Да не би да сме забравили какво направи Кубадински с турците

Пенчо Кубадински

Пенчо КубадинскиБългария през 2018 година: в Лозница празнично ще бъде открит паметник на човек, който е вдъхновител и организатор на едно от най-грозните престъпления на комунизма. Какво ни казва това? За "Дойче веле" коментира Ивайло Дичев:

Вестта за издигнатия паметник на Пенчо Кубадински в родната му Лозница беше посрещната по-скоро вяло. Да, имаше протестно писмо на група интелектуалци, имаше разнообразни подигравки в социалните мрежи, няма обаче сравнение с 2004 година, когато Кубадински бе обявен посмъртно за почетен гражданин на Лозница, но по настояване на обикновени граждани от областта званието му бе отнето. Вероятно с времето тече нормализация на онзи режим, а дейците на комунизма постепенно се превръщат в някакви известни хора, с които съселяните им могат да се гордеят.


Самата ни представа за явлението паметник е леко абсурдна. Наместо мемориални знаци, които припомнят епохи, събития, ценности, в България очевидно се чувстват длъжни да поръчат бюст (понякога фигура в цял ръст, понякога на кон) за всеки един персонаж от миналото, за когото решат, че е важен - за нас или за евентуалните туристи. Затова и публичните ни пространства приличат на гробища - нарастващ брой бронзови персонажи, които не ни говорят нищо. Какво пък толкова - още един бюст, този път с мустаци, нека се радват хората.


Пакетът "Кубадински"
Проблемът е, че при тази персонализирана памет вкарваме в един образ различни неща - малко като подаръчните пакети при социализма, когато заедно с желаната книга трябваше да купиш застоялия одеколон "Тройной". Представете си колко различни изображения на съселянина могат да направят лозничани, ако решат да излъчат послание, не просто надгробна плоча. Кубадински, арестуван от царската полиция. Кубадински с лопата организира бригадирите в Димитровград. Кубадински гласува за свалянето на близкия му другар Тодор Живков. Кубадински отстрелва африкански жираф... По антифашисткия сюжет би имало възмутени десни, които смятат, че партизаните са съветски агенти и терористи. Строежът на Димитровград ще се посрещне с консенсус, може би дори с умиление. Гласуването е твърде двусмислено, намирисва на предателство, нагаждане към новата власт. Жирафът пък е карикатура - през 1990-те беше предизвикал тежки подигравки и възмущение.


Пакетирането на всички тези теми в един бронз става особено възмутително, когато си спомним за най-голямото престъпление на Пенчо Кубадински: т.нар. възродителен процес, чийто вдъхновител и организатор беше именно той. Покрай лагерните огньове ще преглътнем, значи, лагера в Белене, активизиран с цел да поеме онези, които не искаха да се "възраждат".
Странна е липсата на силна реакция от страна на българските турци и ДПС. В писанията, които чета из мрежата, се говори не за преименуването, а за комунизма анблок, който бил престъпен - този блок, който другата страна все повече е готова да идеализира, включително в паметникова форма. И сякаш забравяме, че в този период имаше събития, които представляваха особено големи престъпления - те трябва да се обособят и осъдят, а не да се пакетират заедно с модернизацията на страната в онези години. Фигурата на Кубадински рискува да стане тъкмо такъв пакет: един колоритен персонаж, авджия, направил едно за Димитровград, друго за Русе, ял и пил с много хора - и така покрай него преглъщаме най-скорошното насилие на тоталитарния режим, което мнозина още помнят.


"Време разделно"


Пиша това, защото имам тъжното усещане, че вече поне десетилетие тече реабилитация на културния геноцид от 1980-те. До ден днешен няма осъдени за него - през 1990-те имаше процеси за глупави неща като помощите за африкански страни, но не и за него. Партии, които се наместиха в публичното пространство с антитурска реторика, стигаща до расизъм, днес управляват. ДПС е враг уж защото всички там са корумпирани, ама май защото са турци. "Време разделно" е абсурдисткият лозунг на тази страна, избрала да бъде етнос, не нация. Турците ще трябва да играят хора в училище, точно както ги караха по времето на т.нар. възродителен процес, а когато някое училище реши да включи техни фолклорни обичаи, това неизменно поражда яростни реакции сред насъсканата срещу тях публика.


Световните процеси предизвикаха и по-интелектуални реакции. Навремето ни обясняваха, че след окупацията на Северен Кипър ние сме заплашени от нещо подобно и затова трябва спешно да заличим всичко турско на територията на страната си. Сега същата роля играят терористичните атаки на джихадисти (при тях турците са обикновено жертви, не извършители, но кой ти гледа). Мултикултурализмът бил в криза, повтарят ни едни медийни мислители, Меркел сбърка, Канада няма бъдеще, вижте какво става в САЩ. Къде видяха при нас мултикултурализъм, какво точно очакват да се прави (освен всички да играят хора) - не знам. Но тези изказвания отново и отново засилват убеждението на публиката, че Кубадински е бил прав да преименува турците. Затова да не се чудим, ако утре някой нов "патриот" отново ни хвърли в подобна лудост - на народопсихология явно го докарваме.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Дичов ми липсваше.
  Толкова глупости на едно място няма къде да прочетеш.
  Определено не обича българите, мани го Пенчо Кубадински.
  В ДПС-то що не му предложат неква длъжност.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  За съжаление паметта не е сред най-силните ни национални черти, а "народнячеството" за ужас е все по -популярно и все по-вървежно....

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1147 Разстроено

  Все по се връщаме в застоя на презрелия соц, бах тая стабилност и носталгия към бекапейските тертипи.

 4. 4 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  тъй, тъй, след доста четене, най-накрая на статията стигнахме до мъката на автора. :-) А тя билва, че българите не се дават на наглите мултикулти болшевики. ахахах, драма Ви казвам, истинска драма.

 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  За първи път виждам журналист да критикува неиздържан и човек, за който може да се напише многотомник с издържана критика. Дичев да го накарат с един милиард долара един хляб да купи, не мож' се оправи. Явно иска да върне недоволството срещу Кубадински, ала 'ич не са му се получили нещата.

 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Ами направиха паметник на Тодор Живков, сега на Пенчо Кубадински. Да се готвят Добри Джуров, Цола Драгойчева и останалите боклуци. А Нинова под строй ще си води депутатите да ги цункат по бронзовите задници.

 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1185 Весело

  Голяма боза ( с три толумби) :)

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1722 Весело

  А бе пред паметника на "тато" на пост стояха един "прецедент- първанов" и един "премиер-Б.Б.", тия заради Пенчо от Лозница пара вдигат!
  http://e-vestnik.bg/10759/koy-slozhi-pametnika-v-pravets-i-vazrazhdaneto-na-kulta-kam-zhivkov/

 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Операцията по подмяна на историята върви по план. За да няма "грешки" историята на България след ПСВ не се изучава (сигурно ако не са минали 100 години, не може да се брои за история, или как?), следователно не се налага да се обяснява как БКП са организирали най-големият бомбен атентат в Европа, СССР е окупирала страната, а Гошо Тарабата е продал националните интереси и идеали, свързани с Македония, в името на "братството" със СССР.

  Народът прост, а "Планета" ТВ се излъчва вече и в режим 4К. Да не би случайно някой да се добере до култура и познание.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#9] от "majorman":


  Народът прост, а "Планета" ТВ се излъчва вече и в режим 4К. Да не би случайно някой да се добере до култура и познание”
  Не е виновна телевизията. Слабата демография не може да даде достатъчно материал тада има и прости и сложни и елит...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1098 Весело

  До коментар [#9] от "majorman":

  Къде не се изучава?!?!?

 12. 12 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#9] от "majorman":

  процедурата по подмяната
  свърши къде некаде средата на 50те.
  оттогава цялата ни история от началото
  на 19ти век до 44та е подменена със съветска
  такава на България. сега целта е друга.
  да се противопоставяме българите един на друг.
  проста схема още от макиавели.
  но работи безотказни при нас.
  щото малко множко са ни комплексите май.
  и не смъкваме съветските очила.

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  "Странна е липсата на силна реакция от страна на българските турци и ДПС"

  Дичев като , че ли не знае , че решението за поставянето на паметника е взето с гласовете на общинските съветници на ДПС и ГЕРБ. Никаква реакция не може да се очаква от тях , освен положителна или гузно мълчание, а БСП и Обединените патрЕоти биха приветствали това решение
  Има реакция, но от турците на ГОСТ. Местан направи изявления , осъждащи поставянето на паметник на Кубадински.
  Решешението е още едно доказателство , че България се управлява от БКП чрез своите мимикрии ГЕРБ, БСП, ДПС и ПатрЕотите.

 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3492 Весело

  Как да сме забравили кат изобщо не сме запомнили!

  klimentm
 15. 15 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 269 Неутрално

  А за културния геноцид след 1944?

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3492 Весело

  До коментар [#5] от "Deaddark":


  Кубадински - титанът на сафарито, махараджата на ловът със слонове?!

  klimentm
 17. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Не, не тече реабилитация, а реставрация на комунизма.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 18. 18 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1423 Неутрално
 19. 19 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 753 Неутрално

  А бе пред паметника на "тато" на пост стояха един "прецедент- първанов" и един "премиер-Б.Б.", тия заради Пенчо от Лозница пара вдигат!http://e-vestnik.bg/10759/koy-slozhi-pametnika-v-pravets-i-vazrazhdaneto-na-kulta-kam-zhivkov/
  —цитат от коментар 8 на vagabond66


  Шшшт, тихо, че ще се обидят герберите! :)

 20. 20 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Дичуф е толкова елементарен, че дори да се опита да напише нещо правилно, го прави толкова нелепо, че обръща хората, които са защитавали същатата теза срещу себе си. Горният му пасквил е типичен пример за това....
  Абе, дичуф, да не се окаже, че татко е бил приятел с бае Пенчо и последният те е дондуркал на коляно, м?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  Когато нямаш памет за миналото, можеш да го повториш.

 22. 22 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  До коментар [#16] от "klimentm":Кубадински - титанът на сафарито, махараджата на ловът със слонове?
  ...>> Може и такъв да е станал на стари години...Преди това обаче е бил партизанин, осъждан на смърт. "Директор е на Държавно строително обединение в периода 1948 – 1951 , което има за основна цел изграждането на града, Азотно-торовия завод, ТЕЦ „Марица – 3“ .

 23. 23 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 331 Неутрално

  ДИЧЕФФ явно доста се е поохарчил лятото,сег агледа да се избие малко,с безумни памфлети.Ами защо ДПС ПОЗВОЛЯВА С ТЕХНИ ГЛАСОВЕ ТОЗИ ПАМЕТНИК,ДА СЪШЕСТВУВА.?От престарание пръ_на,гледай да не се наак_ш от слагачество,
  Жалко че не хвана влака за Буново и да останеш завинаги на гарата,да анализираш малко "време разделно",келнер на либералната помия

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  До коментар [#22] от "тулса":
  "Преди това обаче е бил партизанин, осъждан на смърт. "

  Бил е комунистически терорист.
  Нещо като днешните ислямисти.

 25. 25 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Казано е, че лъжичката катран разваля цяла каца с мед. Това се е случило и с анализа на Дичев. Последния му абзац, който е пример за политкоректно малоумие, разваля иначе нелошото ( като за неособено високото ниво на автора ) творение.

 26. 26 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 633 Неутрално

  В Дневник, по повод на паметника на английските и американски пилоти, загинали над мирния град София по време на Втората световна война се изписаха кофи с мастило за примиряване с миналото и прошка за враговете. Сега - какво бил сторил Кубадински на турците. Е, нали ДПС било съгласно, какво лошо има?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 27. 27 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#22] от "тулса":

  абе ш.
  ако на теб някой ти взриви баща ти
  в църква как ще го наричаш.
  терорист.
  я ходи се сражавай за ислямска държава.
  партизанин ще станеш.
  и ще те осъдят на смърт за това което правиш.
  не ми излизай с тея плитки номера.
  поръчваш масови кланета=смърт.
  убиваш невиини= смърт.
  не ми се отваряй много много.

 28. 28 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#24] от "tacheaux":

  хаха.
  доста сходно се е получило.

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Весело

  До коментар [#24] от "tacheaux":
  Вие пък.... хептен почнахте да издребнявате.....
  Едно паметниче....какво толкова....!

  Bukalemun
 30. 30 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  ти жсе пак турски трол ли си или руски (дпс-бсп) ? защото не показжав обида от построшжането на паметника :Д

 31. 31 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  А, стига с тоя Възродителен процес. Ти къде беше тогава ? Ами видния ти комунистически баща ? Протестирахте ли вие двамата ? Аман. Що не поставиш въпроса кога Турция - наследник на Османската империя ще се извини на българите заради зверствата спрямо българите ? Аман от такива като теб, които са на западни хранилки. Такива като теб директно трябва да бъдат отсвирвани. Чудя се как ли се мъчат студентите при теб по време на лекции с твоя измъчен начин на говорене ? Че ти нямаш гладка реч, изказванията ти са пълни с прекъсвания и т.н. И сега - загрижил се за турците.

 32. 32 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#5] от "Deaddark":

  И теб Кубадински много те радва, а?Пусти комунизъм за теб, ама от онзи - във Воркута да те пратят, че после пак се радвай на този селяк-убиец!
  Не, че няма да си пак глупак, какъвто си и днес - то е обичайно за плиткоумните комунистически чеда, като теб!

 33. 33 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Ако наистина Кубадински е вдъхновител на Голяма Екскурзия, то не паметник а цял пантеон трябва да му издигнат. Ако не беше се случил Възродителния процес, сега щяхме да сме Северен Кипър 2!

 34. 34 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Немските вълни продължават да ни натякват колко сме зле сега, как няма да се оправим, че и какви паразии сме правили в миналото. Хайде няма нужда. Да си запазят чувството на вина за себе си.

 35. 35 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2291 Весело

  [quote#19:"Котаракът на Шрьодингер"][/quote]


  А бе пред паметника на "тато" на пост стояха един "прецедент- първанов" и един "премиер-Б.Б.", тия заради Пенчо от Лозница пара вдигат!http://e-vestnik.bg/10759/koy-slozhi-pametnika-v-pravets-i-vazrazhdaneto-na-kulta-kam-zhivkov/

  —цитат от коментар 8 на vagabond66


  Шшшт, тихо, че ще се обидят герберите! :)

  Котараче не лъжете, ББ. тогава току що е бил назначен за главен секретар на МВР. и стои зад Първанов като негова охрана. Не стои в първете редица ккто лансирате тази идея, че ББ при откриването на паметника бил в първата редица. Котараче много издишате вече

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#33] от "moreee":

  . Ако не беше се случил Възродителния процес, сега щяхме да сме Северен Кипър 2!
  =========
  Нищо нямаше да стане.
  Асимилирането на турците щеше да продължи до пълната им липса на самосъзнание......
  А така им се припомни кои са......

  Bukalemun
 37. 37 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#8] от "vagabond66":

  А бе пред паметника на "тато" на пост стояха един "прецедент- първанов" и един "премиер-Б.Б.", тия заради Пенчо от Лозница пара вдигат!
  http://e-vestnik.bg/10759/koy-slozhi-pametnika-v-pravets-i-vazrazhdaneto-na-kulta-kam-zhivkov/

  Вагабонче, поне прочети какво пише под първата снимка на цитирания от тебе материал:
  Те ти го да го прочетеш:
  ,,На откриването на паметника на Тодор Живков в Правец 2001 г. Отляво надясно: Георги Първанов, тогава още лидер на БСП и кандидат-президент, Бойко Борисов, току-що назначен за главен секретар на МВР, Евгения Живкова, внучка и осиновена дъщеря на Живков, Младен Червеняков, депутат от БСП и бивш министър на правосъдието. Снимка е от личен архив, разпространява се в Интернет, след като е показана на изложба от музея на Живков в Правец.,,
  Както се чете от текста нито Първанов е президент, нито Борисов е премиер, ма кво да ва прави човек като сте лиляви винкели.
  Лиляви винкели сър

 38. 38 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  ,,...Пиша това, защото имам тъжното усещане, че вече поне десетилетие тече реабилитация на културния геноцид от 1980-те. До ден днешен няма осъдени за него - през 1990-те имаше процеси за глупави неща като помощите за африкански страни, но не и за него. Партии, които се наместиха в публичното пространство с антитурска реторика, стигаща до расизъм, днес управляват. ...,,

  Дългата ръка на Москва. Праща тема на свой човек която да бъде развита така, че да служи като опорна точка за говорене срещу това управление

 39. 39 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  [quote#19:"Котаракът на Шрьодингер"][/quote]

  А бе пред паметника на "тато" на пост стояха един "прецедент- първанов" и един "премиер-Б.Б.", тия заради Пенчо от Лозница пара вдигат!http://e-vestnik.bg/10759/koy-slozhi-pametnika-v-pravets-i-vazrazhdaneto-na-kulta-kam-zhivkov/

  —цитат от коментар 8 на vagabond66


  Шшшт, тихо, че ще се обидят герберите! :)

  Руски тролчета сър

 40. 40 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#36] от "eti mehter":

  "Асимилирането на турците щеше да продължи до пълната им липса на самосъзнание......
  А така им се припомни кои са......"

  Какво асимилиране бе? Никой не може да асимилира тия с потурите по айтоския балкан. Там кадъните български не знаят, ти за асимилация говориш.

 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3492 Весело

  До коментар [#22] от "тулса":

  Аз в битноста си на оператор на строителна механизация съм работил на много нац. обекти навремето - АЕЦ Козлодуй , Дебелт , Русе, познати са ми до болка тези оперпълномощници на БКП отговарящи за строителството! Аз газех денонощно калта в дъжд и сняг, гълтах прахоляка в пек и вятър а партайгеносетата пристигаха с мерцедеси в нови костюми и лъснати обуща, събираха всички от шефа на партията в града до последния партиен секретар на предприятията които участваха в строителството и крещяха и командвана като гаулайтери, заплашваха и заклева ха на всяка цена да се завърши обекта за 9Х после заминаваха за най близката резиденция за грандиозен банкет!
  Знам им и кътните зъби дето се вика!

  klimentm
 42. 42 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 951 Неутрално

  кубадина е една от най-мракобесните фигури на соца, виден разбойник, пезевенк , да не говорим за прстотията.

  Нулева толерантност към паметника, връщането и опити за подмяна на историята ще е последният пирон в ковчега на България.

  Затова тази драсканица ми е непонятна, много слабо дич-ефф , майцепродавец. Не вади плашила от които хал хабер си нямаш. Нито българите сме такива, каквито се мучиш да изкараш, нито българските турци. Може някой друг ултрапрост бабечанин да влиза в калъпи на писаниците ти, но не ми се вярва.

 43. 43 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#22] от "тулса":Аз в битноста си на оператор на строителна механизация съм работил на много нац. обекти навремето - АЕЦ Козлодуй , Дебелт , Русе, познати са ми до болка тези оперпълномощници на БКП отговарящи за строителството! Аз газех денонощно калта в дъжд и сняг, гълтах прахоляка в пек и вятър а партайгеносетата пристигаха с мерцедеси в нови костюми и лъснати обуща, събираха всички от шефа на партията в града до последния партиен секретар на предприятията които участваха в строителството и крещяха и командвана като гаулайтери, заплашваха и заклева ха на всяка цена да се завърши обекта за 9Х после заминаваха за най близката резиденция за грандиозен банкет!Знам им и кътните зъби дето се вика!
  —цитат от коментар 41 на klimentm


  А сега кое е по-различното ако работиш в частните строителни фирми ? Вероятно търсиш сметка на собственика ? Да си чул у нас да е имало поне една стачка в частна фирма ? Впрочем др. Симеон Пешов беше шеф на държавната "Булгарстрой", а сега е нейн собственик. И двамата му сина на опъват на обектите, а са шефове в тази фирма.

 44. 44 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  До коментар [#41] от "klimentm":с мерцедеси в нови костюми
  ...>> Ей го и Кубадински, заедно с операторите на колички:):
  http://epicenter.bg/userfiles/images/Clipboard07_1024x604.jpg

 45. 45 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Щом г-н Борисов е наредил, ще открият паметник.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 46. 46 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  До коментар [#27] от "mihail_p":ако на теб някой ти взриви баща ти
  в църква как ще го наричаш.терорист.
  ....>> Нещо не си спомням Кубадински да е взривявал църкви... Може би го бъркате с някого?
  Сигурно е крадял кашкавал от мандрите.

 47. 47 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1722 Весело

  До коментар [#37] от "сидер":


  До коментар [#8] от "vagabond66":А бе пред паметника на "тато" на пост стояха един "прецедент- първанов" и един "премиер-Б.Б.", тия заради Пенчо от Лозница пара вдигат!http://e-vestnik.bg/10759/koy-slozhi-pametnika-v-pravets-i-vazrazhdaneto-na-kulta-kam-zhivkov/ Вагабонче, поне прочети какво пише под първата снимка на цитирания от тебе материал:Те ти го да го прочетеш:,,На откриването на паметника на Тодор Живков в Правец 2001 г. Отляво надясно: Георги Първанов, тогава още лидер на БСП и кандидат-президент, Бойко Борисов, току-що назначен за главен секретар на МВР, Евгения Живкова, внучка и осиновена дъщеря на Живков, Младен Червеняков, депутат от БСП и бивш министър на правосъдието. Снимка е от личен архив, разпространява се в Интернет, след като е показана на изложба от музея на Живков в Правец.,,Както се чете от текста нито Първанов е президент, нито Борисов е премиер, ма кво да ва прави човек като сте лиляви винкели. Лиляви винкели сър
  —цитат от коментар 37 на сидер


  Сидерчо;
  Написал съм ги в "кавички".
  На вас много ви се ще да се правите на "анти-комунисти", следвайки другарят Б.Б. и неговата страст да "бие комунистите"!
  Обаче студена пот ви избива, когато ви покажат "идола" от къде е тръгнал и колко много е бил репресиран през "тъмните комунистически времена"!
  Тия двамката съм ги изтипосал да се види, че разлика нямат!
  Колкото и да биете тъпана, че единия "Б. Борисовянко" бори "комунистите" се вижда, как чинно пази тишина пред паметника на "Тато"!
  Другия па "Първанко", беше "анти-НАТО-вец", ама по време на неговите президентски години ни взеха в НАТО!
  А тия двамата, са били и сега са на пост,
  само защото нямаше "лустрация"!
  А "лустрацията" трябваше да я направят едни други двама хубавци,
  "Петър Стоянко" и "Иван Костовянко"!
  Ама на те казаха ще я направим, ама друг път!
  И те щяха да бутат паметниците на "Съветската армия",
  ама паметниците и' още си стоят!
  Та и те са от горното котило. Ама вие продължавайте да си мислите, че всичко е случайно и че като избирате назначени "антикомунисти" нещата ще се оправят!
  Всъщност ще се оправят,
  ама друг път!

  П.С.
  Всяка прилика със лица и събития е напълно случайна,
  ако някой припознае някого от написаното горе от мен,
  да знае че това са измислени герой и нямат нищо общо
  със настоящето, миналото или бъдещето в нашата действителност!

 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  В Дневник, по повод на паметника на английските и американски пилоти, загинали над мирния град София по време на Втората световна война се изписаха кофи с мастило за примиряване с миналото и прошка за враговете. Сега - какво бил сторил Кубадински на турците. Е, нали ДПС било съгласно, какво лошо има?
  —цитат от коментар 26 на Daniboy


  Лошото е , че има хора като теб , които разсъждават по този начин.
  Първо, теб те дразни паметника на загиналите американски летци , бомбардирали София по време на ВСВ, но този паметник е построен в двора на американското посолство, докато паметникът на съветската армия, докарала окупация на България половин вековно руско комунистическо робство, не те дразни , а той е най-високия и се намира на централно място в българската столица.
  Второ, казваш, щом ДПС нямало нищо против този паметник, ние защо негодуваме. Ами защото ДПС за пореден път показва , че са ченгесарска партия , която обслужва комунистическата мафия в България. Върхушката на ДПС са били ченгета , които са участвали във възродителния процес.
  Трето , говориш за някакво помирение и щом турците били съгласни ,значи помирението вече е настъпило. Помирението идва след покаяние , а такова няма сред комунистите , извършили толкова много престъпления срещу своя народ и срещу държавата България.

 49. 49 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3492 Весело

  До коментар [#43] от "krf54523578":

  Именно! В страна в която реставрират Пенчо Кубадински и другарката Соня няма и не може да има нормален пазар на труда! Сичко идва от липсата на истински пазарни отношения, в Средновековието немой да има ни стачки, ни високи заплати съответстващи на квалификацията ти, в Средновековието си съгласен с туй което сеньора ти подхвърли под масата от собствената си трапеза! Не откриваме ний тази истина, всичко е казано много отдавна!

  klimentm
 50. 50 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  До коментар [#49] от "klimentm": в Средновековието немой да има ни стачки
  ...>> А бе то и при Рейгън стачките някак...не бяха насърчавани. Да не живееше в Ню Йорк, та да не знаеш и тук какво е законодателството за стачки= закона на Тейлър:
  The law provides for mediation and binding arbitration to give voice to unions, but work stoppages are made punishable with fines and jail time.
  The United Federation of Teachers and the Uniformed Sanitation men’s Association challenged the Taylor Law at its 1967 inception. Following a 2005 strike, Transit Workers’ president Roger Toussaint was incarcerated for three days as per a Taylor Law ruling.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Taylor_Law

 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3492 Весело

  До коментар [#50] от "тулса":

  Аз с тревога си спомням за стачката на МТА преди няколко години, колко продължи забравих вече?! Стачката като метод на класовата борба очевидно е мъртва, въпреки че често виждам из Манхатън огромните надуваеми плъхове на различни профсъюзи!

  klimentm
 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3492 Весело

  До коментар [#50] от "тулса":

  Виж как без да щем разговора ни се съчета с днешния празник!

  klimentm
 53. 53 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#33] от "moreee":. Ако не беше се случил Възродителния процес, сега щяхме да сме Северен Кипър 2!=========Нищо нямаше да стане. Асимилирането на турците щеше да продължи до пълната им липса на самосъзнание......А така им се припомни кои са......
  —цитат от коментар 36 на eti mehter


  Така е. Говорил съм с доста турци по този повод. (след 10.11) Разказваха ми, че повечето млади хора са ползвали преди "възраждането" по две имена - едното за пред "гаджетата" и "вънка" друго за пред домашните. Полека лека е вървял процес на доброволна асимилация . "Възраждането" рязко спира този процес и го връща не в точка нула а и отатък. Сега резултата е, че ако преди някой е бил Османов, Османова и не е стъпвал в джамия, сега е Осман, Гакчъ и иди разбери по фамилията мъж ли е жена ли е. В джамия пак много не ходи, но за всеки случай си е построил две в селото (дето преди и една не е имало). Та толкова за ползите от "възраждането".

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 54. 54 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#49] от "klimentm":

  Виж сега, всеки си има някакъв талант, ама ако най-сложното, което можеш, е да газиш кал и да вдигаш тежко, нема да ти е леко, който ще да те командва.

 55. 55 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  До коментар [#51] от "klimentm":Стачката като метод на класовата борба очевидно е мъртва ....>> То и аз съм профсъюзен член от едно 7 години.Плащам редовно внос, но от страна на профсъюза не съм видял нищо полезно, освен пламенни призиви да противодействаме на това, на онова...Имаше даже и призиви са стачка наскоро ( макар и това да противоречи на закона на Тейлър), ама не се състоя.
  Подписвам чат пат някоя и друга петиция-протест, ама..
  Действията на профсъюза са с известен ефект само ако рекат да подкрепят този или онзи кандидат в изборната кампания срещу щедри ( и обикновено неизпълнявани) обещания. Разбира се, профсъюзът е антитръмпистки.:)


 56. 56 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3492 Весело

  До коментар [#54] от "usero":

  Абсолютно си прав! Извън всяко съмнение!

  klimentm
 57. 57 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ОТГОВОР

  Потурнакът-джихадисте Руско-Турски трол!

 58. 58 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Все по се връщаме в застоя на презрелия соц, бах тая стабилност и носталгия към бекапейските тертипи.
  —цитат от коментар 3 на Лелка


  Не се връщаме, а никога не сме излизали от него. Оттам и службите с едни и същи похвати, партиите (или по-скоро Партията) със същите стари структури „по места“, естрадата вече 30 години една и съща, в крайна сметка и дисидентите и „интелигенцията“ - като Ивайло Дичев - и те едни и същи, болезнено фиксирани върху социализма вместо да генерират на нови, свежи и наши (а не копи-пейст) идеи накъде да вървим като нация. А защо сме останали в презрелия соц, то е ясно. Самият Живков ги нарече чантаджии, един паразитен ешелон, който бутна тези отгоре и после загроби тези отдолу.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 59. 59 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ЯВНО НИЩО НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ, другаре

  Лицето Дичев е генеричен потомък на АБпФК и си защитава класата. (...модернизацията на страната, умилени към строителството на соца, и т.н.). Затова и е русофил. Нима забравихме, че той беше най-върлият плювалник срещу паметника на Самуил (ПЪРВИЯТ в центъра на София паметник на бълг. владетел). Българите требва да се възпитават в дух на национална малоценност и на превъзходството на Освободителката, с чиито паметници е фрашкан Центъра на София. Ама срещу тези паметници културологът Дичев НЕМА НИЩО ПРОТИВ.
  А да разбрахте от горното, че същия Дичев ИМА НЕЩО ПРОТИВ паметника на Кубадински? Ние не разбрахме, а вие?
  Не позволявайте, да ви правят на маймуни, бре Хора...

 60. 60 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 487 Весело

  До коментар [#35] от "сидер":

  ББ. тогава току що е бил назначен за главен секретар на МВР. и стои зад Първанов като негова охрана.


  Другарю милиционер, ти чупи тупомера бе.хаха..

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  До коментар [#53] от "DDR":ако преди някой е бил Османов,
  ...>> Спомням си за състудент- турчин. Преди процеса се казваше Айдън. След него, той си избрал името Денис( имало го в списъка). Мен ми прозвуча руско това име, ама Айдън би обясни, че надхитрил... кубадиновците- Дениз на турски било море.:)

 62. 62 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#49] от "klimentm":

  Е каква е връзката с пазарните отношения?
  Ето - събрали са се, събрали са пари и ще строят паметник.
  Тва ако не е пазарно, кое?
  Или в случая предпочитаме регулация ??

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 63. 63 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Петър-Емиле/Петромиле, ти ли си бре, червенушко. Защо се криеш, осветен си!

 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3492 Весело

  До коментар [#62] от "Емил Емил":

  Репликата ми е отговор на коментар 43,ако искаш да разбереш връзката трябва да се опиташ да прочетеш и него,после се върни и ще обсъдим отново!
  Колкото до "събрали пари построили паметник"тя не отговаря на истината щото парите са на кметството,

  klimentm
 65. 65 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3492 Весело

  До коментар [#58] от "Чубакът":

  Хайде кажи ти твойте свежи идеи на де да вървим като нация?!

  klimentm
 66. 66 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#64] от "klimentm":

  Ами от населеното място да протестират.
  От техния бюджет ще харчат и в тяхното село ще си го сложат. Няма да го изтъпанят на центъра на софия.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 67. 67 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Вие май не разбирате нито либерализма, нито демокрацията.
  Щом може обратни да правят паради и да се гологъзят из градовете, щом може за бездомни кучета по нечие желание да се харчар пари, когато хора живеят в мизерия, не кубадински, ами ако искат на сталин и хитлер да сложат паметник.
  Ако не са крали парите, ако местните не са против, ако не се навредява на здравето и собствеността на някого, какъв е проблема?

  Ей, този фашистки нео'либерализъм' ви изпра мозъка и забравихте май кой е истинския?

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 68. 68 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 564 Неутрално

  не знам как е търпян този соцьо само задето му е дадена трибуна по номенклатурни съображения..................соц. периодът си имал престъпления, но пък имало и "модернизация на страната"...........смисъл знам, че повечето сънародници и четящи тук са много прости и не може да се иска много от тях, но това е извън условностите. Това е скандално - хората, които преди са обяснявали, че кока кола е вреден алкохол, днес като "либерали" да обясняват, че комунизма наред с положителното имал даже и престъпления.............

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 69. 69 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3492 Весело

  До коментар [#68] от "Октавиан":

  Вярно имаше "модернизация" и полу и цели проводници!

  klimentm
 70. 70 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Дичоолу, забравихме ли от кого преписа "За свободата" един набеден писател?
  Забравихме ли същият като близък до комунистите как преиначаваше историята?

 71. 71 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Разстроено

  Тамън се ентусиазирах от обещаващото заглавие и си помислих, че веднъж с Дичев ще сме на едно мнение, и пак ударих на камък.

  Вместо да каже, че Кубадински и цялата терористична организация, подвизаваща се днес като БСП/ГЕРБ и останалите разсейки на БКП, той пак ръси глупости за несъществуващи мулти-култи успехи и насъсква българи и турци едни срещу други.

  А това:
  "По антифашисткия сюжет би имало възмутени десни, които смятат, че партизаните са съветски агенти и терористи."
  -
  това е добре известен факт, не е въпрос на "смятане". Мога да "смятам", че Земята е плоска, но това не променя реалността, освен в главата ми.

 72. 72 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#33] от "moreee":. Ако не беше се случил Възродителния процес, сега щяхме да сме Северен Кипър 2!=========Нищо нямаше да стане. Асимилирането на турците щеше да продължи до пълната им липса на самосъзнание......А така им се припомни кои са......
  —цитат от коментар 36 на eti mehter


  И кои са - верни поданици на султана ти? Да, ама друг път. В България султанчето няма избиратели.
  Възродителният процес е срамна глава от историята на терористичната организация БКП, към която си толкова привързан.

 73. 73 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Аз не съм го забравил но не смятам, че темата трябва да бъде преекспонирана. Редно е, тогава, периодично да се напомня и за терористичните актове на турски екстремисти в България и турските изстъпления в българските земи през робството.

 74. 74 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 284 Весело

  Дичуф е толкова елементарен, че дори да се опита да напише нещо правилно, го прави толкова нелепо, че обръща хората, които са защитавали същатата теза срещу себе си. Горният му пасквил е типичен пример за това....Абе, дичуф, да не се окаже, че татко е бил приятел с бае Пенчо и последният те е дондуркал на коляно, м?
  —цитат от коментар 20 на CINZANO - оправете си сайта!


  За творчеството на баща му може да се спори. Георги Марков има една доста сурова оценка за него в "Задочни репортажи":
  "Един от най-типичните случаи на огромен успех и огромни пари чрез може би най-посредствена търговска литература според мен е този на Стефан Дичев, който, след като реши, че адвокатството е загубена работа, се посвети на литературното производство, написа огромни исторически томове и спечели повече, отколкото би му дало адвокатството за следващите пет хиляди години. Той е най-добрият пример на псевдолитература, но същевременно и най-приемливият, защото поне не засягаше никого."
  Но въпреки мнението на Марков, Стефан Дичев има талант и това се открива и с просто око в редица негови романи. За разлика от синчето, което е прононсиран празнодумец, каканижещ клишенца и наукообразни тромави фрази.
  Либерал-левичариата го лансира, разбира се. Щото е "от нашите". Нищо, че дори и да напише нещо смислено по някаква случайност, така го пише, че проваля цялата смисленост и се получава антипропаганда.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 75. 75 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 426 Неутрално

  С либералните си пръдни за мулти-култи и Ангела "Ще се справим!" Меркел, Дичев зорлем ще предизвика симпатии към кръвожадния сатрап Кубадински! Невероятно е как баща му бе толкова талантлив писател, а синът толкова дразнещ!
  Иначе е абсолютно СКАНДАЛНО на човек като Кубадински да се вдига бюст в ХХІ век! Това е СРАМ за България!

 76. 76 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3219 Весело

  До коментар [#22] от "тулса":

  Леле, дисидент и строител на съвременна България... Не, ти изобщо не си съветски възпитаник, само малко, почти не ти личи...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 77. 77 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Значи по принцип Кубадински е десен патреот-българин щото е гонил турчолята и ако и да е бил в ЦК на БКП то затова е виновна Меркел и мулти-култи либерастията.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK