От България вече бягат не само хора. Бягат и пари

От България вече бягат не само хора. Бягат и пари

© Надежда Чипева, КапиталДопреди няколко години България беше много атрактивна за чуждите инвеститори - главно заради евтината работна ръка и ниските данъци. Нови данни обаче сочат, че парите все по-масово загърбват страната. Причините търси Николай Цеков за "Дойче веле"

През десетилетието на българското еврочленство обемът на преките задгранични инвестиции, които ежегодно се вливат в националната икономика, е спаднал почти десет пъти. През 2017 година той възлиза на около 1,9 млрд. лева, което представлява по-малко от 2% от брутния вътрешен продукт на страната. А за да има значим икономически растеж, този дял трябва да е поне пет пъти по-висок, показват изчисления на Българската стопанска камара (БСК). Засега подобни очаквания са напълно нереалистични, тъй като през първото полугодие на настоящата година обемът на задграничните капиталовложения се е свил двукратно в сравнение със същия период на миналата година, сочи нов анализ на БСК. Според същия анализ паричните преводи към България, които извършват нейни граждани, пребиваващи трайно зад граница, вече са значително по-големи от обема на новите чуждестранни капиталовложения в страната.


Защо загърбват България?


Задграничните капитали не само осигуряват нови работни места в българската икономика. Те са и много важен инструмент за подобряване на нейната макроикономическата рамка, за нарастване на износа и на производителността на труда и за внедряване на нови технологии и ноу-хау. Проф. Гарабед Минасян от БАН твърди, че няма нищо неочаквано в новината за осезаемо спадналата атрактивност на българската икономика като поле за нови задгранични инвестиции. "В годишния доклад на Института по икономика написах, че преди от България бягаха предимно хората. Но от поне две години стана съвсем очевидно, че от страната вече изтичат и солидни капиталови потоци", казва проф. Минасян и добавя, че друг голям проблем е ясно очерталото се като тенденция нежелание на чуждестранните предприятия да се задържат в България. "Въпреки че задграничните капиталовложения в страната постигат относително приемлива доходност, задграничните фирми се въздържат от нови инвестиции", констатира Минасян.

"България е в застой!", алармира анкетно проучване на Германо-българската индустриално-търговска камара, което беше проведено сред германски предприемачи, установили се в страните от Централна и Югоизточна Европа. "Проблемът на германските инвеститори в България е свързан основно с острия недостиг на работна ръка и особено на обучени и квалифицирани кадри. А това засяга не само притока на нови капиталовложения, но и нагласите на предприемачите, които вече са инвестирали в българската икономика", коментира шефът на камарата д-р Митко Василев.
Този извод потвърждава и един от най-дълго пребиваващите в България германски инвеститори. Преди четвърт век производителят на луксозни облекла за най-реномираните търговски вериги в света Бертрам Ролман премества бизнеса си от Гърция в България. В Гоце Делчев той основава фирмата "Пирин Текс", едно от най-големите и успешни шивашки предприятия в страната. Ето как германският производител обяснява нарастващите трудности пред бизнеса в страната: "Причината за липсата на кадри в България е, че други страни от Европейския съюз предлагат много по-добри условия за работа, в резултат от което младите хора бягат от родината си. Близо 1500 работници напуснаха моето предприятие през последните три години. Около 1200 от тях заминаха за Великобритания, където получават по 1300 - 1500 паунда като берачи във фермите. Принудихме се да намалим с една трета обема на произвежданата продукция - това са големи загуби за предприятието, защото напускат квалифицирани и добре обучени кадри. Ние плащаме едни от най-високите заплати в бранша - средно 900 лева - и не можем да предложим нови значителни увеличения на възнагражденията. Причината е силната конкуренция на турските производители на облекло, чиито цени падат, следвайки тежкия срив на местната лира. Заради този срив конкурентоспособността на турските предприятия се увеличи двойно", обяснява Ролман.
Той все пак няма да напусне България. "Но и не съветвам който и да е предприемач сега да прави инвестиции в трудоемки производства в страната. Един от изходите от текущите неблагополучия в българската икономика е да се откриват филиали в съседните страни с по-добра конюнктура на трудовия пазар, за което и аз се замислям", казва собственикът на "Пирин Текс". Като пример той дава Сърбия, където според него конюнктурата за нови инвестиции в момента е отлична.
"Преместване в по-близката Македония обаче е безсмислено, защото страната изпитва същите проблеми на трудовия си пазар, каквито виждаме в България", отбелязва Ролман.


"Хиляди безработни, които не желаят да работят"


Германският предприемач вижда и друг сериозен проблем: схемите за източване на социално-осигурителните системи на западноевропейски държави като Великобритания и Германия, в които участват немалък брой българи и румънци. След като поработят няколко месеца или дори само няколко седмици в по-богатите страни от ЕС, част от тези хора отново остават без работа - по едни или други причини. "Много от българите се връщат в родината си и получават поне една година британски помощи за безработни в размер на 850 евро месечно. Този номер буквално срива търсенето и предлагането на регионалните трудови пазари. Такъв е случаят с Пиринския край, чието развитие наблюдавам отблизо", твърди Ролман. В Гоце Делчев например има около 3100 безработни, които не желаят да работят, разказва предприемачът. "От десет души, които Агенцията по заетостта ми изпраща да приема за работа в моето предприятие, седмина направо ми заявяват, че не искат да работят, защото в противен случай щели да загубят получаваните от Великобритания или Германия социални помощи за безработица и плащанията за деца. Много от тях са роми. Но аз имам и добри ромски работнички", казва Ролман и изброява още проблеми:


"В страната има около 700 000 инвалиди, половината от които могат да работят, но имаме проблеми със службите за охрана на труда. Здравните служби пък издават много фалшиви болнични листове. В България плащаме ниски данъци, но това не ни помага в ситуация, в която не можем да печелим. Много фирми вече изпитват остър недостиг на работна ръка и са принудени да спират производствени мощности и да търпят загуби. При това положение 10-процентният плосък данък губи всякаква привлекателност и не съдейства за привличането на нови инвеститори или за задържането на тези, които са принудени да спират част от производствените си мощности заради липсата на персонал. Този данък има смисъл само ако си на печалба", заключава Ролман.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  При ГРОБ е така.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Нормално.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 3. 3 Профил на maminsin
  maminsin
  Рейтинг: 459 Разстроено

  За съжаление обстановката на трудовия пазар в страната става все по-зле с всеки изминал ден. А за бизнес климата просто не ми се говори!

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2048 Весело

  "Хиляди безработни, които не желаят да работят"
  "700 000 инвалиди, половината от които могат да работят"

  Каквито са ни чорбаджиите такива са ни и работниците.

  подпис
 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Боже, боже, с такъв бизнес, който му се виждат много 900 лева заплати, ще стигнем света след 200 години!

 6. 6 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 781 Неутрално
 7. 7 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 764 Неутрално

  При ГРОБ е така.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  По-скоро във Феодална Република България-ООД е така!

  Няма никакво значение коя партия е на власт, тя винаги се изкушава да партизанства, чрез местните си феодали- дерибеи, да влиза в съглашателство с кукловодите и винаги има мимикриращи бизнеси дето да се наместват като квачки на обществените поръчки и да крадат от общото - удобно и ненаказаумо е!
  Затова и тая територия е на тоя хал, затова живеем от един абсурд до следващия, а всеки селдващ е все по-нагъл, все по-безочлив и заличаващ предходния, и няма сила или човек който да спре безобразията в тая продънена республика

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Като цяло е така. Кадрите са кът, работодателите са стиснати, а циганите в България не искат да работят.
  Има отлив на капитали, определено. Мже да се помисли за увеличаване на данък печалба с 2-3 пункта, както и на подоходния данък пак така. Трябват и съкращения в администрацията и стартиране на електронното правителство. Иначе ще си е все същото
  Лошото е, че на боцетата им е добре и те не виждат проблем.
  Като свършат и парите за пътища от ЕС, сигурно тогава ще предадат властта.

 9. 9 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Предприемачи-тарикати като Ролман мислят че 900 лева месечно за шивачка, шиеща няколко костюма БОСС дневно, е много. Да, ама един костюм БОСС върви за 600-800 щатски долара (в мрежата) и повече в магазина.

  Предприемачите-тарикати като Ролман искат да са монополисти в тарикатеенето и се оплакват че обикновените българи имали правото и те да тарикатеят. Ами да си върне предприятието в Гърция, ако счита че гърците са по-малко тарикати от нашенците!

 10. 10 Профил на fuzzy
  fuzzy
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Малко тенденциозна статия, за мен това с Пирин Текс обаче е безумна простотия - всички знаем, че заплатите в този сектор допреди 2 години бяха 400 - 500 лева. Ако всключват усреднено и заплатите на висшия мениджмънт - да, може и да го докарат до към 900 лева. Но в Гърция на работник биха давали около 1 000 евро, тук на същата позиция - около 250 - 300 евро. Неразбираемо ми е това после защо се оплакват. Ако едно предприятие плаща нормална и адекватна заплата за условията в България, надали ще страда от липса на кадри.

 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Дойче Веле плачат за България. Нищо ново...

 12. 12 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Да, ама сме “остров на стабилността”. - нал тъй?
  Стабилна мизерия и застой, цоцане на Евро-фондове с Батко и подобни актьори ...
  Наистина към закриване отива - квалифицираните кадри “гласуват с краката си”; недостиг на лекари, инжененери, тотално забатачване на образУванието....
  Мъка.
  Циментира се статуквото в която една мафия си има една държавица...

  За Румъния да не говорим, ама щом Сърбия е на път да ни подмине...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 13. 13 Профил на fuzzy
  fuzzy
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  Една от пиричините да сме приемливи за чуждестранни инвестиици в момента са именно ниските данъци . Ако вдигнем и тях, хептен няма да сме апетитни.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  Това са претоплени манджи.
  Въпросът е - защо сега започна това, което ми прилича на "кампания"?
  Вдигат топката за някого или опит за натиск за определени действия покрай "съблекалнята" към "чакалнята за Еврозоната"?
  Май и двете ...

 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#13] от "fuzzy":

  Като гледам, не се прескачат инвеститори, въпреки тези 10%
  Никой сериозен инвеститор няма да се откаже при 15% данък примерно.
  Но и доста повече пари ще влязат в бюджета.
  Е някои милиардери и милионери няма да са щастливи, но...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на fuzzy
  fuzzy
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#15] от "НеКой":

  А какво предлагаме на този сериозен инвеститор, който надали ще дава и 50% от заплатата, която би давал дори в Чехия, Словакия или Унгария? Това са държави с по-високи данъци, но хайде да помислим какво точно се предлага на евентуалния инвеститор. То и затова казвам, че ниските данъци са една от малкото причини все още да има някакъв интерес (поне за мен).

 18. 18 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 577 Неутрално

  ШЕРП- шоп/и за европейско развитие на .....

  Ролман не са конкурентни на пазара на стоки и на пазара на труда?!

  Сори.


 19. 19 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Ами хора да превиват гръб за 300 евро месечно трудно се намират..като ще го превиват на 1000 километра на запад за 1300..:-) Само не разбрах какво искат "инвеститорите"..освен да не плащат данъци..да не плащат и заплати май..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 20. 20 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  Част от първата вълна 'инвеститори' са тарикати (да, западният човек не е някакъв благ светец отделящ амброзия и даващ от залъка си за да има за ближния както някои обичат да сънуват) дошли заради евтиното заплащане на труда.

  Щом такива си хващат пътя значи нещата вървят добре и България вече не е остров с туземци готови да се скъсват от бач на дойчо татиката за стъклен гердан и шише огнена вода. Айде чупката да го играят потомствени господарчета другаде

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  Малко тенденциозна статия, за мен това с Пирин Текс обаче е безумна простотия - всички знаем, че заплатите в този сектор допреди 2 години бяха 400 - 500 лева. Ако всключват усреднено и заплатите на висшия мениджмънт - да, може и да го докарат до към 900 лева. Но в Гърция на работник биха давали около 1 000 евро, тук на същата позиция - около 250 - 300 евро. Неразбираемо ми е това после защо се оплакват. Ако едно предприятие плаща нормална и адекватна заплата за условията в България, надали ще страда от липса на кадри.
  —цитат от коментар 10 на fuzzy


  Не си дочел статията. Конкуренцията не е от Гърция, а от Турция!
  За бягащите пари е лоша тенденцията, а тя е равноускорителна!
  ББ да пита какво да се прави тези, които знаят, а не мафиотите-производители българи!
  Боко? Жегата е зад ъгъла!!!

 22. 22 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Боже, боже, с такъв бизнес, който му се виждат много 900 лева заплати, ще стигнем света след 200 години!
  —цитат от коментар 5 на ban

  Надявай се!
  Той светът нас ще чака 200 год.
  Имаш ли идея къде ще са те тогава?
  Разликата с нас ще е сигурно вече 500 год.

 23. 23 Профил на fuzzy
  fuzzy
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#21] от "Alexander97":

  Позволете да не се съглася с Вас. Статията съм я прочел внимателно - изрично се посочва спада на лирата, което е от около 2 години (горе -долу малко преди опита за преврат по смътни спомени, че не ми се отваря да гледам статистики и валутно поведение). Но водещите текстилни предприятия работят тук от поне 10 - 15 години. И още преди тези истории с лирата производители, даващи ниски заплати, изпитваха затруднение да задържат служители, особено квалифицирани.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Хората знаят, защото са в бизнеса...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Няма инраструктура,Няма трудова дисциплина,Няма правна защита ,И НЯМА никаква видимост на България след 200 -300 км. В радиус.
  Колко българи са чували и инвестирали в Африка... ей така на същото разстояние сме и ние със същите особенности -без адекватна оравна защита ,несигурност и мързел.
  А за отлитащите уж чужди инвестиции ами просто българите поживели на запад и инвестирали в познатото си село видяха ,че няма голям смисъл и най-вече отърсвайки се от чувство за малоценност инвестират все по добре на изток дори.Предимството на географкото ни положение с запушена инфраструктура и тежаща бюрокрация го превръща в прокоба за българия тъй като става леко заобиколима -кеф ти Гърция ,Турция или Румъния.
  Няма какво да се лъжем едни пътища не можем да направим камо ли разумна /'артифишъл'-по световному/ стратегия от която да не се отклоняваме поне,ПОНЕ 5 години.
  Заиграфката на Б.Б. с балканския въпрос е добър и смислен ход ,дори съм убжеден ,че му е подадена отвъд седемте морета...но ще сработи само при постоянство то 5 -10 години и при отказ от балканско хитруване .СЪД Обвинения и търсене на виновни ,плюс трудно ползване ан откраднати пари и възмездие -конфискация,#КОЙ български или балкански политик е готов да тръгне по тази пътека. ААА и докага ще го търпят или ще го оставят жив?????
  Шанса на 97- ма никога няма да се повтори.Хората бяха докарани до там ,че да изтърпят всичко не недостигнахме до там да се оттървем от ченгетата и бившите военни с червени задници, този шанс няма да се повтори никога вече.

 26. 26 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Предприемачи-тарикати като Ролман мислят че 900 лева месечно за шивачка, шиеща няколко костюма БОСС дневно, е много. Да, ама един костюм БОСС върви за 600-800 щатски долара (в мрежата) и повече в магазина.Предприемачите-тарикати като Ролман искат да са монополисти в тарикатеенето и се оплакват че обикновените българи имали правото и те да тарикатеят. Ами да си върне предприятието в Гърция, ако счита че гърците са по-малко тарикати от нашенците!
  —цитат от коментар 9 на john_3volta


  900 лв не са заплатите на шивачките,а на вайзерките /надзирателки/по цеховете му,които по съвместителство изпълняват ролята и на доноснички в администрацията.

 27. 27 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Безспорно изводите в статията са верни, но прочитайки я, човек остава с убеждението, че причините парите и инвестициите да се изплъзват от България са само тези. А най-значимите причини и дума не се обелва - липса на върховенство на правото, корупция стигаща до най-високите етажи на властта, замърсена медийна среда, потъпкване на ред демократични принципи и т.н. По тези причини през 2015-та (Борисов-2) единадесет от най-развитите страни имащи най-тежкият портфейл от инвестиции в България (над 20 млрд. EUR) между които САЩ, Германия, Япония, Франция, Великобритания и т.н. в отворено писмо до Министър-председателя (Борисов), до Президента (Плевнелиев), до редица държавни институции и до медиите предупредиха, че замислят да пренасочат инвестициите си в други страни и да се оттеглят от България. В други страни с върховенство на правото и закона, с по-ниски нива на корупция и т.н. Единственото условие да останат тук беше ние да станем правова държава и да се преборим с корупцията. А когато стратегическите инвеститори избягат, никой от по-малките няма да смее да инвестира тук.

 28. 28 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Няма как държавата да защитава допотопно производство, защото е чужда инвестиция. Вече и правоохранителните органи не са всесилни. БСП която осигуряваще бели роби скоро няма да дойде на власт.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 29. 29 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1020 Весело

  Аде стига БЕ,само да се огледаме кой ни управлява днес.
  ВОЛЕН СИДЕРОВ и Каракачанов...ееехе инвеститоре.
  НЕ че един сериозен капитала не може да си напазарува селяни на кило и да ги "тури" където иска но защо да го прави в дупка с печалби от по два лв. на годин-ЗАЩО????-освен ако не е нмушенгия за пране!

 30. 30 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Имаме къща на село и до нас един американец купи съседната.Сега си отиде за 2 месеца в Америка и му обрали къщата.Селото ни е 60% роми.

 31. 31 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  Дали ще се съгласим или не няма значение. Могат и Германия да се върнат , за да няма други изпълнения от държавата на МА.... та. Липсва пазар, хора, слаба квалификация , болно население. Какво друго ?? Територията се разчиства за нещо или някого !!

 32. 32 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Причината е, че хората не получават достатъчно пари за да водят съвсем нормален живот без да се притесняват как ще ви платят тока и др. подобни, и затова отиват в чужбина. На работодателите тук като не им се дават заплати, няма да им върви бизнеса.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 33. 33 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 539 Любопитно

  "Причината за липсата на кадри в България е, че други страни от Европейския съюз предлагат много по-добри условия за работа, в резултат от което младите хора бягат от родината си. Близо 1500 работници напуснаха моето предприятие през последните три години. Около 1200 от тях заминаха за Великобритания, където получават по 1300 - 1500 паунда като берачи....Ние плащаме едни от най-високите заплати в бранша - средно 900 лева ..."
  =============================================================================
  Е?!?Какво не е ясно?
  "Човек е способен да преодолее абсолютно невъзможни трудности, ако е убеден, че това има смисъл. И претърпява провал, ако при всички нещастия е принуден да признае, че играе роля в приказка, разказана от идиоти."
  Карл Густав Юнг

 34. 34 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Външните инвестици прикючват.
  Просто защото не останаха свободни работници.
  От тук нататък може да се инвестира най-вече в Северна България, докато и там започне да се чувства глад за работна сила.
  След това трябва да забравим за чуждестранните инвестиции и да си настроим икономиката, да работи в зависимост от новите реалности.

 35. 35 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#13] от "fuzzy":

  Имаш на предвид че тука може да переш пари само срещу 10%???

 36. 36 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#21] от "Alexander97":


  "Не си дочел статията. Конкуренцията не е от Гърция, а от Турция!"

  Човека има предвид, че е дошъл от Гърция в България. А за Турция какво очаква? В ЕС да плаща по 100 евро заплати? Не можел да си позволи повече от 900 лв....и хората бягали. Да бяга и той. Ама бързо!

 37. 37 Профил на fuzzy
  fuzzy
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#35] от "unbiased":

  ???

  За съжаление нито мога да разбера същността на въпроса Ви, нито пък какво общо има прането на пари с чуждестранните инвестиции и данъчните ставки.

 38. 38 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Глвният проблем тук е липсата на кадри. Доколкото ги има, те са неквалифицирани и нямат никакви умения. Освен това проблем е и ниското заплащане. Всеки бяга на запад, за да получава повече пари. А за социалните придобивки от западните социални системи да не говорим. Кой е луд да работи, като получава една добра сума като помощ за безработен. Получава се един омагъосан кръг, от който трудно ще излезем. Страна, от която жителите и бягат където им видят очите, няма бъдеще.

 39. 39 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не че го няма този проблем,ама гаварит Дойче Веле е все едно Гаварит Масква,яко хейтване и събиране на човешки капитал.Все им лошо пък все искат да взимат българските работници,особено лекарите направо червен килим им постилат.

 40. 40 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 435 Гневно

  "Ние плащаме едни от най-високите заплати в бранша - средно 900 лева - и не можем да предложим нови значителни увеличения на възнагражденията."

  Ми да ви таковам у инвеститорите!!! Е как да стоят българите и да им работят? да мизерстват?! Защо?!

 41. 41 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Какви "инвестиции" очаквате още? Комунистическите пари се изпраха, чуждите капитали се завъртяха и започнаха да генерират нетни печалби на собствениците си... в чужбина. А тук няма повече хора да работят за нов бизнес.

 42. 42 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Липсата на кадри е била посочвана като причина и от българския бизнес. Но нека се разберем, пазарът не само трудов но и всякакъв друг в Родината все повече се нормализира, което означава че трябва да положиш доста повече усилия за да изкараш печалбата която си имал преди 10 годинки. Дилемата пред България, поне според мен, в момента е че сме прекалено скъпи за производство на шир потреба и прекалено неуки за производство на иновативни стоки и услуги. И бъдещето на Родината е в пряка зависимост от това как ще се реши този фундаментален проблем. ГЕРБ просто са играчи на къс пас и работа на парче, до сега не съм прочел нищо което да загатва че Бойкавата организация има някаква визия и стратегия за това как и в какви насоки ще се развива Родината.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 43. 43 Профил на pipi_93
  pipi_93
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гледам, че във фирмата на цитирания в статията работодател-робовладелец е имало стачки през 2007-2008 година. Хората са искали простички неща, като заплащане на извънреден труд, нощни смени, повече отпуска, по-добро отношение на ръководството. Предполагам нормални неща за Германия, откъдето е въпросният "бизнесмен". Явно нищо от това не са получили.
  Заради световната криза, кояот беше тогава, хората са си налягали парцалите още известно време. Сега кризата отмина, навсякъде в се търси персонал и хората духнаха.
  А "бизнесмена" е прозрял, че вече няма толкова балами. Вместо да помилси как да модернизира и оптимизира производството, той се оплакава , че хората вече не работели за 500-600 лева.

 44. 44 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Глупости. Работна ръка, колко искаш - стига да не се стискаш за заплати. Квалифицирани кадри имам предвид, не шивачки .
  Пречката за всякакъв вид бизнес - чужд или локален е беззаконието , идващо от гнилите съдебна система и държавна администрация. За това се дърпат сериозните работодатели, не щото няма работници.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 45. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Ами като им дават социални без да работят, що да се пънат да работят.

  Обаче като кажеш, че трябва да се орежат социалните и всички наддават вой. :)

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Уже?
  Чунким Другария не спестява зарубежом всьом... ехе
  .......................................
  Имаше некога ссср.
  От тогава.

  Другари избежат ли демографски съдбовно,
  Тогава пиши край на Другария.

 47. 47 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Доста посредствена статия. 900лв заплата, някакви инвестиции в шивашки предприятия.. Звучи ми все едно сме третия свят. Айде, аман от такива инвестиции.

 48. 48 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Пълни глупости. Икономиката ни си върви много добре и сега, без да има нужда от външно финансиране толкова. Основен проблем е изчерпването на работната ръка и квалификацията на хората. Никакви пари не бягат от България, тази тема се изтърка адски много. А примера с Ролман няма да коментирам, брането на ягоди в ЮК щом му е проблем няма как да му помогнем.

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  За нас най-важна е стабилността и спокойствието на Борисов. Друго не ни трябва.

 50. 50 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това са преките чуждестранни инвестиции. Те са необходими единствено за установяване на нова трудова култура и разширяване на износа. При липса на възможности се изнасят. Основно търсят евтина работна ръка и са ценни в условия на безработица. Ако не създават мрежи от бизнеси в страната не са особено полезни. Общо взето не е притеснителното на излизането на шивашки предприятия и търговски вериги от България заради поскъпването на работната ръка. Притеснително е невлизането на други индустрии с висока добавена стойност.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 817 Неутрално

  900 лева... Средно... Значи 500-600 лева за масата работници. Естествено, че няма да има кой да работи. Хората може да са глупави, но с времето се научават. Аман от такива чуждестранни "инвеститори". Повечето родни са ни такива. Оплакват се от текучество, напускали ги най - добрите кадри, но заплати не искат да вдигат или го правят, колкото да замажат малко положението. После реват, че нямало кой да работи. Българинът с някакви умения малко по малко започва да си цени труда и няма да минава номера.

 53. 53 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  Поредната негативна тенденция у нас!Щом чуждите капитали бягат от България нищо хубаво не ни чака!

 54. 54 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иван К":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Основната причина за това са работодателите у нас със своите безумни действия през последните две десетилетия!

 55. 55 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  До коментар [#52] от "4okuto":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Точно така стоят нещата!

 56. 56 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#5] от "ban":

  а без заплати ще си седите на скъсаните гащи, мързели

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 57. 57 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  бай Ганю иска да почне направо на 2000 евро начална заплата. Чисто.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 58. 58 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#10] от "fuzzy":

  по принцип си прав, но ако и работниците са коректни! Тук не им се работи, а искат пари! За съжаление тук не се дават достатъчно пари на можещите и желаещи да работят! Ако тия пари пръскани за помощи на мошеници (млади пенсионери, инвалиди, римляни) се спрат, то България може и да тръгне! Тук обаче проблемът е, че мошениците и мързеливите са мнозинство! Така е например във вузовете, където половината кадри са излишни, но точно излишните държат власта! Там човек е принуден да оцелява и за това се дават само чатни уроци или се работи на друго място...

 59. 59 Профил на nspassov2007
  nspassov2007
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Сикаджийската мутра може да осигури рояци от калинки на инвеститорите, но само за ръководни длъжности.

 60. 60 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1285 Любопитно

  Проблемът на германските инвеститори в България е свързан основно с острия недостиг на работна ръка и особено на обучени и квалифицирани кадри. А това засяга не само притока на нови капиталовложения, но и нагласите на предприемачите, които вече са инвестирали в българската икономика
  -----
  Е какво излиза? Не е само в България вината, а и във работодателите и в социалните системи в ЕС. Вдигнете заплатите да ги направите по-атрактивни за тези хора които са доволни на социални помощи от по 800 евро от Германия, и тези 700 хиляди неактивни ще се заинтересуват доста бързо. Но не, проблема бил че на българина не му се работело, разИииш ли...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 61. 61 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#37] от "fuzzy":

  Това е което търсят перачите на пари - ниски данъци и не се интересуват дали има качествен персонал, ефективна администрация, независима съдебна система, предвидимост на бизнес средата

 62. 62 Профил на fuzzy
  fuzzy
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#61] от "unbiased":

  За съжаление изобщо не мога да се съглася с това становище, но тематиката е изключително извън темата.

 63. 63 Профил на fuzzy
  fuzzy
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#58] от "himler":

  Според мен не е точно така. Ако някой млад човек получава 600 - 700 евро в район като Югозападна България или Северна България мислите ли, че ще ходи да блъска на полетата с ягоди? Аз не съм убеден. Пък и има места, където 600 - 700 лева се считат за висока заплата (за огромно съжаление), какво остава за места като Северозападна България, където и 500 лева им изглеждат много според тамошните стандарти за заплащане ...

  P.S. за такъв ник използването на думата "римляни" определено ме развесели много! :))

 64. 64 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Весело

  Тия нещо се шегуват.
  Като не могат да плащат повече от 300 евро заплати да идат в Китай.
  Ама и китайците вече се научиха да ядат месо.
  На световната олигархия ѝ е време да се научи, че трудът на хората струва пари и глобализацията освен всичко друго означава и че все повече хората ще се научават да ценят труда си.
  Седемцифрените месечни печалби за производство на парцали все повече ще остават в миналото.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  " Ние плащаме едни от най-високите заплати в бранша - средно 900 лева - и не можем да предложим нови значителни увеличения на възнагражденията. "

  Тоз като не може да плаща заплати, що е дошъл тук? Да сподели мизерията?! Стига с тоя дефицит на работна ръка. Как тъй дефицит, пък бягат от България? Икономика няма, пари няма. Не се търсят работници, търсят се балами. Трябва да им плащаш на работодателите за да им работиш. Но откъде пари и за това?

 66. 66 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  С помощта на Николай Цеков, Дойче Веле копа дъното. А бе откъде го намерихте този със средните супер-заплати от 900 лева. Сигурно шивачките са на 600. Това предприятие е едно гросе шайзе и ако не иска да го закъса, да се мести в Камбоджа или Виетнам. Вярно, че там ще гепят моделите и ще има Лагерфелд менте, но всяко хубаво нещо има своите лоши страни.

 67. 67 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Нормалните държави просто дърпат супер много спрямо България, ние си останахме със същото мислиене от преди 30г и със същите хора.. Въртят се през мандат и тва е.. Истина е, България не е атрактивна за бизнес, ни данъци ни нищо не държи, инфраструктура тотална щета.. Отношенията на институциите също, подкупи, ганьовщина и безаконност просто правят пт България почти мъртво тяло, само едно IT и тва е..

 68. 68 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Разни измислени предприемачи май се сърдят че българинът не иска да работи за смешни пари?

 69. 69 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  Абсолютно прав е инвеститора за съжаление , защото най - големият проблем у нас се оказва липсата на квалифицира и добреподготвена работна ръка ! Това е от години ! В София ИТ фирми с лекота предлагат по - добри условия от други, в резултат на което се получава масова миграция от фирма във фирма заради по - добрите условия. Разбира се и хората са прави да търсят по- добри заплати. Защо да работиш за 900 лева ако можеш да получаваш 2500 пък макар и извън страната ? Това подтиква работодателите да са по - гъвкави на работния пазар !

 70. 70 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Ще сентизирам най-важното.
  Този се оплква , че го напуска персонал който не иска да му работи за 450 евро на месец, защото са заминали да берат плодове и зеленчуци за по над 1500 .
  Ромите пък не искали да му работят, защото на тях в чужбина им давали по 850 евро на месец помощи, а той иска да ги навие да му работят за по 250 и да ги загубят.
  Е няма как да се случи.
  Този проблем нямаше да го има ако средната заплата която предлагаше беше не 900 лева , а 1900.
  Тогава берачите можеше да се замислят да зарежат заплатите си от 3000 хиляди и да се върнат да работят за по 2 хиляди

 71. 71 Профил на Galina Kovachka
  Galina Kovachka
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Парите, които пристигат от емигрантите поддържат привидната стабилност на икономиката, а стабилността задържа управляващите на власт и продължаването на същата политика. В същото време същите политици са виновни за заминаването на още хора. Омагьосан кръг. От външно захранванията икономика се продължава агонията и статуквото.

  Върнете старата версия!
 72. 72 Профил на ivan34
  ivan34
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Омагьосаният кръг България.

  Няма възможности или лоши такива - хората напускат
  Няма кадри - няма инвестиции

  Няма измъкване, България в момента е в предсмъртни гърчове!

 73. 73 Профил на i_petrov
  i_petrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Швабата да си вдига задника и бегом от ГоцеДелчев.А със него и месният ДПС ДЕРИБЕЙ.Без когото това нямаше да е възможно.Гората и Планината е дашна ще се оцелее и без този боклук.Публично бичуване за тез боклуци

 74. 74 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Такива Работодатели не ни трябват! да си вземат дърмите и да се махат! Даржат заплатите на ниско ниво, а искат и да им се работи извънредно без пари! Докато заплатите са ниски а работата много, не само квалифицирани, ами и никакви служители няма да се намерят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 75. 75 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#63] от "fuzzy":

  ".. места като Северозападна България, където и 500 лева им изглеждат много според тамошните стандарти за заплащане ..."

  Случайно да сте чували колко е МРЗ в България напоследък?

 76. 76 Профил на krantare
  krantare
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#37] от "fuzzy":

  Данъчната ставка (ако не броим плащания “руце в руце и по възможност-под масата”) е реалната “цена” на прането на пари - плащаш си данъка, защото си завъртял едни пари, от които е добре да има печалба, за да ги изкараш от въртележката при най-простите схеми.

  honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tributere
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 471 Неутрално

  "Причината за липсата на кадри в България е, че други страни от Европейския съюз предлагат много по-добри условия за работа, в резултат от което младите хора бягат от родината си. .... Ние плащаме едни от най-високите заплати в бранша - средно 900 лева"

  Държавите ли плащат по-високи заплати или работодателите? Ясно, че е сложен въпрос, ама не му отива точно на работодателя да се оплаква. В крайна сметка е дошъл точно заради ниския стандарт и ниските заплати.

 79. 79 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  До коментар [#5] от "ban":

  Все едно чета оплакванията на английските буржуа от 18-ти век, че не можели да накарат селските надничари да работят повече от 3 сни седмично, защото надницата им стигала, а което не им достигало до тогавашния социален минимум /квартър жито на човек / им додавала енорията.... /има го в Капиталът/!

 80. 80 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  До коментар [#40] от "koliok5":

  Ми то нали знаете кои били най-големи противници на миграцията на работниците в Царска Русия - помешчиците. Щото селските бедняци отивали там, дето трудът им се ценял повече и не щели да работят за без пари /по Ленин/.

 81. 81 Профил на laprisoner
  laprisoner
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "fuzzy":".. места като Северозападна България, където и 500 лева им изглеждат много според тамошните стандарти за заплащане ..." Случайно да сте чували колко е МРЗ в България напоследък?
  —цитат от коментар 75 на George Svinarov


  При брутна МРЗ (510 лв.) чистата сума за получаване е под 400 лв.
  А тези със средни заплати от по 900 лв. чисто взимат малко под 700 лв.

 82. 82 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  До коментар [#21] от "Alexander97":

  Конкуренцията за продукта е от Турция, а конкуренцията за това, което предлага работникът на капиталиста - своя труд, е от Гърция и Западна Европа. Щом можеш да продадеш труда си за 1000 евро на месец на няколко километра от дома си или да идеш да роботиш три месеца годишно на запад за 1700 евро, като после получаваш по 850 евро месечно /което означава, че реално си продавал месец труд за 4250 евро /, кой ще ти продаде труда си за 450 евро на месец дори?

 83. 83 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  До коментар [#23] от "fuzzy":

  Щом можеш да продадеш труда си за многократно по-голяма цена в чужбина кой ще ти го продава в България?

 84. 84 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  До коментар [#30] от "Сд":

  И 99% българи да беше, както е в наше село, щом си виладжия, подлежиш на обир!

 85. 85 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  До коментар [#57] от "ckh41566335":

  Че защо бай Ганьо да е по лош от бай Ханс?

 86. 86 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 691 Разстроено

  До коментар [#22] от "Julius":

  Ако въобще ни има като страна :/

 87. 87 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Единствения начин да растат заплатите е да има повече местен и чужд бизнес, както и работещите да се квалифицират непрекъснато. И най-вече държавата да спре да "помага" на бизнеса. Че от това "помагане" чуждестранните инвестиции станаха отрицателни, сивата икономика е по-голяма от реалната, а емиграцията и обезлюдяването вървят с едни - 50 000 човека на година.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 88. 88 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#10] от "fuzzy":

  Като бивш работодател в България ще ти кажа от какво се оплакват - от това, че българинът се ръководи от максимата "не могат да ми платят толкова малко, колкото малко аз мога да работя". Не е въпросът в това колко получава шивачката, а в това, че не върши работа за толкова пари. Всъщност производителността на труда в България е доста ниска. Да не говорим, че сравнението с Гърция не е много уместно, защото там шивачки на текстил почти няма. Има кожарска индустрия, в която добавената стойност е доста по-висока и могат да се поддържат сравнително високи за тази дейност заплати.
  Да не говорим, че работата на шевна машина не изисква кой знае какви умения. В общи линии за около 2-3 дена човек без ментални увреждания може да бъде научен да съшива разкроени детайли. Каква да е заплатата на човек, чиято професия може да бъде овладяна без трудност от 90% от търсещите работа?!

  Жизнь или Life - избор има.
 89. 89 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#30] от "Сд":

  Единственият недостатък на България, за който се сещам в тази конкретна ситуация е, че законите не са като Тексас. А в Тексас ако забележиш, че някой обира съседа ти, имаш ЗАКОННОТО право да застреляш крадеца.

  Жизнь или Life - избор има.
 90. 90 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Сятам, че е лъжа твърдението, че в България данъците са ниски, да имаме 10% ставка, но нямаме необлагаем минимум. И така при сегашният 10% полсък данък, се плаща толкова данък, колкото би се платило при 20% данъчна ставка и необлагаем минимум от 500 лв.
  Като се сумират 10% плосък данък върху дохода с здравните 8% и пенсионните осигуровки 18%, които солидарно плащат работодател и работник. Се вижда, че се плащат 36% данъци и осигуровки. Или от заработен 1 лв лв. от работника общо му се взимат 0,36 лв.
  Т.е работника изработва 1 500 лв. и чисто получава 1000 лв. И не свършва тук. Има и данък за имот, автомобил, винетка, ДДС, акцизи, доплащане за лечение,...

  Sofianec
 91. 91 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 344 Неутрално

  В статията баш за ROLLMANN ли става въпрос?

 92. 92 Профил на eue11559600
  eue11559600
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Чудя се защо чакате след всички провали на политиката на тиквата и не протестирате както при орешарски? Какво ще чакате или Ви е страх от него?

 93. 93 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Аве, тоя що не се върне да си произвежда дрешките в Германия, да видим как ще накара т.нар. бежанци да шият...

 94. 94 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Аве, тоя що не се върне да си произвежда дрешките в Германия, да видим как ще накара т.нар. бежанци да шият...

 95. 95 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Аве, тоя що не се върне да си произвежда дрешките в Германия, да видим как ще накара т.нар. бежанци да шият...

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Аз гледам на проблема с Ролман доста позитивно. Нелош индикатор за благосъстоянието на българина е, че шивашките бизнесмени се оплакват от липса на работна ръка. Ей Ви го Плевен като лош пример. Масово жената в семейството е шивачка, а мъжът таксиметраджия. Градът умира от 1990 насам. Когато почнат и в Плевен работодателите да се оплакват, че няма желаещи за шивачки, то плевенчанки или работят в друг по–добре платен производствен сектор или са се изнесли в чужбина.

 98. 98 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 900 Весело

  До коментар [#57] от "ckh41566335":Че защо бай Ганьо да е по лош от бай Ханс?
  —цитат от коментар 85 на patsis


  Ето защо: (от предния ти пост)

  "И 99% българи да беше, както е в наше село, щом си виладжия, подлежиш на обир! "

  ; )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 99. 99 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  И какво точно ще постигнеш с вдигането на данъка? И малкото инвеститори, които са тук са заради ниския данък и ниските заплати.

  Като вдигнеш данък, ще увеличиш сивия сектор. Постъпленията ще останат същите.

 100. 100 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#70] от "001":

  А как да плаща по 1900, като в съседна Турция шият за половината? При това с пъти по-висока производителност?

  Ще кажеш, ами да закрива бизнеса тогава. Едва ли ще го закрие, ще го премести в Турция. Него не го мисли. Мисли за тия дето от 900лв. ще останат на 0лв.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK