Господ и потвържденията за това - какво ли държи "Венци" (така я наричаха в ДРХ) , та стари участнички в ДРХ толкова неистово и безмозъчно я защитават сега...
  —цитат от коментар 51 на jhn47576814


  Намеквате ли нещо или просто така ми се струва?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 54. 54 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  А когато умни и красиви протестират срещу решения на собственици, касаещи законно придобитите им имоти, тогава авторите на Дневник аплодират "гражданската доблест". Ако нямахте двойни стандарти в редакцията, нямаше да имате никакви.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 55. 55 Профил на dxk34536790
  dxk34536790
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "potrebitel3":

  Продан Проданов за съжаление почина отдавна, преди повече от 10 г.
  Иначе поздравления за коментара Ви, за разлика от блудкавата статия, от която стана ясно, че правото на децата да запазят едно 58-годишно културно наследство е равно на детски прищявки за сладолед!

 56. 56 Профил на muz43568036
  muz43568036
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Петър Къдрев!
  Не сте запознат със случая.
  Моля, насочете разсъжденията си в друга област/ направление.
  Нямате право да коментирате нещо което не разбирате - усилието ви е напразно.
  Успех в развитието на кариерата ви.

 57. 57 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#48] от "Непукистка":
  Не, не е вярно, че децата не трябва да протестират. Обратното - трябва да ги възпитаваме, че могат и трябва да протестират, когато са убедени в правотата си, или че има несправедливост. Вярно е, че не бива да протестират за смяна на учител например. Но има учители, за които протеста е напълно оправдан независимо дали е крайна мярка.
  При детския радиохор имаме точно такова изключение. А никой закон не казва, че при навършване на възрастта пенсионирането е задължително. Директорът на радиото има правото да пенсионира диригентката, но не е задължен. Това е втори случай, в който Въпросното нищожество използва законови хватки за да изгони подло хора, които или той не харесва или не се харесват на господарите му.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 58. 58 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#50] от "dedo_goshko":
  Аз не работя в хор, нито работата ми е свързана с екипна творческа дейност. Диригента на един хор не му е шеф. Не и в работа като моята или (предполагам) вашата. Разликата е от тук поне до луната.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK