Къде отидоха студентите

Къде отидоха студентите

© Надежда Чипева, КапиталСтана традиция всяка година повечето университети да обявяват допълнителни вълни на прием на студенти и въпреки това да не успяват да запълнят обявените си места в редица специалности. По необясними причини това обаче ежегодно се разглежда като изненада, въпреки че причините за големия брой места за малък брой студенти отдавна са едни и същи. Най-честo с такива кампании се отличава Софийският университет, който преди седмица отново се зае датърси студенти за редица от специалностите си, дори и за престижната и търсена "Право". Тук ще разгледаме няколко основни причини, които обясняват продължителната разлика между търсенето и предлагането на висше образование, и ще обърнем внимание на няколко възможни решения на този проблем.


1) Фундаментално разминаване между предлаганото образование и потребностите на пазара на труда. Данните на НСИ[1] за последната академична година сочат, че 21% от всички бакалаври са записани в направлението "бизнес и администрация", други 11% - обществени науки и науки за човека. Същевременно повечето математически, технически и IT специалности (STEM) заедно едва формират ¼ от всички студенти, независимо от огромното търсене на пазара на труда на хора именно с такъв профил; при жените превесът на социалните науки е още по-голям. Очевидното разминаване е резултат от централизирания подход към определението на студентите по направления и липсата на връзка между бизнеса и висшите училища. От значение тук е липсата на стажове, които могат да послужат като мост между образованието и пазара на труда в много специалности и чисто формалното отношение към тях. Не е без значение и кариерното ориентиране на децата-бъдещи студенти - липсата на такива практики в повечето училища или съществуването им само формално води масово до избор на специалности, които просто звучат добре на децата и родителите, без оглед на последващата реализация.


2) Частично финансиране въз основа на постиженията и реализацията. Стъпка в правилната посока през последните няколко години е прехвърлянето на част от финансирането на висшите учебни заведения от страна на държавата въз основа на рейтинговата система (очаква се в края на десетилетието това да е повече от половината), вместо само на база на приема. Тъй като рейтинговата система включва както дела на безработните, така и доходите на завършилите ги, то тя поне до известна степен отразява реалната добавена стойност от завършването им, и би могла да помогне за преодоляването на част от проблемите, създадени от предишния модел на финансиране. Основната пречка пред подобрението тук е въвеждането на списъците със защитени специалности, направления и региони, при които финансирането въз основа на качеството не се прилага и където вече спадат повече от половината направления. Прилагането на подобен списък би било оправдано спрямо няколко фундаментални и наистина приоритетни специалности, за които търсенето от студентите по някаква причина е вяло или пък за които се очаква (на база на надеждни прогнозни модели за пазара на труда) в бъдеще да има дефицит на кадри. Настоящото положение на практика обезсмисля реформата във финансирането, особено предвид че насърчава специалности със слаба последваща реализация.
3) Конкуренция на чуждестранните университети. Освен демографията, част от причината за намаляващия брой студенти в българските университети (който, впрочем, е спаднал с 41 хиляди души спрямо академичната 2013/14 година) е все по-лесният прием на български студенти в чужбина. Въпреки че най-важното условие за улеснението на приема беше изпълнено още през 2007 г. с приемането на страната в ЕС, замогването на населението през последните няколко години позволява на все повече семейства да изпращат децата си в университети в Западна Европа (и не само). Въпреки че официални данни за броя на българските студенти в чужбина липсват, според някои оценки само в Германия те са почти 7 хиляди, в Холандия – около 3 хиляди, във Великобритания – 2 хиляди. Същевременно повечето български университети като цяло не успяват да привличат чуждестранни студенти, тъй като предлагат малко програми и предмети на английски и други международни езици, а персоналът им често не владее чужди езици на необходимото за преподаване ниво. Друг сериозен проблем е присъствието единствено на СУ във водещите международни класации (QS, например) на световните университети, при това обикновено на доста ниска позиция. Това от своя страна означава, че университетите трудно запълват свободните си бройки с чуждестранни студенти от трети страни, което е сред водещите стратегии на много висши училища в Източна Европа, които не успяват да се конкурират по качество със западните образователни институции.


4) Конкуренция на алтернативно образование. Поради недостиг на подготвени кадри от висшето образование или неподходящите им умения, много фирми, особено във високотехнологичната сфера, се виждат принудени да обучават сами кадрите си или да разчитат на алтернативи. Все по-популярно става обучението в школи, фокусирани върху усвояването на коректни професионални умения (отново, особено характерно при високите технологии), което замества по-широкото и абстрактно академично образование и позволява издържалите ги да се насочат директно към работа с новоусвоените си умения. Тази тенденция, съчетана с все по-голямата популярност на онлайн курсовете и самообученията не вещае добро бъдеще на традиционните висши учебни заведения.


5) Пренебрегване на демографските процеси. Определянето на броя свободни места във висшите училища обикновено не се съобразява с общия брой потенциални студенти. Докато от 2000 г. насам населението във възрастовите групи, които съставляват мнозинството от студентите (между 15 и 30 годишна възраст), е намаляло със 64%, то броят на записаните студенти за същия период остават практически непроменен. В този смисъл университетите успяват да обхванат все по-голям дял от хората в подходяща възраст (включително и заради снижени критерии на приема и обучението), но по-реалистичен подход би наложил определянето на свободните места като функция на броя потенциални кандидати, който, за разлика от предлаганите места, се е свил значително. Въпреки че целите за развитие на ЕС предполагат разрастване на обхвата на висшето образование, очакването все по-голям дял от топящите се потенциални студенти да избират български университети от година на година става все по-непостижимо.


Тези пет явления (с различна тежест, разбира се) до голяма степен обясняват ежегодният глад за студенти в българските университети. Проблемите далеч не са нерешими; точно обратното, няколко промени в политиките към висшето образование могат да облекчат много от тях:

 • - Засилване на ролята на бизнеса в определянето на свободните места: фирмите са много по-наясно с кадровите си нужди от университетите и администрацията, но понастоящем мнението им остава на заден план или не са намерени работещите механизми то да бъде отчитано (включително и заради незаинтересованост на бизнеса, която има своите отделни причини);
  - Премахване на повечето ограничения за финансиране според рейтинга: настоящите изключения обезсмислят финансирането според качеството, което естествено би свило някои от по-малко търсените специалности;
  - Предлагане на повече и по-добри програми на чужд език: по-широкото обучение на английски ще направи страната по-привлекателна за студенти от трети страни, които след това може дори да останат на местния пазар на труда;
  - Съобразяване с демографските тенденции.
Внимателният читател най-вероятно е забелязал, че статията заобикаля най-важния "слон в стаята", а именно качеството на предлаганото висше образование. Именно то е най-важната причина, поради която остават незаети местата в българските университети. Това не би било така, ако те предлагаха фундаментални и релевантни знания и умения, които подкрепят както личностното развитие на студентите, така и реализацията им. Мерките за подобряване на качеството на образователния продукт обаче са далеч по-дългосрочни и обхватни от това, което можем да опишем и обясним тук, а и са обект на отделен, доста по-задълбочен анализ.


"Дневник" публикува анализа на Института за пазарна икономика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8192 Неутрално

  Мерките за подобряване на качеството на образователния продукт са КРЪГЧЕ - 0 -НУЛА!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Студентите станаха овчари по призива на Бойко. Той пък им изби дребния добитък.

  мурзилка
 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 539 Неутрално
 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2055 Весело

  Крайно време е да се намали държавната поръчка на не повече от 5 000 души. Оттам нататък който иска да следва платено ...
  Не може при 46 000 завършващи да има 45 000 държавна поръчка...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Всеки който има желание да учи и да се развива отдавна е заминал от кочината ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 562 Разстроено

  До коментар [#4] от "mitko11":

  И 1000 да я направят - се тая ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 7. 7 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#4] от "mitko11":
  ПОГЛЕДНИ го и от друга гледна точка, 45 000 студенти, са 45 000 млади хора в България, иначе всичките, или почти всичките ще се прибавят към заминаващите. Погледни, дори София, какво е без студентите!

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Крайно време е да се намали държавната поръчка на не повече от 5 000 души. Оттам нататък който иска да следва платено ...Не може при 46 000 завършващи да има 45 000 държавна поръчка...
  —цитат от коментар 4 на mitko11


  Абсолютно съм съгласна.
  Преди 50 години в България е било изключително престижно да си завършил ГИМНАЗИЯ, а като завършиш и университет, значи си някакво чудо на чудесата. Обаче хората с гимназиално образование са били наистина образовани, защото, първо, никак не е било "задължително" да завършиш, тоест баща ти като те види какъв нещастен тройкаджия си, спира парите и почваш работа в бакалията на вуйчо си, и второ, на нито един учител не му е минавало през ума някого да "бута", да си затваря очите, да "пуска" по милост и т.н.
  Сега е почти невъзможно да НЕ завършиш гимназия (освен ако не те омъжи баща ти на 14, но това е друга тема).
  Имам чувството, че университетите в момента са нещо като втора детска градина, където непорасналите деца да се помотаят още няколко годинки на издръжка на родителското тяло.
  Същевременно ЕС има някакви малоумни "квоти" - до намсикоя година над 30% от населението да са висшисти. И какво от това, след като в куфалницата се разминават три-четири неща, научени по време на следването? Това ли е целта?

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  "фирмите са много по-наясно с кадровите си нужди от университетите и администрацията"
  Много се съмнявам, при обяви търсим графичен дизайнер, да може да работи с флекс, за отпечатване и окачване на реклами или търсим викач за ресторант, на морето, за три месеца, с три езика! Да не говорим за понятието инженер, дали правят разлика между такъв по електроника и електротехника!

 10. 10 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#8] от "dogwoman":
  И така ли си я представяш нашата бъдеща икономика, от бакали и сервитьори!

 11. 11 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Това е от 1-2 дни, явно нямате материали за неделя и го пазите. Аз в момента уча второ висше. Моите скромни наблюдения от 2 университета във Варна:
  1. Даскалите - 85% не струват. В ТУ, повечето имат остарели знания, преподват неща които вече не стоят точно така или не се ползват изобщо. Нарочно те кофтят с оценки понякога, защото видиш ли няма как да знаееш за 6. Пълна дупка са и масата през живота си не са имали друга работа. Младите са малко по-добре, освен тия които са завършили преди 4-5 години и свалят колежките.
  2. Предметите - Отново между 50 и 70% са безсмислени. Другария П. нямал достатъчно часове по "Теоретична електротехника" и дай да натресем това на студенти, които нямат нищо общо с ел.техника/електроника.
  3. Оборудването - виждам, че понякога се правят някакви умрели ремонти, но в ТУ-Варна има компове с 1гб рам, някакъв интел, когато аз съм бил още ученик за процесор и ХР. Единственият браузър, който тръгва е ИЕ, който не поддържа половината сайтове в интернет.
  Тоалетните са по-зле от автогарите по които съм бил. Някои са дупки... Нямам идея как икономичският има пари да ги обнови, а техническият - не.
  4. Безсмислени специалности - има такива умрели, че се чудиш колко трябва да си зле, че да не може да влезеш в по-добра, но важното е да с дърпат пари. Трябва да се направи един регистър на всички специалности и да се направи малко разделение и да се махнат маса глупости, които са пълнеж.
  5. Никакъв стаж/реализация - да си намериш стаж по специалността, ако не си топ-а, на топ-а, е направо невъзможно. Половината искат някакви неща, които ако ги притежаваше, щеше да работиш, а не да ходиш на стаж. Другата половина ти дава неща, които нямат общо със стажа.

  Може би само медицина и тия които искат да имаш обрзование (право мисля? Тия от военоморското) си струват да учиш, останалите неща може да ги научиш на курс или сам вкъщи. Не ти трябват 4 години за да си счетоводител. Нито за ел.техник. Нито за програмист. Нито за аграр. Нито за готвач и тн.

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#8] от "dogwoman":И така ли си я представяш нашата бъдеща икономика, от бакали и сервитьори!
  —цитат от коментар 10 на ban


  Ти нещо тотално си се объркал. Формалното образование не означава нищо, абсолютно нищо. Ако едно време е било наистина трудно човек да учи извън училище, днес има не хиляда, а един милион начина да учиш, каквото пожелаеш. Икономика се създава с умни хора, със свободно и изобретателно мислене, а не с формувани на щампа мързеливи хора с претенции.
  А между другото, ако си мислиш, че да бъдеш ДОБЪР продавач в бакалия или ДОБРА сервитьорка е нещо лесно и елементарно, то много жалко за теб.
  И не, само от "бакали и сервитьори" не се прави икономика, но не ги отписвай като ненужни, ако обичаш.

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не следва ли държавната поръчка да покрива само държавните потребности, но не от калинки? При царизма е имало освобождаване от такси, но със задължителна работа по разпределение, например за учители /педагози/, лекари, юристи /секретари в селските кметства/. Останалите - който иска да учи плаща, откъде пари - ами работи.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Проблемът не е само български

  https://i.pinimg.com/originals/b8/18/b2/b818b21992d394d7870e4a2bca9be6a6.jpg

  Да си го кажем направо децата и техните родители не знаят какво искат и затова ги записват в разни "обществени науки и науки за човека". Просто да имат висше. В момента психоложки и юристки под път и над път. :)

  После като не могат да си намерят работа и стават разни феминистки, активистки и почват да претендират за равно заплащане - това на Запад. Дано не дойде у нас.

 15. 15 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 562 Весело

  А новината, че водещи международни компании отмениха озискването за висше образование говори, че в световен мащаб образователния модел от миналия век вече не е актоуален към нуждите на 21 век ... в световен мащаб, там където нашето образование даже не се е доближило ... мислете преди цъкате ;)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 16. 16 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  *.......Същевременно повечето математически, технически и IT специалности (STEM) заедно едва формират ¼ от всички студенти, независимо от огромното търсене на пазара на труда..."
  ..............
  Това казва всичко!!!!
  Трудно е да учиш математика, механика, съпромат, физика.
  Друго си е да завършиш връзки с обществеността и да се сърдиш, че някой ти е предложил работа като овчар, след като ти си завършил виШо и не си изучавал НИТО ЕДНА фундаментална наука.

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#16] от "4ort":

  Ами тогава защо държавата ги "поръчва" да учат глупости?

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#16] от "4ort":Ами тогава защо държавата ги "поръчва" да учат глупости?
  —цитат от коментар 17 на dogwoman


  Пак търсим вината на държавата, а не нашата собствена.
  Представи си, че НИКОЙ не записва тези ИЗМИСЛЕНИ СПЕЦИАЛНОСТИ, тоест там кандидатите са 0,25 процента, дали тогава държавата ще ги "поръчва"???
  А иначе и на държавата/ каквото и да значи това понятие/ й изнася!
  Отчита по малко безработни- студентите при описаната ситуация са СКРИТА БЕЗРАБОТИЦА.
  Държи на заплата куп преподаватели, които иначе трябва да отидат на борсата.
  Отчита пред света, какъв процент от БВП дава за образование и т.н и т.н.

 19. 19 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#12] от "dogwoman":

  Ми не, ти си се пообъркала, ако си мислиш, че с гледане на клипчета по интернет можеш да станеш молекулярен биолог, хирург или дори химик! Световно известните продукти се създават в развойни центрове, където работят десетки хиляди специалисти с висше образование. Иначе, да, то и да си добър овчар и да сееш компири не е лесно.

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#16] от "4ort":

  Казва да...! Обаче, защо има такова голямо търсене? Естествено, защото няма подобаващо заплащане. Тоест, полуграмотните милиционер-приватизатори на заводи и предприятия си мислят, че инженери, стругари, заварчици, счетоводители и ИТ специалисти, растат по дърветата.
  Накратко. Стидентите отидоха там, където най-общо казано отидоха и работещите българи. Тоест, някъде из Европа или оттатък океана...
  Тук, продължават да се чудят, колко е на хилядата половината и защо хората не искали да работят, за без пари. Ами, да продължават да се чудят...! От комунистите и милиционерите, които ни управляват, толкова!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#17] от "dogwoman":

  Задай си въпроса, кой представлява държавата и може да намериш отговор, на някои въпроси, които задаваш...!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално
  До коментар [#20] от "tww09306483":

  Вие в савецкия саюз не разбрахте ли, че заплататата се ЗАРАБОТВА!!!
  Полуграмотните милиционери нищо не си мислят!!!
  Такива като теб промиват мозъците и ние гласуваме за милиционер-комунисти, а у в савецкия саюз гласувате за милиционер-кагебисти!!!

 23. 23 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#20] от "tww09306483":
  Жената котка си е герберче, тя защитава официалната позиция на властимащите, а именно на нас наука и образование не ни трябват, който иска ще учи от интернет или докато работи. Който има претенции, да учи в чужбина. На нас ни трябват занаятчии, електричари, бакали и сервитьри, това са много важни за бъдещето професии.

 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#18] от "4ort":

  Не, остави това, не обвинявам просто питам защо има държавна поръча за ненужни специалности? А хората се влияят от "модата",престижно се смята да имаш университетско образование, това е така от поколения и трудно се обръща.

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#19] от "ban":

  Какъв химик бе, човек, тук става дума за армия от измислени икономисти, пиари, социални педагози, прависти, културолози и прочие. Ти ми говориш за чиста наука, аз изобщо не съм навлизала в темата.

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#22] от "4ort":
  Абе труда не е ли стока. Ти с пет лева можеш ли да си купиш черен хайвер, а, не можеш, черен хайвер ядат тия дет могат да дадат стотарка, а ти мааш цаца, за пет лева, и викаш цаца, ама риба, та така със заработването.

 27. 27 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#25] от "dogwoman":
  Ми в едно химическо производство работят химици, ти би ли била спокойна, ако в завода около софия, дет може и да гръмне работят химици, които са виждали епруветка само по интернет или пък те оперира хирург, който е гледал операции по тубата.

 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#27] от "ban":

  Разбира се, че не! И аз изобщо нямах това предвид.
  На практика ти говориш за 2% от студентите в България (ако са и толкова, дано да са толкова), а аз говоря за 98% от тях.
  Добре, като изключа строително инженерство, архитектура, медицина и още две-три специалности, може би говоря за 85% от студентите, които учат един Господ знае какви измислени неща.
  Ако на едно момиче възможностите са да бъде отлична сервитьорка, не виждам по каква причина е нужно тя да охарчи родителите си и държавата за 5 години, за да си купи диплома по "начална педагогика", след като няма никакво намерение никога в живота си да стане учител.

  Доброто е заразно
 29. 29 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 333 Любопитно

  До коментар [#23] от "ban":

  И какво ще ни трябва в бъдеще? Маркетинг специалисти, бизнес администрация, специалисти по джендър науки, социални науки, политолози, културолози, психолози? Това ли е умнокрасивата визия за развитието на светът?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 30. 30 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Гневно

  До коментар [#28] от "dogwoman":
  Ми тези студенти са 2 или 3 процента щот такива като теб, и дяволчето не оценяват, трудът и знанията в природните и математическите науки, и считат, че един бакалин е по важен, и то е така, една касиерка в лидл е с 1200 лева!

 31. 31 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1601 Весело

  Отговор на този въпрос могат да дадат любимите автори на Дневник - Дичев и Смилов. Първият ми е чодил лекции. Бедна ви е фантазията за какво безумие става въпрос....

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#30] от "ban":

  Напротив. Очевидно не си разбрал нищо от коментарите ми, поне не ми слагай думи в устата, ако обичаш.

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Гневно

  До коментар [#31] от "Тюфлекчия":
  И аз това предложих, да разкажат за собствените си катедри, без да обобщават!

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#22] от "4ort":

  Да бе...! Заплатата се изработва или заработва. Къде видя да пиша, нещо друго...?!?

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#17] от "dogwoman":Задай си въпроса, кой представлява държавата и може да намериш отговор, на някои въпроси, които задаваш...!
  —цитат от коментар 21 на tww09306483


  Преди да преминеш към държавата, ти пък си задай въпроса дали не е по-правилно да се напише "Задай си въпроса кой представлява държавата и можеш да намериш отговор на някои въпроси, които задаваш".
  Напомням, че запетаите не са сол и пипер, не се поставят на "вкус" - особено когато искаш да те възприемат като сериозен участник в сериозна дискусия. И то по тема "висше образование". И то когато имаш претенции към други хора.

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  До коментар [#16] от "4ort":
  Един професор по история , вече покойник беше откровен да каже , че един математик или физик може да се занимава в свободното си време с история , но един историк не може да се занимава любителски с математика или физика. Поводът за това негово откровение беше някакъв труд на историческа тематика , който професорът беше оценил високо, написан от не историк по професия , а от инженер.

 37. 37 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8192 Весело

  До коментар [#28] от "dogwoman":

  ''не виждам по каква причина е нужно тя да охарчи родителите си и държавата за 5 години''
  -----------
  1. За да си ''поживее'' 5 години !
  2,За да си вдигне цената пред приятелките и приятелите си !

  [email protected]
 38. 38 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 333 Весело

  До коментар [#30] от "ban":

  Има 2 варианта: или да оставим пазара да реши, или да се приеме изискване, зад всеки бакалин по един пиар, пред него един социален антрополог, от лявата му страна един културолог, и от дясно един джендър специалист, разбира се за целия тийм и 2ма мениджъри с бизнес администрация. Еее тогава вече ще стане ъПсолютен умнокрасив рай :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#28] от "dogwoman":

  Какво не ти е ясно при положение, че Бойко Борисов е пожарникар с висше образование?!? Да бе. За нещо, за което по белите държави се кара курс и ставаш пожарникар, тук има хора, които учат пет години...! На всичкото отгоре, Бойко Борисов е доктор на науките. Само дето, доктората му е, много строго пазена тайна...! Сигурно, да не ги заболят хората коремите от смях, ако вземат да я прочетат...!
  Да не говорим, за другият голям капацитет в ГЕРБ. Физкултурника Цветанов. Там е още по тъжно положението, както и висшето учебно заведение ВИФ или НСА...!
  Тръгнала си да се чудиш, защо сервитьорките имали дипломи, за нещо си...! :)))

  Бивш tww09306483.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#38] от "ndb":
  Доколкото знам, мениджърите в лидл вземат към 5к, та пазарът вече го е решил, затова и напливът за мениджъри е по голям от наплива за инженери.

 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#35] от "dogwoman":

  Можем доста да поспорим, отосно пунктуацията на това, което съм написал...!
  Нещо по същество? Или загуби говор и картина, както повечето ГЕРБ-ери, като им се зададе неудобен въпрос...! :)))

  Бивш tww09306483.
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5999 Весело

  Къде отидоха ли?
  -Не се раждат достатъчно :)
  -Избират обучение в чужбина
  -Заминават с родителите си в друга държава
  -Всичко заедно

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 333 Весело

  АФтентичните умнокрасавци, единствените и неповторимите, най-десни от всички десни, всяка втора дума им е "държавата", всяка друга втора дума им е "Бойко". Та ако позволите да ви съмаризирам мнението: държавата, Бойко, държавата, Бойко, държавата, Бойко, държавата, Бойко, държавата, Бойко... И когато някой ги упрекне че единствено леят хейт и злоба, и тогава вече включват на 2ра: разпад, кочина, дъното, разпад, терминал 2, кочина, мафия, кочина, гражданско общество, разпад, терминал 2, кочина, разпад, дъното, гражданско общество, кочина, разпад, терминал 2... И не дай боже някой пак да ги упрекне че са като развален грамофон, и вече са на 3та: тъпанар, милиционер, комунист, гербер, простьо, милиционер, гербер, комунист... Щеше да е смешно, ако не беше трагично :) ха ха :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#42] от "ban":

  Нали точно това ти казвам: малко са мениджърите в лидл, и социалните антрополози, и джендър специалистите, и пиарите, в лидл, всички тея са малко.. Само касиерките са много :) ууууу #мафия!! #оставка, #кочина :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 49. 49 Профил на Арпаджикът на Габриела
  Арпаджикът на Габриела
  Рейтинг: 8 Неутрално

  АФтентичните умнокрасавци, единствените и неповторимите, най-десни от всички десни, всяка втора дума им е "държавата", всяка друга втора дума им е "Бойко". Та ако позволите да ви съмаризирам мнението: държавата, Бойко, държавата, Бойко, държавата, Бойко, държавата, Бойко, държавата, Бойко... И когато някой ги упрекне че единствено леят хейт и злоба, и тогава вече включват на 2ра: разпад, кочина, дъното, разпад, терминал 2, кочина, мафия, кочина, гражданско общество, разпад, терминал 2, кочина, разпад, дъното, гражданско общество, кочина, разпад, терминал 2... И не дай боже някой пак да ги упрекне че са като развален грамофон, и вече са на 3та: тъпанар, милиционер, комунист, гербер, простьо, милиционер, гербер, комунист... Щеше да е смешно, ако не беше трагично :) ха ха :)
  —цитат от коментар 46 на ndb


  Ааа, не! Тук се издъни! На първа още е "съдебната реформа", "румънският модел" и тук-таме вилата на Борисов в Барселона.

 50. 50 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#4] от "mitko11":И 1000 да я направят - се тая ...
  —цитат от коментар 6 на danvan


  Не е така Данване.
  Заради "стуентите" от четвърто, пето и т.н. класиране, студентите от първото напускат и се изнасят в чужбина.
  Малкия ми син издържа само един семестър и си изтегли документите. В момента е в Англия. Големия и той сеготви да бяга.
  В момента в СУ-то някои от преподавателите провежат обучението на студентите си на две нива - на едно ниво за чужденците и някои от българите и на друго за тези от ентите класирания.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 51. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#44] от "Арпаджикът на Габриела":

  До коментар [#47] от "Арпаджикът на Габриела":

  Ма-а-а-а-ле-й-й-й...! Разхвърчаха се милиционерските плюнки...! Чак по клавиатурата ми покапаха...! :)))
  Ама, верно не съм членувал фузкултурник. Като се замисля, то какъв ли подлог може да бъде Цветанов? Виж, за подлога става...! Не знам обаче, как да сложа ударението, в края на подлога, че да е още по-ясно разбираемо. :)))

  Бивш tww09306483.
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#46] от "ndb":

  Трагично е, да...! Извън приказките, кой и какъв бил, положението в реалността е много тежко. Тежки демографски и икономически проблеми. Тежки проблеми с корупцията и нереформирани сектори, като правосъдие и вътрешен ред. Огромни регионални дисбаланси и зверска централизация. Всяка година, населението на един областен град, емигрира...!
  Управляващите от 10 години ГЕРБ, чупят пръсти и ни обясняват, как сложното международно положение и четирите сезона са, виновни за всичко...!
  Пита се, кога ще започнем да се превръщаме в нормална държава...?!?

  Бивш tww09306483.
 55. 55 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 716 Неутрално

  ... Отчита по малко безработни- студентите при описаната ситуация са СКРИТА БЕЗРАБОТИЦА.
  Държи на заплата куп преподаватели, които иначе трябва да отидат на борсата. ...
  —цитат от коментар 18 на 4ort


  То и 12-ти клас се въведе за да могат младежите да си търсят работа без да се записват на босата.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 56. 56 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Навсякъде по света хората не искат да учат. Някои дори стават програмисти и архитекти на сложни софтуерни системи без образование и опит. Резултатите са плачевни. Чукнете в Гугъл думите Лидл, САП, 500 милиона евро (на латински). И ще видите как САП е попилял на Лидл Германия 500 милиона евро с несполучливо изпълнен проект. Причината е уравниловката в заплатите в Европа. Получаваш добри пари и без образование. Защо САЩ са лидер? Защото доброто образование и доказания опит те изстрелват много високо в таблицата на заплатата. Докато уравниловкота царства в Европа - нещастията с образованията ще си растат с аритметична прогресия равна на делтата на демографския срив.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#53] от "Арпаджикът на Габриела":

  А-а-а-а-а-а...! Вчерашна регистрация. Браво...! Злобният и агресивен, просташки стил ни е добре познат. Тоест анонимен и прясно пререгистриран възпитаник, на милиционерското училище в Пазарджик. Не е лесна и твоята...! :)

  Бивш tww09306483.
 59. 59 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#54] от "tww09306483":

  Викаш, по време на 3ната коалиция на станиШеф, какъв земен рай беше!!! А преди това по време на драгалевския мангал, какъв още по-голям земен рай беше със средни заплати по $10 и безработица от 30%!!! Или не викаш това?! Всъщност какво викаш?! Я виж коментар но46, това ли викаш?! Май май.. Не си ти, когато си гладен, да знаеш! И за да спреш да виждаш всичко толкова л@йняногледо, препоръчвам ти лопедиум, излез от тоалетната!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 60. 60 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ами според вчерашните статии за младежката академия на Партията, няма проблем с образованието на партийните кадри. Там познават наръчниците за следене, подслушване, доносничество и на КГБ и на ЦРУ, и старите и новите книжки, спец до спец!

  Така че докато ние се туткаме, шефовете ни се образоваха с правилните науки. А тези науки нещо липсват в тази статия и в препратките. Да не е станал грешка.

 61. 61 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Къде отидоха студентите ли?
  Ами отидоха да учат в западните престижните университети,които им дават адекватни знания и умения,и в които след като се дипломират имат гаранция за една перфектно бърза и успешна реализация...която им дава добър стандарт на живот само след три години работа.
  Това са фактите най-общо!

 62. 62 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#16] от "4ort":Казва да...! Обаче, защо има такова голямо търсене? Естествено, защото няма подобаващо заплащане. Тоест, полуграмотните милиционер-приватизатори на заводи и предприятия си мислят, че инженери, стругари, заварчици, счетоводители и ИТ специалисти, растат по дърветата.Накратко. ...
  —цитат от коментар 20 на tww09306483


  "Полуграмотните милиционер-приватизатори" отдавна препродадоха заводите и предприятията или ги дадоха на по-грамотни, да ги управляват от тяхно име.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 63. 63 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#54] от "tww09306483":

  И кой предлагаш да ни оправи, Курнелия или учиндолския?! Или митичните "има политически сили които единствени могат да ни реформират" по Атанасовско-Бойкикевия гений?! Какво стана с вашето знаме, де го? Нали щеше да извива ръце та да пукат?! Да не би да пише мемоари със заглавие: България не ме обича, а аз съм еб@ти пича?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 64. 64 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#22] от "4ort":Абе труда не е ли стока. Ти с пет лева можеш ли да си купиш черен хайвер, а, не можеш, черен хайвер ядат тия дет могат да дадат стотарка, а ти мааш цаца, за пет лева, и викаш цаца, ама риба, та така със заработването.
  —цитат от коментар 26 на ban


  Така е колега. Който предлага некачествена стока ще маа само "цаца, за пет лева", независимо дали е висшист или няма даже и средно.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 65. 65 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  ако си мислиш, че с гледане на клипчета по интернет можеш да станеш молекулярен биолог, хирург или дори химик! Световно известните продукти се създават в развойни центрове, където работят десетки хиляди специалисти с висше образование.
  —цитат от коментар 19 на ban
  Ама кои известни компании имат развойни центрове в БГ? Замисляш ли се защо (почти) няма такива?

  Жокер: щото БГ образованието не струва. На Запад висшето образование включва и изследователска дейност. В БГ университетите изследователска дейност не се прави.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 66. 66 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 333 Весело

  До коментар [#54] от "tww09306483":

  Пропуснах май Резидентинът, ака льотчикът! Голямата надежда на десните гласували за това продажно чучело! Резидентинът да не се мота, ами да хване Курнелия под едната ръка, учиндолския под другата, а ваш'то знаме може да си го набие на оная работа, ако още я вдига. И тази прекрасна картинка да ни поведе към светлото бъдеще, ще настане такъв живот, че само си викам дано, дано, дано..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 67. 67 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 876 Неутрално

  НЕкои съображения:

  1. Както и преди 20-25 години, хората записват Бизнес и Икономика, не защото много ги кефи, а защото с Математика и Физика шансът да работят за 500 лева е осезаем;
  2. Преди 20 години, на Запад не бяха чували за България, а сега някои я намират за интересна (и евтина) дестинация, където да иакарат виШото. Особено популярни са Лесно-техническия в София (ветеринарна медицина) и някакъв медицински, към Свободния във Варна. И двете програми се отличават с отсъствието си от всякакви ранглисти, но се преподават на английски. Забавното е, че като се върнат в Германия или Франция, въпросните млади лекари лесно си намират работа, докато следването им излиза със сконто от 80%.
  Да обобщим- ако си българин, за да почнеш в престижна немска болница, ще ти искат безбожно скъпа диплома по медицина, от престижен немски университет, и ще се мръщат на немския ти; ако си етнически немец (хайде, може и роден в Германия с баща иранец, да кажем) започваш директно с дипломата от Варненския свободен;
  3. Аз лично, преди 15-20 години не познавах безработни възпитаници на ЛСЕ и Оксфорд (или работещи какво да е), сега знам няколко;
  4. Както правилно отбелязаха по-горе, студентските кредити са брутални и (особено в САЩ), може и да не се изплатят до 20 години;
  5. Разбира се, нашето образование е под всякаква критика, но както и преди четвърт век, най-добрата стратегия за българския студент (изключвам топ 1/2 %) остава непроменена- завършване в БГ, после магистърска (евентуално докторска) програма на Запад, за лесно храносмилане на дипломата от бъдещи работодатели.

 68. 68 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#65] от "Николай Николов":

  Не е точно така. Като цяло се изнася/аутсорсва само бачкаторския труд, хамалогията. Всеки си държи рисърча и ноу-хауто при него, а хамалогията според конюнктурата, днес е тук, утре е там. За да има тук развойни центрове, трябват български компании да го създадат. Но дори и те, когато пораснат и особено ако работят за външни клиенти, местят хед-куотърите си, продажби и маркетинг, и се пререгистрират във Великобритания примерно (доста популярна дестинация за тази цел поне преди брекзита), за да са по-близо до клиентите си, за по-голям престиж, и пак тук остава само хамалогията. Няма лесно решение за този проблем, уви. Това се прави особено ако ще се прави IPO - тогава просто е задължително. За потенциалният инвеститор и важна юрисдикцията, разбира се и рейтинга, и разбира се и реномето на съответната държава. Та проблема е доооооста по-сложен..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 69. 69 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#65] от "Николай Николов":

  Наивно е да се мисли, че е заради образованието. Което е под всякаква критика, но поне едно 20-30% от завършващите тук (по-амбициозните) са много ценени кадри от западняците. Просто такива хора те си ги дърпат там да работят в тамошните развойни центрове.
  ПС към предния ми коментар: и заради патентното право, никой няма да премести развойните си центрове в България, много са причините..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 70. 70 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#24] от "dogwoman":

  Много просто, защото образованието е бизнес. Има маса градове в които ако затвориш университета и ще фалират заведения, копирни услуги и всякакви дребни бизнесчета покрай университетите, да не говорим какви протести ще има от преподавателския и административния състав. А както много добре знаеш Боко не смее да прави никакви реформи, нали преди няколко години се опита да закрие няколко линии на БДЖ в които в цял влак пътуваха по 5 човека и след като писнаха няколко човека веднага даде на заден. Ако се опита да затвори някои от 55-те ВУЗ-а воя ще е още по-голям.... Цялото това нещо рано или късно ще колабира, но за управляващите да са на власт е приоритет номер едно, какво ще е след 10 години изобщо не ги интересува.

 71. 71 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#63] от "ndb":

  Не предлагам нищо... Пък и винаги съм казвал, че ми е през оная работа, кой ще ме лъже. Дали ще е Бойко, дали ще е Корнелия, каква е разликата? Бойко достатъчно добре защитава руските интереси... Не знам, дали и Корнелия ще се справи толкова добре. И реакторите платихме и за МиГ-овете плащаме и за какви ли още не руски проекти...!
  За мен е без значение, дали България ще е най-бедна и изостанала в ЕС с Бойко или с Корнелия. Като видиш и жалката коалиция с руските продажници Сидеров и Каракачанов, въобще не ни говори за Корнелия...!
  А-а-а-а-а...! Да не забравя...! Купи един букет и може да го занесеш на паметника на Пенчо Кубадински! И после да разправяш, другите какви били...! Баси, не е истина, какви боклуци сте това, ГЕРБ-ерите. Жалки НДСВ-ейски отрепки...!

  Бивш tww09306483.
 72. 72 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Добре си е образованието. И студентите са ОК. Учат за милиционери, милиционерки, полковници и полковнички.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 73. 73 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#35] от "dogwoman":Можем доста да поспорим, отосно пунктуацията на това, което съм написал...!Нещо по същество? Или загуби говор и картина, както повечето ГЕРБ-ери, като им се зададе неудобен въпрос...! :)))
  —цитат от коментар 43 на tww09306483


  Въобще не можем да спорим, камо ли пък "доста".
  Има си "Правописен речник на българския книжовен език", БАН, 2012 г. - сядаш, четеш, спазваш.

  Доброто е заразно
 74. 74 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 738 Неутрално

  ако си мислиш, че с гледане на клипчета по интернет можеш да станеш молекулярен биолог, хирург или дори химик! .
  —цитат от коментар 19 на ban

  не си адекватен - те НЕ ти говорят за "молекулярен биолог, хирург, физик ,химик.. " А за масово записвани хуманитарни/обществени - право, психология, ПР, икономика, журналАстика..., социология,...
  и какви преподават - само виж УНСС - пълно е с червени преподаватели, и на Маркс паметник има още! на мой познат му е преподавал бившия секретар на Милко Балев, печално известния сталинист - В. Проданов - (кандидатства сега за Академик, и що Академиците да не си го изберат - нали са избрани за Академици от политбюро) ама само той да е в УНСС...! екс-комунисти ще учат на пазарна икономика. Е за тях ученето не е важно - продават дипломи!

 75. 75 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 738 Неутрално

  и защо не се спомена и безумния брой университети - над 50!!!
  от които само 4-5 не са ментета!! а и в тях половината преподаватели предъвкват неща от преди 20-30 години "квото баба си знай,,....."

 76. 76 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#71] от "tww09306483":

  Щом не предлагаш нищо, на това му се вика плюене, ако предлагаше нещичко, щеше да му се вика градивна критика.
  Реакторите ги платихме, поради неизгодно сключени договори, познай от КОЙ, и всеки ден забава на плащането ни носеше наказание от 1/3 милион, за седмица - 2 и кусур, за година - към 110 милиона. За въоръжението, имаме руско, докато не извадим едно поне към 10милиарда за да го подменим, какво?! да изхвърлим всичко, и да останем без нищо? Отделно е въпрос на приоритети, тези 10млрд могат да се дадат и за други неща, по-належащи, а такива неща има бол, и не за 10 а за много повече милиарди, уви бедна държава сме и не от вчера, все пак през 90те фалирахме 2 пъти. И аз не съм особено доволен че даваме пари на враг, но уви така стоят нещата. Русия е голяма държава, и едва ли едни 200млн за ремонти на техника, по някакъв начин ще ги стопли. Че сме зависими от Русия, това уви е факт, и то по поне няколко параграфа - енергия, въоръжение, 5тата колона е особено силна, подла и медийно представена, и Т. Н. А когато си зависим от някой не е особено добра идея да му се репчиш, по-скоро трябва да лавираш доколкото е възможно и леко и почти незабележимо да се откопчваш от задушаващата прегръдка - и ето вече имаме интерконектори с Румъния и с Турция, скоро и с Гърция. Ако имахме някаква подкрепа от западняците, повече от просто декларативна, щеше да е по-лесно, но за тях ние сме буферна зона просто, уви факт. Да не говоря за зелените колко работят за това нищо да не се случи. А имаме поне газ, но не дават да се добива, отново КОЙ но през зелените. За ОП, Баце ги държи здраво за юздичката, от разпалени антиевропейци, в момента направи да се държат доста умерено. За паметника на Пенчо Кубадински, тотален срам, но да видим: някакво местно НПО събрало не знам си колко подписа в община доминирана от ДПС, някой попита ли какво е това НПО, как защо и откъде пари и Т. Н. Не, но веднага бърза да се плюе. В крайна сметка това е в някакво забито село където чужд човек сигурно не е стъпвал от априлския пленум. Пиши ги прости селяни, че и турци, ДПС правят далеч по големи поразии в смесените райони, част от които не са особено смесени всъщност. И тези райони трябва да се измъкнат от ДПС, нещо за което Герб бавно работи, иначе ще стане страшно там след 10-20 години, ако не и по-скоро. Много неща и на мен ми се искат да не са така, но сме малки, незначителни за големите, бедни и без лоби никъде. САЩ като най-голяма световна сила, дори и те не могат да правят каквото си искат - справка Крим, Сирия, и т.н. та ние ли? Турция като са 10 пъти по-големи от нас, с най-голямата армия в Европа, повярваха си, взеха да се репчат на не който трябва и сега показно ги смачкват, и ние ли така? ББ като им казва "началниците" изобщо не се шегува. Така е, уви началници са. Светът и животът не са справедливи, и никога няма да бъдат - житейски факт номер 1. Та с 2 думи: има и други гледни точки исках да кажа. Нищо не е черно и бяло, по скоро имаме 50 варианта сиво. И ако си мислиш, че е лесно да лавираш сред стадо акули, коя по малка коя по голяма, самозалъгваш се. А хейта и плюенето, колкото и да се правиш че не ти пука, си е лично за твоя сметка - ти ще страдаш, не аз, не той, не тя, не ББ, не Курнела, ами лично и единствено ти. Съвет: намери си други отдушници на напрежението.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 77. 77 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#12] от "dogwoman":
  "Формалното образование не означава нищо, абсолютно нищо."

  Това трябва да се сложи като цитат на седмицата, ако не на месеца. Можете ли да споделите с нас въз основа на какви факти стигнахте до този извод. Вие ще отидете ли на лекар, който се е учил от статии в Интернет? Ще живеете ли в сграда, която не е минала през строителен инженер? Ще се качите ли в кола, конструирана от ентусиасти без формално образование? Тези мантри, които ги повтаряте даже не знаете произхода им. А той е един - образованието, както и здравеопазването става все повече бизнес, отколкото право и всякакви бизнес организации се стремят да чопнат по-голям дял. Но понеже нямат капацитет, развиват идеите, които вие повтаряте като папагал. В последния век човечеството разви невероятни технологии именно, защото наблегна на формалното образование на физици, химици, биолози и всякакъв тип инженери. Сега, обаче, навсякъде по света се чувства недостиг на такива специалисти именно, защото някой иска да да изкара пари, без да има нужния капацитет, а други, като вас, повтарят мантрите без да се замислят.
  Знаете ли кой в България, по решение на Народното събрание има право да обучава учители - освен университетите около 1500 НПО - та. Отидете и вижте как точно ги обучават (МОН вече призна, че калпаво) и след това си задайте въпроса защо им разрешиха, при условие, че капацитетът им е нула.

 78. 78 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Леле колко вой и скърцане с металокерамика??? Забравихме диалектиката на Маркс, ууупс, на Хегел... И даващите и добиващите висше образование се делят на ЧИТАВИ, (малък процент, в малко вузове), и всички останали... Освен силно регулираните области, като право, медицина, някои инжинерни и военни специалности, всичко е БОШЛАФ и продажба на дипломи. Уви много позиции в държавата, (извън изброените), изискват кво да е "вишо"... А сетете се за някои...

  roo
 79. 79 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#54] от "tww09306483":

  Превръщаме се в нормална държава, но бавно и полека. За прословутите реформи, които все не се случват - такава е конюнктурата в страната, веднага изскачат БСП да плюят, деформетата и те пригласят, за учиндолския който само плюе - той е ясен, зелените са абсолютни саботьори, ДПС дебне, медиите обработват старателно матр'яла. Как да направиш реформи като всички са против. За да стане нещо - трябва обществена подкрепа, уви племето ни е такова, няма доверие, и дава подкрепа за реформи едва след като стане някаква кошмарна трагедия или чутовен скандал. А защо няма доверие - аФтентичните първо да погледнат себе си, с това плюене рушат и малкото доверие, изключително много помагат на тъмните сили от 5тата колона. Не знам толкова ли за прости, или наистина са просто една ръка на 5тата колона, но е факт че това тяхно поведение убива доверието, държавността и волята за промяна. И само реват за терминал 2, обиждат, тук били останали само прости хора, създават атмосфера за имиграция, и се държат като хулиганчето от 3ти клас, и после реват за демографска криза. Лицемерчета!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 80. 80 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Позор - инженерни...

  roo
 81. 81 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#8] от "dogwoman":

  Нешо не се връзва с официална теория и философия, че в соц времената не е имало нищо смислено, да не говорим за култура и образование. Такава е тенденцията в писанията на разни съвремении български мислители, които тогава са ходелеи прави под масата или даже не са били родени. Критично съм настроен към всякакви тотални отрицания.

 82. 82 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#3] от "Маршалов":

  еми то по-добре да станат овчари вместо да учат политология или богословие :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 83. 83 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#81] от "citoyen":

  Аз никога не съм поддържала такава теза.

  Доброто е заразно
 84. 84 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#76] от "ndb":

  До коментар [#79] от "ndb":

  Остана само, да ни обясниш, какво търси в настоящото правителство тоя, дето подписа договори за реакторите... Че ГЕРБ, много се оплакват от него, а пък не щеш ли, направили го зам.министър на енергетиката. Баси и жалките смешници, дето сте!
  Колкото до това, че сме се превръщали бавно в нормална държава. Пълни глупости, естествено! Продължаваме, да сме все същата пост-съветска губерния... Даже, паметника на Пенчо Кубадински ще правят. Забележи, паметник на Пенчо Кубадински! Не по времето на Виденов, не по времето на Станишев или Орешарски. По времето на ГЕРБ...! Ей това е, визитната картичка на ГЕРБ. Паметникът на Пенчо Кубадински...! Ха-ха-ха-ха-ха-а-а-а-а-а-а...!!!

  Бивш tww09306483.
 85. 85 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  И преди е било така ...Най - добре обвързаното образование с работата е НЕМСКОТО. По мнения на мои познати в ГЕРМАНИЯ учат около 40% от външнуите студенти. Всички останали страни разпределят другите бройки (САЩ, Англия, Франция, Белгия, Холандия,Швеция, Финладия, Италия и тн )

 86. 86 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#15] от "danvan":

  Отмениха, защото подборът се прави с изкуствен интелект по ключови думи. След като вече не плащат на хора да скрийнват СВ-та, нищо не им пречи да разширят пула от кандидати, белким излезе някой самороден талант. И най-вече в програмирането и обслужващата сфера. Изводът - внимателно избирайте специалност за себе си и за децата си. Не всичко може да се научи от обща култура. 4-5 години време и пари не се дават за обща култура.

 87. 87 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 749 Неутрално

  "Освен демографията, част от причината за намаляващия брой студенти в българските университети (който, впрочем, е спаднал с 41 хиляди души спрямо академичната 2013/14 година) е все по-лесният прием на български студенти в чужбина. "

  Е, от набор 2005 нататък нещата няма да са толкова розови, след като средното образование ще започва от 8 клас, с оценките от всички 5 години в дипломата. Сега в дипломата влизат половината оценки от 9 клас и тези от 10 до 12 клас. По лични впечатления, към 10 клас започват да им увират главите и да си поставят цели. Не че няма да заминат за чужбина, но по-трудно ще влизат в най-добрите университети. Държавата пак намери как да прецака собствените си граждани.

 88. 88 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Е, поне има правилен анализ какви са причините за отлив. И е радостно че най после девизът "Учи мама за да не работиш" остава в историята.

 89. 89 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Абе, чудя се кой ми е писал -1 затова, че си поправих неволна правописна грешка? Мистика?
  Има некъф бот, дето наказва многознайковци???

  roo
 90. 90 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно защо журналистите във вестника не са се записали да учат STEM, а журналистика...

  STEM специалностите изискват знания и умения, които е трябвало да се научат в средните училища. Кандидат студентите не са чак толкова тъпи да не осъзнават, че колкото и да са търсени дадени специалности, ако нямат знанията да ги завършат, няма смисъл да се пробват.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 91. 91 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7164 Неутрално

  По малко деца се раждат и от известно време родителите в чужбина си отглеждат и учат там децата.

 92. 92 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#76] от "ndb":

  Маладец, не е лесна и твойта. Толкова глупости на едно място не бях чел отдавна. Трябва да изкараш за насъщния.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 93. 93 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Крайно време е да се намали държавната поръчка на не повече от 5 000 души. Оттам нататък който иска да следва платено ...Не може при 46 000 завършващи да има 45 000 държавна поръчка...
  —цитат от коментар 4 на mitko11


  Всъщност- бройката на "държавната поръчка" трябва да е обвързана с нуждите на държавата. Това не може да се измери с точност до бройка, но- все пак- ако за година потребяваш около килограм сол- безумно е да си поръчаш един вагон, и после да мрънкаш, че имаш много излишна сол вкъщи.

  Също- не съм специалист, но личното ми мнение е, че не може всеки втори да е висшист. Нещо не бива- или раздават дипломи много лесно, или сме гениална нация. Подхождайки с ирония към втората версия- не е чудно що и камериерките и касиерките са вишистки. 😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 94. 94 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Всеки който има желание да учи и да се развива отдавна е заминал от кочината ...
  —цитат от коментар 5 на danvan


  Бе не е всеки- има още някакви "последни мохикани", но Терминал 2 засега е отворен, та- ще видим...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 95. 95 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Проблемът не е само българскиhttps://i.pinimg.com/originals/b8/18/b2/b818b21992d394d7870e4a2bca9be6a6.jpg Да си го кажем направо децата и техните родители не знаят какво искат и затова ги записват в разни "обществени науки и науки за човека". Просто да имат висше. В момента психоложки и юристки под път и над път. :)После като не могат да си намерят работа и стават разни феминистки, активистки и почват да претендират за равно заплащане - това на Запад. Дано не дойде у нас.
  —цитат от коментар 14 на realguru


  Абсолютно точно- адмирации за коментара!

  В момента има маса "специалности"- които са Бла, Бла, Бла, и накратко можем да ги наречем- специалност "Преброяване на дивите зайци".

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 96. 96 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#79] от "ndb":

  Класика в жанра :)) Така 30 години. Променя се ,пречат ,шпиони , 5 колона , 6 колона, българите прости. Класически образ на съвременен ГЕРБ агитатор.

 97. 97 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#16] от "4ort":

  А изкласилите... иссеместрилите джендър науки, къде да ходят, освен в Дневник, като грантовете намаляват? :)

 98. 98 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Разстроено

  Истината е че хуманитарните специалности са по търсени , просто защото са по леки за следване.

 99. 99 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Като цяло се изнася/аутсорсва само бачкаторския труд, хамалогията. Всеки си държи рисърча и ноу-хауто при него, а хамалогията според конюнктурата, днес е тук, утре е там. За да има тук развойни центрове, трябват български компании да го създадат.
  —цитат от коментар 68 на ndb


  Глупости.

  Развойни центрове има по целия свят. Големите технологични компании (Гугъл, Майкрософт, Интел и др.) имат развойни центрове по целия свят. Специално Гугъл има такива освен в САЩ в Торонто, Лондон, Цюрих, Берлин и другаде. Не говоря за инженерни или съпорт центрове, а именно за развойни (R&D). Ако идете в Кеймбридж (ЮК) ще видите развойни центрове на Майкрософт, Амазон и други. А почти всички тези комании имат R&D центрове в Израел.

  Бизнес центъра и развойните центрове са съвсем различни неща. За бизнес центъра сте що-годе прав - те са в локации с благоприятен правен режим. Но развойните центрове по правило са в близост до добри университети щото от там идва суровината. То е същото като ВЕЦ-овете - строят ги в близост до река, не ги строят на сухо. С развойните центрове е същото. В някои случаи бизнес центровете са в близост до добри университети (в Калифорния има доста такива). Но има доста добри университети, които са далече от там. И компаниите основават развойни центрове на съответното място. Големите технологични компании имат много развойни центрове - и всичките са в близост до някой силен университет.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 100. 100 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Наивно е да се мисли, че е заради образованието. Което е под всякаква критика, но поне едно 20-30% от завършващите тук (по-амбициозните) са много ценени кадри от западняците. Просто такива хора те си ги дърпат там да работят в тамошните развойни центрове.ПС към предния ми коментар: и заради патентното право, никой няма да премести развойните си центрове в България, много са причините..
  —цитат от коментар 69 на ndb


  Глупости.

  С патентното право се занимават специализирани patent attorneys. Те работят в съответните юрисдикции (САЩ, ЮК). Но изобретенията не е необходимо да се правят на същото място. Patent attorneys и учените или инженерите а съвсем различни групи хора.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK